Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 20 ianuarie 2005  privind restituirea si atribuirea de actiuni in cadrul metodei de privatizare prin restituire    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 20 ianuarie 2005 privind restituirea si atribuirea de actiuni in cadrul metodei de privatizare prin restituire

EMITENT: AUTORITATEA PENTRU VALORIFICAREA ACTIVELOR STATULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 131 din 11 februarie 2005

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentul regulament stabileşte procedura de lucru a Autoritãţii pentru Valorificarea Activelor Statului (A.V.A.S.) privind restituirea şi atribuirea de acţiuni în cadrul metodei de privatizare prin restituire, ca urmare a deciziilor/dispoziţiilor emise de entitatea învestitã cu soluţionarea notificãrilor.
ART. 2
Procedura stabilitã prin prezentul regulament este aplicabilã atât în cazul în care A.V.A.S. are calitatea de emitent al deciziei/dispoziţiei prin care se acordã acţiuni, cât şi în cazul în care primeşte cereri însoţite de decizii/dispoziţii emise de alte persoane juridice competente.

CAP. II
Definiţii

ART. 3
Capitalul disponibil reprezintã acea parte de capital social deţinutã de stat sau de altã entitate implicatã în procesul de privatizare la o societate comercialã neprivatizatã, în tot sau în parte, care nu este afectatã de alte drepturi izvorând din contractele de privatizare încheiate deja în baza legilor de privatizare.
ART. 4
Ofertant este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, ca entitate implicatã în procedurile de privatizare, care are obligaţia de a acorda persoanelor îndreptãţite acţiuni din capitalul social disponibil, ca mãsurã reparatorie prin echivalent.
ART. 5
(1) Momentul depunerii cererii îl constituie momentul înregistrãrii opţiunii persoanei îndreptãţite la Registratura generalã a A.V.A.S.
(2) În cazul cererilor înregistrate în aceeaşi zi, acordarea acţiunilor se va face în ordinea numerelor de înregistrare.
ART. 6
Persoana îndreptãţitã este persoana fizicã sau juridicã beneficiarã a unei decizii/dispoziţii motivate, prin care i s-au acordat acţiuni la societãţi comerciale tranzacţionate pe piaţa de capital.
ART. 7
Privatizarea prin restituire reprezintã procedura prin care se acordã persoanelor îndreptãţite acţiuni la societãţile comerciale tranzacţionate pe piaţa de capital, ca mãsurã reparatorie în urma soluţionãrii notificãrii, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. III
Procedura de restituire şi atribuire de acţiuni în cadrul metodei de privatizare prin restituire

