Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 20 mai 2002  privind dobandirea permisului de vanatoare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 20 mai 2002 privind dobandirea permisului de vanatoare

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 389 din 7 iunie 2002
CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Permisul de vanatoare se elibereazã cetãţenilor romani cu domiciliul în România sau cetãţenilor strãini rezidenţi în România, care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au împlinit varsta de 18 ani;
b) au efectuat un an de stagiatura;
c) au efectuat o instruire practica într-un poligon de tir vanatoresc;
d) au absolvit examenul de vanator, susţinut în fata unei comisii de examinare.
ART. 2
Permisul de vanatoare se elibereazã doar membrilor organizaţiilor vanatoresti. Acesta se poate dobândi doar în limita locurilor vacante existente la fiecare organizaţie vanatoreasca, stabilite în funcţie de suprafata fondurilor de vanatoare gestionate de aceasta şi de zona geograficã în care se gãsesc fondurile de vanatoare, în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (4) din <>Legea fondului cinegetic şi a protecţiei vânatului nr. 103/1996 , republicatã.
ART. 3
(1) Numãrul de locuri vacante existente la fiecare organizaţie vanatoreasca se va afişa prin grija conducerii executive a fiecãrei organizaţii vanatoresti, cel mai târziu în preziua examenului.
(2) Numãrul de locuri vacante va fi confirmat, prin semnatura, de comisia de examinare.

CAP. 2
Stagiatura

ART. 4
(1) Candidatul pentru dobândirea permisului de vanatoare va solicita în scris conducerii unei organizaţii vanatoresti primirea ca stagiar la o grupa de vanatori. Cererea, întocmitã conform modelului prezentat în anexa nr. 1, la care se anexeazã recomandãrile a 2 membri vanatori cu o vechime mai mare de 5 ani, din cadrul organizaţiei vanatoresti la care se solicita înscrierea, depusa la organizaţia vanatoreasca, primeşte numãr de înregistrare din registrul curent de corespondenta al unitãţii. Cererea se analizeazã operativ de cãtre conducerea organizaţiei vanatoresti, iar hotãrârea se transmite în scris solicitantului în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii. Dacã cererea a fost aprobatã, în scrisoarea transmisã solicitantului se comunica denumirea grupei de vanatori la care a fost repartizat pentru efectuarea perioadei de stagiatura. Totodatã, la cererea aprobatã se anexeazã fişa de stagiatura întocmitã conform modelului prezentat în anexa nr. 2.
(2) Perioada de stagiatura începe de la data comunicãrii de repartizare a solicitantului la grupa de vanatori.
ART. 5
Numãrul solicitanţilor pentru efectuarea stagiaturii este nelimitat.
ART. 6
În perioada de stagiatura candidatul va participa, în mod organizat, la acţiunile de pregãtire teoreticã şi practica organizate de organizaţia vanatoreasca la care solicita sa devinã membru, respectiv la un minimum de:
a) 5 zile de lucrãri de gospodãrire a fondului de vanatoare;
b) 5 acţiuni de vanatoare colectivã, indeplinind succesiv rolul de gonac şi de asistent în stand, lângã un vanator cu experienta;
c) o instruire practica privind portul şi manuirea armei de vanatoare, precum şi la o şedinţa de tragere cu arma de vanatoare la punct fix şi la talere în poligon.
ART. 7
Candidatul va prezenta la fiecare acţiune la care participa fişa de stagiatura, pentru a fi completatã de conducãtorul acţiunii respective.
ART. 8
Responsabilitatea convocãrii stagiarului la acţiunile menţionate la art. 6 revine conducerii executive a organizaţiei vanatoresti pentru acţiunile prevãzute la lit. c) şi organizatorului grupei pentru acţiunile prevãzute la lit. a) şi b).
ART. 9
(1) Pentru studenţii şi absolvenţii unei instituţii de învãţãmânt superior care au studiat disciplina de vanatoare în cadrul programului de învãţãmânt, pentru personalul cu atribuţii de serviciu în domeniul cinegetic pe o perioada de minimum un an, pentru foştii vanatori care s-au retras la cerere dintr-o organizaţie vanatoreasca în ultimii 5 ani, precum şi pentru rezidentii în România pe o perioada mai mare de un an se echivaleaza perioada de stagiatura prevãzutã la art. 4, dacã în ţara de origine aceştia sunt vanatori de cel puţin un an.
(2) Pentru candidaţii prevãzuţi la alin. (1) fişa de stagiatura prevãzutã la art. 7 va fi înlocuitã, dupã caz, cu:
a) adeverinta eliberata de instituţia de învãţãmânt superior, în cazul studenţilor, din care sa rezulte ca au susţinut examen la disciplina de vanatoare;
b) copie de pe diploma de absolvire şi/sau de pe foaia matricola, în cazul absolvenţilor unei instituţii de învãţãmânt superior care au studiat în cadrul programului de învãţãmânt vanatul şi vânãtoarea;
c) copie de pe cartea de munca din care sa reiasã îndeplinirea atribuţiilor în domeniul cinegetic pe timp de minimum un an;
d) adeverinta eliberata de organizaţia vanatoreasca de la care s-au retras, pentru foştii vanatori, prin care sa se ateste ca retragerea din organizaţia vanatoreasca a fost facuta la cerere;
e) copie tradusa şi legalizatã de pe permisul de vanatoare al rezidenţilor în România.

