Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 13 februarie 1967  privind carnea dezosata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 13 februarie 1967 privind carnea dezosata

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 56 din 24 iunie 1967
CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Dispoziţiile prezentului regulament se aplica numai la carnea de bovine, ovine şi porcine, prezentatã în bucãţi mari dezosate, în vederea vânzãrii en-gros şi demi-gros.

CAP. 2
Condiţii de instalare a intrepriderilor

ART. 2
Întreprinderile, utilizate pentru prepararea şi depozitarea carnii indicate în articolul 1 de mai sus, cuprind:
- cel puţin o camera de refrigerare;
- o încãpere rezervatã pentru prelucrarea carnii;
- eventual o încãpere pentru ambalare, comunicând direct cu prima;
- o încãpere pentru carnea sechestrata care se închide cu cheie, sau recipiente pentru carnea sechestrata care se inchid cu cheie;
- eventual o camera de congelare;
- vestiare, spalatoare şi closete.
Camera de refrigerare este construitã potrivit regulilor de specialitate.
Temperatura menţinutã acolo va fi între 0 şi +2 centigrade. Dimensiunile camerei trebuie sa fie suficiente pentru a depozita carnea necesarã pentru doua zile de munca şi carnurile prelucrate în întreprindere, în afarã de cazul în care ele nu sunt congelate sau conservate.
ART. 3
Va fi prevãzutã o linie aerianã sau orice alt dispozitiv de transport mecanic al carnii, de natura sa facã posibila evitarea oricãrui contact al acesteia cu solul sau cu pereţii.
Încãperea în care se prelucreaza şi cea în care se ambaleaza vor avea dimensiuni în raport cu importanta operaţiunilor care trebuie sa se efectueze acolo. Ele vor fi în asa fel amenajate încât aceste operaţii sa poatã fi realizate cu usurinta, fãrã întoarcerea carnii înapoi şi în cele mai bune condiţii de igiena alimentara şi de securitate pentru muncitori. Aerisirea, ventilarea şi iluminarea lor în timpul zilei şi al nopţii vor fi asigurate din plin. În aceste doua încãperi temperatura nu trebuie sa depãşeascã +10 centigrade.
Pereţii şi despartiturile, pana la o înãlţime minima de doi metri de la pardoseala, vor fi imbracate cu materiale rezistente la lovituri, impermeabile, care nu putrzesc, cu o suprafata neteda. Pereţii şi despartiturile dincolo de înãlţimea de doi metri, precum şi tavanele, vor fi acoperite cu o tencuiala neteda, de culoare deschisã şi care se poate spala.
Podeaua va fi impermeabila, rezistenta la putrezire şi la lovituri, uşor de spãlat şi cu panta corespuzatoare care sa permitã scurgerea apelor de spãlat spre orificiile prevãzute cu un cos, cu câte un gratar, un sifon şi puse în legatura cu reţeaua generalã de evacuare a apelor folosite de întreprindere.
Unghiurile de racordare a pereţilor, între ei şi cu pardoseala, vor fi aranjate în ciubucuri rotunjite.
Întreprinderea va avea numai o instalatie de alimentare cu apa potabilã, în afarã de cazul când este vorba despre apa necesarã functionarii aparatelor pentru producerea frigului. Reţeaua de apa potabilã nu trebuie sa comunice cu aceasta instalatie specialã, ale carei ţevi trebuie sa fie vopsite în roşu şi care nu trebuie sa aprovizioneze încãperile rezervate pentru depozitarea sau prelucrarea carnii. Robinetele de apa trebuie sa fie în numãr suficient şi astfel filetate încât sa permitã spalarea cu furtunul a pardoselei, a pereţilor şi despartiturilor. În încãperea de prelucrare vor fi instalate aparate sau dispozitive destinate spalarii şi dezinfectarii materialului folosit la prelucrarea carnii.
Mesele şi suprafeţele pe care se lucreazã vor fi acoperite, pe toatã suprafata lor, cu un material rezistent, care nu putrezeste, uşor de spãlat şi de dezinfectat.
În încãperea de prelucrare a carnii vor fi aşezate, în numãr suficient, recipiente etanse, sterilizabile, cu unghiurile interioare rotunjite, prevãzute cu capace cu inchizatori care se imbuca între ele şi inconjurate în exterior cu o banda vopsita în galben de cel puţin 5 cm latime, pentru a colecta oasele şi resturile care provin de la prelucrarea carnii. Ele vor fi rezervate numai acestui scop.
Dupã importanta intrepriderii, trebuie sa fie instalate unul sau mai multe posturi curente de apa calda, curgãtoare şi aparatele corespunzãtoare pentru spalatul cu apa calda şi dezinfectarea materialului marunt şi în special a cutitelor.
ART. 4
În fiecare încãpere vor fi aşezate, în mod corespuzator, termometre inregistratoare sau termometre cu mercur, verificate, în scopul de a permite controlarea cu usurinta a temperaturii în orice moment.
ART. 5
În întreprinderi vor fi instalate dispozitive în vederea asigurãrii unor protecţii eficace contra rozatoarelor şi insectelor. Accesul ciinilor şi al pisicilor va fi interzis în încãperi.
Se vor pune la dispoziţia personalului vestiare, spalatoare şi WC-uri. WC-urile vor fi înzestrate în permanenta cu hirtie igienica. Ele nu trebuie sa aibã în nici un caz o comunicare directa cu sãlile de prelucrare sau de depozitare a carnii.
Spalatoarele vor fi prevãzute cu sapun şi cu prosoape care nu pot fi folosite decît o singura data.

