Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURI din 29 septembrie 2005  de raportare, de catre agentii economici, a datelor si informatiilor referitoare la substantele si preparatele chimice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURI din 29 septembrie 2005 de raportare, de catre agentii economici, a datelor si informatiilor referitoare la substantele si preparatele chimice

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 978 din 3 noiembrie 2005
1. Agenţii economici care îşi desfãşoarã activitatea în domeniul substanţelor şi preparatelor chimice au obligaţia sã raporteze Agenţiei Naţionale pentru Substanţe şi Preparate Chimice Periculoase trei categorii de date şi informaţii, respectiv:
- date şi informaţii generale;
- date şi informaţii detaliate;
- date şi informaţii suplimentare.
1.1. Datele şi informaţiile generale se raporteazã obligatoriu de cãtre toţi agenţii economici, în fiecare an, pentru toate substanţele chimice, ca atare sau în preparate, fabricate, importate, utilizate sau distribuite pe piaţã, indiferent de cantitate.
Aceste date şi informaţii sunt prevãzute în anexa nr. 1 la prezentele proceduri.
1.2. Datele şi informaţiile detaliate se raporteazã obligatoriu de cãtre toţi agenţii economici, în fiecare an, pentru fiecare dintre substanţele chimice plasate pe piaţã, ca atare sau în preparate, fabricate, importate, utilizate sau distribuite pe piaţã, în cantitãţi mai mari de 1.000 tone/an.
Aceste date şi informaţii sunt prevãzute în anexa nr. 2 la prezentele proceduri.
1.3. Datele şi informaţiile suplimentare referitoare la substanţele chimice plasate pe piaţã, ca atare sau în preparate chimice, se raporteazã la cererea Agenţiei Naţionale pentru Substanţe şi Preparate Chimice Periculoase.
2. Pentru obţinerea datelor şi informaţiilor detaliate referitoare la o anumitã substanţã, plasatã pe piaţã, ca atare sau în preparat, agenţii economici se pot asocia, conform prevederilor <>art. 9 din Hotãrârea Guvernului nr. 2.427/2004 privind evaluarea şi controlul riscului substanţelor existente.
3. Agenţii economici raporteazã numai Agenţiei Naţionale pentru Substanţe şi Preparate Chimice Periculoase datele şi informaţiile generale, detaliate şi suplimentare, referitoare la substanţele chimice, conform programului şi ghidului de utilizare aflat pe pagina de web a Agenţiei Naţionale pentru Substanţe şi Preparate Chimice Periculoase.
Aceste date şi informaţii vor fi transmise în format electronic şi vor fi autentificate prin formularul prezentat în anexa nr. 3 la prezentele proceduri, semnat de conducerea agentului economic sau prin semnãturã electronicã.
4. Agenţia Naţionalã pentru Substanţe şi Preparate Chimice Periculoase colecteazã datele şi informaţiile raportate de agenţii economici menţionaţi anterior, în vederea completãrii, actualizãrii şi utilizãrii eficiente a bazei de date în domeniul substanţelor şi preparatelor chimice, pentru evaluarea riscurilor asupra sãnãtãţii şi mediului pe care le prezintã plasarea pe piaţã a acestora.
5. Agenţia Naţionalã pentru Substanţe şi Preparate Chimice Periculoase constituie, completeazã, administreazã şi gestioneazã baza de date în domeniul substanţelor şi preparatelor chimice în aşa fel încât sã permitã liberul acces al tuturor autoritãţilor publice cu atribuţii şi responsabilitãţi privind evaluarea riscurilor asupra sãnãtãţii şi mediului.
6. Autoritãţile competente şi structurile care au atribuţii şi responsabilitãţi pentru evaluarea riscurilor asupra sãnãtãţii şi mediului sunt urmãtoarele:
a) Ministerul Mediului şi Gospodãririi Apelor şi Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului;
b) Ministerul Economiei şi Comerţului şi Agenţia Naţionalã pentru Substanţe şi Preparate Chimice Periculoase;
c) Comitetul interministerial ştiinţific consultativ pentru evaluarea toxicitãţii şi ecotoxicitãţii substanţelor chimice periculoase.
6.1. Ministerul Mediului şi Gospodãririi Apelor, împreunã cu celelalte autoritãţi publice care au atribuţii conform legii, evalueazã riscurile pe care le prezintã asupra sãnãtãţii şi mediului substanţele existente, cuprinse în Inventarul EINECS, plasate pe piaţã, ca atare sau în preparate, pe baza datelor şi informaţiilor raportate de agenţii economici, din oficiu sau/şi la cerere.
