Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGLEMENTARI TEHNICE din 9 aprilie 2003  Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGLEMENTARI TEHNICE din 9 aprilie 2003 "Indrumator pentru atestarea auditorilor energetici pentru cladiri si instalatiile aferente"

EMITENT: MINISTERUL LUCRARILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR SI LOCUINTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 278 din 21 aprilie 2003
ART. 1
Prezentul îndrumãtor stabileşte modul în care se efectueazã atestarea auditorilor energetici pentru clãdiri şi instalaţiile aferente acestora, în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 29/2000 privind reabilitarea termica a fondului construit existent şi stimularea economisirii energiei termice, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 325/2002 şi ale <>Ordinului ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 1.850/2002 pentru aprobarea reglementãrii tehnice "Metodologia privind atestarea auditorilor energetici pentru clãdiri", indicativ MP 017-02, publicat în Buletinul Construcţiilor nr. 14/2002.

CAP. 1
Atestarea auditorilor energetici pentru clãdiri şi instalaţiile aferente

ART. 2
Atestarea auditorilor energetici se face pentru clãdirile existente, pentru urmãtoarele specialitãţi:
- auditori energetici pentru construcţii - AEc;
- auditori energetici pentru instalaţii - AEi;
- auditori energetici pentru construcţii şi instalaţii - AEci;
ART. 3
(1) În funcţie de felul activitãţilor pe care le desfãşoarã, auditorii energetici se atesta pentru gradul I şi pentru gradul II.
(2) Auditorii energetici gradul I efectueazã:
a) expertiza termica şi energetica a clãdirilor existente şi a instalaţiilor de încãlzire şi preparare a apei calde de consum aferente acestora;
b) elaborarea documentaţiei necesare eliberãrii certificatului energetic al clãdirii;
c) auditul energetic al clãdirilor existente şi al instalaţiilor de încãlzire şi preparare a apei calde de consum aferente acestora.
(3) Auditorii energetici gradul II efectueazã numai:
a) expertiza termica şi energetica a clãdirilor existente şi a instalaţiilor de încãlzire şi preparare a apei calde de consum aferente acestora;
b) elaborarea documentaţiei necesare în vederea eliberãrii certificatului energetic;
ART. 4
Expertizarea energetica se efectueazã în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului nr. 324/N/2000 pentru aprobarea reglementãrii tehnice "Normativ pentru expertizarea termica şi energetica a clãdirilor existente şi a instalaţiilor de încãlzire şi preparare a apei calde de consum aferente acestora", indicativ NP 048-2000, publicat în Buletinul Construcţiilor nr. 4/2001.
ART. 5
Elaborarea documentaţiei necesare în vederea eliberãrii certificatului energetic se efectueazã în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului nr. 322/N/2000 pentru aprobarea reglementãrii tehnice "Normativ pentru elaborarea şi acordarea certificatului energetic al clãdirilor existente", indicativ NP 049-2000, publicat în Buletinul Construcţiilor nr. 5/2001.
ART. 6
Auditul energetic, prin care se stabilesc soluţiile de reabilitare şi/sau modernizare termoenergetica a construcţiilor şi a instalaţiilor de încãlzire şi preparare a apei calde de consum aferente, se efectueazã în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului nr. 323/N/2000 pentru aprobarea reglementãrii tehnice "Normativ pentru realizarea auditului energetic al clãdirilor existente şi al instalaţiilor de încãlzire şi preparare a apei calde de consum aferente acestora, indicativ NP 047-2000, publicat în Buletinul Construcţiilor nr. 5/2001.
ART. 7
Documentele necesare în vederea atestarii auditorilor energetici sunt urmãtoarele:
a) cerere scrisã conform anexei nr. 1;
b) memoriu de activitate conform anexei nr. 2;
c) copie xerografiata a diplomei de absolvire a institutului de învãţãmânt superior - cursuri de lungã durata;
d) 3 recomandãri, din care: doua din partea unor întreprinderi sau agenţi economici în cadrul cãrora şi-au desfãşurat activitatea, a unor personalitãţi recunoscute în domeniu şi o recomandare din partea asociaţiei profesionale în domeniu;
e) chitanţa de plata privind cheltuielile de examinare în vederea atestarii, stabilite de Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei;
f) declaraţia scrisã, pe propria rãspundere, ca nu au cazier; dacã au cazier, vor prezenta o copie legalizatã dupã acesta;
g) copie xerografiata a carnetului de munca.
ART. 8
(1) Condiţiile pe care trebuie sa le îndeplineascã un specialist care solicita atestarea pentru auditor energetic sunt:
a) sa fie inginer constructor, absolvent al unui institut sau al unei facultãţi de construcţii;
b) sa fie arhitect, absolvent al unui institut de arhitectura sau al unei facultãţi de construcţii şi arhitectura;
c) sa fie inginer de instalaţii, absolvent al unei facultãţi de instalaţii pentru construcţii;
d) sa fie inginer mecanic sau energetic, absolvent al unei facultãţi de mecanicã sau energetica;
e) sa corespundã cerinţelor examinãrii în comisia de atestare pentru specialitatea şi gradul solicitate.
(2) Inginerii cu pregãtire similarã inginerilor de instalaţii pentru construcţii, încadraţi în lista de profile şi specialitãţi emisã de Facultatea de Instalaţii din Universitatea Tehnica de Construcţii Bucureşti, sau specialiştii de inalta calificare care au lucrat în domeniu pot fi admişi la atestare pe baza avizului comisiei de examinare, confirmarea fãcându-se de reprezentantul Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei din comisie.
(3) Absolvenţii romani cu diploma obţinutã în strãinãtate trebuie sa prezinte echivalarea acesteia de la Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii.
(4) Specialiştii care solicita atestarea pentru auditori energetici gradul I trebuie sa aibã activitate de cel puţin 10 ani în învãţãmânt, cercetare, proiectare sau execuţie ca arhitect, inginer constructor, inginer de instalaţii sau specialitãţi similare celor de instalaţii.
(5) Specialiştii care solicita atestarea pentru auditori energetici gradul II trebuie sa aibã activitate de cel puţin 6 ani în învãţãmânt, cercetare, proiectare sau execuţie ca arhitect, inginer constructor, inginer de instalaţii sau specialitãţi similare celor de instalaţii.

