Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCES VERBAL din 18 noiembrie 2016  privind controlul comun al traseului liniei de frontieră româno-ungare, în sectoarele apelor de frontieră în anul 2015    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCES VERBAL din 18 noiembrie 2016 privind controlul comun al traseului liniei de frontieră româno-ungare, în sectoarele apelor de frontieră în anul 2015

EMITENT: Act Internaţional
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 353 din 12 mai 2017
──────────
    Aprobat de Hotărârea Guvernului nr. 272 din 27 aprilie 2017, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 353 din 12 mai 2017.
──────────

    În conformitate cu prevederile art. 11 alin. (1) din Acordul dintre Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Republicii Populare Ungare privind regimul frontierei de stat româno-ungare, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră, semnat la Budapesta la 28 octombrie 1983 (denumit în continuare acord), şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei şi adjunctul şefului Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, din partea României, şi împuternicitul de frontieră pentru Sectorul de frontieră nr. 1 şi împuternicitul de frontieră pentru Sectorul de frontieră nr. 2, din partea Ungariei (denumiţi în continuare părţi), au desfăşurat întâlnirea de lucru în scopul evaluării controlului comun al traseului liniei de frontieră în sectoarele apelor de frontieră în data de 18.11.2016 la Mako.
    Părţile au dezbătut următoarele puncte de pe ordinea de zi:
    1. Evaluarea activităţii desfăşurate de experţii părţilor cu ocazia controlului comun al traseului liniei de frontieră româno-ungare în sectoarele apelor de frontieră.
    2. Semnarea documentului „Linia de frontieră stabilită în baza controlului efectuat în comun la frontiera de stat româno-ungară în anul 2015 pe cursul neregularizat al râului Mureş - Secţiunea de frontieră A - 2016“.

    1. Evaluarea activităţii desfăşurate de experţii părţilor cu ocazia controlului comun al traseului liniei de frontieră româno-ungare în sectoarele apelor de frontieră
    În scopul punerii în aplicare a prevederilor art. 7 şi 10 din acord, reprezentanţii organelor competente ale României şi Ungariei au desfăşurat o întâlnire de lucru în perioada 13-14 mai 2014 la Oradea. La întâlnirea de lucru au fost stabilite planul de activităţi şi condiţiile tehnice pentru efectuarea măsurătorilor pe râurile Mureş, Crişul Negru şi Tur. În baza procesului-verbal încheiat cu ocazia întâlnirii de lucru a reprezentanţilor, experţii părţilor au efectuat măsurătorile pe râurile de frontieră în vederea stabilirii traseului liniei de frontieră.
    Măsurătorile pe râurile Crişul Negru şi Tur au fost efectuate în perioada 5-7 mai 2015, iar cele de pe cursul neregularizat al râului Mureş în perioada 24-28 august 2015. Măsurătorile în teren au fost efectuate cu tehnologie GNSS, respectiv în cazul râului Mureş prin utilizarea aparaturii de măsurare a adâncimii cu ultrasunete.
    Având în vedere faptul că modificările albiilor râurilor Crişul Negru şi Tur sunt nesemnificative, pe aceste râuri s-au efectuat doar măsurători de verificare. Aceste măsurători de verificare nu au evidenţiat modificări semnificative, diferenţe mai mari de 5 metri între traseul liniei de frontieră în vigoare şi mijlocul pânzei de apă (conform celor prevăzute la pct. 4 al Procesului-verbal încheiat cu ocazia întâlnirii de lucru a reprezentanţilor organelor competente ale României şi Ungariei, semnat la Oradea în data de 14 mai 2014), motiv pentru care nu a fost necesară efectuarea în ansamblu a măsurătorilor pe aceste râuri. Linia de frontieră de pe râurile Crişul Negru şi Tur aprobată în baza deciziei reprezentanţilor autorităţilor competente în anul 2010 rămâne în continuare în vigoare.
    În baza confruntării şi prelucrării datelor obţinute din măsurători, experţii părţilor au întocmit proiectul documentului „Linia de frontieră stabilită în baza controlului efectuat în comun la frontiera de stat românoungară în anul 2015 pe cursul neregularizat al râului Mureş - Secţiunea de frontieră A - 2016“, care cuprinde descrierea frontierei, hărţile frontierei şi tabelul de coordonate.
    Acest document stabileşte noua linie de frontieră şi apartenenţa insulelor.
    Pe cursul neregularizat al râului Mureş sunt în total 24 de insule, dintre care 10 aparţin teritoriului României şi 14 aparţin teritoriului Ungariei.

