Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 5 iulie 2007  de selectare a societatilor profesionale civile de avocati din Romania sau din strainatate, specializate in litigii internationale, de incheiere si derulare a contractului de asistenta si reprezentare juridica a Romaniei sau a altor institutii publice in fata Curtii de Arbitraj Internationale a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 5 iulie 2007 de selectare a societatilor profesionale civile de avocati din Romania sau din strainatate, specializate in litigii internationale, de incheiere si derulare a contractului de asistenta si reprezentare juridica a Romaniei sau a altor institutii publice in fata Curtii de Arbitraj Internationale a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 483 din 19 iulie 2007

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezenta procedurã asigurã cadrul şi metodologia unitarã pentru organizarea şi desfãşurarea achiziţiei de servicii de asistenţã şi reprezentare juridicã a României sau a altor instituţii publice în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii.
(2) Achiziţia serviciilor de asistenţã şi reprezentare juridicã se face de cãtre Ministerul Economiei şi Finanţelor prin aplicarea procedurii de selecţie de oferte.
(3) Prin servicii de asistenţã şi reprezentare juridicã, în sensul prezentului ordin, se înţelege totalitatea activitãţilor de documentare, studiu, redactare documente şi acţiuni, reprezentare în faţa instanţelor de arbitraj şi orice alte activitãţi necesare asigurãrii reprezentãrii României sau a altor instituţii publice în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii.
ART. 2
(1) Societãţile profesionale civile de avocaţi, denumite în continuare societãţi de avocaţi, pot participa singure sau în asociere/consorţiu la procedura de selecţie de candidaturi.
(2) Forma de asociere se demonstreazã prin convenţii scrise intervenite între membrii asocierii/consorţiului.
ART. 3
În urma aplicãrii prezentei proceduri, vor fi selectate maximum 6 societãţi de avocaţi cu care se vor încheia contracte-cadru de prestãri de servicii de asistenţã şi reprezentare juridicã a României sau a altor instituţii publice în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii, denumite în continuare contracte-cadru de reprezentare.
ART. 4
În vederea reprezentãrii României sau a altor instituţii publice în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii, Ministerul Economiei şi Finanţelor va acorda, în baza avizului dat de conducãtorul instituţiei publice citate în cauzã şi, dupã caz, cu avizul Guvernului României, mandat de reprezentare uneia dintre societãţile de avocaţi/asocieri/consorţii cu care s-a încheiat contractul-cadru de reprezentare.

