Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 23 septembrie 2004  privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere in magistratura    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 23 septembrie 2004 privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere in magistratura

EMITENT: CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 879 din 27 septembrie 2004
CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Ocuparea posturilor vacante de judecãtor sau procuror se face prin concurs organizat de cãtre Consiliul Superior al Magistraturii, prin intermediul Institutului Naţional al Magistraturii, în condiţiile prezentului regulament.
(2) La concursul de admitere în magistraturã se pot înscrie persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 13 alin. (2) lit. a)-d) şi <>art. 31 din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraţilor.
ART. 2
Pot fi numiţi în magistraturã, pe baza concursului prevãzut la art. 1, personalul de specialitate juridicã asimilat magistraţilor potrivit <>Legii nr. 303/2004 , precum şi avocaţii, notarii, asistenţii judiciari, consilierii juridici, persoanele care au îndeplinit funcţii de specialitate juridicã în aparatul Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Curţii Constituţionale, Avocatului Poporului, Curţii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, cu o vechime în specialitate de cel puţin 5 ani.

CAP. II
Organizarea şi desfãşurarea concursului

ART. 3
(1) Data, locul, modul de desfãşurare a concursului de admitere în magistraturã, cuantumul taxei şi lista posturilor vacante scoase la concurs se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi pe pagina de Internet a Institutului Naţional al Magistraturii şi se aduc la cunoştinţã publicã printr-un comunicat de presã cu cel puţin 90 de zile înainte de data stabilitã pentru concurs.
(2) Cererile de înscriere tipizate se elaboreazã de cãtre Consiliul Superior al Magistraturii şi se trimit tribunalelor şi parchetelor de pe lângã acestea o datã cu tematica concursului.
(3) La înscriere candidaţii primesc cererea tipizatã, un exemplar al prezentului regulament, tematica stabilitã pentru concurs şi bibliografia.
(4) Cererile pentru înscrierea la concurs se depun, cu cel puţin 60 de zile înainte de data acestuia, la tribunale sau, dupã caz, la parchetele de pe lângã tribunalele în a cãror circumscripţie domiciliazã candidaţii.
(5) La cererea de înscriere se anexeazã, în original, urmãtoarele acte: certificatul de cazier judiciar, declaraţie pe proprie rãspundere cã nu au existat întreruperi de activitate, curriculum vitae. De asemenea, la cererea de înscriere se anexeazã, în copie, urmãtoarele acte: certificatul de naştere, actul de identitate, diploma de licenţã, carnetul de muncã sau alte acte doveditoare ale vechimii în specialitate.
(6) Preşedinţii tribunalelor şi prim-procurorii parchetelor de pe lângã tribunale vor transmite dosarele candidaţilor şi baza de date, cu cel puţin 30 de zile înainte de data concursului, la Consiliul Superior al Magistraturii.
(7) Verificarea dosarelor candidaţilor şi îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 13 alin. (2) lit. a)-d) şi <>art. 31 din Legea nr. 303/2004 se efectueazã de cãtre comisia de organizare şi supraveghere a concursului de admitere.
ART. 4
Comisia de admitere, formatã din comisia de elaborare a subiectelor, comisia de corectare a lucrãrilor şi comisia de soluţionare a contestaţiilor, este numitã prin hotãrâre a Consiliului Superior al Magistraturii.
ART. 5
Examinarea candidaţilor se va face prin susţinerea unei probe scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice şi practice la urmãtoarele materii:
a) drept civil;
b) drept procesual civil;
c) drept penal;
d) drept procesual penal;
e) organizare judiciarã, elemente de drept comparat şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.
ART. 6
(1) Accesul candidaţilor în sãlile de concurs se face pe baza listelor întocmite pentru fiecare salã, a actului de identitate şi a legitimaţiei de concurs primite la intrarea în salã. Candidaţii vor pãstra la vedere actul de identitate şi legitimaţia de concurs, pe întreaga duratã a desfãşurãrii probelor.
(2) Deţinerea oricãror aparate electronice şi de comunicare, precum şi a oricãror surse de informare este interzisã în sala de concurs. Încãlcarea acestei dispoziţii atrage eliminarea din concurs.
(3) Candidaţii care nu se aflã în salã în momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai susţine concursul.
(4) În vederea elaborãrii lucrãrii scrise, candidaţii primesc coli de hârtie tip, având ştampila Consiliului Superior al Magistraturii, şi folosesc numai cernealã sau pix cu pastã de culoare albastrã.
(5) Înainte de comunicarea subiectelor candidaţii îşi înscriu numele şi prenumele pe colţul foii ce urmeazã a fi sigilat.
