Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 1 noiembrie 2004  pentru acreditarea consumatorilor eligibili de gaze naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 1 noiembrie 2004 pentru acreditarea consumatorilor eligibili de gaze naturale

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL GAZELOR NATURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.016 din 3 noiembrie 2004
CAP. I

SECŢIUNEA 1
Obiect

ART. 1
Prezentul regulament stabileşte cerinţele de eligibilitate şi documentele necesare acreditãrii consumatorilor de gaze naturale.

SECŢIUNEA a 2-a
Domeniu de aplicare

ART. 2
Regulamentul este aplicabil consumatorilor care solicitã acreditarea pentru a deveni eligibili.

SECŢIUNEA a 3-a
Definiţii

ART. 3
Termenii din prezentul regulament sunt definiţi în anexa nr. 1.

SECŢIUNEA a 4-a
Documente de referinţã

ART. 4
Prezentului regulament îi sunt aplicabile prevederile <>Legii gazelor nr. 351/2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 679 din 28 iulie 2004.

CAP. II

SECŢIUNEA 1
Gradul de deschidere a pieţei interne a gazelor naturale

ART. 5
Gradul de deschidere a pieţei interne a gazelor naturale, stabilit prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 890/2003 privind aprobarea "Foii de parcurs în domeniul energetic din România", publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 581 din 14 august 2003, este de:
a) 50% începând cu 1 ianuarie 2005;
b) 75% începând cu 1 iulie 2006;
c) 100% pentru consumatorii noncasnici, începând cu 1 ianuarie 2007;
d) 100% pentru toţi consumatorii, începând cu 1 iulie 2007.
ART. 6
(1) Cantitatea totalã anualã alocatã consumatorilor eligibili se stabileşte prin decizie a preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale, care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, pânã la data de 5 noiembrie a anului în curs pentru anul urmãtor, astfel încât sã se asigure nivelurile minime de deschidere a pieţei interne a gazelor naturale prevãzute la art. 5.
(2) Cantitatea alocatã pentru acreditarea unor noi consumatori eligibili se determinã prin scãderea din cantitatea totalã anualã alocatã consumatorilor eligibili, prevãzutã la alin. (1), a cantitãţii anuale alocate consumatorilor eligibili acreditaţi în anii precedenţi.

SECŢIUNEA a 2-a
Prevederi generale

ART. 7
(1) Acreditarea noilor consumatori eligibili se face o datã pe an.
(2) În cazul în care cantitatea alocatã pentru acreditarea unor noi consumatori eligibili, calculatã potrivit prevederilor art. 6, nu este acoperitã la prima sesiune de acreditare, Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale, denumitã în continuare ANRGN, poate decide organizarea unei noi sesiuni.
(3) Acreditarea consumatorilor drept consumatori eligibili se face pentru o perioadã nelimitatã.
(4) Consumatorii acreditaţi drept consumatori eligibili au obligaţia încheierii contractelor de vânzare-cumpãrare a gazelor naturale şi/sau de prestãri de servicii, în termen de 30 de zile de la data publicãrii deciziei preşedintelui ANRGN privind acreditarea.
(5) Lista centralizatã a consumatorilor eligibili se aprobã prin decizie a preşedintelui ANRGN, care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 8
Acreditarea consumatorilor care deţin mai multe locuri de consum al gazelor naturale se acordã separat pentru fiecare loc de consum. În aceste cazuri, cerinţele tehnologice se aplicã fiecãrui loc de consum pentru care se solicitã acreditarea, iar celelalte cerinţe de eligibilitate se aplicã persoanei juridice.
ART. 9
Înscrierea în lista consumatorilor eligibili se realizeazã în limita cantitãţii totale anuale de gaze naturale, stabilitã potrivit art. 6 din prezentul regulament.

