Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 11 februarie 2002  privind organizarea si certificarea corpului de experti pentru evaluarea starii de siguranta in exploatare a barajelor incadrate in categoriile de importanta A si B - NTLH-014    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 11 februarie 2002 privind organizarea si certificarea corpului de experti pentru evaluarea starii de siguranta in exploatare a barajelor incadrate in categoriile de importanta A si B - NTLH-014

EMITENT: MINISTERUL APELOR SI PROTECTIEI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 427 din 19 iunie 2002

CAP. 1
Prevederi generale

ART. 1
Membrii corpului de experţi certificati pentru evaluarea stãrii de siguranta în exploatare a barajelor pot evalua starea de siguranta în exploatare a barajelor încadrate în categoriile de importanta A şi B, în conformitate cu prevederile Metodologiei privind stabilirea categoriilor de importanta a barajelor - NTLH-021, aprobatã prin Ordinul ministrului apelor şi protecţiei mediului şi al ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 115/288/2002.
ART. 2
Membrii corpului de experţi certificati prevãzut în prezentul regulament pot evalua starea de siguranta în exploatare şi a barajelor încadrate în categoriile de importanta C şi D, în limitele specialitatii pentru care sunt certificati.

CAP. 2
Corpul de experţi

ART. 3
Se constituie corpuri de experţi abilitate sa realizeze evaluarea stãrii de siguranta în exploatare pentru barajele prevãzute la art. 1, dupã cum urmeazã:
a) corpul de experţi pentru baraje, diguri şi cuvetele lacurilor de acumulare, inclusiv pentru construcţiile şi instalaţiile-anexa aferente acestora;
b) corpul de experţi pentru baraje şi diguri care realizeazã depozite de deşeuri industriale;
c) corpul de experţi pentru lucrãri hidrotehnice speciale.

CAP. 3
Structura corpului de experţi

ART. 4
Corpurile de experţi pentru categoriile de baraje specificate la art. 1 sunt constituite din specialişti în domeniu, selectaţi prin concurs de cãtre o comisie de certificare numita prin ordin al ministrului apelor şi protecţiei mediului.
ART. 5
(1) Componenta comisiei de certificare este urmãtoarea:
- preşedinte - secretarul de stat pentru ape din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului;
- vicepreşedinte - directorul general al Direcţiei generale de gospodãrire a apelor din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului;
- membri:
● un reprezentant al Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului;
● un reprezentant al Inspecţiei de stat în construcţii din cadrul Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei;
● 2 reprezentanţi din învãţãmântul tehnic superior;
● 2 reprezentanţi nominalizaţi de unitãţile deţinãtoare de mari baraje;
● 2 reprezentanţi ai institutelor de proiectare reprezentative în domeniu;
- secretar - secretarul Comisiei Naţionale pentru Siguranta Barajelor şi a Altor Lucrãri Hidrotehnice şi al biroului operativ al acesteia.
(2) Secretariatul comisiei de certificare se asigura de Direcţia generalã de gospodãrire a apelor din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului.
(3) Pentru funcţionarea corespunzãtoare a comisiei de certificare, prin ordin al ministrului apelor şi protecţiei mediului vor fi numiţi 3 membri supleanţi, care îi înlocuiesc pe membrii care nu pot participa la examinare din motive întemeiate. Comisia de certificare este valabil constituitã prin prezenta obligatorie a preşedintelui sau a vicepreşedintelui şi a cel puţin doua treimi din numãrul total al membrilor.
(4) Membrii comisiei de certificare beneficiazã de o indemnizaţie stabilitã prin ordin al ministrului apelor şi protecţiei mediului, potrivit <>art. 20 din Legea nr. 40/1991 cu privire la salarizarea Preşedintelui şi Guvernului României, precum şi a personalului Presedintiei, Guvernului şi al celorlalte organe ale puterii executive, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în raport cu timpul lucrat în afarã programului normal de lucru.
ART. 6
(1) Corpul de experţi pentru baraje, diguri şi cuvetele lacurilor de acumulare, inclusiv pentru construcţiile şi instalaţiile-anexa aferente acestora, este constituit din 25 de membri.
(2) Corpul de experţi pentru baraje şi diguri care realizeazã depozite de deşeuri industriale este constituit din 15 membri.
(3) Corpul de experţi pentru lucrãri hidrotehnice speciale este constituit din 10 membri.
ART. 7
Un expert poate fi membru în unul sau mai multe corpuri de experţi, fãrã ca numãrul membrilor sa fie reconsiderat.

