Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 22 septembrie 2004  privind concediile magistratilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 22 septembrie 2004 privind concediile magistratilor

EMITENT: CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 880 din 27 septembrie 2004
CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezentul regulament se aplicã judecãtorilor, procurorilor, magistraţilor asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi personalului de specialitate juridicã asimilat magistraţilor din aparatul propriu al Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit dispoziţiilor <>Legii nr. 303/2004 privind statutul magistraţilor.
(2) Persoanele prevãzute la alin. (1) au dreptul la concediu de odihnã anual plãtit, la concedii de studii de specialitate plãtite pentru participarea la cursuri sau la alte forme de specializare organizate în ţarã sau în strãinãtate, pentru pregãtirea şi susţinerea examenului de capacitate şi de doctorat, la concedii fãrã platã, la concedii medicale, precum şi la alte concedii, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

CAP. II
Concediul de odihnã

ART. 2
(1) Magistraţii beneficiazã, anual, de un concediu de odihnã plãtit de 35 de zile lucrãtoare.
(2) Durata concediului de odihnã prevãzutã în prezentul regulament este corespunzãtoare activitãţii desfãşurate timp de un an calendaristic.
(3) Magistraţii efectueazã concediul anual de odihnã, de regulã, în perioada vacanţei judecãtoreşti. Pentru motive temeinic justificate conducerea instanţei sau a parchetului poate aproba efectuarea concediului de odihnã în altã perioadã decât cea a vacanţei judecãtoreşti.
(4) Conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, conducerile instanţelor judecãtoreşti şi ale parchetelor, precum şi conducerile compartimentelor din aparatul propriu al Consiliului Superior al Magistraturii au obligaţia sã asigure efectuarea concediului de odihnã, de cãtre toţi magistraţii şi asimilaţii acestora, în cursul anului calendaristic în care s-a nãscut acest drept.
ART. 3
Magistraţii care îndeplinesc, în condiţiile legii, prin cumul, pe lângã funcţia de bazã de la instanţe sau parchete, o funcţie didacticã în învãţãmântul universitar acreditat, au dreptul la concediu de odihnã plãtit numai de la instanţa sau parchetul la care au funcţia de bazã.
ART. 4
Pentru magistraţii încadraţi în timpul anului durata concediului de odihnã se stabileşte proporţional cu perioada lucratã de la data încadrãrii pânã la sfârşitul anului calendaristic.
ART. 5
(1) Concediul de odihnã se efectueazã în fiecare an calendaristic.
(2) Efectuarea concediului de odihnã în anul urmãtor este permisã numai în situaţiile prevãzute de prezentul regulament.
(3) Concediul de odihnã poate fi fracţionat, la cererea magistratului, cu condiţia ca una dintre fracţiuni sã fie de cel puţin 15 zile lucrãtoare de concediu neîntrerupt.
ART. 6
(1) Pe durata concediului de odihnã magistraţii beneficiazã de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai micã decât valoarea totalã a drepturilor salariale cuvenite pentru perioada respectivã.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnã se stabileşte în raport cu numãrul zilelor de concediu înmulţite cu media zilnicã a indemnizaţiei de încadrare brutã lunarã, a majorãrii indemnizaţiei de încadrare brute lunare, precum şi a celorlalte sporuri cu caracter permanent, luate împreunã, corespunzãtoare lunii calendaristice în care se efectueazã zilele de concediu. În cazul în care concediul de odihnã se efectueazã în cursul a douã luni consecutive, media zilei se calculeazã distinct pentru fiecare lunã în parte.
(3) Media zilnicã a veniturilor prevãzute la alin. (2) se stabileşte în raport cu numãrul zilelor lucrãtoare din fiecare lunã în care se efectueazã zilele de concediu.
(4) Indemnizaţia de concediu de odihnã se plãteşte, la cerere, cu cel puţin 5 zile înaintea plecãrii în concediu.
ART. 7
(1) Dacã personalul prevãzut la art. 1 din prezentul regulament nu a putut efectua concediul de odihnã, total sau parţial, în anul calendaristic respectiv, din cauza unor situaţii obiective pentru care existã o temeinicã justificare, îl poate efectua în cursul anului urmãtor, pe baza programãrii aprobate de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedinţii instanţelor judecãtoreşti, conducerile parchetelor, respectiv de cãtre secretarul general al Consiliului Superior al Magistraturii pentru personalul asimilat magistraţilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. În acest caz drepturile de concediu se suportã din fondurile aferente anului în care se efectueazã concediul de odihnã.
(2) Compensarea în bani a concediului de odihnã este permisã numai în cazul încetãrii calitãţii de magistrat.
