Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 30 mai 2008  de implementare a Programului pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 30 mai 2008 de implementare a Programului pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit

EMITENT: MINISTERUL PENTRU INTREPRINDERI MICI SI MIJLOCII, COMERT, TURISM SI PROFESII LIBERALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 434 din 10 iunie 2008
PROCEDURĂ? din 30 mai 2008
de implementare a Programului pentru sprijinirea dezvoltãrii întreprinderilor mici şi mijlocii prin fonduri în limita sumelor plãtite pentru profitul brut reinvestit
EMITENT: MINISTERUL PENTRU ÎNTREPRINDERI MICI ŞI MIJLOCII, COMERŢ, TURISM ŞI PROFESII LIBERALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 434 din 10 iunie 2008


1. Obiectivul Programului
Obiectivul principal al Programului pentru sprijinirea dezvoltãrii întreprinderilor mici şi mijlocii prin fonduri în limita sumelor plãtite pentru profitul brut reinvestit, denumit în continuare Program, îl constituie creşterea competitivitãţii şi capitalizarea întreprinderilor mici şi mijlocii, realizându-se astfel o mai bunã consolidare a capitalului şi a competiţiei la care sunt supuse aceste societãţi pe piaţa unicã.
Prin Program se alocã fonduri în valoare de pânã la 100 mii lei/beneficiar, în limita sumelor plãtite pentru profitul brut reinvestit.
Prezenta procedurã instituie o schemã de ajutor de minimis. Acordarea ajutoarelor de minimis în cadrul Programului se va face numai cu respectarea criteriilor privind ajutorul de minimis prevãzute de Regulamentul (CE) nr. 1.998/2006 privind aplicarea art. 87 şi 88 ale Tratatului CE.
2. Bugetul Programului
Bugetul alocat Programului pentru anul bugetar 2008 este de 7.879,20 mii lei.
Pentru anul 2008, prin implementarea Programului se estimeazã acordarea de ajutor de minimis pentru un numãr de 350 de operatori economici.
3. Beneficiari eligibili
(1) Pot beneficia de alocaţii financiare nerambursabile în cadrul Programului operatorii economici care îndeplinesc cumulativ, la data solicitãrii, urmãtoarele criterii de eligibilitate:
- sunt persoane juridice (societãţi comerciale/societãţi cooperative), aşa cum sunt definite de <>Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţãrii şi dezvoltãrii întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare: au numãrul mediu scriptic anual de personal între 1 şi 249 de salariaţi şi realizeazã o cifrã de afaceri netã de pânã la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deţin active totale care nu depãşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro, conform ultimei situaţii financiare aprobate, respectiv 31 decembrie 2007. Active totale înseamnã active imobilizate plus active circulante plus cheltuieli în avans.
- nu sunt în stare de dizolvare, reorganizare judiciarã, lichidare, insolvenţã, faliment sau suspendare temporarã a activitãţii;
- au capital social integral privat, sunt înregistrate şi îşi desfãşoarã activitatea pe teritoriul României;
- au cel puţin un an de la înfiinţare la data depunerii cereriitip pentru alocarea de fonduri;
- şi-au îndeplinit obligaţiile exigibile de platã a impozitelor cãtre bugetul general consolidat;
- şi-au îndeplinit obligaţiile exigibile de platã a impozitelor cãtre bugetele locale;
- au încheiat anul fiscal 2007 cu bilanţ pozitiv şi au reinvestit în tot sau în parte profitul;
- au achiziţionat active corporale şi necorporale noi şi acestea au fost puse în funcţiune pânã la 31 decembrie 2007;
- nu au aplicat amortizarea acceleratã prevãzutã de <>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru activele pentru care solicitã fonduri în cadrul Programului;
- nu sunt în dificultate, în conformitate cu prevederile Comunicãrii Comisiei - Linii directoare comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea firmelor în dificultate, publicatã în JOCE nr. 244/2004.
(2) Operatorul economic este obligat sã menţinã investiţia pentru care va beneficia de alocaţii financiare nerambursabile în cadrul Programului pentru o perioadã de minimum 3 ani.
(3) Nu se acordã alocaţii financiare în cadrul Programului pentru:
a) activitãţi de pescuit şi acvaculturã, acoperite de Regulamentul Consiliului (CE) nr. 104/2000 privind organizarea pieţelor produselor de pescuit şi acvaculturã;
b) activitãţi legate de producţia primarã a produselor agricole enumerate în anexa nr. 1 la Tratatul instituind Comunitatea Europeanã;
c) activitãţi de procesare şi marketing al produselor agricole cuprinse în anexa nr. 1 la Tratatul instituind Comunitatea Europeanã, în urmãtoarele cazuri:
- când cuantumul ajutorului este stabilit pe baza preţului sau a cantitãţii produselor de acest tip cumpãrate de la producãtorii primari ori puse pe piaţã de operatorii economici respectivi;
- când ajutorul este condiţionat de a fi parţial sau integral cedat producãtorilor primari (fermieri);
d) activitãţi legate de export cãtre state terţe sau state membre, şi anume ajutoarele legate direct de cantitãţile exportate, de crearea şi funcţionarea unei reţele de distribuţie sau pentru alte cheltuieli curente legate de activitatea de export;
e) ajutoarele destinate utilizãrii produselor naţionale în detrimentul celor importate;
f) sectorul carbonifer, aşa cum este definit în Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1.407/2002 privind ajutorul de stat pentru industria carboniferã;
g) sectorul transporturilor rutiere, dacã ajutorul este destinat achiziţionãrii de mijloace de transport rutiere;
h) operatorii economici care nu plãtesc impozit pe profit conform <>Legii nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
4. Cheltuieli eligibile
Sumele cheltuite în anul 2007, din profit, pentru investiţii în:
a) active corporale:
- echipamente tehnologice (maşini, utilaje şi instalaţii de lucru) - grupa 2 subgrupa 2.1 -, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 2.139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe;
- computere şi echipamentele periferice ale acestora;
b) active necorporale:
- brevete, drepturi de autor, licenţe, mãrci de comerţ sau de fabricã şi alte valori similare, precum şi achiziţionarea ori producerea programelor informatice.
5. Tipurile de ajutor financiar
(1) Prin Program se alocã 16% din sumele cheltuite în anul 2007, din profit, dar nu mai mult de 100 mii lei, pentru achiziţionarea de active corporale şi necorporale, prevãzute la pct. 4, facturate, achitate integral şi puse în funcţiune în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2007.
Exemplu de calcul:
- în anul 2007 operatorul economic a achiziţionat din profit un echipament tehnologic în valoare de 100 mii lei; prin Program se alocã 100 mii lei x 16% = 16 mii lei; sumele astfel calculate nu trebuie sã depãşeascã impozitul pe profit datorat şi plãtit, aferent anului 2007;
- în anul 2007 un operator economic a achiziţionat un echipament tehnologic în valoare de 100 mii lei - 60 mii lei din credit şi 40 mii lei din profit; prin Program se alocã 40 mii lei x 16% = 6,4 mii lei; sumele astfel calculate nu trebuie sã depãşeascã impozitul pe profit datorat şi plãtit, aferent anului 2007.
(2) Alocaţiile financiare vor fi acordate numai dacã activele achiziţionate sunt noi, introduse pe piaţã şi puse în funcţiune cu respectarea reglementãrilor tehnice aplicabile şi pentru care nu s-a aplicat amortizarea acceleratã prevãzutã de <>Legea nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Nu se acordã alocaţii financiare pentru activele corporale şi necorporale achiziţionate în sistem de leasing şi pentru activele corporale second-hand.
(4) Nu se acceptã deconturi de cheltuieli prin efectuarea de plãţi compensatorii între pãrţile contractante.
6. Modalitatea de derulare a Programului
6.1. (1) Programul se finanţeazã din bugetul pe anul 2008 al Ministerului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale (MIMMCTPL); MIMMCTPL are responsabilitãţi de îndrumare metodologicã şi de administrare a aplicaţiei on-line de înscriere în Program.
(2) Programul se deruleazã prin oficiile teritoriale pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi cooperaţie (OTIMMC); OTIMMC este administrator al Programului şi are responsabilitãţi în implementarea Programului şi în gestionarea fondurilor.
6.2. În vederea administrãrii corespunzãtoare (selecţie, evaluare şi monitorizare) a Programului, în cadrul OTIMMC se va constitui Unitatea de implementare a Programului, denumitã în continuare UIP; numãrul de persoane, atribuţiile şi responsabilitãţile vor fi stabilite prin decizie a directorului executiv al OTIMMC.
6.3 Pentru acordarea alocaţiei financiare nerambursabile (AFN) se va constitui o unitate de platã la nivelul OTIMMC, ale cãrei structurã organizatoricã, numãr de persoane, atribuţii şi responsabilitãţi vor fi stabilite prin decizie a directorului executiv al OTIMMC.
6.4 MIMMCTPL, prin OTIMMC, demareazã implementarea Programului în termen de 10 zile lucrãtoare de la data publicãrii acestuia în Monitorul Oficial al României, Partea I.
6.5. Cerere deschisã de proiecte cu depunere continuã - Procedura simplificatã continuã
(1) În cazul proiectelor din Program va fi urmatã Procedura simplificatã continuã.
(2) Selectarea proiectelor prin aceastã procedurã se face continuu, în limita bugetului Programului.
