Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 26 septembrie 2002  de evaluare a impactului asupra mediului si de emitere a acordului de mediu    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 26 septembrie 2002 de evaluare a impactului asupra mediului si de emitere a acordului de mediu

EMITENT: MINISTERUL APELOR SI PROTECTIEI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 52 din 30 ianuarie 2003
CAP. 1
Prevederi generale

SECŢIUNEA 1
Cadrul legal al procedurii

ART. 1
Obiectul prezentei proceduri îl constituie reglementarea condiţiilor de solicitare şi de obţinere a acordurilor de mediu pentru proiectele cu impact semnificativ asupra mediului înconjurãtor.
ART. 2
(1) Procedura de emitere a acordurilor de mediu este condusã de autoritãţile publice pentru protecţia mediului, în conformitate cu prevederile <>cap. II secţiunea 1 din Legea protecţiei mediului nr. 137/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Condiţiile şi procedura de autorizare de mediu trebuie sa asigure o abordare integrata eficient prin informarea şi participarea tuturor autoritãţilor implicate. În acest scop autoritãţile implicate sunt informate şi consultate în cadrul unui colectiv de analiza tehnica, conform prevederilor prezentei proceduri.
(3) Colectivul de analiza tehnica include obligatoriu reprezentanţi ai: administraţiei publice locale, inspectoratului de sãnãtate publica, inspectoratului teritorial de protecţie a muncii, Administraţiei Naţionale "Apele Romane", brigazii/grupului de pompieri militari şi, dupã caz, reprezentanţi ai structurilor responsabile pentru: furnizarea de utilitãţi şi servicii publice, parcuri şi grãdini publice, arhitectura, situri arheologice şi monumente istorice, arii protejate şi monumente ale naturii etc.
ART. 3
Definiţiile unor termeni specifici utilizaţi în prezenta procedura sunt cele prevãzute în <>Legea nr. 137/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2002 privind prevenirea, reducerea şi controlul integrat al poluarii, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 645/2002 , şi în Convenţia privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei şi accesul la justiţie în probleme de mediu, semnatã la Aarhus la 25 iunie 1998, ratificatã prin <>Legea nr. 86/2000 .

SECŢIUNEA a 2-a
Aplicabilitate şi competente de emitere a acordurilor de mediu

ART. 4
(1) Competentele de emitere a acordurilor de mediu şi a acordurilor integrate de mediu, care revin autoritãţilor publice centrale şi teritoriale (regionale şi locale) pentru protecţia mediului, sunt precizate în anexele nr. I.1 şi I.2 la prezenta procedura.
(2) Pentru proiectele, activitãţile şi/sau instalaţiile aflate în competenta de reglementare a autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului, aceasta poate solicita sau delega autoritatea publica teritorialã pentru protecţia mediului pe raza cãreia se afla amplasamentul, dupã caz, sa participe sau sa preia rezolvarea anumitor etape din procedura.
ART. 5
(1) Solicitarea acordului de mediu este obligatorie pentru proiecte de investiţii noi şi modificarea substantiala a celor existente, inclusiv pentru proiectele de dezafectare, aferente activitãţilor cu impact semnificativ asupra mediului, stabilite prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 918/2002 privind procedura-cadru de evaluare a impactului asupra mediului şi pentru aprobarea listei proiectelor publice sau private supuse acestei proceduri şi prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2002 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 645/2002 .
(2) Pentru proiectele de activitãţi care se supun evaluãrii impactului asupra mediului autoritãţile publice pentru protecţia mediului emit, dupã caz, acord de mediu sau acord integrat de mediu.
(3) Pentru proiectele de investiţii aferente activitãţilor care nu sunt supuse evaluãrii impactului asupra mediului autoritãţile publice pentru protecţia mediului aplica proceduri simplificate de avizare de mediu în vederea obţinerii acordului unic.
(4) Pentru proiectele menţionate la alin. (3) se emite doar autorizaţie de mediu, cu excepţia activitãţilor de import-export aflate sub incidenta unor convenţii internaţionale la care România este parte, precizate ca atare în procedurile specifice.
ART. 6
(1) Taxele încasate de autoritãţile publice pentru protecţia mediului pentru emiterea acordurilor de mediu sunt cele menţionate la <>art. 4 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 918/2002 şi se achitã la Trezoreria statului în contul Fondului pentru mediu.
(2) Cuantumul tarifelor se stabileşte prin prezenta procedura, conform anexei nr. V, şi se actualizeazã anual prin ordin al conducatorului autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului. Tarifele se achitã la sediul autoritãţii publice pentru protecţia mediului emitente. În situaţiile menţionate la art. 4 alin. (2) tarifele se încaseazã de autoritatea publica pentru protecţia mediului implicata, pe fiecare faza de procedura.
(3) Tarifele de autorizare se achitã în avans, integral sau pe etape de procedura, atunci când acestea sunt determinate cu certitudine. Pentru proiectele supuse etapei de încadrare tarifele corespunzãtoare etapelor de definire a domeniului sau de analiza a calitãţii raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului nu se percep înainte de încadrarea proiectului. La solicitarea titularului autoritãţile publice competente pentru protecţia mediului pot acorda consultaţii de specialitate, contra plãţii tarifului aferent. Taxa pentru emiterea acordului de mediu se achitã înainte de eliberarea acestuia, dar nu înainte de parcurgerea etapei de încadrare a proiectului.

SECŢIUNEA a 3-a
Clasificarea dupã impactul asupra mediului

ART. 7
(1) Activitãţile şi/sau instalaţiile cu impact asupra mediului, precum şi proiectele de investiţii noi sau modificarea celor existente, inclusiv pentru proiecte de dezafectare, aferente unor astfel de activitãţi şi/sau instalaţii, sunt încadrate dupã impactul acestora asupra mediului, dupã cum urmeazã:
a) activitãţi cu impact nesemnificativ - sunt avute în vedere activitãţi rezidentiale, din gospodãrii individuale sau dependinţe ale acestora, destinate exclusiv satisfacerii necesitãţilor locuinţei şi/sau gospodãriei proprii şi care nu sunt amplasate în zone cu regim special de protecţie, precum şi acele activitãţi pentru care, conform prevederilor legale în vigoare privind autorizarea prin Biroul unic, nu se emit autorizaţii de mediu. Pentru acest tip de activitãţi, inclusiv proiecte de investiţii noi şi modificarea celor existente aferente acestora, nu se emite acord de mediu;
b) activitãţi cu impact redus asupra mediului - sunt considerate cu impact redus asupra mediului activitãţile menţionate în anexa nr. I.2 şi pentru care în urma parcurgerii etapei de încadrare s-a stabilit ca nu se supun procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, precum şi alte activitãţi supuse prevederilor legale în vigoare privind autorizarea prin Biroul unic, care nu sunt supuse procedurii de evaluare a impactului asupra mediului. Pentru aceste activitãţi se emit doar autorizaţii de mediu, iar proiectele aferente acestor activitãţi, care vizeazã investiţii noi sau modificarea celor existente, inclusiv prin dezafectarea acestora, sunt supuse unei proceduri simplificate de avizare de mediu pentru obţinerea acordului unic;
c) activitãţi şi/sau instalaţii cu impact semnificativ asupra mediului - sunt considerate cu impact semnificativ asupra mediului activitãţile astfel menţionate în anexa nr. I.1, precum şi cele menţionate în anexa nr. I.2, care în urma parcurgerii etapei de încadrare se supun procedurii de evaluare a impactului asupra mediului. Pentru proiectele de investiţii noi sau modificarea substantiala a celor existente, inclusiv pentru proiectele de dezafectare, aferente acestor activitãţi, se emit acorduri de mediu sau, dupã caz, acorduri integrate de mediu. Documentaţia depusa pentru obţinerea acordului de mediu va sta la baza emiterii autorizaţiei/autorizaţiei integrate de mediu, înainte de punerea în funcţiune a obiectivului.
(2) Anexa nr. I.1 conţine lista proiectelor de activitãţi şi/sau instalaţii supuse obligatoriu evaluãrii impactului asupra mediului, rezultatã din coroborarea anexei nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 918/2002 cu anexa nr. 1 la <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2002 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 645/2002 , şi cu anexa nr. I la Convenţia privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontiera, adoptatã la Espoo la 25 februarie 1991, ratificatã prin <>Legea nr. 22/2001 .
(3) Anexa nr. I.2 conţine lista proiectelor de activitãţi supuse etapei de încadrare în vederea stabilirii necesitãţii evaluãrii impactului asupra mediului, rezultatã din anexa nr. 2 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 918/2002 , din care au fost excluse activitãţile şi instalaţiile menţionate în anexa nr. 1 la <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2002 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 645/2002 , şi în anexa nr. I la convenţia ratificatã prin <>Legea nr. 22/2001 .
ART. 8
Prevederile art. 7 şi 9 se afişeazã la loc vizibil la sediul autoritãţii publice pentru protecţia mediului. Personalul competent poate acorda, la cererea titularului de proiect şi contra plãţii tarifului pentru aceasta etapa de procedura, consultaţii pentru încadrarea şi completarea corecta a solicitãrii.

SECŢIUNEA a 4-a
Depunerea solicitãrii şi evaluarea iniţialã a acesteia

ART. 9
(1) Toate solicitarile de acorduri de mediu, însoţite de fişa tehnica privind condiţiile de protecţie a mediului (anexa la certificatul de urbanism, conform prevederilor legislaţiei în vigoare privind autorizarea lucrãrilor de construcţii), necesarã pentru obţinerea acordului unic, se depun la autoritatea publica pentru protecţia mediului pe raza cãreia se afla amplasamentul ales al proiectului.
(2) Solicitarile de acord de mediu pentru proiecte care pot avea un efect semnificativ asupra mediului altui stat, depuse la autoritãţi publice teritoriale pentru protecţia mediului, sunt aduse de acestea, în termen de 10 zile de la primire, la cunostinta autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului, care indruma şi coordoneazã procedura de emitere a acordului de mediu pentru aceste proiecte. Aceasta prevedere se aplica:
a) obligatoriu tuturor proiectelor prevãzute în anexa nr. I.1, cu specificarea "Activitãţi/instalaţii menţionate în anexa nr. I la Convenţia privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontiera, adoptatã la Espoo la 25 februarie 1991, ratificatã prin <>Legea nr. 22/2001 "; precum şi
b) tuturor proiectelor supuse procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, în legatura cu care autoritatea publica competenta pentru protecţia mediului stabileşte ca pot afecta mediul unui alt stat prin natura, dimensiunea sau localizarea lor.
(3) Solicitarile de acord de mediu pentru proiecte aflate în competenta autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului, însoţite de punctul de vedere privind organizarea procedurii, formulat de autoritatea publica teritorialã pentru protecţia mediului la care au fost depuse, se înainteazã autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului în termen de 5 zile de la primirea acestora.
ART. 10
(1) Pe baza solicitãrii formulate prin cerere-tip, însoţitã de fişa tehnica privind condiţiile de protecţie a mediului (anexa la certificatul de urbanism, conform prevederilor legislaţiei în vigoare privind autorizarea lucrãrilor de construcţii), necesarã pentru obţinerea acordului unic (eliberat de Comisia pentru Acord Unic - CAU), conform prevederilor <>Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executãrii lucrãrilor de construcţii, republicatã, astfel cum a fost modificatã prin <>Legea nr. 453/2001 , şi înaintatã de cãtre solicitant, autoritatea publica competenta pentru protecţia mediului stabileşte, în funcţie de impactul asupra mediului al proiectului supus autorizãrii, una dintre urmãtoarele alternative de continuare a procedurii, dupã caz:
a) clasarea cererii ca notificare pentru proiectele de investiţii noi şi modificarea celor existente aferente unor activitãţi cu impact nesemnificativ asupra mediului şi aplicarea ştampilei tip A care poarta inscripţia: "Se supune CAU. Nu face obiectul procedurii de mediu." pe fişa tehnica;
b) aplicarea unei proceduri simplificate de avizare pentru proiectele sau activitãţile cu impact redus asupra mediului şi stampilarea fisei tehnice cu ştampila B care poarta inscripţia: "Se supune CAU. Face obiectul procedurii de mediu fãrã acord de mediu.";
c) aplicarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului în vederea emiterii acordului sau acordului integrat de mediu, denumita în continuare procedura completa de autorizare de mediu, pentru proiectele aferente activitãţilor cu impact semnificativ asupra mediului, şi stampilarea fisei tehnice cu ştampila tip B care poarta inscripţia: "Se supune CAU. Face obiectul procedurii de mediu cu acord/acord integrat de mediu".
(2) Stampilele tip A şi B vor fi comandate de fiecare autoritate publica pentru protecţia mediului, conform modelelor şi dimensiunilor prevãzute în anexa nr. II.1.
ART. 11
(1) Aplicarea ştampilei tip A pe fişa tehnica pentru proiecte cu impact nesemnificativ asupra mediului se face numai dupã verificarea solicitãrii şi dupã localizarea amplasamentului în planul de urbanism corespunzãtor şi în raport cu poziţia fata de: arii protejate sau zone-tampon, monumente ale naturii sau arheologice, zone cu restrictii de construit. În situaţia în care poziţia amplasamentului în raport cu obiectivele menţionate indica un impact potenţial al obiectivului asupra mediului şi/sau determina aplicarea unor prevederi legale specifice, solicitarea va fi supusã, dupã caz, procedurii simplificate sau complete de autorizare de mediu.
(2) Toate proiectele amplasate în reţeaua ecologica NATURA 2000 se supun evaluãrii impactului asupra mediului, urmând etapele prezentei proceduri, completatã cu instrucţiunile specifice aprobate prin ordin al conducatorului autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei proceduri.
(3) Transmiterea cãtre solicitant a fisei tehnice pe care s-a aplicat ştampila tip A se face în termen de 5 zile de la primirea solicitãrii.
ART. 12
(1) Cererea însoţitã de fişa tehnica prevãzutã la art. 10, completatã cu datele de identificare a amplasamentului şi activitãţilor aferente, va fi prezentatã de cãtre solicitant reprezentantului autoritãţii publice competente pentru protecţia mediului, care va completa pe cerere:
a) încadrarea obiectivului în funcţie de impactul asupra mediului conform prevederilor art. 7;
b) tipul de procedura şi, dupã caz, etapele procedurale specifice;
c) documente necesare autorizãrii, dupã caz.
(2) Pe baza încadrãrii activitãţii, menţionatã la alin. (1) lit. a), titularul achitã la sediul autoritãţii publice competente pentru protecţia mediului contravaloarea tarifului corespunzãtor şi depune urmãtoarele documente, dupã caz:
a) memoriu de prezentare a proiectului, conţinând descrierea acestuia şi informaţii din care sa rezulte date privind impactul asupra mediului, conform modelului prezentat în anexa nr. II.2;
b) documente doveditoare privind informaţiile declarate în cerere şi/sau în fişa tehnica;
c) dovada de plata a tarifului.
(3) Reprezentantul autoritãţii publice pentru protecţia mediului verifica dacã au fost depuse toate documentele prevãzute la alin. (2) şi dacã proiectul este corect încadrat în categoria activitãţilor cu impact redus sau semnificativ asupra mediului.
(4) Nu se primesc solicitãri care nu conţin anexate toate documentele specificate la alin. (2).