(3) Compensarea se calculeazã pe baza numãrului de zile de concediu neefectuat şi a mediei zilnice a indemnizaţiei de încadrare brute lunare, precum şi a celorlalte sporuri cu caracter permanent, luate împreunã, corespunzãtor lunii decembrie a anului pentru care se acordã compensarea.
(4) În cazul decesului magistratului, suma reprezentând compensarea în bani a concediului de odihnã neefectuat se va acorda membrilor de familie, conform legii.
ART. 8
(1) Programarea concediilor de odihnã se face la sfârşitul anului, pentru anul urmãtor, de cãtre conducerile instanţelor şi parchetelor, secretarul general al Consiliului Superior al Magistraturii, cu consultarea magistraţilor, respectiv a personalului asimilat magistraţilor din aparatul propriu al Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Programarea se va face în aşa fel încât sã se asigure funcţionarea permanentã şi desfãşurarea în bune condiţii a activitãţii fiecãrei secţii sau a fiecãrui compartiment de muncã.
(3) Programarea concediului de odihnã al magistraţilor şi personalului asimilat magistraţilor se face cu respectarea dispoziţiilor art. 2 alin. (3) din prezentul regulament.
ART. 9
(1) Concediul de odihnã poate fi întrerupt, la cererea magistratului, pentru motive obiective.
(2) Concediul de odihnã poate fi întrerupt şi în cazul în care magistratul sau asimilatul acestuia este rechemat, prin dispoziţie scrisã a conducerii instituţiei, numai în caz de forţã majorã sau pentru nevoi de serviciu urgente, care fac necesarã prezenţa acestuia. În situaţia rechemãrii, cel în cauzã are dreptul la rambursarea cheltuielilor de transport şi a cheltuielilor legate de efectuarea concediului în altã localitate, egale cu sumele cheltuite pentru prestaţia de care nu a mai putut beneficia din cauza rechemãrii.
(3) În cazul întreruperii concediului, magistraţii au dreptul sã efectueze restul zilelor de concediu dupã ce au încetat situaţiile respective sau, când aceasta nu mai este posibil, la data stabilitã printr-o nouã programare, în cursul aceluiaşi an calendaristic.
ART. 10
(1) În cazul în care concediul de odihnã început la o anumitã datã este întrerupt, indemnizaţia nu se restituie. În aceastã situaţie se va proceda la regularizarea plãţilor în raport cu indemnizaţia de concediu aferentã zilelor de concediu neefectuat şi cu remuneraţia cuvenitã magistratului pentru perioada lucratã dupã întreruperea concediului sau cu drepturile cuvenite pe aceastã perioadã, dupã caz, potrivit legii.
(2) La data programatã pentru efectuarea plãţii restante a concediului de odihnã se acordã magistratului indemnizaţia de concediu cuvenitã pentru aceastã parte, în condiţiile prezentului regulament.
ART. 11
(1) Concediul de odihnã cuvenit magistraţilor detaşaţi la alte instanţe sau parchete ori în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului Naţional al Magistraturii, Ministerului Justiţiei sau al altor autoritãţi publice se acordã de cãtre instituţiile la care aceştia îşi desfãşoarã activitatea.
(2) Magistraţii detaşaţi la o instanţã sau parchet cu sediul în altã localitate, precum şi magistraţii din alte localitãţi detaşaţi în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului Naţional al Magistraturii, Ministerului Justiţiei sau al altor autoritãţi publice au dreptul la rambursarea cheltuielilor de transport dus-întors, potrivit legii, din localitatea unde sunt detaşaţi în localitatea unde se aflã instanţa sau parchetul la care sunt încadraţi, pentru cazul în care concediul se efectueazã în timpul detaşãrii.
ART. 12
Concediul de odihnã neacordat magistraţilor transferaţi la o altã instanţã sau la un alt parchet, de cãtre instanţa sau parchetul de la care s-a efectuat transferul, se va acorda acestora de instanţa sau parchetul la care au fost transferaţi, iar indemnizaţia de concediu acordatã potrivit legii va fi suportatã de cãtre cele douã instanţe sau parchete implicate, proporţional cu timpul lucrat la fiecare dintre acestea în cursul anului calendaristic respectiv. În acelaşi mod se va proceda şi în cazul în care concediul de odihnã a fost efectuat înainte de transfer.
ART. 13
Magistraţii şi asimilaţii acestora din aparatul propriu al Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi magistraţii asistenţi sunt obligaţi sã restituie instituţiei partea din indemnizaţia de concediu corespunzãtoare perioadei nelucrate din anul pentru care li s-a acordat acel concediu, în situaţia în care au fost eliberaţi din funcţie pentru urmãtoarele cazuri prevãzute de <>art. 63 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 :
a) demisia;
b) ca sancţiune disciplinarã;
c) condamnarea definitivã a magistratului pentru o infracţiune;
d) neîndeplinirea oricãreia dintre condiţiile prevãzute la <>art. 13 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 ;
e) incapacitate profesionalã.
ART. 14
Dreptul la concediu de odihnã anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţãri sau limitãri.

