Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 12 august 2004  pentru modificarea si completarea Regulamentului de organizare, functionare si procedura al Consiliului Concurentei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 12 august 2004 pentru modificarea si completarea Regulamentului de organizare, functionare si procedura al Consiliului Concurentei

EMITENT: CONSILIUL CONCURENTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 822 din 7 septembrie 2004
În temeiul <>art. 28 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Consiliul Concurenţei adoptã prezentul regulament.

ART. I
Regulamentul de organizare, funcţionare şi procedurã al Consiliului Concurenţei, pus în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 61/2004 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 288 din 1 aprilie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Litera c) a alineatului (3) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"c) adoptã, în cazul investigaţiilor efectuate, deciziile prevãzute de <>Legea nr. 143/1999 privind ajutorul de stat;".
2. Dupã litera g) a alineatului (3) al articolului 6 se introduce litera g^1) cu urmãtorul cuprins:
"g^1) examineazã propunerile de retragere a beneficiului exceptãrii de la prevederile <>art. 5 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996 , stabilit prin regulament al Consiliului Concurenţei pentru unele categorii de înţelegeri, decizii luate de asociaţiile de agenţi economici sau practici concertate, atunci când constatã cã acestea nu mai îndeplinesc prevederile <>art. 5 alin. (2) din Legea nr. 21/1996 ;".
3. Litera j) a alineatului (3) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"j) sesizeazã autoritatea emitentã a unui act normativ prin care se instituie mãsuri de ajutor de stat care nu au fost notificate sau au fost interzise prin decizie a Consiliului Concurenţei, în vederea modificãrii sau abrogãrii."
4. Alineatul (4) al articolului 7 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Preşedintele Consiliului Concurenţei ordonã efectuarea de investigaţii, desemneazã raportorul pentru fiecare investigaţie, abiliteazã cu puteri de inspecţie membrii echipei de investigaţie şi poate recomanda, în cazuri justificate, un termen de finalizare a investigaţiei, în funcţie de specificul fiecãrui caz."
5. Alineatul (8) al articolului 7 va avea urmãtorul cuprins:
"(8) Preşedintele Consiliului Concurenţei îşi poate organiza, în conformitate cu dispoziţiile legale, propriul cabinet."
6. Alineatul (1) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Consiliul Concurenţei îşi desfãşoarã activitatea şi în comisii, în scopul aplicãrii sancţiunilor pentru contravenţiile prevãzute la art. 55 lit. a) şi la art. 56 alin. (1) lit. c) şi d), precum şi a amenzilor cominatorii prevãzute la <>art. 59 din Legea nr. 21/1996 ."
7. Alineatul (7) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"(7) Comisia Consiliului Concurenţei poate funcţiona numai în formaţie completã, luând hotãrâri cu majoritate de voturi."
8. Litera d) a alineatului (8) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"d) aplicã amenzile cominatorii conform <>art. 59 din Legea nr. 21/1996 , amenzile pentru omisiunea notificãrii operaţiunilor de concentrare economicã, amenzile pentru începerea unei operaţiuni de concentrare declaratã incompatibilã cu <>Legea nr. 21/1996 printr-o decizie a Consiliului Concurenţei şi amenzile pentru neîndeplinirea unei obligaţii sau a unei condiţii impuse printr-o decizie luatã în conformitate cu prevederile legii."
9. Dupã alineatul (11) al articolului 8 se introduce alineatul (12) cu urmãtorul cuprins:
"(12) Notificãrile mãsurilor de ajutor de stat, primite de cãtre Consiliul Concurenţei, se soluţioneazã printr-o procedurã care cuprinde, dupã caz, urmãtoarele faze:
a) analiza acestora de cãtre direcţia de specialitate, care, în termenele legale, înainteazã comisiei coordonatoare propunerea de soluţionare a cazului: emiterea uneia dintre deciziile prevãzute de <>art. 12 din Legea nr. 143/1999 sau declanşarea unei investigaţii;
b) propunerea Comisei se înainteazã preşedintelui Consiliului Concurenţei, în vederea emiterii de cãtre acesta a deciziei de autorizare sau de neautorizare, dupã caz, ori a ordinului de declanşare a investigaţiei."