CAP. III
Acreditarea consumatorilor eligibili

SECŢIUNEA 1
Cerinţele de eligibilitate

ART. 10
Cerinţele de eligibilitate sunt condiţii obligatorii care trebuie îndeplinite cumulativ de fiecare consumator la momentul înaintãrii cererii de acreditare drept consumator eligibil.
ART. 11
Cerinţele de eligibilitate sunt:
a) de naturã tehnologicã;
b) de naturã juridicã.
ART. 12
Cerinţele de naturã tehnologicã au în vedere un istoric de consum de minimum 3.000 mii mc /an pentru locul de consum pentru care se solicitã acreditarea.
ART. 13
Cerinţele de naturã juridicã au în vedere ca solicitantul sã fie persoanã juridicã constituitã cu respectarea prevederilor <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi/sau ale altor legi speciale şi sã fie în deplinãtatea exercitãrii drepturilor şi a îndeplinirii obligaţiilor ce decurg din aceastã calitate.

SECŢIUNEA a 2-a
Documente necesare pentru acreditare

ART. 14
Consumatorii care solicitã acreditarea drept consumatori eligibili sunt obligaţi sã depunã la sediul ANRGN o cerere de acreditare, conform modelului din anexa nr. 2, însoţitã de urmãtoarele documente:
1. certificat de înregistrare la oficiul registrului comerţului, în copie legalizatã;
2. certificat constatator, în original, emis de oficiul registrului comerţului în a cãrui razã teritorialã solicitantul îşi are sediul social principal, din care sã reiasã urmãtoarele:
a) se aflã în deplinãtatea exercitãrii drepturilor şi îndeplinirii obligaţiilor;
b) obiectul principal de activitate, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 656/1997 ;
c) structura acţionariatului;
3. confirmarea privind istoricul de consum şi soluţia tehnicã de alimentare a locului de consum pentru care se solicitã acreditarea, eliberatã de titularul licenţei de furnizare a gazelor naturale pentru localitatea în care se aflã locul de consum, în original, conform modelului din anexa nr. 3;
4. dovada achitãrii tarifului pentru înscriere, prevãzut în anexa nr. 4 la prezentul regulament.

CAP. IV
Procedura acreditãrii

SECŢIUNEA 1
Depunerea cererilor de acreditare

ART. 15
(1) Cererile de acreditare drept consumator eligibil, însoţite de actele prevãzute la art. 14, se depun la Registratura ANRGN, în perioada 5-20 noiembrie a anului în curs.
(2) Rãspunderea privind depunerea în termen a cererii, exactitatea şi/sau integritatea cererii de acreditare şi a actelor însoţitoare revin solicitanţilor.
ART. 16
(1) Titularii licenţei de furnizare au obligaţia de a elibera solicitantului confirmarea privind istoricul de consum şi soluţia tehnicã de alimentare a locului de consum pentru care se solicitã acreditarea prevãzutã la art. 14, în termen de 5 zile lucrãtoare de la înregistrarea cererii consumatorului.
(2) În cazul în care adresa de confirmare nu este eliberatã în termenul prevãzut la alin. (1) sau se refuzã înregistrarea cererii, consumatorul care solicitã acreditarea este considerat ca îndeplinind cerinţele de eligibilitate prevãzute la art. 12, dacã face dovada cã este în una dintre aceste situaţii.

SECŢIUNEA a 2-a
Analizarea cererilor. Înscrierea consumatorilor în Lista centralizatã a consumatorilor eligibili de gaze naturale

ART. 17
ANRGN analizeazã cererile şi documentaţiile aferente, înaintate de consumatori în termen de 5 zile lucrãtoare de la împlinirea termenului de depunere a cererilor de acreditare prevãzut la art. 15 alin. (1).
ART. 18
La împlinirea termenului menţionat la art. 17 departamentul de profil va înainta Comitetului de reglementare al ANRGN:
a) referatul de aprobare şi proiectul de decizie a preşedintelui ANRGN privind înscrierea consumatorilor în Lista centralizatã a consumatorilor eligibili de gaze naturale, în situaţia în care aceştia îndeplinesc cerinţele de acreditare şi cantitatea alocatã pentru acreditarea unor noi consumatori eligibili nu este depãşitã;
b) referatul de respingere şi proiectul de decizie a preşedintelui ANRGN privind respingerea cererii de acreditare a consumatorului, în situaţia în care acesta nu îndeplineşte cerinţele de acreditare sau cantitatea alocatã pentru acreditarea unor noi consumatori eligibili a fost integral acoperitã.
ART. 19
(1) Înscrierea consumatorilor în Lista centralizatã a consumatorilor eligibili de gaze naturale se face în ordinea descrescãtoare a istoricului de consum, pânã la nivelul la care istoricul de consum cumulat al acestora acoperã cantitatea totalã anualã alocatã consumatorilor eligibili.
(2) În cazul în care pentru acoperirea cantitãţii totale anuale alocate consumatorilor eligibili mai este necesarã înscrierea unui singur consumator şi, în acelaşi timp, existã cereri ale altor solicitanţi având acelaşi istoric de consum, în listã vor fi înscrişi toţi aceşti consumatori.

