Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROTOCOLUL din 19 noiembrie 2004  celei de-a doua reuniuni a Comisiei mixte romano-ungare pentru realizarea prevederilor Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind cooperarea in domeniul protectiei mediului Bucuresti, 18-19 noiembrie 2004    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROTOCOLUL din 19 noiembrie 2004 celei de-a doua reuniuni a Comisiei mixte romano-ungare pentru realizarea prevederilor Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind cooperarea in domeniul protectiei mediului Bucuresti, 18-19 noiembrie 2004

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 222 din 16 martie 2005
În conformitate cu art. 4 din Acordul dintre Guvernul României si Guvernul Republicii Ungare privind cooperarea în domeniul protectiei mediului, semnat la Bucuresti la data de 26 mai 1997 si intrat în vigoare în anul 2000, în perioada 18-19 noiembrie 2004 a avut loc la Bucuresti a doua reuniune a Comisiei mixte româno-ungare pentru protectia mediului, denumita în continuare Comisia mixta.
Pentru pregatirea celei de-a doua reuniuni a Comisiei mixte, în data de 18 noiembrie 2004 a avut loc o întâlnire bilaterala pregatitoare la nivel de experti.
Întâlnirea Comisiei mixte a fost prezidata de doamna Speranta Maria Ianculescu, ministrul român al mediului si gospodaririi apelor, si de domnul dr. Miklos Persanyi, ministrul ungar al mediului si apei, în calitate de copresedinti ai Comisiei mixte.

Lista participantilor la întâlnire este prezentata în anexa nr. 1.

Ordinea de zi a reuniunii a cuprins urmatoarele subiecte de discutii:

1. Protectia mediului în România si Republica Ungara - prezentare generala a politicii, strategiei si prioritatilor în domeniul mediului în cele doua tari
2. Analiza întâlnirii grupului permanent de experti privind protectia mediului, desfasurata la Debretin la 21-22 septembrie 2004
3. Analiza întâlnirii grupului permanent de experti privind ocrotirea naturii, desfasurata la Szarvas la 10-11 august 2004
4. Aprobarea protocoalelor încheiate cu ocazia întâlnirilor grupurilor de experti si a programului de lucru pentru 2004-2005
5. Alte aspecte privind cooperarea bilaterala, regionala si internationala în domeniul protectiei mediului
6. Stabilirea locului si datei desfasurarii celei de-a treia reuniuni a Comisiei mixte
7. Adoptarea Protocolului celei de-a doua reuniuni a Comisiei mixte.
În cuvântul de deschidere, copresedintii Comisiei mixte au accentuat importanta îndeplinirii obligatiilor si sarcinilor comune acceptate în Acordul dintre Guvernul României si Guvernul Republicii Ungare privind cooperarea în domeniul protectiei mediului si au subliniat ca aceasta noua întâlnire a Comisiei mixte are rolul de a dezvolta cooperarea bilaterala privind protectia mediului.
S-a exprimat speranta ca dezvoltarea cooperarii bilaterale va fi benefica atât pentru România, cât si pentru Republica Ungara si, totodata, s-a accentuat importanta implementarii cerintelor Uniunii Europene.
Copresedintii si-au manifestat, de asemenea, satisfactia în ceea ce priveste nominalizarea, conform obligatiilor stabilite prin Acordul dintre Guvernul României si Guvernul Republicii Ungare privind cooperarea în domeniul protectiei mediului, a conducatorilor grupurilor permanente de experti în domeniul protectiei mediului si ocrotirii naturii si au avut loc informari reciproce în legatura cu aceste nominalizari. De asemenea, a fost apreciata organizarea primelor întâlniri ale acestor grupuri de experti.
1. Protectia mediului în România si Republica Ungara - prezentare generala a politicii, strategiei si prioritatilor în domeniul mediului în cele doua tari
Partea româna a prezentat cadrul institutional si legislativ privind protectia mediului, precum si stadiul transpunerii si implementarii acquisului comunitar specific. A fost prezentat, de asemenea, stadiul negocierilor capitolului 22 - Mediu, precum si prioritatile Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor pentru perioada imediat urmatoare. De asemenea, a fost prezentat modul de organizare si activitatile întreprinse de România în domeniul conservarii habitatelor naturale, a diversitatii biologice si a peisajului si modalitatile de valorificare durabila a resurselor biologice naturale din flora si fauna salbatica.
Partea ungara a prezentat principalele aspecte ale strategiei nationale si internationale de protectie a mediului si a naturii, punând accent pe obligatiile asumate ca membru al Uniunii Europene, precum si importanta cooperarii în acest sens cu statele vecine. A dat informatii asupra sarcinilor prioritare din diferite domenii specifice.
Partea ungara a salutat si a luat cunostinta de informarea partii române privind stadiul negocierilor de aderare. S-a aratat ca urmatorul pas de largire a Uniunii Europene va integra într-o unitate politica si economica statele din regiune, ceea ce va favoriza tarile noastre si din punct de vedere al protectiei mediului, a naturii, respectiv din punctul de vedere al utilizarii durabile a resurselor naturale.
Republica Ungara are încredere ca România va încheia negocierile în domeniul protectiei mediului cu Uniunea Europeana cu rezultate care vor servi atât binele Uniunii Europene, cât si al României si Ungariei.
2. Analiza întâlnirii grupului permanent de experti privind protectia mediului, desfasurata la Debretin la 21-22 septembrie 2004
Comisia mixta a audiat informarea grupului de experti de la prima sedinta de lucru si a stabilit ca prioritate realizarea schimbului de experienta si de informatii în domeniul preluarii si implementarii normelor Uniunii Europene în perioada urmatoare.
Sarcina prioritara în zona de frontiera este sprijinirea colaborarii dintre autoritatile teritoriale de mediu, întarirea relatiilor de specialitate atât în privinta cunoasterii surselor de periclitare a starii mediului si diminuarii prejudiciilor cauzate mediului, cât si în evaluarea problemelor existente si a posibilitatilor de solutionare a acestora.
În acest scop partile au convenit ca, în afara sedintelor ordinare ale grupului de experti, sa organizeze anual una - doua întâlniri ale specialistilor în vederea dezbaterii detaliate a unor domenii de specialitate, alese în prealabil de comun acord, privind modul de reglementare si punerea în aplicare a acestora.
Comisia mixta, pe baza proiectului programului de lucru pentru perioada 2004 - 2005, prezentat de grupul de experti, asteapta progrese mai ales în urmatoarele domenii:
- informari reciproce si continue de specialitate, schimburi de experienta, de acte normative si norme metodologice de aplicare;
- elaborarea metodologiei comune referitoare la inventarul surselor potentiale de poluare, precum si a regulamentului fluxului informational între autoritatile competente de mediu în cazul poluarilor accidentale, luând în considerare reglementarile în vigoare în domeniul apelor dintre cele doua parti;
- informarea reciproca asupra sistemelor de monitorizare a starii mediului în zona de frontiera, identificarea posibilitatilor de dezvoltare a acestora, crearea sistemului schimburilor de date, redactarea în comun a materialului privind starea mediului.
3. Analiza întâlnirii grupului permanent de experti privind ocrotirea naturii, desfasurata la Szarvas la 10-11 august 2004
Partile, în cadrul întâlnirii în privinta activitatii grupului de experti, s-au concentrat asupra importantei urmatoarelor subiecte:
