Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROTOCOL din 8 octombrie 2002  referitor la aderarea Comunitatii Europene la Conventia internationala privind cooperarea pentru siguranta navigatiei aeriene EUROCONTROL din 13 decembrie 1960, asa cum a fost amendata de mai multe ori si armonizata prin Protocolul din 27 iunie 1997*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROTOCOL din 8 octombrie 2002 referitor la aderarea Comunitatii Europene la Conventia internationala privind cooperarea pentru siguranta navigatiei aeriene EUROCONTROL din 13 decembrie 1960, asa cum a fost amendata de mai multe ori si armonizata prin Protocolul din 27 iunie 1997*)

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 403 din 6 mai 2004
---------
*) Traducere.

Republica Albania, Republica Federalã Germania, Republica Austria, Regatul Belgiei, Republica Bulgaria, Republica Cipru, Republica Croaţia, Regatul Danemarcei, Regatul Spaniei, Republica Finlanda, Republica Francezã, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Republica Elenã, Republica Ungarã, Republica Irlanda, Republica Italianã, Fosta Republicã Iugoslavã a Macedoniei, Marele Ducat de Luxemburg, Republica Malta, Republica Moldova, Principatul Monaco, Regatul Norvegiei, Regatul Ţãrilor de Jos, Republica Portughezã, România, Republica Slovacã, Republica Slovenia, Regatul Suediei, Confederaţia Elveţianã, Republica Cehã, Republica Turcia şi Comunitatea Europeanã,
având în vedere Convenţia internaţionalã privind cooperarea pentru siguranţa navigaţiei aeriene EUROCONTROL din 13 decembrie 1960, aşa cum a fost modificatã prin Protocolul adiţional din 6 iulie 1970, modificat la rândul sãu prin Protocolul din 21 noiembrie 1978, toate amendate prin Protocolul din 12 februarie 1981, şi aşa cum a fost revizuitã şi armonizatã prin Protocolul din 27 iunie 1997, denumitã în continuare Convenţie, şi în special art. 40 din aceastã Convenţie,
având în vedere competenţele pe care Tratatul de instituire a Comunitãţii Europene din 25 martie 1957, revizuit prin Tratatul de la Amsterdam din 2 octombrie 1997, le acordã Comunitãţii Europene în anumite domenii prevãzute în Convenţie,
considerând cã statele membre ale Comunitãţii Europene, care sunt membre EUROCONTROL, au declarat, în momentul adoptãrii Protocolului armonizând Convenţia, deschis spre semnare în data de 27 iunie 1997, cã semnãtura lor nu afecteazã cu nimic competenţa exclusivã a Comunitãţii în anumite domenii prevãzute în Convenţia menţionatã, nici aderarea Comunitãţii la EUROCONTROL pentru a exercita o asemenea competenţã exclusivã,
considerând cã aderarea Comunitãţii Europene la Convenţie are ca obiectiv sã ajute Organizaţia europeanã pentru siguranţa navigaţiei aeriene, denumitã în continuare EUROCONTROL, în realizarea obiectivelor sale, aşa cum sunt enunţate în Convenţie, în special acela de a constitui un organism unic şi eficace având sarcina de a defini politica în materie de management al traficului aerian în Europa,
considerând cã aderarea Comunitãţii Europene la EUROCONTROL impune clarificarea modalitãţilor prin care dispoziţiile Convenţiei vor fi aplicate Comunitãţii Europene şi statelor membre ale acesteia,
considerând cã şi condiţiile de aderare a Comunitãţii Europene la Convenţie trebuie sã permitã Comunitãţii sã exercite în cadrul EUROCONTROL competenţele care i-au fost acordate de cãtre statele sale membre,
considerând cã Regatul Spaniei şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord au convenit la Londra, în data de 2 decembrie 1987, printr-o declaraţie comunã a miniştrilor afacerilor externe ai celor douã ţãri, asupra unui cadru care sã întãreascã cooperarea privind utilizarea aeroportului din Gibraltar şi cã acest cadru nu este încã aplicat,
au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Comunitatea Europeanã, în cadrul competenţei sale, aderã la Convenţie în condiţiile formulate în prezentul protocol, în conformitate cu dispoziţiile art. 40 din Convenţie.
ART. 2
Pentru Comunitatea Europeanã, în cadrul competenţei sale, Convenţia se aplicã serviciilor de navigaţie aerianã de rutã şi serviciilor de apropiere şi de aerodrom furnizate traficului aerian în regiunile de informare a zborurilor ale statelor sale membre, aşa cum sunt enumerate în anexa II la Convenţie, şi în limitele de aplicabilitate teritorialã ale Tratatului de instituire a Comunitãţii Europene.
Aplicarea prezentului protocol la aeroportul din Gibraltar se va face fãrã a prejudicia poziţiile juridice respective ale Regatului Spaniei şi ale Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în privinţa diferendului lor referitor la suveranitatea asupra teritoriului unde este situat acest aeroport.
