Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 14 aprilie 2004  privind exceptarea acordurilor de cercetare-dezvoltare de la interdictia prevazuta la   art. 5 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996 , cu modificarile si completarile ulterioare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 14 aprilie 2004 privind exceptarea acordurilor de cercetare-dezvoltare de la interdictia prevazuta la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996 , cu modificarile si completarile ulterioare

EMITENT: CONSILIUL CONCURENTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 430 din 13 mai 2004
În temeiul <>art. 28 alin. (1) şi (2) din Legea concurenţei nr. 21/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Consiliul Concurentei adoptã prezentul regulament.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Obiectul şi domeniul de aplicare a regulamentului
(1) În conformitate cu prevederile <>art. 5 alin. (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã in continuare lege, beneficiul exceptãrii unor categorii de înţelegeri, decizii luate de asociaţii de agenţi economici sau practici concertate de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) se stabileşte prin regulament al Consiliului Concurentei, în condiţiile art. 5 alin. (2) din lege.
(2) Prin prezentul regulament se stabilesc condiţiile de exceptare pentru acordurile de cercetare-dezvoltare, urmãrindu-se satisfacerea a doua exigenţe: sã asigure protecţia eficientã a concurenţei şi sa ofere agenţilor economici o siguranţã juridicã adecvatã. Aceste obiective trebuie sã fie îndeplinite ţinându-se seama de necesitatea de a simplifica pe cât posibil supravegherea administrativa şi cadrul legislativ. Se porneşte de la prezumţia cã sub un anumit nivel al cotei de piaţã efectele pozitive ale acordurilor de cercetare-dezvoltare compenseazã eventualele lor efecte negative asupra concurentei, putând fi exceptate conform prevederilor art. 5 alin. (2) din lege.
(3) Exceptarea acordatã prin prezentul regulament priveşte numai acordurile de cercetare-dezvoltare care nu dau posibilitatea agenţilor economici implicaţi sã elimine concurenta pe o parte substanţialã a pieţei produselor şi serviciilor în cauzã. Se exclud de la exceptare acordurile încheiate între agenţii economici concurenţi a cãror cotã de piaţã cumulatã pentru produsele sau serviciile susceptibile de a fi îmbunãtãţite sau înlocuite ca urmare a activitãţii de cercetare-dezvoltare depãşeşte un anumit nivel, determinat la momentul încheierii acordului.
(4) Acordurile încheiate între agenţii economici care nu sunt concurenţi în domeniul fabricãrii de produse susceptibile de a fi înlocuite sau îmbunãtãţite ca urmare a aplicãrii rezultatelor activitãţii de cercetare-dezvoltare eliminã concurenţa efectivã în acest domeniu numai în cazuri excepţionale. Este justificat, de aceea, ca aceste acorduri sã beneficieze de exceptare, indiferent de cota de piaţã deţinutã de pãrţi.
(5) Acordurile care au ca obiect exploatarea în comun a rezultatelor activitãţii de cercetare sau perfecţionarea în comun a acestor rezultate pana la stadiul de aplicare industriala, fãrã a-l include, nu intrã, în general, sub incidenţa prevederilor art. 5 alin. (1) din lege. Totuşi aceste acorduri pot intra sub incidenţa interdicţiei din lege si, pe cale de consecinţã, în domeniul de aplicare a prezentului regulament, în anumite circumstanţe, cum ar fi situaţia în care pãrţile convin sã nu realizeze alte activitãţi de cercetare în acelaşi domeniu, renunţând astfel la posibilitatea de a dobândi avantaje concurenţiale în raport cu celelalte pãrţi.
(6) Pentru justificarea exceptãrii exploatarea în comun trebuie sã se refere la produsele şi procedeele pentru care utilizarea rezultatelor din activitatea de cercetare-dezvoltare este decisiva şi fiecare parte trebuie sã aibã posibilitatea de a exploata oricare dintre rezultatele pentru care manifestã interes. Totuşi când la activitatea de cercetare-dezvoltare participa centre academice, institute de cercetare sau agenţi economici care presteazã astfel de activitãţi ca serviciu comercial, fãrã sã se ocupe, în general, de exploatarea rezultatelor, aceştia pot conveni sã utilizeze independent rezultatele în scopul continuãrii cercetãrii. În mod similar agenţii economici neconcurenţi pot sã convinã limitarea drepturilor lor de exploatare la unul sau mai multe domenii tehnice de aplicare pentru a facilita cooperarea între pãrţile cu preocupãri complementare.
