Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 6 decembrie 2002  de emitere a avizelor si autorizatiilor de gospodarire a apelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 6 decembrie 2002 de emitere a avizelor si autorizatiilor de gospodarire a apelor

EMITENT: MINISTERUL APELOR SI PROTECTIEI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 21 din 16 ianuarie 2003
CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) În conformitate cu prevederile <>Legii apelor nr. 107/1996 , cu modificãrile ulterioare, Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului este autorizat sa elaboreze strategia şi politica nationala în domeniul gospodãririi apelor, sa stabileascã regimul de folosire a resurselor de apa, indiferent de forma de proprietate, sa organizeze şi sa desfãşoare pe bazine hidrografice activitatea de gospodãrire unitarã, raţionalã şi complexa a apelor şi sa asigure coordonarea şi controlul aplicãrii reglementãrilor legale în acest domeniu.
(2) În scopul gospodãririi rationale a resurselor de apa şi al protecţiei acestora impotriva epuizarii şi poluarii, în interdependenta cu principiile gospodãririi apelor şi asigurãrii unei dezvoltãri durabile, <>Legea nr. 107/1996 , cu modificãrile ulterioare, introduce obligaţia utilizatorului de apa de a solicita şi a obţine, la faza de proiectare, un "Aviz de gospodãrire a apelor" ce reglementeazã atât regimul lucrãrilor ce se construiesc pe ape sau au legatura cu apele, cat şi activitãţile social-economice, cu efecte potenţial negative asupra componentei hidraulice a mediului. Punerea în funcţiune sau exploatarea acestor lucrãri se face numai în baza "Autorizaţiei de gospodãrire a apelor".
ART. 2
În sensul prezentei reglementãri, termenii utilizaţi sunt definiţi dupã cum urmeazã:
a) acvifer - orice formaţiune de sol, roca, nisip, pietriş, argila sau alt material din care provine apa subterana;
b) cea mai buna tehnologie disponibilã - cea mai buna tehnologie disponibilã din punct de vedere economic, ţinând cont de dezvoltarea tehnologiei pentru epurarea apelor uzate;
c) curgere de baza - debitul care pãtrunde în albiile cursurilor de apa din apele subterane sau din alta sursa şi care nu este influentat de precipitatii;
d) efluent - masa de poluant sub forma lichidã, deversata în resursa de apa;
e) epurarea apelor uzate - tratarea efluentilor pentru a reduce concentratia poluantilor în limitele stabilite în actele normative şi standarde, utilizându-se cele mai avansate tehnologii;
f) mãsura administrativã - notificare scrisã, emisã de autoritãţile competente, prin care se impun corectii fata de condiţiile de calitate conform reglementãrilor şi standardelor specifice în vigoare;
g) substanţe prioritare - substanţe care reprezintã un risc important asupra mediului acvatic, în mod direct sau indirect, inclusiv asupra apelor destinate potabilizarii;
h) substanţe prioritare periculoase - substantele sau grupurile de substanţe care sunt toxice, persistente şi supuse bioacumularii şi alte substanţe sau grupuri de substanţe care conduc la un nivel echivalent ridicat de interes;
i) toxicitate - capacitatea sau potenţialul unei substanţe de a cauza un efect negativ asupra unui organism viu dupã o anumitã perioada de expunere;
j) unitãţi de gospodãrire a apelor - direcţiile de ape bazinale ale Administraţiei Naţionale "Apele Romane" şi sistemele de gospodãrire a apelor organizate ca subunitati ale direcţiilor de ape bazinale.
ART. 3
Potrivit <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Romane", publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 691 din 20 septembrie 2002, Administraţia Nationala "Apele Romane", înfiinţatã prin restructurarea Companiei Naţionale "Apele Romane" - S.A., are ca principal obiect de activitate aplicarea strategiei şi politicii naţionale în domeniul gospodãririi cantitative şi calitative a resurselor de apa. În vederea îndeplinirii obiectului sau de activitate Administraţia Nationala "Apele Romane" emite avize şi autorizaţii de gospodãrire a apelor şi realizeazã controlul folosintelor de apa, al lucrãrilor construite pe ape sau în legatura cu apele, indiferent de deţinãtor, în condiţiile legii.

CAP. 2
Consultanţa tehnica

ART. 4
(1) În vederea încadrãrii în mod unitar a lucrãrilor ce se propun a fi executate pe ape sau în legatura cu apele, în schema-cadru de amenajare a bazinului hidrografic respectiv, precum şi în ansamblul amenajãrilor existente sau care se prevãd a se realiza în zona de amplasare a obiectivului de investiţii, beneficiarul sau titularul de investiţie poate solicita Administraţiei Naţionale "Apele Romane" şi direcţiilor de ape bazinale [anexa nr. 1.a)] consultaţii tehnice cu privire la: inundabilitatea amplasamentelor, schemele functionale ale lucrãrilor, alegerea soluţiilor tehnice, corelarea cu lucrãrile de gospodãrire a apelor existente sau prevãzute, condiţiile de evacuare a apelor uzate în receptorii naturali, precum şi orice alte aspecte referitoare la gospodãrirea apelor.
(2) Consultanţa tehnica se poate solicita şi la întocmirea documentaţiilor tehnice transmise spre avizare pentru lucrãri de investiţii de amploare sau lucrãri complexe, care necesita un grad de detaliere ridicat.
ART. 5
Consultanţa tehnica se plãteşte.

CAP. 3
Procedura de avizare

SECŢIUNEA III.1
Avizul de gospodãrire a apelor

ART. 6
Avizul de gospodãrire a apelor reprezintã actul ce conditioneaza din punct de vedere tehnic şi juridic:
a) finanţarea şi/sau execuţia obiectivelor noi de investiţie ce urmeazã sa fie construite pe ape sau care au legatura cu apele de suprafata, subterane, inclusiv construcţiile şi instalaţiile ce se executa pe litoralul Marii Negre, pe faleza şi pe plaja marii, precum şi pe fundul apelor maritime interioare şi al marii teritoriale;
b) dezvoltarea, modernizarea sau retehnologizarea unor procese tehnologice sau a unor instalaţii existente ale utilizatorilor de apa, pentru situaţii în care, pana la promovarea lucrãrilor propuse, nu au intervenit modificãri ale prevederilor avizului de gospodãrire a apelor obţinut anterior.
ART. 7
Pentru un ansamblu de lucrãri şi categorii de activitãţi similare, care se desfãşoarã în diferite amplasamente din cadrul aceluiaşi bazin hidrografic, cum ar fi traversari de linii electrice şi de linii de telecomunicaţii, care nu produc efecte negative diferite de la un amplasament la altul, acestea pot face obiectul unui singur aviz de gospodãrire a apelor. Pentru începerea execuţiei fiecãrei lucrãri de traversare a cursului de apa care a fãcut obiectul acestui aviz este necesarã notificarea de începere a execuţiei.
ART. 8
În situaţii de urgenta, care necesita acţiuni imediate pentru siguranta nationala, protecţia sãnãtãţii populaţiei şi a bunurilor materiale, şi în condiţiile în care circumstanţele nu permit o analiza detaliatã a solicitãrii de aviz, se poate emite pentru promovarea lucrãrilor aviz de gospodãrire a apelor pentru situaţie exceptionala. Începerea execuţiei lucrãrilor se va realiza în baza avizului de gospodãrire a apelor ce se va solicita şi obţine pentru fiecare lucrare componenta, în baza unei documentaţii tehnice de fundamentare întocmite conform prevederilor legale.
ART. 9
Categoriile de lucrãri şi activitãţi pentru care sunt necesare solicitarea şi obţinerea avizului de gospodãrire a apelor sunt prezentate în anexa nr. 1.b).
ART. 10
Categoriile de lucrãri şi activitãţi pentru care nu sunt necesare solicitarea şi obţinerea avizului de gospodãrire a apelor sunt prezentate în anexa nr. 1.c)1.
ART. 11
(1) Pentru categoriile de lucrãri şi activitãţi prevãzute la pct. III din anexa nr. 1.c)1 beneficiarul sau titularul de investiţie are obligaţia sa notifice Administraţiei Naţionale "Apele Romane" începerea execuţiei, fiind obligatorie respectarea prevederilor legale.
(2) Prevederea pct. III lit. g) din anexa nr. 1.c)1 nu se aplica în cazul alimentarilor cu apa pentru localitãţi rurale, atunci când rezulta ape uzate ce sunt canalizate spre o instalatie de epurare. Pentru aceste categorii de lucrãri este necesarã obţinerea avizului de gospodãrire a apelor.
ART. 12
În vederea obţinerii permisului de exploatare a nisipurilor şi pietrisurilor din albiile cursurilor de apa şi din terase, a namolurilor din lacuri şi, respectiv, pentru concesionarea activitãţilor de explorare şi de exploatare a acestora în conformitate cu prevederile <>Legii minelor nr. 61/1998 , cu modificãrile ulterioare, se va solicita aviz de gospodãrire a apelor. Acest aviz nu exclude obligaţia obţinerii autorizaţiei de gospodãrire a apelor pentru deschiderea exploatarilor.
ART. 13
(1) Prin prevederile avizului de gospodãrire a apelor emitentul acestuia poate obliga beneficiarul sau titularul de investiţie sa execute şi alte lucrãri necesare, necuprinse în documentaţia tehnica de fundamentare prezentatã spre avizare, dar care se impun a fi realizate în scopul evitãrii producerii de pagube utilizatorilor de apa existenţi sau riveranilor.
(2) Emitentul avizului de gospodãrire a apelor impune condiţii pentru:
a) respectarea limitelor impuse prin actele normative şi standarde;
b) asigurarea conservãrii şi dezvoltãrii resursei de apa;
c) contorizarea prelevarilor de apa;
d) asigurarea scurgerii salubre pe cursurile de apa;
e) evitarea risipei de apa;
f) asigurarea monitoringului calitãţii apelor uzate evacuate;
g) asigurarea sistemului de alarmare-avertizare a localitãţilor amplasate în aval de o lucrare de barare, precum şi a altor condiţii ce conduc la protejarea interesului public în acest domeniu.
ART. 14
În cazul traversarii digurilor, barajelor şi altor construcţii hidrotehnice cu rol de apãrare impotriva inundatiilor de cãtre conducte de transport, linii şi cabluri electrice sau de telecomunicaţii, este necesarã obţinerea, la faza detaliu de execuţie, a permisului de traversare a acestor construcţii. Acest permis se emite de cãtre Administraţia Nationala "Apele Romane" în baza prevederilor legale.
ART. 15
Avizul de gospodãrire a apelor:
a) îşi menţine valabilitatea pe toatã durata de realizare a lucrãrilor, cu condiţia respectãrii prevederilor cuprinse în acesta;
b) îşi pierde valabilitatea dupã 2 ani de la emitere, dacã execuţia lucrãrilor, construcţiilor sau a instalaţiilor respective nu a început în acest interval;
c) poate fi reînnoit numai dacã se respecta integral prevederile documentaţiei pentru care s-a emis avizul iniţial. Solicitarea de reinnoire a avizului se face cu minimum doua luni înainte de data expirãrii acestuia, potrivit legii.
ART. 16
Posesorul avizului de gospodãrire a apelor are obligaţia sa anunţe în scris direcţiile de ape bazinale ale Administraţiei Naţionale "Apele Romane" despre data de începere a execuţiei lucrãrilor, cu 10 zile înainte de aceasta.
ART. 17
(1) Avizul de gospodãrire a apelor:
a) se solicita de cãtre beneficiarul sau titularul de investiţie, la faza de proiectare - studiu de fezabilitate -, pe baza unei documentaţii tehnice elaborate conform prevederilor legale;
b) este aviz conform şi trebuie respectat ca atare de beneficiar, titularul de investiţie, de proiectant şi constructor, la aprobarea şi execuţia investiţiei.
(2) Avizul de gospodãrire a apelor, precum şi refuzul de emitere a acestuia pot fi contestate potrivit <>Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 18
În cazul solicitãrii avizului de gospodãrire a apelor necesar obţinerii permisului de exploatare a nisipurilor, pietrisului şi namolurilor din albiile cursurilor de apa, ale lacurilor şi din terase, acesta se solicita de cãtre beneficiarul sau titularul de investiţie, pe baza unei documentaţii tehnice întocmite conform prevederilor legale.
ART. 19
Persoanele fizice sau juridice care doresc sa obţinã un aviz de gospodãrire a apelor trebuie sa completeze citeţ, cu majuscule, formularul prezentat în anexa nr. 1.d).
ART. 20
Solicitantul avizului de gospodãrire a apelor îşi asuma responsabilitatea exactitatii datelor şi informaţiilor cuprinse în formularul de solicitare, iar elaboratorul îşi asuma responsabilitatea exactitatii datelor şi informaţiilor cuprinse în documentaţia tehnica aferentã şi trebuie sa demonstreze, dupã caz, urmãtoarele:
a) evidenta acceptelor, avizelor, acordurilor sau autorizaţiilor ori a altor acte de reglementare obţinute anterior pentru investiţia propusã;
b) soluţiile şi mãsurile adoptate pentru asigurarea gospodãririi durabile a resurselor de apa;
c) mãsurile întreprinse şi propuse pentru minimizarea impacturilor adverse datorate lucrãrilor supuse avizãrii;
d) soluţiile şi acţiunile adoptate pentru asigurarea debitului minim în albiile cursurilor de apa, pentru protecţia ecosistemelor acvatice şi a altor valori ecologice;
e) calculul rezervei de substanţe minerale supuse evaluãrii, fãrã includerea volumului rezervat pilierilor de siguranta.
ART. 21
În documentaţia tehnica necesarã obţinerii avizului de gospodãrire a apelor se poate solicita confidenţialitatea datelor prezentate, în conformitate cu prevederile legale.
ART. 22
Documentaţia tehnica întocmitã în scopul fundamentarii solicitãrii avizului de gospodãrire a apelor se va elabora, dupã caz, în baza studiilor meteorologice, hidrologice sau hidrogeologice, a studiilor de gospodãrire a apelor şi de impact produs de lucrãrile propuse asupra resurselor de apa şi zonelor riverane. Documentaţia tehnica şi studiile menţionate vor fi elaborate de unitãţi publice sau private, abilitate de Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului. Datele hidrologice şi hidrogeologice necesare pentru dimensionarea lucrãrilor hidrotehnice sau hidroedilitare ale unor noi obiective de investiţii ori pentru extinderi ale obiectivelor existente vor trebui actualizate pentru etapa elaborãrii documentaţiei respective de investiţii.
ART. 23
Soluţiile propuse prin documentaţiile tehnice necesare solicitãrii şi obţinerii avizului de gospodãrire a apelor trebuie sa ofere securitatea necesarã şi sa respecte normativele tehnice impuse de interesele protecţiei mediului şi amplasamentelor analizate.
ART. 24
Rãspunderea privind calculele şi piesele desenate, încorporate în documentaţie, revine elaboratorului documentaţiei tehnice de fundamentare. Pentru situaţiile în care se constata incorectitudinea informaţiilor conţinute în documentaţie sau conţinutul documentaţiei este incomplet, emitentul avizului va restitui solicitantului documentaţia în vederea refacerii acesteia.

