Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROGRAM din 27 martie 2001  privind sprijinirea producatorilor agricoli si a prestatorilor de servicii in agricultura pentru achizitionarea de tractoare, combine, masini si utilaje agricole, precum si instalatii de irigat din productia interna, finantat din Fondul special Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROGRAM din 27 martie 2001 privind sprijinirea producatorilor agricoli si a prestatorilor de servicii in agricultura pentru achizitionarea de tractoare, combine, masini si utilaje agricole, precum si instalatii de irigat din productia interna, finantat din Fondul special "Dezvoltarea agriculturii romanesti"

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 171 din 4 aprilie 2001
1. Obiective
Pentru dezvoltarea procesului investitional în agricultura şi creşterea gradului de mecanizare a lucrãrilor agricole Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor va acorda producãtorilor agricoli şi prestatorilor de servicii în agricultura din Fondul special "Dezvoltarea agriculturii româneşti", constituit în baza <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 198/1999 privind privatizarea societãţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri agricole sau terenuri aflate permanent sub luciu de apa şi a <>Hotãrârii Guvernului nr. 97/2000 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 198/1999 privind privatizarea societãţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri agricole sau terenuri aflate permanent sub luciu de apa, o alocatie echivalenta cu 55% din preţul utilajelor agricole achiziţionate din producţia interna.
Obiectivele care se au în vedere prin acordarea acestui sprijin sunt:
a) sprijinirea infiintarii şi dezvoltãrii exploataţiilor agricole de tip comercial;
b) creşterea graduala a numãrului de tractoare, combine, maşini şi utilaje agricole, precum şi instalaţii de irigat, pentru atingerea obiectivului general - dotarea tehnica optima;
c) crearea de noi locuri de munca şi atragerea tinerilor pentru imbratisarea meseriei de mecanizator agricol;
d) îmbunãtãţirea indicilor calitativi şi cantitativi ai producţiei agricole vegetale şi zootehnice;
e) capitalizarea şi facilitarea accesului la credite al producãtorilor agricoli.

2. Surse
Sursa este Fondul special "Dezvoltarea agriculturii româneşti", constituit în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 198/1999 .
Pentru anul 2001 se prevede suma de 800 miliarde lei necesarã în vederea acoperirii alocaţiei de 55% pentru achiziţionarea de tehnica agricolã (tractoare, combine, pluguri, semanatori, instalaţii de irigat etc.), echivalent cu circa 3.600 seturi - tractoare şi maşini agricole. Aceasta suma va fi reactualizata pe mãsura posibilitãţilor, în funcţie de resursele care alimenteazã fondul special.

3. Beneficiari
Beneficiari vor fi producãtorii agricoli şi prestatorii de servicii în agricultura, definiţi astfel:
a) proprietarii de terenuri agricole, persoane fizice sau juridice;
b) crescatorii de animale şi pãsãri, persoane fizice sau juridice;
c) societãţile agricole cu personalitate juridicã şi asociaţiile familiale, potrivit <>Legii nr. 36/1991 privind societãţile agricole şi alte forme de asociere în agricultura;
d) societãţile comerciale cu profil agricol;
e) arendaşii, persoane fizice sau juridice, care au încheiat contracte de arendare în condiţiile prevãzute de <>Legea arendãrii nr. 16/1994 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
f) institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare cu profil agricol;
g) societãţile comerciale care presteazã servicii în agricultura;
h) concesionarii de terenuri agricole.

4. Condiţii de eligibilitate:
a) ocupaţia: cultivarea pãmântului sau creşterea animalelor ori prestãri de servicii în agricultura;
b) asigurarea diferenţei de 45% din preţul utilajelor din disponibilitati proprii ale beneficiarului programului, credite sau alte surse.

5. Destinaţia alocaţiei
Alocaţia de 55% din preţul de achiziţie al utilajelor (inclusiv T.V.A.) se va acorda pentru procurarea de tractoare, combine, maşini şi utilaje agricole, precum şi pentru instalaţii de irigat din producţia interna, denumite în continuare utilaje.
Utilajele sunt cele prevãzute în catalogul aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 964/1998 pentru aprobarea clasificatiei şi a duratelor normale de funcţionare a mijloacelor fixe.
Pe perioada de 3 ani de la data achiziţionãrii utilajelor beneficiarii alocaţiei de 55% nu le pot instraina. Semestrial Direcţia generalã pentru agricultura şi industrie alimentara judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, denumita în continuare D.G.A.I.A., plãtitoare a alocaţiei are obligaţia sa verifice existenta utilajelor achiziţionate. În vederea realizãrii verificãrii se va tine evidenta beneficiarilor şi a utilajelor achiziţionate. Directorul general al D.G.A.I.A. va numi prin decizie persoanele responsabile.
Dacã înainte de expirarea perioadei de 3 ani de la data achiziţiei beneficiarii alocaţiei înstrãineazã utilajele, aceştia au obligaţia sa restituie suma primitã, actualizatã cu rata inflaţiei, la D.G.A.I.A. plãtitoare. Aceasta recuperare se va vira în Fondul special "Dezvoltarea agriculturii româneşti".