CAP. II
Selecţia societãţilor de avocaţi

ART. 5
(1) Procedura de selecţie de oferte se desfãşoarã în douã etape, respectiv lansarea procedurii şi selecţia ofertelor.
(2) Etapa de lansare a procedurii presupune:
a) transmiterea spre publicare, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în SEAP şi în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice, precum şi în cel puţin un cotidian naţional de mare tiraj, a invitaţiei de participare la selecţia societãţilor de avocaţi din România sau din strãinãtate, specializate în litigii internaţionale, în vederea asigurãrii reprezentãrii României sau a altor instituţii publice în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii;
b) constituirea nominalã a comisiei de selecţie şi de soluţionare a contestaţiilor prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor; se desemneazã în comisii atât membri titulari, cât şi membri supleanţi.
(3) Invitaţia de participare, al cãrei model este prevãzut în anexa A, va fi publicatã şi pe site-ul Ministerului Economiei şi Finanţelor.
ART. 6
Etapa de selecţie presupune urmãtoarele:
a) primirea ofertelor;
b) analiza şi stabilirea ofertelor care îndeplinesc cerinţele minime solicitate;
c) aplicarea criteriilor de selecţie;
d) stabilirea ierarhiei propunerilor de oferte acceptate pe baza cãreia se va încheia contractul-cadru de reprezentare;
e) informarea conducerii Ministerului Economiei şi Finanţelor cu privire la rezultatul aplicãrii procedurii;
f) încheierea contractului-cadru de reprezentare;
g) întocmirea dosarului contractului-cadru de reprezentare.
ART. 7
(1) În vederea participãrii la selecţie, ofertanţii trebuie sã îndeplineascã cerinţele din caietul de sarcini prevãzut în anexa B.
(2) Condiţiile de eligibilitate şi modalitatea de punctare a ofertelor sunt cele stabilite prin caietul de sarcini.
ART. 8
Analiza ofertelor se face de cãtre comisia de selecţie, care rãspunde de desfãşurarea urmãtoarelor activitãţi:
a) selecţia ofertelor care îndeplinesc criteriile impuse;
b) aplicarea criteriilor de ierarhizare potrivit celor stabilite în caietul de sarcini;
c) stabilirea ierarhiei ofertelor care îndeplinesc criteriile impuse;
d) întocmirea grilelor de evaluare şi redactarea raportului de evaluare; raportul este aprobat de cãtre preşedintele comisiei;
e) informarea conducerii Ministerului Economiei şi Finanţelor cu privire la rezultatul selecţiei de candidaturi.
ART. 9
Pe parcursul desfãşurãrii procedurii de selecţie, membrii comisiei au obligaţia de a pãstra confidenţialitatea asupra conţinutului negocierilor, precum şi asupra oricãror alte informaţii prezentate de ofertanţi, a cãror dezvãluire ar putea aduce atingere dreptului acestora de a-şi proteja interesele comerciale.
ART. 10
(1) Fiecare dintre membrii comisiei de selecţie are obligaţia de a semna o declaraţie pe propria rãspundere, prin care se angajeazã sã respecte dispoziţiile prevãzute la art. 9 şi prin care confirmã totodatã cã nu se aflã în niciuna dintre situaţiile urmãtoare:
a) este soţ sau rudã pânã la gradul al patrulea inclusiv ori afin pânã la gradul al patrulea inclusiv cu avocaţii propuşi de cãtre ofertanţi pentru a face parte din echipa de avocaţi;
b) în ultimii 3 ani a avut contracte de muncã sau de colaborare cu unul dintre ofertanţi ori cu asociaţii unuia dintre ofertanţi sau a fãcut parte din adunarea asociaţilor ori din orice alt organ de conducere sau de administrare al unuia dintre ofertanţi;
c) are calitatea de asociat sau face parte din organele de conducere ori de administrare ale unuia dintre ofertanţi.
(2) Declaraţia prevãzutã la alin. (1) trebuie semnatã înainte de iniţierea etapei de selecţie a ofertelor care îndeplinesc cerinţele minime impuse.
(3) În cazul în care unul dintre membrii desemnaţi de comisia de selecţie constatã cã se aflã în una sau mai multe dintre situaţiile prevãzute la alin. (1), atunci acesta are obligaţia de a solicita de îndatã înlocuirea sa din componenţa comisiei respective.
(4) În cazul în care atât titularul, cât şi supleantul se aflã în una sau mai multe dintre situaţiile prevãzute la alin. (1), conducãtorul instituţiei care i-a desemnat va desemna alte douã persoane.
ART. 11
(1) Pe parcursul derulãrii procedurii de selecţie Ministerul Economiei şi Finanţelor va lua toate mãsurile legale necesare pentru a combate apariţia eventualelor situaţii de concurenţã neloialã sau conflict de interese şi orice alte fapte considerate contravenţii ori infracţiuni potrivit legislaţiei în vigoare. În mãsura în care aceste situaţii totuşi se produc, se vor lua toate mãsurile legale pentru înlãturarea lor.
(2) Societãţile de avocaţi vor depune o declaraţie pe propria rãspundere privind inexistenţa situaţiilor de conflict de interese în legãturã cu obiectul litigiilor care urmeazã a fi soluţionate prin arbitraj în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii, înaintea acordãrii mandatului de reprezentare.
