Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 22 septembrie 2004  privind examenul de capacitate al magistratilor stagiari    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 22 septembrie 2004 privind examenul de capacitate al magistratilor stagiari

EMITENT: CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 879 din 27 septembrie 2004
CAP. I
Pregãtirea magistraţilor în perioada de stagiu

ART. 1
Judecãtorii stagiari şi procurorii stagiari sunt numiţi în funcţie de cãtre Consiliul Superior al Magistraturii pe baza rezultatelor obţinute la examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii.
ART. 2
(1) Magistraţii stagiari efectueazã un stagiu de 3 ani, potrivit legii.
(2) Perioada de stagiu începe din ziua în care magistraţii stagiari au fost numiţi pe post.
ART. 3
În toatã perioada de stagiu magistraţii stagiari sunt obligaţi sã continue pregãtirea profesionalã.
ART. 4
(1) Judecãtorii stagiari au dreptul sã facã parte din completul de judecatã alãturi de un judecãtor inamovibil.
(2) Procurorii stagiari au dreptul sã punã concluzii în instanţã, sã efectueze şi sã semneze acte procedurale, sub coordonarea unui procuror care se bucurã de stabilitate.
ART. 5
(1) Conducerea judecãtoriei şi a parchetului de pe lângã aceasta sunt obligate sã asigure condiţiile optime pentru desfãşurarea stagiului şi pregãtirea magistraţilor stagiari, în scopul însuşirii cunoştinţelor teoretice şi practice specifice activitãţii pentru care au fost pregãtiţi.
(2) În acest scop preşedinţii judecãtoriilor şi primprocurorii parchetelor de pe lângã acestea vor desemna la începutul perioadei de stagiu un judecãtor, respectiv un procuror, cu o pregãtire profesionalã temeinicã şi experienţã, care va coordona pregãtirea magistraţilor stagiari.
(3) Activitatea fiecãrui magistrat stagiar va fi analizatã lunar. Judecãtorul, respectiv procurorul desemnat, va propune conducerii judecãtoriei sau, dupã caz, a parchetului de pe lângã aceasta mãsurile ce se impun pentru îmbunãtãţirea pregãtirii profesionale şi a activitãţii magistraţilor stagiari.
(4) Judecãtorul sau procurorul care rãspunde de coordonarea magistratului stagiar întocmeşte anual un referat de evaluare privind însuşirea de cãtre acesta a cunoştinţelor practice specifice activitãţii de judecãtor sau de procuror.
(5) Rezultatul analizei lunare va fi consemnat în Caietul stagiarului şi se va reflecta în referatul anual de evaluare.
ART. 6
(1) În vederea prezentãrii la examenul de capacitate, ultimul referat de evaluare va cuprinde, în mod obligatoriu, avizul consultativ al preşedintelui curţii de apel sau al procurorului general al parchetului de pe lângã aceasta.
(2) Constatãrile din ultimul referat de evaluare vor fi consemnate în Fişa pentru stagiul de practicã a magistratului. În aceastã fişã preşedintele judecãtoriei sau, dupã caz, prim-procurorul parchetului de pe lângã aceasta va mai înscrie şi perioadele de întrerupere a stagiului, determinate de:
a) starea de sãnãtate;
b) concediile de maternitate sau pentru creşterea şi îngrijirea copilului în vârstã de pânã la 2 ani;
c) concediile de studii, cu excepţia celor destinate pregãtirii pentru profesia de judecãtor sau de procuror;
d) concediile fãrã platã;
e) perioada efectuãrii stagiului militar;
f) perioada studiilor postuniversitare cu scoatere din activitate, cu precizarea domeniului de specializare;
g) alte întreruperi ale activitãţii.
(3) Sunt incluse în perioada de stagiu numai cursurile de pregãtire profesionalã organizate de Institutul Naţional al Magistraturii.
(4) Magistraţii stagiari au dreptul la concedii de studii de specialitate plãtite pentru pregãtirea şi susţinerea examenului de capacitate, conform legii.

CAP. II
Organizarea şi desfãşurarea examenului de capacitate

ART. 7
(1) Dupã încheierea perioadei de stagiu, magistraţii stagiari sunt obligaţi sã se prezinte la examenul de capacitate.
(2) În cazul în care magistratul stagiar este respins la examenul de capacitate, este obligat sã se prezinte la sesiunea urmãtoare.
(3) Lipsa nejustificatã la examenul de capacitate sau respingerea candidatului la douã sesiuni atrage pierderea calitãţii de magistrat.