SECŢIUNEA III.2
Competente de avizare

ART. 25
(1) Avizele de gospodãrire a apelor se emit de cãtre Administraţia Nationala "Apele Romane" şi de unitãţile de gospodãrire a apelor, conform competentelor stabilite în anexa nr. 1.e).
(2) Competentele privind reînnoirea avizelor emise anterior de Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului, de Regia Autonomã "Apele Romane" şi de inspectoratele de protecţia mediului sunt cele stabilite în anexa nr. 1.e).

SECŢIUNEA III.3
Emiterea avizelor de gospodãrire a apelor

ART. 26
Documentaţiile tehnice necesare obţinerii avizului de gospodãrire a apelor, însoţite de celelalte avize necesare conform anexei nr. 1.i), se transmit astfel:
a) în doua exemplare la sistemul de gospodãrire a apelor pe teritoriul cãruia este amplasata investiţia, dacã emiterea avizului de gospodãrire a apelor intra în competenta acestuia sau a direcţiei de ape bazinale;
b) într-un exemplar la Administraţia Nationala "Apele Romane", dacã emiterea avizului de gospodãrire a apelor revine acesteia, şi un exemplar la direcţia de ape bazinale a Administraţiei Naţionale "Apele Romane", ce va emite referatul tehnic de specialitate în termen de cel mult 10 zile lucrãtoare de la data primirii documentaţiei.
ART. 27
Pentru lucrãrile situate sau activitãţile desfãşurate pe cursurile de apa care formeazã sau intersecteazã frontiera tarii şi care pot modifica regimul de scurgere a apelor în zona de frontiera sau pot avea un impact transfrontier negativ, solicitantul avizului de gospodãrire a apelor va transmite un exemplar din documentaţie la Direcţia generalã de gospodãrire a apelor din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului, în vederea concordarii acestor lucrãri cu cele situate pe teritoriul ţãrilor vecine.
ART. 28
(1) Avizul de gospodãrire a apelor se emite numai dacã documentaţia tehnica trateazã în mod corespunzãtor problemele înscrise în normativul de conţinut şi face dovada conformarii cu cerinţele legale privind gospodãrirea cantitativã şi calitativã a apelor.
(2) Dacã în urma verificãrii în teren se constata ca datele prezentate nu corespund realitãţii sau condiţiile din teren nu permit realizarea obiectivului în zona propusã, se va mentiona aceasta şi se va motiva în scris refuzul de emitere a avizului.
ART. 29
În condiţiile în care documentaţia tehnica, cu completãrile solicitate, satisface cerinţele legale prevãzute se poate elibera avizul de gospodãrire a apelor. Avizul de gospodãrire a apelor, precum şi motivatia de refuz se emit în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data primirii documentaţiei sau a ultimei completãri solicitate. În cazul în care este necesarã concordarea lucrãrilor aferente obiectivului de investiţie cu lucrãrile situate pe teritoriul ţãrilor vecine, termenul de emitere a avizului decurge de la data notificãrii favorabile a partii cãreia i s-a transmis spre concordare documentaţia.
ART. 30
Emitentul avizului de gospodãrire a apelor are obligaţia stampilarii şi semnãrii spre neschimbare a exemplarului din documentaţia ce se transmite solicitantului împreunã cu un exemplar din aviz. Câte un exemplar din avizul de gospodãrire a apelor se pãstreazã/se transmite la sistemul de gospodãrire a apelor pe teritoriul cãruia va fi realizatã investiţia şi la direcţia de ape bazinale a Administraţiei Naţionale "Apele Romane" în vederea includerii în Registrul apelor. Pentru lucrãri de derivatii de debite între doua bazine hidrografice sau pentru alte lucrãri care traverseaza teritoriul a doua ori mai multe judeţe se va transmite câte un exemplar din avizul de gospodãrire a apelor la fiecare direcţie de ape bazinale a Administraţiei Naţionale "Apele Romane" al carei teritoriu este traversat de lucrarea respectiva.
ART. 31
Câte un exemplar din avizele de gospodãrire a apelor emise se va pãstra în evidenta direcţiei de ape bazinale şi subunitatii sale pe raza cãreia se amplaseaza obiectivul sau se desfãşoarã activitatea supusã avizãrii. Emitentul avizului de gospodãrire a apelor va transmite sistemului de gospodãrire a apelor un exemplar din documentaţie, care va fi pãstrat în arhiva tehnica pe toatã durata de existenta a lucrãrii pentru care s-a solicitat avizul.
ART. 32
(1) Conform <>art. 50 alin. (5) din Legea nr. 107/1996 , pentru emiterea avizului de gospodãrire a apelor se percep tarife. Avizul de gospodãrire a apelor se elibereazã numai dupã ce solicitantul achitã contravaloarea acestor tarife.
(2) Tarifele se propun de cãtre Administraţia Nationala "Apele Romane", se avizeazã de consiliul de administraţie al acesteia şi se aproba de cãtre Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului. Tarifele se actualizeazã periodic, în funcţie de rata inflaţiei, potrivit legislaţiei în vigoare.

SECŢIUNEA III.4
Transferul avizului de gospodãrire a apelor

ART. 33
Avizul de gospodãrire a apelor poate fi transferat la un alt beneficiar sau titular de investiţie, în condiţiile în care din analiza ce se efectueazã rezulta ca lucrãrile şi mãsurile propuse şi, respectiv, cele realizate nu se modifica/s-au modificat. În acest caz transferul avizului de gospodãrire a apelor se face în baza unei solicitãri [cerere de transfer completatã conform anexei nr. 1.h)1], adresatã emitentului avizului de gospodãrire a apelor ce face obiectul transferului, şi se considera efectuat începând cu data expedierii cãtre fostul şi actualul beneficiar a adresei de confirmare a transferului.
ART. 34
Dacã transferul avizului de gospodãrire a apelor propus implica modificãri de soluţii (tehnologie de tratare a apei, sursa de alimentare cu apa etc.), noul beneficiar trebuie sa solicite eliberarea unui nou aviz care sa înlocuiascã avizul de gospodãrire a apelor iniţial.
ART. 35
Dacã la data efectuãrii transferului avizului de gospodãrire a apelor se constata ca nu s-au respectat prevederile avizului iniţial, transferul se refuza motivat, în scris. Noul beneficiar va solicita emiterea unui nou aviz de gospodãrire a apelor conform procedurii menţionate.
ART. 36
Transferul avizului de gospodãrire a apelor se plãteşte şi se realizeza numai dupã ce solicitantul achitã emitentului contravaloarea tarifului pentru serviciul prestat.

SECŢIUNEA III.5
Faze ulterioare obţinerii avizului de gospodãrire a apelor

ART. 37
Punerea în funcţiune sau exploatarea lucrãrilor, construcţiilor ori instalaţiilor care se construiesc pe ape sau care au legatura cu acestea este reglementatã prin autorizaţia de gospodãrire a apelor. Fac excepţie lucrãrile şi activitãţile prevãzute la pct. I-III din anexa nr. 1.c)2, pentru care utilizarea apelor se face liber, conform prevederilor <>Legii nr. 107/1996 , cu modificãrile ulterioare, precum şi cele prevãzute la pct. III din anexa nr. 1.c)2, pentru a cãror punere în funcţiune este necesarã notificarea cãtre Administraţia Nationala "Apele Romane", conform prevederilor legale.

CAP. 4
Procedura de autorizare

SECŢIUNEA IV.1
Autorizaţia de gospodãrire a apelor

ART. 38
Autorizaţia de gospodãrire a apelor reprezintã actul ce conditioneaza din punct de vedere tehnic şi juridic funcţionarea sau exploatarea obiectivelor noi, construite pe ape sau care au legatura cu apele de suprafata, subterane, cu zona costiera, faleza, litoralul şi plaja marii, cu apele maritime interioare, marea teritorialã, zona economicã exclusiva şi platoul continental, precum şi funcţionarea şi exploatarea în continuare a celor existente.
ART. 39
Prin autorizaţia de gospodãrire a apelor utilizatorul de apa are urmãtoarele drepturi:
a) de funcţionare a folosinţei de apa, în cadrul cãreia apele de suprafata se utilizeazã pentru alimentari cu apa potabilã sau industriala, irigaţii, producerea de energie electrica, navigaţie, piscicultura, flotaj, agrement sau ca receptor pentru apele evacuate de cãtre alţi utilizatori din intravilanul sau extravilanul localitãţilor, precum şi în alte scopuri neexceptate prin <>Legea nr. 107/1996 , cu modificãrile ulterioare, ca şi pentru utilizarea apelor subterane, inclusiv a celor arteziene, pentru alimentari cu apa;
b) de evacuare, dupã utilizare în condiţiile prevãzute de lege, în receptorii naturali - cursuri de apa, Marea Neagra -, de evacuare în soluri permeabile sau depresiuni cu scurgere asigurata natural ori de injecţie în straturi de mare adancime a apelor uzate, a apelor din descãrcãri sau drenaje, a apelor de mina ori de zacamant;
c) de funcţionare sau de exploatare a lucrãrilor, construcţiilor şi instalaţiilor executate pe ape sau care au legatura cu apele şi a cãror execuţie a fost reglementatã prin aviz de gospodãrire a apelor;
d) de folosinta a albiilor minore, a plajei şi a ţãrmului marii în alte scopuri decât cele pentru recreere, cu excepţia celor pentru care este prevãzutã notificarea;
e) de exploatare a nisipurilor şi pietrisurilor, prin exploatãri organizate din albiile sau malurile cursurilor de apa, lacurilor şi baltilor ori din terasa, fãrã împiedicarea curgerii apelor mari, fãrã afectarea construcţiilor din zona ce au legatura directa sau indirecta cu regimul de curgere a apelor şi, respectiv, a apelor subterane;
f) de exploatare a nisipurilor şi pietrisurilor necesare gospodariilor individuale şi/sau interesului public local, în limita cantitãţii maxime de 5.000 mc anual, drept oferit la solicitarea administraţiei publice locale.
ART. 40
Categoriile de lucrãri şi de activitãţi pentru care sunt necesare solicitarea şi obţinerea autorizaţiei de gospodãrire a apelor sunt prezentate în anexa nr. 1.b).
ART. 41
Categoriile de activitãţi pentru care nu sunt necesare solicitarea şi obţinerea autorizaţiei de gospodãrire a apelor sunt prezentate în anexa nr. 1.c)2. Pentru categoriile de activitãţi şi lucrãri prevãzute la pct. I şi II din anexa nr. 1.c)2 utilizarea resurselor de apa este libera, iar pentru cele prevãzute la pct. III beneficiarul are obligaţia sa notifice Administraţiei Naţionale "Apele Romane" punerea în funcţiune conform prevederilor legale.
ART. 42
(1) Emitentul autorizaţiei de gospodãrire a apelor poate obliga beneficiarul sau titularul de investiţie sa execute şi alte lucrãri necesare, necuprinse în documentaţia tehnica prezentatã spre autorizare, dar care se impun a fi realizate în scopul evitãrii producerii de pagube utilizatorilor de apa existenţi sau riveranilor.
(2) De asemenea, se pot impune condiţii pentru respectarea limitelor de calitate impuse prin standarde şi acte normative pentru asigurarea conservãrii şi dezvoltãrii resursei de apa, contorizarea consumurilor de apa, asigurarea scurgerii salubre pe cursuri de apa, alocarea raţionalã şi monitoringul resurselor de apa, precum şi alte condiţii ce conduc la protejarea interesului public în acest domeniu.
ART. 43
În perioadele de seceta, în care, potrivit legii, se aplica restrictii, prevederile autorizaţiei de gospodãrire a apelor se subordoneazã planurilor de restrictie pe toatã durata de aplicare a acestora. Autorizaţiile de gospodãrire a apelor se considera modificate în conformitate cu planurile de aplicare a restrictiilor pe perioade secetoase. Aplicarea restrictiilor va fi adusã la cunostinta beneficiarilor de autorizaţii de gospodãrire a apelor şi celorlalţi beneficiari interesaţi, în scris, de cãtre direcţiile de ape bazinale ale Administraţiei Naţionale "Apele Romane", cu cel puţin 72 de ore înainte de aceasta.