(7) Prezentul regulament nu excepteazã acordurile care conţin restricţionãri ce nu sunt absolut necesare pentru obţinerea avantajelor economice scontate. Anumite restricţionãri grave ale concurenţei, cum ar fi limitarea libertãţii pãrţilor de a realiza activitãţi de cercetare-dezvoltare într-un domeniu fãrã legãturã cu obiectul acordului, fixarea preţurilor practicate în raporturile comerciale cu terţii, limitarea producţiei sau a distribuţiei, împãrţirea pieţelor sau a clienţilor şi limitarea vânzãrilor pasive de produse care fac obiectul contractului în teritorii rezervate altor pãrţi, exclud acordurile în cauzã de la beneficiul exceptãrii prevãzut prin prezentul regulament, oricare ar fi cota de piaţã a agenţilor economici implicaţi.
(8) Pentru a realiza obiectivele şi avantajele rezultate din activitatea de cercetare-dezvoltare în comun exceptarea prevãzutã prin acest regulament se aplicã şi clauzelor din acordurile de cercetare-dezvoltare care nu constituie principalul obiect al acestor acorduri, dar nu sunt direct legate şi necesare pentru îndeplinirea lor.
(9) În cazul acordurilor de cercetare-dezvoltare încheiate între agenţii economici a cãror cota de piaţã cumulatã depãşeşte pragul de 25% nu existã certitudinea îndeplinirii condiţiilor de exceptare de la art. 5 alin. (2) din lege şi ca urmare Consiliul Concurenţei va evalua individual aceste acorduri în conformitate cu prevederile "Regulamentului pentru aplicarea prevederilor <>art. 5 şi 6 din Legea concurentei nr. 21/1996 privind practicile anticoncurentiale", prin luarea în considerare a mai multor factori, printre care structura pieţei relevante fiind cel mai important.
(10) Prevederile art. 5 alin. (1) din lege nu sunt aplicabile acordurilor de cercetare-dezvoltare încheiate între agenţi economici membri ai aceluiaşi grup, aşa cum este definitã noţiunea de grup în "Instrucţiunile cu privire la calculul cifrei de afaceri în cazurile de comportament anticoncurenţial, prevãzute la <>art. 5 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996 şi în cazurile de concentrare economicã".
(11) În cazurile particulare în care acordurile ce intrã sub incidenţa prezentului regulament au totuşi efecte incompatibile cu prevederile art. 5 alin. (2) din lege, Consiliul Concurenţei poate retrage beneficiul exceptãrii.
(12) Prezentul regulament se aplicã fãrã sã aducã atingere aplicãrii prevederilor art. 6 din lege.
ART. 2
Principiile exceptãrii
(1) Beneficiul exceptãrii acordurilor de cercetare-dezvoltare este limitat la acordurile pentru care existã certitudinea cã îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 5 alin. (2) din lege.
(2) Cooperarea în domeniul cercetãrii-dezvoltãrii şi în cel al exploatãrii rezultatelor contribuie în general la promovarea progresului tehnic şi economic prin diseminarea know-how-ului complementar şi prin raţionalizarea fabricãrii produselor sau aplicãrii procedeelor noi, rezultate în urma activitãţii de cercetare-dezvoltare.
(3) Exploatarea în comun a rezultatelor poate fi consideratã drept consecinţa fireascã a activitãţilor comune în domeniul cercetãrii-dezvoltãrii. Aceasta se poate realiza în mai multe feluri, cum ar fi: fabricarea produselor, exploatarea drepturilor de proprietate intelectuala care aduc o contribuţie importantã la progresul tehnic sau economic şi comercializarea noilor produse.