(3) Selecţia se face în concordanţã cu criteriile de eligibilitate şi pe baza unei evaluãri tehnice, economice şi financiare simplificate.
În acest caz nu se face o ierarhizare/listã, fiind stabilit doar un nivel minim de punctaj, astfel încât proiectele sunt evaluate şi finanţate în ordinea înregistrãrii lor on-line, dar numai dacã sunt îndeplinite anumite criterii de selecţie (punctaj minim) definite în formularul de preselecţie.
6.6. În vederea obţinerii aprobãrii de principiu a finanţãrii, operatorul economic va completa şi va transmite on-line formularul de preselecţie (anexa nr.1 la prezenta procedurã), conform aplicaţiei software, care va fi disponibilã pe pagina web a instituţiei, la adresa www.mimmc.ro, începând cu ora 9,00 pânã la ora 20,00 a fiecãrei zile din intervalul luni-vineri, pânã la epuizarea bugetului Programului, MIMMCTPL având obligaţia de a anunţa pe site-ul instituţiei epuizarea acestuia.
6.7. Aplicaţia software va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuãrii înregistrãrii cu numãrul de înregistrare obţinut şi cu datele corespunzãtoare, completate de cãtre acesta, şi cu punctajul minim prevãzut în formularul de preselecţie.
6.8. Formularul de preselecţie corect şi integral completat va putea fi transmis şi înregistrat o singurã datã în cadrul aplicaţiei, programul nepermiţând înregistrarea de douã ori a aceluiaşi operator economic.
6.9. - (1) MIMMCTPL va face publicã pe site-ul instituţiei, la adresa www.mimmc.ro, în termen de 3 zile lucrãtoare de la deschiderea aplicaţiei, lista cu solicitanţii înscrişi în cadrul Programului. Proiectele vor fi evaluate şi finanţate în ordinea înregistrãrii lor on-line.
(2) Documentele corespunzãtoare dosarului de solicitare a AFN (certificat constatator, certificate de atestare fiscalã privind achitarea obligaţiilor de platã cãtre bugetul de stat consolidat şi cele privind achitarea taxelor şi impozitelor locale, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru etc.) trebuie sã fie în termenele de valabilitate corespunzãtoare la data depunerii cererii pentru alocarea de fonduri în cadrul Programului.
(3) MIMMCTPL va face cunoscutã lista cu solicitanţii declaraţi eligibili şi acceptaţi pentru evaluare în scopul finanţãrii în cadrul Programului, în limita bugetului alocat, pe site-ul instituţiei, la adresa www.mimmc.ro.
(4) UIP din cadrul OTIMMC va transmite în termen de 7 zile lucrãtoare de la expirarea termenului prevãzut la alin. (1) solicitanţilor prevãzuţi la alin. (3) scrisori de înştiinţare cu privire la acceptarea acestora la evaluare pentru a primi finanţare în cadrul Programului.
6.10. - (1) În termen de maximum 15 zile lucrãtoare de la primirea scrisorilor de înştiinţare cu privire la acceptarea la evaluare pentru a primi finanţare în cadrul Programului, solicitanţii prevãzuţi la pct. 6.9. alin. (3) au obligaţia depunerii cererii de solicitare a AFN, însoţitã de documentele justificative, îndosariate, conform anexei nr. 2 la prezenta procedurã, personal sau prin poştã, la sediile OTIMMC de care aparţine judeţul în care este înregistratã firma solicitanta. (anexa nr. 7 la prezenta procedurã).
(2) Dosarul cu toate documentele solicitate de procedura Programului va fi înregistrat în Registrul unic electronic al Programului, constituit la nivel naţional, menţionându-se data şi numãrul de înregistrare.
(3) Nedepunerea documentelor menţionate la alin. (1) în intervalul de timp prevãzut atrage decãderea solicitantului din dreptul de a beneficia de prevederile Programului.
6.11. UIP din cadrul OTIMMC va evalua documentele depuse conform pct. 6.10, în termen de maximum 30 de zile lucrãtoare de la data depunerii acestora.
6.12. UIP din cadrul OTIMMC va transmite solicitanţilor care au depus documentaţia conform pct. 6.10. alin. (1) incompletã şi/sau incorectã (cererea nu conţine toate datele solicitate sau conţine informaţii contradictorii, cererea nu este însoţitã de toate documentele solicitate ori acestea nu sunt în termenele de valabilitate) sau care nu îndeplinesc punctajul minim prevãzut în formularul de preselecţie scrisori de respingere de la finanţare.
7. Documente necesare
7.1. - (1) Cererea-tip pentru alocarea de fonduri, prevãzutã în anexa nr. 2 la prezenta procedurã, va fi însoţitã de urmãtoarele documente justificative:
- certificat constatator, în original, emis de oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunalul în a cãrui razã teritorialã îşi are sediul operatorul economic, în care sã se menţioneze urmãtoarele informaţii: datele de identificare, codul unic de înregistrare, reprezentanţii legali ai societãţii, domeniul de activitate principal, data autorizãrii activitãţii/activitãţilor pentru care se solicitã AFN, sediul principal, sediile secundare, punctele de lucru, structura acţionariatului, situaţia societãţii (dacã este în stare de funcţionare, dizolvare, reorganizare judiciarã, lichidare, insolvenţã, faliment sau suspendare temporarã a activitãţii), emis cu maximum 30 de zile înainte de data depunerii documentelor pentru alocare de fonduri;
- copie certificatã a certificatului de înregistrare emis de oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunalul în a cãrui razã teritorialã îşi are sediul operatorul economic, a anexelor la certificatul de înregistrare sau/şi a certificatului constatator eliberat conform prevederilor <>art. 17 alin. (1) din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitãţilor de înregistrare în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscalã a acestora, precum şi la autorizarea funcţionãrii persoanelor juridice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dupã caz, pentru toate activitãţile autorizate pentru care solicitã alocaţie;
- dovada cifrei de afaceri anuale nete, a activelor totale şi a numãrului mediu anual de salariaţi (anexele nr. 4 şi 5 la prezenta procedurã);
- certificate fiscale, în original sau copie legalizatã, emise conform prevederilor legale privind îndeplinirea obligaţiilor exigibile de platã a impozitelor, taxelor şi datoriilor la bugetul general consolidat, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru cu personalitate juridicã, în termen de valabilitate corespunzãtor la data depunerii cererii pentru alocare de fonduri;
- certificate de atestare fiscalã, în original sau copie legalizatã, emise conform prevederilor legale privind îndeplinirea obligaţiilor exigibile de platã a impozitelor, taxelor şi datoriilor la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru, în termen de valabilitate corespunzãtor la data depunerii cererii pentru alocare de fonduri;
- copie certificatã a situaţiilor financiare pe anul 2007 (bilanţul, contul de profit şi pierdere, situaţia activelor, situaţia repartizãrii profitului) şi a Declaraţiei 101, depuse şi înregistrate la administraţia financiarã; hotãrârea adunãrii generale a acţionarilor/asociaţilor de repartizare a profitului pe anul 2007;
- documente în copie certificatã care atestã achiziţionarea şi achitarea investiţiei (facturi şi/sau declaraţii vamale, extrase de cont, ordine de platã, chitanţe fiscale, contracte);
- documente în copie certificatã care atestã achitarea impozitului pe profit, aferent exerciţiului financiar al anului 2007 (ordine de platã, extrase de cont, foi de vãrsãmânt etc.);
- declaraţie pe propria rãspundere cã activul (activele) achiziţionat (achiziţionate) este (sunt) nou (noi), cã nu aplicã pentru acestea amortizarea acceleratã prevãzutã în <>Legea nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi cã acesta a fost pus în funcţiune pânã la 31 decembrie 2007 (anexa nr. 3 la prezenta procedura, pe suport hârtie şi CD);
- copie certificatã de pe fişa de amortizare a activului achiziţionat, cu codul de clasificare al acestuia, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 2.139/2004 ;
- declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte pentru ce activitãţi solicitã alocaţia, pentru operatorii economici care au declarate şi autorizate activitãţile prevãzute la pct. 3 alin. (3);
- declaraţie pe propria rãspundere privind valoarea investiţiilor efectuate din profit, pentru care se solicitã alocaţie financiarã în situaţia în care investiţia a fost efectuatã parţial din profit.
(2) Cererea-tip pentru alocarea de fonduri şi celelalte documente, copii certificate, declaraţii pe propria rãspundere, poartã semnãtura în original a reprezentantului legal sau a împuternicitului operatorului economic, caz în care se anexeazã la cerere o împuternicire în original, semnatã şi ştampilatã de reprezentantul legal al solicitantului; se anexeazã, de asemenea, copia buletinului /cãrţii de identitate al/a persoanei autorizate/împuternicite.
Cererile şi celelalte documente vor fi semnate de aceeaşi persoanã (reprezentant legal sau împuternicit).
(3) Cererea-tip pentru alocarea de fonduri pentru finanţare se completeazã în limba românã, prin tehnoredactare sau prin scriere cu majuscule.
(4) Prin copii certificate, în cadrul Programului, se înţelege fotocopii cu ştampila operatorului economic, semnãtura reprezentantului legal/împuternicitului şi menţiunea "conform cu originalul".
(5) Prin copie legalizatã se înţelege fotocopie autentificatã conform legii de notarul public sau de alt organism autorizat.
(6) Formularul cererii-tip şi modelul declaraţiilor sunt disponibile pe pagina web a MIMMCTPL, la adresa www.mimmc.ro, la sediile OTIMMC sau în Monitorul Oficial al României, Partea I.