CAP. 2

SECŢIUNEA 1
Etapa de încadrare a proiectului în procedura de evaluare a impactului asupra mediului

ART. 13
În termen de 20 de zile de la primirea solicitãrii pentru proiecte aferente activitãţilor cu impact redus sau semnificativ asupra mediului, autoritatea publica pentru protecţia mediului va realiza urmãtoarele etape din procedura:
a) verifica dacã proiectul este prevãzut în anexa nr. I.1 sau I.2 şi poziţia acestuia fata de ariile din reţeaua ecologica NATURA 2000 şi stabileşte, în funcţie de aceasta, urmãtoarea etapa de parcurs a procedurii, astfel:
- pentru proiectele prevãzute în anexa nr. I.1 sau situate în una din ariile reţelei ecologice NATURA 2000, care sunt obligatoriu supuse evaluãrii impactului asupra mediului, stabileşte trecerea la etapa de definire a domeniului evaluãrii;
- pentru proiectele prevãzute în anexa nr. I.2 stabileşte trecerea la etapa de încadrare a proiectului, conform prevederilor art. 14;
- pentru alte proiecte care nu sunt incluse în aceste anexe, dar despre care autoritãţile publice competente pentru protecţia mediului considera ca au un potenţial impact asupra mediului prin natura, dimensiunea şi localizarea lor, stabileşte încadrarea acestora în categoria activitãţilor cu impact redus asupra mediului şi parcurgerea procedurii simplificate de avizare în vederea emiterii acordului unic;
b) evalueaza solicitarea şi verifica amplasamentul; rezultatul evaluãrii şi al verificãrii amplasamentului se consemneazã într-un proces-verbal conform modelului prezentat în anexa nr. II.3. Pentru proiectele aferente activitãţilor prevãzute în anexele nr. I.1 şi I.2 procesul-verbal va conţine anexatã Lista de control completatã conform Ghidului metodologic privind etapa de încadrare a proiectului în procedura de evaluare a impactului asupra mediului, aprobat prin <>Ordinul ministrului apelor şi protecţiei mediului nr. 863/2002 privind aprobarea ghidurilor metodologice aplicabile procedurii-cadru de evaluare a impactului asupra mediului. În procesul-verbal se vor mentiona şi eventuale solicitãri privind depunerea unor documente sau informaţii suplimentare;
c) întocmeşte anunţul public conform modelului prezentat în anexa nr. II.4 pentru toate proiectele supuse evaluãrii impactului asupra mediului;
d) comunica în scris solicitantului: decizia privind continuarea procedurii cu una dintre variantele descrise la lit. a); necesitatea furnizarii, dupã caz, a unor informaţii suplimentare, precum şi anunţul public întocmit în vederea publicãrii în mass-media de cãtre acesta.
ART. 14
(1) Toate proiectele prevãzute în anexa nr. I.2 se supun, în termen de 15 zile de la primirea solicitãrii sau, dupã caz, a informaţiilor suplimentare cerute de la beneficiar, etapei de încadrare a proiectului pentru a se stabili dacã este necesarã efectuarea evaluãrii impactului asupra mediului. În acest scop autoritãţile publice competente pentru protecţia mediului:
a) analizeazã informaţiile şi, dupã caz, documentele cerute suplimentar şi primite de la titular;
b) convoacã colectivul de analiza tehnica constituit conform prevederilor <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 918/2002 şi comunica solicitantului data stabilitã pentru prezentarea proiectului în colectivul de analiza tehnica;
c) prezintã colectivului de analiza tehnica proiectul şi propunerea privind parcurgerea etapei de încadrare;
d) redacteazã şi transmit titularului de proiect, în termen de 5 zile de la şedinţa, Decizia Colectivului de analiza tehnica privind etapa de încadrare, întocmitã pe baza observaţiilor şi comentariilor primite de la celelalte autoritãţi publice reprezentate, în acesta sau, dupã caz, punctul de vedere al acestora.
(2) Toate proiectele pentru care în etapa de încadrare a fost stabilitã necesitatea efectuãrii evaluãrii impactului asupra mediului se supun în continuare etapei de definire a domeniului, conform prevederilor prezentei proceduri.
(3) Toate proiectele pentru care s-a stabilit în etapa de încadrare ca nu este necesarã efectuarea evaluãrii impactului asupra mediului se supun procedurii simplificate, cu plata tarifului corespunzãtor evaluãrii solicitãrii şi a celui aferent etapei de încadrare.
(4) Parcurgerea etapei de încadrare se face de autoritãţile publice competente pentru protecţia mediului conform indicaţiilor conţinute în Ghidul metodologic privind etapa de încadrare a proiectului în procedura de evaluare a impactului asupra mediului, aprobat prin <>Ordinul ministrului apelor şi protecţiei mediului nr. 863/2002 .
ART. 15
Pentru stabilirea necesitãţii evaluãrii impactului asupra mediului autoritãţile publice competente pentru protecţia mediului aplica prevederile <>art. 6 alin. (3)-(6) din Hotãrârea Guvernului nr. 918/2002 .
ART. 16
(1) Titularul proiectului informeazã publicul asupra deciziei privind etapa de încadrare a proiectului, în termen de 10 zile de la primirea acesteia, conform prevederilor cap. III.
(2) În termen de 10 zile de la publicarea deciziei privind etapa de încadrare, publicul are dreptul sa prezinte autoritãţii publice competente pentru protecţia mediului propuneri justificate pentru a reconsidera decizia luatã ca urmare a parcurgerii etapei de încadrare.
ART. 17
(1) În termen de 5 zile de la primirea deciziei privind etapa de încadrare, titularul proiectului are dreptul sa prezinte autoritãţii publice competente pentru protecţia mediului o contestaţie a deciziei respective.
(2) În termen de 20 de zile de la primirea cererii justificate din partea titularului şi ţinând seama de observaţiile publicului la decizia privind etapa de încadrare autoritatea publica competenta pentru protecţia mediului invita autoritãţile implicate în colectivul de analiza tehnica sa participe la adoptarea deciziei finale a etapei de încadrare.
(3) Dacã decizia finala a etapei de încadrare nu concorda cu decizia anterioarã, titularul proiectului informeazã publicul conform prevederilor cap. III.

SECŢIUNEA a 2-a
Procedura simplificata de avizare

ART. 18
(1) În termen de 5 zile de la încadrarea solicitãrii în cadrul proiectelor aferente activitãţilor cu impact redus asupra mediului sau pentru proiectele menţionate la art. 14 alin. (3) pentru care s-a decis ca nu este necesarã efectuarea evaluãrii impactului asupra mediului, autoritatea publica competenta pentru protecţia mediului comunica decizia privind:
- parcurgerea procedurii simplificate de avizare prin aplicarea ştampilei tip B - "fãrã acord de mediu"; sau
- respingerea justificatã a solicitãrii.
(2) Aplicarea ştampilei tip B - "fãrã acord de mediu", conform modelului prezentat în anexa nr. II.1, pe fişa tehnica anexatã cererii se face numai pe baza memoriului tehnic şi a fisei tehnice corect completate şi care conţin anexate documentele ce dovedesc afirmatiile declarate.
ART. 19
(1) Titularii de proiect cãrora li s-au respins solicitarile sunt înştiinţaţi în scris, în acelaşi interval de 20 de zile de la depunerea cererii, despre neconformitãţile constatate şi/sau actele normative ale cãror prevederi nu sunt respectate.
(2) Titularii de proiect cãrora li s-au respins solicitarile pot cere reluarea procedurii în termen de maximum 90 de zile de la data respingerii, cu plata tarifelor corespunzãtoare etapelor de procedura care vor fi reluate. Nerespectarea termenului de 90 de zile conduce la reluarea procedurii de emitere a acordului de mediu, cu plata integrala a tarifelor şi a taxei aferente.
ART. 20
Fişa tehnica privind protecţia mediului pentru emiterea acordului unic se depune, împreunã cu toate celelalte documente prevãzute în legislaţia în vigoare privind autorizarea executãrii lucrãrilor de construcţii, la Ghiseul unic, urmând a fi avizatã de autoritatea publica competenta pentru protecţia mediului în cadrul şedinţei Comisiei de Acord Unic, conform prevederilor legale în vigoare.
ART. 21
Avizarea fisei tehnice se va face cu impunerea obligativitatii solicitãrii şi obţinerii autorizaţiei de mediu la punerea în funcţiune a investiţiei aferente activitãţilor cu impact redus asupra mediului.

SECŢIUNEA a 3-a
Etapa de definire a domeniului evaluãrii şi de realizare a raportului privind studiul de evaluare a impactului asupra mediului

ART. 22
Pentru toate proiectele care, fie sunt prevãzute în anexa nr. I.1, fie sunt situate în una din ariile reţelei ecologice NATURA 2000 sau care, în urma parcurgerii etapei de încadrare, necesita evaluarea impactului asupra mediului, titularul de proiect furnizeazã autoritãţii publice pentru protecţia mediului toate informaţiile solicitate, dupã caz, şi face dovada publicãrii în mass-media a anunţului prevãzut la art. 13 lit. c).
ART. 23
(1) În termen de 10 zile de la comunicarea deciziei finale privind etapa de încadrare a proiectului sau, dupã caz, de la primirea informaţiilor şi documentelor solicitate suplimentar, autoritatea publica pentru protecţia mediului deruleazã etapa de definire a domeniului de evaluare, dupã cum urmeazã:
a) analizeazã, dupã caz, informaţiile şi documentele cerute suplimentar şi primite de la titularul proiectului; definitiveaza Lista de control anexatã la procesul-verbal de verificare a amplasamentului, prevãzutã la art. 13 lit. b);
b) convoacã colectivul de analiza tehnica şi comunica solicitantului data stabilitã pentru prezentarea proiectului în colectivul de analiza tehnica;
c) prezintã colectivului de analiza tehnica proiectul şi propunerea privind continuarea procedurii, cu parcurgerea etapei de definire a domeniului;
d) completeazã, pe baza observaţiilor şi comentariilor primite de la celelalte autoritãţi publice, îndrumarul/Lista de control cu probleme specifice pentru efectuarea studiului de evaluare a impactului asupra mediului şi lista actelor de reglementare emise de alte autoritãţi, necesare eliberãrii acordului de mediu, potrivit legii.
(2) Pentru proiectele menţionate la art. 14 alin. (2) etapa de definire a domeniului şi cea de stabilire a încadrãrii proiectului în procedura de evaluare a impactului asupra mediului pot avea loc în aceeaşi şedinţa a Colectivului de analiza tehnica.
(3) Parcurgerea etapei de definire a domeniului evaluãrii se face de cãtre autoritãţile publice competente pentru protecţia mediului conform indicaţiilor prevãzute în Ghidul metodologic privind etapa de definire a domeniului evaluãrii şi de realizare a raportului la studiul de evaluare, aprobat prin <>Ordinul ministrului apelor şi protecţiei mediului nr. 863/2002 .
ART. 24
(1) Conţinutul indrumarului/Listei de control trebuie sa reflecte aspectele relevante pentru protecţia mediului, identificate în raport cu anexa nr. 4 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 918/2002 ; şi conţinutul indrumarului/Listei de control va fi întocmit conform modelului şi instrucţiunilor prevãzute în Ghidul metodologic privind etapa de definire a domeniului evaluãrii şi de realizare a raportului la studiul de evaluare, aprobat prin <>Ordinul ministrului apelor şi protecţiei mediului nr. 863/2002 .
(2) Pentru proiectele de activitãţi şi/sau instalaţii pentru care se emite acord integrat de mediu conform anexei nr. I.1, îndrumarul va specifica şi necesitatea aplicãrii cerinţelor specifice autorizãrii integrate de mediu, inclusiv cele referitoare la stabilirea limitelor de poluanti în emisii în raport cu aplicarea celor mai bune tehnici disponibile.
(3) Pentru proiectele de instalaţii/depozite care implica substantele periculoase şi cantitãţile prevãzute în anexa nr. 2 din prevederile legale privind controlul activitãţilor care prezintã pericole de accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase (SEVESO II) se va specifica necesitatea elaborãrii şi prezentãrii rapoartelor de securitate în exploatare pentru prevenirea riscurilor de accidente majore (rapoarte de securitate).
ART. 25
În termen de 3 zile de la data efectuãrii etapei de definire a domeniului în cadrul colectivului de analiza tehnica, autoritatea publica competenta pentru protecţia mediului transmite titularului de proiect îndrumarul menţionat la art. 23 alin. (1) lit. d) şi la art. 24 alin. (1) şi (2), dupã caz.
ART. 26
(1) Pe baza indrumarului primit titularul de proiect realizeazã, printr-o persoana juridicã sau fizica independenta de titularul proiectului şi atestata potrivit legii, studiul de evaluare a impactului asupra mediului, finalizat printr-un raport care se înainteazã autoritãţii publice competente pentru protecţia mediului. Conţinutul-cadru al raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului este cel recomandat în Ghidul metodologic privind etapa de definire a domeniului evaluãrii şi de realizare a raportului la studiul de evaluare, aprobat prin <>Ordinul ministrului apelor şi protecţiei mediului nr. 863/2002 .
(2) Pentru proiectele de instalaţii/depozite care implica substanţe periculoase, titularul proiectului înainteazã autoritãţii publice competente pentru protecţia mediului şi raportul de securitate întocmit conform cerinţelor legale SEVESO II.