ART. 12
(1) În urma aplicãrii criteriilor de selecţie comisia de selecţie redacteazã raportul de evaluare a ofertelor depuse.
(2) Raportul de evaluare poate fi contestat în termen de 5 zile de la comunicare. Contestaţia se depune la sediul Ministerului Economiei şi Finanţelor.
(3) Contestaţiile depuse se soluţioneazã de cãtre comisia de soluţionare a contestaţiilor în termen de cel mult 10 zile de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor.
(4) În cazul depunerii de contestaţii vor fi înştiinţaţi toţi participanţii selectaţi în cadrul procedurii de selecţie.
(5) Soluţiile date de comisia de soluţionare a contestaţiilor se comunicã tuturor participanţilor selectaţi în cadrul procedurii de selecţie.
(6) În cazul în care societãţile de avocaţi care au depus contestaţie sunt nemulţumite de decizia comisiei de soluţionare a contestaţiilor se pot adresa instanţei de judecatã în condiţiile legii.

CAP. III
Încheierea contractului-cadru de reprezentare

ART. 13
(1) Ministerul Economiei şi Finanţelor, în urma aplicãrii procedurii de selecţie de candidaturi, va încheia contractele-cadru de reprezentare cu societãţile de avocaţi ale cãror oferte au fost acceptate.
(2) Contractul-cadru de reprezentare se încheie pe o perioadã de 2 ani şi se semneazã de cãtre ministrul economiei şi finanţelor şi de cãtre reprezentantul mandatat al ofertanţilor, pe baza documentelor depuse în vederea participãrii la selecţie.
(3) Contractele-cadru de reprezentare se încheie în termen de cel mult 30 de zile de la anunţarea ofertanţilor selectaţi în vederea încheierii acestora, cu excepţia cazului în care au fost formulate contestaţii, situaţie în care termenul este de 30 de zile de la data expirãrii termenului de soluţionare a contestaţiilor, prevãzut la art. 12 alin. (3).
(4) Încheierea contractului-cadru de reprezentare are la bazã principiile enunţate la <>art. 2 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publicã, a contractelor de concesiune de lucrãri publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 337/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(5) Modelul contractului-cadru de reprezentare juridicã ce va fi încheiat cu societãţile de avocaţi selecţionate este prevãzut în anexa C.
ART. 14
(1) Contractul-cadru de reprezentare produce efecte începând cu data la care Ministerul Economiei şi Finanţelor emite mandatul de reprezentare care constituie nominalizarea societãţii de avocaţi pentru reprezentarea intereselor României sau ale altor instituţii publice în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii într-o cauzã determinatã.
(2) În perioada cuprinsã între încheierea contractului-cadru de reprezentare şi emiterea mandatului de reprezentare, societãţile de avocaţi nu sunt îndreptãţite sã pretindã Ministerului Economiei şi Finanţelor efectuarea de plãţi în baza contractului-cadru de reprezentare.
ART. 15
(1) Mandatul se acordã în condiţiile art. 4, în ordinea clasãrii ca urmare a aplicãrii procedurii de selecţie de oferte, ţinându-se cont de disponibilitatea efectivã a acesteia pentru realizarea mandatului de reprezentare.
(2) Dupã emiterea mandatului de reprezentare, societatea de avocaţi îşi va numi un reprezentant care va fi responsabil de toate comunicãrile ulterioare cu Ministerul Economiei şi Finanţelor.
(3) Societatea de avocaţi care a primit mandat de reprezentare într-o cauzã are obligaţia de a depune toate diligenţele pentru apãrarea intereselor încredinţate, pânã la finalizarea procesului aflat în derulare, chiar dacã dupã expirarea perioadei de valabilitate a contractului-cadru de reprezentare nu mai este selectatã de cãtre Ministerul Economiei şi Finanţelor pentru un alt contract de reprezentare. În aceastã situaţie Ministerul Economiei şi Finanţelor are obligaţia corelativã de a face plata serviciilor prestate de societatea de avocaţi în baza mandatului de reprezentare emis, numai pentru serviciile prestate efectiv de cãtre aceasta.
ART. 16
(1) Ministerul Economiei şi Finanţelor are obligaţia de a întocmi dosarul achiziţiei publice, care va cuprinde cel puţin urmãtoarele documente:
a) componenţa comisiei de selecţie şi de soluţionare a contestaţiilor;
b) invitaţia de participare privind încheierea contractuluicadru de reprezentare;
c) raportul de evaluare;
d) contestaţiile primite, rezoluţiile şi, dupã caz, mãsurile corective adoptate de Ministerul Economiei şi Finanţelor şi comunicate ofertanţilor, precum şi hotãrârile judecãtoreşti irevocabile;
e) contractul-cadru de reprezentare, semnat;
f) mandatele de reprezentare emise, dupã caz.
(2) Dosarul achiziţiei publice se pãstreazã de cãtre Direcţia generalã juridicã din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor atât timp cât contractul produce efecte juridice, dar nu mai puţin de 5 ani de la data finalizãrii contractului-cadru de reprezentare.
ART. 17
Anexele A, B şi C fac parte integrantã din prezenta procedurã.