- schimb de experienta în preluarea si implementarea normelor Uniunii Europene, în domeniul crearii relatiilor dintre cele doua state prin reteaua "Natura 2000", în privinta conservarii unitare a valorilor naturale din regiunea biogeografica Panonica;
- colaborarea si elaborarea unor proiecte comune în domeniul conservarii naturii, iar în cadrul acestora realizarea unor proiecte care au ca obiective crearea coridoarelor ecologice între Parcul Natural Muntii Apuseni si zonele de frontiera;
- în interesul conservarii valorilor naturale si a managementului eficient al acestora, sprijinirea institutiilor de protectie a mediului, dezvoltarea cooperarii dintre agentiile de protectie a mediului Harghita, Bihor, Arad si Timis si institutiile de protectie a naturii din Republica Ungara.
4. Aprobarea protocoalelor încheiate cu ocazia întâlnirilor grupurilor de experti si a programului de lucru pentru 2004-2005
Comisia mixta a analizat si a aprobat protocoalele încheiate cu ocazia întâlnirilor din anul 2004 ale grupurilor de experti, modul de functionare si programul de lucru pentru perioada 2004-2005, conform anexelor nr. 2 si 3.
5. Alte aspecte privind cooperarea bilaterala, regionala si internationala în domeniul protectiei mediului
5.1. Înfiintarea unui grup ad-hoc de experti pentru analizarea surselor de risc asupra mediului cu potential efect transfrontier.
Partile au convenit asupra necesitatii înfiintarii în cadrul Comisiei mixte a unui grup ad-hoc de experti cu urmatoarele sarcini:
- identificarea, constatarea, analizarea si prezentarea problemelor legate de înfiintarea, exploatarea si verificarea obiectivelor si activitatilor cu potential efect transfrontier, în mod special privind proiectul Rosia Montana;
- elaborarea de propuneri privind prevenirea si diminuarea cât mai mult posibil a impactului asupra mediului, în conformitate cu prevederile art. 2 pct. 4 si art. 5 din Acordul dintre Guvernul României si Guvernul Republicii Ungare privind cooperarea în domeniul protectiei mediului.
Grupul de experti va tine prima sedinta în trimestrul I al anului 2005 si va elabora programul de lucru, pe care îl va prezenta spre aprobare Comisiei mixte.
Fiecare parte îsi va desemna conducatorul acestui grup ad-hoc, iar înstiintarea reciproca se va realiza în termen de o luna, prin secretariatele Comisiei mixte.
În ceea ce priveste proiectul Rosia Montana, partea româna a mentionat ca urmeaza sa fie creata o comisie interministeriala, care va constitui interfata cu membrii unei comisii similare stabilite de catre Republica Ungara, conform celor convenite de prim-ministrii celor doua tari. Partea româna a informat, de asemenea, partea ungara ca pâna la aceasta data nu s-a primit nici o solicitare privind emiterea acordului de mediu pentru acest proiect.
În privinta investitiei de la Rosia Montana, partea ungara a luat cunostinta de prezentarea partii române. De asemenea, si-a exprimat îngrijorarea în legatura cu deschiderea exploatarii de minereu aurifer, sustinând pozitia initiala de nesprijinire a realizarii investitiei si a participarii în procesul de evaluare a impactului asupra mediului, precum si în activitatea Comisiei mixte stabilite conform acordului încheiat între prim-ministrii celor doua tari. Aspectele specifice ale investitiei vor fi analizate în detaliu de catre grupul de experti ad-hoc.
Comisia mixta sustine ca în viitor pe teritoriile celor doua state vor fi autorizate numai acele obiective care utilizeaza cele mai bune tehnici disponibile în cadrul activitatilor IPPC si în conformitate cu normativele Uniunii Europene, contribuind astfel la minimizarea riscului poluarii mediului.
5.2. Aspectele colaborarii integrate privind bazinul hidrografic al Tisei
Comisia mixta apreciaza pozitiv colaborarea bilaterala în domeniul gospodaririi apelor si în cadrul acestuia, buna colaborare existenta între autoritatile responsabile de ape din cele doua tari, atât în cadrul Acordului hidrotehnic bilateral, cât si al Forumului Tisei si Conventiei internationale pentru protectia fluviului Dunarea.
Partile au evidentiat faptul ca noul acord bilateral de cooperare în domeniul apelor asigura concordanta totala cu toate prevederile directivelor europene specifice în vigoare, inclusiv ale Directivei-cadru pentru apa.
Partile sunt de acord ca elaborarea unui plan de management pentru subbazinul hidrografic al Tisei, în vederea implementarii Directivei-cadru pentru apa, se va realiza prin înfiintarea, la initiativa Uniunii Europene, a unui grup de lucru ad-hoc în cadrul Comisiei internationale pentru protectia fluviului Dunarea.
5.3. Alte aspecte (poluarea Tisei cu deseuri din septembrie 2004)
Partea ungara a informat despre poluarea râului Tisa la sfârsitul lunii septembrie 2004 cu deseuri municipale provenite din afara granitei. Cercetarea provenientei este în curs de desfasurare, cu implicarea partii ucrainene.
Partea ungara solicita întrunirea specialistilor pe domeniu, din cadrul grupului de experti pe protectia mediului, în scopul evaluarii situatiei la fata locului, în vederea formularii unei pareri privind provenienta deseurilor.
Partea româna accepta aceasta solicitare.
6. Stabilirea locului si datei desfasurarii celei de-a treia reuniuni a Comisiei mixte
S-a convenit ca cea de-a treia reuniune a Comisiei mixte sa se desfasoare în anul 2005, la data si locul stabilite de comun acord.
7. Adoptarea Protocolului celei de-a doua reuniuni a Comisiei mixte
Protocolul încheiat la cea de-a doua reuniune a Comisiei mixte a fost adoptat de catre parti în conformitate cu art. 4 alin. (3) din Acordul dintre Guvernul României si Guvernul Republicii Ungare privind cooperarea în domeniul protectiei mediului.
Semnat la Bucuresti la 19 noiembrie 2004, în doua exemplare originale, fiecare în limbile româna si maghiara, ambele texte fiind egal autentice.

