Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 17 iulie 2001  privind organizarea si functionarea Comisiei interministeriale pentru autorizarea si omologarea ingrasamintelor folosite in Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 17 iulie 2001 privind organizarea si functionarea Comisiei interministeriale pentru autorizarea si omologarea ingrasamintelor folosite in Romania

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 591 din 20 septembrie 2001
Dispoziţii generale
ART. 1
În România fabricarea, comercializarea şi utilizarea ingrasamintelor chimice se fac pe baza autorizãrii şi omologãrii acestora de cãtre Comisia inerministeriala pentru autorizarea şi omologarea ingrasamintelor folosite în România, denumita în continuare Comisie.
ART. 2
În înţelesul prezentului regulament, sub denumirea de îngrãşãminte sunt cuprinse toate produsele destinate pentru îmbunãtãţirea fertilitatii solului şi a nutritiei plantelor, aplicate atât pe sol, cat şi pe plante, ca amendamente de sol, îngrãşãminte chimice, îngrãşãminte organo-minerale, îngrãşãminte biologice şi stimulatori de creştere.
ART. 3
(1) În România nu se autorizeaza şi nu se omologheaza ingrasamintele naturale şi namolurile de la staţiile de epurare, produse pe teritoriul altor state.
(2) Cu excepţia gunoiului de grajd, toate celelalte îngrãşãminte organice produse în ţara sau importate trebuie autorizate şi omologate.
ART. 4
Activitatea de cercetare-testare în vederea autorizãrii şi omologãrii ingrasamintelor are drept scop cunoaşterea însuşirilor fizico-chimice şi biologice ale acestora, a influentei lor asupra solului, subsolului şi apelor subterane în vederea prevenirii poluarii mediului, precum şi a influentei asupra producţiei plantelor şi a calitãţii recoltei.

CAP. 1
Componenta Comisiei
ART. 5
Comisia se organizeazã şi funcţioneazã în cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor - Direcţia generalã strategii şi politici în agricultura şi produse derivate.
ART. 6
Comisia este condusã de un preşedinte şi are în componenta ei 4 vicepreşedinţi, 11 membri şi un secretar permanent.
a) Preşedintele Comisiei este secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor în a cãrui competenta este activitatea de folosire a ingrasamintelor.
b) Vicepreşedinţi sunt:
1. directorul Direcţiei politici şi strategii în producţia vegetala;
2. reprezentantul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului;
3. reprezentantul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei;
4. directorul Institutului de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie.
c) Secretarul Comisiei este specialistul cu atribuţii privind utilizarea ingrasamintelor din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
d) Membrii Comisiei sunt delegaţi permanenţi ai ministerelor şi institutelor de cercetãri cu responsabilitãţi în domeniu şi sunt desemnaţi de conducãtorii instituţiilor respective.
ART. 7
Calitatea de membru al Comisiei este incompatibilã cu calitatea de membru în organele de administraţie şi conducere ale societãţilor care au ca obiect de activitate fabricarea, importul şi utilizarea ingrasamintelor chimice.
ART. 8
Comisia se întruneşte trimestrial în şedinţa, la convocarea secretarului, cu minimum 10 zile înainte de ziua fixatã pentru ţinerea acesteia, prezentându-se ordinea de zi. De asemenea, Comisia se poate întruni şi în mod excepţional, când este cazul.
ART. 9
(1) Şedinţele sunt conduse de preşedinte sau de un vicepreşedinte.
(2) Procesele-verbale ale şedinţelor se redacteazã de secretarul Comisiei într-un registru parafat şi numerotat.
(3) Şedinţele Comisiei se ţin cu prezenta obligatorie a trei pãtrimi din componenta acesteia, iar hotãrârile se iau cu votul a trei pãtrimi din numãrul membrilor prezenţi.
(4) La şedinţele Comisiei pot participa, fãrã drept de vot, ca invitaţi, specialişti care au executat analizele pentru autorizare sau omologare.

CAP. 2
Atribuţiile Comisiei
ART. 10
Comisia autorizeaza şi omologheaza noile îngrãşãminte din producţia interna şi din import pentru folosirea acestora în agricultura şi silvicultura.
ART. 11
Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie este autoritatea autorizata de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor sa execute testarea ingrasamintelor noi din producţia interna şi din import în reţeaua oficialã de testare şi sa întocmeascã documentaţia pe baza cãreia se vor face autorizarea şi omologarea ingrasamintelor.
ART. 12
(1) Ingrasamintele noi din producţia interna şi din import, care se dovedesc eficiente din primul an de testare, se autorizeaza pentru a fi folosite doua cicluri de producţie consecutive, conform autorizaţiei prevãzute în anexa nr. 2.
(2) Ingrasamintele noi din producţia interna şi din import, care dupã autorizare sunt la fel de eficace doua cicluri de producţie, se omologheaza, eliberandu-se certificat de omologare (anexa nr. 3).
(3) Ingrasamintele noi din producţia interna şi din import, care au fost testate timp de 3 ani şi se dovedesc eficiente, se omologheaza conform certificatului de omologare (anexa nr. 3).
ART. 13
(1) Comisia retrage autorizaţia pentru ingrasamintele noi din producţia interna şi din import:
a) dacã acestea conţin produse de uz fitosanitar având componente active neautorizate pentru utilizare prin normele Uniunii Europene;
b) dacã în perioada de testare dupã autorizare nu dovedesc ca sunt eficiente.
(2) Retragerea autorizaţiei se face pe baza analizei dosarului conţinând documentaţia şi buletinele cu rezultatele testarilor efectuate de Comisie.