ANEXA A
la procedurã

INVITAŢIE DE PARTICIPARE


MINISTERUL ECONOMIEI ŞI FINANŢELOR
DIRECŢIA GENERALĂ JURIDICĂ
Nr. ......./......... 2007

Aprobat.
Secretar general,
....................

Denumirea autoritãţii contractante: Ministerul Economiei şi Finanţelor,
cod fiscal nr. 4221306, municipiul Bucureşti, str. Apolodor nr.17,
sectorul 5, tel. ........... .
Obiectul contractului: servicii juridice cod CPSA 7411 (74.11)
Procedura aplicatã: selecţie de oferte
Data limitã şi locul pentru depunerea ofertelor: ziua/luna/anul/ora la
sediul ministerului, municipiul Bucureşti, str. Apolodor nr. 17, sectorul 5,
P2, camera ........., tel. ........... .
Modul de prezentare a ofertelor: un exemplar original, introdus într-un
plic sigilat.
Clarificãri pentru elaborarea şi prezentarea ofertelor pot fi solicitate la
sediul ministerului, municipiul Bucureşti, str. Apolodor nr. 17, sectorul 5,
P2, camera .........., tel. ............ Persoana de contact: ..............,
tel. ............ .

Director general,
...................



ANEXA B
la procedurã
CAIET DE SARCINI

1. Informaţii generale
Autoritatea contractantã: Ministerul Economiei şi Finanţelor, Bucureşti, str. Apolodor nr. 17, sectorul 5, România
Scopul aplicãrii procedurii: atribuirea contractului-cadru de reprezentare în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii din Washington DC
Procedura aplicatã: selecţie de oferte
Legislaţia aplicabilã:
- <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 126/2005 privind mandatarea Ministerului Finanţelor Publice pentru reprezentarea României sau a altor instituţii publice în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii, aprobatã prin <>Legea nr. 168/2006 ;
- <>art. 35-38 şi 56 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publicã, a contractelor de concesiune de lucrãri publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 337/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 668/2007 pentru aprobarea Procedurii de selectare a societãţilor profesionale civile de avocaţi din România sau din strãinãtate, specializate în litigii internaţionale, de încheiere şi derulare a contractului de asistenţã şi reprezentare juridicã a României sau a altor instituţii publice în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii, precum şi pentru aprobarea Procedurii de selectare a arbitrilor desemnaţi de partea românã în procedurile arbitrale, în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii.
Finanţare: bugetul de stat.
2. Calificarea candidaţilor
În vederea participãrii la selecţie, ofertanţii trebuie sã depunã urmãtoarele:
a) oferta tehnicã;
b) oferta financiarã;
c) curriculum vitae al membrilor echipei propuse;
d) documente din care sã rezulte cunoştinţe privind acordurile încheiate de România privind promovarea şi protejarea reciprocã a investiţiilor;
e) documente de formare academicã recunoscute, prin care sã se ateste cunoştinţele temeinice de drept internaţional public şi de dreptul comerţului internaţional;
f) documente din care sã rezulte lucrãrile de specialitate juridicã privind regimul investiţiilor strãine şi procedurile arbitrale în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii, întocmite de membrii echipei propuse;
g) certificate de atestare recunoscute, care sã ateste nivelul cunoştinţelor de limba englezã, cu excepţia vorbitorilor nativi de limba englezã;
h) recomandãri, certificate, contracte, care sã demonstreze cã se bucurã de încredere din partea clienţilor, pe baza proiectelor îndeplinite de societatea profesionalã civilã de avocaţi, în cadrul unor proiecte de mare valoare;
i) convenţiile de asociere intervenite între membrii asocierii/consorţiului;
j) alte documente care sã ateste îndeplinirea criteriilor de selecţie.
3. Criterii de selectare
Criteriile avute în vedere la selectarea ofertelor sunt:
a) numãrul de avocaţi definitivi care vor face parte din echipã, cu o vechime în specialitate juridicã de minimum 5 ani;
b) numãrul avocaţilor din echipã care au experienţã în litigii internaţionale ce presupun aplicarea procedurii de arbitraj;
c) numãrul avocaţilor din echipã care au participat la procedurile arbitrale în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii din Washington DC;
d) numãrul de litigii câştigate în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii;
e) oferta financiarã.
4. Elaborarea ofertei
Candidatul are obligaţia de a menţine oferta valabilã pe o perioadã de 30 de zile.
Ministerul Economiei şi Finanţelor are dreptul de a solicita, în circumstanţe excepţionale, înainte de expirarea perioadei de valabilitate a ofertei, prelungirea acestei perioade.
Oferta trebuie însoţitã de împuternicirea scrisã prin care reprezentantul ofertantului este autorizat sã reprezinte societatea de avocaţi şi sã semneze în numele acesteia.
5. Prezentarea ofertei
Ofertantul trebuie sã depunã şi sã înregistreze oferta în termenul prevãzut în invitaţia de participare.