SECŢIUNEA IV.2
Solicitantul autorizaţiei de gospodãrire a apelor

ART. 44
Autorizaţia de gospodãrire a apelor se solicita de cãtre beneficiarul obiectivului de investiţie sau, dupã caz, al folosinţei de apa, pe baza unei documentaţii tehnice întocmite de cãtre unitãţi publice sau private abilitate de Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului, conform prevederilor legale.
ART. 45
În cazul folosintelor de apa ale localitãţilor, platformelor sau zonelor industriale, autorizaţia de gospodãrire a apelor se solicita de cãtre deţinãtorul/administratorul acestor sisteme.
ART. 46
Pentru folosintele de apa din interiorul unor localitãţi sau zone industriale care preiau apa de alimentare din reţele comunale sau de zona, dar evacueaza apele uzate în receptorii naturali, precum şi pentru cele care au surse proprii de apa subterana sau de suprafata, dar evacueaza apele uzate în reţelele de canalizare comunalã sau de zona, beneficiarul acestora va solicita autorizaţie de gospodãrire a apelor. Cererea de solicitare va fi însoţitã şi de acceptul deţinãtorului sistemului de alimentare cu apa şi de canalizare-epurare, dupã caz.
ART. 47
În cazul sistemelor de irigaţii sau desecãri, autorizaţia de gospodãrire a apelor se solicita de cãtre deţinãtorii acestor sisteme.

SECŢIUNEA IV.3
Modalitatea de obţinere a autorizaţiei de gospodãrire a apelor

ART. 48
Persoanele fizice sau juridice care doresc sa obţinã o autorizaţie de gospodãrire a apelor trebuie sa completeze citeţ formularul prezentat în anexa nr. 1.f). Acest formular se va completa şi în cazul în care se doreşte modificarea autorizaţiei de gospodãrire a apelor iniţiale.
ART. 49
Solicitantul autorizaţiei de gospodãrire a apelor îşi asuma responsabilitatea exactitatii datelor şi informaţiilor cuprinse în formularul de solicitare, iar elaboratorul îşi asuma responsabilitatea exactitatii datelor şi informaţiilor cuprinse în documentaţia tehnica de fundamentare aferentã acestuia şi trebuie sa demonstreze urmãtoarele:
a) posibilitatea conformarii cu cerinţele legale;
b) finalizarea lucrãrilor şi respectarea prevederilor avizului de gospodãrire a apelor la realizarea lucrãrilor de investiţii;
c) mãsurile întreprinse şi propuse pentru minimizarea impacturilor adverse datorate lucrãrilor supuse autorizãrii;
d) asigurarea debitului minim în albiile cursurilor de apa pentru protecţia ecosistemelor acvatice şi a altor valori ecologice;
e) mãsurile şi lucrãrile existente pentru asigurarea gospodãririi durabile a resurselor de apa.
ART. 50
În documentaţia tehnica necesarã obţinerii autorizaţiei de gospodãrire a apelor se poate solicita confidenţialitatea datelor prezentate în conformitate cu prevederile legale.
ART. 51
Cererea de autorizare va fi însoţitã de urmãtoarele acte:
a) avizul de gospodãrire a apelor emis la documentaţia tehnica care a stat la baza executãrii lucrãrilor de investiţii pentru care se cere autorizarea; în cazul reînnoirii sau modificãrii autorizaţiei de gospodãrire a apelor, se va prezenta şi autorizaţia de gospodãrire a apelor în baza cãreia a funcţionat pana la data solicitãrii;
b) programul de etapizare elaborat pentru conformarea cu prevederile legale, în cazul folosintelor de apa care nu sunt echipate cu instalaţii de mãsurare a debitelor şi volumelor de apa prelevate şi/sau evacuate, precum şi al celor care nu sunt dotate cu staţii sau instalaţii de epurare ori la care instalaţiile existente necesita completãri, extinderi, retehnologizari sau optimizari functionale;
c) schema generalã a lucrãrilor, construcţiilor, instalaţiilor sau a folosinţei de apa pentru care se solicita autorizaţia (cu prezentarea principalilor parametri constructivi şi funcţionali), inclusiv încadrarea în ansamblu a folosinţei de apa;
d) regulamentul de funcţionare-exploatare şi întreţinere, întocmit conform prevederilor legale;
e) acceptul deţinãtorilor sistemelor de alimentare cu apa şi canalizare-epurare, dupã caz;
f) planul de prevenire şi de combatere a poluarilor accidentale, dupã caz;
g) alte documente necesare, dupã caz.

SECŢIUNEA IV.4
Competentele de emitere a autorizaţiei de gospodãrire a apelor

ART. 52
(1) Autorizaţia de gospodãrire a apelor se emite de cãtre Administraţia Nationala "Apele Romane" şi direcţiile de ape bazinale ale acesteia, conform competentelor menţionate în anexa nr. 1.g).
(2) Refuzul de a emite autorizaţia de gospodãrire a apelor poate fi contestat de solicitant, potrivit <>Legii nr. 29/1990 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 53
Autorizaţia de gospodãrire a apelor emisã pentru exploatarea lucrãrilor construite pe ape sau care au legatura cu apele, amplasate pe cursurile de apa care formeazã sau traverseaza frontiera de stat şi care fac obiectul acordurilor bilaterale, va fi aprobatã de secretarul de stat din Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului, care coordoneazã activitatea de gospodãrire a apelor.

SECŢIUNEA IV.5
Emiterea autorizaţiei de gospodãrire a apelor

ART. 54
Cererea de solicitare a autorizãrii, însoţitã de documentaţia de fundamentare, se transmite astfel:
a) în doua exemplare la sistemul de gospodãrire a apelor pe teritoriul cãruia este amplasata folosinta, dacã emiterea autorizaţiei de gospodãrire a apelor este în competenta direcţiei de ape bazinale a Administraţiei Naţionale "Apele Romane" şi un exemplar la direcţia de ape. În termen de cel mult 10 zile lucrãtoare sistemul de gospodãrire a apelor va elibera, dupã caz, referatul tehnic de specialitate pe care îl va transmite direcţiei de ape bazinale însoţit de un exemplar din documentaţie;
b) în doua exemplare la direcţia de ape bazinale pe teritoriul cãreia este amplasata folosinta şi un exemplar la Adminstratia Nationala "Apele Romane", dacã emiterea autorizaţiei de gospodãrire a apelor este în competenta acesteia. În termen de cel mult 10 zile lucrãtoare direcţia de ape bazinale va elibera, dupã caz, referatul tehnic de specialitate pe care îl va transmite Administraţiei Naţionale "Apele Romane".
ART. 55
Autorizaţia de gospodãrire a apelor se elibereazã în baza constatãrii tehnice în teren cu privire la modul de respectare a prevederilor legale privind gospodãrirea apelor pentru punerea în exploatare a lucrãrilor şi exactitatea datelor cuprinse în cererea de autorizare şi în documentaţia anexatã acesteia. Pentru lucrãrile noi constatãrile se efectueazã în prezenta beneficiarului, de preferinta o data cu recepţia preliminarã a investiţiilor. Procesul-verbal de recepţie face parte integrantã din documentele în baza cãrora se va elibera autorizaţia de gospodãrire a apelor.
ART. 56
Dacã la verificarea în teren se constata lipsuri care nu ar permite punerea în funcţiune a investiţiei, potrivit <>art. 55 din Legea nr. 107/1996 , emitentul autorizaţiei de gospodãrire a apelor va fixa un termen de maximum 60 de zile pentru efectuarea remedierilor sau a completãrilor necesare. Dacã lipsurile constatate permit punerea în exploatare a folosinţei fãrã pericol din punct de vedere al gospodãririi apelor, autorizaţia se poate emite cu durata limitatã de maximum un an.
ART. 57
În baza unei justificãri emitentul poate refuza eliberarea autorizaţiei din motive tehnice şi va comunica în scris solicitantului decizia luatã.
ART. 58
(1) În cazul elaborãrii programelor de etapizare, emiterea autorizaţiei de gospodãrire a apelor se va face numai dupã avizarea şi aprobarea etapelor şi mãsurilor propuse de solicitant în program, în condiţiile <>Legii nr. 107/1996 , cu modificãrile ulterioare.
(2) Programul de etapizare face parte integrantã din autorizaţia de gospodãrire a apelor.
(3) Emitentul autorizaţiei de gospodãrire a apelor va lua în considerare introducerea în autorizaţia de gospodãrire a apelor a unui program de etapizare, numai dacã, la solicitarea autorizaţiei, titularul acesteia:
a) dovedeşte ca lucrãrile şi investiţiile necesare pentru conformare imediata nu sunt posibile din punct de vedere tehnic şi/sau financiar şi economic;
b) dovedeşte ca în perioada de conformare la programul de etapizare nu se vor produce daune mediului, sãnãtãţii publice sau de alta natura;
c) se angajeazã sa asigure fondurile necesare pentru realizarea programului de etapizare la termenele stabilite.
ART. 59
Autorizaţia de gospodãrire a apelor se elibereazã în termen de 45 de zile de la data depunerii cererii de autorizare, respectiv în termen de 20 de zile de la data recepţiei preliminare. O data cu autorizaţia de gospodãrire a apelor se restituie titularului un exemplar din documentaţia depusa - vizata spre neschimbare -, care face parte integrantã din autorizaţie.
ART. 60
Autorizaţia de gospodãrire a apelor se elibereazã pe o perioada de:
a) maximum un an, fãrã sa depãşeascã durata programelor de etapizare, în situaţia în care se impune şi se aproba programul de etapizare;
b) un an, pentru exploatãrile de nisipuri şi pietrisuri necesare gospodariilor individuale şi/sau interesului public local, în limita cantitãţii maxime de 5.000 mc/an, la solicitarea administraţiei publice locale;
c) un an, pentru exploatãrile organizate de nisipuri şi pietrisuri, în funcţie de evoluţia morfologica a albiei, corelat cu perioada emiterii permisului de exploatare de cãtre Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale;
d) maximum 3 ani, pentru funcţionarea instalaţiilor de captare, tratare, pompare, transport, inmagazinare, distribuţie şi epurare sau preepurare a apei, precum şi pentru depozitarea deşeurilor menajere şi industriale, în funcţie de influenta obiectivului autorizat asupra regimului cantitativ şi calitativ al resurselor de apa;
e) maximum 5 ani, pentru producerea de energie electrica, navigaţie, piscicultura, stuficultura, plutarit, flotaj şi agrement sau în alte scopuri neexceptate de lege.
ART. 61
Deţinãtorul unei autorizaţii de gospodãrire a apelor va solicita reînnoirea acesteia cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate. Pentru aceasta este necesarã completarea unei cereri întocmite conform modelului prezentat în anexa nr. 1.f), însoţitã de copia de pe autorizaţia de gospodãrire a apelor, de documentaţia tehnica de fundamentare a autorizaţiei de gospodãrire a apelor vizata spre neschimbare, de eventuale completãri la aceasta şi, dupã caz, de un raport privind modul de realizare a prevederilor programului de etapizare.
ART. 62
Emitentul autorizaţiei de gospodãrire a apelor are obligaţia stampilarii spre neschimbare a exemplarului din documentaţia ce se transmite solicitantului împreunã cu un exemplar din autorizaţie.
ART. 63
Un exemplar din autorizaţiile emise se va pãstra în evidenta şi, respectiv, în arhiva tehnica a direcţiei de ape bazinale şi a sistemului de gospodãrire a apelor pe raza cãruia se amplaseaza obiectivul, pe toatã durata de valabilitate a autorizaţiei.
ART. 64
Pentru emiterea autorizaţiilor de gospodãrire a apelor se percep tarife care se propun de cãtre Administraţia Nationala "Apele Romane", se avizeazã de consiliul de administraţie al acesteia şi se aproba de cãtre Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului. Tarifele se actualizeazã periodic, în funcţie de rata inflaţiei, potrivit legii.

