Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 20 iunie 2002  pentru autorizarea persoanelor fizice si juridice care au dreptul sa realizeze bilanturi energetice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 20 iunie 2002 pentru autorizarea persoanelor fizice si juridice care au dreptul sa realizeze bilanturi energetice

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 836 din 20 noiembrie 2002

I. Scop şi domeniu de aplicare
ART. 1
(1) Prezentul regulament stabileşte cadrul legal pentru autorizarea persoanelor fizice şi juridice, cãrora li se atribuie calitatea de auditor energetic autorizat, în vederea întocmirii bilanţurilor energetice.
(2) Aceasta calitate se obţine prin emiterea de cãtre Agenţia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE) a autorizaţiei de auditor energetic, act ce dovedeşte competenta tehnica a specialiştilor care efectueazã bilanţuri energetice în România.
ART. 2
(1) Bilanţurile energetice vor fi executate conform Ghidului de elaborare şi analiza a bilanţurilor energetice, care va fi elaborat pana la data intrãrii în vigoare a prezentului regulament.
(2) Calitatea de auditor energetic se dovedeşte prin autorizaţia de auditor energetic, ştampila şi legitimatie. Autorizaţia de auditor energetic se întocmeşte conform modelului prezentat în anexa nr. 1 (pentru persoane fizice), respectiv în anexa nr. 2 (pentru persoane juridice). Legitimatia şi ştampila proprii se vor confecţiona dupã modelele ce vor fi stabilite conform Ghidului de elaborare şi analiza a bilanţurilor energetice. Autorizaţiile, legitimatiile şi stampilele de auditor energetic sunt nominale şi netransmisibile.
ART. 3
Definirea unor termeni de specialitate din prezentul regulament este realizatã în anexa nr. 3.
II. Organismul abilitat sa autorizeze executantii bilanţurilor energetice
ART. 4
În conformitate cu <>art. 7 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei, republicatã, organismul abilitat pentru autorizarea persoanelor fizice şi juridice în vederea întocmirii bilanţurilor energetice este ARCE.
ART. 5
În cadrul ARCE se înfiinţeazã şi funcţioneazã Comisia de autorizare a auditorilor energetici, denumita în continuare Comisia de autorizare, având în componenta specialişti ARCE.
ART. 6
Comisia de autorizare va avea un secretariat tehnic cu urmãtoarele atribuţii:
a) înregistrarea cererilor de autorizare, respectiv a contestaţiilor;
b) primirea şi analizarea documentelor necesare, din partea persoanelor fizice şi juridice care doresc sa fie autorizate în calitate de auditor energetic, în conformitate cu prezentul regulament (inclusiv pentru prelungirea sau reînnoirea autorizaţiei de auditor energetic);
c) întocmirea proceselor-verbale, cuprinzând concluziile verificãrii documentelor depuse de candidaţi;
d) monitorizarea activitãţii de autorizare a auditorilor energetici prin înfiinţarea şi actualizarea permanenta a Registrului de evidenta a auditorilor energetici;
e) monitorizarea realizãrii bilanţurilor energetice, prin elaborarea Sintezei anuale a activitãţilor auditorilor energetici, pe baza rapoartelor primite de la aceştia;
f) întocmirea şi transmiterea înştiinţãrii de suspendare, a deciziei de suspendare, respectiv a deciziei de retragere a autorizaţiei de auditor energetic; întocmirea raspunsurilor date contestaţiilor şi transmiterea acestora celor interesaţi;
g) radierea din Registrul de evidenta a auditorilor energetici a persoanelor cãrora le-a expirat termenul de autorizare sau cãrora li s-a retras autorizaţia de auditor energetic;
h) întocmirea Notei de fundamentare a tarifelor pentru autorizarea auditorilor energetici, care se va inainta anual de cãtre ARCE spre aprobare la Ministerul Industriei şi Resurselor.
III. Clase şi tipuri de bilanţuri energetice
ART. 7
Se definesc trei clase şi trei tipuri de bilanţuri energetice:



