Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROTOCOL din 29 martie 2000  intre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii din Republica Bulgaria privind cooperarea in domeniul transmisiunilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROTOCOL din 29 martie 2000 intre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii din Republica Bulgaria privind cooperarea in domeniul transmisiunilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 484 din 4 octombrie 2000
Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii din Republica Bulgaria, denumite în continuare pãrţi contractante,
dorind sa asigure şi sa dezvolte relaţiile de cooperare în domeniul transmisiunilor militare,
având la baza principiile şi prevederile Acordului de colaborare dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale al României şi Ministerul Apãrãrii al Republicii Bulgaria, semnat la Bucureşti la 29 ianuarie 1994,
au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Scop
Prezentul protocol se încheie în scopul stabilirii cadrului juridic necesar în vederea realizãrii condiţiilor tehnice pentru asigurarea legãturilor de transmisiuni şi a cooperãrii în domeniul transmisiunilor militare, în conformitate cu competentele stipulate în legislaţia statelor pãrţilor contractante.
ART. 2
Forme de cooperare
Cooperarea dintre pãrţile contractante se va realiza în urmãtoarele forme:
a) organizarea, realizarea şi exploatarea unor canale de transmisiuni pentru cooperare în domeniul militar;
b) intalniri periodice de lucru ale echipelor de experţi în domeniul transmisiunilor pentru analizarea şi soluţionarea problemelor legate de punerea în aplicare a prevederilor prezentului protocol;
c) schimburi de experienta pe linia pregãtirii personalului de specialitate şi a exploatãrii tehnicii de transmisiuni;
d) participarea cu observatori şi/sau cu subunitati la aplicatiile şi la exerciţiile organizate de pãrţile contractante pe linie de transmisiuni;
e) participarea în comun la exercitii pe linie de transmisiuni, organizate în cadrul sau în spiritul PfP, în vederea testarii interoperabilitatii mijloacelor de transmisiuni.
ART. 3
Tipuri de legãturi de transmisiuni
(1) Între pãrţile contractante se vor organiza legãturi prin fir şi prin radio.
(2) Legãturile prin fir se vor asigura prin folosirea numerelor de apel ale centralelor telefonice, ale unor posturi telefonice principale, fax şi telex, instalate în ministerele apãrãrii, statele majore generale şi categoriile de forte armate, precum şi prin folosirea unor circuite şi cai telefonice şi telegrafice, secretizate şi/sau nesecretizate, închiriate de la administraţiile naţionale de telecomunicaţii.
(3) Legãturile radio se vor asigura prin organizarea unor direcţii radio pe unde scurte sau a unor reţele radio pe unde scurte şi ultrascurte.
ART. 4
Obligaţii privind organizarea, realizarea şi exploatarea legãturilor de transmisiuni
(1) Pãrţile contractante se obliga sa acţioneze pentru asigurarea permanenta şi de calitate superioarã a canalelor de transmisiuni organizate, potrivit prevederilor prezentului protocol.
(2) Pãrţile contractante vor asigura condiţiile corespunzãtoare pentru exploatarea permanenta a circuitelor şi/sau a cãilor închiriate de la administraţiile naţionale de telecomunicaţii.
(3) Orice problema care ar impiedica exploatarea normalã a legãturilor de transmisiuni organizate potrivit prevederilor prezentului protocol va fi comunicatã imediat celeilalte pãrţi contractante.
