Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROGRAM DE ACTIUNI din 23 decembrie 2003  pentru imbunatatirea calitatii si salubritatii laptelui materie prima    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROGRAM DE ACTIUNI din 23 decembrie 2003 pentru imbunatatirea calitatii si salubritatii laptelui materie prima

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 61 din 23 ianuarie 2004
CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentul program stabileşte etapele, obiectivele, responsabilitãţile şi acţiunile care trebuie întreprinse pentru realizarea standardelor de calitate şi salubritate pentru laptele materie primã destinat procesãrii industriale, în conformitate cu standardele stabilite în cap. IV din anexa nr. 1 la Norma sanitarã veterinarã privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea laptelui crud, a laptelui tratat termic şi a produselor pe bazã de lapte, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 389/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 860 din 28 noiembrie 2002.
ART. 2
Pentru aplicarea prevederilor prezentului program, în cadrul direcţiilor sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin decizie a directorului executiv, se vor nominaliza persoanele care îndeplinesc atribuţiile specifice la nivelul direcţiei sanitare veterinare în domeniul supravegherii şi controlului producţiei şi procesãrii laptelui şi produselor lactate.

CAP. II
Etapele şi obiectivele prezentului program

ART. 3
Pentru atingerea parametrilor de calitate şi salubritate ai laptelui materie primã destinat procesãrii industriale, în cadrul prezentului program se stabilesc urmãtoarele etape:
a) etapa I: perioada 1 martie 2004-31 decembrie 2004;
b) etapa a II-a: perioada 1 ianuarie 2005-31 decembrie 2006;
c) etapa a III-a: perioada 1 ianuarie 2007-31 decembrie 2008;
d) etapa a IV-a: perioada 1 ianuarie 2009-31 decembrie 2010.
ART. 4
Obiectivele stabilite pentru etapa I a prezentului program sunt urmãtoarele:
a) realizarea de instruiri pentru fermieri referitoare la igiena adãposturilor pentru animale, igiena şi bunãstarea animalelor, igiena mulsului, colectãrii şi transportului laptelui materie primã;
b) asigurarea condiţiilor de igienã a mulsului şi de bunãstare a animalelor în exploataţiile autorizate de animale producãtoare de lapte materie primã;
c) colectarea laptelui materie primã destinat procesãrii în unitãţi autorizate numai la nivelul centrelor de colectare autorizate conform cerinţelor legislaţiei specifice;
d) efectuarea unor analize fizico-chimice pentru determinarea grãsimii, aciditãţii, densitãţii, gradului de impurificare şi temperaturii la laptele materie primã la nivelul centrelor de colectare;
e) organizarea la nivel naţional a reţelei de recoltare a probelor de lapte materie primã la nivelul producerii şi al procesãrii laptelui materie primã;
f) asigurarea capacitãţii analitice în cadrul laboratoarelor sanitare veterinare de stat judeţene şi al municipiului Bucureşti, în vederea testãrii calitãţii laptelui materie primã;
g) constituirea bazei de date pentru monitorizarea parametrilor de calitate ai laptelui materie primã.
ART. 5
Obiectivele stabilite pentru etapa a II-a a prezentului program sunt urmãtoarele:
a) reducerea numãrului total de germeni/ml lapte materie primã < 1.000.000 şi a numãrului de celule somatice/ml lapte materie primã < 600.000;
b) aplicarea programelor de autocontrol la nivelul fiecãrei exploataţii autorizate de animale producãtoare de lapte, de cãtre toţi producãtorii, pentru asigurarea calitãţii laptelui materie primã;
c) monitorizarea permanentã a parametrilor de calitate şi salubritate ai laptelui materie primã destinat procesãrii, provenit de la deţinãtorii de animale producãtoare de lapte materie primã şi de la unitãţile de procesare a laptelui.
ART. 6
Obiectivele stabilite pentru etapa a III-a a prezentului program sunt urmãtoarele:
a) reducerea numãrului total de germeni/ml lapte materie primã < 500.000 şi a numãrului de celule somatice/ml lapte materie primã < 400.000;
b) aplicarea programelor de autocontrol la nivelul fiecãrei exploataţii de animale producãtoare de lapte, de cãtre toţi producãtorii, pentru asigurarea calitãţii şi salubritãţii laptelui materie primã.
ART. 7
Obiectivele stabilite pentru etapa a IV-a a prezentului program sunt urmãtoarele: reducerea numãrului total de germeni/ml lapte materie primã < 100.000 şi a numãrului de celule somatice/ml lapte materie primã < 400.000.