10. Alineatul (2) al articolului 10 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În structura Consiliului Concurenţei intrã, de asemenea, şi inspectoratele teritoriale de concurenţã, care sunt unitãţi teritoriale fãrã personalitate juridicã ale Consiliului Concurenţei. Acestea acţioneazã în limitele competenţelor şi atribuţiilor prevãzute de dispoziţiile legale, activitatea lor fiind coordonatã şi îndrumatã de cãtre Direcţia monitorizare teritorialã."
11. Litera j) a alineatului (6) al articolului 11 va avea urmãtorul cuprins:
"j) colaboreazã cu direcţiile din cadrul Consiliului Concurenţei în scopul obţinerii unor informaţii utile pentru analiza ajutoarelor de stat notificate."
12. Litera a) a alineatului (7) al articolului 11 va avea urmãtorul cuprins:
"a) elaboreazã regulamente pentru aplicarea <>Legii nr. 143/1999 în limita competenţelor ce decurg din prezentul regulament;"
13. Litera f) a alineatului (7) al articolului 11 va avea urmãtorul cuprins:
"f) evalueazã cuantumul anual al ajutorului de stat pentru principalii beneficiari, pe baza informaţiilor colectate privind ajutoarele de stat acordate în economie, atât sub formã de schemã de ajutor, cât şi ca ajutoare individuale;"
14. Litera l) a alineatului (7) al articolului 11 va avea urmãtorul cuprins:
"l) monitorizeazã actele normative şi administrative prin care se instituie mãsuri ce constituie ajutoare de stat, organizând un sistem de evidenţã computerizatã a acestora dupã criterii prestabilite;"
15. Dupã litera r) a alineatului (7) al articolului 11 se introduc literele s), t), u), v) şi x) cu urmãtorul cuprins:
"s) propune sesizarea autoritãţii emitente şi informeazã concomitent furnizorul şi beneficiarul de ajutor de stat în cazul în care constatã încãlcarea prevederilor <>art. 5 şi 6 din Legea nr. 143/1999 ;
t) întocmeşte puncte de vedere asupra materialelor transmise de Direcţia monitorizare teritorialã ca urmare a activitãţii de control desfãşurate de inspectoratele teritoriale de concurenţã;
u) colaboreazã cu Direcţia juridic-contencios la întocmirea actelor necesare sesizãrii instanţelor judecãtoreşti în cazul ajutoarelor de stat ilegale sau interzise;
v) propune sesizarea furnizorului de ajutor de stat în cazul în care se constatã nerespectarea condiţiilor prevãzute în decizia de autorizare şi/sau nerespectarea regulamentelor emise în aplicarea <>Legii nr. 143/1999 ;
x) iniţiazã şi propune mãsuri menite sã faciliteze dezvoltarea pieţei şi a concurenţei în vederea elaborãrii de cãtre Consiliul Concurenţei a unor recomandãri cãtre Guvern."
16. Litera n) a alineatului (11) al articolului 11 se abrogã.
17. Dupã litera g) a articolului 12 se introduce litera g^1) cu urmãtorul cuprins:
"g^1) creeazã o bazã centralizatã de date care sã prezinte situaţia concurenţei pe diferite pieţe ale produsului sau serviciului pe plan local (date de identificare, cote de piaţã, clienţi, furnizori)."
18. Dupã litera d) a alineatului (4) al articolului 16 se introduc literele d^1) şi d^2) cu urmãtorul cuprins:
"d^1) autorizarea condiţionatã a mãsurii de ajutor de stat;
d^2) interzicerea mãsurii de ajutor de stat în cazul în care nu existã dubii cã acesta denatureazã semnificativ mediul concurenţial normal şi afecteazã aplicarea corespunzãtoare a acordurilor internaţionale la care România este parte;".
19. Alineatul (5) al articolului 16 va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Propunerile prevãzute la alin. (4) vor fi înaintate preşedintelui, care va emite decizii sau ordine, dupã caz, ce se vor înregistra în registrele speciale."
20. Litera f) a alineatului (2) al articolului 17 va avea urmãtorul cuprins:
"f) depune dosarul cauzei, cuprinzând raportul şi documentele, datele, informaţiile şi alte probe rezultate în urma investigaţiei, la preşedintele Consiliului Concurenţei, asigurând respectarea termenelor legale."
21. Dupã alineatul (4) al articolului 17 se introduce alineatul (5) cu urmãtorul cuprins:
"(5) Membrii echipei de investigaţie au urmãtoarele atribuţii:
a) colaboreazã cu raportorul pentru soluţionarea cazului investigat;
b) au acces la toate actele procedurii de investigaţie;
c) participã la întocmirea raportului asupra investigaţiei şi propun mãsuri de comun acord cu raportorul;
d) participã la completarea investigaţiei şi/sau raportului;
e) controleazã şi urmãresc aplicarea deciziilor Consiliului Concurenţei pentru cazul respectiv şi informeazã prin raportare."
ART. II
Organigrama Consiliului Concurenţei, aprobatã de Plen, este prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul regulament.