SECŢIUNEA a 4-a
Etapa de analiza a calitãţii raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului

ART. 27
(1) În termen de 5 zile de la primirea raportului privind studiul de evaluare a impactului asupra mediului şi, dupã caz, a raportului de securitate autoritãţile publice pentru protecţia mediului stabilesc, de comun acord cu titularul proiectului, oportunitatile de participare a publicului la luarea deciziilor legate de proiect, pe care le anunta prin mass-media, pe cheltuiala titularului.
(2) Sub îndrumarea autoritãţii publice competente titularul de proiect organizeazã dezbaterea publica în cadrul cãreia prezintã raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului, conform prevederilor art. 39-44.
ART. 28
În baza rezultatelor dezbaterii publice:
a) titularul proiectului pregãteşte o evaluare a observaţiilor motivate ale publicului, conţinând soluţii de rezolvare a problemelor semnalate, conform modelului prezentat în anexa nr. IV.2, pe care o înainteazã autoritãţii publice competente pentru protecţia mediului;
b) propunerile bine motivate ale publicului, cuprinse în evaluarea titularului, sunt prezentate de cãtre autoritatea publica competenta pentru protecţia mediului, împreunã cu raportul studiului de evaluare a impactului asupra mediului, colectivului de analiza tehnica în etapa de analiza a calitãţii raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului.
ART. 29
(1) În termen de 10 zile de la primirea de la titularul proiectului a evaluãrii propunerilor publicului, autoritatea publica competenta pentru protecţia mediului:
a) analizeazã raportul studiului de evaluare a impactului, informaţiile şi documentele primite de la titular, inclusiv raportul de securitate, dupã caz;
b) convoacã colectivul de analiza tehnica;
c) prezintã colectivului de analiza tehnica concluziile privind raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului, raportul de securitate (dupã caz), evaluarea observaţiilor publicului şi propunerea privind continuarea procedurii.
(2) Autoritãţile implicate în colectivul de analiza tehnica analizeazã în cadrul şedinţei comune raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului şi evaluarea observaţiilor publicului. Autoritãţile publice competente pentru protecţia mediului invita titularul sau împuternicitul acestuia sa participe la şedinţa colectivului de analiza tehnica.
(3) Parcurgerea etapei de analiza a calitãţii raportului se face de cãtre autoritãţile publice competente pentru protecţia mediului conform indicaţiilor prevãzute în Ghidul metodologic privind etapa de analiza a calitãţii raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului, aprobat prin <>Ordinul ministrului apelor şi protecţiei mediului nr. 863/2002 .
(4) Autoritãţile publice participante în colectivul de analiza tehnica au dreptul sa ceara titularului de proiect, în mod justificat, sa modifice sau sa corecteze raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului. Raportul, cu modificãrile şi corectarile necesare, se înainteazã pentru o noua analiza în colectivul de analiza tehnica.
(5) Ca urmare a examinãrii raportului final la studiul de evaluare a impactului asupra mediului, a concluziilor autoritãţilor implicate în autorizarea acestei lucrãri, precum şi a analizei substanţiale a observaţiilor motivate ale publicului, autoritatea publica competenta pentru protecţia mediului consemneazã opiniile colectivului de analiza tehnica privind realizarea proiectului analizat pe amplasamentul respectiv şi stabileşte, prin consultarea colectivului de analiza tehnica, emiterea sau respingerea motivatã a acordului de mediu/acordului integrat de mediu.
ART. 30
(1) Dacã decizia privind realizarea proiectului nu s-a concluzionat în timpul şedinţei colectivului de analiza tehnica întrunit în acest scop, autoritãţile participante la şedinţa respectiva transmit în scris autoritãţii publice competente pentru protecţia mediului punctul de vedere privind etapa de analiza a calitãţii raportului la studiul de evaluare asupra mediului în termen de 5 zile de la data şedinţei de analiza.
(2) Neprimirea în termenul specificat la alin. (1) a punctului de vedere al autoritãţilor publice implicate în colectivul de analiza tehnica echivaleaza cu lipsa unor obiecţii legate de realizarea proiectului.
(3) În cazul în care concluziile autoritãţilor implicate în colectivul de analiza tehnica privind posibilitatea desfãşurãrii proiectului sunt discordante, autoritatea publica competenta pentru protecţia mediului, înainte de emiterea deciziei finale, invita pãrţile interesate la o şedinţa de reconsiderare a opiniei lor.
ART. 31
(1) În termen de 3 zile de la definitivarea deciziei colectivului de analiza tehnica, autoritatea publica pentru protecţia mediului transmite titularului, dupã caz, decizia de emitere sau respingere a acordului de mediu/acordului integrat de mediu şi conţinutul anunţului public spre publicare în mass-media.
(2) În termen de 15 zile de la publicarea anunţului de emitere a unui acord de mediu şi în lipsa unor observaţii din partea publicului, care sa necesite informaţii noi sau continuarea investigatiilor, autoritatea publica pentru protecţia mediului emite acordul de mediu/acordul integrat de mediu.
(3) În toate situaţiile în care observaţiile primite din partea publicului justifica aprofundarea evaluãrii şi solicitarea de noi informaţii sau investigaţii suplimentare, autoritatea publica pentru protecţia mediului decide reluarea procedurii de la etapa solicitãrii acestor informaţii, cu plata tarifelor aferente etapelor corespunzãtoare reevaluarii.
ART. 32
(1) Titularii proiectelor care nu îndeplinesc condiţiile pentru emiterea acordurilor de mediu vor fi înştiinţaţi în scris, în acelaşi interval de 3 zile de la definitivarea deciziei colectivului de analiza tehnica, despre neconformitãţile constatate şi/sau actele normative ale cãror prevederi nu sunt respectate.
(2) Titularii proiectelor cãrora li s-au respins cererile de acord de mediu pot solicita reluarea procedurii în termen de maximum 90 de zile de la data respingerii, cu plata tarifelor corespunzãtoare etapelor de procedura care vor fi reluate. Nerespectarea termenului de 90 de zile conduce la reluarea procedurii de emitere a acordului de mediu, cu plata integrala a tarifului şi a taxelor aferente.
(3) Titularul poate contesta decizia de respingere a acordului de mediu, potrivit <>Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 33
(1) Modelul şi conţinutul minim al acordului de mediu sunt prezentate în anexa nr. III.
(2) Acordul integrat de mediu se emite luându-se în considerare prevederile menţionate la art. 24 alin. (2) şi stabileşte limitele de emisii prevãzute în Nota III din modelul de acord de mediu prezentat în anexa nr. III.
(3) Pentru proiectele de investiţii care urmeazã a fi finanţate din fonduri comunitare (ISPA, SAPARD etc.) parametrii instalaţiilor şi condiţiile de funcţionare stabilite prin acordul de mediu vor avea în vedere condiţiile de emisie/evacuare de poluanti stabilite prin legislaţia Uniunii Europene, conform notelor II şi III din modelul de acord de mediu prezentat în anexa nr. III. Se pãstreazã limitele naţionale în situaţiile în care acestea sunt mai restrictive decât cele stabilite de legislaţia Uniunii Europene.
ART. 34
Acordul integrat de mediu va include toate mãsurile necesare care sa garanteze ca instalatia îndeplineşte toate condiţiile prevãzute de <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2002 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 645/2002 , cel puţin:
a) mãsurile ce se impun pentru protecţia aerului, apei şi solului;
b) valorile-limita de emisie, în special pentru poluantii care figureazã în anexa nr. 3 la ordonanta de urgenta menţionatã mai sus;
c) dispoziţii privind reducerea poluarii la distanta lungã sau transfrontiera, dupã caz;
d) mãsuri adecvate pentru supravegherea emisiilor, inclusiv obligativitatea de a raporta autoritãţii publice competente pentru protecţia mediului datele de supraveghere;
e) gestionarea deşeurilor;
f) regimul de funcţionare în diferite situaţii;
g) mãsuri speciale cu scopul de a preveni şi/sau de a reduce poluarea, atunci când autoritãţile publice competente pentru protecţia mediului le considera necesare.

CAP. 3
Informarea şi participarea publicului la procedura de evaluare a impactului asupra mediului

ART. 35
(1) Informarea prin anunţuri în mass-media şi participarea publicului la procesul de evaluare a impactului asupra mediului în cadrul procedurii de emitere a acordului de mediu sunt suportate de titularul proiectului.
(2) Autoritatea publica pentru protecţia mediului încurajeazã titularul de activitate în identificarea publicului interesat şi angajarea unui dialog direct cu publicul interesat în vederea prezentãrii obiectivelor proiectului, pe tot parcursul procedurii şi chiar înainte de iniţierea acesteia.
(3) Autoritatea publica pentru protecţia mediului pune la dispoziţie publicului, la cerere, documentele relevante pentru proiectul considerat, altele decât cele furnizate de titularul proiectului, dupã caz.
ART. 36
Titularul proiectului informeazã publicul asupra urmãtoarelor etape:
a) depunerea solicitãrii de obţinere a acordului de mediu pentru un proiect;
b) decizia etapei de încadrare a proiectului;
c) dezbaterea publica a raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului;
d) decizia etapei de analiza a calitãţii raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului.
ART. 37
(1) La prezentarea deciziei privind etapa de încadrare a proiectului titularul proiectului informeazã publicul, în locurile de adunare publice (consiliul municipal), în presa nationala sau localã, la radio sau la televiziune, dacã este posibil, despre:
a) numele titularului;
b) prezentarea proiectului şi a amplasamentului;
c) locul şi programul de consultare a informatiei referitoare la proiect;
d) adresa autoritãţii publice pentru protecţia mediului la care se transmit propunerile justificate ale publicului privind procesul de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul respectiv.
(2) Informarea publicului cu datele menţionate la alin. (1) se face în termen de 10 zile de la primirea deciziei etapei de încadrare pentru orice proiect care se încadreazã în aceasta etapa.
(3) Publicul are dreptul sa prezinte autoritãţii publice competente pentru protecţia mediului propunerea de a reconsidera decizia referitoare la etapa de încadrare în termen de 10 zile de la publicarea ei.
ART. 38
(1) În termen de 5 zile de la primirea propunerilor bine justificate de a reconsidera decizia etapei de încadrare, autoritatea publica competenta pentru protecţia mediului împreunã cu autoritãţile publice implicate în colectivul de analiza tehnica pregãtesc decizia finala a etapei de încadrare, luând în considerare propunerile publicului.
(2) Dacã aceasta decizie finala intra în conflict cu decizia iniţialã, titularul proiectului informeazã publicul în conformitate cu prevederile art. 17 alin. (3).
(3) Dacã decizia finala nu contrazice decizia anterioarã, autoritatea publica competenta pentru protecţia mediului, în termen de 5 zile de la primirea propunerilor motivate de a reconsidera decizia etapei de încadrare, emite un rãspuns în scris prin care motiveaza decizia finala şi pe care îl transmite persoanelor din public care au contestat decizia.
ART. 39
Dupã efectuarea evaluãrii impactului asupra mediului şi realizarea raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului, titularul proiectului, folosind metodele de informare menţionate mai sus, aduce la cunostinta publicului, cu cel puţin 10 zile înainte de data prevãzutã pentru şedinţa de dezbatere publica, urmãtoarele informaţii:
a) locul şi data dezbaterii publice;
b) locul şi data la care este disponibil spre consultare raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului;
c) adresa autoritãţii publice pentru protecţia mediului la care se transmit propunerile justificate ale publicului privind raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului.
ART. 40
(1) Publicul poate inainta propuneri justificate privind evaluarea impactului asupra mediului pana la data la care are loc dezbaterea publica a raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului, şi nu mai târziu de aceasta data.
(2) La înaintarea propunerilor justificate privind evaluarea impactului asupra mediului membrii publicului sunt obligaţi sa-şi declare numele, prenumele, adresa şi data, pe care autoritatea publica competenta pentru protecţia mediului le consemneazã într-un formular conform celui prezentat în anexa nr. IV.1.
ART. 41
Şedinţa de dezbatere publica are loc în prezenta reprezentanţilor autoritãţii publice competente pentru protecţia mediului, în modul cel mai convenabil pentru public, pe teritoriul unde urmeazã sa se implementeze proiectul şi în afarã orelor de program.
ART. 42
Înaintea şedinţei de dezbatere publica titularul proiectului şi autoritatea publica competenta pentru protecţia mediului desemneazã un preşedinte şi un secretar care înregistreazã participanţii. Pãrerile participanţilor se consemneazã într-un proces-verbal/minuta. Procesul-verbal/minuta al/a şedinţei se semneazã de preşedinte, secretar şi, la cererea publicului, de unul sau de mai mulţi reprezentanţi ai acestuia.
ART. 43
Dacã în interval de 90 de minute de la ora anunţatã pentru începerea şedinţei nu se prezintã nici un reprezentant al publicului, se poate afirma ca nu exista public interesat de proiectul respectiv, afirmatie consemnatã în procesul-verbal semnat de preşedinte şi de secretar.
ART. 44
(1) În timpul şedinţei de dezbatere publica titularul proiectului:
a) descrie proiectul propus şi evaluarea facuta în studiul de impact asupra mediului, rãspunde intrebarilor publicului, rãspunde argumentat la propunerile justificate ale publicului pe care le-a primit în forma scrisã înaintea respectivei şedinţe de audiere;
b) înregistreazã propunerile bine justificate ale publicului, exprimate în cadrul acestei şedinţe, pe acelaşi formular pe care a consemnat şi propunerile bine justificate primite înainte de data dezbaterii publice.
(2) În baza rezultatelor dezbaterii publice titularul proiectului pregãteşte o evaluare a propunerilor motivate ale publicului, conţinând soluţii de rezolvare a problemelor semnalate, pe care o înainteazã autoritãţii publice competente pentru protecţia mediului, conform formularului prezentat în anexa nr. IV.2.
(3) Reprezentanţii/reprezentantul autoritãţii publice competente pentru protecţia mediului indruma titularul în activitatea de evaluare a propunerilor bine justificate ale publicului.
ART. 45
Dupã examinarea raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului, a concluziilor pãrţilor implicate în evaluare, a posibilitãţilor de a pune în aplicare proiectul şi a evaluãrii motivate a propunerilor publicului, autoritatea publica competenta pentru protecţia mediului ia decizia privind emiterea acordului de mediu/acordului integrat de mediu sau respingerea motivatã a proiectului pe amplasamentul respectiv.
ART. 46
(1) În termen de 3 zile de la luarea deciziei finale autoritatea publica competenta pentru protecţia mediului anunta în pagina proprie de Internet sau prin afisaj la sediul propriu urmãtoarele:
a) conţinutul deciziei luate şi toate condiţiile anexate la aceasta;
b) motivele care au stat la baza luãrii deciziei;
c) informaţii privind mãsurile principale de evitare, de reducere şi, dacã este posibil, de îndepãrtare a impactului negativ asupa mediului;
d) data pana la care se primesc observaţiile publicului.
(2) Observaţiile publicului se primesc în termen de 10 zile de la anunţul public al deciziei finale şi fundamenteazã emiterea acordului de mediu.
(3) Acordul de mediu este pus la dispoziţia publicului la cerere.
ART. 47
În termen de doua zile de la primirea deciziei finale referitoare la proiect titularul proiectului anunta decizia primitã folosind metodele de informare menţionate în prezentul capitol.

