Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT- CADRU din 17 martie 2004  de organizare si functionare a caminului cultural    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT- CADRU din 17 martie 2004 de organizare si functionare a caminului cultural

EMITENT: MINISTERUL CULTURII SI CULTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 312 din 8 aprilie 2004
CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Cãminul cultural ..................., denumit în continuare cãmin cultural, este o instituţie publicã de culturã, cu personalitate juridicã, fãrã scop lucrativ, care funcţioneazã sub autoritatea consiliului local ..................., finanţatã din venituri proprii şi din alocaţii de la bugetul local.
(2) Cãminul cultural poate avea filiale pe raza unitãţii administrativ-teritoriale în care funcţioneazã.
ART. 2
Cãminul cultural îşi desfãşoarã activitatea în conformitate cu prevederile legislaţiei române în vigoare şi ale propriului regulament de organizare şi funcţionare, elaborat în temeiul regulamentului-cadru.
ART. 3
Cãminul cultural are sediul în imobilul situat în ..................., str. ........................... nr. ...., judeţul .......................... . Toate actele, facturile, anunţurile, publicaţiile etc. vor conţine denumirea completã a instituţiei şi indicarea sediului.

CAP. II
Obiectul de activitate

ART. 4
Cãminul cultural iniţiazã şi desfãşoarã proiecte în domeniul educaţiei permanente (economicã, juridicã, artisticã, ecologicã etc.), al culturii tradiţionale şi al creaţiei populare contemporane, urmãrind cu consecvenţã:
a) organizarea şi desfãşurarea de activitãţi culturalartistice şi de educaţie permanentã;
b) conservarea şi transmiterea valorilor morale, artistice şi tehnice ale comunitãţii locale, ale patrimoniului cultural naţional şi universal;
c) organizarea sau susţinerea formaţiilor artistice de amatori, de concursuri şi festivaluri, inclusiv a participãrii formaţiilor la manifestãri culturale intercomunale şi interjudeţene;
d) organizarea sau susţinerea activitãţii de documentare a expoziţiilor temporare sau permanente, elaborarea de monografii şi lucrãri de prezentare turisticã;
e) difuzarea de filme artistice şi documentare;
f) organizarea cercurilor ştiinţifice şi tehnice, de artã popularã, plasticã şi de gospodãrie ţãrãneascã;
g) organizarea şi desfãşurarea cursurilor de formare profesionalã continuã;
h) organizarea şi desfãşurarea activitãţilor de interes comunitar.
ART. 5
Pentru îndeplinirea obiectivelor sale cãminul cultural are urmãtoarele atribuţii principale:
a) organizeazã şi desfãşoarã activitãţi de educaţie permanentã;
b) organizeazã şi desfãşoarã activitãţi cultural-artistice;
c) promoveazã obiceiurile şi tradiţiile populare specifice zonei, precum şi creaţia popularã contemporanã localã;
d) propune centrului judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale obiceiuri, tradiţii, creaţii populare, valori ale patrimoniului cultural naţional ce trebuie protejate, cu respectarea prevederilor legale;
e) organizeazã şi desfãşoarã activitãţi, proiecte şi programe privind conservarea şi transmiterea valorilor morale, artistice şi tehnice ale comunitãţii locale şi/sau aparţinând patrimoniului cultural naţional şi universal;
f) organizeazã şi/sau susţine formaţiile artistice de amatori, organizeazã concursuri şi festivaluri folclorice, inclusiv susţinerea participãrii formaţiilor la manifestãri culturale la nivel local, zonal sau naţional;
g) organizeazã şi/sau participã la activitãţi de documentare, expoziţii temporare sau permanente, elaborarea de monografii şi lucrãri de prezentare turisticã;
h) difuzeazã filme artistice şi documentare;
i) organizeazã cercuri ştiinţifice şi tehnice, de artã popularã şi de gospodãrie ţãrãneascã; desfãşoarã activitãţi turistice şi tehnico-aplicative în cadrul unor cercuri ştiinţifice, tehnice şi formaţii artistice;
j) organizeazã şi desfãşoarã cursuri de educaţie civicã şi de formare profesionalã continuã proprii sau prin universitãţile populare rurale;
k) asigurã participarea la proiecte şi schimburi culturale interjudeţene, naţionale şi internaţionale;
l) organizeazã şi realizeazã alte activitãţi în conformitate cu obiectivele instituţiei şi cu prevederile legale în vigoare.
ART. 6
Pentru exercitarea atribuţiilor care îi revin şi realizarea activitãţilor specifice cãminul cultural colaboreazã cu instituţii de specialitate, organizaţii neguvernamentale, persoane juridice de drept public sau privat şi cu persoane fizice, fãrã a exprima nici un fel de interese de grup (etnice, politice, religioase etc.).