CAP. 3
Autorizarea şi omologarea ingrasamintelor folosite în România
ART. 14
Sunt supuse autorizãrii şi/sau omologãrii toate ingrasamintele noi produse în ţara sau din import, care sunt propuse pentru a fi folosite în agricultura şi silvicultura şi care conţin numai substanţe active autorizate pentru utilizare prin normele Uniunii Europene.
ART. 15
(1) Cererile pentru autorizarea şi/sau omologarea ingrasamintelor noi din producţia interna sau din import se depun de agenţii economici, persoane fizice sau juridice, la secretariatul Comisiei.
(2) Cererea pentru autorizare şi/sau omologare se întocmeşte în doua exemplare conform modelelor prezentate în anexele nr. 4 şi nr. 4.1.
(3) Cererea pentru autorizarea şi/sau omologarea ingrasamintelor noi din producţia interna şi din import este însoţitã de documentele prezentate în anexa nr. 5, în original şi în copie.
(4) Cererea pentru autorizarea şi/sau omologarea ingrasamintelor noi din producţia interna şi din import, împreunã cu documentaţia prezentatã în anexa nr. 5, în original, se transmite Institutului de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie în termen de 3 zile de la primirea acesteia.
(5) Secretarul Comisiei va deschide un registru pentru înregistrarea cererilor privind autorizarea şi/sau omologarea ingrasamintelor şi va pãstra exemplarul al doilea al întregii documentaţii.
ART. 16
(1) Agenţii economici, persoane fizice sau juridice, care solicita autorizarea şi/sau omologarea ingrasamintelor noi se adreseazã în termen de 5 zile de la depunerea cererii Institutului de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie pentru contractarea activitãţii de testare în reţeaua oficialã de testare a ingrasamintelor.
(2) Reţeaua oficialã de testare a ingrasamintelor noi pentru autorizarea şi/sau omologarea acestora este organizatã de Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie în colaborare cu institutele şi staţiunile de cercetare de profil şi cu unele staţiuni zonale de cercetare agricolã (anexa nr. 6).
ART. 17
(1) Toate ingrasamintele noi supuse autorizãrii şi/sau omologãrii se analizeazã şi se certifica de cãtre Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie în ceea ce priveşte:
- conformitatea compoziţiei specifice indicate de producãtor;
- însuşirile fizico-chimice şi influenta acestora asupra solului şi plantelor;
- gradul de protecţie ecologica în vederea prevenirii poluarii solului, apelor şi recoltelor.
(2) Analizele chimice se executa prin metode unitare, potrivit standardelor ISO şi CEN.
ART. 18
(1) Amestecurile de îngrãşãminte cu pesticide supuse autorizãrii şi/sau omologãrii trebuie sa fie însoţite în mod obligatoriu de certificatul de autorizare şi/sau omologare eliberat de Comisia interministeriala pentru autorizarea şi/sau omologarea produselor de uz fitosanitar. Pesticidele care intra în amestecul cu ingrasamintele supuse autorizãrii şi/sau omologãrii trebuie sa conţinã numai substanţe active permise la utilizare prin normele Uniunii Europene.
(2) Amestecurile de îngrãşãminte chimice cu pesticide supuse autorizãrii şi/sau omologãrii, ale cãror pesticide nu au fost omologate în România, se autorizeaza şi/sau se omologheaza numai în condiţiile în care substantele active ale pesticidelor sunt autorizate pentru utilizare prin normele Uniunii Europene, urmând procedura obişnuitã de testare în paralel de cãtre Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie şi de institutele abilitate pentru testarea produselor de uz fitosanitar.
(3) Toate amestecurile de îngrãşãminte cu pesticide vor purta etichete pe ambalaje, pe care se va înscrie grupa de toxicitate, şi se vor mentiona expres, în limba romana, condiţiile privind manipularea, transportul şi mãsurile de securitate a personalului, care trebuie respectate la folosirea acestora.
(4) Aceleaşi menţiuni exprese vor fi notificate şi în tehnologiile de utilizare a acestor amestecuri de produse.
ART. 19
(1) Pentru ingrasamintele şi/sau amestecurile de îngrãşãminte cu pesticide din producţia interna şi din import, supuse testarii în vederea autorizãrii şi/sau omologãrii, solicitantul este obligat sa obţinã avizul sanitar.
(2) În acest scop Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie va trimite o solicitare cãtre Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti, împreunã cu buletinul de analiza fizico-chimica elaborat de Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie şi documentaţia privind compozitia chimica completa a produsului.
(3) Pentru îngrãşãminte în amestec cu pesticide se va depune în plus documentaţia privind toxicitatea acuta a produsului.
ART. 20
Pentru ingrasamintele şi/sau amestecurile de îngrãşãminte cu pesticide noi din producţia interna şi din import, supuse testarii şi/sau omologãrii, solicitantul este obligat sa obţinã avizul de mediu care se elibereazã de Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului pe baza fisei de caracterizare ecotoxicologica a produsului şi a buletinelor de analiza fizico-chimice emise de Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie, precum şi a altor informaţii care pot fi solicitate.
ART. 21
Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie, pe baza analizelor de laborator privind caracteristicile şi însuşirile ingrasamintelor supuse autorizãrii şi/sau omologãrii, precum şi a rapoartelor privind testarea acestora în reţeaua oficialã de testare, întocmeşte documentaţia respectiva cu propunerea de autorizare sau omologare.
ART. 22
(1) Comisia, în baza documentaţiei întocmite de Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie şi a avizelor sanitar şi de mediu, hotãrãşte autorizarea sau omologarea ingrasamintelor, dupã caz.
