Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROTOCOL din 21 iunie 2005  intre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii al Republicii Moldova privind cooperarea in domeniul transmisiunilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROTOCOL din 21 iunie 2005 intre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii al Republicii Moldova privind cooperarea in domeniul transmisiunilor

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 859 din 23 septembrie 2005


Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii al Republicii Moldova, denumite în continuare pãrţi contractante,
dorind sã asigure şi sã dezvolte relaţiile de cooperare în domeniul transmisiunilor militare,
având la bazã principiile şi prevederile Acordului de colaborare dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale al României şi Ministerul Apãrãrii al Republicii Moldova, semnat la Chişinãu la 14 decembrie 1992,

au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Scop
Prezentul protocol se încheie în scopul stabilirii cadrului juridic necesar realizãrii condiţiilor tehnice pentru asigurarea legãturilor de transmisiuni şi a cooperãrii în domeniul transmisiunilor militare, în conformitate cu competenţele stipulate în legislaţia statelor pãrţilor contractante.
ART. 2
Forme de cooperare
Cooperarea dintre pãrţile contractante se va realiza în urmãtoarele forme:
a) organizarea, realizarea şi exploatarea unor canale de transmisiuni pentru cooperarea în domeniul militar;
b) întâlniri periodice de lucru ale echipelor de experţi în domeniul transmisiunilor, pentru analizarea şi soluţionarea problemelor legate de punerea în aplicare a prevederilor prezentului protocol;
c) schimburi de experienţã pe linia pregãtirii personalului de specialitate şi a exploatãrii tehnicii de transmisiuni;
d) participarea cu observatori şi/sau subunitãţi la aplicaţiile şi exerciţiile organizate de pãrţile contractante pe linie de transmisiuni;
e) participarea în comun la exerciţii pe linie de transmisiuni, organizate în cadrul sau în spiritul Parteneriatului pentru Pace, în vederea testãrii interoperabilitãţii mijloacelor de transmisiuni.
ART. 3
Tipuri de legãturi de transmisiuni
(1) Între pãrţile contractante se vor organiza legãturi prin fir şi radio.
(2) Legãturile prin fir se vor asigura prin folosirea numerelor de apel ale centralelor telefonice, ale unor posturi telefonice principale, fax şi telex, instalate în ministerele apãrãrii, statele majore generale şi categoriile de forţe armate, precum şi prin folosirea unor circuite şi cãi telefonice şi telegrafice secretizate şi/sau nesecretizate, închiriate de la administraţiile naţionale de telecomunicaţii.
(3) Legãturile radio se vor asigura prin organizarea unor direcţii radio pe unde scurte sau a unor reţele radio pe unde scurte şi ultrascurte.
ART. 4
Obligaţiile privind organizarea, realizarea şi exploatarea legãturilor de transmisiuni
(1) Pãrţile contractante se obligã sã acţioneze pentru asigurarea permanentã şi de calitate superioarã a canalelor de transmisiuni organizate, potrivit prevederilor prezentului protocol.
(2) Pãrţile contractante vor asigura condiţiile corespunzãtoare pentru exploatarea permanentã a circuitelor şi/sau a cãilor închiriate de la administraţiile naţionale de telecomunicaţii.
(3) Orice problemã care ar împiedica exploatarea normalã a legãturilor de transmisiuni, organizate potrivit prevederilor prezentului protocol, va fi comunicatã imediat celeilalte pãrţi contractante.