7.2. Evaluarea cererilor-tip pentru alocarea de fonduri în condiţiile prevãzute de Program va fi efectuatã de cãtre UIP din cadrul OTIMMC.
8. Procedura de înregistrare, evaluare şi selecţie a beneficiarilor
8.1. - (1) Cererea-tip pentru alocarea de fonduri şi documentele justificative îndosariate, prevãzute la pct. 7.1. alin. (1), vor fi transmise prin poştã sau depuse personal, în plic sigilat, la sediile OTIMMC de care aparţine judeţul în care este înregistratã firma solicitantã. (anexa nr. 7 la prezenta procedurã), şi vor fi înregistrate în Registrul unic electronic al Programului, constituit la nivel naţional, menţionându-se data şi numãrul de înregistrare.
(2) Întreaga documentaţie va fi depusã în 3 (trei) exemplare:
- un original şi douã fotocopii certificate.
Toate cele 3 exemplare ale dosarelor vor fi puse într-un plic sigilat şi vor fi transmise prin poştã sau depuse personal la sediul OTIMMC (anexa nr. 7 la prezenta procedurã).
(3) Pe plicul sigilat se vor menţiona:
a) la rubrica "Destinatar":
- OTIMMC - adresa (vezi anexa nr. 7 la prezenta procedurã);
- UIP pentru sprijinirea dezvoltãrii întreprinderilor mici şi mijlocii prin fonduri în limita sumelor plãtite pentru profitul brut reinvestit;
b) la rubrica "Expeditor":
- denumirea completã a solicitantului;
- numãrul de înregistrare la oficiul registrului comerţului;
- codul unic de înregistrare (CUI) şi codul de înregistrare fiscalã;
- judeţul, adresa completã;
- suma AFN solicitate;
- numãrul de înregistrare on-line.
8.2. UIP din cadrul OTIMMC va efectua evaluarea dosarelor în ordinea înregistrãrii on-line a formularului de preselecţie; condiţia este ca solicitantul sã obţinã minimum 5 puncte.
Evaluarea dosarelor se va face în limita bugetului alocat Programului, MIMMCTPL având obligaţia de a anunţa pe site-ul instituţiei, www.mimmc.ro, epuizarea acestuia.
8.3. UIP constituitã în cadrul OTIMMC va transmite solicitanţilor contractul de finanţare (anexa nr. 8 la prezenta procedurã).
8.4. Beneficiarul va transmite cãtre OTIMMC-UIP contractul de finanţare semnat, în termen de 5 zile lucrãtoare de la data primirii acestuia de cãtre beneficiar, datã prevãzutã în confirmarea de primire înapoiatã expeditorului.
8.5. - (1) Cheltuielile eligibile pentru care se vor aloca fonduri din cadrul Programului vor fi certificate prin vizita la faţa locului a reprezentantului OTIMMC în termen de 5 zile lucrãtoare de la data primirii contractului de finanţare semnat de cãtre beneficiar.
(2) Acordarea fondurilor se face pe baza documentelor justificative prezentate de beneficiar şi a certificãrii plãţii prin vizita la faţa locului a persoanei desemnate prin decizie a directorului executiv pentru desfãşurarea activitãţii de monitorizare şi certificare a plãţilor din cadrul Programului.
8.6. Originalul şi o copie a dosarului de finanţare, însoţite de contractul de finanţare semnat de beneficiar, aprobat de UIP, vor fi transmise pentru platã la unitatea de platã din cadrul OTIMMC.
8.7. Virarea efectivã a sumei care constituie AFN se face de cãtre OTIMMC prin unitatea de platã, pe baza analizei setului de documente prevãzute la pct. 7.1, pentru operatorii economici care îndeplinesc toate condiţiile de eligibilitate, în contul ce cuprinde grupul de cifre 5070, deschis la unitatea Trezoreriei Statului în a cãrei razã teritorialã îşi au sediul sau la care sunt luate în evidenţã fiscalã societãţile comerciale/societãţile cooperative, în termen de 25 de zile lucrãtoare de la expirarea termenului prevãzut la pct. 8.5, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2008.
8.8. Procedura de transfer al fondurilor aferente Programului de la MIMMCTPL cãtre OTIMMC se stabileşte prin ordin al ministrului pentru întreprinderi mici şi mijlocii, comerţ, turism şi profesii liberale, în termen de 30 de zile de la publicarea Procedurii de implementare a Programului în Monitorul Oficial al României, Partea I.
8.9. Termenul maxim pânã la care se primesc cereri în cadrul Programului este 1 octombrie 2008, în condiţiile în care bugetul alocat Programului nu se epuizeazã înainte de aceastã datã.
9. Confidenţialitate
9.1. Documentele justificative depuse de cãtre solicitanţi în cadrul Programului sunt confidenţiale, membrii UIP având obligaţia de a nu dezvãlui informaţii menţionate în acestea cãtre terţe persoane, cu excepţia cazului în care informaţiile sunt furnizate organelor abilitate ale statului în exercitarea atribuţiilor ce le revin.
9.2. MIMMCTPL şi OTIMMC sunt autorizate sã publice, în orice formã şi mediu, incluzând internetul, informaţiile referitoare la numele beneficiarului, suma şi/sau scopul AFN acordate, aşezarea geograficã a proiectului (localitatea şi judeţul).
10. Prevederi referitoare la acordarea, monitorizarea şi raportarea ajutorului de minimis
10.1. Beneficiarul finanţãrii nerambursabile va da o declaraţie, în cererea prevãzutã la anexa nr. 2 la prezenta procedurã, privind ajutoarele de stat şi ajutoarele de minimis, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.998/200 6 privind aplicarea art. 87 şi 88 ale Tratatului CE, publicat în JOCE nr. 379/2006, de care a beneficiat pe parcursul precedenţilor 2 ani fiscali şi al anului în curs.
10.2. MIMMCTPL, prin UIP din cadrul OTIMMC, va acorda un ajutor de minimis dupã ce va verifica pe baza declaraţiei pe propria rãspundere a operatorului economic cã este respectatã regula cumulului, precum şi faptul cã suma totalã a ajutoarelor de minimis primite pe parcursul unei perioade de 3 ani fiscali, inclusiv anul fiscal în curs, fie din surse ale statului sau ale autoritãţilor locale, fie din surse comunitare, nu depãşeşte pragul de 200.000 euro.
10.3 - (1) MIMMCTPL va realiza şi menţine o evidenţã a ajutoarelor acordate în baza Programului, pe baza rapoartelor transmise de OTIMMC, astfel încât sã fie posibilã identificarea valorii, momentului acordãrii, modalitãţii de acordare, provenienţei finanţãrii, duratei şi metodei de calcul al ajutoarelor acordate. Aceastã evidenţã va fi pãstratã la MIMMCTPL timp de 10 ani de la data ultimei alocãri în cadrul Programului.
(2) Pentru realizarea acestei evidenţe, OTIMMC va transmite cãtre MIMMCTPL toate datele solicitate de acesta la termenele ce vor fi prevãzute.
10.4. Operatorii economici beneficiari de ajutor în cadrul Programului vor ţine o evidenţã specificã a ajutoarelor primite conform prezentei scheme, a altor scheme de minimis şi a altor ajutoare de stat. Aceştia sunt obligaţi sã arhiveze evidenţa specificã şi sã o pãstreze o perioadã de 10 ani.
10.5 Monitorizarea acestei scheme de ajutor revine unitãţii de platã din cadrul OTIMMC, care va transmite MIMMCTPL şi Consiliului Concurenţei informaţiile necesare în vederea întocmirii inventarului ajutoarelor de stat, raportului anual privind ajutoarele de stat acordate în România şi a registrului ajutoarelor de minimis.
10.6. La solicitarea scrisã a Comisiei Europene, MIMMCTPL va furniza în termen de 20 de zile lucrãtoare sau în termenul stabilit în solicitare toate datele pe care Comisia Europeanã le considerã necesare pentru a aprecia dacã au fost respectate condiţiile impuse de legislaţia incidentã, în special suma totalã a ajutorului de minimis primit de beneficiari.
11. Monitorizare şi control
11.1. Reprezentanţii MIMMCTPL şi cei ai OTIMMC au dreptul sã verifice atât la sediul operatorilor economici, cât şi al furnizorilor veridicitatea şi conformitatea declaraţiilor, activitãţilor şi cheltuielilor fãcute în cadrul Programului. Beneficiarul AFN trebuie sã accepte şi sã faciliteze controlul reprezentantului MIMMCTPL şi OTIMMC asupra utilizãrii AFN acordate prin Program.
11.2. În cazul în care în urma controalelor efectuate de reprezentanţii MIMMCTPL şi OTIMMC sau la sesizarea organelor de control abilitate ale statului se constatã cã beneficiarii au fãcut declaraţii incomplete şi/sau neconforme cu realitatea pentru a obţine alocaţia financiarã, aceştia au obligaţia de a rambursa sumele primite, actualizate cu dobânzile şi penalitãţile aferente, calculate la data constatãrii.
11.3 Procedura de monitorizare şi control, cuprinzând atribuţiile şi responsabilitãţile celor care vor implementa Programul, se aprobã, în termen de maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a Procedurii de implementare a Programului, prin ordin al ministrului pentru întreprinderi mici şi mijlocii, comerţ, turism şi profesii liberale.
11.4. Componenţa nominalã a echipelor care efectueazã monitorizarea şi controlul se aprobã prin decizie a directorului executiv al OTIMMC sau prin ordin al ministrului pentru întreprinderi mici şi mijlocii, comerţ, turism şi profesii liberale, dupã caz.
12. Prevederi finale
Beneficiarii alocaţiilor financiare nerambursabile au obligaţia de a raporta efectele participãrii la Program cãtre UIP din cadrul OTIMMC, pentru o perioadã de 3 ani, începând cu anul urmãtor acordãrii alocaţiei financiare nerambursabile, prin completarea şi transmiterea prin poştã sau fax a formularului prevãzut în anexa nr. 6 la prezenta procedurã. Perioada de transmitere a formularului de raportare tehnicã este 1-30 aprilie a anului urmãtor expirãrii exerciţiului financiar de referinţã.
În cazul neîndeplinirii acestei prevederi, operatorul economic nu va mai putea beneficia de niciunul dintre programele de finanţare din bugetul MIMMCTPL pentru o perioadã de 3 ani.