(2) Produsele a cãror documentaţie corespunde prevederilor art. 12 alin. (1) se autorizeaza pentru a putea fi testate în condiţii de producţie în reţeaua de testare oficialã a Institutului de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie pe suprafeţe care sa nu depãşeascã 9.000 (noua mii) ha pentru culturile cerealiere, plante tehnice, culturi furajere, 1.000 (una mie) ha pentru pomi fructiferi, vita de vie şi culturi de legume şi 10 (zece) ha pentru flori.
(3) Produsele a cãror documentaţie corespunde prevederilor art. 12 alin. (2) se omologheaza dupã o perioada de testare de minimum 3 ani.
(4) La cererea producãtorului de îngrãşãminte, în cazuri excepţionale, când sunt necesare încercãri şi experimentari suplimentare pentru acelaşi produs testat iniţial, perioada autorizãrii se prelungeşte cu un an.
(5) Agenţii economici care suporta cheltuielile de omologare au drept de exclusivitate asupra produsului respectiv în urmãtorii 5 ani de la data omologãrii.
(6) Documentaţia întocmitã de Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie pentru autorizarea şi/sau omologarea ingrasamintelor chimice noi este prezentatã în anexa nr. 7.
ART. 23
Agenţii economici, persoane fizice sau juridice, care au solicitat testarea ingrasamintelor noi în vederea autorizãrii şi/sau omologãrii, pun la dispoziţie Institutului de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie, în mod gratuit, cantitãţile de produse stabilite prin contractul de testare, pentru testarea în câmpuri experimentale şi pentru încercarea în condiţii de producţie.
ART. 24
(1) Certificatul de omologare este valabil pentru o perioada de 7 ani.
(2) Orice schimbare intervenita în formula ingrasamantului - schimbarea conţinutului în substanta activa, a caracteristicilor fizico-chimice, schimbarea tehnologiei - înseamnã obţinerea unui produs nou ce se va supune în mod obligatoriu testelor de autorizare şi/sau omologare.
(3) Producãtorii de îngrãşãminte omologate sunt rãspunzãtori pentru menţinerea produsului la parametrii şi calitatea pe care acestea le-au avut la data omologãrii.
(4) Ingrasamintele care se importa şi care nu sunt autorizate sau omologate în România urmeazã aceeaşi procedura de testare şi omologare, indiferent dacã acestea au compozitia chimica asemãnãtoare cu a altor îngrãşãminte incluse în lista cuprinzând ingrasamintele omologate.
ART. 25
(1) Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie va stabili la încheierea contractului de testare cu agenţii economici, persoane fizice sau juridice, care solicita autorizarea şi/sau omologarea de îngrãşãminte noi produse în ţara sau din import, urmãtoarele:
- culturile la care urmeazã sa se facã testarea ingrasamintelor noi, atât în câmpuri experimentale, cat şi în condiţii de producţie;
- ingrasamintele noi, cantitãţile şi data pana la care acestea trebuie predate Institutului de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie.
(2) Produsele care nu se depun în termenele şi cantitãţile stabilite prin contractul de testare vor fi testate în anul urmãtor, cu excepţia celor folosite în sere.
ART. 26
Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie va depune la secretarul Comisiei un exemplar al contractului de testare a ingrasamintelor noi pentru a autoriza producerea în ţara sau pentru a autoriza importul cantitãţilor prevãzute în procedura pentru autorizare şi/sau omologare.
ART. 27
Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie va prezenta secretarului Comisiei lista cuprinzând ingrasamintele noi introduse în testare, stadiul cercetãrilor şi rezultatele obţinute în vederea informãrii Comisiei.
ART. 28
Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie va ridica şi va analiza în condiţii de laborator, din 2 în 2 ani, probe de îngrãşãminte omologate de la toţi producãtorii interni, conform unui grafic propriu de lucru, şi va face propuneri Comisiei privind menţinerea omologãrii sau retragerea certificatelor de omologare.
ART. 29
(1) Producãtorii şi importatorii de îngrãşãminte care au fost omologate pana la data de 31 decembrie 1997 au obligaţia de a contracta cu Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie certificarea însuşirilor fizico-chimice ale ingrasamintelor respective şi, pe baza acestor analize, a avizului sanitar şi de mediu, sa propunã Comisiei eliberarea de certificate noi de omologare pana la data de 31 decembrie 2002.
(2) Tarifele care se percep pentru certificarea însuşirilor fizico-chimice ale acestor îngrãşãminte sunt prevãzute la pct. 1 lit. c) din anexa nr. 8.
(3) Ingrasamintele care nu vor urma aceasta procedura îşi pierd calitatea de produse omologate, nu se mai comercializeazã şi nici nu se mai utilizeazã în România.
ART. 30
(1) Comisia actualizeazã anual, pe baza documentaţiei depuse de Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie, lista cuprinzând ingrasamintele autorizate şi omologate pentru folosire în agricultura şi silvicultura.
(2) Lista va cuprinde produsul, denumirea comercialã, numãrul şi data autorizaţiei sau certificatului de omologare, substanta activa, caracteristicile fizico-chimice, dozele sau concentratiile de aplicare, culturile pentru care sunt recomandate sa fie folosite, date asupra toxicologiei, ambalaje şi reguli de protecţie a muncii, protecţia mediului, a sãnãtãţii oamenilor şi animalelor.
ART. 31
Comisia este organismul care soluţioneazã pe baza documentaţiei întocmite de autoritatea în domeniu sesizãrile şi reclamaţiile de piraterie a producerii şi comercializãrii ingrasamintelor.
ART. 32
Tarifele care se percep pentru testare în reţeaua oficialã de testare a ingrasamintelor noi în vederea autorizãrii şi/sau omologãrii sunt prezentate în anexa nr. 8.
ART. 33
Anexele nr. 1-8 fac parte integrantã din prezentul regulament.


