Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGLEMENTARI TEHNICE din 19 aprilie 2001  specifice categoriei de recipiente - butelii pentru gaz, executate din otel fara sudura, RT 84/525*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGLEMENTARI TEHNICE din 19 aprilie 2001 specifice categoriei de recipiente - butelii pentru gaz, executate din otel fara sudura, RT 84/525*)

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 463 bis din 14 august 2001

--------
*) Aprobate de <>Ordinul nr. 113 din 19 aprilie 2001 , publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 463 din 14 august 2001.

ART. 1
1.1. Prezentele reglementãri tehnice se aplica mantalelor din oţel rezistente la presiune ale recipientelor - butelii fãrã suduri, adicã formate dintr-o singura bucata, ce pot fi reumplute şi transportate, care au o capacitate variind între 0,5 şi 150 de litri inclusiv, ce sunt proiectate pentru a imbutelia gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate. Aceste recipiente - butelii pentru gaz vor fi denumite în continuare "butelii".
1.2. Prezentele reglementãri tehnice nu se aplica buteliilor executate din oţel austenitic sau acelor butelii cãrora li se adauga metal în momentul închiderii bazei.
1.3. Prezentele reglementãri tehnice se aplica indiferent de numãrul de orificii pe care le are butelia (unul sau doua).
ART. 2
In sensul prezentelor reglementãri tehnice, denumirea "butelie tip-CS*1)" va însemna orice butelie proiectata şi fabricata astfel încât satisface cerinţele din prezentele reglementãri tehnice şi din "Reglementãrile tehnice cu privire la prevederi comune pentru recipiente sub presiune şi metode de verificare a acestora".
--------------
*1) - CS reprezintã marcajul naţional de conformitate a produselor cu cerinţele prevãzute în reglementãrile tehnice romane specifice

ART. 3
3.1. Se admite introducerea pe piaţa şi punerea în funcţiune a buteliilor tip CS care:
a) respecta cerinţele prezentelor reglementãri tehnice şi ale "Reglementãrilor tehnice cu privire la prevederi comune pentru recipiente sub presiune şi metode de verificare a acestora";
b) poarta marcajul pentru aprobarea de model CS şi pentru verificarea CS şi sunt însoţite de certificatul pentru aprobarea de model CS, sau
c) poarta marcajul pentru aprobarea de model CE şi pentru verificarea CE şi sunt însoţite de certificatul pentru aprobarea de model CE.
3.2. Nu se admite, din motive datorate fabricãrii sau verificãrii unei butelii, sa se refuze, sa se interzicã sau sa se restrângã comercializarea şi punerea în funcţiune a buteliilor tip-CS care sunt conform cerinţelor din prezentele reglementãri tehnice şi din "Reglementãrile tehnice cu privire la prevederi comune pentru recipiente sub presiune şi metode de verificare a acestora".
ART. 4
4.1. Toate buteliile tip-CS trebuie supuse aprobãrii de model CS.
4.2. Toate buteliile tip-CS trebuie supuse verificãrii CS cu excepţia buteliilor care au fost supuse incercarii la presiune hidraulica de 120 bar sau mai puţin şi care au o capacitate ce nu depãşeşte un litru.
ART. 5
Orice modificãri pentru adaptarea secţiunilor 2.1.3, 2.1.4, 2.3, 3.1.1.1, 3.4, 3.5, 3.6, 3.7, 4 ,5 şi 6 din Anexa nr. 2.A şi a altor Anexe ale prezentelor reglementãri tehice la progresul tehnic vor fi adoptate conform prevederilor "Reglementãrilor tehnice cu privire la prevederi comune pentru recipiente sub presiune şi metode de verificare a acestora" de cãtre Ministerului Industriei şi Resurselor, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
ART. 6
Procedura descrisã în Capitolul V (clauza derogatorie) al "Reglementãrilor tehnice cu privire la prevederi comune pentru recipiente sub presiune şi metode de verificare a acestora" se aplica secţiunii 2.2. din Anexa nr. 2.A. la prezentele reglementãri tehnice.
ART. 7
Anexele nr. 2.A, 2.B, 2.C, 2.D, şi 2.E fac parte integrantã din prezentele reglementãri tehnice.


ANEXA 2.A


I. DEFINIŢIILE SI SIMBOLURILE TERMENILOR UTILIZAŢI IN PREZENTA ANEXA

1.1. LIMITA DE CURGERE
In sensul prezentelor reglementãri, valorile limitei de curgere utilizate la calculul pãrţilor supuse la presiune, vor fi:
- în cazul în care un oţel nu are limita de curgere inferioarã şi superioarã, se va lua în calcul valoarea minima a limitei de curgere convenţionala R(p 0,2)
- în cazul în care un oţel are limita de curgere inferioarã şi superioarã, valoarea care va fi consideratã este:
- R(eL)
- R(eH) x 0,92, sau
- R(p 0,2)

1.2. PRESIUNEA DE SPARGERE
In sensul prezentelor reglementãri, termenul de "presiune de spargere" reprezintã presiunea corespunzãtoare instabilitatii plastice, şi anume, presiunea maxima obţinutã în timpul unei încercãri la presiunea de spargere.