ANEXA 1
la procedurã

FORMULAR DE PRESELECŢIE


┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│Date de identificare: │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Denumirea solicitantului │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Codul unic de înregistrare │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Nr. de înregistrare la ONRC │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Adresa solicitantului │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Judeţul │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Codul poştal │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Nr. telefon │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Nr. fax │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Adresa de e-mail │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Cod CAEN aferent activitãţilor pentru │ │
│care se solicitã AFN │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Suma solicitatã (lei) │ │
└──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘

┌─────────┬──────────┬──────────────────────────────────┬──────────┬─────────┐
│ │ Nr. crt. │ Criterii │ Punctaj │ TOTAL │
├─────────┴──────────┴──────────────────────────────────┴──────────┴─────────┤
│ Categoria întreprinderii │
├─────────┬──────────┬──────────────────────────────────┬──────────┬─────────┤
│ │ 1 │Microîntreprindere │ 3 │ │
│ ├──────────┼──────────────────────────────────┼──────────┤ │
│ A │ 2 │Întreprindere micã │ 2 │ │
│ ├──────────┼──────────────────────────────────┼──────────┤ │
│ │ 3 │Întreprindere mijlocie │ 1 │ │
├─────────┴──────────┴──────────────────────────────────┴──────────┼─────────┤
│Observaţii: La încadrarea întreprinderii se vor avea în vedere │ │
│calculele fãcute conform anexelor nr. 4 şi 5 la procedurã, având │ │
│în vedere numãrul de angajaţi din bilanţul contabil la │ │
󧓧 decembrie 2007. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┤
│ Achiziţionarea activelor │
├─────────┬──────────┬──────────────────────────────────┬──────────┬─────────┤
│ │ │Activele corporale/necorporale │ │ │
│ │ 4 │pentru care se solicitã alocaţie │ 2 │ │
│ │ │au fost achitate integral din │ │ │
│ │ │profitul realizat în anul 2007. │ │ │
│ B ├──────────┼──────────────────────────────────┼──────────┤ │
│ │ │Activele corporale/necorporale │ │ │
│ │ 5 │pentru care se solicitã alocaţie │ 1 │ │
│ │ │au fost achitate parţial din │ │ │
│ │ │profitul realizat în anul 2007. │ │ │
├─────────┴──────────┴──────────────────────────────────┴──────────┤ │
│ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ Tipul activelor achiziţionate │ │
├─────────┬──────────┬──────────────────────────────────┬──────────┤ │
│ │ │Echipamente tehnologice (maşini, │ │ │
│ │ 6 │utilaje şi instalaţii de lucru) - │ 3 │ │
│ │ │grupa 2 subgrupa 2.1 - conform │ │ │
│ │ │Hotãrârii Guvernului nr.2.139/2004│ │ │
│ C ├──────────┼──────────────────────────────────┼──────────┤ │
│ │ │Brevete, drepturi de autor, licen-│ │ │
│ │ │ţe, mãrci de comerţ sau de fabricã│ │ │
│ │ 7 │şi alte valori similare, precum şi│ 2 │ │
│ │ │achiziţionarea ori producerea │ │ │
│ │ │programelor informatice │ │ │
│ ├──────────┼──────────────────────────────────┼──────────┤ │
│ │ 8 │Computere şi echipamentele peri- │ 1 │ │
│ │ │ferice ale acestora │ │ │
├─────────┴──────────┴──────────────────────────────────┴──────────┼─────────┤
│Observaţii:În cazul în care au fost achiziţionate mai multe tipuri│ │
│de active, punctajul va fi obţinut prin calcularea mediei arit- │ │
│metice corespunzãtoare │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┤
│ Desfãşoarã efectiv activitate autorizatã pe codul CAEN accesat │
├─────────┬──────────┬──────────────────────────────────┬──────────┬─────────┤
│ │ 9 │ 12-24 de luni │ 1 │ │
│ D ├──────────┼──────────────────────────────────┼──────────┤ │
│ │ 10 │ peste 24 de luni │ 2 │ │
├─────────┴──────────┴──────────────────────────────────┴──────────┤ │
│Observaţii: Dovada efectuãrii activitãţii autorizate pe codul pe │ │
│care acceseazã Programul, prin certificatul constatator emis de │ │
│oficiul registrului comerţului │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┘

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┐
│ TOTAL PUNCTE OBŢINUTE: │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┘



Punctajul maxim care se poate obţine este de 10,00 puncte.
Punctajul minim pentru a fi selectat în vederea evaluãrii este de 5,00 puncte.


ANEXA 2
la procedurã

CERERE - TIP
pentru alocarea de fonduri în cadrul Programului pentru
sprijinirea dezvoltãrii întreprinderilor mici şi mijlocii
prin fonduri în limita sumelor plãtite pentru profitul brut reinvestit

(Se completeazã toate rubricile în limba românã, prin tehnoredactare.)

Subscrisa:
Denumirea societãţii comerciale/societãţii cooperative ....................
Adresa ....................................................................
Telefon .............., fax ............., e-mail .........................
Data înregistrãrii societãţii comerciale ..................................
Numãrul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului ................
codul fiscal ..............................................................
Codul unic de înregistrare ................................................
Cont ROxxTREZxxx5070xxxxxxxxx ................................., deschis la
Trezoreria ................................,
solicit alocarea sumei de ........................ lei, reprezentând 16% din
sumele cheltuite din profit în anul 2007, dar nu mai mult de 100 mii lei şi
de valoarea impozitului pe profit datorat şi achitat pe anul 2007, pentru
investiţii în active corporale/necorporale prevãzute la pct. 4 din Program.
* Declar pe propria rãspundere cã în ultimii 3 (trei) ani fiscali, inclusiv
anul în curs:
nu am beneficiat de ajutor de stat şi ajutoare de minimis;
am beneficiat de urmãtoarele ajutoare de stat şi ajutoare de minimis:


┌────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬───────────┐
│Nr. │ Anul │ Forma │ Instituţia │Programul prin│ Cuantumul │
│crt.│ acordãrii │ ajutorului │ finanţatoare │ care a │ ajutorului│
│ │ ajutorului │ │ │beneficiat de │ acordat │
│ │ │ │ │ finanţare │ │
├────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┴───────────┘



În conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.998/2006 privind aplicarea art. 87 şi 88 ale Tratatului CE, publicat în JOCE nr. 379/2006.
Declar pe propria rãspundere cã societatea nu se aflã în dificultate, în conformitate cu prevederile Comunicãrii Comisiei - Linii directoare comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea firmelor în dificultate, publicatã în JOCE nr. 244/2004.

Anexez la prezenta urmãtoarele documente prevãzute la pct. 7.1 alin. (1) din procedurã:


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────┐
𗈕. Certificatul constatator, în original, emis de oficiul registrului│ │
│comerţului de pe lângã tribunalul din raza teritorialã a sediului │ │
│întreprinderii, care cuprinde: │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│- datele de identificare ale societãţii; │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│- codul unic de înregistrare; │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│- acţionarii/asociaţii; │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│- reprezentanţii legali ai societãţii; │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│- domeniul de activitate principal şi domeniile de activitate │ │
│secundare, data autorizãrii activitãţii/activitãţilor pentru care │ │
│se solicitã AFN │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│- punctele de lucru şi alte sedii secundare ale societãţii; │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│- fond de comerţ; │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│- situaţia societãţii (dacã este în stare de funcţionare, dizolvare, │ │
│reorganizare judiciarã, lichidare, insolvenţã,faliment sau suspendare│ │
│temporarã a activitãţii); │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
𗈖. Copie certificatã a certificatului de înregistrare emis de oficiul│ │
│registrului comerţului de pe lângã tribunalul în a cãrui razã │ │
│teritorialã îşi are sediul operatorul economic │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
𗈗. Copie certificatã a anexelor la certificatul de înregistrare sau/ │ │
│şi a certificatului constatator eliberat conform prevederilor art. 17│ │
│alin. (1) din <>Legea nr. 359/2004 , cu modificãrile şi completãrile │ │
│ulterioare, pentru toate activitãţile autorizate pentru care se │ │
│solicitã alocaţia │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
𗈘. Dovada numãrului mediu anual de salariaţi, a cifrei de afaceri │ │
│anuale nete şi a activelor totale; anexele nr. 4 şi 5 la procedurã │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
𗈙. Certificatul fiscal privind îndeplinirea obligaţiilor de platã la │ │
│bugetul general consolidat, în original sau în copie legalizatã, │ │
│eliberat de direcţiile generale teritoriale ale finanţelor publice, │ │
│atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru cu │ │
│personalitate juridicã │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
𗈚. Certificatul de atestare fiscalã privind îndeplinirea obligaţiilor│ │
│de platã cãtre bugetele locale, în original sau în copie legalizatã, │ │
│eliberat de cãtre direcţiile de impozite şi taxe locale din cadrul │ │
│primãriilor din raza/razele teritoriale unde societatea îşi desfãşoa-│ │
│rã activitatea, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate │ │
│punctele de lucru │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
𗈛. Copie certificatã a situaţiilor financiare depuse şi înregistrate │ │
│la administraţia financiarã pe anul 2007: │ │
│- bilanţul contabil prescurtat; │ │
│- contul de profit şi pierdere; │ │
│- Declaraţia 101 privind calculul impozitului pe profit; │ │
│- situaţia activelor; │ │
│- repartizarea profitului(hotãrârea adunãrii generale a acţionarilor/│ │
│asociaţilor). │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
𗈜. *) Documente în copie certificatã, care atestã achitarea impozi- │ │
│tului pe profit, aferent exerciţiului financiar al anului 2007: │ │
│- ordin de platã; │ │
│- extras de cont; │ │
│- foi de vãrsãmânt. │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
𗈝. **) Documente în copie certificatã, care atestã achiziţionarea şi │ │
│achitarea integralã a investiţiei: │ │
│- facturi şi/sau declaraţii vamale; │ │
│- ordine de platã │ │
│- extrase de cont; │ │
│- chitanţe fiscale. │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
󧓒. ***) Copie certificatã de pe fişa de amortizare a activului │ │
│achiziţionat, cu codul de clasificare al acestuia, conform │ │
│<>Hotãrârii Guvernului nr. 2.139/2004 │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
󧓓. Declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte pentru ce │ │
│activitãţi solicitã alocaţia, pentru operatorii economici care au │ │
│declarate şi autorizate activitãţi prevãzute la pct. 3 alin. (3) din │ │
│procedurã │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
󧓔. Declaraţie pe propria rãspundere privind valoarea investiţiilor │ │
│efectuate din profit, pentru care se solicitã alocaţie financiarã în │ │
│cadrul Programului, în situaţia în care investiţia a fost efectuatã │ │
│parţial din profit │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
󧓕. Declaraţie pe propria rãspundere a solicitantului cã activul/ │ │
│activele achiziţionat/achiziţionate este/sunt nou/noi şi cã nu se │ │
│aplicã pentru acestea amortizare acceleratã conform Legii nr. 571/ │ │
� privind Codul fiscal,cu modificãrile şi completãrile ulterioare,│ │
│şi cã au fost puse în funcţiune pânã la 31 decembrie 2007 │ │
│(anexa nr. 3 la procedurã - pe suport hârtie şi CD) │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
󧓖. Angajamentul persoanei juridice solicitante de a raporta efectele│ │
│participãrii în Program pe o perioadã de 3 ani cãtre UIP din cadrul │ │
│OTIMMC, conform anexei nr. 6 la procedurã │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
󧓗. Copia buletinului de identitate/cãrţii de identitate al/a │ │
│reprezentantului legal │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
󧓘. Împuternicirea reprezentantului societãţii solicitante, care │ │
│semneazã documentele din cadrul Programului │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
󧓙. Copia buletinului de identitate/cãrţii de identitate al/a │ │
│împuternicitului │ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────┘

Reprezentantul legal/Împuternicitul operatorului economic
Numele .......................................... Ştampila
Funcţia .........................................
Semnãtura .......................................
Data semnãrii ...................................
___________
*) Fiecare ordin de platã va fi însoţit de extras de cont.
**) Fiecare facturã/declaraţie vamalã va fi însoţitã de documente de platã (chitanţe, ordine de platã şi extrase de cont, pe care se va marca suma corespunzãtoare achitatã).
***) Fişa de amortizare se ataşeazã la factura/declaraţia vamalã corespunzãtoare.