ANEXA 1
--------
la regulament
-------------

COMPONENTA
Comisiei interministeriale pentru autorizarea şi omologarea ingrasamintelor folosite în România

Preşedinte - secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor
Vicepreşedinţi: 1. directorul Direcţiei politici şi strategii în producţia vegetala din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor;
2. reprezentantul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului;
3. reprezentantul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei;
4. directorul Institutului de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie.
Membri: 1. şeful laboratorului de agrochimie şi nutritia plantelor din cadrul Institutului de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie;
2. şeful colectivului de certificare a calitãţii ingrasamintelor din cadrul Institutului de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie;
3. şeful laboratorului de agrochimie şi pedologie din cadrul Institutului de Cercetãri pentru Cereale şi Plante Tehnice Fundulea;
4. directorul ştiinţific al Institutului de Cercetãri pentru Legume şi Flori Vidra;
5. directorul ştiinţific al Institutului de Cercetãri pentru Pomicultura Maracineni;
6. directorul ştiinţific al Institutului de Cercetãri pentru Viticultura şi Vinificaţie Valea Calugareasca;
7. directorul ştiinţific al Institutului de Cercetãri şi Amenajãri Silvice;
8. directorul ştiinţific al Institutului de Chimie Alimentara;
9. directorul ştiinţific al Institutului de Biologie şi Nutritie Animala;
10. reprezentantul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei;
11. reprezentantul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului.
Secretar - specialistul cu probleme de îngrãşãminte din cadrul Direcţiei politici şi strategii în producţia vegetala din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.