(4) Consiliul Superior al Magistraturii, pentru motive temeinice, la cererea magistratului stagiar, cu avizul conducãtorului instanţei sau al parchetului la care acesta funcţioneazã, poate aproba amânarea examenului de capacitate, dar numai o singurã datã.
(5) Magistratul stagiar care din motive justificate nu s-a prezentat la examenul de capacitate poate susţine acest examen dacã de la încheierea stagiului pânã la data fixatã pentru examen nu au trecut mai mult de 2 ani. Dispoziţiile alin. (3) se aplicã în mod corespunzãtor.
(6) Dupã trecerea termenului de 2 ani, persoanele prevãzute la alin. (5) sunt obligate sã efectueze din nou stagiul, potrivit legii.
ART. 8
(1) Examenul de capacitate al magistraţilor stagiari se organizeazã anual de Consiliul Superior al Magistraturii, prin intermediul Institutului Naţional al Magistraturii.
(2) Data, locul şi modul de desfãşurare a examenului de capacitate se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, precum şi pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi pe cea a Institutului Naţional al Magistraturii, cu cel puţin 90 de zile înainte de data stabilitã pentru examenul de capacitate. Pe aceeaşi paginã se publicã şi tematica de examen.
ART. 9
(1) Înscrierea la examenul de capacitate se face în termen de 60 de zile de la publicarea datei examenului. Cererea de înscriere se depune la curtea de apel în circumscripţia cãreia funcţioneazã magistratul sau la parchetul de pe lângã aceasta.
(2) La cererea-tip de înscriere se anexeazã:
a) diploma de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, în copie;
b) ultimul referat de evaluare, cu avizul consultativ al preşedintelui curţii de apel, respectiv al procurorului general al parchetului de pe lângã aceastã instanţã;
c) fişa de stagiu.
ART. 10
Se pot înscrie la examen magistraţii stagiari al cãror stagiu se va împlini pânã în ultima zi a examenului de capacitate.
ART. 11
Întreruperile de activitate prevãzute la art. 6 alin. (2) vor fi excluse din perioada de stagiu.
ART. 12
(1) Examenul de capacitate constã în verificarea cunoştinţelor teoretice şi practice prin probe scrise şi orale.
(2) Probele teoretice şi practice au ca obiect fundamentele constituţionale ale statului de drept, principiile şi instituţiile de bazã din: dreptul civil, dreptul procesual civil, dreptul penal, dreptul procesual penal, organizarea judiciarã, dreptul comunitar, jurisprudenţa europeanã şi Codul deontologic al magistraţilor.
ART. 13
(1) Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii numeşte comisia de organizare şi supraveghere a examenului de capacitate.
(2) Comisia prevãzutã la alin. (1) verificã îndeplinirea condiţiilor de participare la examen a candidaţilor, întocmeşte şi afişeazã lista corespunzãtoare cu cel puţin 25 de zile înaintea datei examenului.
(3) Candidaţii respinşi pot formula contestaţii în termen de 5 zile de la afişare.
(4) Contestaţiile vor fi soluţionate prin hotãrâre definitivã de comisia prevãzutã la art. 30.
ART. 14
(1) Comisiile de examinare sunt numite prin hotãrâre a plenului Consiliului Superior al Magistraturii la propunerea Institutului Naţional al Magistraturii, cu 48 de ore înainte de examen.
(2) Comisia de examinare pentru judecãtori este alcãtuitã din:
- 3 judecãtori de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
- 3 judecãtori de la curţile de apel;
- 1 cadru didactic din învãţãmântul juridic universitar acreditat sau din Institutul Naţional al Magistraturii.
(3) Comisia de examinare pentru procurori este alcãtuitã din:
- 3 procurori de la Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
- 3 procurori de la parchetele de pe lângã curţile de apel;
- 1 cadru didactic din învãţãmântul juridic universitar acreditat sau din Institutul Naţional al Magistraturii.
ART. 15
Comisia de examinare va fi prezidatã de magistratul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu vechimea cea mai mare în funcţie.
ART. 16
Probele scrise teoretice constau într-o lucrare scrisã, cu subiecte comune pentru judecãtori şi procurori, din dreptul civil, dreptul procesual civil, dreptul penal şi dreptul procesual penal.
ART. 17
Probele scrise practice constau în soluţionarea unor speţe şi întocmirea unor acte judiciare, distincte pentru judecãtori şi procurori.
ART. 18
(1) Probele scrise teoretice şi practice se vor susţine pe parcursul a douã zile, dupã urmãtoarea repartizare:
- prima zi: dreptul civil, dreptul procesual civil, speţa şi întocmirea de acte judiciare;
- a doua zi: dreptul penal, dreptul procesual penal, speţa şi întocmirea de acte judiciare.
