Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 10 septembrie 2004  pentru modificarea si completarea Regulamentului privind ajutorul de stat pentru ocuparea fortei de munca, elaborat in temeiul   Legii nr. 143/1999 privind ajutorul de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 10 septembrie 2004 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind ajutorul de stat pentru ocuparea fortei de munca, elaborat in temeiul Legii nr. 143/1999 privind ajutorul de stat

EMITENT: CONSILIUL CONCURENTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 847 din 16 septembrie 2004
În temeiul dispoziţiilor <>art. 28 alin. (1) şi (2) din Legea concurenţei nr. 21/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 22 alin. (1) din Legea nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Consiliul Concurenţei adoptã prezentul regulament.

ART. I
Regulamentul privind ajutorul de stat pentru ocuparea forţei de muncã, elaborat în temeiul <>Legii nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, pus în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 166/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 738 din 22 octombrie 2003, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (1) al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Prezentul regulament se aplicã ajutoarelor de stat ce se acordã pentru crearea de locuri de muncã, pentru încadrarea în muncã a persoanelor defavorizate sau a persoanelor cu handicap, precum şi ajutoarelor de stat pentru acoperirea costurilor suplimentare pentru încadrarea în muncã a persoanelor cu handicap."
2. Dupã alineatul (5) al articolului 2 se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu urmãtorul cuprins:
"(5^1) În notificare furnizorul şi iniţiatorul de ajutor de stat pot prezenta Consiliului Concurenţei argumente potrivit cãrora şi alte persoane care urmeazã a fi angajate sunt defavorizate. Dacã acest lucru este demonstrat, se aplicã în mod corespunzãtor prevederile art. 5."
3. Articolul 3 se abrogã.
4. Alineatul (1) al articolului 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Ajutoarele de stat pentru crearea de locuri de muncã trebuie sã îndeplineascã condiţiile prevãzute la alin. (2), (3) şi (4)."
5. Alineatul (6) al articolului 4 va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Ajutorul de stat acordat în condiţiile prezentului regulament pentru crearea de locuri de muncã include suplimentar şi un ajutor pentru angajarea de persoane defavorizate sau de persoane cu handicap, conform art. 5 sau 6, dupã caz."
6. Alineatul (1) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Ajutorul de stat pentru angajarea de cãtre un agent economic a unor persoane defavorizate sau persoane cu handicap va trebui sã îndeplineascã condiţiile prevãzute la alin. (2) şi (3)."
7. Alineatul (1) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Ajutoarele de stat pentru angajarea personalului cu handicap şi a personalului defavorizat trebuie sã îndeplineascã condiţiile prevãzute la alin. (2) şi (3)."
8. Alineatul (4) al articolului 6 se abrogã.
9. Titlul articolului 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Efectul stimulator al ajutorului de stat"
10. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Un ajutor de stat poate fi autorizat conform prezentului regulament, dacã, înainte ca proiectul sã fi fost demarat, este îndeplinitã una dintre urmãtoarele condiţii:
a) beneficiarul a transmis furnizorului o solicitare în scopul primirii unui ajutor de stat;
b) existã prevederi legale în vigoare ce stabilesc dreptul de a acorda ajutoare de stat în conformitate cu criterii obiective şi fãrã alt exerciţiu discreţionar.
(2) În cazurile în care:
a) crearea de locuri de muncã este legatã de executarea unui proiect de investiţie în imobilizãri corporale sau necorporale; şi/sau
b) locurile de muncã sunt create într-un termen de 3 ani începând de la finalizarea investiţiei, ajutoarele de stat pot fi autorizate cu condiţia ca cererea menţionatã la alin. (1) lit. a) sau adoptarea dispoziţiilor prevãzute la alin. (1) lit. b) sã fi intervenit înainte de începerea executãrii proiectului de investiţie."
11. Alineatul (2) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Orice ajutor de stat acordat conform art. 4, 5 sau 6 nu se va cumula cu nici un alt ajutor de stat sau cu alte finanţãri ale Uniunii Europene, în legãturã cu aceleaşi costuri salariale, dacã prin acest cumul va rezulta o intensitate a ajutorului mai mare decât cea stabilitã de prezentul regulament."
12. Alineatul (3) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Orice ajutor de stat acordat conform art. 4, 5 sau 6 nu se va cumula:
a) cu nici un alt ajutor de stat sau cu alte fonduri comunitare în legãturã cu costurile oricãrei investiţii cu care locul de muncã creat are legãturã şi care nu a fost finalizatã la momentul creãrii locului de muncã sau care nu a fost finalizatã cu 3 ani înainte ca locul de muncã sã fie creat;
b) cu nici un alt ajutor sau altã finanţare în legãturã cu aceleaşi costuri salariale sau cu alte angajãri legate de aceeaşi investiţie, dacã din acest cumul va rezulta o intensitate ce depãşeşte plafonul maxim al ajutorului de stat regional, aşa cum este stabilit în Regulamentul privind ajutorul de stat regional şi în Regulamentul privind ajutorul de stat pentru întreprinderile mici şi mijlocii, puse în aplicare prin <>Ordinului preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 55/2004 . În situaţiile în care plafonul a fost stabilit pentru un caz particular prin aplicarea regulilor ajutorului de stat pentru sectoare specifice sau prin aplicarea regulilor prevãzute în Regulamentul multisectorial privind ajutorul de stat regional pentru proiecte mari de investiţii şi în Regulamentul multisectorial privind regulile tranzitorii aplicabile ajutorului de stat regional pentru proiecte mari de investiţii în sectoare industriale nespecifice, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 252/2003 , acesta se aplicã în mod corespunzãtor."
