Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROTOCOL din 30 decembrie 1944  privind un aranjament complementar intre Romania si Bulgaria pentru schimburi comerciale si de plati    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROTOCOL din 30 decembrie 1944 privind un aranjament complementar intre Romania si Bulgaria pentru schimburi comerciale si de plati

EMITENT: MINISTERUL AFACERILOR STRAINE
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 50 din 2 martie 1945
Guvernul Roman şi Guvernul Bulgar, în dorinta de a înlesni reluarea şi intensificarea schimburilor comerciale dintre cele doua tari, au convenit, prin derogare la Acordul de comerţ şi de plati încheiat între România şi Bulgaria la 27 iunie (1 iulie) 1941, şi la Protocolul din 16 Decemvrie 1942, asupra urmãtoarelor dispoziţiuni:

ART. 1
Guvernul Bulgar se obliga a elibera permisele de export pentru România la produsele Bulgare specificate în lista A, anexatã prezentului Protocol, pana la concurenta cantitãţilor înscrie în dreptul fiecãrui produs.
ART. 2
Guvernul Roman se obliga a elibera permisele de export pentru Bulgaria, la produsele româneşti specificate în lista B, anexatã prezentului Protocol, pana la concurenta cantitãţilor înscrise în dreptul fiecãrui produs.
Mãrfurile româneşti vor fi facturate în lei sau în leva.
ART. 3
a) Produsele bulgare intrand în cadrul listei A, anexatã la prezentul Protocol, vor trebui sa fie exportate în România, la preţurile prevãzute în aceeaşi lista A.
b) Produsele româneşti intrand în cadrul listei B, anexatã la prezentul Protocol, vor trebui sa fie exportate în Bulgaria, la preţurile urmãtoare:
Produsele petrolifere româneşti, la preţurile oficiale, cotate în Monitorul Petrolului Roman, din Ianuarie 1945.
Celelalte produse româneşti, la preţurile prevãzute în aceeaşi lista B, anexatã la prezentul Protocol.
Cele doua pãrţi contractante îşi rezerva dreptul de a egaliza sporurile de preţuri la mãrfurile mai sus-menţionate, printr-o marire corespunzãtoare a preţurilor mãrfurilor lor proprii, care va fi stabilitã de cãtre delegaţii celor doua Guverne, în conformitate cu procedura aplicatã pentru încheierea Protocolului din 1 Iunie 1943;
c) Toate preţurile despre care se face menţiune la literele a şi b de mai sus, se înţeleg fob sau franco frontiera a tarii exportatoare.
ART. 4
a) Guvernul Roman va permite exportul produselor româneşti, menţionate în lista B, anexatã la prezentul Protocol, numai în limita disponibilitãţilor nete în lei a Bãncii Naţionale a Bulgariei, existând în creditul "contului global lei", indicat la articolul 5 mai jos. Prin "disponibilitati nete", se înţeleg vãrsãmintele fãcute în acest cont, deducandu-se din ele totalul acreditivelor pentru mãrfurile bulgare, menţionate în lista A anexatã la prezentul Protocol, a cãror executare totalã sau parţialã contra documentelor de încãrcare n-a fost confirmatã Bãncii Naţionale a României de cãtre Banca Nationala a Bulgariei;
b) Cu toate dispoziţiunile paragrafului a) de mai sus, Guvernul Roman este de acord de a permite exportul cantitãţilor de 5.000 tone petrol brut parafinos şi de 300 tone petrol lampant, reprezentând contravaloarea aproximativã de lei 180.000.000, în limita totalului vãrsãmintelor în lei din "contul global lei" şi, în consecinta, nu numai în limita disponibilitãţilor nete ale "contului global lei", astfel cum sunt definite la paragraful a, mai sus-menţionate;
c) Având în vedere cele ce preced, Guvernul Bulgar va permite, în orice caz, exportul mãrfurilor bulgare menţionate în lista A, anexatã la Prezentul Protocol, cãtre România, numai pana la concurenta contravalorii de aproximativ lei 180.000.000.
ART. 5
Banca Nationala a României va deschide pe numele Bãncii Naţionale a Bulgariei, un cont nou în lei, nepurtator de dobânzi, denumit "contul global lei".
Banca Nationala a României va credita contul indicat, cu sumele în lei, corespunzand exporturilor produselor bulgare cãtre România, menţionate în lista A, şi va aviza în mod regulat vãrsãmintele în lei, direct la Banca Nationala a Bulgariei, indicând în acelaşi timp datele necesare, astfel încât sa poatã permite Bãncii Naţionale a Bulgariei sa efectueze plata în leva, în favoarea exportatorilor bulgari.