(4) Se poate aprecia cã în general consumatorii beneficiazã de creşterea volumului şi eficientei activitãţilor de cercetare-dezvoltare prin apariţia unor produse şi servicii noi sau îmbunãtãţite şi prin reduceri de preţuri, ca urmare a aplicãrii procedeelor noi sau modernizate.
(5) Pentru a garanta menţinerea unei concurenţe efective pe durata exploatãrii în comun a rezultatelor se impune sã se prevadã cã exceptarea îşi înceteazã aplicabilitatea în condiţiile în care cota de piaţã cumulatã deţinutã de pãrţi pentru produsele rezultate din activitatea de cercetare-dezvoltare în comun devine prea mare. Exceptarea se va aplica totuşi în continuare, indiferent de mãrimea cotei de piaţã deţinute de pãrţi, pentru o anumitã perioadã, dupã începerea exploatãrii în comun, în scopul de a permite pãrţilor sã atingã, în special, dupã introducerea unui produs nou, o stabilizare a cotelor lor de piaţã în vederea asigurãrii unei durate minime de recuperare a investiţiei.
(6) Pragul cotei de piaţã, excluderea unor acorduri de la beneficiul exceptãrii prevãzut prin prezentul regulament, precum şi condiţiile cãrora se subordoneazã exceptãrile garanteazã, în general, cã acordurile cãrora li se aplicã exceptarea pe categorii nu dau posibilitatea pãrţilor sã elimine concurenţa pe o parte substanţialã a pieţei produselor sau serviciilor în cauzã.

CAP. II
Condiţii de exceptare

ART. 3
Obiectul exceptãrii
(1) În temeiul <>art. 5 alin. (2) din Legea concurenţei nr. 21/1996 şi în baza prevederilor din prezentul regulament, interdicţia prevãzutã la <>art. 5 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996 nu se aplicã acordurilor încheiate între doi sau mai mulţi agenţi economici (denumiţi în continuare pãrţi), care se referã la condiţiile în care aceşti agenţi economici urmãresc:
a) cercetarea şi dezvoltarea în comun a produselor sau a procedeelor şi exploatarea în comun a rezultatelor cercetãrii şi dezvoltãrii;
b) exploatarea în comun a rezultatelor cercetãrii şi dezvoltãrii produselor sau a procedeelor realizate în comun în baza unui acord anterior între aceleaşi pãrţi; sau
c) cercetarea şi dezvoltarea în comun a produselor sau a procedeelor fãrã exploatarea în comun a rezultatelor.
Aceastã exceptare se va aplica în mãsura în care acordurile respective (denumite în continuare acorduri de cercetare-dezvoltare) conţin restricţionãri ale concurenţei care intrã sub incidenţa interdicţiei prevãzute la <>art. 5 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996 .
(2) Exceptarea prevãzutã la alin. (1) se va aplica şi clauzelor acordurilor de cercetare-dezvoltare care nu constituie obiectul principal al respectivelor acorduri, dar sunt legate direct de acestea şi sunt necesare pentru implementarea acordurilor, cum ar fi obligativitatea de a nu efectua cercetare şi dezvoltare independent sau împreunã cu terţi, în domeniul la care se referã acordul sau în domenii conexe, pe parcursul executãrii acordului. Exceptarea nu se aplicã totuşi prevederilor care au acelaşi obiect cu restricţionãrile concurenţei enumerate la art. 7 alin. (1).