(4) Pe timpul efectuãrii convorbirilor de serviciu, precum şi a schimbului de informaţii pe canalele de legatura se va folosi limba engleza.
(5) Detaliile privind organizarea, realizarea şi exploatarea legãturilor menţionate la art. 3 vor face obiectul unei dispoziţii comune de transmisiuni, stabilitã şi actualizatã, la nevoie, prin consultãri între structurile de specialitate ale pãrţilor contractante. Dispoziţia comuna de transmisiuni va fi semnatã de reprezentanţii autorizaţi şi va fi aprobatã de şefii statelor majore generale, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 1A care este parte integrantã a prezentului protocol. Datele şi documentele de lucru necesare pentru funcţionarea legãturilor prin fir şi radio se vor asigura şi se vor trimite anual, alternativ, de cãtre fiecare parte contractantã.
(6) Dacã este necesar, pãrţile contractante vor elabora în comun instrucţiuni pentru folosirea canalelor de transmisiuni.
ART. 5
Protecţia informaţiilor
(1) Pana la intrarea în vigoare a Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind protecţia informaţiilor militare secrete informaţiile secrete schimbate potrivit prezentului protocol vor fi protejate în conformitate cu prevederile art. 5 din Acordul de colaborare dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale al României şi Ministerul Apãrãrii al Republicii Bulgaria, semnat la Bucureşti la 29 ianuarie 1994.
(2) Deciziile privind schimbul informaţiilor militare secrete între pãrţile contractante vor fi luate de autoritãţile de securitate competente, potrivit legislaţiei statelor.
(3) Pentru comunicarea informaţiilor militare secrete cu nivelul de clasificare secret de serviciu sau mai înalt vor fi folosite numai canalele de transmisiuni echipate cu mijloace militare de secretizare.
ART. 6
Aspecte financiare
Cheltuielile pentru plata circuitelor şi/sau a canalelor telefonice şi telegrafice, închiriate de la administraţiile naţionale de telecomunicaţii, vor fi suportate de pãrţile contractante, fiecare având obligaţia sa achite contravaloarea prestaţiilor efectuate pe propriul teritoriu naţional.
ART. 7
Soluţionarea divergentelor
Orice divergenţe cu privire la interpretarea sau la aplicarea prevederilor prezentului protocol se vor soluţiona prin consultãri între pãrţile contractante.
ART. 8
Dispoziţii finale
(1) Prezentul protocol va intra în vigoare la data primirii ultimei notificãri prin care pãrţile contractante se înştiinţeazã reciproc în scris ca au fost îndeplinite procedurile legale interne necesare pentru intrarea în vigoare a acestuia.
(2) Prezentul protocol se încheie pentru o perioada de 5 ani şi se va prelungi automat pentru noi perioade de 5 ani. Prezentul protocol poate fi denunţat de oricare dintre pãrţile contractante dupã 6 luni de la data primirii de cãtre cealaltã parte contractantã a notificãrii scrise a unei astfel de intentii.
(3) Fiecare parte contractantã poate propune în orice moment amendamente la prezentul protocol. Amendamentele convenite vor intra în vigoare în conformitate cu prevederile primului paragraf al prezentului articol şi vor constitui parte integrantã a prezentului protocol.
(4) În termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentului protocol structurile responsabile ale celor doua pãrţi contractante vor elabora şi vor inainta spre aprobare sefilor statelor majore generale dispoziţia comuna de transmisiuni.
Semnat la Sofia la 29 martie 2000, în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana, bulgara şi engleza, toate textele fiind egal autentice. În caz de diferenţe de interpretare, textul în limba engleza va prevala.