NOTĂ?:
Se va nota cu "X" în dreptul fiecãrui document numai dacã acesta este cuprins în dosar.
Solicitantul nu este obligat sã suporte nicio taxã din partea niciunei persoane sau instituţii care îl ajutã în completarea acestei cereri. Reprezentanţii OTIMMC şi MIMMCTPL pot discuta cu solicitanţii toate sau doar o parte din elementele acestei cereri, dar le este interzis sã completeze cererea în locul acestora.
OTIMMC nu îşi asumã rãspunderea pentru lipsa documentelor din cadrul dosarului, chiar dacã acestea au fost semnate ca fiind incluse în cuprinsul acestuia.


ANEXA 3
la procedurã
DECLARAŢIE PE PROPRIA RÃSPUNDERE


Subsemnatul/Subsemnata, ........................., identificat/identificatã
cu actul de identitate seria ....... nr. ......................., eliberat de
............................... la data de ................, cu domiciliul în
localitatea ...................., str. ............................ nr. ....,
bl. ...., sc. ....., ap. ...., sectorul/judeţul ............................,
în calitate de reprezentant legal al societãţii ............................,
declar pe propria rãspundere:
Activele achiziţionate în anul 2007 pentru care se solicitã alocaţie
financiarã nerambursabilã în cadrul Programului pentru sprijinirea
dezvoltãrii întreprinderilor mici şi mijlocii prin fonduri în limita sumelor
plãtite pentru profitul brut reinvestit:







┌────┬────────┬─────────────┬──────────┬────────┬────────┬──────────┬─────────┬──────────┐
│Nr. │Denumire│Clasificare │Factura/ │Valoare │Din care│Ordin de │Extras de│Observaţii│
│crt.│activ │potrivit │Declaraţie│fãrã TVA│achitat │platã/cec,│cont │ │
│ │ │Hotãrârii Gu-│vamalã/Nr.│ │din pro-│bilet la │ │ │
│ │ │vernului nr. │şi data │ │fit │ordin/Nr. │ │ │
│ │ 𗈖.139/2004 │ │ │ │şi data │ │ │
├────┼────────┼─────────────┼──────────┼────────┼────────┼──────────┼─────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼─────────────┼──────────┼────────┼────────┼──────────┼─────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────┴─────────────┴──────────┴────────┴────────┴──────────┴─────────┴──────────┘
- sunt noi;
- nu se aplicã pentru acestea amortizare acceleratã;
- au fost puse în funcţiune pânã la 31 decembrie 2007.

Semnãtura ..............
Ştampila ...............
Data ...................



ANEXA 4
la procedurã

DECLARAŢIE
privind încadrarea întreprinderii în categoria
întreprinderilor mici şi mijlocii


I. Datele de identificare ale întreprinderii
Denumirea întreprinderii ..................................................
Adresa sediului social ....................................................
Codul unic de înregistrare ................................................
Numele şi funcţia .........................................................
(preşedintele consiliului de administraţie, director
general sau echivalent)

II. Tipul întreprinderii
Indicaţi, dupã caz, tipul întreprinderii:
Întreprindere autonomã
În acest caz, datele din tabelul de mai jos sunt preluate doar din situaţia
economico-financiarã a întreprinderii solicitante. Se va completa doar
declaraţia, fãrã anexa nr. 5 la procedurã.
Întreprindere partenerã
Se va completa tabelul de mai jos pe baza rezultatelor calculelor efectuate
conform anexei nr. 5 la procedurã, precum şi a fişelor adiţionale care se vor
ataşa la declaraţie.
Întreprindere legatã
Se va completa tabelul de mai jos pe baza rezultatelor calculelor efectuate
conform anexei nr. 5 la procedurã, precum şi a fişelor adiţionale care se vor
ataşa la declaraţie.

III. Date utilizate pentru a se stabili categoria întreprinderii*1)
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Exerciţiul financiar de referinţã*2) │
├─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┤
│ Numãrul mediu anual de │ Cifra de afaceri anualã │ Active totale │
│ salariaţi │netã │ (lei/euro) │
│ │ (lei/euro) │ │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │
└─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘

Important: Precizaţi dacã, faţã de exerciţiul financiar Nu
anterior, datele financiare au înregistrat modificãri Da (În acest caz se
care determinã încadrarea întreprinderii într-o altã va completa şi se va
categorie (respectiv microîntreprindere, întreprindere ataşa o declaraţie
micã, mijlocie sau mare). referitoare la
exerciţiul financiar
anterior.)

Semnãtura .............................................
(numele şi funcţia semnatarului autorizat
sã reprezinte întreprinderea)

Declar pe propria rãspundere cã datele din aceastã declaraţie şi din anexe
sunt conforme cu realitatea.

Data întocmirii ...................... Ştampila
Semnãtura ............................


__________
*1) Datele sunt calculate în conformitate cu <>art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2006 .
*2) Datele cu privire la numãrul mediu anual de salariaţi, cifra de afaceri anualã netã şi activele totale sunt cele realizate în ultimul exerciţiu financiar, raportate în situaţiile financiare anuale aprobate de acţionari sau asociaţi.


ANEXA 5
la procedurã
CALCULUL
pentru întreprinderile partenere sau legate

Secţiunile care trebuie incluse, dupã caz:
- secţiunea A, dacã întreprinderea solicitantã are cel puţin o întreprindere partenerã (precum şi orice fişe adiţionale);
- secţiunea B, dacã întreprinderea solicitantã este legatã cu cel puţin o întreprindere (precum şi orice fişe adiţionale).
Calculul pentru tipurile de întreprinderi partenere sau legate


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Perioada de referinţã │
├────────────────────────────────┬─────────────┬────────────────┬────────────┤
│ │Numãrul mediu│Cifra de afaceri│Total active│
│ │anual de │ anualã netã │ (lei/euro) │
│ │salariaţi │ (lei/euro) │ │
├────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┤
𗈕. Datele*1)întreprinderii │ │ │ │
│solicitante sau din situaţiile │ │ │ │
│financiare anuale consolidate │ │ │ │
│(se vor introduce datele din │ │ │ │
│tabelul B1 din secţiunea B*2) │ │ │ │
├────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┤
𗈖. Datele cumulate*1)în mod │ │ │ │
│proporţional ale tuturor între- │ │ │ │
│prinderilor partenere, dacã este│ │ │ │
│cazul (se vor introduce datele │ │ │ │
│din secţiunea A) │ │ │ │
├────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┤
𗈗. Datele cumulate ale tuturor │ │ │ │
│întreprinderilor legate*1) │ │ │ │
│(dacã existã), dacã nu au fost │ │ │ │
│deja incluse prin consolidare la│ │ │ │
│pct. 1 din acest tabel (se vor │ │ │ │
│introduce datele din tabelul B2 │ │ │ │
│din secţiunea B) │ │ │ │
├────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┤
│TOTAL: │ │ │ │
└────────────────────────────────┴─────────────┴────────────────┴────────────┘



Datele incluse în secţiunea "Total" din tabel trebuie introduse în tabelul "Date utilizate pentru a se stabili categoria întreprinderii", prevãzut în anexa nr. 4 la procedurã.

SECŢIUNEA A
Întreprinderi partenere

Pentru fiecare întreprindere pentru care a fost completatã "fişa de parteneriat" (câte o fişã pentru fiecare întreprindere partenerã a întreprinderii solicitante şi pentru orice întreprindere partenerã a oricãrei întreprinderi legate, ale cãrei date nu au fost încã incluse în situaţiile financiare anuale consolidate ale acelei întreprinderi legate), datele din aceastã fişã de parteneriat trebuie sã fie introduse în tabelul de mai jos.
Date de identificare şi date financiare preliminare
Tabelul A1




┌───────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┐
│ Întreprinderea partenerã - Date de identificare │Numãrul │Cifra de │Activele │
├──────────┬──────────┬──────────┬──────────────────────┤mediu │afaceri │totale │
│Numele sau│ Adresa │Codul unic│ Numele şi prenumele │anual de │anualã │(mii lei/ │
│denumirea │ sediului │ de │preşedintelui Consi- │salariaţi │netã │mii euro) │
│întreprin-│ social │înregis- │liului de administra- │ │(mii lei/ │ │
│derii │ │trare │ţie, directorului ge- │ │mii euro) │ │
│ │ │ │neral sau echivalent │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼──────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼──────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼──────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 3. │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼──────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 4. │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼──────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 5. │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼──────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 6. │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼──────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 7. │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼──────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 8. │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼──────────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ TOTAL: │ │ │ │ │ │ │
└──────────┴──────────┴──────────┴──────────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┘



NOTĂ?:
Aceste date sunt rezultatul unui calcul proporţional efectuat pe baza "fişei de parteneriat", pentru fiecare întreprindere cu care întreprinderea solicitantã este direct sau indirect partenerã.
Datele introduse în secţiunea "Total" vor fi introduse la pct. 2 din tabelul "Calculul pentru tipurile de întreprinderi partenere sau legate" (referitor la întreprinderile partenere).
Aceste date rezultã din situaţiile financiare anuale consolidate şi din alte date ale întreprinderii partenere, dacã existã, la care se adaugã în proporţie de 100% datele întreprinderilor care sunt legate cu aceastã întreprindere partenerã, în cazul în care acestea nu au fost deja incluse în situaţiile financiare anuale consolidate ale întreprinderii partenere. Dacã este necesar, adãugaţi "fişe privind legãtura dintre întreprinderi" pentru întreprinderile care nu au fost deja incluse în situaţiile financiare anuale consolidate.
___________
*1) Datele cu privire la numãrul mediu anual de salariaţi, cifra de afaceri anualã netã şi activele totale sunt cele realizate în ultimul exerciţiu financiar, raportate în situaţiile financiare anuale aprobate de acţionari sau de asociaţi. În cazul întreprinderilor nou-înfiinţate, datele cu privire la numãrul mediu anual de salariaţi, cifra de afaceri anualã netã şi activele totale se determinã şi se declarã pe propria rãspundere.
*2) Datele întreprinderii, inclusiv numãrul mediu anual de salariaţi, sunt determinate pe baza situaţiilor financiare anuale şi a datelor întreprinderii sau, atunci când este cazul, pe baza situaţiilor financiare anuale consolidate ale întreprinderii ori a situaţiilor financiare anuale consolidate în care întreprinderea este inclusã.