CAP. III
Patrimoniul
ART. 7
(1) Patrimoniul cãminului cultural este format din drepturi şi obligaţii asupra unor bunuri aflate în proprietatea publicã sau privatã a statului şi/sau a unitãţii administrativ-teritoriale, pe care le administreazã în condiţiile legii, sau în proprietatea privatã a instituţiei.
(2) Patrimoniul cãminului cultural poate fi îmbogãţit şi completat prin achiziţii, donaţii, precum şi prin preluarea în regim de comodat sau prin transfer, cu acordul pãrţilor, de bunuri din partea unor instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale, a unor persoane juridice de drept public şi/sau privat, a unor persoane fizice din ţarã sau din strãinãtate.
(3) Bunurile mobile şi imobile aflate în administrarea cãminului cultural se gestioneazã potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, conducerea instituţiei fiind obligatã sã aplice mãsurile de protecţie prevãzute de lege, în vederea pretejãrii acestora.

CAP. IV
Personalul şi conducerea

ART. 8
În cadrul cãminului cultural funcţioneazã personal de conducere, personal de specialitate, personal didactic din învãţãmântul preuniversitar şi universitar, experţi din ţarã şi strãinãtate, dupã caz, precum şi personal auxiliar.
ART. 9
(1) Structura organizatoricã şi numãrul de posturi, aprobate de consiliul local, sunt cele prevãzute în anexa la Regulamentul de organizare şi funcţionare a cãminului cultural.
(2) Atribuţiile personalului încadrat la cãminul cultural sunt cele prevãzute în fişele postului.
ART. 10
Personalul de specialitate şi, dupã caz, cel auxiliar, încadrat în cãminul cultural, are obligaţia de a absolvi un curs de perfecţionare o datã la 3 ani.
ART. 11
Conducerea operativã a cãminului cultural este asiguratã de un director numit prin concurs, potrivit legii.
ART. 12
(1) Directorul cãminului cultural are urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã conducerea activitãţii curente a instituţiei;
b) elaboreazã programele de activitate anuale şi pe etape;
c) conduce nemijlocit şi concret un domeniu distinct din activitãţile de profil specifice;
d) este ordonator secundar de credite;
e) organizeazã personalul, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
f) hotãrãşte mãsurile disciplinare sau de recompensare a personalului din subordine în concordanţã cu legislaţia în vigoare;
g) reprezintã şi angajeazã instituţia în raporturile cu persoanele juridice şi fizice din ţarã şi din strãinãtate, precum şi în faţa organelor jurisdicţionale;
h) informeazã consiliul consultativ asupra realizãrii obiectivelor stabilite şi a prestaţiei colectivului pe care îl conduce, stabilind împreunã cu acesta mãsuri corespunzãtoare pentru îmbunãtãţirea activitãţii.
(2) În exercitarea atribuţiilor sale directorul emite decizii.
ART. 13
(1) În exercitarea atribuţiilor sale directorul este ajutat de un contabil-şef, numit cu acordul autoritãţii tutelare, conform legii.
(2) Contabilul-şef se subordoneazã directorului şi îndeplineşte urmãtoarele atribuţii principale:
- coordoneazã activitatea financiar-contabilã şi de salarizare;
- exercitã controlul financiar propriu, prin viza de control financiar preventiv propriu, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
- organizeazã şi rãspunde de efectuarea înregistrãrilor financiar-contabile;
- organizeazã şi rãspunde de efectuarea inventarierilor periodice ale patrimoniului instituţiei;
- propune mãsuri pentru îmbunãtãţirea activitãţii financiar-contabile a instituţiei;
- participã în mod nemijlocit la elaborarea bugetului de venituri şi cheltuieli al instituţiei;
- îndeplineşte orice alte atribuţii specifice funcţiei pe care o ocupã, potrivit legii.
(3) În absenţa contabilului-şef, toate atribuţiile sale se exercitã de persoana desemnatã de acesta, cu avizul directorului.
ART. 14
(1) În cadrul cãminului cultural se organizeazã un consiliu consultativ format din 5-11 membri, care îşi desfãşoarã activitatea pe bazã de voluntariat; din acest consiliu fac parte reprezentanţi de frunte ai comunei, din partea şcolii, cultelor, primãriei, tinerilor, pensionarilor, gospodarilor agricoli sau a unor asociaţii care îşi desfãşoarã activitatea pe raza comunei, precum şi responsabilii filialelor cãminului cultural.
(2) Componenţa consiliului consultativ este propusã de directorul instituţiei şi aprobatã de consiliul local, cu avizul centrului judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale.
(3) Componenţa consiliului consultativ se stabileşte pentru o perioadã de 4 ani.
(4) Consiliul consultativ se întruneşte trimestrial sau ori de câte ori este nevoie şi îndeplineşte urmãtoarele atribuţii principale:
- se pronunţã asupra programului anual de activitate şi a prioritãţilor de finanţare;
- analizeazã trimestrial activitatea desfãşuratã şi modul de finanţare a activitãţilor;
- face propuneri privind schimbãrile necesare în structura instituţiei, care se înainteazã spre aprobare consiliului local.
(5) Dezbaterile consiliului consultativ se consemneazã în procesul-verbal de şedinţã şi se semneazã de toţi participanţii la lucrãrile şedinţei.