CAP. III
Acordarea de zile libere plãtite pentru evenimente familiale deosebite

ART. 15
(1) În afara concediului de odihnã magistraţii au dreptul la zile libere plãtite, care nu se includ în durata concediului de odihnã, în cazul unor evenimente familiale deosebite:


a) cãsãtoria magistratului - 5 zile;
b) naşterea sau cãsãtoria unui copil - 3 zile;
c) decesul soţului sau al unei rude
a salariatului, pânã la gradul
al II-lea inclusiv - 3 zile.


(2) Zilele libere plãtite, prevãzute la alin. (1), se acordã, la cererea solicitantului, de conducerea instituţiei.

CAP. IV
Concediul pentru formare profesionalã

ART. 16
Magistraţii beneficiazã de concedii pentru formare profesionalã, la cerere, cu platã sau fãrã platã.
ART. 17
(1) Magistraţii au dreptul sã beneficieze, la cerere, de concedii plãtite pentru formare profesionalã, în urmãtoarele situaţii:
a) efectuarea unor studii de specialitate;
b) participarea la cursuri sau la alte forme de specializare, organizate în ţarã sau în strãinãtate;
c) pregãtirea şi susţinerea examenului de capacitate şi de doctorat.
(2) Durata acestor concedii se aprobã de cãtre conducerea instituţiei, în funcţie de durata studiilor, cursurilor ori a specializãrilor efectuate, fãrã a putea depãşi 10 zile.
(3) Conducerea instituţiei poate respinge solicitarea magistratului numai dacã absenţa acestuia ar prejudicia grav desfãşurarea activitãţii.
ART. 18
Concediul pentru formare profesionalã fãrã platã poate fi acordat pentru situaţiile prevãzute la art. 17 alin. (1) pe o duratã stabilitã potrivit art. 20 alin. (3).
ART. 19
(1) Durata concediului cu platã pentru formare profesionalã nu poate fi dedusã din durata concediului de odihnã anual şi este asimilatã unei perioade de muncã efectivã în ceea ce priveşte drepturile cuvenite magistratului.
(2) Concediile acordate potrivit art. 16-22 nu afecteazã vechimea în magistraturã.

