Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 27 octombrie 2005  privind consultarea utilizatorilor de apa, riveranilor si publicului la luarea deciziilor in domeniul gospodaririi apelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 27 octombrie 2005 privind consultarea utilizatorilor de apa, riveranilor si publicului la luarea deciziilor in domeniul gospodaririi apelor

EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI SI GOSPODARIRII APELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 984 din 7 noiembrie 2005
PROCEDURA din 27 octombrie 2005
privind consultarea utilizatorilor de apa, riveranilor şi publicului la luarea deciziilor în domeniul gospodãririi apelor
EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI ŞI GOSPODÃRIRII APELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 984 din 7 noiembrie 2005

CAP. I
Dispoziţii generale

Prezenta procedura stabileşte principiile, condiţiile, regulile şi mecanismele privind consultarea şi participarea utilizatorilor de apa, riveranilor şi publicului la luarea deciziilor în domeniul gospodãririi apelor în aplicarea <>Legii apelor nr. 107/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Dispoziţiile prezentei proceduri se aplica autoritãţilor, instituţiilor publice şi comitetelor de bazin.
ART. 1
Consultarea utilizatorilor de apa, riveranilor şi publicului şi încurajarea participãrii active a acestora la luarea deciziei în domeniul gospodãririi apelor reprezintã o obligaţie în procesul transpunerii Directivei-cadru pentru apa 60/2000/EC .

CAP. II
Principii

ART. 2
Consultarea utilizatorilor de apa, riveranilor şi publicului şi încurajarea participãrii active a acestora la luarea deciziei în domeniul gospodãririi apelor se fac cu respectarea urmãtoarelor principii:
a) consultarea utilizatorilor de apa, riveranilor şi publicului va fi asigurata de Ministerul Mediului şi Gospodãririi Apelor, de Administraţia Nationala "Apele Romane" şi de comitetele de bazin, dupã caz; aceasta trebuie sa aibã loc într-o etapa anterioarã elaborãrii deciziilor, la un nivel în care opţiunile sunt încã deschise, iar influenta utilizatorilor de apa, a riveranilor şi a publicului poate fi exercitatã;
b) participarea activa a utilizatorilor de apa, a riveranilor şi a publicului va fi incurajata, astfel încât aceştia sa îşi aducã o contribuţie activa la luarea mãsurilor în domeniul gospodãririi apelor.

CAP. III
Condiţii privind participarea publicului în activitatea de consultare

ART. 3
Consultarea utilizatorilor de apa, a riveranilor şi a publicului şi încurajarea participãrii active a acestora la luarea deciziei în domeniul gospodãririi apelor se fac cu respectarea prevederilor <>Legii nr. 107/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Ordinului ministrului mediului şi gospodãririi apelor nr. 1.012/2005 pentru aprobarea Procedurii privind mecanismul de acces la informaţiile de interes public privind gospodãrirea apelor.

CAP. IV
Reguli de consultare

ART. 4
(1) În sensul prezentei proceduri, sunt obligatorii consultarea utilizatorilor de apa, riveranilor şi publicului şi încurajarea participãrii active a acestora la luarea deciziilor în domeniul gospodãririi apelor, cu privire la:
a) calendarul şi programul de lucru, incluzând procedura de consultare, cu cel puţin 3 ani înainte de data prevãzutã pentru aprobarea schemei directoare actualizate;
b) sinteza problemelor care exista în bazin în domeniul gospodãririi apelor, cu cel puţin 2 ani înainte de data prevãzutã pentru aprobarea schemei directoare actualizate;
c) proiectul schemei directoare cu cel puţin un an înainte de data prevãzutã pentru aprobarea schemei directoare actualizate.
(2) Ministerul Mediului şi Gospodãririi Apelor, Administraţia Nationala "Apele Romane" şi comitetele de bazin vor asigura atât consultarea utilizatorilor de apa, riveranilor şi publicului, cat şi încurajarea participãrii active a acestora la luarea deciziilor în domeniul gospodãririi apelor, în conformitate cu alin. (1), dupã cum urmeazã:
a) la nivelul districtului internaţional al Dunãrii: Ministerul Mediului şi Gospodãririi Apelor şi Administraţia Nationala "Apele Romane" vor organiza consultãri privind ansamblul districtului, sub coordonarea şi cu mijloacele specifice identificate de Comisia Internationala pentru Protecţia Fluviului Dunarea, asupra problemelor importante din district;
b) la nivel naţional: Ministerul Mediului şi Gospodãririi Apelor şi Administraţia Nationala "Apele Romane" vor organiza consultarea şi participarea activa a acestora la luarea deciziilor privind problemele specifice ale districtului internaţional de pe teritoriul României, prin punerea la dispoziţie a informaţiilor pe pagina de Internet proprie şi/sau prin organizarea unor seminarii, conferinţe la nivel naţional, cu participarea publicului;
c) la nivel de subbazine ale Dunãrii, administrate de direcţiile de ape, comitetele de bazin vor iniţia şi vor organiza consultãri ale utilizatorilor de apa, riveranilor şi publicului privind problemele din bazinul respectiv.
ART. 5
Publicul, în sensul prezentei proceduri, reprezintã toate persoanele fizice sau juridice, grupurile şi organizaţiile care sunt interesate sau care sunt implicate în procesul de elaborare a planurilor de management bazinale, care ar putea fi afectate de consecinţele mãsurilor luate sau care ar putea influenta luarea de mãsuri în domeniul gospodãririi apelor.
ART. 6
Autoritãţile de gospodãrire a apelor au obligaţia sa analizeze orice informaţie provenitã de la persoane fizice şi juridice, inclusiv de la utilizatorii care au produs o poluare accidentala.
ART. 7
Orice persoana fizica sau juridicã poate solicita şi obţine copii de pe documentele şi comentariile supuse analizei, în conformitate cu prevederile <>Ordinului ministrului mediului şi gospodãririi apelor nr. 1.012/2005 .