(2) Timpul alocat pentru probele scrise este stabilit de comisia de examinare, în raport de complexitatea subiectelor.
ART. 19
La rezolvarea speţei este permisã consultarea legislaţiei.
ART. 20
(1) Probele orale teoretice şi practice se susţin la urmãtoarele materii: fundamentele constituţionale ale statului de drept, instituţiile de bazã din: dreptul civil, dreptul procesual civil, dreptul penal, dreptul procesual penal, organizarea judiciarã, dreptul comunitar, jurisprudenţa europeanã şi Codul deontologic al magistraţilor.
(2) Examinarea se face pe bazã de bilete care conţin atât subiecte teoretice, cât şi subiecte practice.
(3) Pentru pregãtirea subiectelor fiecare candidat va beneficia de un timp de gândire de 30 de minute.
ART. 21
(1) Tematica pentru disciplinele care fac obiectul examenului de capacitate este întocmitã de Institutul Naţional al Magistraturii şi aprobatã de Consiliul Superior al Magistraturii.
(2) Tematica va fi transmisã cu cel puţin 90 de zile înainte de examen.
ART. 22
(1) Pentru probele scrise teoretice şi practice, comisia de examinare va stabili, cu 24 de ore înainte de examen, 5 variante de subiecte pentru fiecare materie, care se pun într-un plic sigilat.
(2) În ziua examenului, dupã intrarea candidaţilor în sãlile de examen, comisia de examinare va extrage câte un subiect din fiecare plic. Subiectele extrase vor fi multiplicate şi distribuite în fiecare salã de examen.
ART. 23
Accesul candidaţilor în sala de examen este permis numai dupã legitimarea acestora.
ART. 24
Înainte de tratarea subiectelor, candidaţii îşi vor scrie numele şi prenumele pe colţul din dreapta sus al primei pagini a lucrãrii scrise, ce urmeazã sã fie lipit, dupã care se aplicã ştampila Consiliului Superior al Magistraturii.
ART. 25
La expirarea timpului stabilit pentru probele scrise, preşedintele comisiei de organizare şi supraveghere preia lucrãrile candidaţilor, sub semnãturã, dupã care le predã preşedintelui comisiei de examinare în vederea numerotãrii şi a repartizãrii lor membrilor comisiei.
ART. 26
Orice tentativã de fraudã atrage excluderea candidatului din examen de cãtre preşedintele comisiei de organizare şi supraveghere.
ART. 27
(1) Media probei scrise teoretice este rezultatul mediei aritmetice a notelor acordate de membrii comisiei de examinare pentru fiecare materie în parte.
(2) Media probei scrise practice este rezultatul mediei aritmetice a notelor acordate de membrii comisiei de examinare pentru fiecare materie în parte.
(3) Media generalã a probei scrise este rezultatul mediei aritmetice dintre media probei scrise teoretice şi media probei scrise practice.
ART. 28
Notele acordate la probele scrise vor fi trecute, în cifre şi litere, în borderoul de notare, care va fi semnat pe fiecare filã de comisia de examinare.
ART. 29
(1) Contestaţiile cu privire la probele scrise se trimit la Institutul Naţional al Magistraturii, în termen de 72 de ore de la comunicarea rezultatelor, de cãtre candidaţi, curţile de apel sau parchetele de pe lângã acestea.
(2) Lucrãrile cu privire la notarea cãrora s-au formulat contestaţii vor fi din nou secretizate, prin lipirea colţului pe care este înscris numele candidatului.
ART. 30
Comisia de contestaţii, numitã de plenul Consiliului Superior al Magistraturii, este formatã din 5 membri, dintre care:
- 2 judecãtori de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
- 1 procuror de la Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
- 2 cadre didactice din învãţãmântul juridic universitar acreditat sau din Institutul Naţional al Magistraturii.
ART. 31
La probele scrise şi la probele orale candidaţii vor fi apreciaţi cu note de la 1 la 10.
ART. 32
(1) Vor fi admişi la proba oralã candidaţii care au obţinut la proba scrisã cel puţin media 7,00, fãrã ca la vreuna dintre materii sã fi obţinut o notã mai micã de 5,00.
(2) Media generalã a probelor orale este de cel puţin 7,00, fãrã ca la vreuna dintre materii candidatul sã fi obţinut o medie mai micã de 5,00.
(3) Notarea la probele orale este definitivã.
(4) Media generalã de promovare a examenului de capacitate este de cel puţin 7,00.