CAP. V
Concediul fãrã platã

ART. 20
(1) Magistraţii au dreptul la concedii fãrã platã, a cãror duratã însumatã nu poate depãşi 90 de zile lucrãtoare anual, pentru rezolvarea unor situaţii personale deosebite, apreciate ca atare de conducerea instituţiei.
(2) Magistraţii au dreptul la concedii fãrã platã, fãrã limita prevãzutã la alin. (1), în urmãtoarele situaţii:
a) îngrijirea copilului bolnav în vârstã de peste 3 ani, în perioada indicatã în certificatul medical; de acest drept poate beneficia atât mama salariatã, cât şi tatãl salariat, dacã mama copilului nu beneficiazã, pentru aceleaşi motive, de concediu fãrã platã;
b) însoţirea soţului sau, dupã caz, a soţiei ori a unei rude apropiate: copil, sorã, frate, pãrinte pe timpul cât aceştia se aflã la tratament în strãinãtate, în ambele situaţii cu avizul obligatoriu al Ministerului Sãnãtãţii.
(3) Concediul fãrã platã poate fi acordat şi pentru interese personale, altele decât cele prevãzute la alin. (1) şi (2), pe durata stabilitã prin acordul pãrţilor.
ART. 21
Pe durata concediilor fãrã platã persoanele respective îşi pãstreazã calitatea de salariat.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 22
(1) Magistraţii care au lipsit de la serviciu întregul an calendaristic nu au dreptul la concediu de odihnã pentru acel an.
(2) În cazul în care perioadele de concedii medicale şi de concediu fãrã platã, însumate, au fost de 12 luni sau mai mari şi s-au întins pe 2 sau mai mulţi ani calendaristici, magistraţii au dreptul la un singur concediu de odihnã, acordat în anul reînceperii activitãţii.
ART. 23
(1) Efectuarea concediilor prevãzute de prezentul regulament se aprobã de conducãtorii fiecãrei instituţii, astfel:
a) pentru judecãtori şi procurori, de cãtre preşedinţii instanţelor şi conducãtorii parchetelor de care aparţin;
b) pentru magistraţii asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de cãtre preşedintele acestei instanţe;
c) pentru personalul de execuţie de specialitate juridicã asimilat magistraţilor din aparatul tehnic al Consiliului Superior al Magistraturii, de conducerea fiecãrui compartiment.
(2) Concediile fãrã platã pentru personalul asimilat magistraţilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, pe o perioadã de peste 30 de zile, se aprobã de cãtre secretarul general al Consiliului Superior al Magistraturii.
(3) Efectuarea concediului de odihnã de cãtre personalul cu funcţii de conducere din aparatul tehnic al Consiliului Superior al Magistraturii se aprobã de cãtre secretarul general al Consiliului Superior al Magistraturii.
(4) Efectuarea concediului de odihnã de cãtre secretarul general şi secretarul general adjunct ai Consiliului Superior al Magistraturii se aprobã de cãtre preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.
(5) Preşedinţii curţilor de apel şi procurorii generali ai parchetelor de pe lângã acestea aduc la cunoştinţã preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii perioada în care vor efectua concediul de odihnã.
ART. 24
Evidenţa efectuãrii concediilor prevãzute în prezentul regulament va fi ţinutã de primii grefieri sau grefierii-şefi ai instanţelor judecãtoreşti, ai parchetelor de pe lângã acestea, de secretarii compartimentelor din Consiliul Superior al Magistraturii.
ART. 25
Compensarea acordatã în condiţiile art. 7 se suportã din resursele bugetare ale anului în care se face aceastã compensare.
ART. 26
Pe data intrãrii în vigoare a prezentului regulament îşi înceteazã aplicabilitatea dispoziţiile referitoare la concediile magistraţilor, prevãzute în Regulamentul privind concediul de odihnã şi alte concedii ale personalului din Ministerul Justiţiei, de la instanţele judecãtoreşti, Institutul Naţional al Magistraturii, Centrul de Pregãtire şi Perfecţionare a Grefierilor şi a Celuilalt Personal Auxiliar de Specialitate, Institutul Naţional de Criminologie şi Institutul Naţional de Expertize Criminalistice, aprobat prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 817/C/2004 .
ART. 27
Prezentul regulament se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016