CAP. 3
Igiena încãperilor, materialului şi personalului

ART. 6
Toate încãperile, precum şi materialul, instrumentele şi diferitele scule, folosite în întreprindere, vor fi menţinute în perfecta stare de curãţenie şi folosinta.
Încãperea rezervatã prelucrãrii carnii va fi spalata cel puţin o data pe zi, dupã terminarea lucrului, cu una din soluţiile dezinfectante prevãzute de regulamentul în vigoare. Acelaşi lucru trebuie fãcut şi mai des, dacã este necesar, pentru mesele, recipientele, uneltele şi cirligele care vin în contact cu carnea.
Maşinile sau pãrţile de maşini şi în general materialele, dupã demontare, dacã aceasta are loc, vor fi curatate şi apoi sterilizate, fie cu apa fiarta curgãtoare, fie cu vapori sub presiune, fie cu una din soluţiile dezinfectante prevãzute de regulamentul în vigoare şi care nu sînt susceptibile sa altereze carnea.
ART. 7
Personalul însãrcinat cu manipularea carnii este obligat sa pãstreze cea mai mare curãţenie. Vor fi aşezate, la locuri potrivite, anunţuri amintind ca, dupã folosirea WC-urilor, personalul trebuie sa se spele bine pe mâini.
În încãperile de prelucrare sau de depozitare a carnii se interzice scuipatul, fumatul şi consumarea alimentelor.
ART. 8
Conducerea întreprinderii va trebui sa punã la dispoziţia personalului sau îmbrãcãminte de protecţie, inclusiv toci, lavabile, care vor trebui sa fie purtate în permanenta în timpul lucrului şi schimbate ori de cîte ori este nevoie.
Va trebui sa fie asigurata o supraveghere medicalã regulatã a personalului, în special pentru a se evita orice pericol de contaminare a carnii.