1.3. SIMBOLURI
Simbolurile utilizate în cadrul acestei anexe au urmãtoarea semnificaţie:
P(h) = presiunea de încercare hidraulica, în bari;
P(r) = presiunea de spargere a buteliei masurata în timpul incercarii de spargere, în bari.
P(rt) = presiunea minima de spargere teoreticã, în bari;
R(e) = valoarea limitei de curgere conform paragrafului 1.1. pentru a se putea determina valoarea lui
R, folositã la calcularea pãrţilor supuse la presiune, în N/mmp;
R(eL) = valoarea minima a limitei de curgere inferioarã, garantatã de producãtorul buteliei, în N/mmp
R(eH) - valoarea minima a limitei de curgere superioarã, garantatã de producãtorul buteliei, în N/mmp.
R(p, 0,2) = limita convenţionala de curgere 0,2%, garantatã de cãtre producãtor, în N/mmp
Limita de curgere convenţionala reprezintã valoarea solicitãrii care duce la o alungire neproportionala, egala cu 0,2% din lungimea iniţialã
R(m) = Valoarea minima a rezistentei la tracţiune, garantatã de producãtorul buteliei, în N/mmp.
a = grosimea minima calculatã a mantalei cilindrice, în mm
D = diametrul exterior nominal al buteliei, în mm
d = diametrul dornului utilizat pentru încercãrile de indoire, în mm
R(mt)= Rezistenta realã la tracţiune, în N/mmp

1.4. NORMALIZARE
Termenul de "normalizare" este utilizat în prezentele reglementãri conform definiţiei prezentate în SR EN 10052:1996 Vocabular de tratamente termice al produselor feroase.
Normalizarea poate fi urmatã de revenire la o temperatura uniforma sub valoarea minima a punctului de transformare al oţelului (Ac1)

1.5. CĂLIRE SI REVENIRE
Termenul de "cãlire şi revenire" se referã la tratamentul termic la care este supusã o butelie finita în cadrul cãruia butelia este incalzita la o temperatura uniforma peste punctul superior de transformare al oţelului (Ac3). Butelia este apoi racita cu o viteza care nu va depãşi 80% din cea obţinutã prin racirea în apa la 20°C şi apoi revenita la o temperatura uniforma sub punctul inferior de transformare al oţelului (Ac1).
Tratamentul termic trebuie sa fie astfel încât sa nu genereze fisuri în butelie. Buteliile nu trebuie calite în apa fãrã aditivi.

2. CERINŢE TEHNICE

2.1 TIPURI DE OŢELURI UTILIZATE
2.1.1. Un oţel este definit în funcţie de metoda de fabricaţie, compoziţia sa chimica şi tratamentul termic la care este supusã butelia finite şi de proprietãţile sale mecanice. Producãtorul va furniza informaţiile corespunzãtoare, ţinând seama de cerinţele enumerate mai jos. Orice modificare a acestor informaţii va corespunde cu o schimbare a tipului de oţel, în sensul aprobãrii de model CS.
(a) Metoda de fabricaţie
Metoda de fabricaţie va fi definitã prin referire la procesul utilizat (ex: cuptor Martin, convertizoare cu insuflare de oxigen, cuptor electric) şi de metoda de calmare folositã.
(b) Compoziţia chimica
Compoziţia chimica, trebuie sa indice cel puţin:
- conţinutul maxim de sulf şi fosfor pentru toate cazurile,
- conţinutul de carbon, mangan şi siliciu pentru toate cazurile,
- conţinutul de nichel, crom, molibden şi vanadiu atunci când aceste substanţe sunt introduse deliberat ca elemente de aliere
Conţinutul de carbon, mangan, siliciu şi unde este cazul, nichel, crom, molibden şi vanadiu, trebuie indicat cu tolerante astfel încât diferenţele între valoarea minima şi maxima admisibilã pentru fiecare turnare, sa nu depãşeascã:

[] carbon:
0.06% atunci când conţinutul este mai mic de 0.30%,
0.07% atunci când conţinutul maxim este de 0.30% sau mai mult;
[] mangan şi siliciu:
0.30%
[] crom:
0.30% atunci când conţinutul maxim este mai mic de 1.5%,
0.50% când conţinutul maxim este de 1.5% sau mai mult;
[] nichel:
0.40%;
[] molibden:
0.15%;
[] vanadiu:
0.10%;
(c) Tratament termic
Tratamentul termic trebuie definit în raport cu temperatura, intervalul de timp menţinut la temperatura şi timpul fluidului pentru rãcire folosit pentru fiecare etapa de tratament (normalizare, urmatã sau nu de revenire, sau cãlire şi revenire).
Temperatura austenizarii înaintea calirii sau normalizarii trebuie fixatã cu o toleranta de 35°C, în ambele sensuri.
Aceeaşi condiţie se aplica pentru temperatura de revenire.
2.1.2. Condiţii ce trebuie respectate
Oţelul folosit trebuie sa fie oţel calmat şi rezistent la imbatranire. Întreaga butelie finita trebuie supusã unui tratament termic care poate fi:normalizare urmatã sau nu de revenire sau cãlire urmatã de revenire. Conţinutul de sulf şi fosfor din proba de turnare nu trebuie sa depasesasca valoarea de 0,035% pentru fiecare element în parte şi nu trebuie sa depasesca valoarea totalã de 0,06%. Conţinutul de sulf şi fosfor obţinut pentru produsul respectiv, nu trebuie sa depasesca valoarea de 0,04% pentru fiecare element şi nu trebuie sa depasesca valoarea totalã de 0,07%.
2.1.3. Un oţel definit conform paragrafului 2.1.1. nu poate fi folosit de producãtor dacã nu este acceptat, conform reglementãrilor în vigoare în România sau, de cãtre un stat membru, pentru fabricarea buteliilor fãrã sudura. Autoritãţile din România trebuie sa solicite statelor de unde provin buteliile din import, lista materialelor folosite la fabricarea buteliilor şi va informa, la cerere, cu privire la materialele folosite pe teritoriul României pentru fabricarea buteliilor. Fiecare stat membru va furniza autoritãţilor din România, la cerere, o lista a materialelor folosite pe teritoriul sau pentru fabricarea buteliilor cuprinse în prezentele reglementãri.
2.1.4. Trebuie sa existe posibilitatea de a efectua analize independente, în special cu scopul de a verifica în special dacã conţinutul de sulf şi fosfor corespunde cerinţelor de la paragraful 2.1.2. Aceste analize trebuie efectuate fie pe probe prelevate din produsul semi finit, asa cum este el livrat producãtorilor de butelii de cãtre producãtorul oţelului, fie pe o proba prelevata din produsul finit: butelia.
Atunci când se hotãrãşte prelevarea unei probe dintr-o butelie, se accepta ca proba sa fie prevalata din una din buteliile selecţionate anterior pentru încercãrile mecanice indicate la 3.1. sau pentru proba de rupere la presiune, descrisã la 3.2.