SECŢIUNEA IV.6
Transferul autorizaţiei de gospodãrire a apelor

ART. 65
Autorizaţia de gospodãrire a apelor poate fi transferata la un alt beneficiar sau titular de investiţie în condiţiile în care din analiza efectuatã în teren se constata ca valorile parametrilor cantitativi şi calitativi de capãt şi, respectiv, caracteristicile lucrãrilor autorizate nu se modifica. Transferul autorizaţiei de gospodãrire a apelor se face în baza unei cereri de transfer completate conform anexei nr. 1.h)2 şi a unei documentaţii justificative adresate emitentului autorizaţiei de gospodãrire a apelor ce face obiectul transferului şi se considera efectuat începând cu data expedierii cãtre fostul şi actualul beneficiar a noii autorizaţii.
ART. 66
Dacã transferul autorizaţiei de gospodãrire a apelor propus implica modificãri de soluţii (tehnologia de tratare a apei, sursa de alimentare cu apa etc.) sau la verificarea în teren se constata ca în funcţionare folosinta nu respecta condiţiile impuse, noul beneficiar trebuie sa solicite o noua autorizaţie de gospodãrire a apelor.
ART. 67
Dacã la data efectuãrii transferului autorizaţiei de gospodãrire a apelor folosinta de apa nu este exploatatã conform prevederilor actelor de reglementare, se va stabili rãspunderea pentru pagubele înregistrate şi se vor aplica mãsurile prevãzute de lege. Autorizaţia de gospodãrire a apelor poate fi transferata şi în condiţiile elaborãrii unui program de etapizare în conformitate cu cerinţele legale.
ART. 68
Pentru efectuarea transferului autorizaţiei de gospodãrire a apelor se plãtesc tarife care se propun de cãtre Administraţia Nationala "Apele Romane", se avizeazã de consiliul de administraţie al acesteia şi se aproba de cãtre Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului. Tarifele se actualizeazã periodic, în funcţie de rata inflaţiei, potrivit legii.
ART. 69
Autorizaţia de gospodãrire a apelor nu exclude obligativitatea solicitãrii şi obţinerii autorizaţiei de mediu şi a altor autorizaţii şi avize prevãzute de reglementãrile legale în vigoare.

CAP. 5
Programe de etapizare

ART. 70
(1) În scopul conformarii cu cerinţele legale, precum şi pentru efectuarea esalonata a remedierilor sau a completãrilor ce se impun folosinţei, unitatea de gospodãrire a apelor competenta solicita un program de etapizare în situaţiile în care:
a) folosinta de apa nu este dotatã cu staţii sau instalaţii de mãsurare, dupã caz, a parametrilor cantitativi şi calitativi ai apei prelevate şi, respectiv, restituite;
b) folosinta de apa nu este dotatã cu staţii sau instalaţii de epurare ori instalaţiile existente necesita completãri, extinderi, retehnologizari sau optimizari functionale, iar din punct de vedere calitativ apele evacuate în receptori nu se încadreazã în prevederile legale;
c) la verificarea în teren se constata nerespectarea prevederilor încorporate în documentaţia tehnica de fundamentare a solicitãrii autorizaţiei de gospodãrire a apelor.
(2) Programul de etapizare va ingloba:
a) lucrãri şi mãsuri necesare;
b) valorile corespunzãtoare acestora;
c) surse de finanţare;
d) termene de începere şi, respectiv, de punere în funcţiune;
e) responsabilitãţi şi obligaţii stabilite la fiecare nivel implicat în respectarea şi reusita acestuia;
f) prioritati impuse de considerente sociale şi economice, iar, dupã caz, grafice de execuţie;
g) mecanismul de punere în aplicare a programului.
Valorile lucrãrilor şi ale mãsurilor necesar a fi executate vor fi repartizate pe cat posibil în transe egale pe toatã perioada de derulare a programului de etapizare.
ART. 71
(1) Programul de etapizare întocmit de cãtre utilizator se accepta în baza unei analize de fond, efectuatã de unitatea de gospodãrire a apelor competenta, prin negociere, de comun acord cu solicitantul. Aceasta va cuprinde, acolo unde este cazul, şi valori ale parametrilor de capãt pentru fiecare etapa. În cazul neacceptãrii lui, utilizatorul are obligaţia întocmirii unui alt program de etapizare în concordanta cu interesele emitentului autorizaţiei, legat de politica de gospodãrire a apelor în bazinul hidrografic respectiv.
(2) Dacã pe parcursul derulãrii prevederilor programului de etapizare rezulta necesitatea prevederii şi a altor lucrãri, programul de etapizare va fi completat corespunzãtor şi va fi aprobat în condiţiile <>Legii nr. 107/1996 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 72
(1) Dupã aprobarea programului de etapizare autorizaţia de gospodãrire a apelor se elibereazã pe o perioada limitatã de pana la un an, luându-se în considerare, dupã caz:
a) parametrii de capãt reglementati la promovarea şi la execuţia obiectivului;
b) parametrii de capãt stabiliţi în funcţie de interesul ecologic al zonei, precum şi de posibilitãţile reale ale folosinţei puse de acord cu prevederile legale privind condiţiile de descãrcare a apelor uzate în mediul acvatic.
(2) La realizarea şi punerea în funcţiune a lucrãrilor şi mãsurilor cuprinse în programul de etapizare, emitentul va elibera o noua autorizaţie la care valorile indicatorilor de calitate a apelor uzate epurate, evacuate în emisar, sunt în concordanta cu prevederile Normativului privind stabilirea limitelor de încãrcare cu poluanti a apelor uzate industriale şi orãşeneşti la evacuarea în receptorii naturali, NTPA - 001/2002, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 188/2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descãrcare în mediul acvatic a apelor uzate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 187 din 20 martie 2002, cu necesitãţile cantitative ale folosinţei, de utilizarile de apa din aval şi de obiectivele de calitate ale receptorului natural.
ART. 73
Analiza de fond şi realizarea lucrãrilor şi mãsurilor din programul de etapizare includ din partea unitãţilor de gospodãrire a apelor urmãtoarele aspecte:
a) inspecţia - destinatã determinãrii nivelului de respectare a cerinţelor legale de cãtre utilizatorul ce urmeazã a fi reglementat, precum şi identificarii oricãrei violari fata de limitele impuse de standarde, norme sau alte limitãri impuse de legislaţie;
b) negocierea - stabilitã de comun acord între utilizatorul ce urmeazã a fi reglementat şi emitentul autorizaţiei de gospodãrire a apelor, corelata şi cu posibilitãţile economice existente;
c) acţiuni legale - desfãşurate în scopul aplicãrii amenzilor, penalitatilor şi sancţiunilor cuvenite pentru încãlcarea dispoziţiilor legale.
ART. 74
(1) În cazul elaborãrii unui program de etapizare solicitantul autorizaţiei de gospodãrire a apelor va transmite emitentului formularul de solicitare a autorizaţiei de gospodãrire a apelor, însoţit de documentaţia tehnica şi de programul de etapizare pentru aducerea la îndeplinire a cerinţelor legale, semnat de toţi factorii implicaţi.
(2) Emitentul va confirma şi va aproba lucrãrile şi mãsurile propuse de solicitant pentru respectarea limitelor impuse şi va putea solicita, dupã caz, furnizarea de informaţii şi elemente suplimentare ce pot demonstra fezabilitatea şi eficacitatea acestora.
ART. 75
Beneficiarul autorizaţiei de gospodãrire a apelor are obligaţia instituirii unui sistem de monitorizare în cadrul programelor de etapizare, destinat evaluãrii gradului de aducere la îndeplinire a etapei parcurse şi respectãrii termenelor propuse.
ART. 76
În cazul în care beneficiarul nu realizeazã mãsurile cuprinse în programul de etapizare şi nici nu manifesta interes pentru conformarea cu cerinţele legale, emitentul autorizaţiei de gospodãrire a apelor va lua mãsurile stabilite de lege şi va aplica sancţiunile corespunzãtoare.
ART. 77
(1) Programul de etapizare face parte integrantã din programul pentru conformare prevãzut prin <>Legea protecţiei mediului nr. 137/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Responsabilitatea îndeplinirii mãsurilor şi lucrãrilor cuprinse în programul de etapizare revine în egala mãsura proprietarului lucrãrilor supuse autorizãrii, precum şi operatorului de servicii publice care a concesionat aceste lucrãri sau le are în administrare.

CAP. 6
Reînnoirea autorizaţiei de gospodãrire a apelor

ART. 78
(1) La expirarea termenului de valabilitate al autorizaţiei de gospodãrire a apelor, în cazul în care se solicita reînnoirea ei, emitentul va proceda la reînnoirea acesteia atunci când la verificarea în teren se constata, dupã caz, ca:
a) nu s-au modificat condiţiile care au stat la baza emiterii autorizaţiei de gospodãrire a apelor al carei termen expira;
b) prevederile programului de etapizare la etapa respectiva sunt realizate integral sau parţial, nerealizarile nefiind din vina utilizatorului; acest fapt va fi dovedit cu acte justificative, situaţie în care se poate trece la renegocierea termenelor de realizare a mãsurilor şi lucrãrilor în cauza, în vederea prezentãrii programului de etapizare spre aprobare autoritãţilor competente.
(2) Documentaţia înaintatã pentru reînnoirea autorizaţiei de gospodãrire a apelor va fi elaborata de beneficiar numai în situaţia în care condiţiile pentru care a fost eliberata autorizaţia al carei termen expira nu s-au modificat.

CAP. 7
Controlul activitãţii

ART. 79
Controlul activitãţii de emitere a avizelor şi a autorizaţiilor de gospodãrire a apelor se organizeazã şi se exercita de cãtre Direcţia generalã de gospodãrire a apelor din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului prin personalul propriu, precum şi prin personalul de specialitate al Administraţiei Naţionale "Apele Romane".

CAP. 8
Dispoziţii finale

ART. 80
Anexele nr 1.a)-1.i) fac parte integrantã din prezenta procedura.


