Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROPUNERE DE METODOLOGIE din 31 august 2006  privind utilizarea prin radiodifuzare a repertoriului de opere cinematografice si alte opere audiovizuale de catre organismele de televiziune    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROPUNERE DE METODOLOGIE din 31 august 2006 privind utilizarea prin radiodifuzare a repertoriului de opere cinematografice si alte opere audiovizuale de catre organismele de televiziune

EMITENT: OFICIUL ROMAN PENTRU DREPTURILE DE AUTOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 826 din 6 octombrie 2006

Baza legalã: art. 7 lit. e); art. 10-12; art. 13 lit. g) şi h); art. 15^1 lit. a) şi b); art. 25; art. 64-66; art. 69; art. 71 alin. (1); art. 92 alin. (1); art. 117 alin. (1)-(3); art. 123^2 alin. (1) lit. d) şi alin. (2); art. 130 alin. (1) lit. a)-c) şi h); art. 131 alin. (1)-(3); art. 131^1; <>art. 131^2 alin. (2) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare; art. 11 bis alin. (1) pct. 1° şi 2° din Convenţia de la Berna pentru protecţia operelor literare şi artistice din 9 septembrie 1886, în forma revizuitã prin Actul de la Paris la 24 iulie 1971 şi modificatã la 28 septembrie 1979, la care România a aderat prin <>Legea nr. 77/1998 .
1. - (1) Prin organism de televiziune, în sensul legii, se înţelege o persoanã juridicã având ca obiect de activitate radiodifuzarea prin orice mijloc ce serveşte la propagarea fãrã fir a semnelor, sunetelor sau imaginilor ori a reprezentãrii digitale a acestora, inclusiv prin satelit, în scopul recepţionãrii de cãtre public; radiodifuzarea unei opere sau a reprezentãrii digitale a acesteia, prin fir, cablu, fibrã opticã sau prin orice alt procedeu similar, în scopul recepţionãrii ei de cãtre public.
(2) Prin radiodifuzare, în sensul legii, se înţelege emiterea unei opere de cãtre un organism de radiodifuziune sau de televiziune prin orice mijloc ce serveşte la propagarea fãrã fir a semnelor, sunetelor sau imaginilor ori a reprezentãrii acestora, inclusiv comunicarea publicã prin satelit, în scopul recepţionãrii ei de cãtre public.
2. Pentru utilizarea operelor cinematografice şi a altor opere audiovizuale în cadrul propriilor emisiuni, organismele de televiziune sunt obligate sã încheie cu organismul de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere cinematografice şi alte opere audiovizuale contracte de licenţã neexclusivã.
3. Între organismele de televiziune şi organismul de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere cinematografice şi alte opere audiovizuale se vor încheia contracte-cadru de acordare a licenţelor neexclusive pe termene determinate sau nedeterminate.
4. Cererile de acordare a licenţelor neexclusive se fac înainte de utilizarea repertoriului protejat, pe bazã de liste, anexe la contractul-cadru, cu nominalizarea titlurilor şi a autorilor operelor cinematografice sau ai altor opere audiovizuale.
5. - (1) Contractele de licenţã neexclusivã eliberate de organismul de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere cinematografice şi alte opere audiovizuale acordã utilizatorilor dreptul de a radiodifuza operele aflate în repertoriul pe care acesta îl gestioneazã.
(2) Organismul de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere cinematografice şi alte opere audiovizuale precizeazã per titlu autorizat drepturile pentru care titularul de drepturi i-a acordat mandat.
6. În cazul utilizãrii unor opere cinematografice sau a altor opere audiovizuale achiziţionate de la terţe persoane fizice ori juridice, aflate sub contract de cesiune a exploatãrii filmelor cu Centrul Naţional al Cinematografiei, administrator legal al patrimoniului cinematografic naţional, sau cu producãtori privaţi, organismele de televiziune sunt obligate sã precizeze drepturile cesionate.
7. În cazul utilizãrii operelor cinematografice şi a altor opere audiovizuale în formate de emisiuni proprii ale organismului de televiziune, în spoturi publicitare, în spoturi de promovare a unui post de televiziune ori a unui distribuitor de servicii de programe de televiziune prin cablu, în generice de emisiuni sau în rubrici proprii ale acestora, producãtorul spoturilor, respectiv realizatorul emisiunii sau al rubricii proprii, are obligaţia de a obţine acordul expres al titularului de drepturi, fie prin intermediul organismului de gestiune colectivã, fie în mod individual, cu titlu oneros sau gratuit.
8. Utilizatorii, titulari de contracte de licenţã neexclusivã, potrivit prevederilor prezentei metodologii, au obligaţia sã plãteascã trimestrial pentru operele radiodifuzate o remuneraţie reprezentând drepturile patrimoniale ale autorilor operelor cinematografice şi ai altor opere audiovizuale.
9. Remuneraţia se calculeazã procentual din totalitatea încasãrilor brute trimestriale provenite din abonamente, dacã este cazul, şi din difuzarea spaţiilor publicitare sau, în cazul în care nu existã venituri, din cheltuielile ocazionate de utilizare, conform tabelului urmãtor, precum şi celorlalte prevederi din prezenta metodologie.