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Clasa Tipul de bilanţ energetic
crt. ───────────────────────────────────────────────────────────────
Bilanţ Bilanţ Bilanţ complex
electroenergetic termoenergetic
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. A P < 250 kW P < 500 kW -
2. B 250 < P < 1.000 kW 500 < P < 2.000 kW 750 < P < 3.000 kW
3. C P > 1.000 kW P > 2.000 kW P > 3.000 kW
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ART. 8
(1) Persoanele fizice având calitatea de auditor energetic sunt autorizate sa efectueze bilanţuri energetice de clasa A sau clasa B.
(2) Persoanele juridice având calitatea de auditor energetic sunt autorizate sa efectueze bilanţuri energetice de clasa A, clasa B sau clasa C.
IV. Cerinţele ce trebuie îndeplinite la solicitarea autorizãrii
ART. 9
Cerinţe pentru persoane fizice:
1. Cerinţe de natura juridicã
Persoanele fizice care solicita sa fie autorizate în calitate de auditor energetic trebuie sa aibã capacitate deplina de exerciţiu.
2. Cerinţe de natura tehnica:
- Pregãtirea profesionalã, specializarea şi experienta acumulatã în domeniu
Experienta profesionalã trebuie sa fie dobandita prin activitate neîntreruptã în învãţãmânt, cercetare, proiectare, execuţie sau exploatare, în urmãtoarele domenii tehnice: energetica industriala, instalaţii, mecanicã, alte domenii tehnice cu conotatie energetica, pe durata specificatã în tabelul urmãtor.
- Pregãtirea în domeniul elaborãrii bilanţurilor energetice
Aceasta cerinta se va satisface prin absolvirea unui curs de specialitate organizat de o universitate tehnica cu profil energetic, cu cel mult doi ani înaintea datei la care se solicita autorizarea în calitate de auditor energetic. Cursul trebuie sa se desfãşoare conform Ghidului de pregãtire şi examinare a cursanţilor în domeniul elaborãrii bilanţurilor energetice, care va fi elaborat pana la data intrãrii în vigoare a prezentului regulament.