ANEXA 2
-------
la regulament
-------------

MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR
Comisia interministeriala pentru autorizarea
şi omologarea ingrasamintelor folosite în România


AUTORIZAŢIE Nr. ........
În baza rezultatelor obţinute în reţeaua oficialã de testare a ingrasamintelor şi a certificãrii calitãţii, prezentate în Referatul nr. ........... al Institutului de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie, Comisia interministeriala pentru autorizarea şi omologarea ingrasamintelor folosite în România, întrunitã în şedinţa la data de ........., a autorizat pe o durata de ....... ani folosirea în agricultura şi silvicultura a produsului descris mai jos:
Denumirea comercialã .....................................................
Producãtor/Solicitantul autorizaţiei .....................................
..........................................................................
Caracteristici fizico-chimice ............................................
..........................................................................
..........................................................................
Speciile de plante pentru care se autorizeaza folosirea ..................
..........................................................................
..........................................................................
Modul de folosire ........................................................
..........................................................................
..........................................................................
Mãsuri de igiena şi tehnica securitãţii muncii ...........................
..........................................................................
..........................................................................
Mãsuri pentru protecţia mediului, a sãnãtãţii oamenilor şi a animalelor ..
..........................................................................
..........................................................................
Prezenta autorizaţie este valabilã pana la data de ..................... .

Preşedinte,
...........

ANEXA 3
-------
la regulament
-------------

MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR
Comisia interministeriala pentru autorizarea
şi omologarea ingrasamintelor folosite în România

CERTIFICAT DE OMOLOGARE Nr. .......
În baza rezultatelor pozitive obţinute în reţeaua de testare oficialã a ingrasamintelor şi a certificãrii calitãţii, prezentate în Referatul nr. ........... al Institutului de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie Bucureşti, Comisia interministeriala pentru autorizarea şi omologarea ingrasamintelor folosite în România, întrunitã în şedinţa la data de ......, a omologat pentru folosire în agricultura şi silvicultura produsul descris mai jos:
Denumirea comercialã ......................................................
Producãtor/Solicitantul omologãrii ........................................
...........................................................................
Caracteristici fizico-chimice .............................................
...........................................................................
...........................................................................
Compozitia chimica ........................................................
...........................................................................
...........................................................................
Speciile de plante pentru care se autorizeaza folosirea ...................
...........................................................................
...........................................................................
Modul de folosire .........................................................
...........................................................................
...........................................................................
Perioada de valabilitate ..................................................
Mãsuri de igiena şi tehnica securitãţii muncii ............................
...........................................................................
...........................................................................
Mãsuri pentru protecţia mediului, a sãnãtãţii oamenilor şi a animalelor ...
...........................................................................
...........................................................................
Orice modificare în compozitia fizica, chimica sau în denumirea produsului va face obiectul unei noi cereri de omologare.

Preşedinte,
...........

ANEXA 4
-------
la regulament
-------------

Nr. de înregistrare ......... din .........


CERERE

pentru autorizarea şi/sau omologarea
ingrasamintelor noi din producţia interna şi din import

I. Persoane fizice

Domnul/Doamna .............., domiciliat/domiciliata în ..........., (comuna, oraş, municipiu) str. ......... nr. ......, bloc ......., sc. ......, ap. ......, judeţul/sectorul ..........., posesor al buletinului/cãrţii de identitate seria ....... nr. ......, codul numeric personal |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

II. Solicit:
- autorizarea produsului ................................................;
- omologarea produsului ..............., în calitate de producãtor intern ............, importator .............., distribuitor ...................../(denumirea firmei)

III. Produsul are urmãtoarele caracteristici fizico-chimice şi biologice:
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
Produsul este omologat în ţara ..........., din care se importa cu certificat de omologare nr. ....... seria ......... .
Producãtorul de îngrãşãminte noi .............. îşi da acordul pentru distribuitorul ........, în vederea omologãrii produsului.

Data ..............

.......................
(numele şi prenumele)
.......................
(semnatura)

ANEXA 4.1
---------
la regulament
-------------


Nr. de înregistrare ....... din ........


CERERE

pentru autorizarea şi/sau omologarea
ingrasamintelor noi din producţia interna şi din import

I. Persoane juridice
Agentul economic ............/(societatea, firma, fundaţia) cu sediul în localitatea, ..........., str. ........ nr. ......, judeţul/sectorul ..........., înregistrat la registrul comerţului sub nr. .........., codul fiscal nr. ............, reprezentat prin domnul/doamna ........, în calitate de reprezentant legal, posesor al buletinului/cãrţii de identitate seria ....... nr. ......., codul numeric personal |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

II. Solicit:
- autorizarea produsului .................................................;
- omologarea produsului ..........., în calitate de producãtor intern ........., importator ................., distribuitor ............../(denumirea firmei).

III. Produsul are urmãtoarele caracteristici fizico-chimice şi biologice:
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
Produsul este omologat în ţara din care se importa cu Certificat de omologare nr. ......... seria ........... .
Producãtorul de îngrãşãminte noi .............. îşi da acordul pentru distribuitorul ............, în vederea omologãrii produsului.

Data .............