ANEXĂ
la regulament





Numãrul de posturi = 350


┌─────────────────────────────────┐
│ PLENUL CONSILIULUI CONCURENŢEI │
└─────────────────────────────────┘
┌────────────────┐
┌────────────────────────────┤ PREŞEDINTE ├──────────────────────────────────┐
│ └───────┬────────┘ │
│ │ │
│ ┌──────────────────┐ │ ┌──────────────────┐ │
│ │Cabinet preşedinte├─────┼────┤ Direcţia relaţii │ │
│ └──────────────────┘ │ │ externe şi inte- │ │
│ │ │ grare europeanã │ │
│ │ └──────────────────┘ │
│ │ ┌──────────────────┐ │
│ ├────┤ Direcţia │ │
│ │ │juridic-contencios│ │
│ │ └──────────────────┘ │
│ ┌──────────────────┐ │ ┌──────────────────┐ │
│ │Compartiment audit├─────┼────┤ Direcţia │ │
│ │ public intern │ │ │cercetare-sinteze │ │
│ └──────────────────┘ │ └──────────────────┘ │
│ │ │
│ ┌────────────────────┴──────────────────┐ │
│ │ │ │
│ ┌────────┴───────────┐ ┌───────┴─────────┐ │
│ │ Vicepreşedinte │ │ Vicepreşedinte │ │
│ │Fuziuni şi antitrust│ │ Ajutor de stat │ │
│ └──────────┬─────────┘ └─────────┬───────┘ │
│ │ │ │
│ ┌──────┴────────┐ ┌──────┴──────┐ │
│ │ │ │ │ │
│ ┌────────┴────┐ ┌───────┴─────┐ ┌────────┴───┐ ┌──────┴─────┐ │
│ │Consilier de │ │ Consilier de│ │Consilier de│ │Consilier de│ │
│ │concurenţã │ │ concurenţã │ │concurenţã │ │concurenţã │ │
│ └──────────┬──┘ └─────────┬───┘ └────────┬───┘ └───────┬────┘ ┌─────┴──────────┐
│ │ │ │ │ ┌┤Secretar general│
│ │ ┌────┴─────┐ │ │ │└────────────────┘
│ │ │ │ │ │ │┌────────────────┐
┌──┴──────┐┌────┴────┐┌────┴────┐┌────┴────┐ ┌─────┴────┐ ┌──────┴────┐ ├┤Direcţia buget, │
│ Direcţia││ ││ Direcţia││ Direcţia│ │ Direcţia │ │ Direcţia │ ││resurse umane │
│monitori-││ Direcţia││ bunuri ││industrie│ │autorizare│ │ raportare,│ │└────────────────┘
│zare te- ││ servicii││de consum││ şi │ │ ajutor │ │monitoriza-│ │┌────────────────┐
│ritorialã││ ││ ││ energie │ │ de stat │ │re şi con- │ ├┤ Direcţia │
│ ││ ││ ││ │ │ │ │trol ajutor│ ││ administrativã │
│ ││ ││ ││ │ │ │ │ de stat │ │└────────────────┘
└──┬──────┘└─────────┘└─────────┘└─────────┘ └──────────┘ └───────────┘ │┌────────────────┐
│ └┤Serviciul rela- │
┌──┴──────┐ │ ţii publice şi │
│Inspecto-│ │ protocol │
│rate te- │ └────────────────┘
│ritoriale│
└─────────┘



--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016