Aplicarea prezentului protocol la aeroportul din Gibraltar este suspendatã pânã ce va intra în vigoare cadrul prevãzut în declaraţia comunã încheiatã în data de 2 decembrie 1987 de cãtre miniştrii afacerilor externe ai Regatului Spaniei şi ai Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Guvernele Regatului Spaniei şi Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord vor informa celelalte pãrţi contractante la prezentul protocol cu privire la data aplicãrii acestui cadru.
ART. 3
Conform dispoziţiilor prezentului protocol, dispoziţiile Convenţiei trebuie sã fie interpretate ca incluzând Comunitatea Europeanã, în cadrul competenţei sale, şi terminologia utilizatã pentru a desemna pãrţile contractante la Convenţie, precum şi reprezentanţii lor trebuie sã fie înţeleasã în consecinţã.
ART. 4
Comunitatea Europeanã nu contribuie la bugetul EUROCONTROL.
ART. 5
Fãrã a prejudicia exercitarea drepturilor sale de vot conform art. 6, Comunitatea Europeanã este abilitatã sã fie reprezentatã şi sã participe la lucrãrile tuturor organelor EUROCONTROL, în cadrul cãrora oricare dintre statele sale membre are dreptul sã fie reprezentat în calitate de parte contractantã şi unde pot fi tratate probleme care ţin de competenţa sa, cu excepţia organelor care exercitã o funcţie de audit.
În toate organele EUROCONTROL în cadrul cãrora are dreptul sã participe, Comunitatea Europeanã îşi va prezenta punctul de vedere, în cadrul competenţei sale, în conformitate cu regulile sale instituţionale.
Comunitatea Europeanã nu poate prezenta candidaţi la calitatea de membru al organelor alese ale EUROCONTROL, nici pentru funcţii în cadrul organelor EUROCONTROL în care are dreptul de a participa.
ART. 6
1. În ceea ce priveşte deciziile referitoare la chestiunile care ţin de competenţa exclusivã a Comunitãţii Europene şi în scopul aplicãrii regulilor prevãzute la art. 8 din Convenţie, Comunitatea Europeanã exercitã drepturile de vot ale statelor sale membre, în termenii Convenţiei, voturile, simple şi ponderate, exprimate de cãtre Comunitatea Europeanã, fiind cumulate pentru determinarea majoritãţilor prevãzute la art. 8 menţionat. În cazul în care Comunitatea voteazã, statele membre ale acesteia nu voteazã.
În scopul determinãrii numãrului de pãrţi contractante la Convenţie, necesar pentru a da curs unei solicitãri de a lua o decizie cu o majoritate de trei pãtrimi, aşa cum este prevãzut la sfârşitul primului alineat al art. 8.2, Comunitatea Europeanã reprezintã statele sale membre care sunt membre EUROCONTROL.
O decizie propusã asupra unui anumit punct asupra cãruia Comunitatea Europeanã este solicitatã sã voteze este amânatã dacã o parte contractantã la Convenţie, care nu este membrã a Comunitãţii Europene, o cere. Aceastã amânare este necesarã pentru a se proceda la consultãri între pãrţile contractante la Convenţie asupra deciziei propuse, cu participarea Agenţiei EUROCONTROL. Când o astfel de cerere este depusã, luarea deciziei poate fi amânatã pentru o perioadã de maximum 6 luni.
2. În ceea ce priveşte deciziile referitoare la problemele care nu sunt de competenţa exclusivã a Comunitãţii Europene, statele membre ale Comunitãţii Europene îşi exercitã drepturile de vot în condiţiile prevãzute la art. 8 din Convenţie, Comunitatea Europeanã neavând drept de vot.
3. Comunitatea Europeanã informeazã, pentru fiecare caz, celelalte pãrţi contractante la Convenţie în ce cazuri trebuie sã îşi exercite drepturile de vot în condiţiile prevãzute în paragraful 1 de mai sus, pentru diversele puncte înscrise pe ordinea de zi a reuniunilor Adunãrii generale, ale Consiliului şi ale celorlalte organe deliberative cãrora Adunarea generalã şi Consiliul le-au delegat împuterniciri. Aceastã obligaţie se aplicã, de asemenea, deciziilor care sunt luate prin corespondenţã.
ART. 7
Domeniul de competenţã acordatã Comunitãţii Europene este descris în termeni generali în cadrul unei declaraţii scrise pe care Comunitatea Europeanã o prezintã în momentul semnãrii prezentului protocol.
Aceastã declaraţie poate fi modificatã, dacã este necesar, printr-o notificare adresatã EUROCONTROL de cãtre Comunitatea Europeanã. Aceastã declaraţie nu înlocuieşte şi nici nu limiteazã în nici un fel chestiunile care pot face obiectul notificãrilor de competenţã comunitarã anterioare luãrii deciziilor în cadrul EUROCONTROL, prin vot formal sau prin altã procedurã.