ANEXA 1.a)
----------
la procedura
------------

LISTA
cu adresele Administraţiei Naţionale "Apele Romane", direcţiilor de ape bazinale şi sistemelor de gospodãrire a apelor

Administraţia Nationala "Apele Romane" str. Edgar Quinet nr. 6, sectorul 1, cod 70106 Bucureşti
Direcţia apelor Somes-Tisa
Str. Vanatorului nr. 17, cod 3400 Cluj-Napoca, judeţul Cluj
- Sistemul de gospodãrire a apelor Maramures Str. Hortensiei nr. 2, cod 4800 Baia Mare
- Sistemul de gospodãrire a apelor Satu Mare str. Mircea cel Batran nr. 81A, cod 3900 Satu Mare
- Sistemul de gospodãrire a apelor Bistrita-Nasaud str. Avram Iancu nr 9, cod 4400 Bistrita
- Sistemul de gospodãrire a apelor Salaj str. Corneliu Coposu nr. 91, cod 4700 Zalau
- Sistemul de gospodãrire a apelor Cluj str. Donath nr. 157A, cod 3400 Cluj-Napoca

Direcţia apelor Crisuri
str. Ion Bogdan nr. 35, cod 3900 Oradea, judeţul Bihor
- Sistemul de gospodãrire a apelor Bihor Str. Atelierelor nr. 6, cod 3900 Oradea

Direcţia apelor Mures
str. Koteles Samuel nr. 33, cod 4300 Targu Mures, judeţul Mures
- Sistemul de gospodãrire a apelor Arad str. Dragalina nr. 16, cod 2900 Arad
- Sistemul de gospodãrire a apelor Hunedoara str. C.A. Rosetti nr. 9, cod 2700 Deva
- Sistemul de gospodãrire a apelor Alba Str. Lalelelor nr. 7, cod 2500 Alba Iulia
- Sistemul de gospodãrire a apelor Mures aleea Carpaţi nr. 61, cod 4300 Targu Mures

Direcţia apelor Banat
bd. Mihai Viteazul nr. 32, cod 1900 Timişoara, judeţul Timis
- Sistemul de gospodãrire a apelor Caras-Severin Str. Cãminelor nr. 9, cod 1700 Resita
- Sistemul de gospodãrire a apelor Timis str. Tudor Vladimirescu nr. 35, cod 1900 Timişoara

Direcţia apelor Jiu
Str. Dunãrii nr. 48, cod 1100 Craiova, judeţul Dolj
- Sistemul de gospodãrire a apelor Dolj Prelungirea Severinului nr. 169A, cod 1100 Craiova
- Sistemul de gospodãrire a apelor Gorj Str. Unirii nr. 76, cod 1400 Targu Jiu
- Sistemul de gospodãrire a apelor Mehedinti Str. Republicii nr. 1, cod 1500 Drobeta-Turnu Severin

Direcţia apelor Olt
str. Remus Belu nr. 6, cod 1000 Ramnicu Valcea, judeţul Valcea
- Sistemul de gospodãrire a apelor Covasna str. Lunca Oltului nr 7, cod 4000 Sfantu Gheorghe
- Sistemul de gospodãrire a apelor Harghita Str. Progresului nr. 16, cod 4100 Miercurea-Ciuc
- Sistemul de gospodãrire a apelor Braşov str. Maior Cranta nr. 32, cod 2200 Braşov
- Sistemul de gospodãrire a apelor Sibiu Str. Somesului nr. 49, cod 2400 Sibiu
- Sistemul de gospodãrire a apelor Valcea str. Remus Belu nr. 6, cod 1000 Ramnicu Valcea
- Sistemul de gospodãrire a apelor Olt str. Streharet nr. 156, cod 0500 Slatina

Direcţia apelor Arges-Vedea
str. Campulung nr. 6-8, cod 0300 Pitesti, judeţul Arges
- Sistemul de gospodãrire a apelor Arges comuna Stefanesti, satul Valea Mare
- Sistemul de gospodãrire a apelor Ilfov-Bucureşti Splaiul Independentei nr. 294, sectorul 6, Bucureşti
- Sistemul de gospodãrire a apelor Giurgiu comuna Gradinari
- Sistemul de gospodãrire a apelor Teleorman str. 1 Mai nr. 124, cod 0700 Alexandria

Direcţia apelor Buzau - Ialomita
str. Bucegi nr. 20 bis, cod 5100 Buzau, judeţul Buzau
- Sistemul de gospodãrire a apelor Brãila str. Marasesti nr. 39, cod 6100 Brãila
- Sistemul de gospodãrire a apelor Calarasi str. Chiciu nr. 2, cod 8500 Calarasi
- Sistemul de gospodãrire a apelor Ialomita str. Mihai Viteazul nr. 1, cod 8400 Slobozia
- Sistemul de gospodãrire a apelor Dambovita Str. Canalului nr. 1, cod 0200 Targoviste
- Sistemul de gospodãrire a apelor Prahova str. Gheorghe Cantacuzino nr. 304, cod 2000 Ploiesti
- Sistemul de gospodãrire a apelor Buzau str. Bucegi nr. 20 bis, cod 5100 Buzau

Direcţia apelor Siret
str. Cuza Voda nr. 1, cod 5500 Bacau, judeţul Bacau
- Sistemul de gospodãrire a apelor Suceava Str. Universitatii nr. 48, cod 5800 Suceava
- Sistemul de gospodãrire a apelor Neamt str. Mihail Sadoveanu nr. 21, cod 5600 Piatra-Neamt
- Sistemul de gospodãrire a apelor Bacau str. Cuza Voda nr. 1, cod 5500 Bacau
- Sistemul de gospodãrire a apelor Vrancea Piata Victoriei nr. 5, cod 5300 Focsani

Direcţia apelor Prut
str. Theodor Vascauteanu nr. 10, cod 6600 Iaşi, judeţul Iaşi
- Sistemul de gospodãrire a apelor Botosani str. Nicolae Iorga nr. 5 bis, cod 6800 Botosani
- Sistemul de gospodãrire a apelor Iaşi str. Theodor Vascauteanu nr. 10, cod 6600 Iaşi
- Sistemul de gospodãrire a apelor Vaslui str. Alexandru Vlahuta nr. 5, cod 6500 Vaslui
- Sistemul de gospodãrire a apelor Galaţi str. Traian nr. 431, cod 6200 Galaţi

Direcţia apelor Dobrogea - Litoral
bd. Mircea cel Batran nr. 122, cod 8700 Constanta, judeţul Constanta
- Sistemul de gospodãrire a apelor Tulcea str. Alexandru Ciucurencu nr. 3, cod 8800 Tulcea
- Sistemul de gospodãrire a apelor Constanta str. Mircea cel Batran nr. 127, cod 8700 Constanta.


ANEXA 1.b)
----------
la procedura
------------

LISTA
lucrãrilor şi categoriilor de activitãţi desfãşurate pe ape sau care au legatura cu apele, pentru care sunt necesare solicitarea şi obţinerea avizului şi autorizaţiei de gospodãrire a apelor

a) lucrãri, construcţii şi instalaţii care asigura gospodãrirea complexa a apelor, inclusiv atenuarea apelor mari, prin modificarea regimului natural de curgere, cum sunt: baraje, acumulari permanente sau nepermanente, derivatii de debite;
b) lucrãri de folosire a apelor, cu construcţiile şi instalaţiile aferente: alimentari cu apa potabilã, industriala şi pentru irigaţii, amenajãri piscicole, centrale hidroelectrice, folosinţe hidromecanice, amenajãri pentru navigaţie, plutarit şi flotaj, poduri plutitoare, amenajãri balneare, turistice sau pentru agrement, alte lucrãri de acest fel;
c) lucrãri, construcţii şi instalaţii pentru protecţia calitãţii apelor sau care influenţeazã calitatea apelor: lucrãri de canalizare şi evacuare de ape uzate, staţii şi instalaţii de prelucrare a calitãţii apelor, injectii de ape în subteran, alte asemenea lucrãri;
d) construcţii de apãrare impotriva acţiunii distructive a apei: îndiguiri, apãrãri şi consolidãri de maluri şi albii, rectificari şi reprofilari de albii, lucrãri de dirijare a apei, combaterea eroziunii solului, regularizarea scurgerii pe versanţi, corectãri de torenţi, desecãri şi asanari, alte lucrãri de apãrare;
e) traversari de cursuri de apa cu lucrãrile aferente: poduri, conducte, linii electrice etc.;
f) amenajãri şi instalaţii de extragere a agregatelor minerale şi namolurilor terapeutice din albiile sau malurile cursurilor de apa, lacurilor şi tarmul marii: balastiere amplasate în terasa, cariere etc.;
g) depozite de deşeuri menajere şi reziduuri industriale (halde de steril, zguri şi cenusi, slamuri, namoluri şi altele asemenea) şi cimitire;
h) plantari şi defrisari de vegetaţie lemnoasã, perdele antierozionale şi filtrante în zonele de protecţie sau în albiile majore, care nu fac parte din fondul forestier;
i) lucrãri, construcţii şi instalaţii ce se executa pe malul marii, fundul apelor maritime interioare şi al marii teritoriale, platoul continental sau lucrãri pentru apãrarea ţãrmului;
j) lucrãri de prospecţiuni, de explorare/exploatare prin foraje terestre sau maritime, instalaţii hidrometrice, borne topohidrografice şi orice alte lucrãri de studii de teren în legatura cu apele;
k) lucrãri şi instalaţii pentru urmãrirea parametrilor hidrologici sau urmãrirea automatã a calitãţii apei;
l) planuri de amenajare a teritoriului, planuri de urbanism general, zonal şi de detaliu;
m) lucrãri de închidere a minelor/carierelor şi de reconstrucţie ecologica a zonelor afectate;
n) zone naturale protejate.


ANEXA 1.c)1
-----------
la procedura
------------

LISTA
lucrãrilor şi categoriilor de activitãţi pentru care nu sunt necesare solicitarea şi obţinerea avizului de gospodãrire a apelor

I. Alimentarea cu apa pentru folosinţe destinate satisfacerii nevoilor gospodãriei proprii, în condiţiile în care pentru aceasta nu se folosesc instalaţii sau se folosesc instalaţii cu capacitate de pana la 0,2 l/s.
II. Lucrãri de dragare efectuate pe cãile navigabile pentru menţinerea adancimii de navigaţie şi la care locurile de depozitare a materialului rezultat din lucrãrile de dragare se stabilesc anual de cãtre Administraţia Nationala "Apele Romane" împreunã cu unitãţile de profil ale Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei.
III. Lucrãri pentru care este necesarã notificarea cãtre sucursalele Administraţiei Naţionale "Apele Romane" [conform <>art. 54 alin. (1) din Legea apelor nr. 107/1996 ] a începerii execuţiei, şi anume:
a) lucrãri de dezvoltare, modernizare sau retehnologizare a unor procese tehnologice ori a unor instalaţii existente, dacã prin realizarea acestora nu se modifica parametrii cantitativi şi calitativi finali ai folosinţei de apa înscrişi în autorizaţia de gospodãrire a apelor emisã înainte de începerea execuţiei unor astfel de lucrãri;
b) injectarea, în structurile din care au provenit, a apelor de zacamant, fãrã a produce poluarea straturilor de apa subterane traversate, în conformitate cu reglementãrile din domeniul resurselor minerale;
c) instalaţiile cu caracter provizoriu pe durata de execuţie a unor investiţii, dacã debitul prelevat nu depãşeşte 10 l/s, iar apele evacuate rezultate dupã folosire nu influenţeazã calitatea emisarului;
d) protecţia sanitarã a surselor de alimentare cu apa potabilã, a apelor minerale, a lacurilor şi namolurilor terapeutice;
e) traversari ale cursurilor de apa de cãtre drumuri de exploatare, comunale sau judeţene, în bazine hidrografice mai mici de 10 kmp;
f) lucrãri de cultura şi refacere a pãdurilor şi de combatere a eroziunii solului pe suprafeţe totale mai mici de 20 kmp, inclusiv lucrãri de regularizare a scurgerii pe versanţi şi corectãri de torenţi pe lungimi mai mici de 10 km;
g) lucrãri noi de captare a apei, dacã debitul prelevat nu depãşeşte 10 l/s, iar apele evacuate rezultate dupã folosire nu influenţeazã calitatea resurselor de apa;
h) lucrãri de amenajare a plajelor turistice pentru asigurarea confortului turistilor pe plaje, precum şi activitãţi sezoniere specifice (agrement nautic, tobogane acvatice, publicitate etc.);
i) amenajãri cu destinaţie turistica şi de agrement realizate în zonele limitrofe plajelor turistice şi zonei de protecţie a lacurilor care nu au legatura cu apele de suprafata şi subterane, cu excepţia campingurilor.