(4) Pe timpul efectuãrii convorbirilor de serviciu, precum şi a schimbului de informaţii pe canalele de legãturã se va folosi limba românã.
(5) Detaliile privind organizarea, realizarea şi exploatarea legãturilor menţionate la art. 3 vor face obiectul unei dispoziţii comune de transmisiuni, stabilitã şi actualizatã la nevoie prin consultãri între structurile de specialitate ale pãrţilor contractante.
Dispoziţia comunã de transmisiuni va fi semnatã de reprezentanţii autorizaţi şi aprobatã de şefii statelor majore generale, potrivit modelului din anexa care face parte integrantã din prezentul protocol.
Datele şi documentele de lucru necesare funcţionãrii legãturilor prin fir şi radio se vor asigura şi trimite anual, alternativ, de fiecare parte contractantã.
(6) Dacã este necesar, pãrţile contractante vor elabora în comun instrucţiuni pentru folosirea canalelor de transmisiuni.
ART. 5
Protecţia informaţiilor
(1) Informaţiile secrete schimbate potrivit prezentului protocol vor fi protejate în conformitate cu prevederile art. 6 din Acordul de colaborare dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale al României şi Ministerul Apãrãrii al Republicii Moldova, semnat la Chişinãu la 14 decembrie 1992.
(2) Deciziile privind schimbul informaţiilor militare secrete între pãrţile contractante vor fi luate de autoritãţile de securitate competente, potrivit legislaţiei statelor lor.
(3) Pentru comunicarea informaţiilor militare secrete, cu nivelul de clasificare secret de serviciu sau mai înalt, vor fi folosite numai canalele de transmisiuni echipate cu mijloace militare de secretizare.
ART. 6
Aspecte financiare
Cheltuielile pentru plata circuitelor şi/sau a canalelor telefonice şi telegrafice închiriate de la administraţiile naţionale de telecomunicaţii vor fi suportate de pãrţile contractante, fiecare având obligaţia sã achite contravaloarea prestaţiilor efectuate pe propriul teritoriu naţional.
ART. 7
Soluţionarea divergenţelor
Orice divergenţã cu privire la interpretarea sau aplicarea prevederilor prezentului protocol se va soluţiona prin consultãri între pãrţile contractante.
ART. 8
Dispoziţii finale
(1) Prezentul protocol va intra în vigoare la data primirii ultimei notificãri prin care pãrţile contractante îşi vor comunica în scris, reciproc, cã au fost îndeplinite procedurile legale interne necesare pentru intrarea în vigoare a protocolului.
(2) Prezentul protocol se încheie pentru o perioadã de 5 ani şi se va prelungi automat pentru noi perioade de 5 ani. Prezentul protocol poate fi denunţat de oricare din pãrţile contractante dupã 6 (şase) luni de la data primirii de cãtre cealaltã parte contractantã a notificãrii scrise a unei astfel de intenţii.
(3) Fiecare parte contractantã poate propune în orice moment amendamente la prezentul protocol. Amendamentele convenite vor intra în vigoare în conformitate cu prevederile primului paragraf al prezentului articol şi vor constitui parte integrantã din prezentul protocol.
(4) În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului protocol structurile responsabile ale celor douã pãrţi contractante vor elabora şi înainta spre aprobare şefilor statelor majore generale Dispoziţia comunã de transmisiuni.
Semnat la Chişinãu la 21 iunie 2005, în douã exemplare originale, ambele texte fiind egal autentice.