CAP. V
Bugetul de venituri şi cheltuieli

ART. 15
(1) Cãminul cultural este finanţat din venituri proprii şi din alocaţii de la bugetul local.
(2) Veniturile extrabugetare se obţin din activitãţi realizate direct de cãminul cultural, şi anume:
a) încasãri din spectacole, proiecţii de filme, discoteci şi videodiscoteci;
b) închirieri de sãli şi bunuri;
c) valorificarea unor lucrãri realizate în cadrul cercurilor şi cursurilor aplicative;
d) taxe de înscriere la cercuri şi cursuri proprii sau ale universitãţilor populare rurale;
e) difuzarea unor publicaţii din domeniul culturii populare, educaţiei permanente, ştiinţei şi literaturii, cu respectarea prevederilor legale în vigoare;
f) prestarea altor activitãţi sau servicii culturale, de educaţie permanentã etc., în conformitate cu obiectivele instituţiei şi cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 16
(1) Cãminul cultural dispune de ştampilã şi sigiliu proprii.
(2) Cãminul cultural are arhivã proprie în care se pãstreazã, conform prevederilor legale:
- actul normativ de înfiinţare;
- documentele financiar-contabile, planul şi programul de activitate, dãri de seamã şi situaţii statistice;
- corespondenţa;
- alte documente, potrivit legii.
ART. 17
Dacã în cadrul cãminului cultural funcţioneazã universitãţi populare şi/sau centre zonale pentru educaţia adulţilor, prezentul regulament va fi completat cu dispoziţii referitoare la modul de organizare şi desfãşurare a activitãţii acestora.
ART. 18
(1) Prezentul regulament se completeazã de drept cu actele normative în vigoare.
(2) Directorul cãminului cultural, în baza prezentului regulament şi cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare, elaboreazã Regulamentul de ordine interioarã al instituţiei.
(3) Orice modificare şi completare a prezentului regulament vor fi propuse de director, în vederea aprobãrii de cãtre autoritatea tutelarã.

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016