ANEXA 1.c)2
-----------
la procedura
------------

LUCRĂRI
şi categorii de activitãţi pentru care nu sunt necesare solicitarea şi obţinerea autorizaţiei de gospodãrire a apelor

I. Alimentarea cu apa pentru folosinţe destinate satisfacerii nevoilor gospodãriei proprii, în condiţiile în care pentru aceasta nu se folosesc instalaţii sau se folosesc instalaţii cu capacitate de pana la 0,2 l/s.
II. Lucrãri de dragare efectuate pe cãile navigabile pentru menţinerea adancimii de navigaţie şi la care locurile de depozitare a materialului rezultat din lucrãrile de dragare se stabilesc anual de cãtre Administraţia Nationala "Apele Romane" împreunã cu unitãţi de profil ale Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei.
III. Lucrãri pentru care este necesarã notificarea cãtre sucursalele Administraţiei Naţionale "Apele Romane" [conform <>art. 54 alin. (1) din Legea apelor nr. 107/1996 ] a punerii în funcţiune, şi anume:
a) lucrãri de dezvoltare, modernizare sau retehnologizare a unor procese tehnologice sau a unor instalaţii existente, dacã prin realizarea acestora nu se modifica parametrii cantitativi şi calitativi finali ai folosinţei de apa înscrişi în autorizaţia de gospodãrire a apelor emisã înainte de începerea execuţiei unor astfel de lucrãri;
b) injectarea, în structurile din care au provenit, a apelor de zacamant, fãrã a produce poluarea straturilor de apa subterane traversate, în conformitate cu reglementãrile din domeniul resurselor minerale, exclusiv cele rezultate de la schelele de extracţie;
c) instalaţiile cu caracter provizoriu pe durata de execuţie a unor investiţii, dacã debitul prelevat nu depãşeşte 10 l/s, iar apele evacuate rezultate dupã folosire nu influenţeazã calitatea emisarului;
d) protecţia sanitarã a surselor de alimentare cu apa potabilã, a apelor minerale, a lacurilor şi namolurilor terapeutice;
e) traversari ale cursurilor de apa de cãtre drumuri de exploatare, comunale sau judeţene, în bazine hidrografice mai mici de 10 kmp;
f) lucrãri de cultura şi refacere a pãdurilor şi de combatere a eroziunii solului pe suprafeţe totale mai mici de 20 kmp şi lucrãri de regularizare a scurgerii pe versanţi şi corectãri de torenţi pe lungimi mai mici de 10 km;
g) lucrãri noi de captare a apei, dacã debitul prelevat nu depãşeşte 10 l/s, iar apele evacuate rezultate dupã folosire nu influenţeazã calitatea resurselor de apa;
h) linii electrice şi de telecomunicaţii, conducte de transport gaze şi de transport apa potabilã;
i) apãrãri şi consolidãri de maluri şi albii, rectificari şi reprofilari de albii;
j) regularizarea scurgerii pe versanţi, corectãri de torenţi;
k) combaterea eroziunii solului;
l) amenajãri cu destinaţie turistica şi de agrement realizate pe plajele turistice, în zonele limitrofe acestora şi zonei de protecţie a lacurilor care nu au legatura cu apele de suprafata şi subterane, cu excepţia campingurilor.


ANEXA 1.d)
----------
la procedura
------------


Cãtre,

..........................................

(Direcţia Apelor ..................
Administraţia Nationala "Apele Romane")


În conformitate cu prevederile <>Legii apelor nr. 107/1996 ,
a) Subsemnatul ...../(Numele şi prenumele solicitantului)/......, posesor al buletinului de identitate/cãrţii de identitate seria ...... nr. ......, codul numeric personal ......, domiciliat în localitatea .., str. ... nr. ..., bl. ..., ap. ..., telefon ...., fax .... ;

b) ...................../(Denumirea societãţii comerciale/regiei autonome)/................., codul fiscal ...., nr. de înmatriculare la Registrul comerţului ......., telefon ...., fax ...., cu sediul în localitatea .... str. ..... nr. ......, judeţul .........., prin reprezentantul sau ......./(numele şi prenumele)/......., în calitate de ............./(beneficiar sau titular de investiţie)/.................., solicita: ..................................


AVIZ DE GOSPODĂRIRE A APELOR

pentru investiţia ......../(denumirea investiţiei)/................ din bazinul hidrografic .............. pe raul ...................
Solicitarea este pentru:
- investiţie noua
- extinderea/modernizarea folosinţei existente/restrangerea sau sistarea activitãţii care este în funcţiune de la data de ........ şi a fost reglementatã anterior prin Avizul/Autorizaţia de gospodãrire a apelor nr. ................ din data de ......., emis(a) de cãtre .........../(denumirea emitentului)/...............

Pretentie de confidenţialitate: ..............................
Execuţia obiectivului (folosinta, lucrarea) urmeazã sa înceapã la data de ........., iar punerea în funcţiune, de la data de ............ .

Subsemnatul declar pe propria rãspundere ca documentaţia pentru care solicit aviz de gospodãrire a apelor a fost întocmitã conform normativelor de conţinut, iar lucrãrile/construcţiile/instalaţiile îndeplinesc condiţiile necesare de asigurare a gospodãririi rationale a apelor şi protecţiei resurselor de apa impotriva poluarii, potrivit reglementãrilor în vigoare.

Anexãm în 2 exemplare documentaţia tehnica însoţitã de urmãtoarele acte necesare pentru avizare ............./(denumirea actelor, numãrul şi data emiterii)/...............

Data ......................................
L.S.
(funcţia, numele şi semnatura)


NOTA:
Lit. a) se completeazã în cazul în care beneficiarul sau titularul de investiţie este o persoana fizica.
Lit. b) se completeazã în cazul în care beneficiarul sau titularul de investiţie este o persoana juridicã.



ANEXA 1.e)


la procedura
------------

Competentele de emitere a avizului de gospodãrire a apelor


┌─────┬────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│NR. │CATEGORIA DE LUCRĂRI │ EMITENT │
│CRT. │ ├────────────┬─────────────┬────────────┤
│ │ │Adminis- │ Direcţiile │ Sisteme │
│ │ │tratia │ Apelor │ de │
│ │ │Nationala │ │Gospodãrirea│
│ │ │ "Apele │ │ Apelor │
│ │ │ Romane" │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 1 │ FOLOSIREA APELOR: │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│1.1 │Alimentari cu apa potabilã, │ │ │ │
│ │industriala şi pentru irigaţii. │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│1.1.1│Alimentari cu apa potabilã şi │Egale sau │ │ Mai mici │
│ │industriala pentru folosinţe │mai mari │ Mai mici de │ sau egale │
│ │a cãror cerinta Qzi.max │de 1500 l/s │ 1500 l/s │ cu 15 l/s │
│ │este │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│1.1.2│Alimentari cu apa din subteran │ │ Mai mari │ Mai mici │
│ │prin foraje al cãror debit este │ - │ de 15 l/s │ sau egale │
│ │ │ │ │ cu 15 l/s │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│1.1.3│Alimentari cu apa pentru │ Egale sau │ Mai mici │ Mai mici │
│ │irigaţii pe suprafeţe amenajate │ mai mari │ de 20000 ha │ sau egale │
│ │ │ de 20000 ha│ │ cu 2500 ha │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 1.2.│Centrale hidroelectrice, │ Egale sau │ Mai mici │ M.H.C. │
│ │inclusiv microhidrocentrale, │ mai mare │ de 15 MW │ │
│ │cu putere instalata │ de 15 MW │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 1.3.│Amenajãri piscicole, iazuri │ Egale sau │ Mai mici │ Mai mici │
│ │agropiscicole, cu suprafata │ mai mare │ de 1500 ha │ sau egale │
│ │utila amenajatã │ de 1500 ha │ │ cu 150 ha │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │Amenajãri pentru navigaţie │Amenajãri │ Amenajãri │ - │
│ │(ecluze, porturi fluviale sau │ pentru │ pentru │ │
│ 1.4 │maritime, santiere navale), │navigaţie │ plutarit, │ │
│ │plutarit, flotaj, poduri │ (ecluze, │ flotaj, │ │
│ │plutitoare │ porturi │ poduri │ │
│ │ │fluviale sau│ plutitoare │ │
│ │ │maritime │ │ │
│ │ │ etc), │ │ │
│ │ │ santiere │ │ │
│ │ │ navale │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 1.5 │Folosinţe hidromecanice │ - │ - │De orice fel│
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 1.6 │Amenajãri balneare, turistice │ │ │ │
│ │sau pentru agrement │ - │ - │De orice fel│
│ │ │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │Lucrãri de utilizare a apelor │ - │ Mai mari de │ Mai mici │
│ 1.7 │geotermale sau minerale, │ │ 15 l/s │ sau egale │
│ │inclusiv lucrãrile de evacuare │ │ │ cu 15 l/s │
│ │dupã utilizare │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 2 │PROTECŢIA CALITĂŢII APELOR │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │Canalizari, staţii şi instalaţii│ Egale sau │ Mai mici de │ Mai mici │
│ 2.1│de epurare, evacuari de ape │ mai mare │ 1200 l/s │ sau egale │
│ │uzate, al cãror debit │ de 1200 l/s│ │cu 12 l/s │
│ │maxim orar este │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │Injectii de ape uzate (de mina, │ │ │ │
│ 2.2 │de zacamant, industriale) în │ │ │ │
│ │strate acvifere de foarte │Pentru orice│ - │ - │
│ │ mare adancime │ debit │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 3. │GOSPODĂRIREA COMPLEXA A │ │ │ │
│ │ APELOR │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 3.1 │Lacuri de acumulare (inclusiv │ Mai mari │ Mai mici │ │
│ │anexele) cu un volum total │ de 20 mil │ de 20 mil │ - │
│ │ │ mc │ mc │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 3.2 │Derivatii de debite, între │ Între b.h. │În cadrul b.h│ │
│ │bazine hidrografice sau în │de ordinul I│ de ordin I │ - │
│ │interiorul aceluiaşi │ │ │ │
│ │bazin, aductiuni magistrale │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 4. │APĂRAREA IMPOTRIVA ACŢIUNII │ │ │ │
│ │ DISTRUCTIVE A APEI │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │Lucrãri de regularizare a │ │ │ │
│ │cursului de apa. │ │ │ │
│ │Apãrãri şi consolidãri de maluri│ │ Pe râurile │ - │
│ 4.1 │Consolidãri de albii şi praguri │ Pe Dunare │ interioare │ │
│ │de fund. Rectificari şi │ │ │ │
│ │reprofilari de albii. Lucrãri │ │ │ │
│ │de dirijare a apei pe cursuri │ │ │ │
│ │de apa. │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 4.2 │Îndiguiri şi incinte indiguite │ La Dunare │ La râurile │ - │
│ │ │ │ interioare │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │Regularizarea scurgerii pe │ │ │ │
│ │versanţi, corectãri de torenţi │ │ Mai mari │ Mai mici │
│ 4.3 │- lungimi amenajate torenţi │ - │ de 1 km │ sau egale │
│ │ │ │ │ cu 1 km │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │Lucrãri de combatere a eroziunii│ │ │ │
│ │solului: │ │ Mai mari │ Mai mici │
│ 4.4 │- suprafeţe amenajate │ - │ de 1 kmp │ sau egale │
│ │ │ │ │ cu 1 kmp │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 4.5 │Desecãri, asanari, drenaje pe │ │ Mai mari │ Mai mici │
│ │suprafeţe amenajate │ - │ de 1 kmp │ sau egale │
│ │ │ │ │ de 1 kmp │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 5. │TRASEE ŞI TRAVERSARI DE │ │ │ │
│ │CURSURI DE APA CU LUCRĂRI │ │ │ │
│ │ AFERENTE: │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │Trasee şi traversari cu conducte│ │ │ │
│ │de transport lichide şi gaze, │ │ │ │
│ │cai de comunicaţie, linii │Egale sau │ Mai mici │ Mai mici │
│ │electrice, de telecomunicaţii, │mai mari │de 2000 │ sau egale │
│ │funiculare etc., inclusiv │de 2000 mc/s│ mc/s │de 300 mc/s │
│ 5.1│modernizarea sau dublarea │ │ │ │
│ │celor existente, a cursurilor │ │ │ │
│ │de apa cu debite maxime în regim│ │ │ │
│ │natural, la probabilitatea 1% │ │ │ │
│ │în secţiune │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │Amenajãri şi instalaţii de │ │ │ │
│ │extragere şi prelucrare a │ │ │ │
│ │nisipurilor şi pietrisurilor │ Egale sau │ Mai mici │ Mai mici │
│ 6.│din albii sau malurile │ mai mare │ de 200.000 │ sau egale │
│ │cursurilor de apa, lacuri │ de 200.000 │ mc/an │ de 10.000 │
│ │sau marea teritorialã │ mc/an │ │ mc/an │
│ │(balastiere, cariere) cu │ │ │ │
│ │capacitatea instalata │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │Depozite de deşeuri menajere şi │ Egale sau │ Mai mica de│ │
│ │reziduuri industriale (halde/ │ mai mari │ 100.000 │ │
│ │bataluri de steril, zgura, │ de 100.000 │ mc │ │
│ 7.│cenusa, slamuri, namoluri) cu │ mc │ │ │
│ │capacitate │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │ Cimitire │ - │ - │ Toate │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │Plantari şi defrisari de │ │ │ │
│ 8. │vegetaţie lemnoasã, perdele │ │ │ │
│ │antierozionale şi filtrante în │ │ │ │
│ │zonele de protecţie sau în │ │ │ │
│ │albiile majore, care nu │ - │ - │ Toate │
│ │fac parte din fondul forestier │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 9. │Lucrãri de prospecţiuni geolo- │ În marea │În bazinele │ │
│ │gice şi de explorare/exploatare │teritorialã │hidrografice │ - │
│ │prin foraje │ şi zona de │ aflate în │ │
│ │ │ interes │administrare │ │
│ │ │ exclusiva │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 10. │Staţii electrice de transformare│ - │ Mai mare │ Mai mica │
│ │cu tensiune în secundar │ │ sau egala │ de 30 Kv │
│ │ │ │ cu 30 Kv │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │Eliberarea de cãtre ANRM a │ │ │ │
│ │permisului pentru exploatarea │ │ │ │
│ │nisipurilor, pietrisurilor │ Pentru │ Pentru │ │
│ 11.│şi namolului terapeutic, a │ exploatãri │ exploatãri │ - │
│ │licenţelor de explorare şi a │ din fluviul│ din albiile│ │
│ │licenţelor de concesionare a │ Dunarea şi │ râurilor şi │ │
│ │activitãţii de exploatare a │ cuvetele │ terase │ │
│ │nisipurilor, a pietrisurilor şi │ lacurilor │ │ │
│ │a namolului terapeutic. │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │Documentaţii de sinteza: │ │ │ │
│ │* planuri de amenajament silvic │ - │ - │ Toate │
│ │* documentaţii de urbanism │ │ │ │
│ │ │La nivel │ La nivel │ │
│ │- Planul de amenajare a │naţional, │judeţean şi │ - │
│ │teritoriului (PAT), inclusiv │ inter- │ zonal în │ │
│ │Regulamentul de urbanism │judeţean │ judeţ │ │
│ │aferent │şi al mun. │ │ │
│ │ │Bucureşti │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ 12 │- Planul urbanistic general │Resedinte de│Municipii şi │ Comune şi │
│ │(PUG), inclusiv Regulamentul │judeţ cu o │resedinte de │ sate │
│ │local de urbanism aferent │populaţie de│ judeţ cu │ │
│ │ │ peste │o populaţie │ │
│ │ │ 150 mii │ de pana │ │
│ │ │ locuitori, │ la 150 mii │ │
│ │ │ │ loc. │ │
│ │ │ │ │ │
│ │- Plan urbanistic zonal (PUZ), │Zonele din │ Pentru │ Comune şi │
│ │inclusiv Regulamentul local de │ Delta │ celelalte │ sate │
│ │urbanism aferent │ Dunãrii şi │ zone de pe │ │
│ │ │ pe limita │ teritoriul │ │
│ │ │ de 10 km │ României │ │
│ │ │ adiacenta │ │ │
│ │ │ râurilor │ │ │
│ │ │ care │ │ │
│ │ │ formeazã │ │ │
│ │ │frontiera de│ │ │
│ │ │ stat şi │ │ │
│ │ │ litoralul │ │ │
│ │ │Marii Negre │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │- Plan urbanistic de detaliu │ - │Minicipii şi │ Comune şi │
│ │ (PUD) │ │ oraşe │ sate │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┴─────────────┴────────────┤
│ │Lucrãri, construcţii şi insta- │ │
│ │latii ce se executa: │ │
│ 13.│ │Conform competentelor acordate mai sus,│
│ │ │în funcţie de categoria de lucrãri │
│ │ │ │
│ │ * pe malul marii, faleza şi │ │
│ │ plaja marii, sau pentru │ │
│ │ apãrarea ţãrmului marii │ │
│ ├────────────────────────────────┼────────────┬─────────────┬────────────┤
│ │ * pe fundul apelor maritime │De orice fel│ - │ - │
│ │ interioare şi al marii terito- │ │ │ │
│ │ riale, platoul continental. │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 14.│Lucrãri noi sau dezvoltãri şi │ │ │ │
│ │modernizãri ale celor existente,│ │ │ │
│ │dacã acestea se amplaseaza │De orice fel│ - │ - │
│ │pe teritoriul a doua sau mai │ │ │ │
│ │multe bazine hidrografice; │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │Lucrãri noi sau dezvoltãri la │ │ │ │
│ │cele existente, amplasate pe │ │ │ │
│ │teritoriul unei singure │ │ │ │
│ 15.│sucursale a Administraţiei │De orice fel│ - │ - │
│ │Naţionale "Apele Romane", dacã │ │ │ │
│ │lucrãrile respective au ca scop │ │ │ │
│ │şi deservirea unor folosinţe │ │ │ │
│ │amplasate pe teritoriul altor │ │ │ │
│ │autoritãţi bazinale; │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 16.│Lucrarileai cãror beneficiari │ │ │ │
│ │sau titulari de investiţie │ │ │ │
│ │sunt unitãţi din │ │ │ │
│ │subordinea Ministerului Apelor │De orice fel│ - │ - │
│ │şi Protecţiei Mediului; │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │Lucrãrile ce se executa în │ │ │ │
│ │perimetrul Rezervatiei Biosferei│ │ │ │
│ │Delta Dunãrii, dupã însuşirea │ │ │ │
│ │de cãtre Consiliul Ştiinţific al│ │ │ │
│ 17. │acesteia a soluţiilor prezentate│De orice fel│ - │ - │
│ │în documentaţia tehnica, precum │ │ │ │
│ │şi lucrãrile ce se propun a se │ │ │ │
│ │efectua în zone cu regim │ │ │ │
│ │special de protecţie. │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 18. │Lucrãri de închidere a minelor/ │ │ │ │
│ │carierelor şi de reconstrucţie │ - │De orice fel │ - │
│ │ecologica a zonelor afectate │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 19. │Înfiinţarea de zone naturale │ │ │ │
│ │protejate │ - │De orice fel │ - │
└─────┴────────────────────────────────┴────────────┴─────────────┴────────────┘