Banca Nationala a Bulgariei va plati creditorilor bulgari, în leva, în ordinea cronologicã a vãrsãmintelor efectuate în "contul global lei", mai sus-menţionat.
Asupra disponibilitãţilor acestui cont, Banca Nationala a Bulgariei va putea emite ordine de plata, care vor fi executate de cãtre Banca Nationala a României, pentru lichidarea mãrfurilor româneşti, menţionate la lista B, destinatã Bulgariei.
ART. 6
Pentru aplicarea prezentului Protocol, cursul de conversiune între leva şi leu, este stabilit la 1 leva = 1,817 lei.
ART. 7
Banca Nationala a României îşi rezerva dreptul de a percepe, la fiecare varsamant efectuat în "contul global lei", mai sus-menţionat, un comision de 1 la suta, care va fi pus în sarcina persoanelor efectuand aceste vãrsãminte.
Banca Nationala a Bulgariei va avea de asemeni dreptul de a percepe acest comision, la vãrsãmintele în leva, efectuate la aceasta.
ART. 8
a) Acreditivele încã nelichidate, deschise de cãtre Banca Nationala a României, prin clearing-ul romano-germano-bulgar, vor fi stornate de cãtre Banca Nationala a Bulgariei, în mãsura în care mãrfurile corespunzand acestor acreditive n-au fost importate în România.
În cazurile în care vor trebui sa se facã stornari, ele se vor efectua de cãtre Banca Nationala a Bulgariei, îndatã ce împrejurãrile vor permite aceasta;
b) Acreditivele încã nelichidate, deschise de cãtre Banca Nationala a Bulgariei prin clearing-ul romano-germano-bugar, vor fi stornate de cãtre Banca Nationala a României, în mãsura în care mãrfurile corespunzand acestor acreditive nu au fost importate în Bulgaria.
În cazurile când vor trebui sa se facã stornari, ele se vor efectua de cãtre Banca Nationala a României, îndatã ce împrejurãrile vor permite aceasta;
c) Deasemeni, Banca Nationala a României şi Banca Nationala a Bulgariei, vor face, îndatã ce împrejurãrile le-ar îngãdui, operaţiunile prin clearing-ul romano-germano-bulgar, cu privire la lichidarea contravalorii exporturilor româneşti sau bulgare deja efectuate în cealaltã ţara, pana la 23 August 1944 şi încã nelichidate, precum şi stornarile eventuale de vechi ordine de plata.
ART. 9
Începând cu o luna dela încetarea ostilitãţilor în Europa, fiecare din cele doua Guverne, va putea cere în orice moment, celuilalt Guvern, de a proceda la examinarea situaţiunii clearing-ului romano-germano-bulgar, în vederea lichidãrii soldului creditor existând în favoarea uneia dintre cele doua tari în numitul clearing.
ART. 10
Cele doua Guverne, în dorinta de a intensifica schimburile comerciale dintre România şi Bulgaria, atât cat situaţiunea economicã o îngãduie, sunt de acord sa procedeze pe cale diplomaticã, la cererea uneia din cele doua pãrţi, la examinarea posibilitãţilor de majorare a contingentelor prevãzute în listele A şi B aci alãturate, cat şi de a completa aceste liste, prin noi mãrfuri.
ART. 11
Pentru a înlesni schimburile comerciale între cele doua tari, Guvernul Regal al României este dispus sa îngãduie exportul anumitor produse manufacturate, cu conditiunea ca materiile prime necesare fabricãrii fiecãrui din produsele de exportat, sau alte materii prime, sau mãrfuri în substituire, sa fie expediate din Bulgaria în România.
Cheltuielile şi costul de fabricaţie a acestor produse manufacturate, vor fi plãtite în întregime prin trimiterea de cantitãţi suplimentare din materiile prime necesare fabricaţiei, sau de cantitãţi echivalente din alte materii prime sau mãrfuri.
Realizarea schimburilor prevãzute prin prezentul articol, va fi efectuatã pe baza de contracte de încheiat între interesaţi şi care vor fi supuse aprobãrii prealabile a autoritãţilor competente din cele doua tari.
Materiile prime expediate din Bulgaria, necesare fabricãrii produselor manufacturate de exportat din România în Bulgaria, vor fi importate în România, în conformitate cu regimul de admisiune provizoriu.
De asemeni, materiile prime sau mãrfurile expediate din Bulgaria, în substituirea materiilor prime, despre care se face menţiune la alineatul precedent, vor fi importate în conformitate cu regimul de admisiune provizorie, în mãsura în care aceste trimiteri nu depãşesc valoarea materiilor prime necesare fabricaţiei, pe care le înlocuiesc.
ART. 12
Prezentul Protocol intra în vigoare la 1 Ianuarie 1945 şi va avea o durata de un an.
Fãcut la Bucureşti, în limba franceza, în dublu exemplar, la 9 ianuarie 1945.