CAP. 4
Valabilitatea acordului/acordului integrat de mediu Revizuirea, suspendarea şi anularea acordurilor de mediu

ART. 48
Autoritatea publica competenta pentru protecţia mediului emite, revizuieste şi actualizeazã, dupã caz, acordul de mediu.
ART. 49
(1) Acordul de mediu se emite numai dacã proiectul prevede eliminarea consecinţelor negative asupra mediului, în raport cu prevederile aplicabile din normele tehnice şi reglementãrile în vigoare.
(2) Acordul de mediu este valabil pe toatã perioada punerii în aplicare a proiectului, dar îşi pierde valabilitatea dacã lucrãrile de investiţii pentru care a fost eliberat nu încep în maximum 2 ani de la data emiterii. Pe durata execuţiei lucrãrilor autoritãţile publice competente pentru protecţia mediului controleazã respectarea condiţiilor impuse prin acordul de mediu.
ART. 50
(1) Acordul de mediu se revizuieste dacã apar elemente noi, necunoscute la data emiterii.
(2) Titularul proiectului sau al activitãţii va informa în scris autoritatea publica competenta pentru protecţia mediului ori de câte ori exista o schimbare de fond a datelor care au stat la baza eliberãrii acordului de mediu.
(3) Autoritatea publica competenta pentru protecţia mediului stabileşte dacã este necesarã revizuirea acordului de mediu.
(4) Cererile pentru revizuirea acordului de mediu urmeazã procedura descrisã în cap. II. În funcţie de modificãrile survenite, dupã caz, se poate cere şi refacerea evaluãrii impactului asupra mediului.
ART. 51
(1) Acordul de mediu se suspenda pentru nerespectarea prevederilor acestuia, dupã o somaţie prealabilã, cu termen, care se menţine pana la eliminarea cauzelor, dar nu mai mult de 6 luni.
(2) Autoritatea publica competenta pentru protecţia mediului dispune, dupã expirarea termenului de suspendare, anularea acordului de mediu şi oprirea execuţiei proiectului.
(3) Dispoziţia de suspendare a acordului de mediu, precum şi cea de încetare a proiectului sunt executorii.

CAP. 5
Dispoziţii finale

ART. 52
(1) Înainte de punerea în funcţiune a investiţiilor aferente activitãţilor cu impact semnificativ asupra mediului pentru care s-a obţinut acord de mediu/acord integrat de mediu, titularii sunt obligaţi sa depunã solicitarea şi sa obţinã autorizaţia de mediu/autorizaţia integrata de mediu.
(2) Pentru investiţiile noi şi modificarea celor existente pentru care s-a obţinut acord de mediu/acord integrat de mediu, autorizaţia de mediu/autorizaţia integrata de mediu se va elibera pe baza dosarului de obiectiv existent la sediul autoritãţilor publice competente pentru protecţia mediului, completat, dupã caz, cu informaţii suplimentare apãrute în perioada de execuţie a investiţiei şi cu autorizaţiile emise de celelalte autoritãţi.
ART. 53
(1) Autoritãţile publice competente pentru protecţia mediului au obligaţia actualizãrii permanente a dosarului de obiectiv existent la sediul acestora cu procesele-verbale de inspecţie completate în urma controalelor efectuate în perioada de execuţie a investiţiei.
(2) La finalizarea lucrãrilor de execuţie autoritatea publica competenta pentru protecţia mediului va efectua un control de specialitate pentru verificarea respectãrii tuturor condiţiilor impuse prin acordul/acordul integrat de mediu. Procesul-verbal de constatare întocmit în aceasta etapa va fi însoţit de procesul-verbal de recepţie a lucrãrilor aferente investiţiei realizate.
ART. 54
Pana la organizarea agentiilor regionale pentru protecţia mediului, acordurile de mediu aflate în competenta de emitere a acestor agenţii vor fi emise de autoritãţile publice centrala şi judeţene pentru protecţia mediului, dupã caz.
ART. 55
Anexele nr. I-VI fac parte integrantã din prezenta procedura.





ANEXA 1.1


la procedura
------------

LISTA
activitãţilor cu impact semnificativ asupra mediului,
care se supun evaluãrii impactului asupra mediului (EIM)



┌──────────────────────────────────────────┬──────────────────────┬────────────┐
│Activitate şi/sau instalatie │ Competente │ Act de │
│ │ │reglementare│
│ ├───────┬────────┬─────┼─────┬──────┤
│ │Central│Regional│Local│Acord│Acord │
│ │ │ │ │ de │inte- │
│ │ │ │ │mediu│grat │
│ │ │ │ │ │de │
│ │ │ │ │ │mediu │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│1. Agricultura │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│1.1. Instalaţii pentru creşterea intensiva│ │ │ │ │ │
│a porcilor, cu o capacitate cel puţin │ │ │ │ │ │
│egala cu: │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│a) 750 locuri pentru scroafe; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│b) 2000 locuri pentru creşterea porcilor │ │ │ │ │ │
│mai mari de 30 kg; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│1.2. Instalaţii pentru creşterea intensiva│ │ │ │ │ │
│a pasarilor, cu o capacitate cel puţin │ │ │ │ │ │
│egala cu: │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│a) 40000 locuri pentru creşterea pasarilor│ │ X │ │ │ X │
│de carne; │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│b) 40000 locuri pentru pãsãri ouatoare │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│1.3. Defrişarea suprafeţelor mai mari de │ │ │ │ │ │
│10 ha*) │ X │ │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│2. Industria extractiva a petrolului, │ │ │ │ │ │
│gazelor naturale, carbunelui şi turbei │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│2.1. Extractia petrolului: │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│a) când cantitatea extrasa depãşeşte │ │ │ │ │ │
│500 t/zi; │ │ │ X │ X │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│b) extractia petrolului din platforma │ │ │ │ │ │
│continentala*) │ │ │ X │ X │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│2.2. Extractia gazelor naturale, când │ │ │ │ │ │
│cantitatea extrasa depãşeşte 500.000mc/zi │ │ │ X │ X │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│2.3. Extractia carbunelui în exploatãri │ │ │ │ │ │
│miniere de suprafata, când suprafata │ │ │ │ │ │
│amplasamentului depãşeşte 25 ha*) │ │ │ X │ X │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│2.4. Extractia turbei, când suprafata │ │ │ │ │ │
│amplasamentului depãşeşte 150 ha. │ │ │ X │ X │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│3. Industria energetica │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│3.1. Termocentrale şi alte instalaţii de │ │ │ │ │ │
│ardere, inclusiv instalaţii industriale │ │ │ │ │ │
│pentru producerea electricitatii, │ │ │ │ │ │
│caldurii, aburului sau apei calde, cu o │ │ │ │ │ │
│putere de cel puţin 50 MW*) │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│3.2.Rafinarii de ţiţei şi prelucrare │ │ │ │ │ │
│a gazelor*) │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│3.3. Cuptoare de cocs │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│3.4. Instalaţii de gazeificare şi │ │ │ │ │ │
│lichefiere a carbunilor*) │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│3.5. Instalaţii de gazeificare şi │ │ │ │ │ │
│lichefiere a sisturilor bituminoase, cu │ │ │ │ │ │
│o capacitate de cel puţin 500 t/zi*) │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│3.6. Centrale nucleare şi alte reactoare │ X │ │ │ X │ │
│nucleare, inclusiv dezafectarea sau │ │ │ │ │ │
│dezasamblarea acestora, sau reactoare*1) │ │ │ │ │ │
│(cu excepţia instalaţiilor de cercetare │ │ │ │ │ │
│pentru producerea şi conversia │ │ │ │ │ │
│materialelor fisionabile şi a celor │ │ │ │ │ │
│radioactive, a cãror putere maxima nu │ │ │ │ │ │
│depãşeşte 1kW putere termica continua)* │ │ │ │ │ │


│*1) Centralele nucleare şi alte │ │ │ │ │ │
│reactoare nucleare înceteazã de a mai fi │ │ │ │ │ │
│considerate ca atare atunci când tot │ │ │ │ │ │
│combustibilul nuclear şi alte elemente │ │ │ │ │ │
│contaminate radioactive au fost │ │ │ │ │ │
│indepartate definitiv de pe amplasamentul │ │ │ │ │ │
│instalaţiei. │ │ │ │ │ │