Tabel


──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Anul %
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
2006 şi urmãtorii 3
──────────────────────────────────────────────────────────────────────



10. Baza de calcul a remuneraţiei prevãzute la pct. 9 o constituie totalitatea veniturilor brute trimestriale sau totalitatea cheltuielilor ocazionate de utilizare, din care se scad taxa pe valoarea adãugatã, dacã este cazul, taxa localã de publicitate şi taxa pentru publicitatea la bãuturi alcoolice, dacã este cazul, şi contribuţia pentru cinematografie, dacã este cazul, precum şi orice alte taxe ce ar putea fi introduse ulterior.
11. - (1) Pentru calculul remuneraţiei datorate se procedeazã astfel: la suma rezultatã conform pct. 9 şi 10 se calculeazã valoarea în venituri a unei ore de emisie per post principal. Aceastã valoare se aplicã la durata totalã de radiodifuzare a operei cinematografice sau audiovizuale. La valoarea astfel obţinutã se aplicã cota procentualã prevãzutã în tabelul de mai sus, care reprezintã remuneraţia cuvenitã autorilor operelor cinematografice şi ai altor opere audiovizuale.
(2) Prin durata totalã de radiodifuzare a operei cinematografice-audiovizuale se înţelege spaţiul de emisie cuprinzând integralitatea operei şi intercalãrile de publicitate, dacã este cazul, de la începutul genericului de frontispiciu pânã la încheierea genericului final.
12. Organismele de televiziune fãrã venituri corespunzãtoare sau cele ale cãror venituri nu asigurã o remuneraţie echitabilã pot conveni cu organismul de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere cinematografice şi alte opere audiovizuale plata unor remuneraţii forfetare pentru utilizarea prin radiodifuzare a operelor cinematografice şi a altor opere audiovizuale.
13. Organismele de televiziune au obligaţia sã punã la dispoziţie organismului de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere cinematografice şi alte opere audiovizuale listele cuprinzând toate operele radiodifuzate în cadrul serviciilor de programe proprii (play-list), cu menţionarea datelor şi orelor de programare. Aceste liste constituie baza de repartizare a remuneraţiilor încasate de organismul de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere cinematografice şi alte opere audiovizuale, cuvenite titularilor de drepturi.
14. Plata remuneraţiilor prevãzute conform pct. 11, datorate de organismele de televiziune, se efectueazã trimestrial. Termenul limitã de platã este ziua a 25-a din prima lunã a trimestrului urmãtor celui pentru care se efectueazã plata. Postul de televiziune comunicã în acest interval de timp calculul sumelor datorate pe baza cãruia organismul de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere cinematografice şi alte opere audiovizuale va emite factura corespunzãtoare.
15. Pentru întârzieri la platã utilizatorii datoreazã penalitãţi echivalente nivelului dobânzii de referinţã stabilit de Banca Naţionalã a României, aferente sumelor neachitate la termen.
16. Organismul de gestiune colectivã care a acordat contracte de licenţã neexclusivã poate solicita efectuarea unui audit extern pentru verificarea raportãrilor privind timpii de radiodifuzare şi a remuneraţiilor plãtite de utilizatori. Societatea de audit va fi agreatã de pãrţi.
17. Organismele de televiziune care nu şi-au achitat obligaţiile de platã faţã de organismul de gestiune colectivã în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 144/2003 pentru aprobarea metodologiilor privind utilizarea repertoriului de opere audiovizuale al organismelor de gestiune colectivã şi a tabelelor cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite autorilor de opere audiovizuale, cu excepţia autorilor muzicii, a contractelor anterioare sau a altor acte normative sunt obligate sã onoreze remuneraţiile restante în termen de 30 de zile de la publicarea prezentei metodologii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
18. Prezenta metodologie, tabelul şi cifrele stabilite intrã în vigoare la 3 zile de la data publicãrii lor în formã definitivã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi vor putea fi renegociate numai dupã 3 ani de la data publicãrii, cu excepţia cazului în care dispoziţiile <>Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, avute în vedere la elaborarea prezentei metodologii, vor fi modificate înainte de împlinirea acestui termen.
19. Pânã la publicarea noilor metodologii rãmân valabile vechile metodologii, precum şi contractele încheiate pentru anul 2006.

____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016