.......................
(numele şi prenumele)
.......................
(semnatura)


ANEXA 5
--------
la regulament
--------------

DOCUMENTITIA

care se depune de cãtre agenţii economici, persoane fizice sau
juridice, în vederea autorizãrii şi/sau omologãrii ingrasamintelor chimice noi

1. Caracterizarea produsului de cãtre producãtor
2. Acordul producãtorului de îngrãşãminte pentru distribuitorul care solicita omologarea
3. Certificat de omologare din ţara în care este produs, în cazul ingrasamintelor importate
4. Buletine de analiza referitoare la compozitia fizico-chimica a ingrasamintelor.


ANEXA 6
--------
la regulament
-------------


REŢEAUA OFICIALĂ
de testare pentru îngrãşãminte noi în vederea omologãrii

Pentru testarea calitãţii şi eficientei ingrasamintelor noi şi pentru elaborarea documentaţiilor necesare Comisiei interministeriale pentru autorizarea şi omologarea ingrasamintelor folosite în România, a fost înfiinţatã prin Dispoziţia Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice nr. 317/1976, actualizatã prin Dispoziţia nr. 397/1993, Reţeaua de testãri pentru îngrãşãminte noi în vederea omologãrii. Reţeaua menţionatã este organizatã de cãtre Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie în colaborare cu unitãţi de cercetare din cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice şi funcţioneazã în subordinea Institutului de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie pe baza urmãtoarelor principii:
1. Reţeaua de experienţe cu caracter de testare şi încercare a ingrasamintelor noi este amplasata la institutele şi staţiunile de profil, precum şi în unele staţiuni experimentale de importanta zonala (anexa nr. 6.1).
2. Reţeaua de experienţe pentru testarea ingrasamintelor funcţioneazã pe baza de contracte încheiate între Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie şi unitãţile experimentatoare, iar finanţarea se face de cãtre Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie din contracte încheiate de acesta cu agenţii economici, persoane fizice sau juridice, care solicita testarea unor îngrãşãminte şi certificarea calitãţii în vederea autorizãrii sau omologãrii.
3. Analizele privind însuşirile calitative şi controlul calitãţii ingrasamintelor se executa în laboratorul de agrochimie al Institutului de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie prin metode adecvate şi în acord cu standardele ISO, corespunzãtor criteriilor stabilite prin regulamentul de funcţionare a Comisiei interministeriale pentru autorizarea şi omologarea ingrasamintelor folosite în România.
4. Datele centralizate din reţeaua de experimentari pentru testarea ingrasamintelor şi concluziile sunt prezentate Comisiei interministeriale pentru autorizarea şi omologarea ingrasamintelor folosite în România în documentaţia înaintatã în acest scop.
5. Metodologia de testare este cea prezentatã în anexa nr. 6.2.


ANEXA 6.1
---------
la regulament
-------------

REŢEAUA

experientelor cu caracter de testare şi
încercare a noilor tipuri de îngrãşãminte

1. Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie, baza experimentala: laboratorul de agrochimie şi casa de vegetaţie
2. Institutul de Cercetãri pentru Cereale şi Plante Tehnice Fundulea, baza experimentala Fundulea (încercãri la grâu, porumb, floarea-soarelui şi soia)
3. Institutul de Cercetãri pentru Cultura Cartofului, baza experimentala Braşov (încercãri la cartof)
4. Institutul de Cercetãri pentru Legumicultura şi Floricultura, baza experimentala Vidra (încercãri în camp şi în sera la tomate)
5. Institutul de Cercetãri pentru Pomicultura Maracineni, baza experimentala Maracineni (încercãri la pomi)
6. Institutul de Cercetãri pentru Viticultura şi Vinificaţie, baza experimentala Valea Calugareasca (încercãri la vita de vie)
7. Staţiunea Centrala de Cercetãri pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri, baza experimentala Dabuleni (încercãri la grâu, porumb şi vita de vie)
8. Staţiunea Centrala de Cercetãri pentru Combaterea Eroziunii Solului, baza experimentala Perieni (încercãri la grâu şi porumb)
9. Institutul de Cercetãri şi Producţie pentru Cultura Pajiştilor Braşov, baza experimentala Magurele (încercãri la pajişti naturale)
10. Staţiunea Centrala de Cercetãri pentru Ameliorarea Solurilor Saraturate Brãila, bazele experimentale din terasa şi Insula Mare a Brailei (încercãri la porumb, cartof, floarea-soarelui şi soia)
11. Staţiunea de Cercetãri pentru Cereale şi Plante Tehnice Albota (incercari la grâu şi porumb)
12. Staţiunea de Cercetãri pentru Culturi Irigate Valu lui Traian (încercãri la grâu, porumb, floarea-soarelui şi soia)
13. Staţiunea de Cercetãri Agricole Podu Iloaiei (încercãri la grâu şi porumb)
14. Staţiunea de Cercetãri Agricole Turda (încercãri la grâu şi porumb)
15. Staţiunea de Cercetãri Agricole Lovrin (încercãri la grâu şi porumb)
16. Staţiunea de Cercetãri Agricole Caracal (încercãri la grâu, porumb şi soia)
17. Staţiunea de Cercetãri şi Producţie pentru Cultura Cartofului Targu Jiu
18. Staţiunea de Cercetãri şi Producţie pentru Cultura Sfeclei de Zahãr Braşov
19. Staţiunea de Cercetãri şi Producţie pentru Cultura Sfeclei de Zahãr Roman
20. Staţiunea de Cercetãri şi Producţie Legumicola Isalnita (încercãri la principalele specii de legume)
21. Staţiunea de Cercetãri şi Producţie Pomicola Targu Jiu (încercãri la mar şi prun)
22. Staţiunea de Cercetãri şi Producţie Pomicola Caransebes (încercãri la mar şi prun)
23. Staţiunea de Cercetãri şi Producţie Viti-Vinicolã Dragasani
24. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicina Veterinara Cluj-Napoca (încercãri la grâu, porumb, legume şi pomi fructiferi)
25. Institutul de Cercetãri pentru Biologie Iaşi
26. Societatea Comercialã "Chimenerg" - S.A. Craiova, baza experimentala Isalnita.