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Durata minima Cursul de instruire
necesarã a în domeniul
Pregãtirea profesionalã Clasa de experienţei elaborãrii
şi specializarea bilanţ profesionale bilanţurilor
energetic acumulate energetice
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) Absolvenţi ai unei A 3-4 ani Necesar
facultãţi tehnice cu ───────────────────────────────
profil energetic sau B 4-6 ani
asimilat acestuia
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) Absolvenţi ai unei A 4-6 ani Necesar
facultãţi tehnice cu ───────────────────────────────
profil diferit de cel B 6-8 ani
energetic sau asimilat
acestuia, care au
absolvit cursuri de
perfecţionare în
domeniul energetic
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
c) Absolvenţi de colegii A 6-8 ani Necesar
cu profil electric, ───────────────────────────────
termic sau de B 8-10 ani
instalaţii (tehnicieni),
care au absolvit cursuri
de perfecţionare
în domeniul energetic
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ART. 10
Cerinţele pentru persoane juridice:
1. Cerinţe de natura juridicã:
a) sa prezinte codul unic de înregistrare eliberat de Oficiul registrului comerţului;
b) persoana juridicã solicitanta a autorizaţiei de auditor energetic trebuie sa verifice ca angajaţii sãi pe baza de contract, având calitatea de auditor energetic autorizat, precum şi reprezentantul delegat în relaţia cu organismul de autorizare sa aibã capacitate deplina de exerciţiu.
2. Cerinţe de natura tehnica:
a) sa detina minimum 3 auditori energetici autorizaţi corespunzãtor clasei A şi/sau clasei B, cu statut de angajat permanent pe baza de contract;
b) sa facã dovada, pe baza documentelor ce atesta patrimoniul, ca are în dotare echipamente de mãsurare specifice bilanţurilor energetice pentru care solicita autorizarea şi/sau ca este în posesia unui contract cu un agent economic care are astfel de dotãri.
3. Cerinţe de natura economicã:
Sa facã dovada capacitãţii financiare proprii, prin prezentarea celui mai recent bilanţ contabil vizat de organele competente.
ART. 11
Cerinţele menţionate constituie condiţii obligatorii ce trebuie îndeplinite de cãtre persoanele fizice şi juridice care solicita obţinerea autorizaţiei de auditor energetic. Neîndeplinirea uneia dintre aceste cerinţe atrage respingerea cererii de autorizare.
V. Documentele necesare la solicitarea autorizãrii
ART. 12
Autorizarea persoanei fizice în calitate de auditor energetic se face de cãtre Comisia de autorizare, prin verificarea îndeplinirii cerinţelor conform art. 9, pe clase şi tipuri de bilanţ energetic, pe baza urmãtoarelor documente:
1. documente referitoare la îndeplinirea cerinţelor de natura juridicã:
- cazier;
2. documente referitoare la îndeplinirea cerinţelor de natura tehnica:
- documente care atesta calificarea profesionalã a solicitantului:
- copie de pe diploma de absolvire a unei facultãţi sau a unui colegiu tehnic de specialitate;
- carnetul de munca (în copie şi în original);
- copie de pe certificatul de absolvire a unui curs de pregãtire în domeniul elaborãrii bilanţurilor energetice, organizat de o universitate tehnica cu profil energetic, absolvit cu cel mult 2 ani înaintea datei la care se solicita autorizarea în calitate de auditor energetic;
- documente care atesta dotarea solicitantului:
- lista de echipamente din dotare, utilizabile pentru lucrãrile specifice bilanţurilor energetice pentru care solicita autorizarea şi/sau copie de pe contractul încheiat cu un agent economic care îi pune la dispoziţie echipamentele de mãsurare necesare;
- minimum doua referinte de la agenţi economici sau instituţii în cadrul cãrora îşi desfãşoarã sau şi-au desfãşurat activitatea şi/sau din partea unor specialişti în domeniu ori de la asociaţii profesionale în domeniu;
- cerere de obţinere a autorizaţiei de auditor energetic - persoane fizice, conform modelului prezentat în anexa nr. 4;
- chitanţa de plata a tarifului de autorizare aprobat de Ministerul Industriei şi Resurselor.
ART. 13
Persoanele fizice care obţin autorizaţia de auditor energetic pot exercita dreptul de elaborare a bilanţurilor energetice numai în cadrul unor societãţi comerciale care au aceasta preocupare prevãzutã în obiectul de activitate.
ART. 14
Autorizarea în calitate de auditor energetic a societãţii comerciale cu activitate în domeniul serviciilor energetice sau al consultantei energetice se face de cãtre Comisia de autorizare, prin verificarea îndeplinirii cerinţelor conform art. 10, pe clase şi tipuri de bilanţ energetic, pe baza urmãtoarelor documente:
a) documente referitoare la îndeplinirea cerinţelor de natura juridicã:
- statutul societãţii comerciale, din care sa rezulte ca activitatea principala este în domeniul serviciilor energetice şi/sau al consultantei energetice (în copie);
- autorizaţia de funcţionare şi codul unic de înregistrare eliberat de Oficiul registrului comerţului (în copie);
- cazier pentru fiecare dintre auditorii energetici autorizaţi, angajaţi ai societãţii comerciale solicitante;
b) documente referitoare la îndeplinirea cerinţelor de natura tehnica:
- contractele (în copie) de angajare permanenta în cadrul societãţii comerciale solicitante, pentru minimum 3 auditori energetici autorizaţi;
- carnetul de munca al fiecãrui auditor energetic autorizat, angajat al societãţii comerciale solicitante (în copie şi în original);
- memorii de activitate, diplomele de absolvire (în copie) a unei facultãţi sau a unui colegiu tehnic de specialitate ale auditorilor energetici autorizaţi, angajaţi ai societãţii comerciale solicitante;
- autorizaţiile de auditor energetic clasa A şi/sau clasa B ale auditorilor energetici autorizaţi, angajaţi ai societãţii comerciale solicitante (în copie şi în original);
- lista lucrãrilor finalizate şi însuşite de beneficiari, în domeniul bilanţului energetic sau asimilabile cu acesta (studii, proiecte elaborate, analize energetice);
- lista cu echipamentele din dotarea societãţii comerciale solicitante (însoţitã de documentele ce atesta apartenenţa acestora la patrimoniul propriu), necesare pentru lucrãrile specifice bilanţurilor energetice pentru care societatea comercialã solicita autorizarea şi/sau dovada ca este în posesia unui contract cu un agent economic care îi pune la dispoziţie echipamentele necesare;
c) documente referitoare la îndeplinirea cerinţelor de natura economicã:
- ultimul bilanţ contabil vizat de organele competente;
d) cerere de obţinere a autorizaţiei de auditor energetic - persoane juridice, conform modelului prezentat în anexa nr. 5;
e) chitanţa de plata a tarifului de autorizare aprobat de Ministerul Industriei şi Resurselor.
ART. 15
Persoanele juridice având calitatea de auditor energetic autorizat au urmãtoarele obligaţii:
a) sa înfiinţeze şi sa actualizeze permanent Registrul propriu de evidenta a bilanţurilor energetice elaborate;
b) sa întocmeascã şi sa transmitã Comisiei de autorizare Raportul anual privind activitatea de elaborare a bilanţurilor energetice, cuprinzând informaţii despre activitatea desfasurata în anul anterior raportarii. Conţinutul şi modul de întocmire a raportului se stabilesc conform Procedurii de monitorizare a activitãţilor de elaborare a bilanţurilor energetice, care va fi elaborata pana la data intrãrii în vigoare a prezentului regulament;
c) sa pãstreze documentaţiile aferente bilanţurilor energetice, la a cãror elaborare au participat pe baza contractualã, o perioada de minimum 3 ani.
ART. 16
Persoanele autorizate, fizice sau juridice, vor semna pentru respectarea prevederilor Codului de conduita al auditorului energetic autorizat, prezentat în anexa nr. 6.
VI. Perioada de valabilitate a autorizaţiei de auditor energetic
ART. 17
La recomandarea scrisã a Comisiei de autorizare, preşedintele ARCE va semna autorizaţia de auditor energetic, în termen de maximum 30 de zile de la data depunerii documentaţiei complete de cãtre solicitant. Perioada de valabilitate a autorizaţiei de auditor energetic este de 2 ani.
ART. 18
(1) Prelungirea cu un an a valabilitãţii autorizaţiei de auditor energetic se face de cãtre Comisia de autorizare din cadrul ARCE, pe baza urmãtoarelor documente:
a) cerere prezentatã conform anexei nr. 7, pentru auditor energetic persoana fizica şi, conform anexei nr. 8, pentru auditor energetic persoana juridicã;
b) autorizaţia de auditor energetic detinuta anterior (în copie şi în original);
c) memoriu de activitate al auditorului energetic persoana fizica, respectiv Raportul anual privind activitatea de elaborare a bilanţurilor energetice, pentru auditorul energetic persoana juridicã;
d) referinte obţinute de la beneficiarii bilanţurilor energetice elaborate;
e) copie a certificatului de absolvire a unui curs de pregãtire în domeniul elaborãrii bilanţurilor energetice, organizat de o universitate tehnica cu profil energetic, absolvit cu cel mult 2 ani înaintea datei la care se solicita autorizarea în calitate de auditor energetic, pentru auditorii energetici persoane fizice care doresc obţinerea prelungirii valabilitãţii autorizaţiei de auditor energetic deţinute anterior, cu trecerea într-o clasa şi/sau la un tip de bilanţ energetic superior;
f) chitanţa de plata a tarifului aprobat de Ministerul Industriei şi Resurselor pentru prelungirea valabilitãţii autorizaţiei de auditor energetic.
(2) Evaluarea activitãţii solicitantului se face conform punctajului din tabelul de mai jos.