Din partea Guvernului României,
Speranta Maria Ianculescu,
ministrul mediului si gospodaririi apelor

Din partea Guvernului Republicii Ungare,
Miklos Persanyi,
ministrul mediului si apelor

ANEXA 1
LISTA
participantilor la cea de-a doua reuniune a
Comisiei mixte româno-ungare pentru protectia mediului

Componenta delegatiei maghiare

- Miklos Persanyi - ministru
- Tibor Csaszar - director Departament de presa, Cabinet ministru
- Robert Rakics - secretar de stat adjunct pentru mediu
- Zsuzsanna Steindl - director, Directia privind controlul integrat
al poluarii
- Peter Kovacs - director, Directia protectia apei si solului
- Laszlo Tirjak - director, Parcul National Cris-Mures
- Zsuzsanna Arokhati - director adjunct al Directiei pentru relatii
internationale
- Tunde Vajna - translator
- Terenyi Janos - ambasador, Ambasada Republicii Ungare la Bucuresti
- Ferenc Bogar - consilier economic, Ambasada Republicii
Ungare la Bucuresti

Componenta delegatiei române

- Speranta Maria Ianculescu - ministru
- Ioan Jelev - secretar de stat, Departamentul mediu
- Liliana Bara - secretar de stat, Departamentul integrare
europeana
- Ioan Bica - presedinte, Agentia Nationala pentru
Protectia Mediului
- Cornel Florea Gabrian - director, Directia elaborare si
implementare politici economice de mediu
- Constantin Gheorghe - director, Directia de coordonare,
reglementare, gestionare, protectia
ecologica a apelor si districte
internationale
- Adriana Baz - director, Directia conservarea
diversitatii biologice si biosecuritate
- Angela Filipas - director, Directia evaluare impact,
controlul poluarii si managementul riscului
- Peter Somay - director, Agentia de Protectie a Mediului
Miercurea-Ciuc
- Ciprian Popa - consilier, Ministerul Afacerilor Externe
- Elena Chirita - consilier, Biroul de presa
- Madalina Alecu - consilier, Biroul relatii internationale


ANEXA 2

PROTOCOL
încheiat la prima întâlnire a grupului de experti pentru protectia
mediului din Comisia mixta româno-ungara pentru protectia mediului
Debretin, 21-22 septembrie 2004