ART. 4
Definiţii
În sensul prezentului regulament, urmãtorii termeni se definesc astfel:
(a) acord înseamnã o înţelegere, o decizie a unei asociaţii de agenţi economici sau o practicã concertatã;
(b) agenţii economici participanţi înseamnã agenţii economici care sunt pãrţi la acordul de cercetare-dezvoltare şi agenţii economici legaţi de aceştia;
(c) agenţi economici legaţi înseamnã:
i) agenţi economici la care o parte la acordul de cercetare-dezvoltare, direct sau indirect:
- are puterea de a exercita mai mult de jumãtate din drepturile de vot;
- are puterea de a numi mai mult de jumãtate din numãrul membrilor consiliului de administraţie sau ai organismelor care îl reprezintã legal; sau
- are dreptul de a administra afacerile agentului economic;
ii) agenţii economici care, direct sau indirect, au asupra unei pãrţi la acordul de cercetare-dezvoltare drepturile şi puterile menţionate la pct. i);
iii) agenţi economici la care unul dintre agenţii economici prevãzuţi la pct. ii) are, direct sau indirect, drepturile sau puterile menţionate la pct. i);
iv) agenţi economici la care una dintre pãrţile la acordul de cercetare-dezvoltare, împreuna cu unul sau mai mulţi dintre agenţii economici enumeraţi la pct. i), ii) sau iii), sau în care doi ori mai mulţi dintre cei din urmã deţin în comun drepturile sau puterile enumerate la lit. i);
v) agenţi economici la care drepturile sau puterile enumerate la pct. i) sunt deţinute în comun de cãtre:
- pãrţile la acordul de cercetare-dezvoltare sau agenţi economici legaţi de aceştia, la care se referã pct. i)- iv); sau
- una sau mai multe dintre pãrţile la acordul de cercetare-dezvoltare ori unul sau mai mulţi dintre agenţii economici legaţi de acestea la care se referã pct. i)- iv) şi unul sau mai mulţi terţi;
(d) cercetare şi dezvoltare înseamnã achiziţionarea de know-how necesar produselor sau procedeelor şi efectuarea de analize teoretice, studii sistematice ori experimentate, inclusiv producţia experimentalã, testarea tehnicã a produselor ori procedeelor, crearea amplasamentelor necesare şi obţinerea drepturilor de proprietate intelectualã asupra rezultatelor;
(e) produs înseamnã un bun si/sau un serviciu, inclusiv bunurile si/sau serviciile intermediare, precum şi bunurile si/sau serviciile finale;
(f) procedeu contractual înseamnã o tehnologie sau un procedeu rezultat din cercetarea-dezvoltarea efectuatã în comun;
(g) produs contractual înseamnã un produs rezultat din activitatea de cercetare-dezvoltare efectuatã în comun sau fabricat ori furnizat prin aplicarea procedeelor contractuale;
(h) exploatarea rezultatelor înseamnã producerea ori distribuţia produselor contractuale sau aplicarea procedeelor contractuale ori transmiterea de drepturi de proprietate intelectuala prin cesiune sau pe bazã de licenţã, ori transferul de know-how, necesar fabricãrii produselor sau aplicãrii procedeelor respective;
(i) drepturi de proprietate intelectuala cuprind drepturile de proprietate industriala, drepturi de autor sau drepturi conexe;
(j) know-how înseamnã un pachet de informaţii practice nebrevetate, derivate din experienţã şi testare, care sunt secrete, substanţiale şi identificate: secret înseamnã cã know-how nu este cunoscut în general sau nu este uşor accesibil; substanţial înseamnã cã know-how cuprinde informaţii indispensabile pentru fabricarea produselor contractuale sau pentru aplicarea procedeelor contractuale; identificat înseamnã cã know-how este descris într-o manierã suficient de cuprinzãtoare pentru a face posibila verificarea îndeplinirii criteriilor de confidenţialitate şi substanţialitate;
(k) cercetarea şi dezvoltarea ori exploatarea rezultatelor se realizeazã în comun dacã activitatea:
a) este efectuatã în comun de o echipa, organizaţie sau societate;
b) este încredinţatã de comun acord unui terţ; sau
c) este repartizatã între pãrţi în raport cu gradul de specializare în cercetare, dezvoltare, producţie sau distribuţie;
(l) agent economic concurent înseamnã un agent economic care furnizeazã un produs ce poate fi îmbunãtãţit sau înlocuit cu produsul contractual (concurent real) sau un agent economic care ar putea în mod real sã realizeze investiţiile suplimentare necesare, astfel încât sã poatã intra pe piaţã relevantã ca rãspuns la o creştere micã, dar de duratã a preturilor pe piaţã (concurent potenţial).