CAP. 4
Selecţia, certificarea şi revocarea experţilor

ART. 8
La concurs se pot înscrie persoanele fizice care au atestat de expert, eliberat de Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, în domeniile A7 (rezistenta şi stabilitate) şi B5 (siguranta în exploatare) în construcţii hidrotehnice şi cel puţin 10 ani de activitate în domeniul proiectãrii, exploatãrii sau execuţiei barajelor (A1) ori, dupã caz, a depozitelor de zgura şi cenusa, de steril minier, petroliere (A2), respectiv al construcţiilor hidrotehnice speciale (A3).
ART. 9
(1) În vederea înscrierii la concurs se va depune un dosar cuprinzând urmãtoarele documente:
a) cerere-tip, conform modelului prezentat în anexa nr. 1.1;
b) copie legalizatã de pe diploma de studii şi, dupã caz, de pe titlurile ştiinţifice şi altele;
c) copie legalizatã de pe atestatul de expert, eliberat de Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, în domeniile prevãzute la art. 8;
d) memoriu de activitate generalã - curriculum vitae;
e) memoriu de activitate în domeniul de atestare;
f) o recomandare din partea asociaţiei profesionale din domeniul de activitate (de exemplu: Comitetul Naţional Roman al Marilor Baraje, Asociaţia de Geotehnica şi Fundaţii etc.);
g) cazier judiciar;
h) chitanţa de achitare a tarifului de verificare a dosarului şi de participare la concurs.
(2) Membrii Comisiei Naţionale pentru Siguranta Barajelor şi a Altor Lucrãri Hidrotehnice pot participa la concursul pentru dobândirea calitãţii de expert certificat, în acest caz neputând face parte din comisia de concurs.
ART. 10
Dosarele de certificare se depun cu cel puţin 30 de zile înainte de data stabilitã pentru concurs şi se ţin în evidenta la Direcţia generalã de gospodãrire a apelor din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului.
ART. 11
(1) Comisia de certificare se intalneste într-o prima şedinţa cu cel puţin 20 de zile înainte de data concursului, analizeazã dosarele şi decide:
a) admiterea la concurs;
b) solicitarea de completãri;
c) respingerea dosarului.
(2) Deciziile comisiei de certificare se consemneazã într-un registru special al şedinţelor şi se transmit persoanelor interesate în termen de 10 zile de la data şedinţei.
(3) În cazul în care comisia de certificare decide admiterea la concurs, candidatului i se vor comunica data, ora şi locul unde va avea loc acesta, precum şi documentele necesare pe care va trebui sa le aibã asupra sa.
(4) În cazul în care comisia de certificare decide solicitarea de completãri, candidatului i se vor comunica termenul de depunere şi documentele solicitate. Nedepunerea documentelor în termenul prevãzut va conduce la respingerea dosarului.
(5) În cazul în care comisia de certificare decide respingerea dosarului, candidatului i se vor comunica motivele care au condus la aceasta decizie. Dosarele respinse se restituie pe baza de semnatura.
ART. 12
Decizia de respingere a dosarului, prevãzutã la art. 11 alin. (5), poate fi contestatã în scris la Direcţia generalã de gospodãrire a apelor din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului, în termen de 5 zile de la comunicare.
ART. 13
Tematica pentru concurs, locurile pentru posturile de experţi, data şi locul desfãşurãrii acestuia, precum şi alte date şi informaţii necesare vor fi publicate în doua cotidiene de mare circulaţie, cu 60 de zile înainte de data stabilitã pentru concurs şi, la cerere, vor fi puse la dispoziţie candidaţilor.
ART. 14
(1) Concursul consta în examinarea orala a candidatului, efectuatã de comisia de certificare, având la baza tematica corespunzãtoare domeniului respectiv şi analiza uneia dintre lucrãrile reprezentative din activitatea candidatului.
(2) În urma examinãrii fiecare membru al comisiei de certificare acorda calificativul "admis" sau "respins" pentru evaluarea cunoştinţelor fiecãrui candidat. Un candidat poate fi "admis" sau "respins" în funcţie de numãrul cel mai mare de calificative de acelaşi tip date de membrii comisiei.
(3) Candidaţii care nu se prezintã la examinare la data stabilitã vor fi consideraţi respinsi. Ei pot face contestaţie şi se pot înscrie la un alt concurs care se va organiza ulterior.
(4) Rezultatul concursului se afişeazã la sediul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului în termen de 24 de ore de la data desfãşurãrii acestuia.
(5) Contestaţiile cu privire la rezultatul concursului se depun la Direcţia generalã de gospodãrire a apelor din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului în termen de 72 de ore de la data afişãrii rezultatelor. Comisia de certificare analizeazã contestaţiile şi pronunţa o decizie care se afişeazã la sediul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului în termen de 10 zile de la încheierea termenului de depunere a contestaţiilor.