6.2. Ministerul Economiei şi Comerţului şi Agenţia Naţionalã pentru Substanţe şi Preparate Chimice Periculoase, împreunã cu celelalte autoritãţi publice care au atribuţii conform legii, evalueazã riscurile pe care le prezintã asupra sãnãtãţii şi mediului substanţele chimice notificate, în vederea introducerii pe piaţã, ca atare sau în preparate.
6.3. Comitetul interministerial ştiinţific consultativ pentru evaluarea toxicitãţii şi ecotoxicitãţii substanţelor chimice periculoase evalueazã efectele pe care le prezintã substanţele şi preparatele chimice asupra sãnãtãţii şi mediului.
7. Agenţii economici producãtori, importatori, utilizatori sau distribuitori trebuie sã raporteze anual, în perioada 1 ianuarie - 31 martie, datele şi informaţiile generale pentru substanţele şi preparatele chimice plasate pe piaţã în anul precedent.
8. Pentru fiecare dintre substanţele chimice cuprinse în Inventarul EINECS, plasate pe piaţã, ca atare sau în preparate, în cantitãţi mai mari de 10 tone/an, în anii 2002, 2003 şi 2004, agenţii economici producãtori, importatori, utilizatori sau distribuitori sunt obligaţi sã raporteze datele şi informaţiile generale prevãzute în anexa nr. 1, pânã la data de 31 martie 2006.
9. Datele şi informaţiile detaliate se raporteazã de cãtre agenţii economici producãtori, importatori, utilizatori sau distribuitori, anual, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie.
10. Pentru datele şi informaţiile suplimentare, Agenţia Naţionalã pentru Substanţe şi Preparate Chimice Periculoase, Ministerul Mediului şi Gospodãririi Apelor, împreunã cu Comitetul interministerial ştiinţific consultativ pentru evaluarea toxicitãţii şi ecotoxicitãţii substanţelor chimice periculoase, stabilesc cazurile şi termenele în care agenţii economici producãtori, importatori, utilizatori sau distribuitori trebuie sã le transmitã.
11. La declararea datelor şi informaţiilor cãtre Agenţia Naţionalã pentru Substanţe şi Preparate Chimice Periculoase, agenţii economici vor preciza datele şi informaţiile care au caracter confidenţial, conform <>art. 20 din Hotãrârea Guvernului nr. 2.427/2004 .
12. Pe baza informaţiilor raportate de cãtre agenţii economici referitoare la substanţele, ca atare sau în preparate, fabricate, importate, utilizate sau distribuite în perioada 2002-2005, indiferent de cantitate, Agenţia Naţionalã pentru Substanţe şi Preparate Chimice Periculoase va întocmi o listã, pe care o va pune la dispoziţie celor interesaţi pe pagina web a acesteia, pânã la data de 31 mai 2006, şi pe care o va actualiza anual.
Aceastã listã va cuprinde trei capitole, respectiv:
- cap. I "Lista substanţelor chimice plasate pe piaţa naţionalã, ca atare sau în preparate";
- cap. II "Lista substanţelor chimice, ca atare sau în preparate, care trebuie sã fie supuse procedurii de notificare", în vederea introducerii pe piaţa naţionalã, incluzând şi renotificarea substanţelor cuprinse în Lista ELINCS, de cãtre agenţii economici producãtori, personal sau prin reprezentanţi unici, ori de cãtre importatori;
- cap. III "Lista substanţelor chimice, ca atare sau în preparate, plasate pe piaţa naţionalã, care nu sunt incluse în Inventarul EINECS, în Lista NLP sau în Lista ELINCS".
13. Agenţia Naţionalã pentru Substanţe şi Preparate Chimice Periculoase va participa, împreunã cu Ministerul Mediului şi Gospodãririi Apelor şi cu alte autoritãţi publice care au atribuţii legale în acest sens, la întocmirea şi transmiterea datelor şi informaţiilor privind substanţele chimice plasate pe piaţã, ca atare sau în preparate, solicitate de Comisia Europeanã sau de alte organisme comunitare.
14. Controlul pentru constatarea şi sancţionarea nerespectãrii prevederilor prezentului ordin se efectueazã de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Substanţe şi Preparate Chimice Periculoase, în conformitate cu prevederile <>art. 25 alin. (1) lit. b) şi alin. (2) din Legea nr. 360/2003 privind regimul substanţelor şi preparatelor chimice periculoase şi cu dispoziţiile care reglementeazã regimul general al contravenţiilor.
15. Anexele nr. 1, 2 şi 3 fac parte integrantã din prezentele proceduri.

