Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGLEMENTARI TEHNICE din 2 decembrie 2002  cu privire la recipientele pulverizatoare de aerosoli, RT 75/324    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGLEMENTARI TEHNICE din 2 decembrie 2002 cu privire la recipientele pulverizatoare de aerosoli, RT 75/324

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 902 din 12 decembrie 2002
ART. 1
Prezentele reglementãri tehnice stabilesc cerinţele tehnice pe care trebuie sa le respecte recipientele pulverizatoare de aerosoli pentru a putea fi introduse pe piata şi utilizate în condiţii de siguranta.
ART. 2
În sensul prezentelor reglementãri tehnice, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) recipient pulverizator de aerosoli - orice recipient care nu se poate refolosi, fabricat din metal, sticla sau plastic şi care conţine gaz comprimat, lichefiat ori dizolvat sub presiune, împreunã cu sau fãrã un lichid, o pasta ori o pulbere şi este dotat cu un dispozitiv care permite evacuarea conţinutului sub forma de particule solide sau lichide în suspensie într-un gaz, sub forma de spuma, pasta ori pulbere sau în stare lichidã;
b) introducere pe piata - acţiunea de a face disponibil, contra cost sau gratuit, un produs în vederea distribuirii şi/sau comercializãrii;
c) persoana responsabilã pentru introducerea pe piata - producãtor, reprezentant autorizat al producãtorului sau importator.
ART. 3
Prevederile prezentelor reglementãri tehnice nu se aplica recipientelor pulverizatoare de aerosoli definite la art. 2 care au o capacitate maxima mai mica de 50 ml şi acelora cu o capacitate maxima mai mare decât cea specificatã la pct. 3.1, 4.1.1, 4.2.1, 5.1 şi 5.2 din anexa la prezentele reglementãri tehnice.
ART. 4
Persoana responsabilã pentru introducerea pe piata a recipientelor pulverizatoare de aerosoli va aplica simbolul epsilon inversat "Σ(inversat)" pe recipientele pulverizatoare de aerosoli, pentru a atesta ca acestea satisfac cerinţele aplicabile din prezentele reglementãri tehnice şi pe cele cuprinse în anexa la acestea.
ART. 5
Organismul de control nu poate refuza, interzice sau limita introducerea pe piata a recipientelor pulverizatoare de aerosoli din motive legate de cerinţele prezentelor reglementãri tehnice atunci când acestea sunt conforme cu cerinţele aplicabile din prezentele reglementãri tehnice.
ART. 6
(1) Fãrã a afecta prevederile altor acte normative în vigoare, în special ale celor referitoare la substanţe şi preparate chimice periculoase, pe fiecare recipient pulverizator de aerosoli sau pe o eticheta fixatã pe acesta, atunci când nu pot fi înscrise informaţii pe recipientul pulverizator de aerosoli din cauza dimensiunilor sale mici, respectiv capacitatea maxima este mai mica sau egala cu 150 ml, trebuie înscrise urmãtoarele informaţii cu litere vizibile, lizibile şi de nesters:
a) numele şi adresa sau marca comercialã a persoanei responsabile pentru introducerea pe piata a recipientelor pulverizatoare de aerosoli;
b) simbolul epsilon inversat "Σ(inversat)" care atesta conformitatea cu cerinţele aplicabile din prezentele reglementãri tehnice;
c) marcaje de cod care permit identificarea lotului de producţie;
d) detalii conform prevederilor pct. 2.2 şi 2.3 din anexa la prezentele reglementãri tehnice;
e) conţinutul net în greutate şi în volum.
(2) Informaţiile prevãzute la alin. (1) se redacteazã sau se traduc în limba romana. Aceasta nu exclude posibilitatea prezentãrii informaţiilor prevãzute la alin. (1) şi în alte limbi de circulaţie internationala.
ART. 7
(1) Este interzisã aplicarea pe recipientele pulverizatoare de aerosoli a marcajelor sau a inscriptionarilor care ar putea fi confundate cu simbolul epsilon inversat "Σ(inversat)".
(2) Persoana responsabilã pentru introducerea pe piata a recipientelor pulverizatoare de aerosoli poate decide pe propria rãspundere sa nu aplice prevederile pct. 2.2 şi 2.3 din anexa la prezentele reglementãri tehnice, atunci când deţine elemente justificative bazate pe rezultate ale încercãrilor sau alte date care indica faptul ca, deşi recipientele pulverizatoare de aerosoli au un conţinut inflamabil, ele nu prezintã nici un risc de aprindere în condiţii normale sau previzibile în mod rezonabil de utilizare.