Pentru Ministerul
Apãrãrii Naţionale din România,
Sorin Frunzaverde,
ministrul apãrãrii naţionale

Pentru Ministerul Apãrãrii
din Republica Bulgaria,
Boiko Noev,
ministrul apãrãrii

ANEXA 1A
---------
SECRET DE SERVICIU
(dupã completare)
Exemplarul nr.

Aprob Aprob
Şeful Statului Major General Şeful Statului Major General
din Ministerul Apãrãrii al Forţelor Armate Bulgare
Naţionale al României
................... .....................

DISPOZIŢIA COMUNA DE TRANSMISIUNI
Nr. .......... din .........

a Statului Major General din Ministerul Apãrãrii Naţionale al
României şi a Statului Major General al Forţelor Armate Bulgare
pentru aplicarea prevederilor Protocolului dintre Ministerul Apãrãrii
Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii din Republica Bulgaria
privind cooperarea în domeniul transmisiunilor

I. Centre de transmisiuni
- Centrul de transmisiuni al Ministerului Apãrãrii Naţionale din România, în funcţiune la .......;
- Centrul de transmisiuni al Ministerului Apãrãrii din Republica Bulgaria, în funcţiune la .... .

II. Organizarea transmisiunilor prin fir
1. Pentru nevoile curente (schimbul de informaţii cu caracter nesecret) se folosesc numerele de apel ale echipamentelor de telecomunicaţii, instalate în ministerele apãrãrii, statele majore generale şi categoriile de forte ale armatei, potrivit anexei nr. ......... .
2. Pentru transmiterea informaţiilor secrete se folosesc circuitele şi/sau cãile telefonice şi telegrafice, închiriate permanent de la administraţiile naţionale de telecomunicaţii şi echipate cu aparatura de secretizare militarã, potrivit anexei nr. ....... .
3. Pentru exploatarea canalelor telefonice şi telegrafice secretizate se stabilesc urmãtoarele:
a) calea telefonica secretizata, numita convenţional .........., va funcţiona cu aparatura de tipul .........;
b) calea telegrafica secretizata, numita convenţional ........., va funcţiona cu aparatura de tipul ............ . Aparatul final va fi de tipul ............, pe coala, cu viteza de lucru de ....... Bauds şi coeficientul total maxim al distorsiunilor de ........%;
c) documentele cu chei se vor asigura şi se vor trimite de cãtre partea ...........;
d) schimbarea cheilor se va efectua .........., la ora ............ (localã);
e) convorbirile de serviciu între operatorii de la echipamentele de secretizare se vor efectua conform regulilor de folosire a acestora şi cu ajutorul tabelelor de convorbiri, potrivit anexei nr. ......... .

III. Organizarea transmisiunilor prin radio
1. Pe linia statelor majore generale se organizeazã o direcţie radio pe unde scurte, denumita convenţional ........ . Pentru exploatarea acestei direcţii se stabilesc urmãtoarele:
a) staţiile radio vor fi de tipul .......... şi vor lucra, dupã programul stabilit, în telegrafie, teleimprimare şi fonie, nesecretizat şi/sau secretizat;
b) datele de lucru vor fi asigurate şi trimise de partea ................;
c) pentru secretizarea canalului radio se va folosi aparatura de tipul ............;
d) documentele cu chei se vor asigura şi se vor trimite de cãtre partea ............;
e) schimbarea cheilor se va efectua ........., la ora ............ (localã);
f) convorbirile de serviciu între operatorii de la echipamentele de secretizare se vor efectua conform regulilor de folosire a acestora şi cu ajutorul tabelului de convorbiri, potrivit anexei nr. ........... .
2. Pe linia statelor majore ale aviaţiei şi apãrãrii antiaeriene se organizeazã:
2.1. În scopul activitãţilor comune pe aerodromurile stabilite şi pentru acordarea de sprijin aeronavelor militare aflate în dificultate, precum şi pentru operaţiuni de cãutare şi salvare se stabilesc urmãtoarele canale de comunicaţii:
a) sol-aer ................;
b) mijloace de radionavigatie ..........., dacã sunt convenite.
2.2. Semestrial, la apariţia unor modificãri sau în cazul schimbãrii aerodromurilor stabilite mai sus canalele de comunicaţii se vor stabili de comun acord între statele majore ale aviaţiei şi apãrãrii antiaeriene.
3. Pe linia statelor majore ale marinei militare se organizeazã:
3.1. O direcţie radio pe unde scurte, denumita convenţional ............. . Pentru funcţionarea acestei direcţii se stabilesc urmãtoarele:
a) staţiile radio vor fi de tipul ............. şi vor lucra, potrivit programului stabilit, în telegrafie, teleimprimare şi fonie, nesecretizat;
b) datele de lucru vor fi asigurate şi trimise de partea .............. .
3.2. Doua reţele radio pe unde ultrascurte, denumite convenţional ..........., şi ..............., pentru navigaţia maritima (legãturi uscat-nava şi nava-nava). Pentru funcţionarea acestor reţele se stabilesc urmãtoarele:
a) staţiile radio vor fi de tipul ........ şi vor lucra, dupã programul stabilit, în fonie, nesecretizat, asigurându-se recepţie permanenta;
b) datele de lucru vor fi asigurate şi trimise de partea .......... .
3.3. Convorbirile de serviciu între operatorii de la staţiile radio se vor efectua potrivit anexei nr. ........ .

IV. Prevederi finale
Persoanele cu funcţii de conducere din ministerele apãrãrii, din statele majore generale şi categoriile de forte ale armatei, care au dreptul sa utilizeze canalele de transmisiuni realizate, sunt cele menţionate în anexa nr.......... .
Adresarea apelurilor telefonice, faxurilor, telegramelor şi a radiogramelor este permisã numai cu indicarea denumirii în clar a funcţiei, gradului, numelui şi prenumelui destinatarului.

Semnat, Semnat,
................. .................
---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016