SECŢIUNEA a 3-a
Aprobarea Listei centralizate a consumatorilor eligibili de gaze naturale

ART. 20
(1) Decizia preşedintelui ANRGN privind aprobarea Listei centralizate a consumatorilor eligibili de gaze naturale va fi emisã şi publicatã pânã la data de 1 decembrie a anului precedent celui începând cu care se acordã eligibilitatea.
(2) Deciziile preşedintelui ANRGN privind respingerea cererilor de acreditare drept consumator eligibil, cuprinzând motivele care au stat la baza respingerii, vor fi emise pânã la data publicãrii Listei centralizate a consumatorilor eligibili de gaze naturale şi se vor comunica solicitanţilor în termen de 3 zile lucrãtoare de la emitere.

SECŢIUNEA a 4-a
Contestarea deciziilor

ART. 21
(1) Decizia preşedintelui ANRGN privind respingerea cererii de acreditare poate fi contestatã în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicãrii acesteia.
(2) ANRGN are obligaţia de a soluţiona contestaţia în termen de 30 de zile calendaristice de la data înregistrãrii acesteia.
(3) Solicitanţii care se considerã vãtãmaţi în drepturile lor prin actul de soluţionare a contestaţiei sau prin necomunicarea acestuia în termen de 30 de zile calendaristice de la data înregistrãrii contestaţiei îl pot ataca la instanţa de contencios administrativ, în conformitate cu prevederile <>Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990 , cu modificãrile ulterioare, şi ale Codului de procedurã civilã.

CAP. V
Obligaţii de notificare

ART. 22
Consumatorii acreditaţi drept eligibili au obligaţia sã notifice ANRGN orice modificare care afecteazã îndeplinirea cerinţei precizate la art. 13.

CAP. VI
Plata tarifului anual de eligibilitate

ART. 23
(1) Consumatorii eligibili înscrişi în Lista centralizatã a consumatorilor eligibili de gaze naturale sunt obligaţi la plata anualã cãtre ANRGN a tarifului de eligibilitate.
(2) Tariful anual de eligibilitate pentru fiecare consumator se calculeazã prin aplicarea la istoricul de consum a valorii unitare prevãzute în anexa nr. 4.
(3) Plata tarifului anual de eligibilitate se face pânã la data de 31 ianuarie a fiecãrui an, respectiv în termen de 15 zile calendaristice de la emiterea deciziei preşedintelui ANRGN privind înscrierea în Lista centralizatã a consumatorilor eligibili de gaze naturale, în cazul consumatorilor acreditaţi drept eligibili într-o sesiune de acreditare suplimentarã.
(4) Consumatorii eligibili care au un istoric de consum mai mare de 200.000 mii mc /an pot achita tariful anual de eligibilitate în douã tranşe egale, din care prima trebuie achitatã în termenul prevãzut la alin. (3), iar cea de a doua pânã la data de 30 aprilie inclusiv a fiecãrui an.

CAP. VII
Retragerea acreditãrii

ART. 24
(1) ANRGN poate retrage acreditarea de consumator eligibil în cazul neîndeplinirii de cãtre acesta a obligaţiilor prevãzute la art. 13, 22 şi 23.
(2) Retragerea calitãţii de consumator eligibil se stabileşte prin decizie a preşedintelui ANRGN, care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intrã în vigoare la data de întâi a lunii urmãtoare celei în care a fost publicatã.

CAP. VIII
Dispoziţii finale

ART. 25
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezentul regulament.