ART. 8
A.V.A.S., în calitate de entitate implicatã în privatizare, are obligaţia de a stabili şi afişa la sediul sãu oferta de capital disponibil destinatã mãsurilor reparatorii prin echivalent.
ART. 9
(1) Oferta va cuprinde lista cu societãţile comerciale la care existã capital social disponibil pentru privatizare prin restituire, sediul acestora, capitalul social total, cota de capital social disponibilã (exprimatã în procente), obiectul de activitate (pe scurt), codul fiscal, valoarea nominalã a unei acţiuni, ultima cotaţie a valorii acţiunii societãţii comerciale respective pe piaţa de capital şi durata ofertei.
(2) Acţiunile se vor acorda la preţul minim, care este valoarea nominalã a unei acţiuni. În cazul în care valoarea unei acţiuni pe piaţa de capital a societãţii comerciale propuse pentru privatizare prin restituire de acţiuni este mai mare decât valoarea nominalã a aceleiaşi acţiuni, restituirea se va face la preţul de la ultima tranzacţionare pe piaţa de capital.
(3) O societate comercialã poate fi trecutã cel mult de douã ori în lista cu societãţile comerciale la care existã cote de capital disponibil pentru privatizare prin restituire, în condiţiile de preţ prevãzute la alin. (2).
(4) Pe durata ofertei de privatizare prin restituire, tranzacţionarea acţiunilor societãţilor comerciale care fac obiectul procedurilor de privatizare prin restituire se va suspenda.
(5) Durata primei oferte de privatizare prin restituire va fi de 90 de zile de la data publicãrii. Dupã 30 de zile de la închiderea primei oferte de privatizare prin restituire, ofertantul va emite o nouã ofertã care va cuprinde alte societãţi comerciale, precum şi societãţi comerciale pentru care, în urma acordãrii de acţiuni în cadrul primei oferte, a rãmas capital disponibil, în condiţiile prevãzute la alin. (3).
(6) Oferta de privatizare prin restituire şi datele de identificare a ofertantului se vor publica pe cheltuiala acestuia în cel puţin un ziar naţional, precum şi pe site-ul A.V.A.S. (www.avas.gov.ro. sau www.activelestatului.ro.), în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentului regulament.
(7) Atribuirea de acţiuni în cadrul unei oferte de privatizare prin restituire se face în funcţie de momentul depunerii cererii privind atribuirea de acţiuni, cu excepţia cazului în care în decizia de soluţionare a notificãrii, emisã chiar de entitatea implicatã în privatizare, este individualizatã societatea comercialã la care urmeazã sã i se atribuie sau, dupã caz, sã i se aloce acţiunile. În aceastã situaţie se va proceda la atribuirea directã a acţiunilor pânã la concurenţa acţiunilor disponibile, iar în cazul în care sunt mai mulţi solicitanţi, se va proceda la alocarea proporţionalã, în funcţie de ponderea fiecãrei solicitãri negociate.
(8) În cazul în care, în cadrul unei oferte de privatizare prin restituire, la societatea comercialã care a preluat patrimoniul persoanei juridice naţionalizate existã capital social disponibil, negocierea şi atribuirea de acţiuni se vor face cu prioritate la aceasta, indiferent de altã opţiune a persoanei; în cazul în care societatea comercialã respectivã nu mai are capital disponibil, persoana îndreptãţitã poate opta, în cadrul negocierilor, pentru oricare dintre societãţile comerciale prevãzute în oferta de restituire.
(9) În cazul în care, în cadrul unei oferte de privatizare prin restituire, capitalul social disponibil de la o societate comercialã nu este îndestulãtor, se va proceda la alocarea proporţionalã, în funcţie de ponderea fiecãrei solicitãri negociate.
ART. 10
Dupã publicarea ofertei cu societãţile propuse pentru privatizare prin restituire, titularul deciziei/dispoziţiei de restituire prin acordarea de acţiuni sau reprezentantul acestuia desemnat prin procurã specialã ori, dupã caz, moştenitorii acestuia, pe baza certificatului de moştenitor, va/vor depune o cerere privind atribuirea de acţiuni la una sau la mai multe dintre societãţile comerciale prevãzute în oferta de restituire.
ART. 11
(1) Cererea prevãzutã la art. 10 va cuprinde:
- numele şi prenumele persoanei îndreptãţite sau denumirea persoanei juridice, domiciliul/sediul;
- societatea comercialã la care persoana îndreptãţitã solicitã acordarea de acţiuni;
- valoarea stabilitã în dispoziţie/decizie pentru acordarea de acţiuni;
- indicarea numãrului deciziei/dispoziţiei prin care s-a acordat beneficiul acestei mãsuri şi emitentul.
(2) La cerere se va anexa în copie legalizatã decizia/dispoziţia emisã de entitatea învestitã cu soluţionarea notificãrii, copia de pe buletinul/cartea de identitate, împuternicirea sau procura autentificatã, unde este cazul, declaraţia autenticã din care sã rezulte dacã persoana îndreptãţitã a mai solicitat sau nu acordarea de acţiuni la o altã instituţie.
ART. 12
În cadrul Direcţiei pentru aplicarea <>Legii nr. 10/2001 se vor înfiinţa douã registre speciale de evidenţã:
- un registru în care se vor înregistra, în ordine cronologicã, toate cererile prin care se solicitã mãsuri reparatorii în echivalent, constând în acţiuni la societãţi comerciale tranzacţionate pe piaţa de capital;
- un registru în care se vor înregistra certificatele de acţionar, dupã ce au fost semnate de preşedintele A.V.A.S.
ART. 13
Persoana îndreptãţitã la mãsuri reparatorii prin echivalent trebuie sã se adreseze instituţiei publice implicate în privatizare, în termen de 60 de zile de la primirea deciziei sau, dupã caz, a dispoziţiei motivate.
ART. 14
Instituţia publicã implicatã în privatizare este obligatã ca, în termen de 60 de zile de la data primirii cererii, sã atribuie sau, dupã caz, sã aloce acţiunile pentru care titularul deciziei/dispoziţiei a optat.
ART. 15
(1) Dupã atribuirea sau, dupã caz, alocarea acţiunilor, ofertantul va elibera persoanei îndreptãţite un certificat de acţionar care va indica titularul acestora, numãrul acţiunilor şi datele de identificare a societãţii comerciale.
(2) Eliberarea certificatului de acţionar se face dupã verificarea actelor de identitate a titularului/titularilor, pe bazã de semnãturã.
(3) În situaţia în care sunt mai mulţi titulari, certificatul poate fi eliberat numai unuia dintre titulari sau altei persoane pe bazã de procurã specialã, în formã autenticã.
(4) În cazul în care titularul/titularii a/au decedat, certificatul de acţionar se elibereazã moştenitorului (moştenitorilor) în condiţiile de mai sus.
(5) Certificatul de acţionar va conţine elemente de securizare şi va fi semnat de preşedintele A.V.A.S.
ART. 16
Certificatul de acţionar emis de A.V.A.S. va fi eliberat persoanei îndreptãţite la mãsuri reparatorii, în termen de 30 de zile de la încheierea negocierilor, şi va fi comunicat oficiului registrului comerţului şi registrului independent la care societatea comercialã care a fãcut obiectul atribuirii de acţiuni prin metoda de privatizare prin restituire îşi ţine registrul acţionarilor.
ART. 17
(1) În termen de 30 de zile de la primirea certificatului de acţionar, persoana îndreptãţitã la mãsuri reparatorii are obligaţia sã solicite înscrierea sa ca acţionar la oficiul registrului comerţului şi la registrul independent la care societatea comercialã care a fãcut obiectul atribuirii de acţiuni prin metoda de privatizare prin restituire îşi ţine registrul acţionarilor.
(2) Nerespectarea termenului prevãzut mai sus poate atrage pierderea dreptului la atribuirea acţiunilor obţinute la acea societate comercialã, în cazul în care societatea respectivã a fost înscrisã din nou în lista prevãzutã la art. 8, petentul putând sã facã o nouã opţiune pentru acţiunile altei societãţi comerciale din lista respectivã sau din altã listã ce va fi publicatã.

_______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016