CAP. V
Forme şi mecanisme de consultare a publicului

ART. 8
Pentru consultarea utilizatorilor de apa, riveranilor şi publicului şi încurajarea participãrii active a acestora la luarea deciziei în domeniul gospodãririi apelor, Ministerul Mediului şi Gospodãririi Apelor, Administraţia Nationala "Apele Romane" şi comitetele de bazin vor lua unele mãsuri, dupã cum urmeazã:
a) vor publica în presa centrala şi localã o informare scurta în legatura cu mãsurile propuse, cu modalitatea prin care utilizatorii de apa, riveranii şi publicul pot avea acces la documentaţia de fundamentare a acestora, dacã este cazul a locului şi datei în care va avea loc dezbaterea publica, cat şi a modului de primire a comentariilor, observaţiilor şi propunerilor scrise;
b) în arhiva Ministerului Mediului şi Gospodãririi Apelor, a Administraţiei Naţionale "Apele Romane" şi a comitetelor de bazin se vor pãstra, dupã caz, separat pe tematici, toate documentele, informaţiile, comentariile şi observaţiile formulate pentru a înlesni accesul operativ al utilizatorilor de apa, riveranilor şi publicului la argumentarile anterior exprimate şi pentru a evita comentariile ulterioare.
ART. 9
Activitatea de consultare a utilizatorilor de apa, riveranilor şi publicului, în cazul în care va fi facuta ca dezbatere publica, va fi organizatã în urmãtoarele etape:
a) punerea la dispoziţie a documentelor pregãtitoare şi explicarea motivului dezbaterii;
b) prezentarea în plen a documentelor, discutarea colectivã, înregistrarea pãrerilor;
c) acordarea unui timp de reflectie de cel mult 30 de zile, care sa permitã transmiterea unui punct de vedere scris cãtre grupul de organizare a dezbaterii;
d) abordarea individualã a pãrerilor şi reactiilor de grup;
e) propunerea unei noi versiuni a documentului, care sa fie supus unei noi dezbateri.
ART. 10
Dreptul de consultare a utilizatorilor de apa, riveranilor şi publicului include posibilitatea acestora de a face comentarii în legatura cu actele normative în vigoare sau cu proiectele de acte normative şi de a supune analizei unitãţilor de gospodãrire a apelor noi probleme în domeniul gospodãririi apelor, care ar trebui reglementate printr-un act normativ. În termen de 30 de zile de la primirea propunerilor formulate de public, Ministerul Mediului şi Gospodãririi Apelor va începe elaborarea actului normativ sau va refuza în scris, motivat, propunerea.
ART. 11
Persoana care solicita aviz de amplasament şi/sau aviz de gospodãrire a apelor va anexa la cererea sa o copie de pe scrisoarea de informare publica a intenţiilor privind activitatea propusã, adresatã autoritãţii publice locale, şi confirmarea de primire a scrisorii de cãtre acea autoritate. Scrisoarea va fi redactatã dupã modelul prezentat în anexa 1a) şi 1b), care fac parte integrantã din prezenta procedura.
ART. 12
Solicitantul va publica în ziarul local o informare cu privire la intenţia sa referitoare la activitatea propusã. Informarea va fi publicatã sãptãmânal, timp de doua sãptãmâni consecutive. O copie legalizatã a articolului din ziar sau un exemplar din ziarul respectiv se va anexa la cererea prin care se solicita aviz de amplasament sau de gospodãrire a apelor.
ART. 13
Utilizatorii de apa, riveranii şi publicul pot participa prin reprezentanţii lor în cadrul unor comitete, comisii, consilii consultative, formate din experţi, pe tematici specifice domeniului gospodãririi apelor, ce pot include aspecte ştiinţifice, tehnice sau legislative. Textele agendei de lucru şi ale minutelor intalnirilor vor fi puse la dispoziţie publicului, spre consultare.
ART. 14
Comentariile, observaţiile sau propunerile scrise asupra mãsurilor propuse spre consultare se vor transmite celui care a fãcut informarea, în termen de cel mult 45 de zile de la data publicãrii acesteia.
ART. 15
În cazul propunerii unor mãsuri speciale, importante, care ar putea da naştere unor pãreri contradictorii, emitentul informatiei poate organiza o dezbatere publica a acestora, dupã 60 de zile de la publicarea informãrii. Audierea publica va permite utilizatorilor de apa, riveranilor şi publicului sa formuleze observaţii şi comentarii. Locul de desfãşurare va fi precizat de cãtre unitãţile de gospodãrire a apelor. Audierea se va organiza la cel puţin 10 zile dupã anunţarea acesteia.
ART. 16
Ministerul Mediului şi Gospodãririi Apelor sau, dupã caz, Administraţia Nationala "Apele Romane" şi comitetele de bazin vor analiza observaţiile, comentariile şi propunerile efectuate ca rezultat al consultãrii utilizatorilor de apa, riveranilor şi publicului, înainte de a lua o hotãrâre. Textul hotãrârii şi al motivatiei acesteia va fi pus la dispoziţie publicului.