ANEXA 1
-------
la proceduri
------------

RAPORTAREA DATELOR ŞI INFORMAŢIILOR GENERALE
privind substanţele chimice, ca atare sau în preparate

Raportarea anualã a datelor şi informaţiilor generale pentru substanţele fabricate, importate, utilizate sau distribuite pe piaţã, ca atare sau în preparate, cuprinde urmãtoarele:
a) date şi informaţii privind agentul economic:
- date de identificare a agentului economic producãtor, importator, utilizator sau distribuitor: numele complet al agentului economic, adresa completã/sediul, numãrul de telefon, fax, e-mail, adresa web;
- numãrul de înregistrare la registrul comerţului, codul CAEN al activitãţii;
b) date şi informaţii privind substanţele chimice, ca atare sau în preparate, indiferent de cantitatea plasatã pe piaţã, care se referã la:
- date de identificare şi de clasificare a substanţei chimice, ca atare sau în preparate: denumirea comercialã, eventual sinonime şi denumirea chimicã (conform IUPAC) ale substanţei sau preparatului, formula molecularã şi masa molecularã, numãrul CAS (Chemical Abstracts Service), numãrul EINECS/numãrul NLP/numãrul ELINCS şi numãrul indexului de clasificare a substanţei (conform anexei nr. 2 "Lista substanţelor chimice periculoase" la <>Hotãrârea Guvernului nr. 490/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase);
- în cazul în care substanţa nu se gãseşte pe nici una dintre listele EINECS, NLP, ELINCS, se va menţiona clar acest lucru;
- puritatea substanţei;
- impuritãţi prezente în substanţã;
- starea fizicã a substanţei;
- concentraţia substanţei/substanţelor în preparate, exprimatã în procente gravimetrice sau volumetrice, dupã caz, şi clasificarea conform prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 451/2001 ;
- cantitatea de substanţã;
- informaţii privind utilizarea sau utilizarea preconizatã a substanţei, ca atare sau în preparate.

ANEXA 2
-------
la proceduri
------------

RAPORTAREA DATELOR ŞI INFORMAŢIILOR DETALIATE
privind substanţele chimice, ca atare sau în preparate