FIŞA DE PARTENERIAT


1. Date de identificare ale întreprinderii
Denumirea întreprinderii .................................................
Adresa sediului social ...................................................
Codul unic de înregistrare ...............................................
Numele şi funcţia ........................................................
(preşedintelui consiliului de administraţie,
directorului general sau echivalent)

2. Date referitoare la întreprinderea partenerã
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Perioada de referinţã │
├────────────────────────────────┬─────────────┬────────────────┬────────────┤
│ │Numãrul mediu│Cifra de afaceri│ Activele │
│ │anual de │ anualã netã │ totale │
│ │salariaţi*1) │ (lei/euro) │ (lei/euro) │
├────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┤
│TOTAL: │ │ │ │
└────────────────────────────────┴─────────────┴────────────────┴────────────┘

NOTÃ:
Aceste date rezultã din conturile sau alte date ale întreprinderii
partenere, consolidate, dacã existã. La acestea se adaugã în procent de 100%
datele întreprinderilor care sunt legate de aceastã întreprindere partenerã,
dacã datele din conturile consolidate ale întreprinderilor legate au fost
deja incluse prin consolidare în conturile întreprinderii partenere. Dacã
este necesar se va adãuga "fişa întreprinderii legate" pentru întreprinderile
care nu au fost încã incluse prin consolidare.
3. Calculul proporţional
a) Indicaţi exact proporţia deţinutã*2) de întreprinderea solicitantã (sau
de întreprinderea legatã prin intermediul cãreia se stabileşte legãtura de
parteneriat) în întreprinderea partenerã la care se referã aceastã fişã:
...........................................................................
Indicaţi, de asemenea, proporţia deţinutã de întreprinderea partenerã, la
care se referã aceastã fişã, din capitalul social al întreprinderii
solicitante (sau în întreprinderea legatã):
...........................................................................
...........................................................................
b) Introduceţi în tabelul de mai jos rezultatul calculului proporţional
obţinut prin aplicarea celui mai mare dintre procentele la care se face
referire la lit. a) la datele introduse în tabelul de la pct. 2.
Tabelul de parteneriat - A2
┌────────────────────────────────┬─────────────┬────────────────┬────────────┐
│ Procent │Numãrul mediu│Cifra de afaceri│ Activele │
│ │anual de │ anualã netã │ totale*3) │
│ │salariaţi │(mii lei/ │(mii lei/ │
│ │ │mii euro) │mii euro) │
├────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┤
│Valoarea rezultatã în urma │ │ │ │
│aplicãrii celui mai mare procent│ │ │ │
│la datele introduse în tabelul │ │ │ │
│de la pct. 2 │ │ │ │
└────────────────────────────────┴─────────────┴────────────────┴────────────┘

Aceste date se vor introduce în tabelul A1.



SECŢIUNEA B
Întreprinderi legate

1. Determinarea situaţiei aplicabile întreprinderii care solicitã încadrarea în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii:
Cazul 1: Întreprinderea solicitantã ţine situaţii financiare anuale consolidate sau este inclusã în situaţiile financiare anuale consolidate ale unei alte întreprinderi (tabelul B1).
Cazul 2: Întreprinderea solicitantã sau una ori mai multe întreprinderi legate nu întocmeşte/întocmesc ori nu este/nu sunt inclusã/incluse în situaţiile financiare anuale consolidate (tabelul B2).

NOTÃ:
Datele întreprinderilor legate cu întreprinderea solicitantã derivã din situaţiile financiare anuale şi din alte date ale acestora, consolidate dacã este cazul. La acestea se adaugã în mod proporţional datele oricãrei eventuale întreprinderi partenere a acelei întreprinderi legate, situatã imediat în aval sau în amonte, dacã nu a fost deja inclusã prin consolidare*4).
__________
*1) În cazul în care în situaţiile financiare anuale consolidate nu existã date privind numãrul de personal, calculul se face prin cumularea datelor de la întreprinderile legate.
*2) Procentul din capitalul social sau din drepturile de vot deţinute, oricare dintre aceste procente este mai mare. La acesta trebuie cumulatã proporţia deţinutã de fiecare întreprindere legatã în aceeaşi întreprindere partenerã.
*3) Active totale reprezintã activele imobilizate plus activele circulante plus cheltuielile în avans.
*4) Definiţia întreprinderii legate din <>Ordonanţa Guvernului nr. 27/2006 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţãrii şi dezvoltãrii întreprinderilor mici şi mijlocii, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 175/2006 .

2. Metode de calcul pentru fiecare caz
Cazul 1: Situaţiile financiare anuale consolidate reprezintã baza de calcul. Se va completa tabelul B1 de mai jos.
Tabelul B1


┌────────────────────────────────┬─────────────┬────────────────┬────────────┐
│ Procent │Numãrul mediu│Cifra de afaceri│ Activele │
│ │anual de │ anualã netã │ totale │
│ │salariaţi*5) │(mii lei/ │(mii lei/ │
│ │ │mii euro) │mii euro) │
├────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┤
│TOTAL: │ │ │ │
└────────────────────────────────┴─────────────┴────────────────┴────────────┘

Datele introduse în secţiunea "Total" din tabelul de mai sus se vor
introduce la pct. 1 din tabelul "Calculul pentru tipurile de întreprinderi
partenere sau legate".

┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Identificarea întreprinderilor incluse prin consolidare │
├──────────────────┬──────────────────┬───────────────────┬──────────────────┤
│Întreprinderea │ Adresa sediului │ Codul unic de │Numele şi prenume-│
│legatã (denumire/ │ social │ înregistrare │le preşedintelui │
│date de identifi- │ │ │consiliului de │
│care │ │ │administraţie, │
│ │ │ │directorului gene-│
│ │ │ │ral sau echivalent│
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ A. │ │ │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ B. │ │ │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ C. │ │ │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ D. │ │ │ │
├──────────────────┼──────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ E. │ │ │ │
└──────────────────┴──────────────────┴───────────────────┴──────────────────┘

NOTÃ:
Întreprinderile partenere ale unei întreprinderi legate, care nu au fost
încã incluse în situaţiile financiare anuale consolidate, sunt considerate
partenere directe ale întreprinderii solicitante. Datele aferente acestora şi
o "fişã de parteneriat" trebuie adãugate la secţiunea A.

Cazul 2: Pentru fiecare întreprindere legatã (inclusiv prin intermediul
altor întreprinderi legate) se va completa o "fişã privind legãtura dintre
întreprinderi" şi se vor adãuga datele din situaţiile financiare anuale ale
tuturor întreprinderilor legate, prin completarea tabelului B2 de mai jos.

Tabelul B2
┌────────────────────────────────┬─────────────┬────────────────┬────────────┐
│ Întreprinderea numãrul: │Numãrul mediu│Cifra de afaceri│ Activele │
│ │anual de │ anualã netã │ totale │
│ │salariaţi │(mii lei/ │(mii lei/ │
│ │ │mii euro) │mii euro) │
├────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┤
𗈕.*) │ │ │ │
├────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┤
𗈖.*) │ │ │ │
├────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┤
𗈗.*) │ │ │ │
├────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┤
𗈘.*) │ │ │ │
├────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┤
𗈙.*) │ │ │ │
├────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┤
│TOTAL: │ │ │ │
└────────────────────────────────┴─────────────┴────────────────┴────────────┘

NOTÃ:
Datele rezultate în secţiunea "Total" din tabelul de mai sus se vor
introduce la pct. 3 din tabelul "Calculul pentru tipurile de întreprinderi
partenere sau legate" (privind întreprinderile legate).


___________
*5) În cazul în care în situaţiile financiare anuale consolidate nu existã date privind numãrul de personal, calculul se face prin cumularea datelor de la întreprinderile legate.
*) Ataşaţi câte o "fişã privind legãtura dintre întreprinderi" pentru fiecare întreprindere.


FIŞA
privind legãtura dintre întreprinderi nr.
.............. din tabelul B2, secţiunea B

(numai pentru întreprinderile legate care nu sunt
incluse în situaţiile financiare anuale consolidate)


1. Date de identificare ale întreprinderii
Denumirea întreprinderii ..................................................
Adresa sediului social ....................................................
Codul unic de înregistrare ................................................
Numele, prenumele şi funcţia ..............................................
(preşedintelui consiliului de administraţie,
directorului general sau echivalent)

2. Date referitoare la întreprindere
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Perioada de referinţã │
├────────────────────────────────┬─────────────┬────────────────┬────────────┤
│ │Numãrul mediu│Cifra de afaceri│ Activele │
│ │anual de │ anualã netã │ totale │
│ │salariaţi*6) │(mii lei/ │(mii lei/ │
│ │ │mii euro) │mii euro) │
├────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┤
│TOTAL: │ │ │ │
└────────────────────────────────┴─────────────┴────────────────┴────────────┘


Datele trebuie introduse în tabelul B2 din secţiunea B.