CAP. 2
Comisiile de examinare în vederea atestarii

ART. 9
(1) Examinarea în vederea atestarii auditorilor energetici pentru clãdiri şi instalaţiile aferente acestora se face de cãtre comisii de examinare alcãtuite din 7 membri, specialişti de inalta calificare, profesori, conferenţiari, cercetãtori ştiinţifici principali sau proiectanţi principali gradele I sau II, care au elaborat/coordonat proiecte de modernizare energetica, prescripţii tehnice în domeniul expertizei, certificãrii şi auditului energetic al clãdirii sau care au elaborat/coordonat legislaţia privind reabilitarea termica a clãdirilor, propuşi de institute de învãţãmânt superior, de institute de cercetare, de societãţi de proiectare în construcţii şi/sau de asociaţii profesionale.
(2) Componenta comisiilor tehnice de examinare se stabileşte de Direcţia generalã tehnica în construcţii din cadrul Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei.
ART. 10
Comisiile de examinare în vederea atestarii auditorilor energetici pentru clãdiri funcţioneazã în centrele universitare Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi, în cadrul universitatilor tehnice.
ART. 11
Specialiştii care solicita atestarea pentru auditori energetici pentru specialitatea construcţii şi instalaţii AEci susţin examenul de atestare la fiecare dintre comisiile de atestare de specialitate sau la o singura comisie, dacã aceasta are în componenta, ca membrii, specialişti de construcţii şi de instalaţii.