CAP. 3
Organizarea şi desfãşurarea examenului

A. Programarea examenului

ART. 10
(1) Examenul pentru dobândirea permisului de vanatoare se organizeazã anual, la aceeaşi data şi în acelaşi loc pentru toate organizaţiile vanatoresti cu sediul în acelaşi judeţ, conform aprobãrii autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura.
(2) În situaţia în care organizaţiile vanatoresti cu sediul în municipiul Bucureşti solicita examinarea unui numãr mai mare de 100 de candidaţi/organizaţie, examenul se poate organiza separat pentru fiecare organizaţie vanatoreasca.
ART. 11
(1) Programarea examenului se va face în urma analizei propunerilor organizaţiilor vanatoresti interesate, transmise în scris de acestea, prin intermediul Asociaţiei Generale a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi din România, la autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura.
(2) Organizaţiile vanatoresti care nu solicita organizarea examenului pana la data de desfãşurare a acestuia, pentru judeţul în care îşi au sediul, pierd acest drept în anul respectiv.
ART. 12
Autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura va comunica Asociaţiei Generale a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi din România data care a fost aprobatã pentru organizarea examenului în fiecare judeţ, iar Asociaţia Generalã a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi din România va transmite organizaţiilor vanatoresti în cauza planificarea, acestea urmând sa comunice în timp util celor interesaţi, direct, prin propriul avizier, şi prin mass-media, data la care vor fi susţinute examenele.
ART. 13
Organizaţiile vanatoresti interesate de susţinerea examenului în cadrul unui judeţ vor stabili de comun acord locul de organizare şi desfãşurare a examenului, având obligaţia de a suporta eventualele cheltuieli ocazionate de desfãşurarea acestuia.