CAP. 4
Originea, prelucrarea, condiţionarea şi ambalarea carnii

ART. 9
Pentru prepararea carnii specificate în articolul 1 al prezentei anexe se poate folosi numai carnea provenitã de la animalele sacrificate într-un abator agreat pentru export şi care poarta ştampila rezervatã carnii consideratã corespunzãtoare pentru export. Ea trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa fie prezentatã în carcase, în jumãtãţi sau în sferturi;
b) sa fi fost supusã la sfîrşitul operaţiunii de sacrificare şi menţinutã, pe toatã durata depozitarii şi transportului, la o temperatura mai mica sau egala cu +40 centigrade, temperatura din interior a carnii netrebuind sa depãşeascã +70 centigrade.
ART. 10
Pentru prepararea carnii menţionate la articolul 1, se interzice carnea provenitã de la animalele sacrificate de urgenta pentru caz de boala sau de accident.
ART. 11
Din momentul introducerii în întreprinderea destinatara, carnea menţionatã la articolul 9 al prezentei anexe va fi depozitata în încãperea de refrigerare. Ea nu poate fi în nici un caz introdusã în încãperea de prelucrare fãrã sa fi fost supusã controlului veterinar.
Transportul carnii din încãperea de refrigerare în cea de prelucrare trebuie sa se facã întotdeauna cu ajutorul unuia din dispozitivele prevãzute în articolul 3 al prezentei anexe. Nici un fel de carne nu va putea fi introdusã în încãperea de prelucrare dacã temperatura sa interioarã atinge sau depãşeşte +70 centigrade.
ART. 12
Operaţiile de dezosare şi de transare, efectuate în vederea pregãtirii carnii în piese mari, vor fi astfel efectuate încît sa se obţinã bucãţi tãiate pentru comerţul en-gros şi demi-gros.
ART. 13
Transarea şi dezosarea se vor executa în asa fel încît sa se evite orice murdarire a carnii.
Sparturile de oase şi cheagurile de singe vor fi inlaturate.
Tesutul conjunctiv intramuscular, vasele sanguine, seroasele şi toţi ganglionii limfatici ai cacasei trebuie sa fie mentinuti aderenti la grupurile musculare prin legãturile lor naturale.
Depozitele de grasime enumerate mai jos vor putea face obiectul unei eliminari parţiale: grasimea bazinului şi a rinichiului, osinza, grasimea de pe coaste, grasimea inguinala sau perimamara şi grasimea de acoperire.
ART. 14
Oasele, resturile şi diferitele deşeuri prin natura lor, sau rezultate de la tãiere, vor fi strinse, pe mãsura ce apar, în recipiente adecvate.
ART. 15
Dupã transare şi dezosare, piesele mari de carne vor fi transportate în încãperea de condiţionare sau într-o parte a incaperii de prelucrare rezervatã pentru condiţionare, cu ajutorul recipientelor sau a unui material automat, uşor de curatat şi de dezinfectat, menţinut în permanenta în buna stare de întreţinere şi curãţenie.
Fiecare piesa mare de carne va fi infasurata într-o piesa de material transparent, incolor, inodor şi rezistent la putrezire.
Încheierea carnii dezosate şi tãiate în piese mari va urma imediat dupã operaţiile prevãzute în alineatele precedente.
ART. 16
Fiecare ambalaj va fi format din cel puţin o foaie de material transparent, incolor, inodor şi rezistent la putrezire şi suficient de mare pentru a asigura o protecţie eficace a conţinutului sau contra oricãrei murdarii din cursul manipularilor, la care se supune în mod normal. Oricare ar fi ambalajul folosit, acesta trebuie sa fie suficient de solid. Refolosirea ambalajelor va fi permisã numai dacã acestea sînt în perfecta stare de întreţinere şi curãţenie.
Stampilarea pieselor nu se impune decît dacã acestea au o greutate mai mare de 3 kg. Cînd întreprinderea de transare şi dezosare este inclusã într-un abator, ştampila folositã este la fel cu aceea a abatorului; cînd întreprinderea de transare şi dezosare este separatã de abator, ştampila folositã este aceea a întreprinderii de transare.
Cînd piesele mici (cu o greutate mai mica de 3 kg) se conditioneaza individual, foaia de condiţionare trebuie sa poarte în exterior, cu caractere aparente şi uşor lizibile, urmãtoarele menţiuni:
1. firma (denumirea întreprinderii exportatoare); sediul şi numãrul de înmatriculare a întreprinderii de prelucrare;
2. specia animalului şi denumirea bucatilor dupã nomenclatorul în vigoare;
3. greutatea neta;
4. data conditionarii, respectiv ziua şi luna.
Piesele mici sau mari vor trebui sa fie aşezate în ambalaje care sa poarte vizibil, cu caractere uşor lizibile, urmãtoarele menţiuni:
1. firma, sediul şi numãrul de înmatriculare a întreprinderii de prelucrare;
2. specia animalului şi denumirea bucatilor dupã nomenclatorul în vigoare;
3. greutatea neta;
4. data ambalarii, pentru carnea în piese mici, sau data dezosarii, pentru carnea în piese mari.
În plus, ştampila inspecţiei veterinare a abatorului (dacã întreprinderea de transare şi dezosare face parte din abator) sau a întreprinderii de transare şi dezosare (dacã aceasta nu face parte din abator) trebuie sa se aplice cu cerneala pe o eticheta fixatã pe ambalaj într-o forma vizibila şi pe un duplicat aşezat în interiorul ambalajului.
ART. 17
Imediat dupã ambalare carnea va fi refrigerata, congelata sau conservatã prin frig.
Tratamentul prin refrigerare este socotit suficient atunci cînd temperatura în centrul ambalajului nu este superioarã:
- pentru carnea refrigerata la +20 centigrade;
- pentru carnea congelata la -100 centigrade;
- pentru carnea conservatã prin frig la -180 centigrade;
Aceste temperaturi vor trebui sa fie constant menţinute pe toatã durata depozitarii sau stocãrii carnii înainte de expediere.
ART. 18
Certificatul de salubritate va trebui sa fie conform modelului prevãzut în anexa 10.
Numele, adresa şi numãrul aprobãrii întreprinderii de transare şi dezosare vor trebui sa fie menţionate la capitolul II: Provenienta produselor. Abatoarele de origine nu vor trebui sa fie indicate.