ANEXA 1.f)
----------
la procedura
-------------
AUTORIZAŢIE DE GOSPODĂRIRE A APELOR

pentru investiţia .......................................................
.........................................................................
(denumirea investiţiei)
din bazinul hidrografic .................... pe raul ...................

Tipul solicitãrii este:
Autorizaţie de gospodãrire a apelor/reînnoirea autorizaţiei de gospodãrire a apelor pentru:
- investiţie noua;
- existenta, ce este în funcţiune de la data de ......... şi a fost reglementatã anterior prin Avizul/Autorizaţia de gospodãrire a apelor nr. ...... din data de .......... emis de cãtre .........................................................
(denumirea emitentului)

Pretentie de confidenţialitate: ....................................,
Obiectivul (folosinta, lucrarea) urmeazã sa între în funcţiune de la data de ....

Recepţia preliminarã a lucrãrii se va face la data de ........ (în cazul lucrãrilor noi).

Subsemnatul, declar pe proprie rãspundere ca documentaţia pentru care se solicita autorizaţie de gospodãrire a apelor a fost întocmitã conform normativelor de conţinut, iar lucrãrile/construcţiile/instalaţiile îndeplinesc condiţiile necesare de asigurare a gospodãririi rationale a apelor şi protecţiei resurselor de apa impotriva poluarii, potrivit reglementãrilor în vigoare.


Anexãm în 2 exemplare documentaţia tehnica însoţitã de urmãtoarele acte
..........................................................................
(denumirea actului, numãrul şi data emiterii)

Data ..............

L.S.

(funcţia, numele şi semnatura)

NOTA:
lit. a) se completeazã în cazul în care beneficiarul sau titularul de investiţie este o persoana fizica
lit. b) se completeazã în cazul în care beneficiarul sau titularul de investiţie este o persoana juridicã.



ANEXA 1g)


la procedura
-------------


COMPETENTELE
de eliberare a autorizaţiei de gospodãrire a apelor



┌─────┬────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│NR. │CATEGORIA DE LUCRĂRI │ EMITENT │
│CRT. │ ├────────────┬─────────────┬────────────┤
│ │ │Adminis- │ Direcţiile │ Sisteme │
│ │ │tratia │ Apelor │ de │
│ │ │Nationala │ │Gospodãrirea│
│ │ │ "Apele │ │ Apelor │
│ │ │ Romane" │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 1 │FOLOSIREA ŞI PROTECŢIA APELOR: │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│1.1 │Alimentari cu apa potabilã, │ │ │ │
│ │industriala şi pentru irigaţii. │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│1.1.1│Alimentari cu apa potabilã şi │Egale sau │ │ Mai mici │
│ │industriala pentru folosinţe │mai mari │ Mai mici de │ sau egale │
│ │a cãror cerinta Qzi.max │de 1500 l/s │ 1500 l/s │ cu 15 l/s │
│ │este │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│1.1.2│Alimentari cu apa din subteran │ │ Mai mari │ Mai mici │
│ │prin foraje al cãror debit este │ - │ de 15 l/s │ sau egale │
│ │ │ │ │ cu 15 l/s │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│1.1.3│Alimentari cu apa pentru │ Egale sau │ Mai mici │ Mai mici │
│ │irigaţii pe suprafeţe amenajate │ mai mari │ de 20000 ha │ sau egale │
│ │ │ de 20000 ha│ │ cu 2500 ha │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 1.2.│Amenajãri piscicole, iazuri │ Egale sau │ Mai mici │ Mai mici │
│ │agropiscicole, cu suprafata │ mai mare │ de 1500 ha │ sau egale │
│ │utila amenajatã │ de 1500 ha │ │ cu 150 ha │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 1.3 │Amenajãri balneare, turistice │ │ │ │
│ │sau pentru agrement │ - │ - │De orice fel│
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │Lucrãri de utilizare a apelor │ - │ Mai mari de │ Mai mici │
│ 1.4 │geotermale sau minerale, │ │ 15 l/s │ sau egale │
│ │inclusiv lucrãrile de evacuare │ │ │ cu 15 l/s │
│ │dupã utilizare │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 1.5 │Lucrãri de explorare/exploatare │ │ │ │
│ │ prin foraj │ - │ Toate │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 1.6 │Centrale hidroelectrice, │Egala sau │ Mai mica │ M.H.C. │
│ │inclusiv microhidrocentrale, │ mai mare │ de 15 Mw │ │
│ │cu putere instalata │ de 15 Mw │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 1.7 │Folosinţe hidromecanice │ - │ - │De orice fel│
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 2 │PROTECŢIA CALITĂŢII APELOR │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │Canalizari, staţii şi instalaţii│ Egale sau │ Mai mici de │ Mai mici │
│ 2.1│de epurare, evacuari de ape │ mai mare │ 1200 l/s │ sau egale │
│ │uzate, al cãror debit │ de 1200 l/s│ │cu 12 l/s │
│ │maxim orar este │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │Injectii de ape uzate (de mina, │ │ │ │
│ 2.2 │de zacamant, industriale) în │ │ │ │
│ │strate acvifere de foarte │Pentru orice│ - │ - │
│ │ mare adancime │ debit │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 3. │GOSPODĂRIREA COMPLEXA A │ │ │ │
│ │ APELOR │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 3.1 │Lacuri de acumulare (inclusiv │ Mai mari │ Mai mici │ │
│ │anexele) cu un volum total │ de 20 mil │ de 20 mil │ - │
│ │ │ mc │ mc │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 3.2 │Derivatii de debite, între │ Între b.h. │În cadrul b.h│ │
│ │bazine hidrografice sau în │de ordinul I│ de ordin I │ - │
│ │interiorul aceluiaşi │ │ │ │
│ │bazin, aductiuni magistrale │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 4. │APĂRAREA IMPOTRIVA ACŢIUNII │ │ │ │
│ │ DISTRUCTIVE A APEI │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 4.1│Îndiguiri şi incinte indiguite │ La Dunare │ La râurile -│ │
│ │ │ │ interioare │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 4.2 │Desecãri, asanari, drenaje pe │ - │ Mai mari │ Mai mici │
│ │suprafeţe amenajate │ │ de 1 kmp │ sau egale │
│ │ │ │ │ de 1 kmp │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 5. │TRASEE ŞI TRAVERSARI DE │ │ │ │
│ │CURSURI DE APA CU LUCRĂRI │ │ │ │
│ │ AFERENTE: │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │Trasee şi traversari cursuri de │ │ │ │
│ │apa pentru conducte de transport│Magistrale │ Locale în │ - │
│ 5.1.│lichide, cai de comunicaţie, │ de │ interiorul │ │
│ │funiculare, poduri etc., │ transport │ bazinului │ │
│ │inclusiv modernizarea sau │ inter- │ hidrografic│ │
│ │dublarea celor existente │ bazinale │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │Amenajãri şi instalaţii de │ │ │ │
│ │extragere şi prelucrare a │ Egale sau │ Mai mici │ Mai mici │
│ 6.│agregatelor minerale din albii │ mai mare │ de 200.000 │ sau egale │
│ │sau malurile cursurilor de apa, │ de 200.000 │ mc/an │ de 10.000 │
│ │lacuri sau marea teritorialã │ mc/an │ │ mc/an │
│ │(balastiere, cariere) cu │ │ │ │
│ │capacitatea instalata │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │Depozite de deşeuri menajere şi │ Egale sau │ Mai mica de│ _ │
│ │reziduuri industriale (halde/ │ mai mare │ 100.000 │ │
│ │bataluri de steril, zgura, │ de 100.000 │ mc │ │
│ 7.│cenusa, slamuri, namoluri) cu │ mc │ │ │
│ │capacitate │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │ Cimitire │ - │ - │ Toate │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │Plantari şi defrisari de │ │ │ │
│ 8. │vegetaţie lemnoasã, perdele │ │ │ │
│ │antierozionale şi filtrante în │ │ │ │
│ │zonele de protecţie sau în │ │ │ │
│ │albiile majore, care nu │ - │ - │ Toate │
│ │fac parte din fondul forestier │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 9. │Staţii electrice de transformare│ - │ Mai mare │ Mai mica │
│ │cu tensiune în secundar │ │ sau egala │ de 30 Kv │
│ │ │ │ cu 30 Kv │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┴─────────────┴────────────┤
│ │Lucrãri, construcţii şi insta- │ │
│ │latii neconsumatoare de apa │ │
│ │executate: │ │
│ 10.│ │Conform competentelor acordate mai sus,│
│ │ │în funcţie de categoria de lucrãri │
│ │ │ │
│ │ * pe malul marii, faleza şi │ │
│ │ plaja marii, sau pentru │ │
│ │ apãrarea ţãrmului marii │ │
│ ├────────────────────────────────┼────────────┬─────────────┬────────────┤
│ │ * pe fundul apelor maritime │De orice fel│ - │ - │
│ │ interioare şi al marii terito- │ │ │ │
│ │ riale, platoul continental. │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 11.│Lucrãri noi sau dezvoltãri şi │ │ │ │
│ │modernizãri ale celor existente,│ │ │ │
│ │din categoriile menţionate mai │ │ │ │
│ │sus dacã acestea sunt amplasate │De orice fel│ - │ - │
│ │pe teritoriul a doua sau mai │ │ │ │
│ │multe bazine hidrografice; │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │Lucrãri noi sau dezvoltãri la │ │ │ │
│ │cele existente, din categoriile │ │ │ │
│ │menţionate mai sus amplasate pe │ │ │ │
│ │teritoriul unei singure │ │ │ │
│ 12.│sucursale a Administraţiei │De orice fel│ - │ - │
│ │Naţionale "Apele Romane", dacã │ │ │ │
│ │lucrãrile respective au ca scop │ │ │ │
│ │şi deservirea unor folosinţe │ │ │ │
│ │amplasate pe teritoriul altor │ │ │ │
│ │autoritãţi bazinale; │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 13.│Lucrãrile din categoriile │ │ │ │
│ │menţionate mai sus aflate în │ │ │ │
│ │administrarea unitãţilor din │ │ │ │
│ │subordinea Ministerului Apelor │De orice fel│ - │ - │
│ │şi Protecţiei Mediului şi ale │ │ │ │
│ │Direcţiilor de ape bazinale ale │ │ │ │
│ │Administraţiei Naţionale │ │ │ │
│ │"Apele Romane"; │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 14. │Lucrãrile din categoriile │ │ │ │
│ │menţionate mai sus amplasate în │ │ │ │
│ │perimetrul Rezervatiei │De orice fel│ - │ - │
│ │Biosferei Delta Dunãrii │ │ │ │
├─────┼────────────────────────────────┼────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 15. │Lucrãri de închidere a minelor/ │ │ │ │
│ │carierelor şi de reconstrucţie │ - │De orice fel │ - │
│ │ecologica a zonelor afectate │ │ │ │
└─────┴────────────────────────────────┴────────────┴─────────────┴────────────┘




