Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROTOCOL din 19 aprilie 2005  intre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii din Serbia si Muntenegru privind colaborarea in domeniul invatamantului si pregatirii personalului militar si civil    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROTOCOL din 19 aprilie 2005 intre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii din Serbia si Muntenegru privind colaborarea in domeniul invatamantului si pregatirii personalului militar si civil

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 600 din 12 iulie 2005
Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii din Serbia şi Muntenegru, denumite în continuare pãrţi,
în conformitate cu prevederile Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Federal al Republicii Federale Iugoslavia privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Bucureşti la 27 octombrie 1997,
luând în considerare dorinţa de a iniţia şi dezvolta colaborarea în domeniul învãţãmântului şi pregãtirii personalului militar şi civil,
au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Prevederi generale
(1) Scopul prezentului protocol este de a stabili cadrul legal pentru schimbul de personal militar şi civil în scopul pregãtirii şi instruirii în facilitãţi militare de învãţãmânt ale pãrţilor, precum şi definirea regulilor şi statutului studenţilor în perioada de pregãtire.
(2) Reprezentanţii pãrţilor vor conveni anual asupra unui program de învãţãmânt. Programul de învãţãmânt va include, printre altele, instituţia militarã de învãţãmânt unde se va desfãşura cursul, denumirea cursului, numãrul de locuri şi durata.
(3) Programele de învãţãmânt convenite conform alin. (2) vor fi schimbate între pãrţi prin birourile ataşaţilor apãrãrii.
ART. 2
Definiţii
În scopul prezentului protocol se vor folosi urmãtoarele definiţii:
1. studenţi - personalul militar şi civil care urmeazã sã fie trimis în scopuri educaţionale în conformitate cu prevederile prezentului protocol;
2. partea care trimite - partea care trimite personal militar şi civil în scopuri educaţionale în conformitate cu prevederile prezentului protocol;
3. partea care primeşte - partea care primeşte personal militar şi civil trimis în scopuri educaţionale în conformitate cu prevederile prezentului protocol;
4. procesul de învãţãmânt - toate activitãţile care sunt desfãşurate în perioada de pregãtire.
ART. 3
Aspecte financiare
(1) Partea care trimite va asigura în conformitate cu propriile reglementãri urmãtoarele costuri:
a) salariile incluzând alocaţii şi alte beneficii;
b) cheltuieli de cãlãtorie la începutul şi sfârşitul perioadei de pregãtire, precum şi pentru perioada vacanţei;
c) costurile pentru aducerea trupului neînsufleţit în ţarã, cheltuieile pentru funeralii şi alte costuri care se ivesc în cazul morţii unui student.
(2) Partea care primeşte va asigura în conformitate cu propriile reglementãri costul taxei de şcolarizare, hrãnirea şi cazarea. Partea care primeşte va asigura, de asemenea, costurile pentru transportul efectuat în scopul procesului de învãţãmânt.
(3) Studenţii pot, dacã doresc, pe cheltuiala proprie, sã locuiascã în facilitãţi, altele decât cele asigurate de partea care primeşte. Totuşi, aceasta îi va asista, în limitele capacitãţilor sale, în gãsirea unui loc de cazare.
(4) Orice probleme financiare care pot apãrea, legate de procesul de învãţãmânt, vor fi soluţionate prin înţelegeri separate între pãrţi sau reprezentanţii proprii autorizaţi.
ART. 4
Uniforma
(1) Pe timpul procesului de învãţãmânt personalul militar va purta propria uniformã în conformitate cu reglementãrile naţionale.
(2) Pe timpul cursului, partea care primeşte va asigura pe propria cheltuialã echipament special pentru lucru pe instalaţii şi ţinuta de instrucţie în conformitate cu legislaţia naţionalã. Echipamentul va fi înapoiat la absolvirea cursului.
ART. 5
Criterii de selecţie
(1) Partea care trimite este responsabilã pentru selectarea studenţilor în conformitate cu criteriile solicitate de partea care primeşte. Dacã criteriile nu sunt îndeplinite, partea care primeşte, cu consimţãmântul pãrţii care trimite, poate trimite înapoi studentul respectiv, pe cheltuiala pãrţii care trimite.
(2) Cursul poate fi terminat înainte de termen din motive medicale sau disciplinare ori din lipsã de interes în îndeplinirea obiectivelor cursului din partea studenţilor.
ART. 6
Asistenţa medicalã
(1) Partea care primeşte va asigura asistenţa medicalã şi stomatologicã de urgenţã, incluzând internarea şi medicamentele. Partea care trimite va suporta orice alte cheltuieli legate de asistenţa medicalã.