B. Înscrierea candidaţilor pentru examen

ART. 14
(1) Fiecare candidat care solicita participarea la examen va depune dosarul de examen la sediul organizaţiei vanatoresti la care doreşte sa devinã membru. Acest dosar trebuie sa cuprindã în mod obligatoriu urmãtoarele documente:
a) cererea prin care se solicita înscrierea în cadrul unei organizaţii vanatoresti, întocmitã conform modelului prezentat în anexa nr. 1;
b) recomandãri de la 2 vanatori cu o vechime mai mare de 5 ani, membri ai organizaţiei vanatoresti la care a efectuat stagiatura;
c) comunicarea, din partea conducerii organizaţiei vanatoresti la care solicita înscrierea, privind repartizarea solicitantului la grupa de vanatori;
d) fişa medicalã întocmitã conform modelului prevãzut de reglementãrile în domeniu, din care sa rezulte ca este apt fizic şi psihic sa posede permis de arma;
e) comunicare de la organele de poliţie (certificat de cazier judiciar), din care sa rezulte ca are dreptul la permis de arma;
f) fişa de stagiatura, întocmitã conform modelului prezentat în anexa nr. 2, sau, dupã caz, unul dintre documentele prevãzute la art. 9 alin. (2);
g) adeverinta de efectuare a instruirii în poligon, întocmitã conform modelului prezentat în anexa nr. 3;
h) copie de pe actul de identitate, iar în cazul rezidenţilor în România, copie de pe actul prin care se atesta rezidenţã mai mare de un an;
i) caracterizarea adunãrii generale a grupei, data ulterior efectuãrii stagiaturii, care poarta sau nu, dupã caz, viza comitetului filialei de vanatoare;
j) aprobarea statutara de înscriere la examen a rezidenţilor în România.
(2) Dosarul de examen se înregistreazã în registrul curent de corespondenta al organizaţiei vanatoresti cu cel puţin 10 zile înainte de organizarea examenului.
(3) La depunerea dosarului existenta tuturor documentelor prevãzute la alin. (1) se certifica, sub semnatura, de conducerea executivã a organizaţiei vanatoresti sau de un împuternicit al acesteia.
ART. 15
Prezentarea incompleta a dosarelor prevãzute la art. 14 şi/sau întocmirea vicioasa a documentelor solicitate conduce la neparticiparea titularilor acestora la examen.
ART. 16
Pe o perioada de maximum un an de la data intrãrii în vigoare a prezentului regulament documentele prevãzute la art. 14 alin. (1) lit. a) şi f) pot fi întocmite şi conform altor modele decât cele prevãzute în anexele nr. 1 şi 2, dacã exprima îndeplinirea aceloraşi condiţii.

C. Examinarea candidaţilor

ART. 17
Examinarea candidaţilor se face de o comisie de examinare, folosindu-se teste tip grila conţinând 30 de întrebãri şi posibile raspunsuri preformulate.
ART. 18
Comisia de examinare are urmãtoarea componenta:
- 2 reprezentanţi ai autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura;
- 2 reprezentanţi ai Asociaţiei Generale a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi din România;
- un reprezentant al instituţiilor de învãţãmânt superior de specialitate.
ART. 19
Comisia de examinare se întruneşte la data, ora şi locul stabilite pentru susţinerea examenului. Convocarea delegatului instituţiei de învãţãmânt superior se face prin grija Asociaţiei Generale a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi din România.
ART. 20
Comisia de examinare îşi poate desfasura activitatea în prezenta a minimum 3 membri, dintre care cel puţin câte un reprezentant al autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura şi, respectiv, al Asociaţiei Generale a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi din România.
ART. 21
Comisia de examinare are urmãtoarele atribuţii:
a) verifica dosarele candidaţilor, existente la organizaţiile vanatoresti în vederea sustinerii examenului, prezentate de conducerile executive ale acestora;
b) întocmeşte lista candidaţilor care pot participa la examen şi o face publica prin afişare cu cel puţin 30 de minute înainte de ora programata pentru desfãşurarea examenului;
c) legitimeazã candidaţii, pe baza actului de identitate, la intrarea acestora în sala de examinare;
d) stabileşte testele tip grila care se vor folosi pentru examen;
e) distribuie testele şi prezintã modul de desfãşurare a examenului;
f) stabileşte timpul de examinare;
g) anuleazã testele candidaţilor care incearca sa copieze sau copiaza rãspunsurile la întrebãri;
h) elimina din sala de examinare candidaţii care nu îşi pot completa singuri testele, precum şi candidaţii cetãţeni strãini care nu cunosc limba romana şi apeleazã la traducatori neautorizati de Ministerul Justiţiei;
i) verifica fiecare lucrare, punctand în mod corespunzãtor rãspunsurile date, considerându-i candidaţi "promovati", în limita locurilor disponibile, pe primii clasati care au rãspuns corect la minimum 20 de întrebãri;
j) întocmeşte procesul-verbal de examinare în 3 exemplare, dintre care un exemplar revine reprezentanţilor autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura, un exemplar reprezentanţilor Asociaţiei Generale a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi din România şi un exemplar reprezentantului instituţiei de învãţãmânt superior. Organizaţiile vanatoresti interesate iau în copie câte un exemplar al procesului-verbal de examinare.
ART. 22
Candidaţii declaraţi "respinsi" mai pot susţine un singur examen în urmãtorii 2 ani, recunoscandu-li-se stagiatura, fiind însã necesare depunerea unei cereri de reexaminare şi reactualizarea documentelor prevãzute la art. 14 lit. d), e) şi g).
ART. 23
(1) Documentele de examen sunt constituite din:
a) dosarele candidaţilor;
b) testele grila corectate şi semnate de comisie;
c) lista cu candidaţii "promovati" şi "respinsi";
d) copie de pe procesul-verbal de examinare, semnat de comisia de examinare.
(2) Documentele prevãzute la alin. (1) se pãstreazã la sediile organizaţiilor vanatoresti, pentru eventuale verificãri efectuate de organele de control.