Întâlnirea a avut loc pe baza hotarârilor luate în prima sedinta a Comisiei mixte româno-ungare pentru protectia mediului, desfasurata la Budapesta la data de 16 septembrie 2003.
Scopul întâlnirii a fost demararea colaborarii la nivelul grupului de experti, precum si pregatirea materialelor de specialitate care urmeaza sa fie prezentate la sedinta Comisiei mixte româno-ungare pentru protectia mediului, planificata pentru semestrul II al anului 2004.
Lista participantilor este continuta în anexa nr. 1.
Conducatorii grupurilor de experti au prezentat membrii delegatiilor.
Delegatia ungara a prezentat sistemul organizatoric al administratiei protectiei mediului si bazele juridice, precum si activitatea Inspectoratului pentru Protectia Mediului al Regiunii de peste Tisa.
Delegatia româna, la rândul ei, a dat o informare cuprinzatoare despre sistemul administratiei protectiei mediului din România, bazele juridice, informatii privind transpunerea si implementarea în domeniul gestionarii deseurilor si calitatea aerului, precum si despre activitatea desfasurata în cadrul Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Timisoara si al Agentiei Locale de Protectie a Mediului Oradea. Participantii la sedinta au vizitat laboratorul si statia de monitorizare pentru calitatea aerului ale Inspectoratului pentru Protectia Mediului al Regiunii de peste Tisa, precum si statia de gestionare a deseurilor din oras.
Partea ungara a concluzionat pe scurt si a informat partea româna despre ultimele evenimente si masurile luate de partea ungara în privinta evenimentului transfrontier de poluare a aerului în zona Batania (Battonya) din iunie 2004.
Conducatorii grupului de experti au convenit în privinta urmatoarelor teme ale agendei:
- Grupul de experti se întâlneste de doua ori pe an, alternativ pe teritoriul României si al Republicii Ungare. Conducatorii grupului de experti pot conveni în privinta convocarii unei sedinte extraordinare, care va avea loc pe teritoriul de stat al partii initiatoare.
- În grupul de experti sunt delegate câte 5 persoane de fiecare parte, iar cheltuielile altor invitati sunt suportate de partea care i-a delegat.
- Activitatea grupului de experti se desfasoara pe baza programului de lucru aprobat de catre presedintii Comisiei mixte româno-ungare pentru protectia mediului.
- Limba sedintelor grupului de experti este limba româna si limba maghiara, iar limba de lucru recomandata pentru elaborarea documentelor de lucru si pentru consultatiile specialistilor este limba engleza.
- Pentru analiza comuna si rezolvarea unor probleme speciale se pot înfiinta subgrupuri de specialisti. Posibilitatea concreta va fi examinata cu ocazia sedintei urmatoare.
- În functie de continutul programului de lucru, în scopul realizarii acestuia si pe baza informarii reciproce prealabile a conducatorilor grupului de experti, la sedintele grupului de experti pot fi invitati si reprezentanti ai altor institutii.
- Fiecare sedinta a grupului de experti se încheie cu redactarea unui protocol.
În alte chestiuni se considera orientative dispozitiile cuprinse în Regulamentul de organizare si functionare a Comisiei mixte româno-ungare pentru protectia mediului.
Grupul de experti considera drept sarcina primordiala schimbul de experienta în domeniul preluarii si aplicarii normelor Uniunii Europene în toate domeniile pe care le coordoneaza, precum si sprijinirea cooperarii de specialitate a organelor competente pentru protectia mediului din zona de granita. În acest scop partile au convenit sa organizeze anual, de 1-2 ori, întrevederi ale specialistilor pentru dezbaterea reciproca detaliata a câte unui domeniu de specialitate ales.
Grupul de experti a dezbatut proiectul programului pentru anul 2005, care va fi prezentat spre aprobare presedintilor Comisiei mixte româno-ungare pentru protectia mediului sub forma din anexa nr. 2.
Sedinta urmatoare a grupului de experti va avea loc în aprilie-mai 2005, pe teritoriul României.
Prezentul protocol a fost semnat la Debretin la 22 septembrie 2004, în câte doua exemplare originale, fiecare în limba româna si limba maghiara, ambele texte fiind egal autentice.
Protocolul a fost aprobat de conducatorul grupului de experti româno-ungar pentru protectia mediului.

Din partea româna,
Ioan Bica

Din partea ungara,
Zsuzsanna Steindl

ANEXA 1
la anexa nr. 2
---------------

LISTA PARTICIPANTILOR

Din partea ungara:

- Zsuzsanna Steindl - director, Directia IPPC, Ministerul Mediului
si Apelor, conducatorul delegatiei ungare
- Dr. Adrienn Sallai - jurist, Directia relatii internationale,
Ministerul Mediului si Apelor
- Bela Kelemen - director, Inspectoratul pentru Protectia
Mediului al Regiunii de peste Tisa
- Laszlo Rozsa - director adjunct, Inspectoratul pentru
Protectia Mediului al Regiunii de peste Tisa
- Dr. Bogdanyine - director, reprezentant al Consiliului de
Meszaros Agnes Dezvoltare Regionala pentru Câmpia Sudica,
Inspectoratul pentru Protectia Mediului al
Cursului Superior al Tisei (FETIKOFE)
- Dr. Mihaly Forjan - director, reprezentant al Consiliului de
Dezvoltare Regionala pentru Câmpia Sudica,
Asociatia Parcul Natural din Valea Crisurilor
(IGAZGATO)
- Jozsef Gyapjas - director, Inspectoratul pentru Protectia
Mediului al Regiunii Cursului Inferior al
Tisei (ATIKOFE)
- Janos Nadaban - director, Inspectoratul pentru Protectia
Mediului al Regiunii Crisurilor (KOVIKOFE)
- Andras Hodos - interpret

Din partea româna:

- Ioan Bica - presedinte, Agentia Nationala pentru Protectia
Mediului, conducatorul delegatiei
- Angela Filipas - director, Directia evaluare impact, controlul
poluarii si managementul riscului
- Dorina Mocanu - consilier, Directia evaluare impact, controlul
poluarii si managementul riscului
- Nicoleta Chiriac - consilier, Directia gestiunea deseurilor si
substantelor chimice periculoase
- Alberto Simion - consilier, Autoritatea de Implementare a Fondurilor
Structurale si de Coeziune Economico - Sociala
- Ana Drapa - consilier, Directia de coordonare, reglementare,
gestionare, protectia ecologica a apelor si
districte internationale
- Cornelia Garboni - director executiv, Agentia Regionala de Protectie
a Mediului Timisoara
- Augustin Dudas - director executiv, Agentia de Protectie a
Mediului Oradea
- Adriana Calapod - consilier, Agentia de Protectie a Mediului Oradea


ANEXA 2
la anexa nr. 2
--------------
PROGRAM DE LUCRU
întocmit pe baza discutiilor purtate la prima
întâlnire a grupului de experti pentru protectia mediului din Comisia
mixta româno-ungara pentru protectia mediului Debretin, 21-22 septembrie 2004

Propunere pentru 2004-2005

1. Diseminarea experientelor ungare de aderare europeana, norme juridice, schimbul reciproc de materiale de specialitate de fond, realizarea relatiilor directe între experti:
- desemnarea de catre partea româna a domeniilor de specialitate pentru schimbul de experienta si nominalizarea expertilor: 1 octombrie 2004
- nominalizarea numelui expertilor maghiari: 15 octombrie 2004
- contactarea expertilor: permanent
- responsabil maghiar: Zsuzsanna Steindl, director
- responsabil român: Ioan Bica, presedinte
2. Întâlnire de specialitate si organizarea schimbului de experienta în zona de frontiera, cu durata de o zi, în tematica concreta indicata de catre parti:
- întrevedere pe teritoriul ungar: primavara 2005
- indicarea propunerii de tema: 31 decembrie 2004
- responsabil maghiar: Zsuzsanna Steindl, director
- responsabil român: Ioan Bica, presedinte
3. Schimb de harti pentru zonele din apropierea frontierei, cu indicarea autoritatilor si persoanelor responsabile, precum si a posibilitatilor de contactare concreta a lor:
- termen: 31 decembrie 2004
- responsabil maghiar: Bela Kelemen, director
- responsabil român: Cornelia Garboni, director
4. Examinarea posibilitatii de realizare a unor proiecte comune în zonele de frontiera, acordându-se o atentie deosebita înfiintarii unor statii automate de monitorizare a calitatii aerului în punctele de trecere a frontierei:
- examinarea posibilitatilor de finantare prin participare în comun la concursuri de proiecte: 31 ianuarie 2005
- în cazul participarii la concurs, elaborarea proiectelor: 31 decembrie 2005
- responsabil maghiar: Bela Kelemen, director
- responsabil român: Cornelia Garboni, director
5. Informare reciproca în privinta sistemelor de monitorizare a calitatii mediului si a bazelor de date aferente:
- termen: a doua sedinta a grupului de experti
- responsabil maghiar: Zsuzsanna Steindl, director
- responsabil român: Ioan Bica, presedinte
6. Schimb de date privind starea mediului din zona de frontiera si examinarea posibilitatii de editare a unei publicatii comune:
- responsabil maghiar: Zsuzsanna Steindl, director
- responsabil român: Ioan Bica, presedinte
- trimiterea reciproca a propunerilor de specialitate: 31 ianuarie 2005
- dezbaterea detaliata a propunerilor, determinarea modului de transmitere a datelor si a raportarii acestora (întocmirea formularelor-tip), în concordanta cu schimbul de date din cadrul cooperarii din domeniul apelor: la cea de-a doua sedinta a expertilor
- realizarea schimbului de date, elaborarea publicatiei de catre partea ungara: conform deciziei luate în a doua sedinta a grupului de experti
7. Elaborarea unor propuneri pentru întocmirea inventarului comun al surselor potentiale de poluare în zona de granita:
- responsabili maghiari: Zsuzsanna Steindl, director, si dr. Bogdânyine Meszaros Agnes, director
- responsabil român: Ioan Bica, presedinte
- trimiterea reciproca a propunerilor de specialitate: 31 ianuarie 2005
- dezbaterea detaliata a propunerilor: la cea de-a doua sedinta a grupului de experti
- întocmirea inventarului: conform deciziei luate la cea de-a doua sedinta a grupului de experti
8. Elaborarea procedurii comune privind transmiterea de date între autoritatile competente române si ungare pentru protectia mediului, în cazuri de poluare accidentala a mediului:
- responsabil maghiar: Jozsef Gyapjas, director
- responsabili români: Augustin Dudas, director executiv, Cornelia Garboni, director executiv
- trimiterea reciproca de propuneri de specialitate: 31 ianuarie 2005
- dezbaterea detaliata a propunerilor: la cea de-a doua sedinta a grupului de experti