(3) Copiile rapoartelor de încercãri sau ale altor documente prevãzute la alin. (2) trebuie puse la dispoziţia organismului de control la cerere.
(4) În cazul prevãzut la alin. (2) cantitatea de material inflamabil continuta în recipientul pulverizator de aerosoli trebuie indicatã clar pe eticheta, în forma lizibila şi de nesters, folosindu-se urmãtoarea exprimare: "X% din masa conţinutului este inflamabil".
ART. 8
Atunci când organismul de control, pe baza unor motive justificate, constata ca unul sau mai multe recipiente pulverizatoare de aerosoli prezintã un pericol pentru siguranta sau sãnãtate, deşi sunt conforme cu cerinţele aplicabile din prezentele reglementãri tehnice, acesta trebuie sa ia mãsurile necesare de interzicere temporarã a introducerii pe piata a recipientelor pulverizatoare de aerosoli sau sa impunã condiţii speciale pentru recipientele pulverizatoare de aerosoli în cauza. Organismul de control va informa Ministerul Industriei şi Resurselor cu privire la faptele constatate şi la decizia luatã în acest sens.
ART. 9
(1) În urma acţiunilor întreprinse de organismul de control în conformitate cu prevederile prezentelor reglementãri tehnice, din care rezulta interzicerea introducerii pe piata sau utilizãrii recipientelor pulverizatoare de aerosoli, organismul de control va informa în scris Ministerul Industriei şi Resurselor cu privire la decizia luatã, indicând motivele care au stat la baza deciziei. Decizia va fi adusã la cunostinta partii în cauza, care în acelaşi timp va fi informatã cu privire la posibilitãţile de remediere, conform reglementãrilor în vigoare.
(2) Nerespectarea prevederilor prezentelor reglementãri tehnice se sancţioneazã conform legislaţiei în vigoare.
ART. 10
Recipientele pulverizatoare de aerosoli care au fost introduse pe piata anterior datei intrãrii în vigoare a prezentelor reglementãri tehnice pot fi comercializate pana cel târziu la data de 31 decembrie 2003.
ART. 11
Anexa face parte din prezentele reglementãri tehnice.

ANEXA 1
-------
la reglementãrile tehnice
--------------------------

1. Definiţii
1.1. Presiuni - presiuni interne exprimate în bar (presiuni relative).
1.2. Presiunea de încercare - presiunea la care recipientul gol al unui recipient pulverizator de aerosoli poate fi supus timp de 25 de secunde fãrã a fi provocatã nici o scurgere sau, în cazul recipientelor din metal sau plastic, fãrã a fi provocatã nici o deformare vizibila ori permanenta, cu excepţia celor permise conform prevederilor pct. 6.1.1.2.
1.3. Presiunea de spargere - presiunea minima care provoacã spargerea sau ruperea recipientului pulverizator de aerosoli.
1.4. Capacitatea totalã a recipientului - volumul exprimat în mililitri al unui recipient deschis, pana la marginea deschiderii.
1.5. Capacitatea neta - volumul exprimat în mililitri al unui recipient pulverizator de aerosoli umplut şi închis.
1.6. Volumul fazei lichide - volumul fazelor negazoase în recipientul pulverizator de aerosoli umplut şi închis.
1.7. Condiţii pentru încercare - valorile presiunilor de încercare şi de spargere exercitate hidraulic la o temperatura de 20°C (±5°C).
1.8. Conţinutul inflamabil - substantele şi preparatele care corespund criteriilor stabilite pentru categoriile "extrem de inflamabile", "foarte inflamabile" şi "inflamabile" prevãzute în anexa nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 490/2002 . Metoda determinãrii punctului de inflamabilitate şi a punctului de aprindere a conţinutului recipientului este definitã în partea A a anexei nr. 3 la Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea, ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase.
2. Prevederi generale
2.1. Construcţie şi echipare
2.1.1. Recipientul pulverizator de aerosoli umplut trebuie sa respecte prevederile prezentei anexe în condiţii normale de folosire şi depozitare.