CAP. 3
Examinarea auditorilor energetici

ART. 12
Fiecare comisie de examinare pentru auditori energetici este compusa din: preşedinte, vicepreşedinte, un reprezentant din partea Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, care îndeplineşte şi funcţia de secretar al comisiei de examinare, şi 4 membri.
ART. 13
(1) Procesul-verbal al examinãrii se întocmeşte de secretarul comisiei de examinare.
(2) Decizia comisiei de examinare se va lua cu cel puţin doua treimi din numãrul voturilor pentru admiterea sau respingerea candidatului.
(3) Dupã deliberare se comunica candidatului rezultatul examenului, cu precizarea pentru candidaţii care nu au fost admişi, ca se pot prezenta la un nou examen dupã trecerea unui an de la data examinãrii.
ART. 14
(1) În vederea sustinerii examenului candidaţii vor trebui sa cunoascã conţinutul bibliografiei prevãzute în anexa nr. 3, care constituie materialul de pregãtire pentru candidat.
(2) Bibliografia se actualizeazã periodic de cãtre Direcţia generalã tehnica în construcţii din cadrul Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei.
(3) Bibliografia se afişeazã la facultãţile în cadrul cãrora funcţioneazã comisiile de atestare.
ART. 15
(1) În vederea pregãtirii candidaţilor pentru examenele de atestare, în cadrul facultãţilor în care se susţin examenele de atestare, se organizeazã cursuri de pregãtire pe o durata de o saptamana, cu un numãr de minimum 36 de ore de predare pentru modulul de pregãtire a auditorilor energetici pentru clãdiri gradul II, respectiv de minimum 46 de ore pentru modulul de pregãtire a auditorilor energetici pentru clãdiri gradul I, pentru fiecare dintre specialitãţi (construcţii şi instalaţii).
(2) Tematica cursurilor de pregãtire pentru fiecare specialitate se afişeazã la secretariatele facultãţilor în cadrul cãrora funcţioneazã comisiile de atestare.
(3) Cursurile de pregãtire sunt susţinute de membrii comisiilor de atestare sau de cadre de specialitate de inalta calificare, atrase pentru acţiunea respectiva: profesori şi conferenţiari universitari, cercetãtori principali sau proiectanţi principali gradele I şi II cu pregãtire în domeniul energeticii clãdirii.
(4) Taxa pentru cursurile de pregãtire se stabileşte de cãtre conducerile facultãţilor respective şi se achitã de cãtre cursanţi sau de firmele care i-au trimis pentru atestare.