Orice ofertant are dreptul de a-şi retrage sau de a-şi modifica oferta numai înainte de data limitã stabilitã pentru depunerea ofertei şi numai printr-o solicitare scrisã în acest sens.
Ofertantul are dreptul de a depune doar o singurã ofertã. Nu se admit oferte alternative.
6. Deschiderea şi evaluarea ofertelor
6.1. Deschiderea ofertelor se va face la sediul Ministerului Economiei şi Finanţelor, municipiul Bucureşti, str. Apolodor nr. 17, sectorul 5.
Orice ofertant are dreptul sã fie prezent la deschiderea ofertelor.
Comisia de evaluare a ofertelor va întocmi un proces-verbal de deschidere a ofertelor, care urmeazã sã fie semnat atât de membrii comisiei, cât şi de reprezentanţii ofertanţilor prezenţi, în care se consemneazã:
- denumirea ofertanţilor;
- oferta tehnicã;
- oferta financiarã;
- orice alte elemente care privesc deschiderea ofertelor.
6.2. Evaluarea ofertelor presupune:
- analizarea ofertelor tehnice şi financiare şi punctarea acestora;
- stabilirea ofertelor descalificate;
- ierarhizarea ofertelor calificate;
- întocmirea raportului de evaluare.
7. Punctajul
7.1. Punctajul ofertei tehnice:
a) numãrul de avocaţi definitivi care vor face parte din echipã, cu o vechime în specialitate juridicã de minimum 5 ani - câte un punct pentru fiecare membru al echipei de avocaţi care îndeplineşte criteriul, dar nu mai mult de 5 puncte;
b) numãrul de avocaţi din echipã care au experienţã în litigii internaţionale ce presupun aplicarea procedurii de arbitraj câte 10 puncte pentru fiecare membru al echipei de avocaţi, dar nu mai mult de 50 de puncte;
c) numãrul de avocaţi din echipã care au participat la procedurile arbitrale în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii din Washington DC - câte 15 puncte pentru fiecare membru al echipei de avocaţi, dar nu mai mult de 60 de puncte;
d) numãrul de litigii câştigate în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii - câte 20 de puncte pentru fiecare litigiu, dar nu mai mult de 60 de puncte.
7.1.1. Punctajul ofertei tehnice se calculeazã astfel:
a) se adunã punctele obţinute de fiecare ofertã tehnicã pentru criteriile prevãzute la pct. 7.1, suma acestora reprezentând scorul tehnic;
b) oferta cu scorul tehnic cel mai mare primeşte punctaj maxim de 100 de puncte;
c) celelalte oferte primesc un punctaj calculat astfel:
PX = SX x 100/SM,
unde:
PX = punctajul ofertei tehnice analizate;
SX = scorul tehnic obţinut de oferta analizatã;
SM = scorul tehnic obţinut de oferta cu cel mai mare scor tehnic, respectiv cea care a primit 100 de puncte.
7.1.2. Ofertele care nu primesc puncte la toate cele 4 criterii de selecţie prevãzute la pct. 7.1 şi care nu au un scor tehnic de cel puţin 100 de puncte sunt descalificate.
7.2. Oferta financiarã
7.2.1. Oferta financiarã cuprinde onorariul exprimat în lei, euro sau USD/orã/societate de avocaţi (asociere/consorţiu) fãrã TVA, defalcatã pe tipul de activitate, ce urmeazã a fi desfãşuratã astfel:
a) documentare sau studiu;
b) redactare documente sau acţiuni;
c) reprezentare în faţa instanţelor de arbitraj.
7.2.2. În vederea analizãrii ofertei financiare, ofertele în euro sau USD vor fi transformate în lei, la cursul oficial comunicat de Banca Naţionalã a României pentru ziua în care se deschid ofertele.
7.2.3. Punctajul ofertei financiare se calculeazã astfel:
a) se face media onorariului solicitat pentru cele 3 tipuri de activitãţi, prevãzute la pct. 7.2.1, denumit scor financiar;
b) oferta cu scorul financiar cel mai mic va primi 100 de puncte;
c) celelalte oferte primesc un punctaj calculat astfel:
PX = SM x 100/SX,
unde:
PX = punctajul ofertei financiare analizate;
SM = scorul financiar obţinut de oferta cu cel mai mic scor financiar, respectiv cea care a primit 100 de puncte;
SX = scorul financiar obţinut de oferta analizatã.
7.2.4. Ofertele financiare al cãror scor financiar depãşeşte cu mai mult de 50% scorul financiar cel mai mic sunt descalificate.
7.3. Punctajul final
7.3.1. Pentru ierarhizarea ofertelor calificate, la punctajul tehnic obţinut se adaugã punctajul obţinut la oferta financiarã. În caz de egalitate de puncte primeazã punctajul obţinut la oferta tehnicã.
8. Atribuirea contractului-cadru de reprezentare
Criteriul de atribuire a contractului-cadru de reprezentare este oferta corespunzãtoare din punct de vedere tehnicoeconomic. În situaţia în care 2 sau mai mulţi ofertanţi obţin punctaj egal, departajarea se face în funcţie de punctajul obţinut la oferta tehnicã.
Ministerul Economiei şi Finanţelor va comunica în scris tuturor ofertanţilor rezultatul aplicãrii procedurii "Selecţie de oferte" în cel mult 10 zile de la data la care comisia de selecţie a stabilit ofertele câştigãtoare.
Ministerul Economiei şi Finanţelor are obligaţia de a încheia contractul-cadru de reprezentare, dupã ierarhizarea ofertelor, în funcţie de gradul de îndeplinire a necesitãţilor obiective.
În contractul-cadru de reprezentare încheiat cu ofertanţii selectaţi se va menţiona onorariul.