2.2. CALCULUL ELEMENTELOR SUPUSE LA PRESIUNE
2.2.1. Grosimea minima a peretelui trebuie sa fie cel puţin egala cu cea mai mare valoare obţinutã din urmãtoarea relatie de calcul:


Ph x D
- a = ─────── mm
20R + Ph
───
4/3



unde R este cea mai mica dintre urmãtoarele doua valori:
(1) Re;
(2) 0.75 Rm, pentru butelii normalizate sau normalizate şi revenite,
0.85 Rm, pentru butelii calite şi revenite.
- a = D/250 + 1mm,
- a = 1.5 mm
2.2.2. Atunci când un fund convex este obţinut prin forjarea din ţeava, grosimea peretelui masurata la centrul fundului convex va fi de cel puţin 1.5 a.
2.2.3. Grosimea bazei concave a buteliilor nu trebuie sa fie mai mica de 2a în interiorului diametrului pe care se sprijinã butelia.
2.2.4. Pentru a asigura o distribuţie uniforma a solicitãrilor, grosimea pereţilor buteliei trebuie sa creascã progresiv în secţiunea de trecere între peretele cilindric şi baza.

2.3. FABRICAŢIE SI EXECUŢIE
2.3.1. Grosimea fiecãrei butelii va fi controlatã şi starea suprafeţelor interioare şi exterioare va fi inspectata de cãtre producãtor pentru a verifica dacã:
- grosimea peretelui nu este în nici un punct mai mica decât cea specificatã în desen;
- suprafeţele interioare şi exterioare ale buteliei nu prezintã defecte care sa influenteze negativ funcţionarea sigura a buteliei.
2.3.2. Ovalitatea mantalei cilindrice trebuie limitatã la o astfel de valoare încât diferenţa între diametrele exterioare maxime şi minime în aceeaşi secţiune transversala sa nu fie mai mare de 1,5% din media acestor diametre.
Abaterea maxima a partii cilindrice a mantalei de la linia dreapta nu trebuie sa depãşeascã 3 mm/1 m lungime.
2.3.3. Postamentul buteliilor, acolo unde exista, trebuie sa fie suficient de solid şi trebuie confecţionat dintr-un material compatibil din punctul de vedere al coroziunii, cu tipul de oţel din care este fabricata butelia. De asemenea, forma postamentului trebuie sa confere buteliei un grad de stabilitate corespunzãtor. Postamentele nu trebuie sa permitã acumulãri de apa sau infiltrari de apa între acesta şi corpul buteliei.

3. ÎNCERCĂRI

3.1. ÎNCERCĂRI MECANICE
3.1.1. Condiţii generale
3.1.1.1. In afarã cazurilor în care se specifica altfel în cadrul prezentelor reglementãri, încercãrile mecanice se vor efectua conform urmãtoarelor standarde:
SR EN 10002-1:1995 Materiale metalice. Încercarea la tarcatiune. Partea 1: Metoda de încercare la temperatura ambianta;
SR EN 10003-1:1997: Materiale metalice. Încercarea de duritate Brinell. Partea 1: Metoda de încercare;
SR ISO 7438:1993 Materiale metalice. Încercare de indoire;
STAS 7737:1990 Încercãrile metalelor. Încercarea la indoire alternata a tablelor şi benzilor.
SR EN 10045 - 1:1993 Materiale metalice. Încercarea la incovoiere prin soc pe epruveta Charpy.
Partea 1: Metoda de încercare.
3.1.1.2. Toate încercãrile mecanice pentru verificarea calitãţii materialului folosit la fabricarea buteliilor vor fi efectuate pe epruvete prelevate din butelia finita.
3.1.2. Tipuri de încercãri şi criterii de încercare
Fiecare butelie pentru încercare trebuie supusã la o încercare de tracţiune în direcţie longitudinala, 4 încercãri la indoire în direcţie circumferentiala si, acolo unde grosimea peretelui permite sa se preleveze epruvete cu o laţime de cel puţin 5 mm, încercãri de rezilienta la tracţiune. Epruvetele pentru încercarea de rezilienta vor fi prelevate în direcţie transversale; totuşi, dacã grosimea si/sau diametrul buteliei implica prelevarea unei epruvete cu o laţime de cel puţin 5 mm într-o direcţie transversala, epruvetele vor fi prelevate în direcţie longitudinala.
3.1.2.1. Încercare la tracţiune
3.1.2.1.1. Epruveta va fi conform urmãtoarelor prevederi, conform prevederilor din cap. 4 al SR En 10002-1:1995 pentru epruvete cu o grosime mai mica, sau mai mare de 3mm:
In aceasta sitiuatie, lãţimea şi lungimea epruvetei va fi de 12,5 mm şi respectiv, 50 mm, indiferent de grosimea acesteia.
3.1.2.1.2. Cele doua fete ale epruvetei corespunzãtoare pereţilor interni şi externi ai buteliei nu trebuie prelucrate.
3.1.2.1.3. Alungirea exprimatã procentual, nu trebuie sa fie mai mica de:


25 x 10^3
──────────
2R(mt)



In plus, alungirea nu trebuie sa fie, nici un caz, mai mica de 14%, respectiv 11% atunci când încercarea se efectueazã conform cu SR EN 10002-1:1995
3.1.2.1.4. Valoarea obţinutã pentru rezistenta la tracţiune nu trebuie sa fie mai mica decât R(m)
Limita de curgere care se determina în timpul incercarii la tracţiune, va fi folositã, conform paragrafului 1.1, la calculul buteliei. Limita de curgere superioarã trebuie determinata din diagrama de curgere/alungire sau prin alta metoda la fel de precisa. Valoarea obţinutã pentru limita de curgere nu trebuie sa fie mai mica decât R(eH), R(eL) sau R(p 0.2), dupã caz.
3.1.2.2. Încercarea de indoire
3.1.2.2.1. Încercarea de indoire se va efectua pe epruvete obţinute prin tãierea unui inel cu o laţime de 25 mm, în doua pãrţi de lungime egala, a cãror margine poate fi prelucrata. Cele 2 fete ale fiecãrei epruvete corespunzãtoare pereţilor interni şi externi ai buteliei nu pot fi prelucrate.
3.1.2.2.2. Încercarea de indoiere trebuie efectuatã folosind un dorn cu diametru d şi doi cilindrii aflaţi la o distanta "d+3a" unul de celãlalt.
Pe durata incercarii, fata interioarã a inelului trebuie sa rãmânã pe dorn.
3.1.2.2.3. Epruveta nu trebuie sa se fisureze atunci când este îndoita spre interior în jurul unui dorn, pana când muchiile interioare se afla la o distanta egala cu diametrul dornului una fata de cealaltã. (vezi diagrama din Anexa nr. 2.C.)
3.1.2.2.4. Raportul (n) dintre diametrul dornului şi grosimea epruvetei nu trebuie sa depãşeascã valorile din tabelul de mai jos:


Valoarea efectivã a rezistentei la tracţiune Valoarea lui "n"
R(mt)N/mmp

Pana la 440 inclusiv 2
Peste 440 pana la 520 inclusiv 3
Peste 520 pana la 600 inclusiv 4
Peste 600 pana la 700 inclusiv 5
Peste 700 pana la 800 inclusiv 6
Peste 800 pana la 900 inclusiv 7
Peste 900 9


3.1.2.3. Încercãrile de rezilienta
3.1.2.3.1. Încercarea de rezilienta se efectueazã pe epruvete conform SR EN 10045-1:1993
Toate mãsurile rezistentei la soc se vor efectua la -20°C
Crestatura va fi perpendiculara pe fetele peretelui buteliei.
Epruvetele utilizate pentru încercarea de rezilienta nu trebuiesc îndreptate şi trebuie prelucrate pe cele şase fete, dar numai atît cat este necesar pentru obţinerea de suprafeţe plane.
3.1.2.3.2. Valoarea medie a rezistentei la soc obţinutã la trei încercãri de rezilienta în direcţie longitudinala sau transversala, de la fiecare din valorile individuale obţinute din încercãri, nu trebuie sa fie mai mici decât valoarea corespunzãtoare, exprimatã în J/cmp cuprinse în tabelul de mai jos.



┌─────────────────┬──────────────────────────┬────────────────────────────────┐
│ │Oţeluri pentru care Rm nu │Oţeluri pentru care Rm este mai │
│ │ depãşeşte 650 N/mmp │ mare de 650 N/mmp │
├─────────────────┼────────────┬─────────────┼────────────┬───────────────────┤
│ │longitudinal│transversal │longitudinal│transversal │
├─────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────────────┤
│Media celor trei │ 33 │ 17 │ 50 │ 51 │
│ epruvete │ │ │ │ │
├─────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────────────┤
│Fiecare valoare │ │ │ │ │
│ individualã │ 26 │ 13 │ 40 │ 20 │
└─────────────────┴────────────┴─────────────┴────────────┴───────────────────┘



3.2. ÎNCERCAREA DE SPARGERE LA PRESIUNEA HIDRAULICA
3.2.1. Condiţiile de încercare
Buteliile supuse la acest tip de încercare trebuie sa aibã marcajele specificate în secţiunea 6.
3.2.1.1. Încercarea de rezistenta la spargere la presiunea hidraulica trebuie efectuatã în doua etape succcesive, utilizând un banc de proba care permite creşterea presiunii în interiorul buteliei cu o viteza constanta, pana când butelia se sparge şi se înregistreazã curba variaţiei presiunii funcţie de timp. Încercarea trebuie sa se efectueze la temperatura camerei.
3.2.1.2. In timpul primei etape creşterea presiunii va fi constanta pana la nivelul în care începe deformarea plastica. Aceasta viteza nu trebuie sa depãşeascã 5 bar/sec.
De la începutul deformarii plastice (etapa a 2-a), debitul pompei nu trebuie sa fie mai mare decât dublul debitului din prima etapa şi trebuie menţinut constant pana când butelia se sparge.
3.2.2. Interpretarea incercarii.
3.2.2.1. Interpretarea incercarii de spargere la presiune implica:
- examinarea curbei presiune/timp pentru a determina presiunea de spargere.
- examinarea zonei rupte şi forma muchiilor,
- în cazul buteliilor cu baza concava se verifica dacã a apãrut inversarea curbii bazei buteliei.
3.2.2.2. Presiunea de spargere masurata (Pr) nu va fi mai mare de valoarea data de:



20a Rm
Prt = ───────
(D-a)