CAP. 4
Dispoziţii comune

ART. 16
(1) Certificatul de atestare a auditorului energetic se elibereazã de Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 4.
(2) Stampilele auditorilor energetici sunt conform modelelor prevãzute în anexa nr. 5.
(3) Certificatul, legitimatia şi ştampila de atestare a unui specialist au înscrise: numele, prenumele, profesia, specialitatea şi gradul pentru care a fost atestat, cu initialele acesteia.
ART. 17
(1) Certificatul de auditor energetic este valabil 5 ani.
(2) Pentru prelungirea valabilitãţii legitimatiei auditorii energetici vor prezenta din 5 în 5 ani registrul de evidenta a activitãţii desfãşurate în domeniu comisiei de examinare pentru auditori energetici, care va analiza prin sondaj modul de efectuare a activitãţii de auditor energetic, nivelul de cunoaştere a prescripţiilor tehnice privind reabilitarea energetica şi a legislaţiei în domeniu.
(3) Comisia de examinare pentru auditori energetici va elabora o dovada care sa ateste prelungirea valabilitãţii certificatului de auditor energetic, pe baza cãreia, Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei va prelungi valabilitatea certificatului de auditor energetic.
(4) Cererea de reinnoire a certificatului de auditor energetic pentru clãdiri va fi întocmitã conform modelului prevãzut în anexa nr. 6.
ART. 18
Condiţia de vechime minima prevãzutã la art. 8 poate fi redusã cu maximum 2 ani de cãtre comisiile de examinare, în cazul în care specialiştii dovedesc prin activitatea depusa realizari deosebite în specialitatea şi în gradul pentru care solicita atestarea.
ART. 19
Nu pot fi atestate persoanele care au suferit condamnãri pentru concurenta neloialã, abuz de încredere, fals sau alta infracţiune pentru care este prevãzutã pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi.
ART. 20
Beneficiarii vor solicita specialiştilor atestaţi, angajaţi pentru auditul energetic al construcţiilor şi al instalaţiilor aferente, sa prezinte legitimatia care confirma specialitatea şi gradul în care aceştia au fost atestaţi, precum şi termenul de valabilitate al acesteia.
ART. 21
Solicitantii respinsi de comisia de examinare pot reveni cu o noua cerere de atestare dupã o perioada de minimum un an. În acest scop solicitantii vor întocmi un nou dosar în care vor înscrie şi realizarile din ultimul an de activitate.
ART. 22
Certificatul de auditor energetic se suspenda de cãtre conducerea Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, la propunerea comisiilor de examinare, dacã se constata:
a) neincadrarea activitãţii auditorului energetic în prevederile reglementãrilor tehnice în vigoare;
b) efectuarea auditului energetic pentru o specialitate sau grad, altul decât cel pentru care a fost acordatã atestarea;
c) nesolicitarea reînnoirii certificatului de auditor energetic în decurs de 6 luni de la data expirãrii valabilitãţii legitimatiei de auditor energetic;
d) aplicarea ştampilei de auditor energetic fãrã efectuarea expertizei sau auditului energetic de cãtre titularul certificatului de auditor energetic.
ART. 23
Auditorii energetici atestaţi sunt obligaţi sa anunţe la Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, Direcţia generalã tehnica în construcţii, modificãrile datelor de domiciliu şi de telefon survenite ulterior atestarii.
ART. 24
Din taxa privind cheltuielile de examinare în vederea atestarii se va face plata cu ora a membrilor comisiilor de examinare, în condiţiile legii.
ART. 25
Lista cu auditorii energetici atestaţi se publica semestrial în Buletinul Construcţiilor, prin grija Direcţiei generale tehnice în construcţii din cadrul Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei.
ART. 26
Anexele nr. 1-6 fac parte integrantã din prezentul îndrumãtor.

ANEXA 1
-------
la îndrumãtor
-------------

Nr. ....... /........


CERERE DE ATESTARE ÎN CALITATE DE AUDITOR ENERGETIC PENTRU CLĂDIRI

CATEGORIA DE SPECIALIST RENTRU CARE SE SOLICITA ATESTAREA:
[] Auditor energetic pentru clãdiri gradul I (AE I)
[] Auditor energetic pentru clãdiri gradul II (AE II)

SPECIALITATEA PENTRU CARE SE SOLICITA ATESTAREA:
[] Construcţii (c) [] Instalaţii (i) [] Construcţii şi instalaţii (ci)

DATE PERSONALE:

NUME: ............ PRENUME:

INIŢIALĂ TATĂLUI: ........ SEXUL: [] M [] F
TITLU ŞTIINŢIFIC: .......................
ACT IDENTITATE: ................... SERIA ......... NR. ............
ELIBERAT DE ......... LA DATA .......................
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII:
COD NUMERIC PERSONAL: [][][][][][][][][][][][][]

PROFESIA DE BAZA: .....................................................
LOCUL DE MUNCA: .......................................................
ADRESA SERVICIU .......................................................
TELEFON: ........ FAX: ................ E-MAIL: ......................

DOMICILIUL: .................... Str. .............. Nr. ..............
Bloc. ...... Sc. ....... Et. ... Ap. .... Judeţ/Sector .... Cod .......
TELEFON: ............... FAX: ......... E-MAIL: .....................

Solicit atestarea mea pentru categoria de specialist menţionatã şi sunt de acord cu publicarea numelui meu, a coordonatelor şi a detaliilor înscrise în certificatul de atestare în Registrul auditorilor energetici pentru clãdiri.

În susţinerea cererii anexez urmãtoarele documente:
1. Memoriu de activitate;
2. Recomandãri din partea:
2.1. ..........................., în calitate de ..................
2.2. ..........................., în calitate de ..................
2.3. Asociaţiei profesionale ......................................
3. Chitanţa nr. .............. pentru achitarea taxei de atestare;
4. Copie a diplomei de absolvire a instituţiei de învãţãmânt tehnic superior;
5. Copie a actului de echivalare de cãtre Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii a diplomei de absolvire a instituţiei de învãţãmânt tehnic superior (numai pentru absolvenţii din alta ţara decât România);
6. Copie a certificatului de absolvire a unui curs de pregãtire organizat conform pct. 5.8;
7. Copie dupã cartea de munca;
8. Declaraţie pe propria rãspundere ca nu am suferit condamnãri penale sau copie legalizatã dupã cazier, dupã caz.

