Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROTOCOL din 16 mai 2000  intre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Statul Major General al Republicii Turcia cu privire la cooperarea in domeniul istoriei, al muzeelor si al arhivelor militare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROTOCOL din 16 mai 2000 intre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Statul Major General al Republicii Turcia cu privire la cooperarea in domeniul istoriei, al muzeelor si al arhivelor militare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 406 din 29 august 2000
Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Statul Major General al Republicii Turcia, denumite în continuare pãrţi contractante,
în dorinta de a întãri relaţiile existente şi de a largi cooperarea dintre pãrţile contractante pe baza respectului reciproc,
ţinând seama de prevederile Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniile instruirii, tehnicii şi ştiinţei militare, semnat la Bucureşti la 20 februarie 1992, denumit în continuare acord, şi ale Acordului suplimentar dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Statul Major General al Republicii Turcia pentru cooperarea în domeniul instruirii militare, semnat la Bucureşti la 22 august 1992, denumit în continuare acord suplimentar,
au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Scopul protocolului
Scopul prezentului protocol este de a stabili cadrul cooperãrii între pãrţile contractante în domeniul istoriei, al muzeelor şi al arhivelor militare.
ART. 2
Autoritãţi competente
Instituţiile competente pentru punerea în practica a cooperãrii în domeniile de activitate menţionate la art. I sunt:
- Institutul pentru Studii Politice de Apãrare şi Istorie Militarã, Muzeul Militar Naţional şi Arhivele Militare Romane, din partea Ministerului Apãrãrii Naţionale din România;
- Agenţia de Istorie Militarã şi Studii Strategice, din partea Statului Major General al Republicii Turcia.
ART. 3
Definiţii
În sensul prezentului protocol, termenii mentionati mai jos au urmãtorul înţeles:
1. personalul vizitator - personalul pãrţilor contractante care se afla în statul celeilalte pãrţi contractante pentru aplicarea prevederilor prezentului protocol;
2. partea contractantã trimitatoare - partea contractantã care îşi trimite personalul în statul celeilalte pãrţi contractante pentru aplicarea prevederilor prezentului protocol;
3. partea contractantã primitoare - partea contractantã care primeşte personalul din statul celeilalte pãrţi contractante pentru aplicarea prevederilor prezentului protocol.
ART. 4
Principii de cooperare şi obligaţii
1. Pãrţile contractante stabilesc delegatiile şi elaboreazã, de comun acord, planul anual de activitãţi pentru aplicarea prevederilor prezentului protocol.
2. Colaborarea bilaterala se realizeazã prin:
a) schimb de informaţii, de documente şi de literatura de specialitate;
b) cercetãri ştiinţifice comune;
c) participarea la manifestãrile ştiinţifice organizate de cealaltã parte contractantã şi organizarea de manifestãri ştiinţifice comune;
d) elaborarea şi publicarea, în comun, a unor lucrãri de specialitate;
e) schimburi de experienta;
f) trimiterea şi primirea de specialişti pentru efectuarea de studii şi documentari;
g) realizarea, în comun, de manifestãri expozitionale şi muzeografice;
h) acordarea de asistenta şi sprijin reciproc în acţiunile desfãşurate în cadrul organismelor internaţionale cu relevanta pentru domeniile de colaborare înscrise în prezentul protocol.
3. Partea contractantã primitoare va asigura accesul reprezentanţilor partii contractante trimitatoare pentru studierea documentelor libere la publicare din arhive şi pentru studierea obiectelor de patrimoniu muzeografic, cu respectarea legislaţiei statului partii contractante primitoare. Schimbul de documente, în copie, se va face gratuit, pe baza de reciprocitate, cu respectarea legislaţiei statelor pãrţilor contractante.
4. Pãrţile contractante vor face schimb de studii, expertize şi analize rezultate în urma desfãşurãrii activitãţilor în baza prezentului protocol. Pãrţile contractante se vor pune reciproc de acord asupra modalitãţilor de efectuare a schimbului de informaţii şi documente, cu respectarea legislaţiei interne a statelor pãrţilor contractante privind pãstrarea secretului informaţiilor.
5. Pãrţile contractante se vor informa reciproc şi vor efectua schimburi de experienta asupra rezultatelor cercetãrii ştiinţifice, documentãrii arhivistice şi manifestãrilor muzeologice.
6. Toate comunicãrile, schimburile de documente şi informaţii între pãrţile contractante se vor efectua direct sau prin intermediul atasatilor militari din ambele state.
7. Schimburile de informaţii, documente şi obiecte între pãrţile contractante se vor realiza în limitele acestui protocol, cu respectarea prevederilor legislaţiei interne a statelor pãrţilor contractante.
ART. 5
Probleme de personal
1. Procedurile disciplinare şi aspectele pe linie de personal se vor rezolva în limitele art. IV din acordul suplimentar.
2. Personalul militar va purta uniforma în timpul programului şi hainele civile în timpul liber.
ART. 6
Proceduri de vama şi de viza
1. Procedurile de vama, precum şi cele referitoare la viza vor fi rezolvate în conformitate cu dispoziţiile art. XII din acordul suplimentar.
2. Prezentarea documentelor şi a obiectelor de patrimoniu pe teritoriul statului celeilalte pãrţi contractante va fi facuta în conformitate cu prevederile legislaţiei interne a statelor pãrţilor contractante şi ale normelor internaţionale.
ART. 7
Jurisdicţie
Dreptul de jurisdicţie se va exercita în limitele prevederilor art. III din acordul suplimentar.
ART. 8
Probleme financiare
Toate problemele financiare şi cele referitoare la drepturile personalului militar vor fi asigurate în conformitate cu prevederile art. X din acordul suplimentar.
ART. 9
Protecţia informaţiilor secrete
1. Pãrţile contractante vor asigura protecţia informaţiilor secrete obţinute în cadrul activitãţilor de cooperare.
2. Pãrţile contractante se angajeazã sa asigure protecţia informaţiilor schimbate în cadrul prezentului protocol şi, ca urmare, adopta echivalenta nivelurilor de protecţie, astfel:

ROMÂNIA REPUBLICA TURCIA
STRICT SECRET COK GIZLI
SECRET GIZLI

3. Partea contractantã care primeşte informaţii secrete va asigura un nivel de protecţie egal cu cel stabilit de cealaltã parte contractantã şi va lua mãsurile de protecţie necesare în acest scop.
4. Informaţiile secrete nu vor putea fi transmise unui terţ fãrã acordul scris al celeilalte pãrţi contractante.
5. Informaţiile nu vor fi utilizate în alt scop decât cel stabilit în cadrul schimbului.
6. Accesul la informaţiile secrete care fac obiectul prezentului protocol va fi permis numai persoanelor cãrora acestea le sunt necesare în executarea atribuţiilor de serviciu şi numai dacã au autorizaţie de acces emisã în conformitate cu legislaţia interna în materie a statului partii contractante respective.
7. Pãrţile contractante se vor informa reciproc în cazul în care exista temeri sau suspiciuni referitoare la dezvaluirea de informaţii.
8. Toate informaţiile secrete transmise în aplicarea dispoziţiilor prezentului protocol vor fi protejate potrivit prevederilor legislaţiei interne a statelor pãrţilor contractante şi ale prezentului protocol, chiar şi dupã încetarea aplicãrii acestuia.
ART. 10
Implementare
Prevederile acordului şi ale acordului suplimentar, menţionate în preambul, vor fi aplicate mutatis mutandis pentru problemele neincluse în prezentul protocol.
ART. 11
Durata şi valabilitate
1. Prezentul protocol va rãmâne în vigoare pe o durata nedeterminatã, dar nu mai mare decât durata valabilitãţii acordului. Dacã acordul îşi va inceta valabilitatea, prezentul protocol va inceta, de asemenea, automat, fãrã a mai fi nevoie de o alta procedura.
2. Prezentul protocol îşi poate inceta valabilitatea în orice moment, prin acordul ambelor pãrţi contractante sau la cererea uneia dintre pãrţile contractante, la 3 luni de la primirea notificãrii scrise a intentiei de denunţare. În cazul denunţãrii, pãrţile contractante vor iniţia consultãri pentru rezolvarea problemelor nesolutionate.
ART. 12
Aprobarea şi intrarea în vigoare
1. Prezentul protocol va intra în vigoare la data primirii ultimei notificãri prin care pãrţile contractante se vor informa, reciproc, asupra îndeplinirii procedurilor legale interne necesare pentru intrarea în vigoare a prezentului protocol.
2. Prezentul protocol va putea fi amendat, în orice moment, în scris, prin acordul comun al pãrţilor contractante. Intrarea în vigoare a amendamentelor va avea loc conform procedurii prevãzute la alineatul precedent.
ART. 13
Text şi semnatura
1. Prezentul protocol este încheiat în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana, turca şi engleza, toate textele fiind egal autentice. În caz de divergenţe de interpretare va prevala textul în limba engleza.
2. Prezentul protocol, în termenii de mai sus, este semnat de reprezentanţii pãrţilor contractante la Istanbul la 16 mai 2000.

Pentru Ministerul Apãrãrii
Naţionale din România,
colonel Constantin Mostoflei,
directorul Institutului pentru
Studii Politice
de Apãrare şi Istorie Militarã

Pentru Statul Major General
al Republicii Turcia,
colonel Etem Tunca,
directorul Departamentului de
Planificare al Diviziunii
de Istorie Militarã
şi Studii Strategice

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016