(2) La începutul procesului de învãţãmânt, partea care trimite va elibera un certificat de sãnãtate conform cu modelul trimis de partea care primeşte.
(3) Certificatul de sãnãtate menţionat la alin. (2) va atesta cã studentul:
a) nu suferã de nici o boalã contagioasã;
b) nu suferã de tuberculozã şi cã a fost efectuatã o examinare a plãmânilor cu raze X;
c) nu suferã de tulburãri de sãnãtate care necesitã tratament - boli, condiţii rezultând din rãniri, malformaţii;
d) nu necesitã tratament stomatologic;
e) a fost vaccinat în conformitate cu reglementãrile emise de Organizaţia Mondialã a Sãnãtãţii.
(4) Examinãrile cerute trebuie realizate în termen de maximum douã luni înainte de plecarea din statul pãrţii care trimite.
(5) În situaţia în care anumite examinãri cerute în conformitate cu certificatul de sãnãtate nu au fost realizate, certificatul de sãnãtate va conţine o declaraţie în acest sens.
(6) Chiar dacã a fost prezentat un certificat de sãnãtate, partea care primeşte îşi rezervã dreptul de a reexamina studenţii în propriile facilitãţi medicale.
ART. 7
Securitatea
(1) Partea care trimite va trimite numai studenţi care au obţinut certificatul de securitate.
(2) Studenţii vor respecta reglementãrile de securitate ale pãrţii care primeşte şi se angajeazã sã nu dezvãluie terţilor informaţii clasificate primite pe timpul procesului de învãţãmânt.
(3) Pentru accesul în facilitãţile militare, studenţilor li se va emite un permis special.
ART. 8
Obligaţii
(1) Partea care trimite va instrui studenţii:
a) sã respecte legea statului pãrţii care primeşte şi sã se adapteze la obiceiurile locale;
b) sã se reţinã de la orice activitate politicã pe teritoriul statului pãrţii care primeşte.
(2) Partea care trimite va aduce la cunoştinţã studenţilor conţinutul prevederilor prezentului protocol înainte de a-i trimite pe teritoriul statului pãrţii care primeşte.
ART. 9
Subordonarea
(1) Studenţii vor fi subordonaţi direct ataşatului apãrãrii al pãrţii care trimite în statul pãrţii care primeşte.
(2) Ataşatul apãrãrii menţionat în alin. (1) va colabora cu autoritãţile corespunzãtoare ale pãrţii care primeşte în toate problemele legate de pregãtire.
ART. 10
Aspecte legale
(1) Pe timpul procesului de învãţãmânt, studenţii se vor supune legislaţiei statului pãrţii care primeşte şi ei trebuie sã se comporte în conformitate cu regulile şi regulamentele privind disciplina ale instituţiilor militare de învãţãmânt ale pãrţii care primeşte.
(2) Studenţii care vor încãlca prevederile alin. (1) vor fi trimişi înapoi pe cheltuiala pãrţii care primeşte.
(3) În cazul deteriorãrii ori pierderii din vina cursanţilor a bunurilor pãrţii care primeşte, partea care trimite trebuie sã plãteascã pãrţii care primeşte costul reparaţiilor conform cu costurile practicate în statul pãrţii care primeşte sau sã asigure un substitut corespunzãtor pentru proprietatea deterioratã. Costurile sunt estimate de cãtre experţi ai pãrţii care primeşte. Partea care primeşte va notifica pãrţii care trimite despre estimarea costurilor.
(4) Plata costurilor reparaţiei bunurilor deteriorate sau înlocuirea proprietãţii este fãcutã de cãtre partea care trimite, în valutã convertibilã, pãrţii care primeşte, în termen de 45 de zile de la data primirii notificãrii.
ART. 11
Prevederi finale
(1) Prezentul protocol va intra în vigoare la data primirii ultimei notificãri scrise a pãrţilor, prin care acestea confirmã îndeplinirea procedurilor legale interne necesare intrãrii acestuia în vigoare.
(2) Prezentul protocol poate fi amendat oricând, în scris, cu consimţãmântul pãrţilor. Amendamentele vor intra în vigoare conform prevederilor alin. (1).
(3) Prezentul protocol se încheie pentru o perioadã nedeterminatã. Orice parte poate notifica, în formã scrisã, despre intenţia sa de a-l denunţa. Denunţarea va intra în vigoare dupã 6 luni de la primirea notificãrii.
(4) Dacã la data terminãrii existã aspecte financiare nesoluţionate sau revendicãri, prevederile corespunzãtoare ale prezentului protocol vor rãmâne în vigoare pânã la soluţionarea finalã a acestora.
Semnat la Belgrad la 19 aprilie 2005, în douã exemplare originale, fiecare în limbile românã, sârbã şi englezã, toate textele fiind egal autentice.
În cazul unor diferenţe de interpretare, textul în limba englezã va prevala.

Pentru Ministerul Apãrãrii
Naţionale din România,
Teodor Atanasiu,
ministrul apãrãrii naţionale

Pentru Ministerul Apãrãrii
din Serbia şi Muntenegru,
Provoslav Davinic,
ministrul apãrãrii
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016