3.2.2.3. Încercarea de spargere nu trebuie sa ducã la fragmentarea buteliei.
3 2.2.4. Ruptura principala nu trebuie sa fie casanta,în sensul ca, muchiile rupturii nu trebuie sa fie dispuse radical ci înclinat în raport cu planul diametrului şi trebuie sa prezinte o contractie.
O ruptura este acceptabilã numai în cazul în care îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
1. Pentru buteliile a cãror grosime "a" nu depãşeşte 7.5 mm:
(a) partea mai mare a rupturii trebuie sa fie dispusã longitudinal;
(b) ruptura nu trebuie sa prezinte ramificatii multiple;
(c) ruptura nu trebuie sa aibã extindere pe circumferinta mai mult de 90° pe ambele fete ale partii principale;
(d) ruptura nu trebuie sa fie extinsã în pãrţile buteliei în care grosimea acesteia este de 1.5 ori mai mare decât grosimea maxima masurata la jumãtatea buteliei.
(e) în cazul buteliilor cu baza convexa, ruptura nu trebuie sa ajungã pana în centrul bazei buteliei. Se accepta sa nu fie Îndeplinitã condiţia de la punctul (d) în unul din urmãtoarele cazuri:
(a) în cazul existenţei unui cap conic sau a unei baze convexe la care ruptura nu se extinde în pãrţile buteliei care au un diametru mai mic decât 0.75 ori diametrul exterior nominal al buteliei.
(b) în cazu) unei baze concave, unde distanta dintre punctul cel mai îndepãrtat al rupturii şi planul bazei buteliei depãşeşte de 5 ori grosimea "a".
2. In cazul în care grosimea "a" depãşeşte 7.5 mm, partea mai mare a rupturii trebuie sa fle dispusã longitudinal.
3.2.2.5. Ruptura nu trebuie sa indice nici un defect evident în metal.

3.3. ÎNCERCAREA LA PRESIUNE CICLICA
3.3.1. Buteliile supuse acestei Încercãri trebuie marcate cu simbolurile specificate în secţiunea 6 a prezentelor reglementãri specifice.
3.3.2. Încercarea la presiune ciclica se va efectua pe doua butelii garantate de producãtor ca fiind reprezentative pentru buteliile confecţionate, la valorile minime specificate în proiectul de execuţie, folosind un fluid necoroziv.
3.3.3. Aceasta încercare va fi ciclica. Presiunea ciclica maxima va fi egala cu valoarea presiunii P(h) sau 2/3 din valoarea lui P(h).
Valoarea cea mai mica pentru presiunea ciclica, nu trebuie sa depãşeascã 10% din valoarea superioarã pentru aceeaşi presiune.
Numãrul minim de cicluri şi frecventa maxima de încercare sunt prezentate în tabelul urmãtor:


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Presiunea maxima anlicata P(h) 2/3 P(h)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãrul minim de cicluri 12000 80000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Frecventa maxima în cicluri pe minut 5 12
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Temperatura masurata pe peretele exterior al buteliei nu trebuie sa depãşeascã 50°C pe durata incercarii,.
Rezultatele acestei încercãri se considera a fi satisfãcãtoare în situaţia în care butelia a parcurs numãrul prevãzut de cicluri, fãrã a prezenta scurgeri.

3.4. ÎNCERCAREA LA PRESIUNE HIDRAULICA
3.4.1. Presiunea apei în interiorul buteliei trebuie sa creascã uniform pana la atingerea valorii lui P(h)
3.4.2. Butelia trebuie sa rãmânã la presiunea P(h) un timp suficient de îndelungat astfel încât sa fie posibil de verificat faptul ca presiunea este constanta şi butelia nu prezintã scurgeri.
3.4.3. Dupã încercarea la presiune hidraulica, butelia nu trebuie sa prezinte deformaţii remanente.
3.4.4. Orice butelie care a fost supusã incercarii şi nu a îndeplinit condiţiile de încercare trebuie respinsã.

3.5. VERIFICAREA CONSISTENTEI BUTELIEI
Aceasta încercare implica verificarea ca nici unul din cele 2 puncte de pe metalul suprafeţei exterioare a buteliei sa nu difere, ca duritate, cu mai mult de 25 HB. Încercãrile trebuie efectuate în doua secţiuni transversale ale buteliei lângã capãt şi baza, în patru puncte diferite, uniform distribuite.

3.6. VERIFICAREA CONSISTENTEI UNUI LOT DE BUTELII
Aceasta încercare, care trebuie efectuatã de producãtorul buteliei, implica verificarea cu ajutorul unei încercãri de duritate sau alta metoda corepunzatoare ca nu a avut nici o eroare în alegerea materialului din care a fost fabricata butelia (foaia de tabla, bolturi, ţevi) sau în efectuarea tratamentului termic. In cazul buteliilor de oţel normalizat dar nerevenit, aceste încercãri nu sunt necesare pentru fiecare butelie în parte

3.7. VERIFICAREA SUPORTULUI BUTELIEI
Se va efectua o secţiune mediana în suportului buteliei şi una dintre suprafeţele obţinute în acest mod se va slefui şi va fi examinata cu un dispozitiv care asigura mãrirea imaginii între 5 şi 10 ori. Butelia se va considera ca fiind cu defect în cazul în care se observa existenta unor fisuri în material. De asemenea se va respinge butelia şi în situaţia în care se detecteaza prezenta unor pori sau incluziuni ale cãror valori reprezintã o ameninţare pentru securitatea în exploatare a buteliei.

