Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROTOCOL din 12 septembrie 2003  de cooperare intre Ministerul Administratiei si Internelor din Romania si Serviciul Secret al Statelor Unite ale Americii in domeniul prevenirii si combaterii fenomenelor infractionale si al asigurarii masurilor specifice de protectie a demnitarilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROTOCOL din 12 septembrie 2003 de cooperare intre Ministerul Administratiei si Internelor din Romania si Serviciul Secret al Statelor Unite ale Americii in domeniul prevenirii si combaterii fenomenelor infractionale si al asigurarii masurilor specifice de protectie a demnitarilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 870 din 8 decembrie 2003
Ministerul Administraţiei şi Internelor din România şi Serviciul Secret al Statelor Unite ale Americii, denumite în continuare pãrţi,
apreciind cooperarea realizatã pânã în prezent,
strãduindu-se sã dezvolte pe mai departe cooperarea în scopul asigurãrii siguranţei publice în ţãrile lor, corespunzãtor principiilor egalitãţii şi reciprocitãţii, exprimându-şi voinţa de a continua şi a dezvolta cooperarea bilateralã în domeniul siguranţei publice, la nivel central, precum şi al structurilor şi instituţiilor specializate subordonate,

au convenit urmãtoarele:

ART. I
Dispoziţii generale privind transferul informaţiilor clasificate
Pãrţile se obligã sã ia mãsurile necesare pentru ca datele şi informaţiile obţinute în cadrul prezentului protocol sã fie transmise unui stat terţ numai cu consimţãmântul celeilalte pãrţi. Datele şi informaţiile clasificate secrete de cãtre partea care le furnizeazã vor fi tratate potrivit reglementãrilor corespunzãtoare în vigoare în statul pãrţii primitoare, iar transferul acestora cãtre un stat terţ se va face numai dupã obţinerea aprobãrii prealabile, datã în scris, a pãrţii care le-a furnizat.
ART. II
Formele cooperãrii
(1) Pãrţile vor coopera în cadrul prezentului protocol, cu respectarea legislaţiilor naţionale ale statelor lor, în domeniile specifice activitãţilor de poliţie.
(2) Principalele forme de cooperare avute în vedere sunt schimburi de experienţã şi metode, acordarea reciprocã de consultanţã, pregãtirea în comun, schimburi de documentaţie de specialitate şi schimburi de experţi.
(3) În condiţiile prevãzute de legislaţia naţionalã a fiecãreia dintre pãrţi, acestea vor putea recurge la schimburi reciproce de date operative şi informaţii, în scopul realizãrii obiectivelor prevãzute în prezentul protocol.
ART. III
Cooperarea poliţieneascã în domeniul prevenirii şi combaterii infracţionalitãţii
(1) Pentru întãrirea cooperãrii poliţieneşti, pãrţile vor întreprinde mãsuri în urmãtoarele domenii de interes prin organizarea unor programe comune de pregãtire la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al structurilor sale specializate, al Direcţiei Generale de Evidenţã Informatizatã a Persoanei, al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontierã şi al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internã, care vor viza:
a) Îmbunãtãţirea tehnicilor specifice de investigare poliţieneascã judiciarã în materie penalã, în mod deosebit în privinţa prevenirii şi combaterii criminalitãţii organizate naţionale şi transnaţionale.
b) Schimbul de informaţii pentru contracararea actelor ce pot pune în pericol siguranţa naţionalã a celor douã state, inclusiv traficul ilegal cu substanţe toxice, periculoase şi strategice sau cu echipamente, dispozitive şi utilaje ce pot fi utilizate în producerea armelor de distrugere în masã.
c) Corelarea tehnicilor în domeniul prevenirii şi combaterii criminalitãţii informatice prin schimburi de experienţã, a contrafacerii şi difuzãrii de bani, alte mijloace de platã şi documente false sau falsificate, inclusiv în ceea ce priveşte mijloacele şi metodele de detectare a acestora, a spãlãrii banilor şi a penetrãrii infrastructurii telecomunicaţiilor şi reţelelor de date.
d) Îmbunãtãţirea activitãţilor de organizare şi management al serviciilor poliţiei.
(2) Pãrţile contractante îşi vor acorda sprijin reciproc:
a) Serviciul Secret al Statelor Unite ale Americii (SSSUA) va asigura pregãtirea poliţiştilor români în domeniul combaterii falsificãrii (bani, cãrţi de credit, cecuri etc.), infracţiuni financiare, precum şi pentru prevenirea şi contracararea criminalitãţii informatice.
Aceastã pregãtire poate consta în organizarea de cursuri susţinute de cãtre personalul SSSUA atât la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", cât şi la unitãţile de poliţie interesate.
b) În domeniul prezentãrii diferitelor mijloace tehnice şi echipamente specifice.
c) În domeniul formãrii şi perfecţionãrii continue a personalului cu atribuţii în domeniu, prin schimburi de experţi, scurte stagii de pregãtire, acţiuni comune, exerciţii de simulare, ateliere de lucru, Ministerul Administraţiei şi Internelor urmând a pune la dispoziţie task-force-urilor constituite spaţii de desfãşurare a acţiunilor respective şi a echipamentelor necesare.