CAP. III
Mãsuri şi acţiuni

ART. 8
În vederea realizãrii obiectivelor stabilite la art. 4, direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor întreprinde urmãtoarele mãsuri şi acţiuni:
a) evaluarea modului în care sunt îndeplinite condiţiile de funcţionare şi cerinţele de bunãstare a animalelor în exploataţiile autorizate de animale producãtoare de lapte şi autorizarea acestora potrivit cerinţelor legislaţiei specifice; în urma evaluãrii modului în care sunt respectate condiţiile zooigienice din exploataţiile autorizate de animale producãtoare de lapte, acestea se vor clasifica astfel:
(i) care îndeplinesc condiţiile zooigienice;
(ii) care nu îndeplinesc condiţiile zooigienice cu programe de restructurare şi care vor îndeplini aceste condiţii la data de 1 ianuarie 2007;
(iii) care nu îndeplinesc condiţiile zooigienice fãrã programe de restructurare;
b) controlul modului în care sunt îndeplinite condiţiile de funcţionare a centrelor de colectare a laptelui materie primã şi autorizarea acestora potrivit cerinţelor legislaţiei specifice;
c) asigurarea materialelor necesare recoltãrii probelor de lapte materie primã;
d) dotarea laboratoarelor sanitare veterinare de stat judeţene şi al municipiului Bucureşti, în condiţiile legii, cu echipamente şi aparaturã performante pentru determinarea rapidã a numãrului total de germeni şi a numãrului de celule somatice din laptele materie primã;
e) dotarea laboratoarelor sanitare veterinare de stat judeţene şi al municipiului Bucureşti, în condiţiile legii, cu echipamente şi aparaturã performante pentru determinarea rapidã a parametrilor fizico-chimici la laptele materie primã;
f) nominalizarea, în cadrul laboratoarelor sanitare veterinare de stat judeţene şi al municipiului Bucureşti, a personalului responsabil de controlul calitãţii şi salubritãţii laptelui materie primã;
g) constituirea şi organizarea reţelei de recoltare a probelor de lapte materie primã, formatã din medici veterinari concesionari, medici veterinari zonali, medici veterinari din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare pentru controlul produselor de origine animalã şi personal de specialitate din cadrul laboratoarelor sanitare veterinare de stat judeţene şi al municipiului Bucureşti;
h) asigurarea recoltãrii probelor de lapte materie primã, conform unui program stabilit, astfel:
(i) de la producãtori (ferme, exploataţii individuale): recoltarea probelor de lapte de cãtre medicii veterinari concesionari, conform programului cifric stabilit de direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti;
(ii) de la centrele de colectare a laptelui materie primã: recoltarea probelor de lapte de cãtre medicii veterinari din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare pentru controlul produselor de origine animalã şi de cãtre medicii veterinari zonali, acolo unde nu sunt organizate circumscripţii sanitare veterinare pentru controlul produselor de origine animalã;
(iii) de la unitãţile de procesare a laptelui: recoltarea probelor la recepţia laptelui, separat pe rute (trasee), de cãtre medicii veterinari de stat care asigurã supravegherea unitãţii respective;
(iv) de la producãtori, centre de colectare şi unitãţi de procesare a laptelui: recoltarea probelor de cãtre personal de specialitate din cadrul laboratoarelor sanitare veterinare de stat judeţene şi al municipiului Bucureşti în cazul expertizelor sau litigiilor;
i) organizarea, în colaborare cu alte organisme de specialitate, de instruiri periodice pentru personalul implicat în testarea calitãţii laptelui materie primã, producãtorii particulari şi pentru personalul din exploataţiile de animale producãtoare de lapte, precum şi pentru procesatorii de lapte şi produse lactate, pe teme specifice din domeniul legislaţiei şi metodelor pentru asigurarea calitãţii şi salubritãţii laptelui şi produselor lactate.
ART. 9