D. Soluţionarea contestaţiilor

ART. 24
(1) Eventualele contestaţii privind rezultatul examenului pentru dobândirea permisului de vanatoare se pot depune, în termen de 5 zile lucrãtoare de la data desfãşurãrii examenului, la sediile organizaţiilor vanatoresti unde s-a solicitat înscrierea.
(2) Organizaţiile vanatoresti au obligaţia sa înainteze contestaţiile primite, împreunã cu testele grila corectate, la autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura, în vederea soluţionãrii acestora, oprindu-se totodatã o copie de pe aceste teste.
(3) Constestatiile se soluţioneazã în termen de 15 zile de la data primirii lor, de cãtre o comisie constituitã din:
a) directorul organismului distinct în domeniul cinegetic din cadrul autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura sau un împuternicit al acestuia;
b) preşedintele executiv al Asociaţiei Generale a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi din România sau un împuternicit al acestuia;
c) un reprezentant al unei instituţii de învãţãmânt superior de specialitate, altul decât cel care a fost în comisia de examinare.
(4) Comisia prevãzutã la alin. (3) îşi poate exercita atribuţiile în prezenta a minimum 2 din cei 3 membri ai sãi.
ART. 25
În cazul în care contestaţia este admisã, candidatul care a formulat-o va fi declarat "promovat", urmând sa i se elibereze permisul de vanatoare în limita locurilor de membru vanator rãmase vacante.

CAP. 4
Eliberarea permisului de vanatoare

ART. 26
Permisul de vanatoare se elibereazã de cãtre organizaţiile vanatoresti licentiate în condiţiile legii doar pentru candidaţii declaraţi "promovati" la examenul pentru dobândirea permisului de vanatoare, cel mai devreme la 25 de zile dupã data desfãşurãrii examenului, cu respectarea stricta a prevederilor <>Legii nr. 103/1996 , republicatã, şi în conformitate cu prevederile statutare ale fiecãrei organizaţii vanatoresti.

CAP. 5
Dispoziţii finale

ART. 27
(1) Candidaţii care nu s-au putut prezenta, din motive temeinic justificate, la examenul organizat de organizaţia vanatoreasca la care au solicitat sa devinã membri (boala, doveditã cu documente, plecari în strãinãtate etc.) se pot prezenta, pentru susţinerea examenului la o data ulterioara, într-un alt judeţ, numai cu aprobarea autoritãţii publice centrale care rãspunde de silvicultura şi a Asociaţiei Generale a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi din România.
(2) În situaţiile prevãzute la alin. (1), la dosarul candidaţilor pentru dobândirea permisului de vanatoare, pe lângã aprobarea prevãzutã la alin. (1) se adauga copii de pe documente oficiale care sa ateste imposibilitatea prezentãrii la examen la data programata pentru judeţul în care candidatul trebuie sa se prezinte.
ART. 28
Tematica pentru examenul privind dobândirea permisului de vanatoare cuprinde:
a) reglementãri legale în vigoare în domeniul cinegetic şi al armelor de foc şi muniţiilor;
b) Statutul Asociaţiei Generale a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi din România şi statutul organizaţiei vanatoresti în care se solicita înscrierea;
c) notiuni privind biologia, ecologia, etologia speciilor de vanat şi boli ale acestora;
d) notiuni privind organizarea şi practicarea vanatorii;
e) notiuni de etica vanatoreasca;
f) notiuni de balistica;
g) notiuni de chinologie.
ART. 29
Bibliografia minima pentru examenul privind dobândirea permisului de vanatoare se pune la dispoziţie celor interesaţi de conducerea executivã a organizaţiilor vanatoresti.
ART. 30
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentul regulament.