ANEXA C
la procedurã


CONTRACT - CADRU DE REPREZENTARE
- model -

1. Pãrţi contractante
Între
Ministerul Economiei şi Finanţelor, adresa sediului ......................,
telefon/fax ......................, numãrul de înmatriculare ...............,
cod fiscal ..................., cont trezorerie ............................,
reprezentat prin ............................................, având funcţia
.............................., în calitate de achizitor,
(denumirea conducãtorului)
şi
..........................., adresa sediului ...............................,
(denumirea)
telefon/fax ................., numãrul de înmatriculare ....................,
cod fiscal .................., cont (trezorerie, bancã) ....................,
reprezentat prin ....................., funcţia ............................,
(denumirea conducãtorului)
în calitate de prestator,
a intervenit prezentul contract-cadru de reprezentare, denumit în continuare
contract.
2. Obiectul contractului
Prin încheierea prezentului contract prestatorul îşi asumã obligaţia de a
presta servicii de asistenţã şi reprezentare juridicã pentru a susţine
apãrarea intereselor României sau ale altor instituţii publice în faţa Curţii
de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea
Diferendelor Relative la Investiţii, în baza mandatului acordat de Ministerul
Economiei şi Finanţelor.
3. Preţul contractului
3.1. Achizitorul se obligã sã plãteascã prestatorului preţul convenit, în
cazul în care, în baza mandatului de reprezentare, prestatorul asigurã
reprezentarea intereselor României sau ale altor instituţii publice în faţa
Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru
Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii.
3.2. Preţul convenit pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate prin
prezentul contract, conform ofertei financiare, plãtibil prestatorului de
cãtre achizitor, este stabilit în monedã unicã (lei/EURO/USD)/orã.
3.3. Plata se face doar pentru serviciile de asistenţã şi reprezentare
prestate efectiv de cãtre prestator prin avocaţii nominalizaţi în oferta
tehnicã, încheierea prezentului contract negenerând nicio obligaţie
financiarã pentru achizitor.
3.4. Valoarea estimatã/an se stabileşte în caz de acordare a mandatului de
reprezentare prin act adiţional la contract şi se reînnoieşte prin act
adiţional încheiat pentru fiecare an bugetar în parte.
3.5. Modul în care vor fi redactate facturile pentru onorarii este cuprins
în anexa la prezentul contract.
4. Regimul cheltuielilor
4.1. Cheltuielile de transport şi de cazare vor fi decontate de achizitor
pe bazã de documente justificative, în limitele stabilite de reglementãrile
legale în vigoare în România pentru funcţionarii publici.
4.2. Alte cheltuieli care apar pe perioada derulãrii prezentului contract
vor fi decontate de achizitor numai pe bazã de documente justificative,
acestea fiind enumerate în anexa la prezentul contract.
5. Durata contractului
5.1. Prezentul contract se încheie pentru o perioadã de 2 ani. Prestatorul
îşi asumã obligaţia de a asigura servicii de asistenţã şi reprezentare
juridicã pentru a susţine apãrarea intereselor României sau ale altor
instituţii publice în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului
Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii,
conform mandatului acordat.
5.2. În baza prezentului contract, achizitorul va emite mandatele de
reprezentare, în funcţie de necesitãţile apãrute.
5.3. În perioada cuprinsã între momentul încheierii prezentului contract şi
emiterea mandatului de reprezentare, prestatorul nu este îndreptãţit sã
pretindã achizitorului sã efectueze plãţi în baza acestui contract.
5.4. Prestatorul care a primit mandat de reprezentare are obligaţia de a
depune toate diligenţele pentru apãrarea intereselor încredinţate, pânã la
finalizarea cauzei. În acest caz, durata prezentului contract se prelungeşte
fãrã alte formalitãţi.
6. Caracterul confidenţial al contractului
6.1. - (1) O parte contractantã nu are dreptul, fãrã acordul scris al
celeilalte pãrţi:
a) de a face cunoscut prezentul contract sau orice prevedere a acestuia
unei terţe pãrţi, în afara acelor persoane implicate în îndeplinirea
prezentului contract şi a instituţiei publice citate în cauzã;
b) de a utiliza informaţiile şi documentele obţinute sau la care are acces
în perioada de derulare a prezentului contract, în alt scop decât acela de
a-şi îndeplini obligaţiile contractuale.
(2) Dezvãluirea oricãrei informaţii faţã de persoanele implicate în
îndeplinirea prezentului contract se va face confidenţial şi se va extinde
numai asupra acelor informaţii necesare în vederea îndeplinirii acestuia.
6.2. O parte contractantã va fi exoneratã de rãspunderea pentru dezvãluirea
de informaţii referitoare la prezentul contract, dacã:
a) informaţia era cunoscutã pãrţii contractante înainte ca ea sã fi fost
primitã de la cealaltã parte contractantã; sau
b) informaţia a fost dezvãluitã dupã ce a fost obţinut acordul scris al
celeilalte pãrţi contractante pentru asemenea dezvãluire; sau
c) partea contractantã a fost obligatã în mod legal sã dezvãluie
informaţia.
7. Responsabilitãţile prestatorului
7.1. - (1) Prestatorul are obligaţia de a presta serviciile prevãzute în
prezentul contract cu profesionalismul şi promptitudinea cuvenite
angajamentului asumat şi în conformitate cu propunerea de ofertã.
(2) Prestatorul îşi va desemna un reprezentant care va fi responsabil de
toate comunicãrile ulterioare cu Ministerul Economiei şi Finanţelor.
(3) Prestatorul are obligaţia de a supraveghea prestarea serviciilor, de a
asigura resursele umane, materiale, instalaţiile, echipamentele sau altele
asemenea, fie de naturã provizorie, fie definitive, cerute de şi pentru
prezentul contract, în mãsura în care necesitatea asigurãrii acestora este
prevãzutã în contract sau se poate deduce în mod rezonabil din prezentul
contract.
(4) Prestatorul poate înlocui un membru al echipei numai cu acordul
achizitorului şi dacã avocatul propus are aceleaşi calificãri şi întruneşte
criteriile de selecţie aplicate de achizitor în cadrul procedurii de
atribuire a contractului.
(5) Prestatorul se angajeazã şi este deplin responsabil sã selecteze, dupã
o cercetare temeinicã, şi sã propunã spre avizare achizitorului, în baza unei
justificãri motivate, martori experţi sau alţi prestatori de servicii
profesionale, a cãror necesitate rezultã din desfãşurarea procedurilor
arbitrale. Costul astfel generat va fi suportat de prestator şi decontat
ulterior de achizitor pe bazã de documente justificative.
(6) Pe durata derulãrii prezentului contract prestatorul are obligaţia de a
informa achizitorul despre apariţia situaţiilor de conflict de interese şi de