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Realizarile Punctajul acordat
crt. ─────────────────────────────────────────
Persoane fizice Persoane juridice
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Bilanţuri energetice efectuate 20 puncte/bilanţ 20 puncte/bilanţ
(din clasa şi tipul de bilanţ
pentru care este solicitatã
prelungirea valabilitãţii
autorizãrii)
2. Cursuri absolvite, specializãri 10 puncte/curs 1 punct/curs/om
în domeniul realizãrii de
bilanţuri energetice, seminarii
pe aceasta tema
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



(3) Pentru prelungirea valabilitãţii autorizaţiei de auditor energetic este necesarã realizarea de cãtre solicitant a cel puţin 50 de puncte.
ART. 19
Persoanele juridice autorizate se vor preocupa atât de perfecţionarea personalului propriu în acest domeniu, cat şi de prelungirea valabilitãţii autorizaţiilor în condiţiile specificate la art. 18.
VII. Suspendarea şi retragerea autorizaţiei
ART. 20
(1) Suspendarea autorizaţiei de auditor energetic se face de cãtre Comisia de autorizare în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) nerespectarea Codului de conduita al auditorului energetic autorizat;
b) nerespectarea reglementãrilor tehnice în vigoare, referitoare la elaborarea bilanţurilor energetice şi/sau neprecizarea în cadrul bilanţului energetic elaborat a mãsurilor necesare pentru exploatarea optima a utilajelor şi echipamentelor din dotarea agentului economic angajator, în scopul creşterii eficientei energetice;
c) necompletarea la zi a Registrului propriu de evidenta a bilanţurilor energetice elaborate sau completarea acestuia cu date false;
d) auditorul energetic nu solicita prelungirea valabilitãţii autorizaţiei de auditor energetic;
e) la prezentarea documentelor pentru prelungirea valabilitãţii autorizaţiei de auditor energetic, solicitantul nu îndeplineşte prevederile stipulate conform art. 18.
(2) Constatarea şi notificarea situaţiilor menţionate conform alin. (1) lit. a), b) şi/sau c) se fac de cãtre specialiştii ARCE, ca urmare a controalelor efectuate.
(3) Comisia de autorizare:
a) în cazul uneia dintre situaţiile descrise la alin. (1) lit. a), b) şi/sau c) analizeazã veridicitatea informaţiilor primite şi, dacã acestea se confirma, în termen de maximum 10 zile de la data notificãrii transmite persoanei în cauza o înştiinţare de suspendare a autorizaţiei de auditor energetic;
b) în cazul situaţiei descrise la alin. (1) lit. d), în termen de maximum 10 zile de la data expirãrii valabilitãţii autorizaţiei de auditor energetic transmite persoanei în cauza o înştiinţare de suspendare a autorizaţiei de auditor energetic;
c) în cazul situaţiei descrise la alin. (1) lit. e), în termen de maximum 10 zile de la data înregistrãrii cererii pentru prelungirea valabilitãţii autorizaţiei de auditor energetic transmite persoanei în cauza o înştiinţare de suspendare a acesteia.
(4) La 30 zile de la data transmiterii înştiinţãrii de suspendare, în lipsa unei contestaţii, Comisia de autorizare executa suspendarea autorizaţiei de auditor energetic şi transmite auditorului energetic decizia luatã.
(5) Auditorul energetic aflat în situaţia prevãzutã la alin. (4) are dreptul de a contesta decizia Comisiei de autorizare în termen de maximum 15 zile de la data primirii înştiinţãrii de suspendare. Contestaţia se va adresa conducerii ARCE şi se va depune la secretariatul tehnic.
În termen de 15 zile de la data primirii contestaţiei, conducerea ARCE va hotãrî aprobarea sau respingerea acesteia şi va emite o decizie definitiva, care se va transmite în scris persoanei contestatare.
ART. 21
(1) La 180 de zile de la data transmiterii deciziei de suspendare, Comisia de autorizare recomanda în scris conducerii ARCE retragerea autorizaţiei de auditor energetic, dupã cum urmeazã:
- pentru auditorul energetic aflat în situaţia descrisã la art. 20 alin. (4), dacã la solicitarea în scris de cãtre acesta a anulãrii deciziei de suspendare, având în vedere gravitatea abaterilor sãvârşite, conducerea ARCE nu accepta anularea suspendãrii;
- în situaţia în care auditorul energetic nu solicita prelungirea valabilitãţii autorizaţiei de auditor energetic în acest interval de timp, cu respectarea cerinţelor prevãzute în cadrul prezentului regulament.
(2) În urma retragerii autorizaţiei de auditor energetic, Comisia de autorizare radiaza persoana în cauza din Registrul de evidenta a auditorilor energetici. Ulterior retragerii autorizaţiei de auditor energetic, persoana fizica sau juridicã are dreptul de a solicita obţinerea unei noi autorizaţii de auditor energetic, la minimum 2 ani de la data deciziei ARCE de retragere a celei deţinute anterior, cu respectarea cerinţelor prevãzute în cadrul prezentului regulament.
VIII. Dispoziţii tranzitorii şi finale
ART. 22
Pana la data intrãrii în vigoare a prezentului regulament, ARCE, în colaborare cu instituţiile de specialitate, va elabora urmãtoarele documente:
a) Ghidul de pregãtire şi examinare a cursanţilor în domeniul elaborãrii bilanţurilor energetice, cuprinzând tematica unitarã de pregãtire şi procedurile specifice de examinare;
b) Ghidul de elaborare şi analiza a bilanţurilor energetice, în conformitate cu reglementãrile tehnice în vigoare (în anexa va cuprinde modelul ştampilei şi modelul legitimatiei care dovedesc calitatea de auditor energetic);
c) Procedura de monitorizare a activitãţilor de elaborare a bilanţurilor energetice.
ART. 23
Informaţiile cuprinse în Registrul de evidenta a auditorilor energetici, precum şi în documentele menţionate la art. 23 sunt publice şi vor fi accesibile prin Internet, prin intermediul unei pagini web create prin grija ARCE.
ART. 24
Anexele nr. 1-8 fac parte integrantã din prezentul regulament.

ANEXA 1
-------
la regulament
-------------

MINISTERUL INDUSTRIEI ŞI RESURSELOR
Agenţia Romana pentru Conservarea Energiei


MODEL
de autorizaţie de auditor energetic
(persoane fizice)

Nr. .......... din .........

În baza <>Legii nr. 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei, republicatã, şi a Regulamentului pentru autorizarea persoanelor fizice şi juridice care au dreptul sa realizeze bilanţuri energetice, aprobat prin Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 245/2002,
ca urmare a verificãrii documentelor transmise Comisiei de autorizare a auditorilor energetici de cãtre solicitant,
prezenta autorizaţie de auditor energetic se acorda domnului (doamnei) ................, de profesie .............................................., cu domiciliul în localitatea............................, str. ................... nr. ........, bl. ......., sc. ......., et. ....., ap. ........., judeţul/sectorul .................., şi conferã calitatea de:

AUDITOR ENERGETIC AUTORIZAT

ELECTROENERGETIC/TERMOENERGETIC/COMPLEX
(tipul de bilanţ energetic pentru care este autorizat)

CLASA A/CLASA B
(clasa de bilanţ energetic pentru care este autorizat)

Autorizaţia de auditor energetic este valabilã numai pentru tipul şi clasa de bilanţ energetic precizate mai sus, servind pentru dovedirea competentei tehnice de specialitate a posesorului, în vederea elaborãrii de bilanţuri energetice pe baza contractualã.
Autorizaţia de auditor energetic are valabilitate o perioada de 2 ani de la data înregistrãrii datelor personale ale posesorului în Registrul de evidenta a auditorilor energetici. Prelungirea valabilitãţii autorizaţiei de auditor energetic se poate face la cererea posesorului, cu respectarea prevederilor stipulate în Regulamentul pentru autorizarea persoanelor fizice şi juridice care au dreptul sa realizeze bilanţuri energetice.
Autorizaţia de auditor energetic este netransmisibila.