NOTA:
Testarea ingrasamintelor se face diferenţiat, în funcţie de tip, numai în unele unitãţi şi zone pentru care ingrasamintele respective prezintã interes.

ANEXA 6.2
----------
la regulament
-------------

SCHEMA UNITARĂ
de experimentare în reţeaua de testare a ingrasamintelor

În funcţie de tipul de ingrasamant ce urmeazã sa fie testat, Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie stabileşte cu solicitantul testarii campurile experimentale în care se va efectua testarea, pentru a asigura atât cerinţele de autorizare sau de omologare, cat şi o zonare minima.
Schema unitarã de experimentare
Testarea se face cu 2 sau 3 martori:
● nefertilizat [M(1)];
● fertilizat cu azotat de amoniu sau uree şi superfosfat [M(2)];
● fertilizat cu azotat de amoniu, respectiv uree, superfosfat şi sare potasica [M(3)].
În cazul testarii unor îngrãşãminte complexe, precum şi pentru fertilizarea de baza la testarea ingrasamintelor foliare se pot utiliza ca martori şi ingrasamintele complexe omologate: K 27 : 13,5 : 0, K 22 : 22 : 0, K 16 : 48 : 0, respectiv K 22 : 11 : 11 şi K 16 : 16 : 16.
Norma de fertilizare şi hibridul sau soiul vor fi cele considerate optime (raionate) în zona de cultura respectiva.
Ingrasamintele solide se vor aplica o data cu lucrãrile de pregãtire a solului pentru semanat (plantat).
Ingrasamintele lichide se vor aplica în proporţie de doua treimi o data cu pregãtirea solului pentru semanat (plantat) şi în proporţie de o treime în timpul vegetatiei în faza de creştere intensiva a plantelor.
Aplicarea ingrasamintelor tip LSA în timpul vegetatiei la culturile prasitoare este indicatã o data cu prasila I sau a II-a prin distribuire între randuri fãrã contactarea directa a plantelor (se recomanda aplicarea cu instalatia de distribuire prin furtun la baza brazdelor, montata pe cultivator).
La pom, vita de vie şi pajişti aplicarea ingrasamintelor solide şi lichide se va face astfel încât sa se asigure valorificarea cat mai buna a substanţei active din ingrasamintele testate în anul aplicãrii.
Ingrasamintele complexe foliare se vor aplica în variante fertilizate cu îngrãşãminte solide (la nivelul martorului fertilizat) prin stropire pe plante, în cantitãţile, concentratiile şi fazele indicate în prospectele specifice de utilizare.
La culturile de camp: porumb, sfecla de zahãr, floareasoarelui etc. se vor aplica 2-3 stropiri cu cantitãţi de circa 500 l soluţie/ha, în care concentratiile de îngrãşãminte vor fi de 0,5-1%.
La vita de vie şi pomi fructiferi: 4-5 stropiri, folosindu-se la fiecare stropire 10 l produs/ha în concentraţie de aplicare 1% (1.000 l soluţie/ha), stropiri posibil de asociat cu aplicarea diferitelor pesticide de combatere a bolilor şi dãunãtorilor (fata de care prezintã compatibilitate).
Prima aplicare a tratamentului se executa cu 2-3 zile înainte sau dupã inflorire, iar urmãtoarele, la 15-18 zile, o data cu tratamentele fitosanitare.
La pajişti se executa un tratament printr-o stropire cu 8-10 l soluţie/ha pentru fiecare coasa, în concentraţie de 1% în fazele de dezvoltare vegetativa a frunzelor.
În varianta martor se va executa o stropire cu o cantitate echivalenta de apa. Alãturi de aceasta, în experientele cu îngrãşãminte foliare se recomanda introducerea unei variante martor suplimentare, un ingrasamant foliar omologat (Folifag, CF-231, CF-411 etc.) aplicat în aceleaşi concentratii ca şi ingrasamintele complexe foliare care se propun spre testare.
În vederea interpretãrii corecte a rezultatelor experimentale asupra ingrasamintelor testate, în raportul (darea de seama) la contract se vor preciza tipul de sol pe care s-a efectuat experienta şi principalii indici agrochimici: pH, conţinut de humus, azot total, fosfor total şi mobil, potasiu mobil pe adâncimea de 0-20 cm sau de 0-30 cm.
De asemenea, se vor mentiona: norma de fertilizare, soiul sau hibridul, datele climatice cu privire la precipitatii şi temperaturi, comparative cu media multianuala, precum şi o scurta caracterizare a condiţiilor climatice în raport cu cerinţele culturii la care se efectueazã testarea.
Agenţii economici care importa îngrãşãminte au obligaţia ca la fiecare unitate de transport importata sa efectueze buletin de analiza pentru fiecare produs la Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie.
Composturile pentru ciuperci se vor analiza din punct de vedere al compoziţiei chimice de cãtre Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie şi, pe baza buletinului de analiza, se va elibera abilitarea de import.