├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│3.7. Instalaţii pentru reprocesarea │ │ │ │ │ │
│combustibilului nuclear iradiat*) │ X │ │ │ X │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│3.8. Instalaţii pentru*): │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│a) producerea sau imbogatirea │ │ │ │ │ │
│combustibilului nuclear; │ X │ │ │ X │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│b) procesarea combustibilului nuclear │ │ │ │ │ │
│iradiat sau pentru procesarea deşeurilor │ │ │ │ │ │
│cu nivel ridicat de radioactivitate; │ X │ │ │ X │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│c) depozitarea finala a combustibilului │ │ │ │ │ │
│nuclear iradiat; │ X │ │ │ X │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│d) depozitarea finala a deşeurilor │ │ │ │ │ │
│radioactive, exclusiv; │ X │ │ │ X │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│e) stocarea, planificata pentru o │ │ │ │ │ │
│perioada mai mare de 10 ani, a │ │ │ │ │ │
│combustibilului iradiat sau a deşeurilor │ │ │ │ │ │
│radioactive, pe un amplasament │ │ │ │ │ │
│diferit de cel de producţie, exclusiv; │ X │ │ │ X │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│3.9. Construirea liniilor aeriene de │ │ │ │ │ │
│tensiune electrica, cu o tensiune de │(X dupã│(X dupã │ X │ X │ │
│cel puţin 220 kV şi o lungime de │ caz) │ caz) │ │ │ │
│cel puţin 15 km. │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│4. Producerea şi prelucrarea metalelor │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│4.1. Instalaţii de prajire sau sinterizare│ │ │ │ │ │
│a minereului metalic (inclusiv a │ │ │ │ │ │
│zãcãmintelor de sulfuri)*) │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│4.2. Instalaţii integrate pentru │ │ │ │ │ │
│producerea fontei sau a otelului (topire │ │ │ │ │ │
│primara ori secundarã), inclusiv │ │ │ │ │ │
│instalaţii pentru turnarea continua, cu │ │ │ │ │ │
│o capacitate ce depãşeşte 2,5t/h*) │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│4.3. Instalaţii pentru prelucrarea │ │ │ │ │ │
│metalelor feroase: │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│a) laminoare la cald cu o capacitate │ │ │ │ │ │
│mai mare de 20 t oţel brut/h; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│b) forje cu ciocane, a cãror energie │ │ │ │ │ │
│de lovire depãşeşte 50 kJ/ciocan, iar │ │ │ │ │ │
│puterea calorica utilizata este mai mare │ │ │ │ │ │
│de 20 MW; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│c) aplicarea de straturi protectoare din │ │ │ │ │ │
│metal topit, cu o capacitate de tratare │ │ │ │ │ │
│mai mare de 2 t oţel brut/ora; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│4.4. Turnatorii pentru metale feroase, │ │ │ │ │ │
│cu o capacitate mai mare de 20 t/zi; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│4.5. Instalaţii pentru: │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│a) producerea de metale neferoase brute │ │ │ │ │ │
│din minereuri concentrate sau materii │ │ │ │ │ │
│prime secundare, prin procese metalurgice,│ │ │ │ │ │
│chimice ori electrolitice*); │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│b) topirea, inclusiv alierea metalelor │ │ │ │ │ │
│neferoase şi a produselor recuperate │ │ │ │ │ │
│(rafinare, turnatorie, etc.), cu o │ │ │ │ │ │
│capacitate de topire mai mare de 4 t/zi │ │ │ │ │ │
│pentru plumb şi cadmiu sau de 20 t/zi │ │ │ │ │ │
│pentru toate celelalte metale; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│4.6. Instalaţii pentru tratarea │ │ │ │ │ │
│suprafeţelor metalelor şi materialelor │ │ │ │ │ │
│plastice prin folosirea procedeelor │ │ │ │ │ │
│electrolitice sau chimice, la care │ │ │ │ │ │
│volumul cuvelor de tratare depãşeşte │ │ │ │ │ │
│30 mc │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│5. Industria materialelor minerale de │ │ │ │ │ │
│construcţii │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│5.1. Instalaţii pentru extractia │ │ │ │ │ │
│azbestului şi pentru prelucrarea şi │ │ │ │ │ │
│transformarea azbestului şi a produselor │ │ │ │ │ │
│care conţin azbest*): │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│a) instalaţii pentru produsele │ │ │ │ │ │
│de azbociment; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│b) instalaţii pentru materiale de │ │ │ │ │ │
│frictiune; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│c) instalaţii pentru alte utilizãri ale │ │ │ │ │ │
│azbestului; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│5.2. Instalaţii pentru producerea │ │ │ │ │ │
│clincherului de ciment în cuptoare │ │ │ │ │ │
│rotative cu o capacitate de producţie │ │ │ │ │ │
│mai mare de 500 t/zi sau a varului în │ │ │ │ │ │
│cuptoare rotative cu o capacitate de │ │ │ │ │ │
│producţie care depãşeşte 50 t/zi ori │ │ │ │ │ │
│în alte tipuri de cuptoare cu o │ │ │ │ │ │
│capacitate de producţie mai mare │ │ │ │ │ │
│de 50t/zi │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│5.3. Instalaţii pentru fabricarea sticlei,│ │ │ │ │ │
│inclusiv a fibrelor de sticla, cu o │ │ │ │ │ │
│capacitate de topire mai mare de 20 t/zi │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│5.4. Instalaţii pentru topirea │ │ │ │ │ │
│substanţelor minerale, inclusiv pentru │ │ │ │ │ │
│producera fibrelor minerale, cu o │ │ │ │ │ │
│capacitate de topire mai mare de 20 t/zi │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│5.5. Instalaţii pentru fabricarea │ │ │ │ │ │
│produselor de ceramica prin ardere, în │ │ │ │ │ │
│special a tiglelor, caramizilor, │ │ │ │ │ │
│caramizilor refractare, dalelor, │ │ │ │ │ │
│produselor din ceramica sau portelan, │ │ │ │ │ │
│cu o capacitate de producţie mai mare │ │ │ │ │ │
│de 75 t/zi şi/sau cu o capacitate a │ │ │ │ │ │
│cuptoarelor mai mare de 4 mc şi cu o │ │ │ │ │ │
│densitate de încãrcare pentru │ │ │ │ │ │
│fiecare cuptor mai mare de 300 kg/mc │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│5.6. Alte exploatãri miniere*): │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│a) Activitãţi miniere cu o capacitate de │ │ │ │ │ │
│producţie peste 5 mil. t/an şi suprafata │ │ │ │ │ │
│perimetrului de exploatare peste 1000 ha │ X │ │ │ X │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│b) Cariere şi exploatãri miniere de │ │ │ │ │ │
│suprafata, când suprafata amplasamentului │ │ X │ X │ X │ │
│este mai mare de 25 ha dar mai mica │ │ (peste │(pana│ │ │
│de 1000 ha │ │ 100 ha)│ la │ │ │
│ │ │ │ 100 │ │ │
│ │ │ │ ha) │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│6. Industria chimica şi petrochimica │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│6.1. Instalaţii chimice integrate*), cum │ │ │ │ │ │
│sunt instalaţiile pentru producerea │ │ │ │ │ │
│substanţelor pe scara industriala │ │ │ │ │ │
│folosind procese de conversie chimica, │ │ │ │ │ │
│în care mai multe unitãţi tehnologice │ │ │ │ │ │
│alãturate sunt legate funcţional una de │ │ │ │ │ │
│cealaltã şi sunt utilizate pentru: │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│6.1.1. Producerea substanţelor chimice │ │ │ │ │ │
│organice de baza: │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│a) hidrocarburi (liniare sau ciclice, │ │ │ │ │ │
│saturate sau nesaturate, alifatice sau │ │ │ │ │ │
│aromatice); │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│b) hidrocarburi ce conţin oxgen, precum: │ │ │ │ │ │
│alcooli, aldehide, cetone, acizi │ │ │ │ │ │
│carboxilici, esteri, acetati, peroxizi, │ │ │ │ │ │
│rasini epoxidice; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│c) hidrocarburi sulfuroase; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│d) hidrocarburi ce conţin azot, precum: │ │ │ │ │ │
│amine, amide, compuşi azotosi, compuşi │ │ │ │ │ │
│nitro sau azotati, nitrili, cianati, │ │ │ │ │ │
│sau izocianati; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│e) hidrocarburi conţinând fosfor; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│f) hidrocarburi halogenate; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│g) compuşi organometalici; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│h) materiale plastice de baza (fibre │ │ │ │ │ │
│polimerice sintetice şi fibre pe baza │ │ │ │ │ │
│de celuloza); │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│i) cauciucuri sintetice; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│j) vopsele şi pigmenti; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│k) agenţi de suprafata şi agenţi │ │ │ │ │ │
│tensioactivi; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│6.1.2. Producerea substanţelor chimice │ │ │ │ │ │
│anorganice de baza: │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│a) gaze, ca de exemplu: amoniac, clor │ │ │ │ │ │
│sau acid clorhidric gazos, fluor sau acid │ │ │ │ │ │
│fluorhidric, oxizi de carbon, compuşi ai │ │ │ │ │ │
│sulfului, oxizi de azot, hidrogen, dioxid │ │ │ │ │ │
│de sulf, oxiclorura de carbon; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│b) acizi, ca de exemplu: acid cromic, │ │ │ │ │ │
│acid fluorhidric, acid fosforic, acid │ │ │ │ │ │
│azotic, acid clorhidric, acid sulfuric, │ │ │ │ │ │
│oleum, acizi sulfurosi │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│c) baze, ca de exemplu: hidroxid de amoniu│ │ │ │ │ │
│hidroxid de potasiu, hidroxid de sodiu; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│d) saruri, ca de exemplu: clorura de │ │ │ │ │ │
│amoniu, clorat de potasiu, carbonat de │ │ │ │ │ │
│potasiu, carbonat de sodiu, perborat, │ │ │ │ │ │
│azotat de argint; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│e) metaloizi, oxizi metalici şi alţi │ │ │ │ │ │
│compuşi anorganici, ca de exemplu: │ │ │ │ │ │
│carbura de calciu, siliciu, carbura │ │ │ │ │ │
│de siliciu; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│6.1.3. Producerea ingrasamintelor pe baza │ │ │ │ │ │
│de fosfor, azot sau potasiu (îngrãşãminte │ │ │ │ │ │
│chimice simple sau complexe) │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│6.1.4. Obţinerea produselor de uz │ │ │ │ │ │
│fitosanitar şi a biocidelor │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│6.1.5. Obţinerea produselor farmaceutice │ │ │ │ │ │
│de baza folosind procese chimice sau │ │ │ │ │ │
│biologice │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│6.2. Producerea explozibililor │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│6.3. Instalaţii pentru depozitarea │ │ │ │ │ │
│petrolului, a produselor petrochimice │ │ │ │ │ │
│sau chimice, cu o capacitate de cel │ │ │ │ │ │
│puţin 200.000 t*) │ │ │ X │ X │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│6.4. Construirea conductelor pentru │ │ │ │ │ │
│transportul gazelor, petrolului sau │X (dupã│ X (dupã│ X │ X │ │
│al substanţelor chimice, având un │ caz) │ caz) │ │ │ │
│diametru mai mare de 800 mm şi o │ │ │ │ │ │
│lungime de cel puţin 40 km.*) │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│7. Industria lemnului şi a hârtiei │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│7.1. Instalaţii industriale pentru │ │ │ │ │ │
│producerea celulozei din cherestea sau │ │ │ │ │ │
│materiale fibroase similare │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│7.2. Instalaţii industriale pentru │ │ │ │ │ │
│producerea hârtiei şi a cartonului, │ │ │ │ │ │
│cu o capacitate de producţie mai mare │ │ │ │ │ │
│de 20 t/zi*) │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│8. Proiecte de infrastructura │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│8.1. Construcţia de linii pentru traficul │ │ │ │ │ │
│feroviar de lungã distanta*) │X (dupã│ X (dupã│ X │ X │ │
│ │ caz) │ caz) │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│8.2. Construirea aeroporturilor*2) dotate │ │ │ │ │ │
│cu o pista principala lungã de cel │ │ │ │ │ │
│puţin 2.100 m*) │ │ X │ │ X │ │


│*2) Aeroport - aeroporturile care se │ │ │ │ │ │
│conformeazã definitiei din Convenţia de │ │ │ │ │ │
│la Chicago (1944) privind înfiinţarea │ │ │ │ │ │
│Organizaţiei Aviaţiei Civile │ │ │ │ │ │
│Internaţionale (anexa nr. 14). │ │ │ │ │ │


├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│8.3. Construirea de autostrazi şi de │ │ │ │ │ │
│drumuri expres*3*) │X (dupã│X (dupã │ X │ X │ │
│ │ caz) │ caz) │ │ │ │


│*3) Drumul expres - drumuri care se │ │ │ │ │ │
│conformeazã definitiei din Acordul │ │ │ │ │ │
│european privind arterele principale │ │ │ │ │ │
│de trafic internaţional, din │ │ │ │ │ │
│15 noiembrie 1975. │ │ │ │ │ │


├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│8.4. Construirea drumurilor noi cu cel │ │ │ │ │ │
│puţin 4 benzi sau realinierea şi/sau │X (dupã│X (dupã │ X │ X │ │
│lãrgirea unui drum existent de doua sau │ caz) │ caz) │ │ │ │
│mai putine benzi pana la 4 sau mai multe │ │ │ │ │ │
│benzi, în cazul în care aceste drumuri │ │ │ │ │ │
│noi sau secţiunea largita a acestora │ │ │ │ │ │
│este de cel puţin 10 km lungime continua │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│8.5. Cai navigabile interioare şi porturi │ │ │ │ │ │
│pentru traficul fluvial interior care │ │ │ │ │ │
│permit trecerea vaselor mai mari │ │ │ │ │ │
│de 1.350 t*) │ │ │ X │ X │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│8.6. Porturi comerciale, cheiuri pentru │ │ │ │ │ │
│încãrcare şi descãrcare legate de uscat │ │ │ │ │ │
│şi porturi exterioare (exclusiv cheiuri │ │ │ │ │ │
│pentru feribot), care permit intrarea │ │ │ │ │ │
│vaselor de cel puţin 1.350 t*). │ │ │ X │ X │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│9. Gestiunea deşeurilor │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│9.1. Instalaţii pentru eliminarea sau │X(peste│X(peste │X(sub│ X │X(pes-│
│recuperarea deşeurilor periculoase*) │ 750 │ 10t/zi;│ 10 │ │te 10 │
│ │ kg/h) │sub 750 │t/zi │ │t/zi) │
│ │ │kg/h) │şi │ │ │
│ │ │ │sub │ │ │
│ │ │ │750 │ │ │
│ │ │ │kg/h)│ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│9.2. Instalaţii pentru incinerarea │ │ │ │ │ │
│deşeurilor municipale, cu o capacitate │ │ │ │ │ │
│mai mare de 3 t/h*) │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│9.3. Instalaţii pentru eliminarea, │ │ │ │ │ │
│inclusiv prin tratare chimica, a │ │ │ │ │ │
│deşeurilor nepericuloase, cu o capacitate │ │ │ │ │ │
│mai mare de 50 t/zi │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│9.4. Depozite controlate de deşeuri, care │ │ │ │ │ │
│primesc mai mult de 10 t/zi sau cu o │ │ │ │ │ │
│capacitate totalã mai mare de 25.000 t, │ │ │ │ │ │
│cu excepţia depozitelor controlate de │ │ │ │ │ │
│deşeuri inerte. │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│10. Alte tipuri de proiecte │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│10.1. Sisteme de captare a apelor │ │ │ │ │ │
│subterane, acolo unde volumul anual de │ │ │ │ │ │
│apa captata este de cel puţin │ │ │ │ │ │
│10 milioane mc*) │ X │ │ │ X │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│10.2. Sisteme artificiale de reîncãrcare │ │ │ │ │ │
│a acviferului, acolo unde volumul anual │ │ │ │ │ │
│de apa reincarcata este de cel puţin │ │ │ │ │ │
│10 milioane mc │ X │ │ │ X │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│10.3. Lucrãri de transfer al resurselor │ │ │ │ │ │
│de apa între bazinele hidrografice, │ │ │ │ │ │
│executate în scopul prevenirii │ │ │ │ │ │
│deficitului de apa, pentru un volum │ │ │ │ │ │
│anual de apa transferata de cel puţin │ │ │ │ │ │
│100 milioane mc; se excepteazã transferul │ │ │ │ │ │
│prin conducte al apei potabile. │ X │ │ │ X │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│10.4. Lucrãri de transfer al resurselor │ │ │ │ │ │
│de apa între bazinele hidrografice, │ │ │ │ │ │
│pentru un debit mediu multianual al │ │ │ │ │ │
│bazinului de captare de cel puţin │ │ │ │ │ │
│2.000 milioane mc/an şi pentru o │ │ │ │ │ │
│cantitate de apa transferata de cel │ │ │ │ │ │
│puţin 5% din acest debit; se excepteazã │ │ │ │ │ │
│transferul prin conducte al apei │ │ │ │ │ │
│potabile. │ X │ │ │ X │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│10.5. Baraje şi lacuri de acumulare cu o │ │ │ │ │ │
│cantitate de apa reţinutã sau stocata de │ │ │ │ │ │
│cel puţin 10 milioane mc*) │ X │ │ │ X │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│10.6. Staţii pentru epurarea apelor uzate │ │ │ │ │ │
│pentru aglomerari umane de cel puţin │ │ │ │ │ │
│150.000 echivalent locuitori*4) │ │ │ X │ X │ │


│*4) Echivalent locuitori exprima │ │ │ │ │ │
│încãrcarea cu poluanti a apelor uzate, │ │ │ │ │ │
│conform definitiei din Hotãrârea │ │ │ │ │ │
│Guvernului nr. 188/2002 pentru aprobarea │ │ │ │ │ │
│unor norme privind condiţiile de │ │ │ │ │ │
│descãrcare în mediul acvatic a apelor │ │ │ │ │ │
│uzate. │ │ │ │ │ │