Am luat la cunostinta şi voi respecta prevederile codului de conduita al auditorului energetic pentru clãdiri.

Toate informaţiile furnizate sunt corecte.

Semnatura solicitant ............... Data .............


ANEXA 2
-------
la îndrumãtor
-------------

MEMORIU DE ACTIVITATE

- model -

[] CATEGORIA ŞI SPECIALITATEA PENTRU CARE SE SOLICITA ATESTAREA:
[] Auditor energetic pentru clãdiri gradul I (AE I)
[] Auditor energetic pentru clãdiri gradul II (AE II)

[] SPECIALITATEA RENTRU CARE SE SOLICITA ATESTAREA:
[] Construcţii (c) [] Instalaţii (i) [] Construcţii şi instalaţii (ci)

[] DATE PERSONALE:
1. Numele:
2. Prenumele:
3. Data şi locul naşterii:
4. Cetãţenie:
5. Titlul ştiinţific:

[] EDUCAŢIE, CURSURI DE INSTRUIRE
(se vor ataşa copii dupã diplomele de absolvire)


┌──────┬──────────────────┬────────────────────────┬──────────────────────┐
│ Nr. │ Perioada │ Diploma obţinutã │ Instituţia care a │
│ crt. │ │ │ eliberat diploma │
├──────┼──────────────────┼────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
└──────┴──────────────────┴────────────────────────┴──────────────────────┘

[] APARTENENŢA LA SOCIETĂŢI, ASOCIAŢII PROFESIONALE

┌─────┬─────────────────────────────────────────┬────────────────────────┐
│Nr. │ Numele societãţii, asociaţiei │ Data afilierii │
│crt. │ │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │
└─────┴─────────────────────────────────────────┴────────────────────────┘

[] SITUAŢIA PROFESIONALĂ ACTUALA

Profesia ....................................
Vechime în munca ............................

funcţia .....................................
vechime în funcţie ..........................
Responsabilitãţi .........................................................
..........................................................................
..........................................................................

[] EXPERIENTA PROFESIONALĂ

┌─────┬────────┬────────────┬──────────────┬──────────┬────────────────────┐
│Nr. │Din anul│ Pana │ Locul de │ Funcţie │ Descriere/ │
│crt. │ │ în anul │ munca │ │ Responsabilitãţi │
├─────┼────────┼────────────┼──────────────┼──────────┼────────────────────┤
├─────┼────────┼────────────┼──────────────┼──────────┼────────────────────┤
├─────┼────────┼────────────┼──────────────┼──────────┼────────────────────┤
├─────┼────────┼────────────┼──────────────┼──────────┼────────────────────┤
├─────┼────────┼────────────┼──────────────┼──────────┼────────────────────┤
└─────┴────────┴────────────┴──────────────┴──────────┴────────────────────┘


[] LUCRĂRI PUBLICATE (RELEVANTE ÎN DOMENIUL ENERGETICII CLĂDIRILOR):
- Lucrãri publicate în reviste de specialitate,
- Lucrãri publicate în volumele unor manifestãri ştiinţifice naţionale şi internaţionale,
- Alte lucrãri (cãrţi, cursuri, monografii etc.).

[] LUCRĂRI REALIZATE:

[] ALTE MENŢIUNI:

Semnatura ............. Data ................