ANEXA 10

CERTIFICAT SANITAR
(carne, organe şi mãruntaie,proaspete, refrigerate, congelate sau conservate, de solipede domestice şi animale domestice din speciile: bovina, caprina, ovina şi porcina)
Ţara exportatoare....................................................
Consiliul Superior al Agriculturii- Ministerul Agriculturii (1) Serviciul veterinar.
I. Identificarea produselor
Specia animalului de provenienta.....................................
Felul pieselor.......................................................
Natura ambalajului, dacã exista......................................
Numãrul de colete....................................................
Greutatea neta.......................................................
II. Provenienta produselor
Adresa (adresele) abatorului (abatoarelor) agreat(e).................
Numãrul (numerele) aprobãrii veterinare a abatorului (abatoarelor) ............................
III. Destinaţia produselor
De la (locul de expediţie)...........................................
Produsele se expediazã la (locul de destinaţie)......................
Cu (vagon, camion, avion, vapor) (1-2)...............................
Numele şi adresa expeditorului.......................................
Numele şi adresa destinatarului......................................
IV. Informaţii sanitare
Subsemnatul (numele)............................., medic veterinar împuternicit oficial de guvern, certific ca produsele indicate mai sus şi examinate astãzi:
a) poarta ştampila care dovedeşte ca provin în întregime de la animale sacrificate în abatoarele agreate pentru export;
b) au fost recunoscute corespunzãtoare pentru consumul uman ca urmare a unui control veterinar efectuat potrivit modalitãţilor prevãzute de Convenţia veterinara romano-franceza;
c) au fost pregãtite, manipulate şi expediate potrivit exigenţelor igienei alimentare;
d) au fost pregãtite din animale care nu provin dintr-o zona pusã sub interdicţie din cauza febrei aftoase (3) şi a pestei porcine (4);
e) au fost supuse examenului de trichinoscopie cu rezultat negativ (5).
Fãcut la ...................... la ..................

Sigiliul oficial Semnatura medicului veterinar

(1) A se şterge menţiunea inutila.
(2) A se indica: pentru vagoane şi camioane, numãrul;
pentru avioane, numãrul zborului;
pentru vapoare, numele şi întreprinderea maritima.
(3) Aceasta menţiune se referã la carne, organe, grãsimi şi mãruntaie de bovine, ovine, caprine şi porcine.
(4) Aceasta menţiune se referã la carne, organe, grãsimi şi mãruntaie de porcine.
(5) Aceasta menţiune nu se referã decît la carnea de porc, precum şi la limbi, capete şi picioare de porc; ea poate fi înlocuitã prin atestarea serviciului veterinar care certifica absenta trichinozei în ţara de origine, de mai mult de trei ani.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016