├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│10.7. Instalaţii pentru pretratare │ │ │ │ │ │
│(operaţiuni precum: spalare, albire, │ │ │ │ │ │
│mercerizare) sau vopsirea fibrelor ori │ │ │ │ │ │
│textilelor, cu o capacitate de tratare │ │ │ │ │ │
│mai mare de 10 t/zi │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│10.8. Instalaţii pentru tabacirea │ │ │ │ │ │
│blanurilor şi a pieilor, cu o capacitate │ │ │ │ │ │
│de tratare mai mare de 12 t/produse │ │ │ │ │ │
│finite/zi; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│10.9. Industrie alimentara: │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│a) abatoare cu o capacitate de producere │ │ │ │ │ │
│a carcaselor de animale mai mare │ │ │ │ │ │
│de 50 t/zi; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│b) tratare şi prelucrare în scopul │ │ │ │ │ │
│fabricãrii produselor alimentare din: │ │ X │ │ │ X │
│- materii de origine animala (altele │ │ │ │ │ │
│decât laptele), cu o capacitate de │ │ │ │ │ │
│producţie a produselor finite mai mare │ │ │ │ │ │
│de 75 t/zi; │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│- materii prime vegetale, cu o │ │ │ │ │ │
│capacitate de producţie a produselor │ │ │ │ │ │
│finite mai mare de 300 t/zi (valoarea │ │ │ │ │ │
│medie trimestriala); │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│c) tratarea şi prelucrarea laptelui, │ │ │ │ │ │
│cu mai mult de 200 t/zi cantitate de │ │ │ │ │ │
│lapte (valoarea medie anuala) intrata │ │ │ │ │ │
│în proces. │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│10.10. Instalaţii pentru eliminarea sau │ │ │ │ │ │
│reciclarea carcaselor de animale şi a │ │ │ │ │ │
│deşeurilor animale, cu o capacitate de │ │ │ │ │ │
│tratare mai mare de 10 t/zi; │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│10.11. Instalaţii pentru tratarea │ │ │ │ │ │
│suprafeţei materialelor, obiectelor sau │ │ │ │ │ │
│produselor, utilizând solventi organici, │ │ │ │ │ │
│în particular pentru finisare, placare, │ │ │ │ │ │
│acoperire, degresare, impermeabilizare, │ │ │ │ │ │
│dimensionare, vopsire, curatare sau │ │ │ │ │ │
│impregnare, cu o capacitate de consum │ │ │ │ │ │
│mai mare de 150 kg/h sau mai mult de │ │ │ │ │ │
│200 t/an. │ │ X │ │ │ X │
├──────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┼─────┼──────┤
│10.12. Instalaţii pentru producţia de │ │ │ │ │ │
│carbon (cãrbune sarac în gaze) sau de │ │ │ │ │ │
│electrografit prin incinerare sau │ │ │ │ │ │
│grafitizare. │ │ X │ │ │ X │
└──────────────────────────────────────────┴───────┴────────┴─────┴─────┴──────┘


* Activitãţi/instalaţii menţionate în Anexa nr. I la Convenţia privind
evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontiera, adoptatã
la Espo la 25 februarie 1991, ratificatã prin <>Legea nr. 22/2001 .






ANEXA 1.2


la procedura
------------


LISTA
activitãţilor şi/sau instalaţiilor cu potenţial semnificativ
asupra mediului, care se supun etapei de încadrare în procedura
de evaluare a impactului asupra mediului



┌───────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┐
│Activitate şi/sau instalatie │ Competente │
│ ├───────┬────────┬─────┤
│ │Central│Regional│Local│
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│1. Agricultura, silvicultura şi piscicultura │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│a) Proiecte pentru restructurarea exploataţiilor │ │X (dupã │ X │
│agricole │ │ caz) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│b) Proiecte pentru utilizarea terenului necultivat sau │ │X (dupã │ X │
│a suprafeţelor parţial antropizate în scop agricol │ │ caz) │ │
│intensiv │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│c) Proiecte de gospodãrire a apelor pentru agricultura,│ │ X │ │
│inclusiv proiecte de irigaţii şi desecãri │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│d) Impadurirea terenurilor pe care nu a existat │ │X (dupã │ X │
│anterior vegetaţie forestierã │ │ caz) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│e) Defrişare în scopul schimbãrii categoriei de │ │X (dupã │ X │
│folosinta a terenului a suprafeţelor sub 10 ha │ │ caz) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│f) Instalaţii pentru creşterea intensiva a animalelor │ │ │ │
│din septel, altele decât cele incluse în Anexa I.1 │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│g) Crescatorii pentru piscicultura intensiva │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│h) Recuperarea terenurilor neagricole, inclusiv a │ │ │ │
│celor din mare. │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│2. Industria extractiva │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│a) Cariere, exploatãri miniere de suprafata şi de │ │ │ │
│extracţie a turbei, altele decât cele incluse │ │ │ │
│în Anexa I.1 │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│b) Exploatãri miniere subterane, altele decât cele │ │ │ │
│incluse în Anexa I.1 │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│c) Extractia mineralelor prin dragare fluviala │ │ │ │
│sau marina │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│d) Foraje de adancime, în special: │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│ (i) foraje geotermale; │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│ (ii) foraje pentru depozitarea deşeurilor nucleare; │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│ (iii) foraje pentru alimentarea cu apa, cu excepţia │ │ │ │
│forajelor pentru investigarea stabilitatii solului │ │ X │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│e) Instalaţii industriale de suprafata pentru │ │ │ │
│extractia carbunelui, petrolului, gazelor naturale şi │ │ │ │
│minereurilor, precum şi a sisturilor bituminoase, │ │ │ │
│altele decât cele incluse în Anexa I.1 │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│3. Industria energetica │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│a) Instalaţii industriale pentru producerea energiei │ │ │ │
│electrice şi termice, altele decât cele incluse │ │ │ │
│în Anexa I.1 │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│b) Instalaţii industriale pentru transportul gazelor, │ │X (dupã │ X │
│aburului şi apei calde; transportul energiei electrice │ │ caz) │ │
│prin cabluri aeriene, altele decât cele incluse │ │ │ │
│în Anexa I.1 │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│c) Stocarea la suprafata a gazelor naturale │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│d) Stocarea subterana a gazelor combustibile │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│e) Stocarea la suprafata a combustibililor fosili │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│f) Brichetarea industriala a carbunelui şi lignitului │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│g) Instalaţii pentru prelucrarea şi stocarea deşeurilor│ │ │ │
│radioactive, altele decât cele incluse în Anexa I.1 │ X │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│h) Instalaţii pentru producerea energiei hidroelectrice│ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│i) Instalaţii cu care sunt echipate centralele eoliene │ │ │ │
│în scopul producerii energiei. │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│4. Producerea şi prelucrarea metalelor │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│a) Instalaţii pentru producerea fontei sau a otelului │ │ │ │
│prin topire primara ori secundarã, inclusiv instalaţii │ │ │ │
│pentru turnarea continua, cu o capacitate de │ │ │ │
│pana la 2,5t/h │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│b) Instalaţii pentru topirea metalelor feroase: │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│ (i) laminoare la cald cu o capacitate de pana │ │ │ │
│la 20 t oţel brut/h │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│ (ii) forjerii cu ciocane, a cãror energie de lovire │ │ │ │
│nu depãşeşte 50 kJ/ciocan, iar puterea calorica │ │ │ │
│utilizata este de pana la 20 MW │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│ (iii) acoperiri metalice de protecţie prin topire, cu │ │ │ │
│o capacitate de tratare de pana la 2 t oţel brut/ora │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│c) Turnatorii de metale feroase, cu o capacitate │ │ │ │
│de pana la 20 t/zi │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│d) Instalaţii pentru topirea, inclusiv alierea, │ │ │ │
│metalelor neferoase, cu excepţia metalelor preţioase, │ │ │ │
│sau pentru revalorificarea produselor (finisare, │ │ │ │
│turnare în forme etc.), cu o capacitate de topire │ │ │ │
│de pana la 4 t/zi pentru plumb şi cadmiu sau de pana │ │ │ │
│la 20 t/zi pentru toate celelalte metale │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│e) Instalaţii pentru tratarea suprafeţelor metalice │ │ │ │
│şi a materialelor plastice prin procese chimice sau │ │ │ │
│electrolitice, la care volumul cuvelor de tratare │ │ │ │
│nu depãşeşte 30 mc │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│f) Fabricarea şi asamblarea de autovehicule şi │ │ │ │
│fabricarea motoarelor pentru autovehicule │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│g) Santiere navale │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│h) Instalaţii pentru construcţia şi repararea │ │ │ │
│aeronavelor │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│i) Fabricarea echipamentelor feroviare │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│j) Forjare la cald prin explozie │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│k) Instalaţii pentru coacerea şi sinterizarea │ │ │ │
│minereurilor metalice. │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│5. Industria mineralelor │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│a) Instalaţii pentru fabricarea cimentului în cuptoare │ │ │ │
│rotative, cu o capacitate de producţie de pana │ │ │ │
│la 500 t/zi, sau a varului în cuptoare rotative cu │ │ │ │
│o capacitate de producţie de pana la 50 t/zi, ori în │ │ │ │
│alte tipuri de cuptoare cu o capacitate de producţie │ │ │ │
│de pana la 50 t/zi. │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│b) Instalaţii pentru fabricarea sticlei, inclusiv │ │ │ │
│a fibrelor de sticla, cu o capaciate de topire de │ │ │ │
│pana la 20 t/zi │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│c) Instalaţii pentru topirea substanţelor minerale, │ │ │ │
│inclusiv producţia fibrelor minerale, cu o capacitate │ │ │ │
│de topire de pana la 20 t/zi │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│d) Fabricarea produselor ceramice prin ardere, în │ │ │ │
│special a tiglelor, caramizilor, caramizilor │ │ │ │
│refractare, placilor, gresiilor ceramice sau │ │ │ │
│portelanului, cu o capacitate de producţie mai │ │ │ │
│mica de 75 t/zi şi/sau cu o capacitate a cuptoarelor │ │ │ │
│mai mica de 4 mc şi cu o densitate de încãrcare │ │ │ │
│pentru fiecare cuptor de pana la 300 kg/mc │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│ 6. Industria chimica │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│a) Tratarea produselor intermediare şi producerea │ │ │ │
│substanţelor chimice, altele decât cele incluse │ │ │ │
│în Anexa 1A │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│b) Producerea produselor de uz fitosanitar, produselor │ │ │ │
│farmaceutice, vopselelor şi lacurilor, elastomerilor │ │ │ │
│şi peroxizilor, altele decât cele incluse în Anexa 1A │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│c) Instalaţii de depozitare a produselor petroliere, │ │ │ │
│petrochimice şi chimice, cu o capacitate de pana │ │ │ │
│la 200.000 t. │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│ 7. Industria alimentara │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│a) Fabricarea uleiurilor şi a grasimilor vegetale, │ │ │ │
│cu o capacitate de producţie a produselor finite de │ │ │ │
│pana la 300 t/zi (valoarea medie trimestriala) şi │ │ │ │
│animale, cu o capacitate de producţie a produselor │ │ │ │
│finite de pana la 75 t/zi │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│b) Ambalarea şi conservarea produselor animale │ │ │ │
│şi vegetale │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│c) Fabricarea produselor lactate, cu mai puţin │ │ │ │
│de 200 t/zi cantitate de lapte (valoarea medie anuala) │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│d) Fabricarea maltului şi a berii │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│e) Fabricarea produselor de cofetarie şi a siropului │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│f) Abatoare, altele decât cele cuprinse în Anexa I.1 │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│g) Instalaţii industriale pentru fabricarea amidonului │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│h) Fabrici de fãina şi ulei de peste │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│i) Fabrici de zahãr. │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│ 8. Industria textila, a pielariei, a lemnului şi │ │ │ │
│ hârtiei │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│a) Instalaţii industriale pentru producerea hârtiei │ │ │ │
│şi a cartonului, cu o capacitate de producţie de pana │ │ │ │
│la 20 t/zi │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│b) Instalaţii pentru pretratarea (operaţii ca │ │ │ │
│spalarea, inalbirea, mercerizarea) sau vopsirea │ │ │ │
│fibrelor ori textilelor, cu o capacitate de tratare │ │ │ │
│de pana la 10 t/zi │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│c) Instalaţii pentru tabacirea/argasirea pieilor │ │ │ │
│şi blanurilor, cu o capacitate de tratare de pana │ │ │ │
│la 12 t/produse finite/zi. │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│ 9. Industria cauciucului │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│Fabricarea şi tratarea produselor pe baza de elastomeri│ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│10. Proiecte de infrastructura │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│a) Proiecte de dezvoltare a unitãţilor industriale │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│b) Proiecte de dezvoltare urbana, inclusiv construcţia │ │ │ │
│centrelor comerciale şi a parcarilor auto │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│c) Construcţia cãilor ferate, altele decât cele │ │ │ │
│incluse în Anexa I.1, a instalaţiilor de │ │ X (dupã│ X │
│transbordare intermodala şi a terminalelor intermod │ │ caz) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│d) Construcţia aerodromurilor, altele decât cele │ │ │ │
│incluse în Anexa I.1 │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│e) Construcţia drumurilor, porturilor şi instalaţiilor │ │ │ │
│portuare, inclusiv a porturilor de pescuit, altele │ │ │ │
│decât cele incluse în Anexa I.1 │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│f) Construcţia cãilor navigabile interioare, altele │ │ │ │
│decât cele incluse în Anexa I.1, lucrãri de canalizare │ │ │ │
│şi lucrãri impotriva inundatiilor │ │ X │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│g) Baraje şi alte instalaţii proiectate pentru │ │ │ │
│reţinerea sau stocarea apei pe termen lung, altele │ │ │ │
│decât cele incluse în Anexa I.1 │ │ X │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│h) Linii de tramvai, cai ferate subterane şi de │ │ │ │
│suprafata, linii suspendate sau linii similare │ │ │ │
│specifice, utilizate exclusiv sau în principal │ │ │ │
│pentru transportul de persoane │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│i) Instalaţii de conducte pentru gaze şi petrol, │ │X (dupã │ X │
│altele decât cele incluse în Anexa I.1 │ │ caz) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│j) Instalaţii de apeducte de lungime mare │ │ X │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│k) Lucrãri pentru combaterea eroziunii costiere │ │ │ │
│şi lucrãri maritime ce pot modifica profilul costier │ │ │ │
│prin construcţia, de exemplu, de diguri, chei, │ │ │ │
│pontoane, debarcadere sau alte lucrãri de apãrare │ │ │ │
│marina, exclusiv întreţinerea şi reconstructia unor │ │ │ │
│astfel de lucrãri │ │ X │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│l) Instalaţii de extracţie a apei subterane şi de │ │ │ │
│reîncãrcare artificiala a rezervelor de apa subterana, │ │ │ │
│altele decât cele incluse în Anexa I.1 │ │ X │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│m) Lucrãri pentru transferul resurselor de apa între │ │ │ │
│bazine hidrografice, altele decât cele incluse │ │ │ │
│în Anexa I.1 │ │ X │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│11. Alte proiecte │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│a) Piste permanente de curse şi testare a vehiculelor │ │ │ │
│cu motor │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│b) Instalaţii pentru eliminarea deşeurilor, altele │ │ │ │
│decât cele incluse în Anexa I.1 │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│c) Staţii pentru epurarea apelor uzate, altele │ │ │ │
│decât cele incluse în Anexa I.1 │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│d) Amplasamente pentru depozitarea namolurilor │ │ │ │
│provenite de la staţiile de epurare │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│e) Depozite de fier vechi, de vehicule uzate, │ │ │ │
│inclusiv deşeuri de vehicule │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│f) Bancuri de proba pentru motoare, turbine │ │ │ │
│sau reactoare │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│g) Instalaţii pentru fabricarea fibrelor minerale │ │ │ │
│artificiale │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│h) Instalaţii pentru recuperarea sau distrugerea │ │ │ │
│substanţelor explozive │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│i) Centre de ecarisaj. │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│12. Turism şi recreare │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│a) Partii de schi, instalaţii schilift, telecabine │ │ │ │
│şi amenajãrile aferente │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│b) Amenajãri marine de agrement │ │ X │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│c) Sate de vacanta şi complexuri hoteliere în afarã │ │ │ │
│zonelor urbane şi amenajãrile aferente │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│d) Campinguri permanente şi amplasamente pentru │ │ │ │
│caravane │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│e) Parcuri tematice. │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│ 13. Modificãri sau extinderi de proiecte; proiecte │ │ │ │
│efectuate pentru testãri │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│a) Orice modificare sau extindere de proiecte │ │ │ │
│prevãzute în Anexa I.1 sau în prezenta Anexa, deja │ │ │ │
│autorizate, executate sau în curs de a fi executate, │ │ │ │
│care poate avea efecte semnificative asupra mediului │ │ │ X │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────┼────────┼─────┤
│b) Proiectele stabilite în Anexa I.1, efectuate │ │ │ │
│exclusiv sau în principal pentru elaborarea şi │ │ │ │
│testarea de metode sau produse noi şi care sa nu fie │ │ │ │
│utilizate pe o perioada mai mare de 2 ani. │ │ │ │
└───────────────────────────────────────────────────────┴───────┴────────┴─────┘