ART. 33
Rezultatele examenului se comunicã curţilor de apel şi parchetelor de pe lângã acestea, se afişeazã la sediul Institutului Naţional al Magistraturii şi se aduc la cunoştinţã publicã pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi pe cea a Institutului Naţional al Magistraturii.
ART. 34
(1) La terminarea examenului comisia de examinare va întocmi un proces-verbal în care vor fi menţionate condiţiile de desfãşurare a examenului, notele obţinute de candidaţi la probele scrise şi orale, media generalã pe baza cãreia au fost declaraţi admişi sau respinşi.
(2) Procesul-verbal va fi semnat de cãtre toţi membrii comisiei de examinare.

CAP. III
Validarea examenului de capacitate şi repartizarea candidaţilor pe posturi

ART. 35
(1) Rezultatele examenului de capacitate, procesul-verbal prevãzut la art. 34 alin. (1) şi raportul întocmit de compartimentul de specialitate vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Consiliul Superior al Magistraturii valideazã examenul în prima şedinţã care urmeazã afişãrii rezultatelor, centralizeazã rezultatele şi întocmeşte, în ordinea mediilor obţinute, tabelul de clasificare a candidaţilor, pe baza cãruia vor fi numiţi pe posturile vacante.
(3) Consiliul Superior al Magistraturii poate invalida, în tot sau în parte, examenul de capacitate în cazurile în care constatã cã nu au fost respectate condiţiile prevãzute de lege sau regulament cu privire la organizarea examenului sau cã existã dovada sãvârşirii unor fraude.
(4) În cazul invalidãrii rezultatelor, Consiliul Superior al Magistraturii va stabili o nouã datã pentru susţinerea examenului de capacitate.
ART. 36
Dupã validarea examenului de capacitate, lista tuturor posturilor vacante de la judecãtorii şi parchetele de pe lângã aceste instanţe se publicã, de îndatã, separat pentru judecãtori şi procurori, în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi se afişeazã la sediile instanţelor şi parchetelor, prin grija Consiliului Superior al Magistraturii.
ART. 37
(1) Candidaţii declaraţi admişi la examen au dreptul, în ordinea mediilor, sã-şi aleagã posturile, în termen de 15 zile libere de la publicarea acestora în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
(2) Judecãtorii stagiari pot opta numai pentru posturi de judecãtor, iar procurorii stagiari, numai pentru posturi de procuror.
ART. 38
(1) Candidatului care nu şi-a exercitat dreptul de alegere în termenul prevãzut la art. 37 alin. (1) sau care nu poate ocupa nici unul dintre posturile pentru care a optat i se va propune, din oficiu, un post de cãtre Consiliul Superior al Magistraturii.
(2) Refuzul de a accepta propunerea este considerat demisie.
ART. 39
Repartizarea pe posturi se afişeazã la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, al instanţelor şi al parchetelor.
ART. 40
La medii egale au prioritate la alegerea postului, în ordinea urmãtoare, candidatul care are titlul de doctor în drept, cel care are o vechime mai mare în magistraturã ori magistratul care funcţioneazã la instanţa sau parchetul pentru care a optat.
ART. 41
(1) În termen de cel mult 3 luni de la data validãrii examenului de capacitate, Consiliul Superior al Magistraturii va propune Preşedintelui României numirea în funcţie a magistraţilor care au fost declaraţi reuşiţi la examenul de capacitate.
(2) Magistratul care a fost respins la douã sesiuni sau care în mod nejustificat nu s-a prezentat la examenul de capacitate pierde calitatea de magistrat din ziua validãrii rezultatelor examenului de cãtre Consiliul Superior al Magistraturii.
ART. 42
Cererile de înscriere la examen însoţite de actele prevãzute la art. 9 sau, dupã caz, cererile de amânare, lucrãrile scrise, rezultatele finale obţinute la examenul de capacitate şi referatele anuale de evaluare vor fi pãstrate în mapa profesionalã a magistratului.
ART. 43
Documentaţia privind examenul de capacitate se pãstreazã la Consiliul Superior al Magistraturii.
ART. 44
Prin grija preşedintelui curţii de apel sau, dupã caz, a procurorului general al parchetului de pe lângã aceasta, prezentul regulament va fi adus la cunoştinţã candidaţilor la data înscrierii la examen.
ART. 45
Examenul de capacitate, sesiunea octombrie decembrie 2004, se va desfãşura potrivit regulamentului în vigoare la data înscrierii candidaţilor la examen.
ART. 46
Prezentul regulament se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016