ANEXA 1.h)1
-----------
la procedura
------------

Cãtre,
......................................
(Direcţia Apelor ......
Administraţia Nationala "Apele Romane")

În conformitate cu prevederile <>Legii apelor nr. 107/1996 ,

a) Subsemnatul ............/(Numele şi prenumele solicitantului) ...... posesor al buletinului de identitate/cãrţii de identitate seria ... nr. ....., codul numeric personal .......... domiciliat în localitatea ....... str. ........ nr. ... bloc ... ap. .... tel. ...... fax .........;
b) ....................../(Denumirea societãţii comerciale/regiei autonome) codul fiscal ......., nr. de înmatriculare la Registrul comerţului ......, telefon ......, fax ..... cu sediul în localitatea ............. strada ....... nr. ....... judeţul ........... prin reprezentantul sau .......... (numele şi prenumele) ........ în calitate de ........... solicita:

TRANSFERUL AVIZULUI DE GOSPODĂRIRE A APELOR

Nr. .... din data de .......... emis de cãtre ......../(denumirea autoritãţii emitente) pentru investiţia ................/(denumirea investiţiei) din bazinul hidrografic ............. pe raul ..........
Solicitarea este pentru:
- investiţie noua
- extindere/modernizare folosinta existenta care este în funcţiune de la data de .......... şi a fost reglementatã anterior prin Avizul/Autorizaţia de gospodãrire a apelor nr. ....... din data de ........ emis de cãtre ........./(denumirea autoritãţii emitente)

Pretentie de confidenţialitate: .......................................
Execuţia obiectivului (folosinta, lucrarea) urmeazã sa înceapã la data de ...... iar punerea în funcţiune de la data de .............
Subsemnatul, declar pe proprie rãspundere ca mi-am insusit documentaţia tehnica în baza cãreia s-a eliberat avizul de gospodãrire a apelor, documentaţie ce a fost întocmitã conform normativelor de conţinut, iar lucrãrile/construcţiile/instalaţiile îndeplinesc condiţiile necesare de asigurare a gospodãririi rationale a apelor şi protecţiei resurselor de apa impotriva poluarii, potrivit reglementãrilor în vigoare şi ale cãror prevederi vor fi respectate la execuţia investiţiei.


Anexãm în 2 exemplare documentaţia tehnica însoţitã de urmãtoarele acte necesare pentru efectuarea transferului ......................................................../(denumirea actului, numãrul şi data emiterii)

Data ...........

L.S.

(funcţia, numele şi semnatura)

NOTA:
lit. a) se completeazã în cazul în care beneficiarul sau titularul de investiţie este o persoana fizica
lit. b) se completeazã în cazul în care beneficiarul sau titularul de investiţie este o persoana juridicã.


ANEXA 1.h)2
-----------
la procedura
------------

Cãtre,

.......................................
(Direcţia Apelor ........
Administraţia Nationala "Apele Romane")

În conformitate cu prevederile <>Legii apelor nr. 107/1996 ,

a) Subsemnatul ............../(Numele şi prenumele solicitantului), posesor al buletinului de identitate/cãrţii de identitate seria .... nr. ..... codul numeric personal .......... domiciliat în localitatea ......... str. .... nr. ...., bloc ....., ap. .... tel. .........., fax .....;
b) ............./(Denumirea societãţii comerciale/regiei autonome) codul fiscal .......... nr. de înmatriculare la Registrul comerţului ........ telefon ..... fax ....... cu sediul în localitatea ........ strada ............ nr. ..... judeţul ......... prin reprezentantul sau ..... (numele şi prenumele) ....... în calitate de ...... solicita:

TRANSFERUL AUTORIZAŢIEI DE GOSPODĂRIRE A APELOR

Nr. .... din data de ...... emis de cãtre ........./(denumirea autoritãţii emitente) pentru investiţia ........................./(denumirea investiţiei) din bazinul hidrografic ........... pe raul ............

Solicitarea este pentru:
- investiţie noua
- extindere/modernizare folosinta existenta care este în funcţiune de la data de .......... şi a fost reglementatã anterior prin Avizul/Autorizaţia de gospodãrire a apelor nr. ....... din data de ........ emis de cãtre ........./(denumirea autoritãţii emitente)

Pretentie de confidenţialitate: .......................................

Subsemnatul, declar pe proprie rãspundere ca documentaţia pentru care se solicita autorizaţie de gospodãrire a apelor a fost întocmitã conform normativelor de conţinut, iar lucrãrile/construcţiile/instalaţiile îndeplinesc condiţiile necesare de asigurare a gospodãririi rationale a apelor şi protecţiei resurselor de apa impotriva poluarii, potrivit reglementãrilor în vigoare.

Anexãm în 2 exemplare autorizaţia de gospodãrire a apelor pentru care se solicita transferul precum şi urmãtoarele acte ....................................../(denumirea actului, numãrul şi data emiterii)

Data ...........

L.S.

(funcţia, numele şi semnatura)

NOTA:
lit. a) se completeazã în cazul în care beneficiarul sau titularul de investiţie este o persoana fizica
lit. b) se completeazã în cazul în care beneficiarul sau titularul de investiţie este o persoana juridicã.


ANEXA 1.i)
----------
la procedura
-------------

AVIZE
şi acorduri necesare, dupã caz, în cadrul procedurii de reglementare

a) avizul autoritãţii competente, necesar pentru reglementarea regimului de exploatare a apelor minerale şi geotermale, a lacurilor şi namolurilor terapeutice, a turbariilor şi zonelor umede;
b) avizul privind instituirea şi regimul de utilizare a zonelor de protecţie sanitarã, emis de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei;
c) avizul privind regimul navigaţiei pe cursuri de apa naturale sau artificiale, pe apele maritime interioare şi pe marea teritorialã, precum şi lucrãrile, construcţiile sau instalaţiile aferente, emis de Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei;
d) avizul privind regimul de exploatare a fondului piscicol, precum şi exercitarea pescuitului în bazinele piscicole naturale sau amenajate;
e) avizul emis de Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale pentru injectarea, în straturi de foarte mare adancime şi pe baza unor studii speciale, a apelor uzate industriale, precum şi a apelor de mina sau de zacamant pentru care nu exista tehnologii ori procedee de epurare eficiente;
f) avizul organelor silvice de specialitate pentru plantarea sau taierea arborilor ori arbustilor de pe terenurile situate în albiile majore ale cursurilor de apa şi pe tarmul marii;
g) avizul organelor silvice de specialitate şi al Administraţiei Naţionale "Apele Romane" pentru efectuarea, în condiţiile legii, a defrisarilor necesare asigurãrii vizibilitatii semnalelor de balizaj şi a mijloacelor de semnalizare pe toatã întinderea malurilor şi apelor în punctele stabilite de Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în zona maritima, fluviala sau a altor cai navigabile;
h) acceptul în scris al deţinãtorilor lucrãrilor existente în zona sau al sistemului hidroedilitar orasenesc, industrial, zonal sau microregional pentru situaţii în care prin soluţiile tehnice adoptate se propun cooperãri cu acestea, în ceea ce priveşte amplasarea, funcţionarea sau exploatarea din punct de vedere al gospodãririi apelor;
i) acceptul Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei privind dreptul de exploatare a agregatelor minerale din albiile cursurilor de apa, lacurilor, baltilor şi din tarmul marii, prin exploatãri organizate în apele naţionale navigabile;
j) încheierea dintre Administraţia Nationala "Apele Romane" împreunã cu autoritatea de cadastru funciar şi deţinãtorii terenurilor pentru delimitarea albiilor minore;
k) avizul Administraţiei Naţionale "Apele Romane" pentru aplicarea, în funcţie de specificul local, a regimului restrictional de folosire a terenurilor din zonele de protecţie, din zona dig-mal şi din acumulari nepermanente;
l) avizul comitetului de bazin, dupã consultarea riveranilor, pentru interese publice privind readucerea apei în albia veche, care se realizeazã la propunerea Administraţiei Naţionale "Apele Romane";
m) acordul Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei pentru situaţii în care lucrãrile ce se construiesc pe ape sau au legatura cu apele se efectueazã în zona apelor naţionale navigabile;
n) acordul Administraţiei Naţionale "Apele Romane" pentru circulaţia cu vehicule sau trecerea animalelor pe diguri ori baraje, prin locuri special amenajate;
o) avizul riveranilor pentru amplasarea obiectivelor economice şi sociale în zona inundabila a albiei majore;
p) avizul de amplasament al obiectivului în cazul amplasarii în zona inundabila, în zonele de protecţie ale platformelor meteorologice şi în zonele de protecţie sanitarã instituite conform <>Legii apelor nr. 107/1996 , cu modificãrile ulterioare;
r) actul de omologare a tehnologiilor noi de tratare şi/sau epurare a apelor, eliberat de un institut abilitat sau de o comisie interministeriala;
s) certificatul de urbanism eliberat conform legii;
t) alte avize şi acorduri în legatura cu domeniul apelor, necesare sau care se vor legifera dupã promovarea prezentei proceduri.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016