2.1.2. Supapa trebuie sa permitã recipientului pulverizator de aerosoli ca în condiţii normale de depozitare sau transport sa fie efectiv etansat ermetic şi aceasta trebuie sa fie protejata, de exemplu, cu un capac protector, impotriva oricãror deschideri neintentionate sau deteriorãri.
2.1.3. Nu trebuie sa existe nici o posibilitate de diminuare a rezistentei mecanice a recipientului pulverizator de aerosoli, ca urmare a acţiunii substanţelor conţinute de acesta, chiar şi pe durata unei depozitari prelungite.
2.2. Etichetare
Fãrã a afecta prevederile altor acte normative în vigoare, în special ale celor referitoare la substanţe şi preparate chimice periculoase, pe fiecare recipient pulverizator de aerosoli sau pe o eticheta fixatã pe acesta, atunci când nu pot fi înscrise informaţii pe recipientul pulverizator de aerosoli din cauza dimensiunilor sale mici, respectiv capacitatea maxima este mai mica sau egala cu 150 ml, trebuie înscrise urmãtoarele informaţii cu litere vizibile, lizibile şi de nesters:
a) indiferent de conţinut: "Recipient sub presiune: nu trebuie expus la soare şi la temperaturi care depãşesc 50°C. Nu trebuie gaurit sau introdus în foc, chiar şi dupã utilizare completa.";
b) atunci când conţinutul este inflamabil în sensul prevãzut la pct. 1.8:
- simbolul de flacara, dupã caz;
- indicarea faptului ca substantele şi/sau preparatele conţinute în recipientul pulverizator de aerosoli, inclusiv propalent, sunt inflamabile şi frazele relevante de risc au fost determinate conform criteriilor prevãzute la pct. 2.2.3, 2.2.4 sau 2.2.5 din anexa nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, iar simbolul pentru flacara şi indicaţiile de pericol au fost determinate conform prevederilor din anexa nr. 4 la Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase.
2.3. Indicaţii speciale privind utilizarea
Fãrã a afecta prevederile altor acte normative în vigoare referitoare la clasificarea, ambalarea şi etichetarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, în special legat de pericolele pentru sãnãtate şi/sau mediu, orice recipient pulverizator de aerosoli trebuie sa poarte urmãtoarea indicaţie vizibila, aplicatã în mod lizibil şi de nesters:
a) indiferent de conţinut: instrucţiuni suplimentare de funcţionare care atentioneaza consumatorii cu privire la anumite pericole pe care le prezintã produsul;
b) atunci când conţinutul este inflamabil, urmãtoarele avertismente:
- "Nu pulverizati asupra unei flacari sau a oricãrui material incandescent.";
- "Îndepãrtaţi de orice surse de aprindere - Fumatul interzis";
- "Nu lasati la indemana copiilor".
3. Prevederi speciale pentru recipientele pulverizatoare de aerosoli din metal
3.1. Capacitate
Capacitatea totalã a acestor recipiente nu poate depãşi 1.000 ml.
3.1.1. Presiunea de încercare a recipientului
a) Pentru recipientele destinate umplerii la o presiune mai mica de 6,7 bar la temperatura de 50°C, presiunea de încercare trebuie sa fie egala cu cel puţin 10 bar.
b) Pentru recipientele destinate umplerii la o presiune mai mare sau egala cu 6,7 bar la temperatura de 50°C, presiunea de încercare trebuie sa fie cu 50% mai mare decât presiunea interna la 50°C.
3.1.2. Umplerea
La temperatura de 50°C presiunea din recipientul pulverizator de aerosoli nu trebuie sa depãşeascã 12 bar, indiferent de gazul folosit pentru umplere.
3.1.3. Volumul fazei lichide
Volumul fazei lichide la temperatura de 50°C nu trebuie sa depãşeascã 87% din capacitatea neta. Totuşi, pentru recipientele cu o baza concava care devine convexa înainte de spargere, volumul fazei lichide la temperatura de 50°C poate ajunge pana la 95% din capacitatea neta.
4. Prevederi speciale pentru recipientele pulverizatoare de aerosoli din sticla
4.1. Recipiente acoperite cu plastic sau protejate permanent
Recipientele de acest tip pot fi folosite pentru umplerea cu gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate.
4.1.1. Capacitate
Capacitatea totalã a acestor recipiente nu poate depãşi 220 ml.