ANEXA 2.1


la procedura
------------


FORMATUL STAMPILELOR


Ştampila A Ştampila B




┌───────────────────────────────┐..... ┌───────────────────────────────┐.....
│ │ ^ │ │ ^
│ Se supune CAU. │ │ │ Se supune CAU. │ │
│ │ │ │ │ │
│ Nu face obiectul procedurii │ │ │ Face obiectul procedurii de │ │
│ de mediu. │ │ │ mediu cu/fãrã acord de mediu. │ │
│ │ │ │
│ │ 3,5 │ │ 3,5
│ Şef birou AAA: ......... │ cm │ Şef birou AAA: ......... │ cm
│ │ │ │
│ Semnatura ............... │ │ │ Semnatura ............... │ │
│ │ │ │ │ │
│ IPM ..................... │ │ │ IPM ..................... │ │
│ │ v │ │ v
└───────────────────────────────┘.... └───────────────────────────────┘.....
. . . .
.< ────────── 5 cm ───────────> . .< ────────── 5 cm ───────────> .
. . . .




ANEXA 2.2
---------
la procedura
------------

NORMATIV
de conţinut pentru memoriul tehnic necesar emiterii acordului/acordului integrat de mediu

I. Date generale
- Denumirea obiectivului de investiţii
- Amplasamentul obiectivului şi adresa
- Proiectantul lucrãrilor
- Beneficiarul lucrãrilor/titularul proiectului/proprietarul depozitului*)/operatorul depozitului*)
- Valoarea estimativã a lucrãrilor, din care: pentru protecţia mediului
- Perioada de execuţie propusã
II. Date specifice proiectului
1. Oportunitatea investiţiei:
- scopul şi importanta obiectivului de investiţii;
- utilitatea publica şi/sau modul de încadrare în planurile de urbanism şi amenajare a teritoriului, alte scheme de amenajare, programe speciale, inclusiv planul naţional de gestiune a deşeurilor*)
2. Descrierea proiectului
Se prezintã elementele caracteristice proiectului, incluzând mai ales:
- descrierea caracteristicilor fizice ale întregului proiect şi a necesitãţilor de folosinta în timpul fazelor de construcţie şi funcţionare, cu modul de asigurare cantitativã şi calitativã a utilitãţilor;
- descrierea principalelor caracteristici ale proceselor de producţie, de exemplu: natura şi cantitatea materialelor folosite, capacitãţi de producţie, materii prime, auxiliare şi combustibili utilizaţi, produse şi subproduse obţinute şi destinaţia acestora, alte date specifice;
- descrierea efectelor semnificative probabile ale proiectului propus asupra mediului, rezultând din utilizarea resurselor naturale.
În cazul proiectelor privind instalaţii pentru depozitarea deşeurilor vor fi prezentate, de asemenea:
- clasa din care face parte depozitul - pentru deşeuri inerte, pentru deşeuri nepericuloase, pentru deşeuri periculoase;
- numãrul de locuitori deserviti (inclusiv localitãţile) - în cazul depozitelor de deşeuri nepericuloase;
- suprafata ocupatã şi capacitatea maxima;
- durata de funcţionare estimatã (corelat cu prognozele de generare a deşeurilor pe urmãtorii 10-15 ani);
- lista deşeurilor care sunt acceptate la depozitare;
- procedura de acceptare a deşeurilor la depozitare (inclusiv modul de înregistrare a datelor);
- infrastructura depozitului şi alte elemente componente, în cazul în care proiectul prevede şi realizarea altor activitãţi în plus fata de depozitare (inclusiv tehnologii şi instalaţii pentru tratarea deşeurilor, dacã este cazul);
- sistemul de impermeabilizare a cuvetei depozitului;
- sistemul de automonitorizare tehnologicã;
- aspecte privind protecţia muncii şi paza contra incendiilor.

----------
*) În cazul proiectelor privind instalaţii pentru depozitarea deşeurilor.

III. Surse de poluanti şi protecţia factorilor de mediu
1. Protecţia calitãţii apelor:
- sursele de poluanti pentru ape, concentratii şi debite masice de poluanti rezultaţi pe faze tehnologice şi de activitate;
- staţiile şi instalaţiile de epurare sau de preepurare a apelor uzate, proiectate, elementele de dimensionare, randamentele de reţinere a poluantilor;
- concentratiile şi debitele masice de poluanti evacuati în mediu, locul de evacuare sau emisarul.
În cazul proiectelor privind instalaţiile pentru depozitarea deşeurilor va fi prezentat, de asemenea, sistemul de colectare, tratare şi eliminare a levigatului (inclusiv descrierea tehnologiei şi a instalaţiei de tratare propuse, în cazul în care aceasta se realizeazã pe amplasament).
2. Protecţia aerului:
- sursele de poluanti pentru aer, debitele, concentratiile şi debitele masice de poluanti rezultaţi şi caracteristicile acestora pe faze tehnologice sau de activitate;
- instalaţiile pentru epurarea gazelor reziduale şi reţinerea pulberilor, pentru colectarea şi dispersia gazelor reziduale în atmosfera, elementele de dimensionare, randamentele;
- concentratiile şi debitele masice de poluanti evacuati în atmosfera.
În cazul proiectelor privind instalaţiile pentru depozitarea deşeurilor va fi prezentat, de asemenea, sistemul de colectare şi evacuare a gazului de depozit (inclusiv modalitatea de tratare propusã - ardere controlatã, utilizare etc.).
3. Protecţia impotriva zgomotului şi vibratiilor:
- sursele de zgomot şi de vibratii;
- amenajãrile şi dotãrile pentru protecţia impotriva zgomotului şi vibratiilor;
- nivelul de zgomot şi de vibratii la limita incintei obiectivului şi la cel mai apropiat receptor protejat.
4. Protecţia impotriva radiatiilor:
- sursele de radiatii;
- amenajãrile şi dotãrile pentru protecţia impotriva radiatiilor;
- nivelul de radiatii la limita incintei obiectivului şi la cel mai apropiat receptor protejat.
5. Protecţia solului şi a subsolului:
- sursele de poluanti pentru sol şi subsol;
- lucrãrile şi dotãrile pentru protecţia solului şi a subsolului.
6. Protecţia ecosistemelor terestre şi acvatice:
- descrierea aspectelor de mediu ce vor fi semnificativ afectate prin proiectul propus, inclusiv, în special: populaţia, fauna, flora, solul, apa, aerul, factorii climatici, peisajul şi interrelatiile dintre aceşti factori;
- poluantii şi activitãţile ce pot afecta ecosistemele acvatice şi terestre;
- lucrãrile, dotãrile şi mãsurile pentru protecţia faunei şi florei terestre şi acvatice, a biodiversitatii, monumentelor naturii şi ariilor protejate.
7. Protecţia aşezãrilor umane şi a altor obiective de interes public:
- distanta fata de asezarile umane şi obiectivele de interes public, respectiv investiţii, monumente istorice şi de arhitectura, diverse aşezãminte, zone de interes tradiţional etc.;
- lucrãrile, dotãrile şi mãsurile pentru protecţia aşezãrilor umane şi a obiectivelor protejate şi/sau de interes public.
8. Gospodãrirea deşeurilor generate pe amplasament:
- tipurile şi cantitãţile de deşeuri de orice natura rezultate;
- modul de gospodãrire a deşeurilor şi asigurarea condiţiilor de protecţie a mediului.
9. Gospodãrirea substanţelor toxice şi periculoase:
- substantele toxice şi periculoase produse, folosite, comercializate;
- modul de gospodãrire a substanţelor toxice şi periculoase şi asigurarea condiţiilor de protecţie a factorilor de mediu şi a sãnãtãţii populaţiei.
IV. Lucrãri de refacere/restaurare a amplasamentului
- Situaţii identificate de risc potenţial; zonele şi factorii de mediu posibil a fi afectaţi
- Descrierea mãsurilor preconizate pentru prevenirea, reducerea şi, acolo unde este posibil, contracararea efectelor adverse semnificative asupra mediului
- Lucrãrile propuse pentru refacerea/restaurarea amplasamentului în caz de accidente şi/sau la încetarea activitãţii
În cazul proiectelor privind instalaţiile pentru depozitarea deşeurilor vor fi prezentate, de asemenea:
- prevederi privind modul de constituire a Fondului pentru închiderea depozitului de deşeuri şi urmãrirea acestuia postinchidere, inclusiv pentru acoperirea parţialã (a unei celule cu capacitatea epuizata), în cazul în care proiectul prevede acest lucru;
- aspecte referitoare la planul de intervenţie pentru cazuri accidentale şi/sau de urgenta;
- sistemul de închidere şi monitoring postinchidere;
- modalitãţi de reabilitare şi utilizare ulterioara a terenului.
V. Prevederi pentru monitorizarea mediului
Dotãrile şi mãsurile prevãzute pentru controlul emisiilor de poluanti în mediu, supravegherea calitãţii factorilor de mediu şi monitorizarea activitãţilor destinate protecţiei mediului
În cazul proiectelor privind instalaţiile pentru depozitarea deşeurilor vor fi prezentate, de asemenea:
- sistemul de automonitorizare a emisiilor şi a calitãţii factorilor de mediu în zona de influenta (în conformitate cu prevederile legale în vigoare);
- modul de înregistrare şi de raportare a datelor de monitoring în timpul exploatãrii şi în postinchidere.
VI. Anexe - piese desenate
1. Planul de încadrare în zona a obiectivului şi planul de situaţie cu modul de planificare a utilizãrii suprafeţelor
2. Schemele-flux pentru:
- procesul tehnologic şi fazele activitãţii, cu bilanţ cantitativ şi calitativ, cu sursele de poluanti, mod de colectare şi dirijare la instalaţiile de depoluare;
- procesele de reţinere a poluantilor.
3. Alte piese desenate, stabilite de autoritatea publica teritorialã pentru protecţia mediului
NOTE:
I. Pentru proiectele de investiţii care urmeazã a fi finanţate din fonduri comunitare (ISPA, SAPARD etc.) parametrii instalaţiilor şi condiţiile de funcţionare vor avea în vedere condiţiile de emisie/evacuare de poluanti stabilite prin legislaţia Uniunii Europene. Se pãstreazã limitele naţionale în situaţii în care acestea sunt mai restrictive decât cele stabilite de legislaţia Uniunii Europene.
II. Pentru activitãţile cuprinse în anexa nr. I.1, respectiv în anexa nr. 1 la <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2002 privind prevenirea, reducerea şi controlul integrat al poluarii, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 645/2002 , vor fi avute în vedere urmãtoarele:
1. memoriul tehnic va specifica modul cum au fost aplicate cerinţele specifice autorizãrii integrate de mediu, inclusiv cele referitoare la limitele de poluanti, în raport cu aplicarea celor mai bune tehnici disponibile;
2. se vor consulta şi aplica prevederile legale privind limitele de emisie a poluantilor în aer şi în apa, conţinute în urmãtoarele acte legislative, privind:
a) incinerarea deşeurilor, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 128/2002 ;
b) gestionarea uleiurilor uzate, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 662/2001 , cu modificãrile ulterioare;
c) Programul de acţiune pentru reducerea poluarii mediului acvatic şi a apelor subterane, cauzatã de evacuarea unor substanţe periculoase, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 118/2002 ;
d) stabilirea unor mãsuri pentru limitarea emisiilor anumitor poluanti în aer, proveniţi din instalaţii mari de ardere, conform prevederilor legale şi de la data intrãrii în vigoare a acestora;
e) reducerea emisiilor de compuşi organici volatili, datorate utilizãrii solventilor organici în anumite activitãţi şi instalaţii, conform prevederilor legale şi de la data intrãrii în vigoare a acestora;
f) prevenirea şi reducerea poluarii mediului cu azbest, conform prevederilor legale şi de la data intrãrii în vigoare a acestora.