Preşedintele
Agenţiei Romane pentru Conservarea Energiei,
............................................

ANEXA 2
-------
la regulament
-------------

MINISTERUL INDUSTRIEI ŞI RESURSELOR
Agenţia Romana pentru Conservarea Energiei


MODEL
de autorizaţie de auditor energetic
(persoane juridice)

Nr. ........... din ...........

În baza <>Legii nr. 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei, republicatã, şi a Regulamentului pentru autorizarea persoanelor fizice şi juridice care au dreptul sa realizeze bilanţuri energetice, aprobat prin Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 245/2002,
ca urmare a verificãrii documentelor transmise Comisiei de autorizare a auditorilor energetici de cãtre solicitant,
se autorizeaza agentul economic ............................................, reprezentat prin responsabil-delegat domnul (doamna) ........................, de profesie ......................, având funcţia de .............................., cu domiciliul în localitatea ................................................., str. .............................. nr. .........., bl. ........, sc. ........., et. ......., ap. ........, judeţul/sectorul ................................., în calitate de:

AUDITOR ENERGETIC AUTORIZAT
ELECTROENERGETIC/TERMOENERGETIC/COMPLEX
(tipul de bilanţ energetic pentru care este autorizat)


CLASA A/CLASA B/CLASA C
(clasa de bilanţ energetic pentru care este autorizat)

Autorizaţia de auditor energetic este valabilã numai pentru tipul şi clasa de bilanţ energetic precizate mai sus, servind pentru dovedirea competentei tehnice de specialitate a societãţii comerciale posesoare, în vederea elaborãrii de bilanţuri energetice pe baza contractualã.
Autorizaţia de auditor energetic are valabilitate o perioada de 2 ani de la data înregistrãrii datelor personale ale societãţii comerciale posesoare în Registrul de evidenta a auditorilor energetici. Prelungirea valabilitãţii autorizaţiei de auditor energetic se poate face la cererea societãţii comerciale posesoare, cu respectarea prevederilor stipulate în Regulamentul pentru autorizarea persoanelor fizice şi juridice care au dreptul sa realizeze bilanţuri energetice.
Autorizaţia de auditor energetic este netransmisibila.



Preşedintele
Agenţiei Romane pentru Conservarea Energiei,
...........................................


ANEXA 3
-------
la regulament
-------------

GLOSAR DE TERMENI DE SPECIALITATE

În contextul Regulamentului pentru autorizarea persoanelor fizice şi juridice care au dreptul sa realizeze bilanţuri energetice, urmãtorii termeni se definesc astfel:



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Bilanţ (audit) energetic Metoda sistematica care permite urmãrirea şi
contabilizarea fluxurilor energetice.
În sistemele industriale şi în instalaţii
bilanţul energetic serveşte la verificarea
conformitatii rezultatelor functionarii cu
datele de referinta.
Bilanţul se aplica şi locuinţelor,
ansamblurilor de clãdiri cu destinaţie
economicã sau socioculturala.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Bilanţ (audit) electroenergetic Tip de bilanţ energetic care urmãreşte
contabilizarea fluxurilor de energie
electrica.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Bilanţ (audit) termoenergetic Tip de bilanţ energetic care urmãreşte
contabilizarea fluxurilor de energie termica.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Bilanţ (audit) complex Tip de bilanţ energetic care urmãreşte
contabilizarea tuturor formelor de energie
ale cãror fluxuri sunt monitorizate în
interiorul conturului de bilanţ.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Auditor energetic autorizat Persoana fizica şi/sau juridicã care obţine
autorizaţia de auditor energetic în
condiţiile prezentului regulament.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Autorizarea persoanelor Procedura şi activitatea desfãşurate de
fizice sau juridice care organismul de autorizare privind analizarea,
executa bilanţuri (audituri) verificarea şi confirmarea scrisã a
energetice competentelor persoanelor fizice sau juridice
care doresc sa obţinã calitatea de auditor
energetic în conformitate cu prezentul
regulament şi cu reglementãrile tehnice în
vigoare.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 4
-------
la regulament
-------------



MODEL
de cerere de obţinere a autorizaţiei de auditor energetic
(persoane fizice)

Nr. ........../..............