(m) piaţa relevantã a produselor contractuale înseamnã piaţa produsului şi piaţa geograficã a produselor contractuale.
ART. 5
Condiţii de exceptare
(1) Exceptarea prevãzutã la art. 3 se va aplica în condiţiile stabilite la alin. (2)-(5).
(2) Toate pãrţile la acord trebuie sã aibã acces la rezultatele activitãţii de cercetare-dezvoltare în comun în scopul cercetãrilor şi exploatãrilor ulterioare. Totuşi, institutele de cercetare, organismele universitare ori agenţii economici care oferã cercetare şi dezvoltare sub forma de serviciu comercial, fãrã a fi în mod obişnuit active în sensul exploatãrii rezultatelor, pot conveni sã îşi limiteze utilizarea rezultatelor la cercetãrile ulterioare.
(3) Fãrã a aduce atingere alin. (2), dacã acordul de cercetare-dezvoltare prevede numai cercetarea-dezvoltarea în comun, fiecare parte trebuie sã aibã libertatea de a exploata în mod independent rezultatele acestei activitãţi în comun şi know-how-ul necesar deja existent. Acest drept de exploatare poate privi unul sau mai multe domenii tehnice de aplicare, dacã pãrţile nu sunt agenţi economici concurenţi la momentul încheierii acordului de cercetare-dezvoltare.
(4) Exploatarea în comun trebuie sã se refere la rezultatele protejate prin drepturile de proprietate intelectuala sau ce constituie know-how, care contribuie substanţial la progresul tehnic ori economic, iar rezultatele trebuie sã fie decisive pentru fabricarea produselor sau pentru aplicarea procedeelor contractuale.
(5) agenţii economici implicaţi în procesul de fabricaţie prin specializare în producţie vor fi obligaţi sã onoreze comenzile de livrare ale tuturor pãrţilor, cu excepţia cazului în care acordul de cercetare-dezvoltare prevede şi distribuţia în comun.
ART. 6
Pragul cotei de piaţã şi durata exceptãrii
(1) Dacã agenţii economici participanţi nu sunt agenţi economici concurenţi, exceptarea prevãzutã la art. 3 se va aplica pe durata cercetãrii-dezvoltãrii. Dacã rezultatele sunt exploatate în comun, exceptarea va continua sã se aplice pe o perioadã de 7 ani din momentul introducerii pe piaţã a produselor contractuale.
(2) Dacã doi sau mai mulţi agenţi economici participanţi sunt agenţi economici concurenţi, exceptarea prevãzutã la art. 3 se va aplica pe perioadã la care se referã alin. (1) numai dacã, în momentul încheierii acordului de cercetare-dezvoltare, cota de piaţã cumulatã a agenţilor economici participanţi nu depãşeşte 25% din piaţã relevantã a produselor care pot fi îmbunãtãţite ori înlocuite cu produsele contractuale.
(3) La expirarea termenului prevãzut la alin. (1) exceptarea va continua sã se aplice atât timp cât cota de piaţã cumulatã a agenţilor economici participanţi nu depãşeşte 25% din piaţã relevantã a produselor contractuale.