Pentru Guvernul Regal al României
Vintila Petala

Pentru Guvernul Regal al Bulgariei,
Dr. D. Gheorghieff

LISTA A

Piei de capre - 80. 000 bucãţi la preţul de 1.540 leva buc.
Piei de miel - 100.000 bucãţi la preţul de 980 leva buc.
Mesine*1) - 100.000 fuse la preţul de 455 leva fusul
Chevreau*1) - 50.000 fuse la preţul de 875 leva fusul
Seminţe de viermi mãtase - 450 fuse la preţul de 24.500 leva kg.
Arpagic - 700 tone la preţul de 189.000 leva tona
Seminţe de ceapa - 3 tone la preţul de 10.500 leva kg.
Seminţe de legume - 4 tone la preţul de 5.250 leva kg
Tutun*2) - 140 tone la preţul de 875 leva kg
Fluspat (Fluorura de calciu) - 1.000 tone la preţul de 16.100 leva tona
Concentrat de plumb - 2.000 tone la preţul de 77.700 leva tona
Concentrat de zinc - 1.500 tone la preţul de 125.000 leva tona
Bioxid de magneziu (Piroluzita) - 150 tone la preţul de 105.000 leva tona
Glicerina - 50 tone la preţul de 630 leva kg
Tanolina - 500 tone la preţul de 42.000 leva tona
Mãrfuri diverse*3) pentru o valoare de 200.000.000 leva

---------
*1) Cu posibilitatea imediata de majorare, dacã împrejurãrile o permit.
*2) Din care: 50 tone tutun Djebel, 40 tone tutun Prustita, 50 tone tutun Virginia.
*3) De exemplu: minereu de fier, piatra de Vrata, Kaolin oua etc.

LISTA B

Ţiţei - 5000 tone - La preţurile prevãzute de Monitorul Petrolului din ianuarie 1945
Petrol lampant*1) - 300 tone
Benzina de turism*2) - 2.000 tone
Benzina grea - 500 tone
Motorina 0°C - 1.000 tone
Gaziol - 2.000 tone
Uleiuri de uns - 4.500 tone
Sare gema - 30.000 tone la preţul de 17.000 lei tona
Soda caustica - 1.500 tone la preţul de 170.000 lei tona
Soda calcinata - 1.500 tone la preţul de 80.000 lei tona
Carbura de calciu - 500 tone la preţul de 218.000 lei tona
Acid sulfuric*3) - 500 tone la preţul de 130.000 lei tona
Clor lichid - 5 tone la preţul de 150.000 lei tona
Amoniac comprimat (lichefiat)*4) - 50 tone la preţul de 515.000 lei tona
Celuloza - 500 tone la preţul de 250.000 lei tona
Hârtie pentru titluri de Stat*5)......... - 30 tone la preţul de 200.000 lei tona
Mãrfuri diverse ...... - pentru o valoare 300.000.000 lei

--------
*1) Al cãrui export este deja în curs de realizare, în baza schimbului de scrisori din 30 Decemvrie 1944.
*2) De livrat dupã 1 Aprilie 1945; în eventualitatea posibilitãţilor favorabile chiar înaintea acestei date
*3) De transportat cu mijloace proprii ale cumpãrãtorului
*4) De importat în Bulgaria în primele trei luni ce urmeazã dupã semnarea prezentului Protocol; buteliile în oţel sau cisternele de furnizat de cãtre cumpãrãtor.
*5) Fãcând obiectul comenzii date la data de 20 Mai 1944 de cãtre Legatia Bulgariei, fabricei de hârtie Busteni.