4. APROBAREA DE MODEL CS
Aprobarea de model CS la care se face referire în articolul 4 al prezentelor reglementãri, poate fi emisã şi pentru "familii de butelii".
Termenul "familii de butelii" se referã la butelii fabricate de acelaşi producãtor, care diferã între ele numai din punctul de vedere al lungimii, dar care se încadreazã în urmãtoarele limite:
- lungimea minima nu trebuie sa fie mai mica decât de trei ori diametrul buteliei
- lungimea maxima a buteliei nu trebuie sa depãşeascã valoarea de 1.5 x lungimea buteliei verificate.
4.1. Persoanele care solicita aprobarea de model CS trebuie sa punã la dispoziţia organismului de inspecţie, pentru fiecare familie de butelii, toatã documentaţia necesarã pentru încercãrile indicate mai jos precum şi un lot de 50 butelii din care se vor lua acele butelii care vor fi supuse încercãrilor descrise în acelaşi paragraf. Solicitantul trebuie sa dea detalii organismului de inspecţie cu privire la tipul şi durata tratamentului termic efectuat, precum şi asupra temperaturii la care a fost fãcut. De asemenea, trebuie sa obţinã de la producãtorul oţelului certificat de analiza la turnare.
4.2. In cadrul derulãrii procedurii pentru aprobarea de model CS, organismul de inspecţie trebuie sa:
4.2.1. verifice dacã:
- calculele prevãzute în paragraful 2.2. sunt corecte,
- grosimea pereţilor a doua butelii corespunde cu prevederile din paragraful 2.2., ca masurarile au fost efectuate în trei secţiuni transversale diferite şi ca au acoperit întreaga circumferinta a secţiunilor longitudinale de la baza şi vârf,
- condiţiile prevãzute în paragrafele 2.1. şi 2.3.3. sunt respectate,
- cerinţele descrise în paragraful 2.3.2. sunt respectate pentru toate buteliile selecţionate,
- suprafeţele interioare şi exterioare ale buteliilor nu prezintã nici un defect care sa pericliteze securitatea în exploatare a acestora.
4.2.2. efectueze urmãtoarele încercãri pentru buteliile selecţionate:
- încercãrile specificate în paragraful 3.1, pe doua butelii; acolo unde lungimea buteliei este egala sau mai mare de 1500 mm, încercarea la tracţiune în direcţie longitudinala şi încercarea de indoire trebuie fãcute pe probe prelevate din zona superioarã şi inferioarã a mantalei,
- încercãrile specificate în paragraful 3.2, pe doua butelii,
- încercãrile specificate în paragraful 3.3, pe doua butelii,
- încercãrile specificate în paragraful 3.5, pe o singura butelie,
- încercãrile specificate în paragraful 3.7, pe toate buteliile luate pentru proba.
4.3. In situaţia în care rezultatele încercãrilor mai sus menţionate sunt satisfãcãtoare, organismul de control emite certificatul pentru aprobarea de model CS conform modelului expus în Anexa nr.2.D.

5. VERIFICAREA CS

5.1. IN SCOPUL VERIFICĂRII CS, PRODUCĂTORUL BUTELIEI TREBUIE SA:
5.1.1. prezinte organismului de inspecţie certificatul pentru aprobarea de model CS,
5.1.2. punã la dispoziţie organismului de inspecţie certificatele care indica analiza de turnare a oţelului furnizat pentru fabricaţia buteliei,
5.1.3. posede mijloace de identificare metoda de turnare a oţelului pentru fiecare butelie în parte.
5.1.4. prezinte organismului de inspecţie documentaţie referitoare la tratamentul termic, fiind necesar sa se specifice dacã buteliile furnizate de acesta sunt normalizate sau calite şi revenite şi sa declare tipul de tratament aplicat.
5.1.5. punã la dispoziţie organismului de inspecţie o lista a buteliilor în care sa ofere date cu privire la marcajele existente pe acestea conform prevederilor paragrafului 6.

5.2. IN TIMPUL VERIFICĂRII CS
5.2.1. Organismul de inspecţie trebuie sa:
- confirme ca a fost obţinut certificatul pentru aprobarea de model CS, şi ca buteliile sunt conforme cu acesta,
- verifice documentaţia care furnizeazã date cu privire la materiale,
- verifice dacã sunt respectate condiţiile specificate în secţiunea 2 si, în special sa verifice prin examinare vizuala dacã au fost respectate specificaţiile cu privire la construcţie şi probe conform secţiunii 2.3.1.; examinarea vizuala trebuie sa acopere cel puţin 10% din buteliile inspectate,
- efectueze încercãrile descrise în paragraful 3.1. şi 3.2,
- verifice dacã informaţiile furnizate de producãtor conform cu lista din paragraful 5.1.5. sunt corecte; aceasta verificare se va face prin alegerea aleatoare a buteliilor,
- sa evalueze rezultatele încercãrilor de consistenta pentru lotul respectiv de butelii, în sensul ca acestea sa fie conform specificatiilor paragrafului 3.6.
In cazul în care rezultatele verificãrilor sunt satisfãcãtoare, organismul de inspecţie va emite un certificat de verificare CS, asa cum este prezentat în modelul din Anexa nr.2.E la prezentele reglementãri specifice.
5.2.2. Pentru cele doua tipuri de încercãri recomandate în paragraful 3.1.si 3.2., se vor alege aleatoriu doua butelii din fiecare lot de 202 butelii sau parte din buteliile care au parcurs aceeaşi metoda de turnare şi acelaşi tip de tratament termic, în condiţii similare.
Una dintre butelii se va supune la încercãrile specificate în paragraful 3.1. (încercãri mecanice) şi cealaltã la încercãrile descrise în paragraful 3.2. (încercarea de spargere). In cazul în care rezulta ca una dintre încercãri a fost efectuatã incorect sau în cazul apariţiei unei erori, încercarea trebuie repetatã.
In cazul în care unul sau mai multe încercãri s-au dovedit a fi total sau parţial nesatisfacatoare, trebuie investigat imediat motivul de cãtre organismul de inspecţie.
5.2.2.1. In cazul în care eroarea nu se datoreazã tratamentului termic, întregul lot va fi refuzat.
5.2.2.2. In cazul în care eroarea se datoreazã tratamentului termic, producãtorul poate supune toate buteliile din lot la un nou tratament termic.
In urma repetarii tratamentului termic:
- producãtorul va trebui sa efectueze din nou toate încercãrile prevãzute la paragraful 3.6,
- organismul de inspecţie trebuie sa efectueze încercãrile prevãzute în primul şi al doilea paragraf de la punctul 5.2.2.
In cazul în care buteliile nu sunt supuse din nou tratamentului termic sau dacã rezultatele încercãrilor şi probelor efectuate dupã repetarea tratamentului termic nu satisfac cerinţele prezentelor reglementãri specifice, lotul va fi respins.
5.2.3. Selecţionarea mostrelor şi toate încercãrile se vor efectua în prezenta şi sub directa supraveghere a unui reprezentant al organismului de inspecţie.
5.2.4. Dupã efectuarea tuturor încercãrilor solicitate, toate buteliile din lotul respectiv vor fi supuse incercarii la presiune hidraulica, asa cum este descris în paragraful 3.4. din prezentele reglementãri. Încercarea la presiune hidraulica se va efectua sub directa supraveghere a unui reprezentant al organismului de inspecţie.