ART. 7
Acorduri neacoperite de exceptare
(1) Exceptarea prevãzutã la art. 3 nu se aplicã acordurilor de cercetare-dezvoltare care, direct sau indirect, separat ori împreunã cu alţi factori aflaţi sub controlul pãrţilor, au ca obiect:
a) restricţionarea libertãţii agenţilor economici participanţi de a efectua activitãţi de cercetare-dezvoltare în mod independent sau în cooperare cu terţi într-un domeniu nelegat de obiectul acordului de cercetare-dezvoltare sau, dupã finalizarea cercetãrii-dezvoltãrii, în domeniul la care se referã acordul ori într-un domeniu conex;
b) interzicerea contestãrii, dupã finalizarea cercetãrii-dezvoltãrii, a valabilitãţii drepturilor de proprietate intelectuala pe care pãrţile le deţin pe piaţã şi care sunt relevante pentru activitatea de cercetare-dezvoltare sau, dupã expirarea acordului de cercetare-dezvoltare, a valabilitãţii drepturilor de proprietate intelectualã pe care pãrţile le deţin în comun şi care protejeazã rezultatele cercetãrii-dezvoltãrii, fãrã a aduce atingere posibilitãţii de a prevedea rezilierea acordului de cercetare-dezvoltare în cazul în care una dintre pãrţi contestã valabilitatea drepturilor de proprietate intelectualã;
c) limitarea nivelului producţiei sau a vânzãrilor;
d) fixarea preţurilor la vânzarea produsului contractual cãtre terţi;
e) restricţionarea clienţilor pe care îi pot servi agenţii economici participanţi, dupã încheierea a 7 ani de la momentul introducerii pe piaţã a produselor contractuale;
f) interzicerea efectuãrii de vânzãri pasive ale produselor contractuale pe teritoriile rezervate altor pãrţi;
g) interzicerea introducerii pe piaţã a produselor contractuale sau interzicerea de a practica o politicã de vânzãri active a acestora în teritoriile care sunt rezervate altor pãrţi, dupã 7 ani de la momentul introducerii pe piaţa a produselor contractuale;
h) obligaţia de a nu acorda licenţe terţilor în vederea fabricãrii de produse contractuale sau a aplicãrii procedeelor contractuale, dacã exploatarea de cãtre cel puţin una dintre pãrţi a rezultatelor cercetãrii-dezvoltãrii efectuate în comun nu este prevãzutã sau nu are loc;
i) obligaţia de a refuza sã satisfacã cererile utilizatorilor sau ale revânzãtorilor din teritoriile lor, care ar urma sã comercializeze produsele contractuale în alte teritorii; sau
j) obligaţia de a face dificilã pentru beneficiari ori revânzãtori obţinerea de produse contractuale de la alţi revânzãtori, în special exercitarea drepturilor de proprietate intelectualã sau luarea de masuri pentru a împiedica beneficiarii sau revânzãtorii sã obţinã ori sã introducã pe piaţã produse care au fost introduse pe piaţã în mod legal de cãtre altã parte ori cu consimţãmântul acesteia.
(2) Alin. (1) nu se aplicã la:
a) fixarea planurilor de producţie, dacã exploatarea rezultatelor cuprinde producţia în comun a produselor contractuale;
b) fixarea planurilor de vânzãri şi fixarea preturilor practicate în raporturile comerciale cu clienţii direcţi, dacã exploatarea rezultatelor cuprinde distribuţia în comun a produselor contractuale.
ART. 8
Aplicarea pragului cotei de piaţã
(1) Aplicarea condiţiei referitoare la pragul cotei de piaţã prevãzute la art. 6 se va face cu respectarea urmãtoarelor reguli:
a) cota de piaţã se va calcula pe baza valorii vânzãrilor; dacã datele referitoare la valoarea vânzãrilor de pe piaţã nu sunt disponibile se pot folosi estimãri pe baza celorlalte informaţii credibile de pe piaţã, inclusiv volumul vânzãrilor, pentru a stabili segmentul de piaţã al agenţilor economici vizaţi;
b) cota de piaţã se va calcula pe baza realizãrilor agenţilor economici participanţi în anul financiar precedent încheierii acordului;
c) cota de piaţã deţinutã de cãtre agenţii economici la care se referã art. 4 alin. (3) lit. e) va fi repartizatã în mod egal între agenţii economici care au drepturile sau puterile enumerate la art. 4 alin. (3) lit a).
(2) Dacã iniţial cota de piaţã la care se referã art. 6 alin. (3) nu este mai mare de 25%, dar apoi urcã peste acest nivel, fãrã a depãşi 30%, exceptarea prevãzutã la art. 3 va continua sã se aplice pe o perioadã de 2 ani calendaristici consecutivi, urmãtori anului în care a fost depãşit pentru prima datã pragul de 25%.
(3) Dacã iniţial cota de piaţã la care se referã art. 6 alin. (3) nu este mai mare de 25%, dar apoi creste peste 30%, exceptarea prevãzutã la art. 3 va continua sã se aplice timp de un an calendaristic dupã anul în care a fost depãşit pentru prima datã pragul de 30%.