Domnule preşedinte,

Referindu-ma la scrisoarea Dv. din 28 Decemvrie 1944, privitoare la cererea bulgara pentru exportul fãrã întârziere a 300 tone petrol lampant, din România în Bulgaria, am onoare a va aduce la cunostinta cele ce urmeazã:
Pentru a da satisfactie cererii delegaţiei bulgare, Guvernul roman va autoriza exportul a unei cantitãţi de aproximativ 300 tone petrol lampant, care urmeazã a se efectua imediat cu titlu de avans asupra contingentelor ce vor fi fixate prin dispoziţiunilor Protocolului ce se va semna, pe baza clauzelor cãruia delegatiile noastre sunt deja de acord.
Plata va trebui sa se efectueze în conformitate cu dispoziţiunile aceluiaşi Protocol, Guvernul bulgar angajandu-se pe deoparte de a afecta pentru plata exportatorului roman a celor 300 tone petrol lampant, primele disponibilitati care vor fi create în "contul global", prevãzut în proiectul sus-zisului Protocol.
Pe de alta parte Guvernul roman îşi rezerva dreptul de a imputa asupra primelor disponibilitati ce urmeazã a se crea în contul sus-menţionat contravaloarea autorizaţiilor de export acordate cu anticipatie, dupã cum rezulta din prezenta scrisoare.
Va rog sa-mi confirmati acordul Dv. asupra celor ce preced şi primiţi, Domnule Preşedinte, asigurarea înaltei mele consideratiuni.

Directorul Afacerilor Economice,
V. Petala

D-lui Dr. Gheorghieff,
Preşedintele Delegatiunii Bulgare

Domnule ministru,
Am onoare a va face cunoscut primirea scrisorii Dv., din 30 Decemvrie 1944, având urmãtorul cuprins:
"Referindu-ma la scrisoarea Dv., din 28 Decemvrie 1944, privitoare la cererea bulgara pentru exportul fãrã întârziere a 300 tone petrol lampant, din România în Bulgaria, am onoarea a va aduce la cunostinta cele ce urmeazã:
Pentru a da satisfactie cererii delegaţiei bulgare, Guvernul Roman va autoriza exportul unei cantitãţi de aproximativ 300 tone petrol lampant, care urmeazã a se efectua imediat cu titlu de avans asupra contingentelor ce vor fi fixate prin dispoziţiunile Protocolului ce se va semna, pe baza clauzelor cãruia delegatiile noastre sunt deja de acord.
Plata va trebui sa se efectueze în conformitate cu dispoziţiunile aceluiaşi Protocol, Guvernul bulgar angajandu-se pe deoparte de a afecta pentru plata exportatorului roman cele 300 tone petrol lampant, primele disponibilitati care vor fi create în contul "global lei" prevãzut în proiectul suszisului Protocol.
Pe de alta parte Guvernul roman îşi rezerva dreptul de a imputa asupra primelor disponibilitati ce urmeazã a se crea în contul susmentionat contravaloarea autorizaţiilor de export acordate cu anticipatie, dupã cum rezulta din prezenta scrisoare.
Va rog sa-mi confirmati acordul Dv., asupra celor ce preced şi primiţi, Domnule Preşedinte, asigurarea înaltei mele consideratiuni".
Declarandu-ma de acord cu cele ce preced, ţin sa precizez ca în asteptarea lichidãrii prevãzutã prin prezenta scrisoare, a fost constituit ca garanţie pentru exportatorul roman - Steaua Romana - un depozit în lei reprezentând valoarea totalã a acestei marfi care urmeazã sa fie retrocedati în momentul lichidãrii operaţiunii în conformitate cu stipularile Protocolului care se va semna.
Va rog sa primiţi Domnule Ministru, asigurãrile înaltei mele consideratiuni.
Bucureşti, 30 Decemvrie 1944,

Preşedintele delegatiunei Bulgare
Dr. Gheorghieff

Excelentei sale
D-lui VINTILA PETALA
Ministru plenipotenţiar
şi directorul afacerilor economice.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016