ANEXA 3
-------
la îndrumãtor
-------------

BIBLIOGRAFIE

A. Comuna pentru construcţii şi instalaţii
1. <>Ordonanta Guvernului nr. 29/2000 privind reabilitarea termica a fondului construit existent şi stimularea economisirii energiei termice, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 325/2002 ;
2. <>Ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 1.850/2002 pentru aprobarea reglementãrii tehnice "Metodologie privind atestarea auditorilor energetici pentru clãdiri", indicativ MP 017-02;
3. <>Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu modificãrile ulterioare;
4. Ordinul ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului nr. 323/N/2000 pentru aprobarea reglementãrii tehnice "Normativ pentru realizarea auditului energetic al clãdirilor existente şi al instalaţiilor de încãlzire şi preparare a apei calde de consum aferente acestora", indicativ NP 047-2000;
5. Ordinul ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului nr. 324/N/2000 pentru aprobarea reglementãrii tehnice "Normativ pentru expertizarea termica şi energetica a clãdirilor existente şi a instalaţiilor de încãlzire şi preparare a apei calde de consum aferente acestora", indicativ NP 048-2000;
6. Ordinul ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului nr. 322/N/2000 pentru aprobarea reglementãrii tehnice "Normativ pentru elaborarea şi acordarea certificatului energetic al clãdirilor existente", indicativ NP 049-2000;
7. STAS 4908 - 85 "Clãdiri civile, industriale şi agrozootehnice. Arii şi volume convenţionale";
8. C 56 - 2001 "Normativ pentru verificarea calitãţii şi recepţia lucrãrilor de construcţii şi instalaţii aferente".
B. Pentru construcţii
1. C 107/1 - 97 "Normativ privind calculul coeficienţilor globali de izolare termica la clãdiri de locuit";
2. C 107/2 - 97 "Normativ privind calculul coeficienţilor globali de izolare termica la clãdiri cu alta destinaţie decât cele de locuit";
3. C 107/3 - 97 "Normativ privind calculul termotehnic al elementelor de construcţie ale clãdirilor";
4. C 107/4 - 97 "Ghid pentru calculul performantelor termotehnice ale clãdirilor de locuit";
5. C 107/5 - 97 "Normativ privind calculul termotehnic al elementelor de construcţii în contact cu solul";
6. STAS 7462/2 "Fizica construcţiilor. Higrotermica. Parametrii climatici exteriori";
7. STAS 6472/4 "Fizica construcţiilor. Termotehnica. Comportarea elementelor de construcţii la difuzia vaporilor de apa. Prescripţii de calcul";
8. STAS 6472/6 "Fizica construcţiilor. Proiectarea elementelor de construcţii cu punti termice";
9. STAS 6472/7 "Fizica construcţiilor. Termotehnica. Calculul permeabilitatii la aer a elementelor şi materialelor de construcţii";
10. GP 015 - 97 "Ghid pentru expertizarea şi adoptarea soluţiilor de imbunatatire a protecţiei termice şi acustice la clãdirile existente unifamiliare sau cu numãr redus de apartamente".
C. Pentru instalaţii
1. Manualul de Instalaţii:
a) volumul instalaţii de încãlzire;
b) volumul instalaţii de ventilare şi climatizare;
c) volumul instalaţii sanitare.
2. I. 13 - 94 "Normativ pentru proiectarea şi executarea instalaţiilor de încãlzire centrala";
3. I. 9 - 94 "Normativ pentru proiectarea şi executarea instalaţiilor sanitare";
4. NP 029 - 98 "Normativ de proiectare şi execuţie pentru reţele termice cu conducte preizolate montate în sol, utilizate la transportul agentului termic de încãlzire a apei calde de consum";
5. SR 1907/1 - 97 "Instalaţii de încãlzire. Necesarul de caldura de calcul. Prescripţii de calcul";
6. SR 1907/2 - 97 "Instalaţii de încãlzire. Necesarul de caldura de calcul. Temperaturi interioare convenţionale de calcul";
7. STAS 11984 - 2002 "Instalaţii de încãlzire centrala. Suprafata echivalenta termic a corpurilor de încãlzire";
8. SR 4839 - 97 "Instalaţii de încãlzire. Numãrul anual de grade zile";
9. STAS 1478 - 90 "Construcţii civile şi industriale. Alimentarea interioarã cu apa";
10. <>Hotãrârea Guvernului nr. 348/1993 privind contorizarea apei şi a energiei termice la populaţie, instituţii publice şi agenţi economici.