(6) Dacã dupã primul concurs organizat nu se ocupa toate locurile pentru toate corpurile de experţi prevãzute la art. 6, în termen de 30 de zile se va organiza un nou concurs. Procedura se repeta pana la ocuparea tuturor posturilor.
ART. 15
(1) Corpurile de experţi constituite potrivit art. 14 se aproba prin ordin al ministrului apelor şi protecţiei mediului.
(2) Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului va publica periodic în publicaţii de specialitate (de exemplu, revistele "Calitate şi disciplina în construcţii", "Hidrotehnica" şi altele) lista cuprinzând corpurile de experţi certificati, suspendarile şi revocãrile certificatelor de atestare din cursul anului şi, anual, lista cuprinzând toţi experţii tehnici certificati, în funcţie la data de 31 decembrie, cu precizarea domeniilor şi a specialitatilor în care au fost certificati.
(3) Experţii certificati vor rãspunde solicitãrilor Direcţiei generale de gospodãrire a apelor din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului, la propunerea biroului operativ al Comisiei Naţionale pentru Siguranta Barajelor şi a Altor Lucrãri Hidrotehnice, în cazul necesitãţii efectuãrii de urgenta de evaluãri ale siguranţei barajelor aflate în situaţii excepţionale (incidente, accidente, avarii, ruperi), în cazul contraexpertizelor cerute de beneficiarii expertizelor, de persoane fizice şi juridice şi/sau de organele abilitate conform legii sa controleze barajele, precum şi în cazul solicitãrilor fãcute de autoritãţi similare din alte tari sau de organisme internaţionale de profil.
ART. 16
(1) În baza ordinului prevãzut la art. 15 alin. (1) Direcţia generalã de gospodãrire a apelor din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului elibereazã în termen de 30 de zile Certificatul de expert pentru evaluarea stãrii de siguranta în exploatare a barajelor încadrate în categoriile de importanta A şi B, conform modelului prezentat în anexa nr. 1.2.
(2) Certificatul se înmâneazã personal fiecãrui expert dupã achitarea tarifului de eliberare a acestuia.
ART. 17
(1) Certificatul de expert este valabil pe o perioada de 5 ani de la data eliberãrii, cu posibilitatea prelungirii valabilitãţii acestuia pentru perioade de încã 5 ani.
(2) Prelungirea valabilitãţii certificatului de expert se face în baza examinãrii de cãtre comisia de certificare a unui dosar pe care expertul certificat îl depune la Direcţia generalã de gospodãrire a apelor din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului cu cel puţin 30 de zile înainte de data expirãrii termenului de valabilitate.
(3) Dosarul pentru prelungirea valabilitãţii certificatului de expert va conţine:
a) cerere;
b) memoriu de activitate în domeniul de certificare;
c) o recomandare din partea asociaţiei profesionale din domeniul de activitate (de exemplu: Comitetul Naţional Roman al Marilor Baraje, Asociaţia de Geotehnica şi Fundaţii etc.);
d) chitanţa de achitare a tarifului de prelungire a valabilitãţii certificatului de expert.
ART. 18
(1) Tariful pentru verificarea dosarului şi pentru participarea la concurs este de 500.000 lei.
(2) Tariful pentru eliberarea certificatului de expert este de 1.000.000 lei.
(3) Tariful pentru prelungirea valabilitãţii certificatului de expert este de 500.000 lei.
(4) Tarifele prevãzute la alin. (1)-(3) vor fi actualizate anual, în raport cu rata inflaţiei, prin ordin al ministrului apelor şi protecţiei mediului.
(5) Sumele încasate din tarifele prevãzute la alin. (1)-(3) se fac venit la Fondul apelor, constituit în conformitate cu prevederile <>art. 84 din Legea apelor nr. 107/1996 .
ART. 19
(1) Experţii certificati înceteazã sa mai facã parte din corpul de experţi în urmãtoarele cazuri:
a) la expirarea termenului pentru care s-a eliberat certificatul de expert, dacã acesta nu a fost prelungit;
b) prin decesul titularului;
c) la cererea titularului, înregistratã la Direcţia generalã de gospodãrire a apelor din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului.
(2) Certificatul de expert se revoca:
a) dacã persoana fizica certificatã a fost condamnata prin sentinta definitiva pentru fapte comise în exercitarea profesiei;
b) în caz de inactivitate a titularului pe o perioada mai mare de 2 ani.
(3) Certificatul de expert este suspendat pe perioada în care titularul ocupa o funcţie care, în conformitate cu prevederile legii, intra în conflict de interese sau incompatibilitate cu exercitarea funcţiei de expert.
ART. 20
Experţii certificati revocaţi pentru motivele prevãzute la art. 19 alin. (2) lit. a) nu pot sa se mai înscrie la concursul pentru redobandirea calitãţii de expert certificat.
ART. 21
Locurile de expert certificat, devenite vacante în una dintre modalitãţile prevãzute la art. 19 alin. (1), vor fi scoase la concurs în termen de 6 luni.