NOTÃ:
Datele întreprinderilor legate cu întreprinderea solicitantã sunt extrase din situaţiile financiare anuale şi din alte date aferente acestora, consolidate, dacã este cazul. La acestea se adaugã în mod proporţional datele oricãrei eventuale întreprinderi partenere ale întreprinderii legate, situatã imediat în aval sau în amonte de aceasta, dacã nu au fost deja incluse în situaţiile financiare anuale consolidate.
Acest tip de întreprinderi partenere sunt considerate ca fiind întreprinderi direct partenere cu întreprinderea solicitantã. Datele aferente acestora şi "fişa de parteneriat" trebuie introduse în secţiunea A.
__________
*6) În cazul în care în situaţiile financiare anuale consolidate nu existã date privind numãrul mediu anual de salariaţi, calculul se face prin cumularea datelor de la întreprinderile legate.


ANEXA 6
la procedurã
FORMULAR DE RAPORTARE TEHNICÃ *)
pentru Programul pentru sprijinirea
dezvoltãrii întreprinderilor mici şi mijlocii prin fonduri
în limita sumelor plãtite pentru impozitul pe profitul reinvestit

(Se completeazã toate rubricile în limba românã, prin tehnoredactare.)


Perioada pentru raportare: anul ..................
Datele de identificare ale societãţii:
Denumirea societãţii comerciale ...........................................
Adresa ....................................................................
Telefon ..............., fax ..............., e-mail ......................
Data înregistrãrii societãţii comerciale ..................................
Numãrul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului ................
Codul unic de înregistrare ................................................
Am obţinut alocaţie financiarã nerambursabilã în valoare de ..............,
în baza Contractului de finanţare nr. ...../zz.ll..
Date de raportare tehnicã:
- cifra de afaceri ......................... lei;
- profitul brut ............................... lei;
- ponderea valorii investiţiei finanţate din profit în totalul cifrei de
afaceri .............................%;
- numãrul mediu scriptic anual de personal ...............................
Subsemnatul/Subsemnata, ........................., identificat/identificatã
cu actul de identitate seria ............ nr. .................., eliberat de
................. la data de .................., cu domiciliul în localitatea
................, str. ............ nr. ...., bl. ...., sc. ....., ap. .....,
sectorul/judeţul ................, în calitate de reprezentant legal al
societãţii ..........................., declar pe propria rãspundere cã toate
informaţiile furnizate şi consemnate în prezentul formular sunt corecte şi
complete.

Reprezentantul legal/Împuternicitul operatorului economic
Numele................................. Ştampila
Semnãtura .............................
Funcţia ...............................
Data semnãrii .........................


_____________
*) Transmiterea formularului este obligatorie pentru toţi beneficiarii de alocaţii financiare nerambursabile în cadrul Programului, pentru o perioadã de 3 ani, începând cu anul urmãtor acordãrii alocaţiei financiare de cãtre OTIMMC.


ANEXA 7
la procedurã

LISTA
oficiilor teritoriale ale întreprinderilor mici şi mijlocii şi cooperaţie


┌────┬───────────────────────────┬─────────────────────┬─────────────────────┐
│Nr. │ OTIMMC │ Adresa │ Telefon/Fax │
│crt.│ (Judeţe arondate) │ │ │
├────┼───────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│ 1. │BRAŞOV │Str. Prahova nr. 2, �-434154 │
│ │Argeş │Braşov, C.P.500209 �.434.155 │
│ │Prahova │ │oficiubrasov@mimmc.ro│
├────┼───────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│ 2. │CLUJ │Str. Horea nr. 13, �-487.224 │
│ │Alba │Cluj-Napoca, �-487.244 │
│ │Sãlaj │C.P.400174 │oficiucluj@mimmc.ro │
├────┼───────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│ 3. │CONSTANŢA │Bd. Tomis nr. 79-81, �-661.253 │
│ │Cãlãraşi │et.1, cod 900669, �-661.254 │
│ │Ialomiţa │Constanţa, C.P.900669│oficiuconstanta@ │
│ │Tulcea │ │mimmc.ro │
├────┼───────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│ 4. │CRAIOVA │Str. Sfinţii Apostoli�-510785 │
│ │Dolj │nr. 72, Craiova, │oficiucraiova@ │
│ │Gorj │C.P.200501 │mimmc.ro │
│ │Mehedinţi │ │ │
│ │Olt │ │ │
│ │Vâlcea │ │ │
├────┼───────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│ 5. │GALAŢI │Str. Prelungirea �-416610 │
│ │Vrancea │Traian nr. 1, �.416.690 │
│ │Buzãu │bl. Pescãruş, │oficiugalati@mimmc.ro│
│ │Brãila │tronson C, parter, │ │
│ │ │Galaţi, C.P.800037 │ │
├────┼───────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│ 6. │IAŞI │Str. Doamna Elena �-261101 │
│ │Bacãu │nr. 61A, et. 2, Iaşi,�-805078 │
│ │Botoşani │C.P.700398 �-805079 │
│ │Neamţ │ │oficiuiasi@mimmc.ro │
│ │Suceava │ │ │
│ │Vaslui │ │ │
├────┼───────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│ 7. │TÂRGU MUREŞ │Piaţa Victoriei nr.5,�-311.660 │
│ │Bistriţa-Nãsãud │et. 2, Târgu Mureş, │oficiutgmures@ │
│ │Covasna │C.P.540029 │mimmc.ro │
│ │Harghita │ │ │
│ │Mureş │ │ │
│ │Sibiu │ │ │
├────┼───────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│ 8. │TIMIŞOARA │Bd. Revoluţiei nr. 8,�-292.739 │
│ │Arad │Timişoara, C.P.300024�-292.767 │
│ │Caraş-Severin │ │oficiutimisoara@ │
│ │Hunedoara │ │mimmc.ro │
│ │Timiş │ │ │
├────┼───────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│ 9. │TÂRGOVIŞTE │Str. Radu de la �.100.523 │
│ │Dâmboviţa │Afumaţi nr. 1, �.222.135 │
│ │Giurgiu │H CP 130056 │oficiutargoviste@ │
│ │Teleorman │ │mimmc.ro │
├────┼───────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
󧓒. │SATU MARE │Str. Decebal nr. 4, �.711.241 │
│ │Bihor │et. 1, cam 113-114, �.711.240 │
│ │Maramureş │Satu Mare │oficiusm@mimmc.ro │
├────┼───────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
󧓓. │BUCUREŞTI │Str. Vitejilor nr.33,�.012.705 │
│ │Ilfov │et. 2, sectorul 3, �.012.703 │
│ │ │Bucureşti,C.P. 031525│oficiubucuresti@ │
│ │ │ │mimmc.ro │
└────┴───────────────────────────┴─────────────────────┴─────────────────────┘




ANEXA 8
la procedurã

CONTRACT DE FINANŢARE
Nr. ......... din ..............