4.1.2. Invelis protector
Invelisul protector trebuie sa fie format dintr-o pelicula protectoare din plastic sau alt material adecvat, care sa împiedice riscul imprastierii particulelor de sticla în situaţia în care recipientul se sparge accidental; invelisul trebuie sa fie proiectat astfel încât sa nu existe particule de sticla care sa se imprastie dacã recipientul pulverizator de aerosoli umplut, care este adus la o temperatura de 20°C, cade pe o podea de beton de la o înãlţime de 1,8 m.
4.1.3. Presiunea de încercare a recipientelor
a) Recipientele care se utilizeazã pentru umplere cu gaze comprimate sau dizolvate trebuie sa reziste la o presiune de încercare egala cu cel puţin 12 bar.
b) Recipientele care se utilizeazã pentru umplere cu gaze lichefiate trebuie sa reziste la o presiune de încercare egala cu cel puţin 10 bar.
4.1.4. Umplere
a) Recipientele pulverizatoare de aerosoli umplute cu gaze comprimate nu trebuie solicitate sa reziste la o presiune mai mare de 9 bar la temperatura de 50°C.
b) Recipientele pulverizatoare de aerosoli umplute cu gaze dizolvate nu trebuie solicitate sa reziste la o presiune mai mare de 8 bar la temperatura de 50°C.
c) Recipientele pulverizatoare de aerosoli care conţin gaze lichefiate sau amestecuri de gaze lichefiate nu trebuie solicitate sa reziste, la temperatura de 20°C, la presiuni mai mari decât cele indicate în tabelul urmãtor:


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Capacitatea totalã Procentajul reprezentând greutatea gazului
lichefiat din greutatea amestecului total
────────────────────────────────────────────
20% 50% 80%
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
50 la 80 ml 3,5 bar 2,8 bar 2,5 bar
< 80 la 160 ml 3,2 bar 2,5 bar 2,2 bar
< 160 la 220 ml 2,8 bar 2,1 bar 1,8 bar
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Acest tabel indica limitele presiunii permise la temperatura de 20°C în raport de ponderea gazului lichefiat din total amestec exprimatã procentual.
Limitele de presiune pentru ponderile gazului exprimate procentual, care nu sunt indicate în tabel, vor fi extrapolate din valorile indicate în tabel.
4.1.5. Volumul fazei lichide
La temperatura de 50°C volumul fazei lichide al unui recipient pulverizator de aerosoli umplut nu trebuie sa depãşeascã 90% din capacitatea neta.
4.2. Recipiente din sticla neprotejate
Recipientele pulverizatoare de aerosoli al cãror corp este un recipient din sticla neprotejat vor fi umplute exclusiv cu gaze lichefiate sau dizolvate.
4.2.1. Capacitate
Capacitatea totalã a acestor recipiente nu poate depãşi 150 ml.
4.2.2. Presiunea de încercare a recipientului
Presiunea de încercare a recipientului trebuie sa fie egala cu cel puţin 12 bar.
4.2.3. Umplere
a) Recipientele pulverizatoare de aerosoli umplute cu gaze dizolvate nu trebuie solicitate sa reziste la o presiune mai mare de 8 bar la temperatura de 50°C.
b) Recipientele pulverizatoare de aerosoli care conţin gaze lichefiate nu trebuie solicitate sa reziste, la temperatura de 20°C, la presiuni mai mari decât cele indicate în tabelul urmãtor:


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Capacitatea totalã Procentajul reprezentând greutatea gazului
lichefiat din greutatea amestecului total
────────────────────────────────────────────
20% 50% 80%
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
50 la 70 ml 1,5 bar 1,5 bar 1,25 bar
< 70 la 150 ml 1,5 bar 1,5 bar 1 bar
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Acest tabel indica limitele presiunii permise la temperatura de 20°C în raport de ponderea gazului lichefiat din total amestec, exprimatã procentual.
Limitele de presiune pentru ponderile gazului lichefiat exprimate procentual, care nu sunt indicate în tabel, vor fi extrapolate din valorile indicate în tabel.
4.2.4. Volumul fazei lichide
La temperatura de 50°C volumul fazei lichide al unui dispersor de aerosoli umplut cu gaz lichefiat sau dizolvat nu trebuie sa depãşeascã 90% din capacitatea neta.