a lua toate mãsurile legale pentru înlãturarea lor.
(7) Pentru serviciile de asistenţã şi reprezentare juridicã, prestatorul
are obligaţia de a emite în fiecare lunã o facturã unicã, indiferent dacã
lucreazã singur sau în asociere/consorţiu. De asemenea, prestatorul se obligã
sã însoţeascã fiecare facturã de o detaliere clarã, în limba românã, a
activitãţilor desfãşurate în cadrul contractului de asistenţã şi reprezentare
juridicã, ce va cuprinde numãrul de ore de muncã juridicã efectiv
desfãşuratã/zi de avocaţii prezenţi pe listele în baza cãrora s-a desfãşurat
procedura de selecţie, s-a încheiat contractul-cadru de reprezentare şi s-a
emis mandatul de reprezentare, cu precizarea pe scurt a documentelor
studiate, discuţiilor purtate şi actelor redactate.
(8) În situaţia în care, în apãrarea intereselor statului român,
prestatorul a fost obligat la alte cheltuieli ce pot fi decontate de
Ministerul Economiei şi Finanţelor, conform dispoziţiilor prezentului
contract, şi a transmis documente justificative în acest sens, acestea vor fi
însoţite de o prezentare a situaţiei ce a generat respectivele cheltuieli.
7.2. Prestatorul este pe deplin responsabil pentru prestarea serviciilor.
Totodatã, este rãspunzãtor atât de oportunitatea şi legalitatea tuturor
operaţiunilor şi metodelor de prestare utilizate, cât şi de calificarea
personalului folosit pe toatã durata prezentului contract.
8. Responsabilitãţile achizitorului
Achizitorul are obligaţia de a face demersurile necesare cãtre toate
instituţiile statului pentru a pune la dispoziţie prestatorului orice
facilitãţi şi/sau informaţii pe care acesta le-a cerut în propunerea de
ofertã sau care au apãrut pe durata mandatului acordat şi pe care acesta le
considerã necesare pentru îndeplinirea prezentului contract.
9. Verificãri
9.1. Achizitorul are dreptul de a verifica modul de prestare a serviciilor.
În desfãşurarea activitãţii de verificare, achizitorul poate amâna sau refuza
plata anumitor activitãţi sau deconturi insuficient fundamentate în
prezentãrile transmise lunar, fãrã a genera calculul de penalitãţi.
9.2. Verificãrile vor fi efectuate în conformitate cu prevederile
prezentului contract. Achizitorul are obligaţia de a notifica în scris
prestatorului identitatea reprezentanţilor sãi împuterniciţi pentru acest
scop.
10. Asigurarea serviciilor de asistenţã şi reprezentare juridicã
Prestatorul are obligaţia de a începe prestarea serviciilor de asistenţã şi
reprezentare juridicã în timpul cel mai scurt posibil de la primirea
mandatului de reprezentare.
11. Modalitãţi de platã
Achizitorul are obligaţia de a efectua plata cãtre prestator în termen de
cel mult 30 de zile de la comunicarea facturii. Plãţile în valutã aferente
facturilor externe se vor efectua la cursul Bãncii Naţionale a României
din ziua comunicãrii facturii cãtre achizitor, cu respectarea prevederilor
legale.
12. Amendamente
Modificarea prezentului contract se face numai în scris, cu acordul
pãrţilor contractante.
13. Penalitãţi şi daune-interese
13.1. În situaţia în care, din cauza neprezentãrii la termene, prestatorul
nu reuşeşte sã îşi îndeplineascã obligaţiile asumate prin prezentul contract,
achizitorul are dreptul de a-i imputa contravaloarea litigiului, prezentul
contract constituind titlu executoriu, fãrã punerea în întârziere sau
îndeplinirea altor formalitãţi.
13.2. În cazul în care achizitorul nu onoreazã facturile în termen de 30 de
zile de la expirarea perioadei prevãzute la pct. 11, la solicitarea
prestatorului, achizitorul are obligaţia de a plãti o penalitate de 0,1%/zi
de întârziere din valoarea facturii.
14. Rezilierea contractului
14.1. Nerespectarea obligaţiilor asumate prin prezentul contract de cãtre
una dintre pãrţi dã dreptul pãrţii lezate de a cere rezilierea contractului
şi de a pretinde plata de daune-interese.
14.2. Achizitorul îşi rezervã dreptul de a denunţa unilateral prezentul
contract în cel mult 30 de zile de la apariţia unor circumstanţe care nu au
putut fi prevãzute la data încheierii acestuia şi care conduc la modificarea
clauzelor contractuale în aşa mãsurã încât îndeplinirea contractului
respectiv ar fi contrarã interesului public.
15. Alte cazuri de încetare a contractului
În cazul în care Guvernul soluţioneazã litigiul pe cale amiabilã, prezentul
contract îşi înceteazã valabilitatea fãrã acordarea de daune de orice fel.
16. Forţa majorã
16.1. Forţa majorã exonereazã pãrţile contractante de îndeplinirea
obligaţiilor asumate prin prezentul contract, pe toatã perioada în care
aceasta acţioneazã.
16.2. Îndeplinirea prezentului contract va fi suspendatã pe perioada de
acţiune a forţei majore, dar fãrã a prejudicia drepturile ce li se cuveneau
pãrţilor pânã la apariţia acesteia.
16.3. Partea contractantã care invocã forţa majorã are obligaţia de a
notifica celeilalte pãrţi, imediat şi în mod complet, producerea acesteia şi
de a lua orice mãsuri care îi stau la dispoziţie în vederea limitãrii
consecinţelor.
16.4. Dacã forţa majorã acţioneazã sau se estimeazã cã va acţiona o
perioadã mai mare de 6 luni, fiecare parte va avea dreptul sã notifice
celeilalte pãrţi încetarea de plin drept a prezentului contract, fãrã ca
vreuna dintre pãrţi sã poatã pretinde celeilalte daune-interese.
17. Soluţionarea litigiilor
17.1. Achizitorul şi prestatorul vor depune toate eforturile pentru a
rezolva pe cale amiabilã, prin tratative directe, orice neînţelegere sau
disputã care se poate ivi între ei în cadrul sau în legãturã cu îndeplinirea
prezentului contract.
17.2. Dacã achizitorul şi prestatorul nu reuşesc sã rezolve în mod amiabil
o divergenţã contractualã, fiecare poate solicita ca disputa sã se
soluţioneze de cãtre instanţele judecãtoreşti competente din România.
18. Limba care guverneazã contractul
Limba care guverneazã contractul este limba românã.
19. Comunicãri
19.1. - (1) Orice comunicare între pãrţi, referitoare la îndeplinirea
prezentului contract, trebuie sã fie transmisã în scris, în limba românã.
(2) Orice document scris trebuie înregistrat atât în momentul transmiterii,
cât şi în momentul primirii.
19.2. Comunicãrile între pãrţi se pot face şi prin telefon, telegramã,
telex, fax sau e-mail, cu condiţia confirmãrii în scris a primirii
comunicãrii. În situaţia în care comunicãrile dintre pãrţi se fac prin
intermediul poştei electronice sau al faxului şi sunt dublate de transmiterea
aceloraşi documente şi prin poştã, data comunicãrii va fi consideratã cea la
care se înregistreazã exemplarele transmise prin poştã.
20. Legea aplicabilã contractului
Prezentul contract va fi interpretat conform legilor din România.
Încheiat astãzi, ............., în douã exemplare originale, câte unul
pentru fiecare parte contractantã.