(1) Frecvenţa şi modul de recoltare a probelor de lapte materie primã de la cele trei niveluri (producãtor, centru de colectare şi unitatea de procesare a laptelui), precum şi frecvenţa controlului stãrii de sãnãtate a animalelor prin teste pentru depistarea mastitelor subclinice la animalele producãtoare de lapte materie primã vor fi stabilite prin Programul de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii de boli de la animale la om şi de protecţia mediului, aprobat prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului.
(2) În cazurile în care se constatã neconformitãţi la parametrii laptelui materie primã livrat centrelor de colectare, direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor dispune mãsuri de extindere a controalelor la producãtori pentru stabilirea şi înlãturarea cauzelor care au dus la apariţia acestor neconformitãţi.
(3) Laptele materie primã care nu corespunde parametrilor de calitate şi salubritate, respectiv numãr total de germeni şi numãr de celule somatice, va fi prelucrat numai în produse semifabricate destinate procesãrii ulterioare în brânzeturi topite.
ART. 10
(1) Operatorii şi conducãtorii unitãţilor de tratare sau de procesare a laptelui sunt obligaţi sã efectueze în mod constant, în baza unor programe de autocontrol avizate de autoritatea veterinarã competentã, analiza calitãţii şi salubritãţii laptelui materie primã recepţionat, prin analiza probelor de lapte recoltate de la producãtori, de la centrele de colectare şi la recepţia în unitate.
(2) Probele de lapte materie primã recoltate în cadrul programelor de autocontrol ale unitãţilor se vor analiza în laboratoare autorizate de cãtre autoritatea veterinarã competentã, iar rezultatele analizelor, precum şi cantitãţile de lapte din care au fost recoltate probele se vor evidenţia prin documente scrise ce vor fi prezentate autoritãţii veterinare competente ori de câte ori este nevoie.
(3) Probele de lapte materie primã recoltate în cadrul programelor de autocontrol se vor analiza şi la parametrii "numãr total de germeni", "numãr de celule somatice", "punct crioscopic" şi "grãsime".
ART. 11
Condiţiile pentru acceptarea laptelui materie primã destinat tratãrii sau procesãrii în unitãţile de tratare sau de procesare sunt urmãtoarele:
a) începând cu data de 1 ianuarie 2007:
(i) numãrul total de germeni/ml lapte materie primã < 1.000.000;
(ii) numãrul de celule somatice/ml lapte materie primã < 600.000;
b) începând cu data de 1 ianuarie 2009:
(i) numãrul total de germeni/ml lapte materie primã < 500.000;
(ii) numãrul de celule somatice/ml lapte materie primã < 400.000;
c) începând cu data de 1 ianuarie 2011:
(i) numãrul total de germeni/ml lapte materie primã < 100.000;
(ii) numãrul de celule somatice/ml lapte materie primã < 400.000.
ART. 12
Direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor monitoriza şi vor comunica lunar Institutului de Igienã şi Sãnãtate Publicã Veterinarã cantitãţile şi parametrii de calitate şi salubritate ai laptelui materie primã recepţionat de unitãţile de procesare a laptelui şi produselor lactate.
ART. 13
Institutul de Igienã şi Sãnãtate Publicã Veterinarã va întreprinde urmãtoarele acţiuni:
a) organizarea de instruiri pentru personalul sanitar veterinar implicat în recoltarea, transportul şi analiza probelor de lapte materie primã, pe teme specifice;
b) monitorizarea, centralizarea, interpretarea şi informarea lunarã a Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare privind datele transmise de direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti, referitoare la cantitãţile şi parametrii de calitate şi salubritate ai laptelui materie primã destinat procesãrii.
ART. 14
În baza datelor transmise de Institutul de Igienã şi Sãnãtate Publicã Veterinarã, Agenţia Naţionalã Sanitarã Veterinarã va dispune direcţiilor sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti mãsurile corespunzãtoare în vederea realizãrii obiectivelor stabilite.
ART. 15
Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului vor elabora strategii comune în vederea cointeresãrii producãtorilor şi procesatorilor de lapte şi produse lactate pentru realizarea parametrilor calitativi şi de salubritate la laptele materie primã, stabiliţi la art. 10.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016