ANEXA 3

PROTOCOL
încheiat cu ocazia primei întâlniri a
grupului de experti privind ocrotirea naturii din cadrul Comisiei
mixte româno-ungare pentru protectia mediului Szarvas, 10-11 august 2004

Întâlnirea s-a organizat în conformitate cu cele convenite la întâlnirile din 16 septembrie 2003 de la Budapesta si din 8-9 martie 2004 de la Oradea, unde au participat si responsabilii pentru ocrotirea naturii.
Scopul întâlnirii: începerea cooperarii la nivel de grup de experti, respectiv redactarea documentelor de prezentat la sesiunea Comisiei mixte româno-ungare pentru protectia mediului, prevazuta pentru semestrul II al anului 2004.
La întâlnire participa:

Din Republica Ungara:

- Laszlo Haraszthy - subsecretar de stat, Ministerul Mediului si Apelor,
Administratia de Ocrotire a Naturii
- Laszlo Tirjak - director, Parcul National Cris-Mures
- Dr. Tamasne Vajna - director general adjunct, Ministerul Mediului si
Apelor, Departamentul patrimoniului si al
armonizarii sectorului agricol
- Dr. Adrienn Sallai - jurist, Directia relatii internationale,
Ministerul Mediului si Apelor
- Tunde Vajna - translator

Din România:

- Adriana Baz - director, Directia conservarea diversitatii
biologice si biosecuritate, Ministerul Mediului
si Gospodaririi Apelor
- Roxana Cazacu - consilier, Directia conservarea diversitatii
biologice si biosecuritate, Ministerul Mediului
si Gospodaririi Apelor, Autoritatea Româna de
Management CITES
- Augustin Dudas - director, Agentia de Protectie a Mediului Bihor
- Zenaida Luncan - consilier, Agentia de Protectie a Mediului Bihor
- Cristian Ispravnic - director, Agentia de Protectie a Mediului Arad
- Teodora Tudur - consilier, Agentia de Protectie a Mediului Arad
- Peter Somay - director, Agentia de Protectie a Mediului Harghita
- Jozsef Both - geolog, Agentia de Protectie a Mediului Harghita

Sefii grupurilor de experti prezinta membrii delegatiilor.
Delegatia ungara prezinta activitatea Directiei Parcului National Cris-Mures, precum si programul de protectie a mediului agrar din Republica Ungara. Delegatia româna prezinta activitatea de desemnare a zonelor din România incluse în programul "Natura 2000", protectia naturii din judetele Arad, Bihor si Harghita, cât si proiectul din Lunca Muresului.
Sefii grupului de experti stabilesc de comun acord modul de functionare:
- Grupul de experti se va întruni de doua ori pe an, alternativ în Republica Ungara, respectiv în România. Sefii grupului de experti pot conveni convocarea de întâlniri extraordinare, care se vor tine pe teritoriul statului care propune convocarea.
- Grupul de experti îsi va desfasura activitatea conform programului adoptat de presedintii Comisiei mixte româno-ungare pentru protectia mediului.
- Grupul de experti va lucra în limbile româna si maghiara, iar limba propusa pentru consultatiile la nivel de experti si limba folosita pentru documentele de lucru va fi limba engleza.
- În vederea analizarii problemelor si a rezolvarii lor se vor constitui subgrupuri de experti.
- La întâlnirile grupului de experti pot fi invitati reprezentanti ai altor institutii, în functie de continutul temelor propuse, în urma informarii reciproce a sefilor grupului de experti.
- Un protocol va fi întocmit la fiecare întâlnire a grupului de experti.
Orice alta problema va fi tratata în conformitate cu Regulamentul interior al Comisiei mixte româno-ungare pentru protectia mediului.
Transmiterea experientelor în preluarea si implementarea normelor Uniunii Europene se considera a fi prioritara în toate domeniile de activitate.
Partea ungara a propus partii române posibilitatea de integrare a programului ungaro-slovac RAMSAR pe cursul superior al Tisei.
Partile au stabilit organizarea unei vizite în judetul Arad înainte de 31 decembrie 2004, pentru investigarea posibilitatii de creare a coridorului ecologic româno-ungar.
S-a propus editarea în perspectiva a unei publicatii comune despre rezultatele viitoare ale activitatii comune în bioregiunea Panonica.
Grupul de experti a întocmit programul de lucru pe anul 2005, prevazut în anexa, care va fi prezentat spre adoptare Comisiei mixte româno-ungare pentru protectia mediului.
Urmatoarea sesiune a grupului de experti se va tine în luna martie 2005 pe teritoriul României.
Prezentul protocol a fost încheiat si semnat la Szarvas la 11 august 2004, în doua exemplare originale, în limbile româna si maghiara.
Protocolul a fost adoptat de seful grupului de experti româno-ungar.