Achizitor, Prestator,
...................... .......................



ANEXĂ LA CONTRACTUL - CADRU DE REPREZENTARE

Prezenta anexã cuprinde îndrumãri cu privire la facturile de onorarii şi la cele de cheltuieli şi este parte integrantã a contractului-cadru de reprezentare juridicã încheiat de Ministerul Economiei şi Finanţelor, în baza <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 126/2005 , aprobatã prin <>Legea nr. 168/2006 , cu apãrãtorii statului român pentru reprezentarea României sau a altor instituţii publice în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii.
1. Depunerea facturilor
Facturile, unice pentru fiecare societate de avocaţi/asociere/consorţiu, pentru onorarii şi cheltuieli se depun lunar, în ultima zi lucrãtoare a lunii pentru luna anterioarã.
În situaţia în care prestatorul primeşte cu întârziere documentele justificative care dovedesc cheltuielile efectuate în îndeplinirea mandatului, acestea pot fi ataşate facturilor de cheltuieli emise de prestator şi decontate de achizitor în decurs de 30 de zile de la data la care a fost primitã de prestator factura ce constituie document justificativ.
Facturile de onorarii vor fi însoţite de o prezentare detaliatã a activitãţii desfãşurate, cu precizarea documentelor studiate, a discuţiilor purtate, a actelor redactate şi a oricãror alte elemente relevante, cu respectarea dispoziţiilor pct. 19.1 din contract.
Facturile de cheltuieli vor avea anexatã o scurtã prezentare a ocaziei ce a generat cheltuielile respective, cu respectarea dispoziţiilor pct. 19.1 din contract.
La finalizarea mandatului, încetarea cauzei sau denunţarea unilateralã a contractului de cãtre achizitor, prestatorul va depune factura finalã de onorarii şi cheltuieli în decurs de 60 de zile de la finalizare, încetare sau denunţare.
2. Onorarii şi cheltuieli facturabile
Achizitorul va plãti costul onorariilor şi va deconta cheltuielile în conformitate cu cele prevãzute mai jos:
a) Onorarii
Achizitorul va plãti prestatorului onorariile pe orã, la tarif unic per societate/consorţiu/asociere, stabilite în conformitate cu dispoziţiile contractului pentru munca juridicã descrisã în cuprinsul anexelor la facturi. Facturile detaliate vor cuprinde rubrici defalcate în funcţie de activitatea desfãşuratã, respectiv documentare sau studiu, redactare documente sau acţiuni şi reprezentare în faţa instanţelor de arbitraj.
b) Cheltuieli
Achizitorul va deconta urmãtoarele tipuri de cheltuieli, dovedite cu documente justificative:
- cheltuieli detaliate de fotocopiere;
- cheltuieli detaliate de transmisii pe fax;
- cheltuieli detaliate de convorbiri telefonice efectuate în strãinãtate;
- cheltuieli detaliate de servicii de curierat expres;
- cheltuieli detaliate de cercetare electronicã;
- cheltuieli de servicii poştale extraordinare (volum mare sau scrisori recomandate);
- cheltuieli detaliate pentru traduceri legalizate (oficiale) de documente. În aceastã categorie nu intrã comunicãrile prevãzute la art. 19.1 din contract;
- cheltuieli generate de necesitatea consultãrii unor martori experţi sau a altor prestatori de servicii profesionale;
- avize de publicare;
- taxe de depunere documente;
- cheltuieli de cãlãtorie.
Decontarea cheltuielilor de cãlãtorii externe se va face în conformitate cu prevederile Hotãrârii Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în strãinãtate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Cãlãtoriile cu avionul din România în strãinãtate şi din strãinãtate în România vor fi la clasa economic, iar cheltuielile de cazare se vor încadra în sumele stabilite de Hotãrârea Guvernului nr. 518/1995, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Prestatorul trebuie sã se asigure cã toate cheltuielile efectuate în contul achizitorului sunt necesare pentru a presta serviciile de asistenţã şi reprezentare juridicã şi cã sunt în conformitate cu dispoziţiile contractului şi ale prezentei anexe.
3. Formatul facturilor
I. Facturile vor include o prezentare a serviciilor totale facturate, conform urmãtorului model:
- numele persoanelor care au prestat servicii;
- numãrul de ore prestate de fiecare persoanã;
- tarif/orã;
- totalul sumei corespunzãtoare timpului muncit de fiecare persoanã.
II. La final, facturile pentru onorarii vor cuprinde:
- tipul activitãţii facturate: documentare, redactare documente/acţiuni, reprezentare în faţa instanţelor de arbitraj;
- data prestãrii serviciului;
- numele avocatului care a prestat serviciul, membru al echipei de avocaţi pe baza cãreia s-a fãcut selecţia şi s-a acordat mandatul de reprezentare;
- descrierea activitãţii desfãşurate;
- timpul facturat.
III. Facturile pentru cheltuieli vor cuprinde o scurtã prezentare a evenimentului care a generat cheltuielile efectuate în perioada facturatã, precum şi urmãtoarele informaţii:
- cheltuieli de fotocopiere: cost/unitate înmulţit cu sumã/unitate;
- cheltuieli convorbiri telefonice, inclusiv faxuri trimise: data, nr. de telefon, suma;
- cheltuieli servicii de curierat expres: data, suma, destinatarul;
- cercetare electronicã: data, suma;
- cheltuieli poştale extraordinare: data şi suma;
- cheltuieli pentru traducerea oficialã/legalizatã a documentelor: cost/paginã înmulţit cu nr. de pagini;
- cheltuieli generate de necesitatea consultãrii unor martori experţi sau a altor prestatori de servicii profesionale;
- avize de publicare: data publicãrii;
- taxe de depunere documente: data depunerii;
- cheltuieli de cãlãtorie permisibile: perioada cãlãtoriei, ocazia cu care a fost efectuatã, persoana care a efectuat cãlãtoria.
Cheltuielile trebuie detaliate astfel încât pentru fiecare dintre tipurile de cheltuieli precizate mai sus sã se specifice perioada de facturare şi data remiterii documentelor justificative.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016