În conformitate cu prevederile Ordinului ministrului pentru întreprinderi mici şi mijlocii, comerţ, turism şi profesii liberale nr. 725/2008 privind aprobarea Procedurii de implementare a Programului pentru sprijinirea dezvoltãrii întreprinderilor mici şi mijlocii prin fonduri în limita sumelor plãtite pentru profitul brut reinvestit, care se finanţeazã din bugetul MIMMCTPL, se încheie prezentul contract de finanţare între:
Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie ........................................, cu sediul în ................, str. ................. nr. ......., sectorul ......., tel. ................, fax ................., cont nr. RO .................... TREZ ...................., deschis la Trezoreria ..................., reprezentat prin director executiv .............................., în calitate de administrator de Program,
şi
....................., cu sediul în ............................., tel. ......................, fax ....................., înregistratã sub nr. .................. la oficiul registrului comerţului, cod fiscal nr. ............, cont curent nr. ..........................., reprezentatã prin director general (director).............. şi director economic (contabil-şef)........, în calitate de ..........., denumitã în continuare beneficiar.
I. Obiectul contractului
Art. 1. - Obiectul contractului îl reprezintã ajutorul financiar nerambursabil acordat de la bugetul de stat prin Programul pentru sprijinirea dezvoltãrii întreprinderilor mici şi mijlocii prin fonduri în limita sumelor plãtite pentru profitul brut reinvestit, denumit în continuare Program, administrat de cãtre Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie ............. .
Art. 2. - Beneficiarul va primi ajutorul financiar în termenii şi în condiţiile stipulate în prezentul contract şi în procedura de implementare a Programului.
II. Durata contractului
Art. 3. - (1) Durata de executare a contractului este de 3 (trei) ani de la data semnãrii contractului de ambele pãrţi.
(2) Termenul-limitã pentru depunerea documentaţiei de eliberare a alocaţiei financiare nerambursabile este 1 octombrie 2008.
III. Finanţare
Art. 4. - Costul eligibil al Programului este de .......... şi reprezintã 16% din sumele cheltuite în anul 2007, din profit, dar nu mai mult de 100 mii lei, pentru achiziţionarea de active corporale şi necorporale, prevãzute la pct. 4 din procedura de implementare a Programului, facturate, achitate integral şi puse în funcţiune în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2007, conform anexei nr. 1 la contract.
IV. Modalitãţile de platã
Art. 5. - Pe baza documentelor justificative (originalul şi o copie de pe dosarul transmis de beneficiar şi contractul de finanţare în original), administratorul va dispune virarea ajutorului financiar în contul deschis de beneficiar în acest scop la Trezoreria ..............., în contul ROxxTREZxxx5070xxxxxxxxx;
Art. 6. - Virarea ajutorului financiar nerambursabil în contul deschis de beneficiar în acest scop se efectueazã în termen de maximum 25 de zile lucrãtoare de la expirarea termenului prevãzut la pct. 8.5.din procedura de implementare a Programului, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2008.
V. Drepturi şi obligaţii
Art. 7. - Administratorul:
- va asigura finanţarea proiectului în condiţiile contractului şi în limita fondurilor aprobate pentru Program, cuprinse în bugetul anual al acestuia;
- va urmãri îndeplinirea etapelor prevãzute în contract;
- va monitoriza realizarea prevederilor Programului.
Art. 8. - Beneficiarul:
- va pune la dispoziţia administratorului toate documentele prevãzute de procedura de implementare a Programului. Administratorul poate cere oricând informaţii suplimentare ce trebuie furnizate în cel mult 10 zile de la solicitarea acestora;
- este obligat sã respecte toate condiţiile prevãzute în procedura de implementare a Programului.
VI. Rãspunderea contractualã
Art. 9. - Administratorul nu rãspunde, în nicio situaţie şi pentru niciun motiv, pentru pagubele sau prejudiciile suferite de personalul sau proprietatea beneficiarului în timpul derulãrii contractului şi nici nu poate accepta vreo pretenţie de compensare sau cerere de platã legate de aceste situaţii.
Art. 10. - Contractul angajeazã rãspunderea solidarã a beneficiarului şi succesorilor sãi pe de o parte, iar pe de altã parte a administratorului şi succesorilor acestuia.
Art. 11. - În cazul în care prin bugetul de stat nu se acoperã sumele necesare finanţãrii proiectului, administratorul este exonerat de orice rãspundere.
Art. 12. - Administratorul este descãrcat de orice rãspundere asociatã oricãrei pretenţii sau acţiuni cauzate de încãlcarea regulilor, reglementãrilor sau legislaţiei de cãtre beneficiar, angajaţii acestuia sau de persoanele care rãspund de aceşti angajaţi, precum şi ca urmare a încãlcãrii drepturilor aparţinând terţelor pãrţi.
Art. 13. - Beneficiarul îşi asumã responsabilitatea în faţa terţelor pãrţi, inclusiv rãspunderea pentru fapte sau prejudicii de orice fel cauzate de acesta în limita derulãrii contractului.
Art. 14. - Reprezentanţii MIMMCTPL şi cei ai oficiilor teritoriale pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi cooperaţie (OTIMMC), în calitate de administrator, au dreptul sã verifice atât la sediul operatorilor economici, cât şi al furnizorilor veridicitatea şi conformitatea declaraţiilor, activitãţilor şi cheltuielilor fãcute în cadrul Programului. Beneficiarul alocaţiei trebuie sã accepte şi sã faciliteze controlul reprezentantului MIMMCTPL şi OTIMMC asupra utilizãrii alocaţiei financiare nerambursabile acordate prin Program.
Art. 15. - În cazul în care în urma controalelor efectuate de reprezentanţii MIMMCTPL şi OTIMMC sau la sesizarea organelor de control abilitate ale statului se constatã cã beneficiarii au fãcut declaraţii incomplete şi/sau neconforme cu realitatea pentru a obţine alocaţia financiarã nerambursabilã, aceştia au obligaţia de a rambursa sumele primite, actualizate cu dobânzile şi penalitãţile aferente, calculate la data constatãrii.
VII. Conflictul de interese
Art. 16. - Beneficiarul se angajeazã sã ia toate mãsurile necesare pentru a evita conflictele de interese şi va informa imediat administratorul despre orice situaţie care cauzeazã sau ar putea cauza un asemenea conflict.
VIII. Clauza de confidenţialitate
Art. 17. - Pãrţile convin cã termenele şi clauzele prezentului contract sunt confidenţiale, fiecare dintre pãrţi obligându-se sã nu transmitã terţilor documente, date sau informaţii rezultate din derularea acestuia, cu excepţia cazului în care informaţiile sunt furnizate organelor abilitate ale statului în exercitarea atribuţiilor ce le revin.
Art. 18. - Pãrţile se obligã sã nu dezvãluie, pe durata contractului, şi nici sã utilizeze vreo informaţie confidenţialã sau secretã obţinutã pe parcursul contractului, în legãturã cu cealaltã parte.
Art. 19. - În înţelesul prezentului contract, informaţii confidenţiale sau secrete includ datele referitoare la informaţiile prevãzute în situaţiile financiare ale beneficiarului, aşa cum sunt ele prezentate în documentele contabile depuse.
Art. 20. - Pãrţile vor lua mãsurile care se impun pentru respectarea de cãtre personalul propriu a prevederilor art. 16 şi 17.
IX. Modificarea contractului
Art. 21. - Orice modificare a prezentului contract se face prin act adiţional, parte integrantã din contract.
Art. 22. - Valoarea totalã a contractului poate fi modificatã de cãtre administrator, dar numai în sensul diminuãrii în cazul constatãrii nerespectãrii de cãtre beneficiar a clauzelor contractului sau în cazul cererii exprese a beneficiarului.
X. Încetarea contractului
Art. 23. - Contractul înceteazã de drept:
- la data încetãrii finanţãrii prin bugetul de stat;
- la data intervenţiei unei hotãrâri de autoritate;
- la termenul prevãzut în contract.
Art. 24. - Contractul poate înceta prin reziliere la iniţiativa administratorului, fãrã acordarea niciunui preaviz, fãrã a plãti niciun fel de compensaţie şi fãrã nicio altã formalitate, atunci când beneficiarul:
a) nu îşi îndeplineşte oricare dintre obligaţiile asumate prin contract;
b) este declarat insolvabil, intrã în reorganizare judiciarã sau în stare de insolvabilitate;
c) se constatã cã a fãcut declaraţii false sau incomplete pentru a obţine finanţarea prevãzutã în contract ori furnizeazã rapoarte ce nu reprezintã realitatea;
d) comite nereguli de ordin financiar sau acte de corupţie în legãturã cu proiectul, stabilite printr-o hotãrâre judecãtoreascã definitivã.
Art. 25. - Rezilierea contractului conduce la excluderea beneficiarului de la posibilitatea de a beneficia de sprijin financiar de la bugetul de stat în cadrul Programului pe o perioadã de 24 de luni de la data constatãrii neîndeplinirii condiţiilor care au condus la încetarea contractului şi la restituirea în întregime a sumelor de care a beneficiat, actualizate la data rezilierii.
XI. Legea aplicabilã şi soluţionarea litigiilor
Art. 26. - Prezentul contract se supune legislaţiei româneşti.
Art. 27. - Eventualele litigii ivite în legãturã cu prezentul contract vor fi soluţionate pe cale amiabilã. În cazul în care acest lucru nu este posibil, litigiul va fi adus spre soluţionare instanţei judecãtoreşti competente.
XII. Forţa majorã
Art. 28. - Forţa majorã exonereazã pãrţile de rãspundere în cazul imposibilitãţii derulãrii contractului, executãrii necorespunzãtoare sau cu întârziere a obligaţiilor asumate prin prezentul contract.
Art. 29. - Prin forţã majorã se înţelege un eveniment independent de voinţa pãrţilor, imprevizibil ori insurmontabil, apãrut dupã încheierea contractului, care împiedicã pãrţile sã îşi execute obligaţiile asumate.
Art. 30. - Cazurile de forţã majorã vor fi certificate de cãtre camera de comerţ şi industrie din judeţul în care îşi are sediul OTIMMC, în condiţiile legii.
Art. 31. - Partea care invocã forţa majorã este obligatã sã notifice celeilalte pãrţi în termen de 5 zile, prin fax/scrisoare recomandatã, existenţa şi data de începere a evenimentului sau împrejurãrile considerate ca forţã majorã, fiind obligatã sã ia toate mãsurile posibile pentru limitarea consecinţelor produse de un asemenea caz.
XIII. Dispoziţii finale
Art. 32. - Prezentul contract reprezintã voinţa pãrţilor şi înlãturã orice altã înţelegere verbalã dintre acestea, anterioarã sau ulterioarã lui.
Art. 33. - Prezentul contract se completeazã cu prevederile Ordinului ministrului pentru întreprinderi mici şi mijlocii, comerţ, turism şi profesii liberale nr. 725/2008.
Contractul a fost încheiat în 4 exemplare originale, 3 exemplare pentru administratorul de Program şi un exemplar pentru beneficiar, fiecare având aceeaşi valoare, semnate de reprezentanţii legali ai celor douã pãrţi contractante.
Prezentul contract s-a încheiat azi, .................. .


┌──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│Oficiul Teritorial pentru │ Beneficiar (S.C. ................), │
│Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi │ │
│Cooperaţie, │ │
│ ............................. │ .................................. │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ Director executiv, │ Reprezentant legal, │
│ ............................. │ .................................. │
│(numele şi prenumele în clar, │(numele şi prenumele în clar, │
│semnãtura şi ştampila) │semnãtura şi ştampila) │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ Control financiar preventiv propriu, │ Director economic, │
│ ............................. │ .................................. │
│(numele şi prenumele în clar, │(numele şi prenumele în clar, │
│semnãtura şi ştampila) │semnãtura şi ştampila) │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ CEJRU, │ │
│ ............................. │ │
│(numele şi prenumele în clar, │ │
│semnãtura şi ştampila) │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ Coordonator UIP, │ │
│ ............................. │ │
│(numele şi prenumele în clar, │ │
│semnãtura şi ştampila) │ │
└──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘




ANEXĂ?
la contractul de finanţare


OTIMMC ................................., în calitate de administrator al
Programului, alocã suma de ................. lei pentru ....................,
cu sediul în ....................., tel. .................., fax ...........,
înregistratã sub nr. ................. la oficiul registrului comerţului, cod
fiscal nr. ...................., profit net în anul 2007 ...................,
din care utilizat pentru dezvoltare ............................., impozit pe
profit plãtit în anul 2007 .............................; suma reprezintã 16%
din valoarea urmãtoarelor active achiziţionate din profit în anul 2007:

┌────┬─────────┬───────────┬──────────┬───────┬────────┬────────┬──────┬──────┐
│Nr. │Denumirea│Clasificare│Facturã/ │Valoare│Din care│Ordin de│Extras│Alocat│
│crt.│activului│conform │Declaraţie│fãrã │achitat │platã/ │de │ │
│ │ │Hotãrârii │vamalã/Nr.│TVA │din │cec, │cont │ │
│ │ │Guvernului │şi data │ │profit │bilet la│ │ │
│ │ │nr. 2.139/ │ │ │ │ordin/ │ │ │
│ │ � │ │ │ │Nr. şi │ │ │
│ │ │ │ │ │ │data │ │ │
├────┼─────────┼───────────┼──────────┼───────┼────────┼────────┼──────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───────────┼──────────┼───────┼────────┼────────┼──────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────┴───────────┴──────────┴───────┴────────┴────────┴──────┴──────┘

Aministrator, Beneficiar,
.................... .....................



----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016