ANEXA 4
-------
la îndrumãtor
-------------

MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE,
TRANSPORTURILOR Sl LOCUINŢEI
DIRECŢIA GENERALĂ TEHNICA ÎN CONSTRUCŢII


CERTIFICAT DE ATESTARE
în calitate de auditor energetic pentru clãdiri
Nr. ...... din ................

În baza <>Ordonanţei Guvernului nr. 29/2000 privind reabilitarea termica a fondului construit existent şi stimularea economisirii energiei termice şi a Metodologiei privind certificarea auditorilor energetici pentru clãdiri, indicativ .............. aprobatã prin ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. ....... din ............... .
Se atesta domnul (doamna) ....................................... de profesie .................... cu domiciliul în localitatea ..................... str. ....................... nr. ....... bl. .., sc. ..., et. ...., ap. ...... judeţul/sectorul ......................... în calitate de:

Auditor energetic pentru clãdiri
gradul ............................
specialitatea ......................

Secretar de stat, Director general,
................... ................

ANEXA 5
-------
la îndrumãtor
-------------
MODELE DE ŞTAMPILE*)

AUDITORI ENERGETICI gradul l
AUDITORI ENERGETICI gradul II

*) MODELELE DE ŞTAMPILE se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 278 din 21 aprilie 2003, pagina 13.

NOTA:
Numãrul de pe ştampila este numãrul din Registrul auditorilor energetici pentru clãdiri, identic cu numãrul certificatului de atestare şi al legitimatiei de auditor energetic.

ANEXA 6
-------
la îndrumãtor
--------------
Nr. ........./...............


CERERE DE REINNOIRE A CERTIFICATULUI DE AUDITOR ENERGETIC
PENTRU CLĂDIRI

CATEGORIA DE SPECIALIST PENTRU CARE SE SOLICITA INNOIREA CERTIFICATULUI:
[] Auditor energetic pentru clãdiri gradul l (AE I)
[] Auditor energetic pentru clãdiri gradul II (AE II)

SPECIALITATEA PENTRU CARE SE SOLICITA INNOIREA CERTIFICATULUI:
[] Construcţii (c) [] Instalaţii (i) [] Construcţii şi instalaţii (ci)

Nr. certificat de atestare: ...........................................

DATE PERSONALE:

NUME: ................ PRENUME:
INIŢIALĂ TATĂLUI: ................ SEXUL: [] M [] F
TITLU ŞTIINŢIFIC: .................
ACT IDENTITATE: ................... SERIA ........... NR. ..........
ELIBERAT DE ...................... LA DATA .........................
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII: ..................
COD NUMERIC PERSONAL: [][][][][][][][][][][]
PROFESIA DE BAZA: ............................................
LOCUL DE MUNCA: .............................................
ADRESA SERVICIU ..............................................
TELEFON: ............. FAX: ............ E-MAIL: .............
DOMICILIUL: .................. Str. ...................... Nr. ...... Bloc. ...... Sc. ..... Et. .... Ap. ..... Judeţ/Sector .................. Cod ............
TELEFON: .......... FAX: ..................... E-MAIL: ................

Solicit innoirea certificatului pentru categoria de specialist menţionatã.

În susţinerea cererii anexez urmãtoarele documente:
1. Copie dupã certificatul de atestare;
2. Memoriu de activitate în calitate de auditor energetic pentru clãdiri cu prezentarea realizarilor din perioada de dupã obţinerea certificatului anterior;
3. Copii dupã documentele care atesta realizarile prezentate în memoriul de activitate;
4. Chitanţa nr. ............ pentru achitarea taxei de innoire a certificatului;
5. Declaraţie pe propria rãspundere ca nu am suferit condamnãri penale sau prezint copie legalizatã dupã cazier, dupã caz.
Am respectat şi voi respecta prevederile codului de conduita al auditorului energetic pentru clãdiri.
Toate informaţiile furnizate sunt corecte.

Semnatura solicitant ....... Data ...............

-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016