(6) Ora stabilitã de comisia de examinare pentru începerea probei scrise va fi aceeaşi pentru toate sãlile unde se desfãşoarã concursul. Plicurile cu subiectele de concurs vor fi desigilate de delegatul care supravegheazã sala de concurs, dupã verificarea integritãţii acestora de cãtre un candidat. Delegatul comunicã subiectele şi ora exactã de începere şi de încheiere a concursului.
(7) Pe durata desfãşurãrii probei scrise, în sãlile de concurs au acces numai membrii comisiei de admitere şi delegaţii care supravegheazã desfãşurarea concursului.
ART. 7
(1) Timpul destinat pentru elaborarea lucrãrii scrise este cel stabilit de cãtre comisia de elaborare a subiectelor. La expirarea timpului stabilit pentru proba scrisã, candidatul predã lucrarea, sub semnãturã, iar delegatul care a supravegheat desfãşurarea concursului menţioneazã în borderou numãrul de pagini al lucrãrii şi aplicã ştampila Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Delegatul care a supravegheat desfãşurarea concursului predã lucrãrile comisiei de admitere, care le numeroteazã şi le înscrie în borderoul centralizator.
(3) Pentru fiecare salã de concurs se întocmeşte un borderou separat şi un proces-verbal tipizat.
(4) Pe durata desfãşurãrii probei scrise este interzisã pãrãsirea sãlii de concurs de cãtre candidaţi. Pãrãsirea temporarã a sãlii de concurs se face numai în cazuri excepţionale, cu însoţitor.
(5) Frauda sau tentativa de fraudã, doveditã, atrage eliminarea din concurs. În aceste cazuri responsabilul de salã consemneazã în procesul-verbal faptele şi mãsurile luate, iar lucrarea se anuleazã cu menţiunea "fraudã". Procesul-verbal se comunicã preşedintelui comisiei de admitere şi candidatului.
ART. 8
(1) Corectarea lucrãrilor se face conform baremului stabilit de comisia de elaborare a subiectelor, pentru fiecare subiect de concurs, barem care se afişeazã la sfârşitul probei scrise.
(2) Lucrarea scrisã se noteazã cu note de la 1 la 10. Nota finalã a lucrãrii de concurs o reprezintã media aritmeticã a notelor obţinute la fiecare dintre cele şase materii de concurs.
(3) Pe timpul corectãrii colţul sigilat al lucrãrii nu se deschide. Notele acordate se înscriu în borderou sub semnãtura celor care le-au acordat şi pe lucrare, sub semnãtura preşedintelui comisiei de corectare, dupã care se introduc în baza de date a comisiei de corectare. Dupã efectuarea acestor operaţiuni, se desface colţul sigilat al lucrãrii şi se coreleazã numãrul lucrãrii cu numele candidatului.
(4) Pentru ocuparea unui post vacant de judecãtor sau procuror, candidatul trebuie sã obţinã cel puţin media generalã 7 (şapte), dar nu mai puţin de nota 5 (cinci) la fiecare dintre materiile de concurs.
ART. 9
(1) Rezultatele concursului se afişeazã la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, tribunalelor şi parchetelor de pe lângã acestea şi se aduc la cunoştinţã publicã pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Candidaţii nemulţumiţi de rezultatele concursului pot formula contestaţii în termen de 48 de ore de la afişare. Contestaţiile se depun la sediile instituţiilor prevãzute la alin. (1). Preşedinţii tribunalelor şi prim-procurorii parchetelor de pe lângã acestea transmit de îndatã contestaţiile la Consiliul Superior al Magistraturii. Decizia comisiei de soluţionare a contestaţiilor este irevocabilã.
(3) În vederea soluţionãrii contestaţiilor, lucrãrile scrise se vor renumerota şi resigila, fiind înscrise într-un borderou separat.
ART. 10
(1) Candidaţii declaraţi admişi vor fi verificaţi, sub aspectul bunei reputaţii, de cãtre inspectorii judecãtoreşti din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi vor fi programaţi pentru a se prezenta la vizita medicalã.
(2) Candidaţii inapţi din punct de vedere medical pentru exercitarea funcţiei, precum şi cei care nu se bucurã de o bunã reputaţie sunt declaraţi respinşi.
ART. 11
(1) Tabelul cu rezultatele finale se supune spre validare Consiliului Superior al Magistraturii în prima şedinţã care urmeazã afişãrii rezultatelor.
(2) Dupã validarea concursului de admitere în magistraturã, Consiliul Superior al Magistraturii efectueazã repartizarea pe posturi a candidaţilor reuşiţi la concurs, în ordinea descrescãtoare a mediilor obţinute.
ART. 12
(1) În termen de cel mult 3 luni de la data validãrii concursului de admitere în magistraturã, Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţia de judecãtor sau, dupã caz, de procuror a candidaţilor admişi.
(2) Dupã numirea în funcţia de magistrat, persoanele prevãzute la alin. (1) sunt obligate sã urmeze, pe o perioadã de 6 luni, un curs de formare profesionalã în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii.
ART. 13
Prezentul regulament se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016