(4) Perioadele de exceptare de care au beneficiat agenţii economici participanţi în aplicarea alin. (2) şi (3) nu se vor cumula, astfel încât sã se depãşeascã o perioadã de 2 ani calendaristici.
ART. 9
Retragerea beneficiului exceptãrii
Consiliul Concurenţei poate retrage beneficiul exceptãrii stabilit conform prezentului regulament atunci când constatã cã:
a) acordul de cercetare-dezvoltare restrânge în mod sensibil posibilitatea terţilor de a realiza activitãţi de cercetare-dezvoltare în domeniul vizat, în condiţiile în care capacitãţile de cercetare disponibile în alte domenii sunt limitate;
b) datoritã unei structuri particulare a ofertei, existenţa acordului de cercetare-dezvoltare restricţioneazã substanţial accesul terţilor pe piaţã produselor contractuale;
c) fãrã a avea un motiv obiectiv justificat pãrţile nu exploateazã rezultatele cercetãrii şi dezvoltãrii în comun;
d) produsele contractuale nu sunt supuse pe piaţa româneascã sau pe o parte substanţialã a acesteia unei concurenţe efective din partea produselor identice sau considerate echivalente de cãtre utilizatori, din punctul de vedere al caracteristicilor, preţului şi utilizãrii lor;
e) existenţa acordului de cercetare-dezvoltare ar elimina concurenţa efectivã în domeniul cercetãrii-dezvoltãrii pe piaţã;
f) agenţii economici sau asociaţiile de agenţi economici care invocã beneficiul exceptãrii stabilit prin prezentul regulament nu pot face dovada îndeplinirii condiţiilor prevãzute la Capitolul II.

CAP. III
Procedura de stabilire a exceptãrii pe categorie

ART. 10
(1) Conform prevederilor art. 5 alin. (5) din Legea concurenţei, acordurile de cercetare-dezvoltare care îndeplinesc condiţiile de exceptare prevãzute în prezentul regulament sunt considerate legale, fãrã obligaţia notificãrii sau obţinerii unei decizii din partea Consiliului Concurenţei, agenţii economici care invoca beneficiul exceptãrii pe categorii sunt ţinuţi sã facã dovada îndeplinirii condiţiilor şi criteriilor stabilite prin prezentul regulament.
(2) În cazul neîndeplinirii condiţiilor de exceptare, pãrţile implicate pot, fie sã renegocieze acordul de cercetare-dezvoltare astfel încât sã se încadreze în prevederile prezentului regulament, fie sã înainteze cerere de dispensa pentru exceptare individuala.
(3) În vederea aplicãrii prevederilor prezentului regulament, prezumţia de legalitate se va întemeia pe analiza pe cãtre agenţii economici participanţi la un acord de cercetare-dezvoltare o vor realiza în conformitate cu "Instrucţiunile privind aplicarea <>art. 5 din Legea concurenţei nr. 21/1996 în cadrul acordurilor de cooperare pe orizontala", atât în ceea ce priveşte incidenţa cu prevederile art. 5 alin. (1) din lege, cât şi referitor la îndeplinirea condiţiilor prevãzute la Capitolul II din prezentul Regulament.
(4) În analiza pe care agenţii economici o vor face pentru stabilirea cotei de piaţã în vederea comparãrii cu pragul prevãzut la art. 6 al prezentului regulament se vor aplica "Instrucţiunile cu privire la definirea pieţei relevante, în scopul stabilirii pãrţii substanţiale de piaţã".

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 11
Dispoziţii comune şi finale
(1) Exceptãrile acordate înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament, prin decizie a Consiliului Concurenţei, rãmân valabile pana la expirarea perioadei de exceptare stabilite în decizie.
(2) La data intrãrii în vigoare a prezentului regulament, Regulamentul privind acordarea exceptãrii acordurilor de cercetare-dezvoltare de la interdicţia prevãzutã la <>art. 5 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 591 bis din 9 august 2002, se abrogã.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016