5.3. EXCEPTAREA DE LA VERIFICAREA CS.
In cazul în care buteliile sunt exceptate de la verificarea CS conform prevederilor art.4 al prezentelor reglementãri specifice, toate încercãrile prevãzute la paragraful 5.2. vor fi efectuate de producãtor pe propria rãspundere.
Producãtorul va pune la dispoziţia organismului de inspecţie toate documentele şi rapoartele încercãrilor şi verificãrilor.

6. MARCAJE SI INSCRIPTIONARI
Marcajele şi inscriptionarile specificate în aceasta secţiune trebuie sa fie aplicate în mod vizibil, lizibil şi de nesters, pe umarul buteliei.
In cazul buteliilor cu o capacitate ce nu depãşeşte 15 litri, marcajele şi inscriptionarile pot fi poansonate fie pe umarul buteliei sau, în orice alta zona cu o grosime mai mare.
O exemplificare a marcajelor şi inscriptionarilor este prezentatã în Anexa nr.2.B la prezentele reglementãri specifice.

6.1. INSCREPIPTIONAREA MARCAJELOR
Prin derogare de la cerinţele secţiunii 3 a Anexei nr.l.A la "Reglementãri tehnice cu privire la prevederi comune pentru recipiente sub presiune şi metode de verificare a acestora", producãtorul va inscriptiona aprobarea de model CS în ordinea urmãtoare:
- pentru buteliile care au aprobarea de model CS şi verificarea CS conform art. 4 din prezentele prescripţii specifice:
- litera E stilizata,
- numãrul de identificare al Reglementãrilor tehnice, 123,
- litera(le) de tipar care simbolizeaza ţara care a acordat aprobarea de model CS, pentru România RO, şi ultimele doua cifre ale anului în care a fost acordatã aceasta aprobare,
- numãrul aprobãrii de model CS (de ex. E(stilizat) 123 RO 01 45)
- pentru buteliile exceptate de la verificarea CS din art. 4 al prezentelor reglementãri specifice:
- litera stilizata E inconjurata de un hexagon,
- numãrul de identificare al Reglementãrilor tehnice, 123,
- litera(le) de tipar care simbolizeaza ţara care a acordat aprobarea de model CS, pentru România RO, şi ultimele doua cifre ale anului în care a fost acordatã aceasta aprobare,
- numãrul aprobãrii de model CS (de ex. E(stilizat înscris în hexagon) 123 RO 01 45)
Prin derogare de la prevederile secţiunii 3 din Anexa nr. 1.B la "Reglementãri tehnice cu privire la prevederi comune pentru recipiente sub presiune şi metode de verificare a acestora", organismul inspecţie va trebui sa inscriptioneze însemnele verificãrii CS, în urmãtoarea ordine:
- litera"e",
- litera(le) de tipar care simbolizeaza ţara în care s-a efectuat verificarea, pentru România RO, împreunã cu unul sau doua cifre prin care se identifica subdivizia teritorialã a organismului de inspecţie, dupã caz,
- simbolul organismului de inspecţie se aplica de cãtre agentul verificator, împreunã cu marca agentului verificator, acolo unde este cazul,
- un hexagon,
- data verificãrii: anul, luna (de ex. e RO x (hexagon) 01/11).

6.2. INSCRIPTIONARI DE CONSTRUCŢIE
Producãtorul va inscriptiona urmãtoarele detalii constructive:
6.2.1 referitoare la oţel:
- un numãr care indica valoarea lui R, exprimatã m N/mmp, pe baza cãruia s-au efectuat calculele.
- simbolul N (butelie normalizata sau normalizata şi revenita) sau simbolul T (butelie cãlita şi revenita)
6.2.2. referitor la încercarea la presiune hidraulica: valoarea presiunii de încercare exprimatã în bari, urmatã de simbolul "bar"
6.2.3. referitor la tipul buteliei:
- masa buteliei, inclusiv pãrţile componente, fãrã robinet, în kg, şi capacitatea minima, exprimatã în litri, garantatã de producãtorul buteliei
- valorile pentru masa şi capacitate trebuie sa aibã o zecimala. Aceasta valoare se va aproxima în minus, pentru capacitate şi în plus pentru masa.
6.2.4. referitor la ţara de origine
- litera(le) de tipar care indica ţara de origine, urmatã de numãrul de fabricaţie şi ştampila producãtorului.