ANEXA 2.3


la procedura
-------------

PROCES - VERBAL
de verificare a amplasamentului


Se întocmeşte de cãtre personalul de specialitate al inspectoratului de
protecţie a mediului care a efectuat verificarea amplasamentului
proiectului.
Pentru activitãţile menţionate în Anexa nr. I.2, concluziile PV de
verificare a amplasamentului vor fundamenta propunerea privind încadrarea.

- Model -


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ IPM .................. │
│ │
│ │
│ PROCES VERBAL DE VERIFICARE A AMPLASAMENTULUI, │
│ │
│ Nr. ..... Din ........(data) │
│ │
│ Întocmit la ..........., în prezenta ............. │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ I. Date de identificare şi localizare │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. Titular proiect: │
│ 2. Adresa: │
│ 3. Telefon/Fax: │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ II. Descrierea amplasamentului şi a vecinatatilor acestuia │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. Amplasament: │
│ │
│ 2. Vecinãtãţi: │
│ │
│ 3. Alte activitãţi desfãşurate în zona amplasamentului: │
│ │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ III. Receptori sensibili, zone cu regim special de protecţie, restrictii │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1) │
│ 2) │
│ 3) │
│ ● │
│ ● │
│ ● │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ IV. Identificarea publicului tinta (potenţial interesat) şi a │
│ posibilitãţilor eficiente de informare a acestuia │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ V. Posibilitãţi de asigurare a utilitãţilor şi descrierea impactului │
│ potenţial asupra mediului, dupã caz, datorat asigurãrii utilitãţilor │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. Alimentarea cu apa: │
│ 2. Evacuarea apelor uzate: │
│ 3. Sistemul de încãlzire │
│ 4. Gospodãrirea deşeurilor │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ VI. Concluzii │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ VII. Cerinţe speciale pv. monitorizarea/evaluarea impactului │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ VIII. Persoana de contact/responsabilã pentru protecţia mediului din │
│ partea titularului de proiect │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ 1. Nume şi prenume: │
│ 2. Poziţia în cadrul firmei: │
│ 3. Telefon: Fax: E-mail: │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ IX. Semnãturi │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ Reprezentant I.P.M., │
│ Nume .................. │
│ Semnatura .............. │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ Reprezentant titular proiect, │
│ Nume ...................... │
│ Semnatura ................. │
│ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘






ANEXA 2.4


la procedura
------------

ANUNŢUL PUBLIC

(Denumirea comerciantului) ...................... titular al proiectului
........................................................................
anunta publicul interesat asupra (1/2/3/4, dupã caz) ....................
pentru obţinerea acordului de mediu. Informaţiile privind potenţialul
impact asupra mediului al proiectului propus pot fi consultate la
sediul IPM ................................
(adresa) .................
în zilele de ......... între orele ..........
Observaţiile publicului se primesc zilnic, la sediul IPM .............
pana la ..... (ziua limita de primire a observaţiilor).

1. Depunerea solicitãrii de obţinere a acordului de mediu pentru un proiect

2. Decizia etapei de încadrare a proiectului

3. Audierea publica a raportului la studiul de evaluare a impactului asupra
mediului
(cu precizarea datei, orei, loculului desfãşurãrii - adresa completa)

4. Decizia etapei de analiza a calitãţii raportului la studiul de
evaluare a impactului asupra mediului.





ANEXA 3


la procedura
-------------


Conţinutul acordului de mediu


MINISTERUL APELOR ŞI PROTECŢIEI MEDIULUI
Inspectoratul de Protecţie a Mediului ..............


Se aproba
Secretar de stat,
....................
(pentru minister)


ACORD/ACORD INTEGRAT DE MEDIU
Nr. ....... din ......

Ca urmare a cererii adresate de ....................................
....................................................................
....................................................................
...................................................................,
cu sediul în municipiul (oraşul, comuna, satul) ...................,
str. .............. nr. ......., sectorul/judeţul .................,
înregistratã la nr. ................. din .........................,
în urma analizarii documentelor transmise şi a verificãrii,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 17/2001 privind organizarea şi
funcţionarea Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului şi a Legii
protecţiei mediului nr. 137/1995, cu modificãrile şi completãrile
ulterioare,

se emite:

ACORD/ACORD INTEGRAT DE MEDIU

pentru ................................................, cu sediul
în municipiul (oraşul, comuna, satul) ...........................,
str. ............. nr. ........, sectorul/judeţul ...............,
care prevede ....................................................,
în scopul .......................................................,
în urmãtoarele condiţii: .........................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
(Se vor înscrie în acord: mãsurile pentru prevenirea sau reducerea
poluarii, niveluri acceptate ale emisiilor, lucrãrile şi mãsurile
necesare pentru realizarea acestora.)

Documentaţia care a stat la baza emiterii acordului de mediu conţine
(memoriu tehnic, studiu de evaluare a impactului asupra mediului
etc.): ................................................., elaborat(e)
de ................................................................,
expertizat(e) de ................................ (dupã caz).
Prezentul acord de mediu se emite cu urmãtoarele condiţii: .........
.......................................................
Prezentul acord de mediu este valabil ........................ de la
data eliberãrii .............................................. pana
la .............................................. .
Nerespectarea prevederilor prezentului acord atrage suspendarea sau
anularea acestuia, dupã caz.


Director,
...............

Întocmit:
...............

Şef serviciu,
................



NOTE:
-----
I. În plus fata de informaţiile generale prevãzute într-un astfel de document, acordul de mediu pentru un depozit de deşeuri trebuie sa conţinã:
- specificarea clasei de depozit în care se încadreazã proiectul;
- lista de deşeuri acceptate la depozitare şi procedura de acceptare;
- obligativitatea constituirii Fondului pentru închiderea depozitului de deşeuri şi urmãrirea acestuia postinchidere.
II. Pentru proiectele de investiţii care urmeazã a fi finanţate din fonduri comunitare (ISPA, SAPARD etc.) parametrii instalaţiilor şi condiţiile de funcţionare vor avea în vedere condiţiile de emisie/evacuare de poluanti stabilite prin legislaţia Uniunii Europene. Se pãstreazã limitele naţionale în situaţii în care acestea sunt mai restrictive decât cele stabilite de legislaţia Uniunii Europene.
III. Pentru activitãţile cuprinse în anexa nr. I.1, respectiv în anexa nr. 1 la <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2002 privind prevenirea, reducerea şi controlul integrat al poluarii, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 645/2002 , vor fi avute în vedere urmãtoarele:
1. acordul integrat va specifica modul cum au fost aplicate cerinţele specifice autorizãrii integrate de mediu, inclusiv cele referitoare la limitele de poluanti, în raport cu aplicarea celor mai bune tehnici disponibile;
2. se vor consulta şi aplica prevederile legale privind limitele de emisie a poluantilor în aer şi în apa, conţinute în urmãtoarele acte legislative, privind:
a) incinerarea deşeurilor, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 128/2002 ;
b) gestionarea uleiurilor uzate, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 662/2001 , cu modificãrile ulterioare;
c) Programul de acţiune pentru reducerea poluarii mediului acvatic şi a apelor subterane, cauzatã de evacuarea unor substanţe periculoase, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 118/2002 ;
d) stabilirea unor mãsuri pentru limitarea emisiilor anumitor poluanti în aer, proveniţi din instalaţii mari de ardere, conform prevederilor legale şi de la data intrãrii în vigoare a acestora;
e) reducerea emisiilor de compuşi organici volatili, datorate utilizãrii solventilor organici în anumite activitãţi şi instalaţii, conform prevederilor legale şi de la data intrãrii în vigoare a acestora;
f) prevenirea şi reducerea poluarii mediului cu azbest, conform prevederilor legale şi de la data intrãrii în vigoare a acestora.


ANEXA 4.1
---------
la procedura
-------------

FORMULAR
pentru consemnarea observaţiilor publicului privind evaluarea impactului asupra mediului

La înaintarea propunerilor motivate privind evaluarea impactului asupra mediului reprezentanţii publicului sunt obligaţi sa-şi declare numele, prenumele, adresa, precizând data, pe care autoritatea publica competenta pentru protecţia mediului le consemneazã într-un formular conform modelului prezentat mai jos.



────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Numele Conţinutul pe scurt Numãrul anexei
crt. şi prenumele Adresa Data al observaţiilor Observaţii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────
n.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 4.2
---------
la procedura
------------


EVALUAREA PROPUNERILOR PUBLICULUI

În baza rezultatelor dezbaterii publice titularul proiectului pregãteşte o evaluare a propunerilor motivate ale publicului, conţinând soluţii de rezolvare a problemelor semnalate, pe care o înainteazã autoritãţii publice competente pentru protecţia mediului, folosind formularul prezentat mai jos.



────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Nr. de identificare Propunerea Soluţia de rezolvare
crt. a observaţiilor
publicului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────







ANEXA 5


la procedura
------------

CUANTUMUL TARIFELOR



────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tarif
- lei -
──────────────────────────────────────────────────────────
Consultatie Încadrare Emitere acord Emitere acord
tehnica iniţialã - de mediu integrat de
Valoare inclusiv şi/sau mediu şi
avizare avizare avizare
pentru Acord pentru Acord pentru Acord
unic*) unic unic
[Etapele (Etapele
I-IV**)] I-IV)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pe etape 100.000 100.000 1.000.000 2.000.000
pentru pentru
fiecare fiecare
etapa etapa
────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Total ***) 100.000 4.000.000 8.000.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────


*) Pentru proiecte cu impact nesemnificativ cãrora li se aplica ştampila
de tip "A".
**) Pentru proiecte care în urma etapei de încadrare în vederea realizãrii
evaluãrii impactului asupra mediului (EIM) nu sunt supuse unei astfel
de evaluãri se percep doar tarifele aferente etapelor de procedura
parcurse.
***) În funcţie de numãrul de consultaţii solicitate.



NOTA:
-----
Încadrarea iniţialã se face de cãtre reprezentantul autoritãţii publice competente pentru protecţia mediului şi se aplica tuturor solicitãrilor prezentate. Etapele de procedura (I-IV) pentru EIM se aplica, dupã caz, doar proiectelor de activitãţi listate în anexele nr. I.1 şi I.2 din prezenta procedura, dupã cum urmeazã:
Etapa I: Încadrare (analiza informaţiilor prezentate, verificarea amplasamentului, cu completarea Listei de control prezentate în colectivul de analiza tehnica, pregãtirea anunţului public)
Etapa a II-a: Definirea domeniului (definitivarea Listei de control şi/sau a matricei prezentate în colectivul de analiza tehnica, comunicare cãtre beneficiar)
Etapa a III-a: Analiza (completarea Listei de control pentru etapa de analiza, consultarea publicului şi a celorlalte autoritãţi implicate)
Etapa a IV-a: Decizie şi validare (emiterea acordului, anunţul public).




ANEXA 6


la procedura
-------------


SCHEMA LOGICA
a procedurii de evaluare a impactului asupra mediului
şi de emitere a acordului de mediu



---------------------------------
/ TITULARUL /
/ Depunerea solicitãrii, fisei, /
/ dovezii de plata taxa şi tarif /
----------------------------------
|
|
|
v
/
/
/ACPM
impact /Anali-
nesemnificativ /za în impact semnificativ

│ încã- / │
│ Impact redus dra- / │
│ ii/ │
v / v
------------------ │ -------------------
│ ACPM │ │ │ TITULAR: │
│Aplica Ştampila A │ │ │Memoriu de │
------------------ | │prezentare; │
| │ACPM: │
│ │PV verificare ampl.│
│ │şi Tabel de control│
│ -------------------
│ │
│ │
│ v
│ /
│ Fãrã EIA /
v /
---------- -------------------- /ACPM/
│ TITULAR: │ | ACPM: | / CAT:
│ Depunere │<---------|Solicita Informaţii/|<-------- / Etapa de
│documente │ |documente suplim. | Încadrare/
---------- -------------------- /
│ /
│ /
│ /
v /
------------ │
│ ACPM │ │Cu EIA/Anunţ
│ Aplica │ │ public
│ Ştampila B │ │
│(fãrã acord)│ v
------------ -------------------
│ ACPM/CAT: │
│Etapa de definire │
│ a domeniului EIA │
-------------------


v
------------------
│ TITULAR: │
│ Realitatea EIA │
│Prezentare raport │
│Dezbatere publica │
------------------

----------------------->│
│ │
│ v
│ Respingere motivatã /
│ /
│ /
-------------------- /ACPM/
| TITULAR: | / CAT:
| Refacere / |<-------- / Etapa de
| Prezentare raport | Verifi- /
-------------------- care /
/
/
/
/

│Acceptare raport/
│ Anunţ public

v
-----------------
│ ACPM │
│Aplica Ştampila B│
│ (cu acord) │
-----------------


.................................
. ACPM = autoritatea (publica) .
. competenta pentru protecţia .
. mediului .
.................................




-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016