Clasa şi tipul de bilanţ pentru care se solicita autorizarea:

A: [] B: []
Electroenergetic [] Termoenergetic [] Complex []
Informaţii personale:



Numele ..........................................................., iniţialã tatãlui...................., prenumele ...................................., data naşterii ..................., locul naşterii ...................................., actul de identitate ..................... seria ............... nr. ........., eliberat de .................................. la data ................., codul numeric personal ..........................................

Locul de munca .............................................., adresa locului de munca ..............................., telefon/fax/e-mail ............

Domiciliul ....................., telefon/fax/e-mail .................

Subsemnatul/subsemnata solicit autorizarea mea pentru clasa şi tipul de auditor energetic menţionate mai sus şi înscrierea mea în Registrul de evidenta a auditorilor energetici. Sunt de acord cu publicarea numelui meu, a coordonatelor şi a detaliilor înscrise în autorizaţie în acest registru.
Anexez dosarul întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului pentru autorizarea persoanelor fizice şi juridice care au dreptul sa realizeze bilanţuri energetice, aprobat prin Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 245/2002.
Toate informaţiile furnizate sunt corecte.
Am luat cunostinta de prevederile Codului de conduita al auditorului energetic autorizat şi voi acţiona pentru respectarea acestora în cadrul activitãţilor de elaborare a bilanţurilor energetice.


Semnatura solicitantului .................... Data .................

Educaţie, cursuri de instruire:
se vor ataşa copii de pe diplomele de absolvire



┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. Perioada Diploma obţinutã Instituţia care a eliberat diploma │
│crt. │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Situaţia profesionalã actuala:
Profesia ........................., vechimea în munca ..................,
funcţia .........................., vechimea în funcţie ................,
responsabilitãţi: .......................................................
.........................................................................
.........................................................................
.........................................................................



Experienta profesionalã:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Din Pana Denumirea agentului economic Funcţia Responsabilitãţi
crt. anul în anul detinuta
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Cãtre:
Agenţia Romana pentru Conservarea Energiei - Comisia de autorizare a auditorilor energetici

ANEXA 5
-------
la regulament
-------------

MODEL
de cerere de obţinere a autorizaţiei de auditor energetic
(persoane juridice)

Nr. ............/............

Agentul economic ...(denumirea)..., codul fiscal............., înregistrat în Registrul comerţului la nr. ......,cu sediul în .............., str. .......... nr. ............, judeţul/sectorul................., telefon/fax................., reprezentat*) legal prin director/manager ...(numele şi prenumele)....

Clasa şi tipul de bilanţ pentru care se solicita autorizarea:



A: [] B: [] C: []
Electroenergetic [] Termoenergetic [] Complex []



Subsemnatul/subsemnata, în calitate de reprezentant delegat, solicit eliberarea autorizaţiei de auditor energetic pentru societatea comercialã ........................................, pentru clasa şi tipul de bilanţ energetic menţionate, şi înscrierea societãţii comerciale pe care o reprezint în Registrul de evidenta a auditorilor energetici. Sunt de acord cu publicarea denumirii societãţii comerciale, a coordonatelor şi a detaliilor înscrise în autorizaţia de auditor energetic în acest registru.
Anexez dosarul întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului pentru autorizarea persoanelor fizice şi juridice care au dreptul sa realizeze bilanţuri energetice, aprobat prin Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 245/2002.
Toate informaţiile furnizate sunt corecte.
Am luat cunostinta de prevederile Codului de conduita al auditorului energetic autorizat şi vom acţiona pentru respectarea acestora în cadrul activitãţilor de elaborare a bilanţurilor energetice.



Data ........................

Semnatura şi ştampila reprezentantului
unitãţii
.................................
(numele, prenumele şi funcţia)



Cãtre:
Agenţia Romana pentru Conservarea Energiei
Comisia de autorizare a auditorilor energetici

------------
*) Agentul economic va fi reprezentat în relaţia cu organismul de autorizare de cãtre un reprezentant delegat.