6. Acordarea alocaţiei din Fondul special "Dezvoltarea agriculturii româneşti"
Alocaţia de 55% din preţul de achiziţie al utilajelor (inclusiv T.V.A.) se va acorda de cãtre Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor la solicitarile D.G.A.I.A., în urma analizei şi aprobãrii cererilor beneficiarilor programului.
În acest scop beneficiarii vor completa o cerere conform modelului prezentat în anexa care face parte integrantã din prezentul program, însoţitã de actele doveditoare privind încadrarea în categoriile prevãzute la pct. 3 şi îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate menţionate la pct. 4. Beneficiarii se adreseazã D.G.A.I.A. în a carei raza aceştia îşi desfãşoarã activitatea agricolã principala şi/sau sunt înregistraţi fiscal.
D.G.A.I.A. înregistreazã cererile, le analizeazã şi în termen de 10 zile lucrãtoare comunica în scris solicitantului avizul cererii.
Beneficiarii se adreseazã furnizorilor de utilaje prezentând avizul D.G.A.I.A., dupã caz, în vederea achiziţionãrii utilajelor cu alocaţii.
În continuare beneficiarii prezintã D.G.A.I.A. urmãtoarele documente:
- factura pro forma de la furnizorul de utilaje;
- documentul de plata care atesta plata a 45% din preţul de achiziţie al utilajelor (inclusiv T.V.A.).
În condiţiile în care valoarea utilajelor ce urmeazã sa fie achiziţionate de un beneficiar depãşeşte un miliard de lei, acestea pot fi achiziţionate şi cu plata în maximum douasprezece rate lunare. În acest caz alocaţia de 55% din preţul utilajelor (inclusiv T.V.A.) se va acorda pe baza urmãtoarelor documente:
- factura pro forma de la furnizorul de utilaje;
- documentul de plata care atesta plata primei rate;
- contractul de vânzare-cumpãrare în rate.
Dupã verificarea documentaţiei depuse de solicitant D.G.A.I.A. aproba valoarea alocaţiei cuvenite în baza prezentului program.

7. Finanţarea D.G.A.I.A. din Fondul special "Dezvoltarea agriculturii româneşti"
În scopul plãţii alocaţiei cuvenite beneficiarilor prezentului program, D.G.A.I.A. vor utiliza conturile speciale, denumite "Dezvoltarea agriculturii româneşti", deschise la trezoreriile locale.
Pentru efectuarea plãţilor aprobate conform pct. 6 din program D.G.A.I.A. vor proceda astfel:
a) dupã aprobarea alocaţiei vor transmite Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, sãptãmânal sau ori de câte ori este nevoie, necesarul de fonduri pentru acoperirea volumului alocaţiilor aprobate;
b) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, pe baza solicitãrilor D.G.A.I.A., va alimenta conturile deschise conform prevederilor alin. 1 din contul Fondului special "Dezvoltarea agriculturii româneşti";
c) la primirea sumelor în conturile speciale "Dezvoltarea agriculturii româneşti" D.G.A.I.A. vor efectua plati în contul furnizorilor de utilaje.




ANEXA 1


la program
----------


Nr. de înregistrare ..... din ......



CERERE
pentru acordarea alocaţiei bugetare de 55% din preţul de achiziţie
(inclusiv T.V.A.) pentru tractoare, combine, maşini şi utilaje agricole,
precum şi instalaţii de irigat din producţia interna finanţatã
din Fondul special "Dezvoltarea agriculturii româneşti"


1. Persoane fizice
Domnul/doamna ................., domiciliat/domiciliata în ...............,
str. ..................... nr. ..., bl. .., sc. .., ap. ..., judeţul/sectorul
...................., posesor/posesoare al/a buletinului/cãrţii de identitate
seria ... nr. ........, cod numeric personal ............................

2. Persoane juridice
Agentul economic ..............................................., cu sediul
în localitatea ........................, str. ...................... nr. ...,
judeţul/sectorul .................., înregistratã la registrul comerţului sub
nr. .........., cod fiscal .................., reprezentat prin domnul/doamna
................................................, în calitate de reprezentant
legal, posesor/posesoare al/a buletinului/cãrţii de identitate seria ........
nr. ........, cod numeric personal ............................

3. Cultiv, cresc sau prestez servicii în agricultura
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
(Se vor anexa acte doveditoare conform pct. 3 şi 4 din prezentul program.)
În baza datelor prezentate, solicit acordarea avizului pentru a putea
achizitiona utilaje agricole, beneficiind de o alocatie bugetarã de 55% din
preţul de achiziţie (inclusiv T.V.A.), conform prevederilor Ordinului
ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 97/2001.
Ma angajez sa respect prevederile Ordinului ministrului agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor nr. 97/2001.


Data ........


Numele şi prenumele (în clar) .....................
Semnatura ..............................


-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016