    2. Semnarea documentului „Linia de frontieră stabilită în baza controlului efectuat în comun la frontiera de stat româno-ungară în anul 2015 pe cursul neregularizat al râului Mureş - Secţiunea de frontieră A - 2016“
    Părţile au aprobat şi semnat documentul de frontieră „Linia de frontieră stabilită în baza controlului efectuat în comun la frontiera de stat româno-ungară în anul 2015 pe cursul neregularizat al râului Mureş - Secţiunea de frontieră A - 2016“, care este parte integrantă a prezentului proces-verbal.
    Prezentul proces-verbal trebuie aprobat conform art. 11 alin. (1) lit. b) şi alin. (2) din acord şi intră în vigoare la data primirii comunicării reciproce privind aprobarea lui.
    Prezentul proces-verbal a fost întocmit în două exemplare originale, în limbile română şi maghiară, textele fiind egal autentice.
    Semnat la data de 18.11.2016 la Mako



                    Şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei,
                    chestor de poliţie Bute Liviu
                    Adjunctul şefului Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara,
                    comisar şef de poliţie Cumpănaşu Iliuţă
                    Şeful Căpităniei Judeţene de Poliţie Csongrad, consilier principal de poliţie,
                    general de brigadă Dr. Lukacs Janos
                    Şeful Reprezentanţei de Frontieră Biharkeresztes din cadrul Căpităniei Judeţene de Poliţie Hajdu-Bihar,
                    colonel de poliţie Dr. Peter Sandor


FRONTIERA DE STAT ROMÂNO-UNGARĂ
 (a se vedea imaginea asociată)
    Linia de frontieră stabilită în baza controlului efectuat în comun la frontiera de stat româno-ungară în anul 2015 pe cursul neregularizat al râului Mureş
    Secţiunile de frontieră
    A
    2016
    Introducere
    Frontiera de stat dintre România şi Ungaria este stabilită în conformitate cu art. 27 pct. 3 din Tratatul de pace, semnat la Trianon la 4 iunie 1920, art. 2 din Tratatul de pace dintre România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, şi art. 1 pct. 2 din Tratatul de pace dintre Ungaria şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947.
    Sarcinile şi atribuţiile în legătură cu marcarea şi controlul comun al frontierei de stat sunt cuprinse în Acordul dintre Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Republicii Populare Ungare privind regimul frontierei de stat româno-ungare, colaborarea şi asistenţa mutuală în problemele de frontieră, semnat la data de 28 octombrie 1983 la Budapesta, denumit în continuare acord.
    Conform art. 7 alin. 1 şi 2 din acord, pe râurile navigabile traseul liniei frontierei trece pe mijlocul şenalului navigabil principal şi se modifică potrivit cu schimbarea naturală a acestuia, principiu valabil pe cursul neregularizat al râului Mureş. Pe râurile nenavigabile, pâraie sau canale, traseul liniei frontierei se schimbă potrivit cu mutarea mijlocului lor, provocată de schimbările naturale ale configuraţiei malurilor acestora, ca în cazul râurilor Crişul Negru şi Tur.
    Conform art. 7 alin. 4, art. 10 alin. 2 şi art. 11 alin. 1 din acord, schimbările liniei de frontieră în sectoarele apelor de frontieră la frontiera româno-ungară, respectiv noul traseu al liniei de frontieră vor fi stabilite de către împuterniciţii de frontieră, care vor întocmi proces-verbal în acest sens.
    În scopul punerii în aplicare a obligaţiilor ce decurg din prevederile cap. II art. 3-11 din acord, reprezentanţii autorităţilor competente române şi ungare au desfăşurat o întâlnire de lucru în perioada 13-14 mai 2014 la Oradea. La întâlnirea de lucru au fost stabilite planul de activităţi şi condiţiile tehnice pentru efectuarea măsurătorilor pe râurile Mureş, Crişul Negru şi Tur.
    Măsurătorile pe cursul neregularizat al râului Mureş s-au efectuat în perioada 24-28 august 2015.
    În baza confruntării şi prelucrării datelor măsurătorilor, experţii au întocmit documentele adiţionale care cuprind descrierile frontierei de stat, hărţile frontierei de stat care au ca bază ortofoto şi tabelele de coordonate.
    Explicarea tabelelor de coordonate întocmite în baza controlului efectuat în comun în anul 2015 pe cursul neregularizat al râului Mureş
    Coordonatele semnelor de frontieră şi ale punctelor de frontieră nemarcate aflate între punctul de frontieră triplex confinium dintre România-Ungaria-Serbia şi punctul de frontieră triplex confinium dintre România-Ungaria-Ucraina sunt stabilite în Sistemul de Proiecţie Stereografic Budapesta.
    Tabelul de coordonate cuprinde numerele şi coordonatele (Y, X) tuturor punctelor de frontieră noi (schimbate) nemarcate. Primul şi ultimul rând din tabelul de coordonate se referă la semnul sau punctul de frontieră neschimbat.
    Coloanele tabelului de coordonate conţin:
    Coloana 1: numărul semnului de frontieră aflat pe linia de frontieră sau numărul semnului de frontieră şi litera R pentru cele aflate pe teritoriul român sau numărul semnului de frontieră şi litera M pentru cele aflate pe teritoriul ungar. Literele PP sau PR reprezintă tipul semnului de frontieră;
    Coloana 2: numărul punctelor de frontieră nemarcate;
    Coloanele 3 şi 4: valoarea coordonatelor (Y, X) semnelor de frontieră sau a punctelor de frontieră nemarcate;
    Coloana 5: alte observaţii.
    Hărţile liniei de frontieră stabilite în baza controlului efectuat în comun la frontiera de stat româno-ungară în anul 2015 pe cursul neregularizat al râului Mureş
    LEGENDĂ (a se vedea imaginea asociată)