ANEXA 7
--------
la regulament
-------------


DOCUMENTAŢIA

întocmitã de Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi
Agrochimie pentru autorizarea şi/sau
omologarea ingrasamintelor, care se depune la Comisia interministeriala
pentru autorizarea şi omologarea ingrasamintelor noi folosite în România

1. Referatul Institutului de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie pentru produsul respectiv va cuprinde în detaliu:
● rezultatele testarii în campurile experimentale;
● rezultatele obţinute din incercarile în condiţii de producţie, cu specificarea mãrimii parcelelor;
● buletine de analiza pentru certificarea caracteristicilor fizico-chimice şi biologice prescrise de producãtor;
● recomandãri de folosire.
2. Avizul de mediu
3. Avizul de sãnãtate.
Pentru fiecare produs se întocmeşte un dosar cuprinzând documentele în original şi doua documentaţii în xerocopie.
Documentaţia originala rãmâne la secretarul Comisiei, cu un certificat de autorizare sau omologare.


ANEXA 8
--------
la regulament
-------------

TARIFE
care se percep pentru testarea, autorizarea şi omologarea ingrasamintelor

1. Tarifele care se percep şi se încaseazã de cãtre Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor pentru autorizarea şi omologarea ingrasamintelor sunt:
a) pentru autorizare - 100 dolari S.U.A./ingrasamant, inclusiv cu variantele de compoziţie;
b) pentru omologare - 150 dolari S.U.A./ingrasamant, inclusiv cu variantele de compoziţie;
c) pentru produsele care fac obiectul unei noi autorizari sau omologari în conformitate cu art. 24 alin. (2) şi art. 29 alin. (1) din regulament - 50 dolari S.U.A./ingrasamant, inclusiv cu variantele de compoziţie;
d) pentru schimbarea denumirii ingrasamintelor autorizate sau omologate - 50 dolari S.U.A./ingrasamant.
Tarifele care se achitã de firmele romane sau strãine Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor se depun în contul acestuia.
2. Tarifele care se percep şi se încaseazã de Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie pentru testarea ingrasamintelor în reţeaua organizatã în colaborare cu unitãţi de cercetare din subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice se utilizeazã conform normelor legale în vigoare.
Tarifele pentru testare sunt:


a) pentru îngrãşãminte lichide - 500 dolari S.U.A./test pe fiecare specie
care se aplica pe plante de planta şi punct (loc) de cercetare,
(foliare) şi îngrãşãminte inclusiv analiza recoltei, a solului şi
biologice certificarea compoziţiei chimice şi a
calitãţii produsului testat

b) pentru ingrasamintele - 550 dolari S.U.A./test pe fiecare specie
solide care se aplica de planta şi punct (loc) de cercetare,
în sol inclusiv analiza recoltei, a solului şi
certificarea compoziţiei chimice şi a
calitãţii produsului testat.



3. Tariful care se percepe şi se încaseazã de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei pentru emiterea avizului sanitar este de 50 dolari S.U.A. pentru fiecare produs.
4. Tariful care se percepe şi se încaseazã de Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului pentru emiterea avizului de mediu este de 50 dolari S.U.A. pentru fiecare produs.
Tarifele menţionate în dolari S.U.A. se percep în lei la cursul oficial de schimb al Bãncii Naţionale a României pentru ziua în care se face plata.
----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016