CAP. 5
Condiţiile de exercitare a calitãţii de expert certificat

ART. 22
(1) Evaluarea stãrii de siguranta în exploatare a barajelor încadrate în categoriile de importanta A şi B se realizeazã, pentru fiecare obiectiv, de cãtre un expert certificat în domeniu. Expertul poate angaja specialişti pentru realizarea expertizei.
(2) Angajarea expertului certificat se face de cãtre beneficiarul expertizei (deţinãtorul sau administratorul barajului) în condiţiile legii (cerere de oferta, licitaţie sau încredinţare directa, în cazuri justificate).
(3) Nu este permisã angajarea experţilor certificati pentru evaluarea siguranţei în exploatare a barajelor la care au participat direct ca intocmitori, şefi de proiect, executanti (şefi de punct de lucru, de lot sau de şantier) ori ca angajaţi ai societãţilor deţinãtoare ale barajelor care se expertizeaza.
ART. 23
(1) Expertul certificat rãspunde personal, în condiţiile legii, pentru soluţiile şi recomandãrile fãcute, inclusiv pentru consecinţele acestora.
(2) Aplicarea soluţiilor şi/sau a recomandãrilor expertului certificat este în sarcina şi la latitudinea deciziei beneficiarului, care rãspunde, conform legii, de siguranta barajelor pe care le deţine şi/sau le administreazã.
ART. 24
(1) Contestarea expertizei se poate face, potrivit legii, de beneficiar sau de organele abilitate sa controleze siguranta barajelor.
(2) Contestaţia se rezolva prin contraexpertiza realizatã de experţi certificati, nominalizaţi de biroul operativ al Comisiei Naţionale pentru Siguranta Barajelor şi a Altor Lucrãri Hidrotehnice, şi este definitiva.
ART. 25
Anexele nr. 1.1 şi 1.2 fac parte integrantã din prezentul regulament.

ANEXA 1.1
---------
la regulament
-------------

CERERE - TIP
în vederea obţinerii Certificatului de expert pentru
evaluarea stãrii de siguranta în exploatare a barajelor
încadrate în categoriile de importanta A şi B

Subsemnatul/subsemnata ......................................., domiciliat/domiciliata în ............................, str. .......... nr. .........., judeţul/sectorul .........., posesor/posesoare al/a buletinului/cãrţii de identitate seria .......... nr. ..............., eliberat/eliberata de Secţia de poliţie .......... la data de ..........., codul numeric personal .............................., având Atestatul Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei nr. ......, solicit participarea la concursul pentru obţinerea Certificatului de expert pentru evaluarea stãrii de siguranta în exploatare a barajelor încadrate în categoriile de importanta A şi B, organizat de Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului în data de ........................... .
Anexez toate documentele solicitate în Regulamentul privind organizarea şi certificarea corpului de experţi pentru evaluarea stãrii de siguranta în exploatare a barajelor încadrate în categoriile de importanta A şi B - NTLH-014.

(Data, semnatura)

ANEXA 1.2
---------
la regulament
-------------


Model de Certificat de expert pentru evaluarea stãrii
de siguranta în exploatare a barajelor
încadrate în categoriile de importanta A şi B


MINISTERUL APELOR ŞI PROTECŢIEI MEDIULUI

În baza prevederilor <>Legii nr. 466/2001 pentru aprobarea <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 244/2000 privind siguranta barajelor, ale Regulamentului privind organizarea şi certificarea corpului de experţi pentru evaluarea stãrii de siguranta în exploatare a barajelor încadrate în categoriile de importanta A şi B - NTLH-014, aprobat prin Ordinul ministrului apelor şi protecţiei mediului nr. 114/2002, şi ale Ordinului ministrului apelor şi protecţiei mediului privind aprobarea corpurilor de experţi nr. ........../.......... se acorda prezentul

CERTIFICAT DE EXPERT
pentru evaluarea stãrii de siguranta în exploatare
a barajelor încadrate în categoriile
de importanta A şi B

Nr. ........... din .........

domnului/doamnei .................................................., domiciliat/domiciliata în ........................., str. ............... nr. ..............., judeţul/sectorul .........., posesor/posesoare al/a buletinului/cãrţii de identitate seria ............... nr. .........., eliberat/eliberata de Secţia de poliţie ........................ la data de ..................., codul numeric personal ...................., având Atestatul Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei nr. ....................., pentru corpul de experţi .................*).

------------
*) Se va completa, dupã caz, categoria de baraje pentru care este certificat.

Prezentul certificat de expert este valabil pe o perioada de 5 (cinci) ani de la data emiterii.

Secretar de stat, Secretarul Comisiei de
certificare,
.................... ...........................

(semnatura) (semnatura)
L.S.

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016