13. Alineatul (4) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Prin excepţie de la alin. (2) şi (3), ajutoarele de stat prevãzute la art. 5 şi 6 pot fi cumulate cu alte ajutoare de stat sau alte finanţãri ale Comunitãţii, în legãturã cu aceleaşi costuri, inclusiv cu ajutorul de stat prevãzut la art. 4, care respectã prevederile alin. (2) şi (3) ale prezentului articol, sub condiţia ca un asemenea cumul sã nu conducã la o intensitate brutã a ajutorului care sã depãşeascã 100% din costurile salariale pe orice perioadã de angajare a persoanei sau persoanelor respective."
14. Titlul articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Ajutorul de stat pentru menţinerea locurilor de muncã"
15. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Ajutorul de stat pentru menţinerea locurilor de muncã este similar ajutorului de operare.
(2) Sub rezerva regulilor sectoriale aplicabile, ajutorul pentru menţinerea locurilor de muncã va putea fi autorizat de Consiliul Concurenţei dacã se intenţioneazã a fi acordat pentru remedierea pagubelor cauzate de dezastre naturale sau de alte evenimente excepţionale ori în cazul îndeplinirii condiţiilor prevãzute pentru ajutorul de operare, stabilite în Regulamentul privind ajutorul de stat regional.
(3) Ajutorul de stat pentru menţinerea locurilor de muncã poate fi acordat în contextul restructurãrii unei întreprinderi în dificultate, cu respectarea dispoziţiilor Regulamentului privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea firmelor în dificultate, pus în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 92/2002 , cu modificãrile ulterioare.
(4) În cazurile în care mãsurile de ajutor de stat destinate anumitor categorii de angajaţi se aplicã în mod nediscriminatoriu pentru agenţii economici, acestea vor fi analizate diferenţiat faţã de ajutorul de stat destinat unei ramuri."
16. Dupã articolul 9 se introduce un nou articol, articolul 9^1, cu urmãtorul cuprins:
"Ajutorul de stat pentru conversia contractelor de muncã
Art. 9^1. - (1) Ajutorul pentru conversia contractelor de muncã temporare pe duratã determinatã în contracte de muncã pe duratã nedeterminatã va fi autorizat numai în cazul în care o astfel de mãsurã are efecte pozitive asupra ocupãrii forţei de muncã.
(2) În cazul acestor ajutoare de stat trebuie avut în vedere cã acestea nu se acordã simultan pentru crearea de noi locuri de muncã şi pentru conversia contractelor de muncã, astfel încât plafoanele intensitãţii ajutorului de stat pentru investiţia iniţialã sau pentru crearea de noi locuri de muncã sã nu fie depãşite."
17. Dupã articolul 9^1 se introduce un nou articol, articolul 9^2, cu urmãtorul cuprins:
"Ajutoare de stat care pot fi autorizate în mod excepţional
Art. 9^2. - (1) Schemele de ajutor de stat pentru angajarea pe bazã de contract de muncã individual cu timp parţial, ajutoarele de stat pentru pãrinţii care lucreazã şi mãsurile similare pentru ocuparea forţei de muncã ce promoveazã angajarea, dar care nu au ca rezultat final o creştere netã a numãrului locurilor de muncã, o creştere a angajãrii persoanelor defavorizate sau a angajãrii de persoane cu handicap, vor fi notificate Consiliului Concurenţei în vederea autorizãrii.
(2) Alte mãsuri de ajutor, ale cãror obiective sunt legate de piaţa muncii şi de ocuparea forţei de muncã, cum ar fi mãsurile care încurajeazã pensionarea anticipatã, vor fi notificate Consiliului Concurenţei în conformitate cu dispoziţiile <>art. 6 din Legea nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Ajutorul de stat individual pentru ocuparea forţei de muncã poate fi autorizat de cãtre Consiliul Concurenţei dacã este compatibil cu regulile specifice, în cazul în care astfel de reguli au fost stabilite pentru sectorul în care opereazã beneficiarul şi numai dacã se poate demonstra cã efectele ajutorului de stat asupra ocupãrii forţei de muncã compenseazã impactul pe care acesta îl are asupra concurenţei pe piaţa relevantã."
18. Articolul 10 se abrogã.
19. Anexele nr. 1 şi 2 se abrogã.
ART. II
(1) Prezentul regulament se aplicã ajutoarelor de stat acordate pentru ocuparea forţei de muncã, notificate dupã intrarea în vigoare a acestui regulament, precum şi ajutoarelor de stat notificate înainte de intrarea sa în vigoare, dar pentru care decizia Consiliului Concurenţei este ulterioarã acestei date.
(2) Prezentul regulament transpune Regulamentul Comisiei Europene nr. 2.204/2002 privind aplicarea art. 87 şi 88 ale Tratatului CE privind ajutorul de stat pentru ocuparea forţei de muncã, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene, L 337 din 12 decembrie 2002.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016