Pentru Ministerul Apãrãrii Naţionale din România,
Teodor Atanasiu,
ministrul apãrãrii naţionale

Pentru Ministerul Apãrãrii al Republicii Moldova,
Valeriu Pleşca,
ministrul apãrãrii


ANEXĂ


Aprob
Şeful Statului Major General
din Ministerul Apãrãrii Naţionale
din România,
..................................

Aprob
Şeful Marelui Stat Major
al Armatei Naţionale
a Republicii Moldova,
...........................


DISPOZIŢIA COMUNĂ DE TRANSMISIUNI
Nr. ........ din .................
a Statului Major General din Ministerul Apãrãrii
Naţionale din România şi a Marelui Stat Major al Armatei Naţionale
a Republicii Moldova pentru aplicarea prevederilor
Protocolului dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale din România
şi Ministerul Apãrãrii din Republica Moldova
privind cooperarea în domeniul transmisiunilor

I. Centre de transmisiuni
Centrul de transmisiuni al Ministerului Apãrãrii Naţionale din România, în funcţiune la .................;
Centrul de transmisiuni al Ministerului Apãrãrii din Republica Moldova, în funcţiune la .............. .
II. Organizarea transmisiunilor prin fir
1. Pentru nevoile curente (schimbul de informaţii cu caracter nesecret) se folosesc numerele de apel ale echipamentelor de telecomunicaţii instalate în cadrul celor douã ministere ale apãrãrii, potrivit anexei ........................ .
2. Pentru informaţiile al cãror caracter este cel puţin secret de serviciu se folosesc circuitele şi/sau cãile telefonice şi telegrafice închiriate permanent de la administraţiile naţionale de telecomunicaţii şi echipate cu aparaturã de secretizare militarã, potrivit anexei .......... .
3. Pentru exploatarea canalelor telefonice şi telegrafice în regim secretizat se stabilesc urmãtoarele:
a) calea telefonicã secretizatã, numitã convenţional .................., va funcţiona cu aparaturã de tipul ................... ;
b) calea telegraficã secretizatã, numitã convenţional .............., va funcţiona cu aparaturã de tipul ............ . Aparatul final va fi de tipul ..........., pe coalã, cu frecvenţa de .......... Hz, cu viteza de lucru de .............. Bauds şi coeficientul total maxim al distorsiunilor de ..... %;
c) documentele cu chei se vor asigura şi trimite anual, prin grija pãrţii ................., urmând ca ulterior, în funcţie de posibilitatea producerii lor în ......, acestea sã fie transmise, alternativ, de fiecare parte;
d) schimbarea cheilor se va efectua ............., la ora .............. (localã);
e) convorbirile de serviciu între operatorii de la staţiile de secretizare se vor efectua conform regulilor de folosire a aparaturii aferente şi cu ajutorul tabelelor de convorbiri, potrivit anexei ....... .
4. Pe linia aviaţiei şi apãrãrii antiaeriene, în scopul activitãţii comune pe aerodromurile stabilite şi pentru acordarea de sprijin aeronavelor militare aflate în dificultate, precum şi pentru operaţiuni de cãutare-salvare se vor stabili canale de comunicaţii potrivit protocolului încheiat între ministerele apãrãrii în acest domeniu.
III. Organizarea transmisiunilor prin radio
1. Pe linia statelor majore generale se organizeazã o direcţie radio pe unde scurte, denumitã convenţional .................. . Pentru funcţionarea acestei direcţii se stabilesc urmãtoarele:
a) staţiile radio vor fi de tipul ........ şi vor lucra, dupã program, în telegrafie auditivã, teleimprimare şi fonie, nesecretizat şi/sau secretizat;
b) caracteristicile de lucru pentru anul .... se vor asigura prin grija pãrţii ..............;
c) pentru secretizarea canalului radio se va folosi aparaturã de acelaşi tip cu cea utilizatã pentru legãtura prin fir (cap. II pct. 3).
2. Pe linia aviaţiei şi apãrãrii antiaeriene, în scopul activitãţii comune pe aerodromurile stabilite şi pentru acordarea de sprijin aeronavelor militare aflate în dificultate, precum şi pentru operaţiuni de cãutare-salvare se vor stabili canale de comunicaţii sol-aer, potrivit protocolului încheiat între ministerele apãrãrii în acest domeniu.
IV. Prevederi finale
Persoanele cu funcţii de conducere din structurile centrale ale pãrţilor contractante, care au dreptul sã efectueze convorbiri pe canalele de transmisiuni realizate conform prevederilor de mai sus, sunt cele menţionate în anexa ......... .
Adresarea apelurilor telefonice, faxurilor, telegramelor, radiogramelor şi fonogramelor se va face numai cu indicarea denumirii în clar a funcţiei, gradului, numelui şi prenumelui destinatarului.

Semnat,
.............
Semnat,
.............
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016