CAP. VI
Costuri

ART. 17
(1) Costurile privind organizarea diferitelor forme de consultare a utilizatorilor de apa, riveranilor şi publicului vor fi suportate de autoritãţile care organizeazã consultarea.
(2) Accesul utilizatorilor de apa, riveranilor şi publicului la orice informaţie, evidente sau registre publice puse la dispoziţie acestuia, precum şi accesarea pe loc a informatiei solicitate se fac în condiţiile <>Ordinului ministrului mediului şi gospodãririi apelor nr. 1.012/2005 .

ANEXA 1a)
---------
la procedura
------------

INFORMARE

Aceasta informare este efectuatã de: ..........[unitatea de gospodãrire a apelor (denumirea, adresa, nr. de telefon)]......, ce intenţioneazã sa .............(se descrie mãsura preconizata, care ar putea afecta interesele riveranilor sau utilizatorilor de apa, şi cadrul legal în care aceasta se înscrie)......................
Ca rezultat al acestei mãsuri se vor produce urmãtoarele:
.......................................................................
.......................................................................
.......................................................................
Persoanele care doresc sa obţinã informaţii suplimentare sau care intenţioneazã sa transmitã observaţii, sugestii şi recomandãri se pot adresa solicitantului la adresa menţionatã .....(numele persoanelor de contact, nr. de telefon)........ dupã data de .......(data estimatã la care se va transmite solicitarea).......


ANEXA 1b)
---------
la procedura
------------

INFORMARE

Aceasta informare este efectuatã de: ..........[unitatea, firma, compania etc. (denumirea, adresa, nr. de telefon)]......, ce intenţioneazã sa solicite de la ............ [unitatea de gospodãrire a apelor (denumirea)]....... aviz de gospodãrire a apelor/aviz de amplasament pentru desfãşurarea activitãţii de ...... localizat în .....(municipiul, localitatea, judeţul)......, sau pentru realizarea lucrãrilor ........, amplasate în ...........(municipiul, localitatea, judeţul)........

Aceasta investiţie este .......... (existenta/noua)..............
Ca rezultat al procesului de producţie vor rezulta ......(temporar/permanent).... urmãtoarele ape uzate: ........, ce se vor evacua în ......(denumirea emisarului)........ dupã ce au fost epurate prin ......(metoda de epurare).....
Aceasta solicitare de aviz este conformã cu prevederile <>Legii apelor nr. 107/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Persoanele care doresc sa obţinã informaţii suplimentare cu privire la solicitarea avizului de gospodãrire a apelor pot contacta solicitantul de aviz la adresa menţionatã.
Persoanele care doresc sa transmitã observaţii, sugestii şi recomandãri se pot adresa solicitantului sau la adresa .....(numele persoanei de contact, nr. de telefon)........ dupã data de .......(data estimatã la care se va transmite solicitarea de aviz).......

---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016