Din partea României,
Adriana Baz

Din partea Republicii Ungare,
Laszlo Tirjak

ANEXA
la anexa nr. 3
--------------
PROGRAM DE LUCRU

În baza celor convenite la prima întâlnire a
grupului de experti privind ocrotirea naturii din cadrul Comisiei mixte
româno-ungare pentru protectia mediului,
desfasurata la Szarvas la 10-11 august 2004

Obiective pe 2004-2005

1. Identificarea în comun a tipurilor de habitate si a ariilor de protectie a pasarilor din zona de frontiera

Responsabili:
Din partea ungara: Laszlo Tirjak, director, Directia Parcului National Cris-Mures, Csaba Aradi, director, Directia Parcului National Hortobagy
Din partea româna: Iurie Maxim, consilier, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Zsolt Torok, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii
Termenul de transmitere a informatiei: 30 iunie 2005
2. Vizita în comun a Rezervatiei naturale Petea (1 Mai) pentru evaluarea starii de protectie a naturii, propuneri pentru un proiect comun
Responsabili:
Din partea ungara: Laszlo Tirjak, director, Directia Parcului National Cris-Mures
Din partea româna: Agentia de Protectie a Mediului Bihor
Termenul vizitei la fata locului si al propunerii pentru un eventual proiect comun: pâna la 30 iunie 2005
3. Proiect de parteneriat cu judetul Harghita, vizând în special trecerea în revista a problemelor de protectia naturii din judet, dezvoltarea de proiecte în zona lacului Sfânta Ana
Responsabili:
Din partea ungara: Sinko Maria Poka, Directia patrimoniului din cadrul Ministerului Mediului si Apelor
Din partea româna: Agentia de Protectie a Mediului Harghita
Termen de colectare a datelor si de prezentare a proiectului de cooperare: 31 decembrie 2004
4. Schimb de experienta privind implementarea retelei "Natura 2000", schimb de experti
Responsabili:
Din partea ungara: Administratia de Ocrotire a Naturii din Ministerul Mediului si Apelor, dr. Gabor Magyar, reprezentant al administratiei
Din partea româna: Atena Groza si Iurie Maxim, consilieri, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor
Stabilirea legaturilor, consultatii: pâna la data de 30 septembrie 2004
5. Cooperare în domeniul CITES, transmiterea experientelor de control la granita, respectiv dezvoltarea în comun a masurilor de protectie
Responsabili:
Din partea ungara: dr. Katalin Rodics, director general adjunct, Ministerul Mediului si Apelor
Din partea româna: Adriana Baz, director, Roxana Cazacu, consilier, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor
Schimb de informatii: pâna la 31 decembrie 2004
6. Cooperare între Parcul National Bukk si Parcul National Retezat
Responsabili:
Din partea ungara: Jozsef Duska, director, Directia Parcului National Bukk
Din partea româna: reprezentantul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, directorul Parcului National Retezat
Vizita: pâna la 30 septembrie 2004
7. Cooperare pentru prezentarea în comun de licitatii pentru LIFE-Natura
Responsabili:
Din partea ungara: Ministerul Mediului si Apelor
Din partea româna: Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor
Termen: 31 decembrie 2005
8. Cooperare între Parcul National Cris-Mures si Agentia de Protectie a Mediului Arad în scopul identificarii zonelor speciale de conservare si a zonelor de protectie a pasarilor ("Natura 2000") si pentru identificarea de zone naturale protejate, de interes transfrontalier
Responsabili:
Din partea ungara: Laszlo Tirjak, director, Directia Parcului National Cris-Mures
Din partea româna: Agentia de Protectie a Mediului Arad, Agentia Regionala de Protectie a Mediului Timisoara
Termen de prezentare a propunerilor: 30 iunie 2005
--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016