ART. 8
Art. 34 din Convenţie se aplicã oricãrui diferend care ar putea interveni între douã sau mai multe pãrţi contractante la prezentul protocol ori între una sau mai multe pãrţi contractante la prezentul protocol şi EUROCONTROL, în privinţa interpretãrii, aplicãrii ori executãrii prezentului protocol, în special în ceea ce priveşte existenţa, valabilitatea sau rezilierea lui.
ART. 9
1. Prezentul protocol este deschis spre semnare tuturor statelor semnatare ale Protocolului armonizând Convenţia internaţionalã privind cooperarea pentru siguranţa navigaţiei aeriene EUROCONTROL din 13 decembrie 1960, în urma diferitelor modificãri intervenite, deschis spre semnare la data de 27 iunie 1997, denumit în continuare Protocol armonizând Convenţia, precum şi Comunitãţii Europene.
Prezentul protocol este, de asemenea, deschis spre semnare, înainte de data intrãrii sale în vigoare, oricãrui stat deplin împuternicit sã semneze Protocolul armonizând Convenţia, în conformitate cu art. II din protocolul menţionat.
2. Prezentul protocol este supus ratificãrii, acceptãrii sau aprobãrii. Instrumentele de ratificare, de acceptare sau de aprobare sunt depuse pe lângã Guvernul Regatului Belgiei.
3. Prezentul protocol va intra în vigoare dupã ratificarea, acceptarea sau aprobarea lui, pe de o parte, de cãtre toate statele semnatare, care sunt de asemenea semnatare ale Protocolului armonizând Convenţia şi a cãror ratificare, acceptare sau aprobare este necesarã pentru intrarea în vigoare a Protocolului armonizând Convenţia, şi, pe de altã parte, de cãtre Comunitatea Europeanã, în prima zi a celei de-a doua luni ce urmeazã depunerii ultimului instrument de ratificare, de acceptare sau de aprobare, cu condiţia ca Protocolul armonizând Convenţia sã fi intrat în vigoare la acea datã. Dacã aceastã condiţie nu este îndeplinitã, el va intra în vigoare la aceeaşi datã cu Protocolul armonizând Convenţia.
4. Prezentul protocol intrã în vigoare, pentru semnatarii care şi-au depus instrumentul lor de ratificare, de acceptare sau de aprobare dupã intrarea sa în vigoare, în prima zi a celei de-a doua luni ce urmeazã depunerii instrumentului lor de ratificare, de acceptare sau de aprobare.
5. Guvernul Regatului Belgiei va notifica guvernelor celorlalte state semnatare ale prezentului protocol şi Comunitãţii Europene fiecare semnãturã, fiecare depunere de instrument de ratificare, de acceptare sau de aprobare şi fiecare datã de intrare în vigoare a prezentului protocol în conformitate cu paragrafele 3 şi 4 de mai sus.
ART. 10
Orice aderare ulterioarã intrãrii în vigoare a Convenţiei va reprezenta, de asemenea, acordul de a se supune prevederilor prezentului protocol. Dispoziţiile art. 39 şi 40 din Convenţie se aplicã prezentului protocol.
ART. 11
1. Prezentul protocol rãmâne în vigoare pentru o perioadã nedeterminatã.
2. Dacã toate statele membre ale EUROCONTROL, membre ale Comunitãţii Europene, se retrag din EUROCONTROL, notificarea de retragere din Convenţie, precum şi din prezentul protocol va fi consideratã ca fiind fãcutã de cãtre Comunitatea Europeanã în acelaşi timp cu notificarea de retragere, prevãzutã la paragraful 2 al art. 38 din Convenţie, a ultimului stat membru al Comunitãţii Europene care se retrage din EUROCONTROL.
ART. 12
Guvernul Regatului Belgiei va înregistra prezentul protocol pe lângã secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, în conformitate cu art. 102 din Carta Naţiunilor Unite, şi pe lângã Consiliul Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale, în conformitate cu art. 83 din Convenţia privind aviaţia civilã internaţionalã, semnatã la Chicago la data de 7 decembrie 1944.
Drept care subsemnaţii plenipotenţiari, dupã prezentarea deplinelor puteri care au fost recunoscute ca fiind în formã legalã corespunzãtoare, au semnat prezentul protocol.
Încheiat la Bruxelles la data de 8 octombrie 2002, în fiecare limbã oficialã a statelor semnatare, într-un singur exemplar depus la arhivele Guvernului Regatului Belgiei, care va transmite câte o copie conformã guvernelor celorlalte state semnatare şi Comunitãţii Europene. Textul în limba francezã prevaleazã în caz de divergenţã între texte.

-------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016