Raportarea anualã a datelor şi informaţiilor detaliate pentru substanţele fabricate, importate, utilizate sau distribuite pe piaţã, ca atare sau în preparate, cuprinde urmãtoarele:
a) date şi informaţii privind agentul economic:
- date de identificare a agentului economic producãtor, importator, utilizator sau distribuitor: numele complet al agentului economic, adresa completã/sediul, numãrul de telefon, fax, e-mail, adresa web;
- numãrul de înregistrare la registrul comerţului, codul CAEN al activitãţii;
b) date şi informaţii privind substanţele chimice, ca atare sau în preparate, în cantitãţi mai mari de 1.000 tone/an, care se referã la:
1. Date privind proprietãţile fizico-chimice
1.1. Punct de topire
1.2. Punct de fierbere
1.3. Densitate
1.4. Presiune de vapori
1.5. Coeficient de partiţie octanol/apã (log Pow)
1.6. Solubilitate în apã
1.7. Punct de inflamabilitate
1.8. Autoinflamabilitate
1.9. Inflamabilitate
1.10. Proprietãţi explozive
1.11. Proprietãţi de oxidare
1.12. Alte date şi observaţii
2. Cãi de pãtrundere şi distribuţie în mediu
2.1. Stabilitate
2.1.1. Fotodegradare
2.1.2. Stabilitate în apã (hidrolizã)
2.1.3. Stabilitate în sol (perioada de înjumãtãţire în condiţii aerobe, anaerobe)
2.2. Date de monitoring (mediu)
2.3. Transport şi distribuţie (transfer) între compartimentele de mediu, inclusiv concentraţiile estimate în compartimentele de mediu, cãi de distribuţie
2.3.1. Transport
2.3.2. Distribuţia/transferul între compartimentele de mediu
2.4. Biodegradare
2.5. Bioacumulare
2.6. Alte observaţii
3. Ecotoxicitate
3.1. Toxicitate pentru peşti
3.2. Toxicitate pentru dafnia şi alte nevertebrate acvatice
3.3. Toxicitate pentru alge
3.4. Toxicitate pentru bacterii
3.5. Toxicitate pentru organismele terestre
3.6. Toxicitate pentru organismele care trãiesc în sol
3.7. Alte observaţii
4. Toxicitate
4.1. Toxicitate acutã
4.1.1. Toxicitate acutã oralã
4.1.2. Toxicitate acutã prin inhalare
4.1.3. Toxicitate acutã dermalã
4.1.4. Toxicitate acutã (alte cãi de administrare)
4.2. Corosivitate şi iritare
4.2.1. Iritarea pielii
4.2.2. Iritarea ochilor
4.3. Sensibilizare
4.4. Toxicitate prin dozã repetatã
4.5. Toxicitate geneticã in vitro
4.6. Toxicitate geneticã in vivo
4.7. Caracter cancerigen
4.8. Toxicitate pentru reproducere
4.9. Alte informaţii relevante
4.10. Experienţe privind expunerea umanã
5. Lista referinţelor bibliografice
În conformitate cu prevederile <>art. 6 alin. (2) şi (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 2.427/2004 privind evaluarea şi controlul riscului substanţelor existente, producãtorii şi importatorii trebuie sã depunã toate eforturile pentru obţinerea datelor şi informaţiilor. În absenţa datelor şi informaţiilor, producãtorii şi importatorii nu sunt obligaţi sã efectueze teste suplimentare pe animale, în vederea obţinerii unor asemenea date.

ANEXA 3
-------
la proceduri
------------

FORMULAR DE AUTENTIFICARE
a datelor şi informaţiilor raportate transmise în format electronic,
conform Ordinului ministrului mediului
şi gospodãririi apelor şi al ministrului
economiei şi comerţului nr. 1.001/552/2005

Subsemnatul ........./(numele şi prenumele)......, funcţia ......., numele agentului economic ....., adresa agentului economic ......., telefon şi fax ....., adresa web şi e-mail ......, prin prezenta confirm faptul cã datele şi informaţiile raportate pentru substanţele ca atare sau în preparate sunt în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului mediului şi gospodãririi apelor şi al ministrului economiei şi comerţului nr. 1.001/552/2005.
Datele şi informaţiile raportate sunt transmise în format electronic.


Semnãtura Data
................ ................


Persoana de contact ....................................
Numele şi prenumele ....................................
Funcţia ................................................
Adresa .................................................
Telefon şi fax .........................................
Adresa web şi e-mail ...................................

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016