    Descrierea frontierei, harta frontierei de stat şi tabelul de coordonate între punctul de frontieră nemarcat A60.077 şi semnul de frontieră A61, întocmite în baza controlului efectuat în comun în anul 2015 pe cursul neregularizat al râului Mureş
    Secţiunea de frontieră A
    Descrierea frontierei de stat stabilită în baza controlului efectuat în comun în anul 2015 pe cursul neregularizat al râului Mureş
    Linia frontierei de stat româno-ungare intră de pe uscat în râul Mureş la semnul de frontieră A60/1. Linia de frontieră este neschimbată între profilele transversale determinate de pietrele poligonale PP1RPP2/aM şi PP16/aR-PP17M şi coincide cu mijlocul şenalului navigabil de pe cursul regularizat al râului Mureş.
    Între profilele transversale determinate de pietrele poligonale PP16/aR-PP17M şi PP100R-PP83M, linia de frontieră coincide cu mijlocul şenalului navigabil principal al râului Mureş, stabilit cu ocazia măsurătorilor efectuate în comun în anul 2015.
    Pe râul Mureş între punctul de frontieră nemarcat A60.077 şi punctul de frontieră nemarcat A60.400 linia de frontieră urmează o linie sinuoasă în amonte, pe mijlocul şenalului navigabil principal, de regulă spre est. De la semnul de frontieră A60.400, linia de frontieră coteşte brusc pe malul de nord al râului Mureş, iese din râu şi trece prin centrul semnului de frontieră A61.
    Insulele numerotate cu 3, 4, 5, 7, 10, 12, 14, 15, 20 şi 24 aparţin teritoriului României.
    Insulele numerotate cu 1, 2, 6, 8, 9, 11, 13, 16, 17, 18, 19, 21, 22 şi 23 aparţin teritoriului Ungariei.
    PRIVIRE DE ANSAMBLU A ZONEI RÂULUI MUREŞ MAROS FOLYÓ TÉRSÉGÉNEK ÁTNÉZETI TÉRKÉPE (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)


Partea finală
    În baza rezultatului verificărilor efectuate în comun pe secţiunea neregularizată a râului Mureş în anul 2015, experţii tehnici au întocmit prezentul document adiţional al frontierei de stat româno-ungare (descrierile frontierei, hărţile frontierei care au ca bază ortofoto şi tabelele de coordonate), în două exemplare, în limbile română şi maghiară.
    ……………………
    Comisar de poliţie Rîcu Gheorghe,
    expert român
    ……………………
    Varga Norbert,
    földmérő mérnök, osztályvezető
    magyar műszaki szakértő
    În baza rezultatului verificărilor efectuate în comun pe secţiunea neregularizată a râului Mureş în anul 2015, experţii tehnici au întocmit prezentul document adiţional al frontierei de stat româno-ungare, în două exemplare, în limbile română şi maghiară, iar reprezentanţii autorităţilor competente le-au analizat şi semnat.
    Autorităţile competente vor întreprinde demersurile pentru înaintarea documentului de frontieră spre aprobare conform prevederilor legislaţiilor interne proprii în vigoare. Documentul de frontieră va intra în vigoare la data primirii comunicării reciproce privind aprobarea acestuia.
    Makó, 18 noiembrie 2016
    ………..............................……….
    Chestor de poliţie Bute Liviu,
    şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei
    ………………...........................………
    Comisar şef de poliţie Cumpănaşu Iliuţă,
    adjunct al şefului Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara
    ………………...........................………
    Dr. Lukács János,
    rendőr dandártabornok, rendőrségi tanácsos
    Csongrád Megyei-Rendőr-főkapitányság vezetője
    ………………...........................………
    Dr. Péter Sándor,
    rendőr ezredes, rendőrségi tanácsos
    Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság
    Biharkeresztesi Hatarrendészeti Kirendeltség
    vezetője

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016