ANEXA 6
-------
la regulament
-------------

CODUL DE CONDUITA AL AUDITORULUI ENERGETIC AUTORIZAT

Activitatea de realizare a bilanţurilor energetice se desfãşoarã pe baza principiilor privind independenta, incompatibilitatea şi conflictul de interese ce ar putea fi generate de nerespectarea vreuneia dintre prevederile de mai jos.
Persoana autorizata:
1. Acţioneazã profesional fãrã discriminare.
2. Acţioneazã în sensul creşterii competentei proprii şi asista pe cei aflaţi în subordinea sa sa îşi dezvolte abilitatile relationale în activitatea de realizare a bilanţurilor energetice.
3. Nu are raporturi juridice de munca şi civile cu agentul economic pentru care elaboreazã bilanţul energetic, cu excepţia contractului de realizare a acestuia.
4. Nu are raporturi juridice de munca şi civile cu agenţii economici care urmeazã sa implementeze acţiunile rezultate ca urmare a realizãrii bilanţului energetic.
5. Nu are alte interese materiale directe sau indirecte în raport cu agentul economic pentru care elaboreazã bilanţul energetic, cu excepţia onorariilor cuvenite pentru munca prestatã în calitate de auditor energetic.
6. Nu activeazã ca reprezentant al unor societãţi comerciale producãtoare de echipament energetic.
7. Pãstreazã confidenţialitatea datelor obţinute sau rezultate în urma bilanţului energetic, cu excepţia cazurilor în care este obligat prin legislaţia în vigoare sa le facã cunoscute, sau deţine consimţãmântul scris al beneficiarului bilanţului energetic.
8. Nu comunica informaţii eronate care sa compromita activitatea de realizare a bilanţului energetic sau procesul de autorizare.
9. Nu prejudiciazã prin activitãţile sale reputaţia organismului de autorizare.

ANEXA 7
-------
la regulament
-------------



MODEL
de cerere de prelungire a valabilitãţii autorizaţiei
de auditor energetic
(persoane fizice)

Nr. ....../............

Clasa şi tipul de bilanţ pentru care se solicita prelungirea autorizãrii:

A: [] B: []
Electroenergetic [] Termoenergetic [] Complex []



Numele ................................., iniţialã tatãlui ............, prenumele ......................, data naşterii ......................, locul naşterii .............................., actul de identitate .................... seria ................ nr. ..........., eliberat de .......................... la data ......................, cod numeric personal ...........................

Locul de munca ..........................................................,
adresa locului de munca .................................................,
telefon/fax/e-mail .......................................................
Domiciliul ..............................................................,
telefon/fax/e-mail .......................................................

Subsemnatul/subsemnata, în calitate de auditor energetic autorizat, solicit prelungirea valabilitãţii autorizaţiei de auditor energetic pentru clasa şi tipul menţionate mai sus, precum şi menţinerea înscrierii mele în Registrul de evidenta a auditorilor energetici. Sunt de acord cu publicarea numelui meu, a coordonatelor şi a detaliilor înscrise în autorizaţia de auditor energetic în acest registru.

Anexez dosarul întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului pentru autorizarea persoanelor fizice şi juridice care au dreptul sa realizeze bilanţuri energetice, aprobat prin Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 245/2002.
Toate informaţiile furnizate sunt corecte.

Am luat cunostinta de prevederile Codului de conduita al auditorului energetic autorizat şi voi acţiona pentru respectarea acestora în cadrul activitãţilor de elaborare a bilanţurilor energetice.



Semnatura solicitantului ............ Data ............



Cãtre:
Agenţia Romana pentru Conservarea Energiei
Comisia de autorizare a auditorilor energetici


ANEXA 8
-------
la regulament
-------------



MODEL
de cerere de prelungire a valabilitãţii autorizaţiei
de auditor energetic
(persoane juridice)

Nr. ........./.............



Agentul economic ...(denumirea)......................................., codul fiscal ......................................................., înregistrat în Registrul comerţului la nr. .............., cu sediul în ...................., str. .................................................. nr. ...................., judeţul/sectorul .................., telefon/fax ................................, reprezentat*) legal prin director/manager ...(numele şi prenumele).......... .

Clasa şi tipul de bilanţ pentru care se solicita prelungirea autorizãrii:



A: [] B: [] C: []
Electroenergetic [] Termoenergetic [] Complex []



Subsemnatul/subsemnata, în calitate de reprezentant delegat, solicit prelungirea valabilitãţii autorizaţiei de auditor energetic pentru clasa şi tipul menţionate mai sus, pentru societatea comercialã ............................., şi înscrierea societãţii comerciale pe care o reprezint în Registrul de evidenta a auditorilor energetici. Sunt de acord cu publicarea denumirii societãţii comerciale, a coordonatelor şi a detaliilor înscrise în autorizaţia de auditor energetic în acest registru.
Anexez dosarul întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului pentru autorizarea persoanelor fizice şi juridice care au dreptul sa realizeze bilanţuri energetice, aprobat prin Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 245/2002.
Toate informaţiile furnizate sunt corecte.
Am luat cunostinta de prevederile Codului de conduita al auditorului energetic autorizat şi vom acţiona pentru respectarea acestora în cadrul activitãţilor de elaborare a bilanţurilor energetice.



Data....................

Semnatura şi ştampila reprezentantului
unitãţii
....................................
(numele, prenumele şi funcţia)



Cãtre:
Agenţia Romana pentru Conservarea Energiei
Comisia de autorizare a auditorilor energetici

-----------
*) Agentul economic va fi reprezentat în relaţia cu organismul de autorizare de cãtre un reprezentant delegat.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016