5. Prevederi speciale care se aplica la recipientele pulverizatoare de aerosoli din plastic
5.1. Recipientele pulverizatoare de aerosoli din plastic care la spargere pot imprastia fragmente trebuie tratate în acelaşi fel ca şi recipientele pulverizatoare de aerosoli din sticla neprotejate.
5.2. Recipientele pulverizatoare de aerosoli din plastic care la spargere nu pot imprastia fragmente trebuie tratate în acelaşi fel ca şi recipientele pulverizatoare de aerosoli din sticla cu invelis protector.
6. Încercãri
6.1. Cerinţe pentru încercãri ce trebuie garantate de persoana responsabilã cu introducerea pe piata
6.1.1. Încercarea hidraulica pentru recipientele goale
6.1.1.1. Corpurile recipientelor pulverizatoare de aerosoli care sunt recipiente din metal, sticla sau plastic trebuie sa reziste la o încercare la presiune hidraulica conform prevederilor pct. 3.1.1, 4.1.3 şi 4.2.2.
6.1.1.2. Recipientele din metal care prezintã deformari asimetrice sau deformari majore ori alte defecte similare vor fi respinse. Este permisã o uşoarã deformare simetrica a bazei sau o deformare care afecteazã profilul partii superioare a recipientului, cu condiţia ca recipientul sa nu fie respins la încercarea de spargere.
6.1.2. Încercarea de spargere pentru recipientele goale din metal
Persoana responsabilã pentru introducerea pe piata trebuie sa asigure ca presiunea de spargere a recipientelor este cu cel puţin 20% mai mare decât presiunea de încercare indicatã.
6.1.3. Încercarea de rezistenta la soc pentru recipientele din sticla protejate
Producãtorul trebuie sa asigure ca recipientele satisfac cerinţele pentru încercãri prevãzute la pct. 4.1.2.
6.1.4. Verificarea individualã a recipientelor pulverizatoare de aerosoli umplute
6.1.4.1. a) Fiecare recipient pulverizator de aerosoli umplut trebuie imersat într-o baie de apa. Temperatura apei şi perioada de imersie trebuie sa fie astfel încât sa permitã:
- conţinutului recipientului pulverizator de aerosoli sa atinga o temperatura uniforma de 50°C; sau
- valorii presiunii din recipientul pulverizator de aerosoli sa atinga valoara presiunii exercitate de conţinutul sau la o temperatura uniforma de 50°C.
b) Orice recipient pulverizator de aerosoli care prezintã o deformare permanenta vizibila sau o scurgere trebuie sa fie respins.
6.1.4.2. Totuşi persoana responsabilã pentru introducerea pe piata poate folosi, pe propria rãspundere şi cu acordul scris al persoanelor desemnate în acest sens din cadrul ISCIR - INSPECT, departament al Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, orice sistem de încercare care da posibilitatea obţinerii unui rezultat echivalent cu cel al metodei baii de apa.
6.2. Exemple de încercãri de verificare care se pot efectua
6.2.1. Încercãri pe recipiente goale
Presiunea de încercare trebuie aplicatã timp de 25 de secunde pe 5 recipiente alese în mod aleatoriu dintr-un lot omogen de 2.500 de recipiente goale, ceea ce înseamnã ca sunt fabricate din aceleaşi materiale prin acelaşi procedeu continuu de fabricaţie a lotului sau dintr-un lot care constituie producţia într-un interval de o ora.
Dacã oricare dintre aceste recipiente nu trece încercarea, vor fi alese în mod aleatoriu 10 recipiente suplimentare din acelaşi lot şi supuse aceleiaşi încercãri.
Dacã oricare dintre aceste recipiente nu trece încercarea, întregul lot va fi considerat neadecvat pentru utilizare.
6.2.2. Încercãri pe recipiente pulverizatoare de aerosoli umplute
Se vor efectua încercãri de verificare a etanseitatii la aer şi apa imersand un numãr reprezentativ de recipiente pulverizatoare de aerosoli umplute într-o baie de apa. Temperatura baii şi perioada de imersie trebuie sa fie astfel încât sa dea posibilitatea conţinutului recipientului pulverizator de aerosoli sa atinga o temperatura uniforma de 50°C în intervalul de timp cerut, pentru a se asigura ca nu are loc nici o spargere sau rupere.
Orice lot de recipiente pulverizatoare de aerosoli care nu trece aceste încercãri trebuie sa fie considerat neadecvat pentru utilizare.
--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016