ANEXA 1
-------
la regulament
-------------

DEFINIREA TERMENILOR UTILIZAŢI
● acreditarea consumatorului eligibil - acordarea dreptului unui consumator de a fi eligibil, în baza prezentului regulament;
● gradul de deschidere a pieţei de gaze naturale - ponderea procentualã a cantitãţii totale anuale de gaze naturale alocate consumatorilor eligibili din consumul intern total de gaze naturale realizat în anul precedent;
● istoric de consum - consumul total înregistrat de un consumator la locul de consum, pe perioada a 12 luni calendaristice consecutive, anterioare depunerii cererii de acreditare;
● loc de consum - amplasamentul staţiei de reglare-mãsurare-predare din sistemul de transport/instalaţiei de reglare a presiunii şi mãsurare a debitului din sistemul de distribuţie prin care se realizeazã furnizarea gazelor naturale cãtre consumator, pentru una sau mai multe instalaţii de alimentare; un consumator poate avea mai multe locuri de consum.


ANEXA 2
-------
la regulament
-------------


.................
(antet)

MODELUL
cererii de acreditare

Cãtre
Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale
(ANRGN), şos. Cotroceni nr. 4, sectorul 6, Bucureşti
Societatea Comercialã ..........., cu sediul în ........, reprezentatã
legal prin ........., în calitate de director general, solicitã acreditarea
drept consumator eligibil pentru urmãtorul/urmãtoarele loc/locuri de consum
şi consumuri anuale de:
A. Locul de consum B. Consumul lunar estimat pentru anul .......
- .................. - ..................................
- .................. - ..................................
În susţinerea cererii de acreditare anexãm urmãtoarele documente:
- .................................
- .................................
- .................................
- .................................
Persoana împuternicitã de cãtre Societatea Comercialã ...............
pentru a furniza date şi/sau informaţii suplimentare Autoritãţii Naţionale
de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale privind prezenta cerere de
acreditare drept consumator eligibil este domnul/doamna .................,
având funcţia de .......... şi care poate fi contactat/contactatã la telefon
........., fax ....., e-mail ....... .
Sub sancţiunile aplicate infracţiunii de fals în declaraţii, precizez cã
informaţiile din documentele anexate prezentei cereri sunt reale şi corecte.


Director general,
...................



ANEXA 3
-------
la regulament
-------------


CONFIRMARE
privind istoricul de consum şi soluţia tehnicã de alimentare

Societatea Comercialã ..........., cu sediul în ........, reprezentatã
prin ........, în calitate de director general, are/nu are încheiat cu
Societatea Comercialã ........, Filiala ......., reprezentatã legal de
.........., în calitate de ........, titularã a licenţei de furnizare a
gazelor naturale, eliberatã de Autoritatea Naţionalã de Reglementare în
Domeniul Gazelor Naturale, nr. ..../...., contract de furnizare a gazelor
naturale nr. ..../.... pentru locul de consum ....., situat în localitatea
........., judeţul ........ .
Prin prezenta confirmãm cã Societatea Comercialã ......... a înregistrat
în ultimele 12 luni la locul de consum ...... un istoric de consum de ....
mii mc, defalcat lunar astfel:
noiembrie .......... - .......... mii mc
decembrie .......... - .......... mii mc
ianuarie ........... - .......... mii mc
februarie .......... - .......... mii mc
martie ............. - .......... mii mc
aprilie ............ - .......... mii mc
mai ................ - .......... mii mc
iunie .............. - .......... mii mc
iulie .............. - .......... mii mc
august ............. - .......... mii mc
septembrie ......... - .......... mii mc
octombrie .......... - .......... mii mc

Locul de consum pentru care a fost eliberatã prezenta confirmare
este racordat:

[] direct în sistemul naţional de transport
[] în sistemul de distribuţie

Director general,
..................


ANEXA 4
-------
la regulament
-------------

TARIFE

1. Tarif pentru înscriere - 13.000.000 lei
2. Tarif anual pentru acordarea eligibilitãţii - valoare unitarã - 654 lei/1.000 mc

NOTĂ:
Tarifele prevãzute în prezenta anexã pot fi actualizate anual, în funcţie de indicele de inflaţie, prin decizie a preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale.
--------------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016