d) Prin schimb de experienţã practicã privind activitãţile de strângere şi valorificare a informaţiilor, precum şi în activitatea de procesare electronicã a datelor şi regimului informaţiilor pe relaţia Punctului Naţional Focal, valorificându-se prezenţa reprezentanţilor SSSUA în cadrul Centrului regional SECI.
e) Prin schimb de experienţã practicã privind activitãţile de strângere şi valorificare a informaţiilor din domeniul investigaţiilor economice strategice.
ART. IV
Cooperarea în materie poliţieneascã în domeniul asigurãrii protecţiei demnitarilor strãini
(1) Pãrţile vor coopera în domeniile activitãţilor de monitorizare prin schimburi de date şi informaţii împotriva actelor de terorism cu ocazia desfãşurãrii unor manifestaţii, întâlniri, mitinguri şi a altor acţiuni oficiale de anvergurã. În cadrul acestei cooperãri, ele vor sprijini organizarea şi executarea misiunilor specifice pentru prevenirea şi apãrarea împotriva actelor teroriste.
(2) Pãrţile sprijinã:
a) Participarea personalului din cadrul serviciilor specializate cu atribuţii în domeniul asigurãrii menţinerii şi restabilirii ordinii publice în cazul desfãşurãrii unor manifestaţii, întâlniri, mitinguri şi a altor acţiuni oficiale de anvergurã, la care participã persoane protejate de SSSUA.
b) Organizarea de activitãţi de pregãtire profesionalã, desfãşurate în locaţiile stabilite de SSSUA şi, în România, la Centrul de Studii Postuniversitare (Postacademice) şi Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" sau în alte locuri stabilite de comun acord.
c) Pregãtirea unor specialişti ai structurilor de protecţie informativã în domeniile prevãzute la art. III alin. (1) lit. c).
ART. V
Reguli pentru aplicare
(1) Activitãţile de cooperare se vor stabili prin programe de aplicare încheiate anual între pãrţi. Prin acestea, pãrţile se vor informa reciproc despre domeniile concrete, schimburi de informaţii prin solicitãri adresate în scris, formele şi metodele cooperãrii, schimburile de delegaţii şi specialişti şi datele prevãzute pentru acestea, despre numãrul participanţilor, precum şi despre funcţionarii responsabili şi persoanele de contact din cadrul structurilor desemnate de pãrţi în acest scop.
Proiectul programului de aplicare se va stabili de comun acord, de cãtre pãrţi, cu cel puţin trei luni înainte de începutul anului în care programul respectiv va deveni operaţional. Programul de aplicare se redacteazã în limba românã şi englezã. Analiza stadiului realizãrii programelor de aplicare a prezentului protocol de cooperare se va face pe baza rapoartelor prezentate de funcţionarii responsabili dupã încheierea fiecãrei acţiuni, care se centralizeazã, la interval de 2 ani, de cãtre structurile desemnate în acest scop de pãrţi, şi care vor prezenta concluziile rezultate şi recomandãrile lor înalţilor demnitari care vor semna prezentul document de cooperare.
(2) Limba de comunicare este limba englezã sau o altã limbã stabilitã de comun acord de pãrţi.
(3) Dacã nu se convine altfel, fiecare parte va suporta cheltuielile aferente fiecãrui program anual de aplicare a prezentului protocol de cooperare, pentru activitãţile desfãşurate pe teritoriul statului sãu.
(4) Prin derogare de la prevederile alin. (1), programul de aplicare pentru anul 2004 urmeazã a fi convenit în comun de cãtre pãrţi pânã la data de 1 martie 2004.
ART. VI
Dispoziţii finale
(1) Prezentul protocol de cooperare este încheiat pe o perioadã nedeterminatã şi poate fi modificat sau completat în orice moment prin acordul pãrţilor.
(2) Fiecare parte poate denunţa prezentul protocol, printr-o notificare adresatã celeilalte pãrţi, cu 6 luni înainte de data de la care se intenţioneazã încetarea valabilitãţii prezentului protocol.
(3) Prevederile prezentului protocol nu vor aduce atingere reglementãrilor naţionale în vigoare în statele pãrţilor în privinţa relaţiilor internaţionale în materie de cooperare poliţieneascã şi judiciarã, precum şi obligaţiilor asumate de pãrţi prin alte instrumente juridice internaţionale la care acestea sunt parte sau la care au aderat.
(4) Eventualele diferende în legãturã cu interpretarea prezentului protocol sau cu implementarea programelor de aplicare se rezolvã prin consultãri între pãrţi.
(5) Prezentul protocol de cooperare intrã în vigoare începând cu data primirii ultimei notificãri privind încheierea procedurilor interne prevãzute în acest scop de legislaţiile naţionale ale pãrţilor, aceeaşi procedurã fiind aplicabilã şi în cazul modificãrilor şi completãrilor.
(6) Încetarea valabilitãţii prezentului protocol de cooperare nu afecteazã programele aflate în curs de derulare, acestea urmând sã continue pânã la finalizarea lor.
Semnat la Bucureşti la 12 septembrie 2003, în douã exemplare originale în limbile românã şi englezã, ambele texte fiind egal autentice.

Pentru
Ministerul Administraţiei şi Internelor din România,
Zaharia Toma,
secretar de stat, chestor şef adjunct

Pentru
Serviciul Secret al Statelor Unite ale Americii,
W. Ralph Basham,
director

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016