ANEXA 2.B

_____________
NOTA(CTCE)
Anexa nr. 2.B se gaseste în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 463 bis din 14 august 2001 la pagina 26.


ANEXA 2.C
Incercarea de Indoire

_____________
NOTA(CTCE)
Anexa nr. 2.C - Incercarea de indoire, se gaseste în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 463 bis din 14 august 2001 la pagina 26.


ANEXA 2.D

CERTIFICATUL PENTRU APROBARE DE MODEL CS


Emis de ...............................................................
pe baza ..........................................(reglementãri tehnice)
aplicând Reglementãrile tehnice spcifice categoriei:

RECIPIENTE - BUTELII PENTRU GAZ, EXECUTATE DIN OŢEL FĂRĂ SUDURA, RT 84/525
__________________________________________

Nr. aprobare CS ................... Data .................
Tipul de butelie ...............(descrierea familiei de butelii care a
primit aprobarea de model CS)....................
Ph ..........., D ........, a ..............................
Lmin ........., Lmax .........., Vmin ........., Vmax ......
Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat ............(numele şi adresa
producãtorului sau a reprezentantului sau autorizat)............................
Marcajul aprobãrii de model CS E(stilizat) ..... E(stilizat în hexagon)....

Detalii cu privire la rezultatele examinãrii modelului pentru aprobarea CS
şi principalele caracteristici ale modelului sunt anexate.
Toate informaţiile pot fi obţinute de la ..................(Numele şi adresa
organismului care aproba) ......................................................
Certificat la ............, data ...........................

...........
(Semnãtura)



ANEXA TEHNICA LA CERTIFICATUL PENTRU APROBARE DE MODELE CS

1. Rezultatele examinãrii CS a modelului în vederea aprobãrii de model CS.
2. Principalele caracteristici ale prototipului, în special:
- secţiune transversala a tipului buteliei care a primit aprobarea de model indicând:
- diametrul exterior nominal D,
- grosimea minima a peretelui buteliei, a
- grosimea minima la baza şi la capac,
- lungimea minima şi maxima, L(min),L(max)
- capacitatea sau capacitãţile V(min), V(max)
- presiunea P(h)
- numele producãtorului/nr. desenului, data
- numele tipului buteliei
- oţelul, conform secţiunii 2.1.(tipul/compoziţia chimica/metoda de fabricaţie/tratament termic/caracteristicile mecanice garantate.


ANEXA 2.E

MODEL

CERTIFICATUL VERIFICĂRII CS

Aplicarea Reglementãrilor tehnice specifice categoriei recipient - butelii pentru gaz, executate din oţel fãrã sudura, RT84/525
Organismul de inspecţie ...........................................
Data ..............................................................
Nr. aprobãrii model CS ............................................
Descrierea recipientelor - butelii ................................
Nr. verificãrii CS ................................................
Lotul de fabricaţie nr............pana la .........................
Producãtor .......(Nume şi adresa)................
Ţara ..................... Marcaj .................................
Beneficiar /proprietar ............................................
Client .........(Nume şi adresa)...................................

...........................
(semnãtura inspectoratului)


ÎNCERCĂRILE DE VERIFICARE

1. MASURARILE BUTELIILOR DE PROBA



┌───────────┬─────────────────┬───────────┬─────────────┬──────────────────────┐
│Incercarea │Lot constând din │Capacitatea│Masa buteliei│ Grosimea minima │
│ nr. │nr. ...... pana │ în apa │ goale │ masurata │
│ │la nr. ........ │ (litri) │ (Kg) ├───────────┬──────────┤
│ │ │ │ │a peretelui│ a bazei │
│ │ │ │ │ (mm) │ (mm) │
├───────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
└───────────┴─────────────────┴───────────┴─────────────┴───────────┴──────────┘

┌───┬──────┬──────────────────────────┬──────────────┬────────┬──────┬─────────┐
│ │ │ │Încercare de │Incerca-│Incer-│Descri- │
│In-│Trata-│Încercarea la tracţiune │ reziliere │rea de │care │erea │
│cer│ment ├──────┬───────┬──────┬────┼──────────────┤indoire │ de │ruperii │
│ca-│ter- │Epru- │Limita │Rezis-│Alun│Piesa crestata│la 180°C│spar- │(Descri- │
│rea│mic │veta │ de │tenta │gi- │(Charpy) la- │fãrã fi-│gere │ere sau │
│nr │ nr │con- │curge- │ la │rea │20°C cu lati- │surare │hidra-│diagrama │
│ │ │form │re R(e)│trac- │ │mea .... mm │ │ulica │anexatã) │
│ │ │SR EN │(N/mmp)│tiune │ A ├─────┬────────┤ │ │ │
│ │ │10002-│ │R(mt) │(%) │Medie│ Min │ │ │ │
│ │ │1:1995│ │(N/ │ │J/cmp│J/cmp │ │ │ │
│ │ │ │ │mmp) │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼──────┼───────┼──────┼────┼─────┼────────┼────────┼──────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┴──────┴──────┴───────┴──────┼────┼─────┼────────┼────────┼──────┼─────────┤
│Valorile minime specificate │ │ │ │ │ │ │
└────────────────────────────────┴────┴─────┴────────┴────────┴──────┴─────────┘



Eu, subsemnatul, declar ca am controlat ca verificãrile, încercãrile şi controalele prescrise în secţiunea 5.2. a Anexei nr.2A la "Reglementãri tehice specifice categoriei de recipiente-butelii pentru gaz, executate din oţel fãrã sudura, RT84/525", au fost efectuate cu succes.

Observaţii speciiale ........................................
Observaţii generale .........................................
Data ....................... Locul ..........................

........................
(semnãtura inspectorului)


In numele ..........(organismul de inspecţie ...........


-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016