ANEXA 1
-------
la regulament
-------------

Înregistrat la:
..........................
(organizaţia vanatoreasca)
Nr. ....... din ..........

Se aproba.
.....................
(conducãtor executiv)


CERERE

Subsemnatul ...................................., cetãţean ........................., fiul lui ........................ şi al ..................................., nãscut în anul .............., luna ....................., ziua ..........., în localitatea ...................., judeţul ................................., domiciliat în ......................................, str. ................................... nr. ........, bl. ........, sc. ......., ap. ......., judeţul/sectorul ........................, posesor al actului de identitate ............., seria ............. nr. ......................, eliberat de ...................... la data de ......................, cod numeric personal ..................., de profesie ........................., angajat la ....................... în funcţia de .............................., va rog sa imi aprobaţi înscrierea, în condiţiile legii, ca membru vanator al organizaţiei vanatoresti ................................................ pentru dobândirea permisului de vanatoare.
Am luat cunostinta de prevederile statutului organizaţiei vanatoresti .........................................., pe care mi-l insusesc şi ma oblig sa îl respect necondiţionat.
Declar pe propria rãspundere ca nu ma aflu în nici una dintre situaţiile prevãzute de <>Legea fondului cinegetic şi a protecţiei vânatului nr. 103/1996 , republicatã, şi de <>Legea nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc şi al muniţiilor, care sa imi interzicã obţinerea permisului de vanatoare şi, respectiv, a permisului de arma.
Telefon acasã ............................
Telefon la serviciu ......................
Alte modalitãţi de contactare ............


Data Semnatura
...... ..............


ANEXA 2
-------
la regulament
--------------

Organizaţia vanatoreasca
.........................
Grupa de vanatori Se aproba.
.................. ....................
(conducãtor executiv)


FIŞA DE STAGIATURA
a domnului ..................

Data începerii stagiaturii ...................
Fondul de vanatoare .............................
Organizator de grupa ...........................



┌─────┬────┬────────────┬─────────────┬────────────┬───────────┐
│Nr. │Data│Denumirea │Documentul în│ Aprecierea │ Semnatura │
│crt. │ │activitãţii │care se rega-│activitãţii │conducato- │
│ │ │la care a │seste activi-│candidatului│ rului │
│ │ │participat │tatea (proces│ │ acţiunii │
│ │ │ │verbal, auto-│ │ │
│ │ │ │rizatie de │ │ │
│ │ │ │vanatoare, │ │ │
│ │ │ │etc.) │ │ │
├─────┼────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├─────┼────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┤
│ 3. │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┤
│ 4. │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┤
│ 5. │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┤
│ 6. │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┤
│ 7. │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┤
│ 8. │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┤
│ 9. │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┤
│ 10. │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┤
│ 11. │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┤
│ 12. │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┤
│ 13. │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┤
│ 14. │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┤
│ 15. │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┤
│ 16. │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┤
│ 17. │ │ │ │ │ │
└─────┴────┴────────────┴─────────────┴────────────┴───────────┘




Candidat, Organizator de grupa,
............ ........................


ANEXA 3
-------
la regulament
-------------


Organizaţia vanatoreasca
..........................
Nr. ........./..........


ADEVERINTA

Se adevereste prin prezenta ca domnul/doamna ........................., fiul/fiica lui ....................... şi al/a ......................, cod numeric personal .............................., domiciliat/domiciliata în .............................................................., posesor/posesoare al/a buletinului/cãrţii de identitate seria ........... nr. .........., eliberat/eliberata de ........................ la data de ..................., a efectuat la data de .............................. o şedinţa de tragere cu arma de vanatoare la tinta fixa şi la talere în poligonul ........................., obtinand calificativul foarte bine/bine/satisfãcãtor.
Cu aceasta ocazie domnul/doamna a fost instruit/instruita şi cu privire la portul şi manuirea armei de vanatoare.
S-a eliberat prezenta adeverinta spre a-i servi la completarea dosarului pentru înscriere la examenul privind dobândirea permisului de vanatoare.


Data Conducãtor executiv,
......... ........................


--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016