Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 2 aprilie 2007  de dobandire a personalitatii juridice de catre Grupurile de initiativa provenite din comunitati rome care se confrunta cu un nivel crescut de saracie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 2 aprilie 2007 de dobandire a personalitatii juridice de catre Grupurile de initiativa provenite din comunitati rome care se confrunta cu un nivel crescut de saracie

EMITENT: FONDUL ROMAN DE DEZVOLTARE SOCIALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 575 bis din 22 august 2007
------------
*) Conţinutã de <>Hotãrârea Guvernului nr. 2/II din 02.04.2007 , publicatã în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 575 din 22 august 2007.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Pentru a beneficia de dispoziţiile <>Legii nr. 129/1998 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului Român de Dezvoltare Socialã, republicatã cu completãrile ulterioare, Grupurile de iniţiativã provenite din comunitãţi rome care se confruntã cu un nivel crescut de sãrãcie, numite de aici înainte Grupuri de iniţiativã, definite potrivit <>art. 2, alin. 1, lit. e), din Legea nr. 129/1998 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului Român de Dezvoltare Socialã, republicatã cu completãrile ulterioare, trebuie sã obţinã personalitate juridicã în condiţiile prevãzute de prezenta Procedurã.

CAP. 2
Iniţiativa

ART. 2
Grupul de iniţiativã ia fiinţã printr-un act de constituire încheiat între cel puţin 30 de persoane fizice cu capacitate de exerciţiu deplinã, care locuiesc în localitatea respectivã, prin manifestarea de voinţã a acestor persoane în cadrul unei Adunãri constitutive.

CAP. 3
Activitãţi premergãtoare

ART. 3
Una sau mai multe persoane fizice din cele prevãzute la art. 2 din prezenta procedurã, în calitate de iniţiator-iniţiatori, pot-poate declanşa prezenta Procedurã, determinând alte persoane fizice din cadrul comunitãţii rome sã încerce identificarea nevoilor proprii ale acesteia din urmã, ierarhizarea lor şi elaborarea, împreunã cu Primãria în a cãrei razã teritorialã locuiesc şi unul sau mai mulţi parteneri din rândul organizaţiilor neguvernamentale cu activitate în domeniul de interes selectat de comunitate, a unui proiect integrat pentru care sã se solicite o finanţare din partea Fondului Român de Dezvoltare Socialã, în condiţiile <>Legii nr. 129/1998 , republicatã cu completãrile ulterioare.
În vederea identificãrii şi ierarhizãrii nevoilor comunitãţii, precum şi în scopul clarificãrii dispoziţiilor <>Legii nr. 129/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al elaborãrii unui proiect, iniţiatorii se pot reuni în mai multe întâlniri informale.

CAP. 4
Adunarea constitutivã

ART. 4
Dupã ce au fost realizate etapele prevãzute la art. 3, se convoacã o adunare constitutivã a Grupului de iniţiativã din comunitatea romã. Adunarea constitutivã este legal constituitã dacã la lucrãrile acesteia participã cel puţin 30 de persoane fizice ce îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 2.
ART. 5
Procedura de convocare este stabilitã, în mod liber, de cãtre iniţiatori, cu condiţia de a fi asiguratã o publicitate adecvatã la nivelul localitãţii, cu privire la problemele care urmeazã sã fie dezbãtute, precum şi la data şi locul ţinerii adunãrii.
ART. 6
Persoanele care doresc sã se asocieze în grup participã personal la adunarea constitutivã.
La adunarea constitutivã pot participa, în afara celor care o convoacã, orice altã persoanã fizicã cu capacitate de exerciţiu deplinã, care locuieşte în localitatea respectivã - tineri, bãtrâni, bãrbaţi, femei, indiferent de etnie, convingeri politice sau religioase. Aceste persoane pot cere, în condiţiile prevãzute în lege, sã fie primite în grup.
Iniţiatorii care mai târziu devin membri precum şi toţi ceilalţi membri ai persoanei juridice create în baza reglementãrilor <>Legii nr. 129/1998 nu mai au dreptul sã facã parte din altã persoanã juridicã creatã în baza reglementãrilor <>Legii nr. 129/1998 şi a prezentei proceduri, în vederea participãrii la implementarea unui proiect integrat în cadrul Proiectului de incluziune socialã-Programul de intervenţii prioritare.
La adunarea constitutivã pot participa şi reprezentanţi ai Primãriei şi ai organizaţiei neguvernamentale partenere.

CAP. 5
Competenţa adunãrii constitutive

ART. 7
În cadrul adunãrii constitutive, se vor lua decizii cu privire la:
a) nevoile comunitãţii rome defavorizate, precum şi hotãrârea de a se constitui o persoanã juridicã în scopul satisfacerii acestor nevoi;
b) stabilirea denumirii şi sediului persoanei juridice;
c) evaluarea contribuţiei în bani şi/sau naturã şi/sau muncã la realizarea proiectului integrat;
d) aprobarea prin semnare a actului de constituire a grupului;
e) alegerea celor 3 reprezentanţi ai grupului;
ART. 8
Adunarea constitutivã alege un preşedinte din rândul participanţilor, care are sarcina de a conduce şedinţa.
Doi dintre participanţi asigurã secretariatul adunãrii constitutive, redactând Procesul-verbal al adunãrii constitutive.
ART. 9
În cadrul adunãrii, iniţiatorii prezintã o expunere privind nevoile comunitãţii, conţinutul actului de constituire, precum şi schiţa proiectului integrat ce urmeazã sã fie înaintat, împreunã cu Primãria şi organizaţia neguvernamentalã partenerã, Fondului Român de Dezvoltare Socialã.
Iniţiatorii trebuie sã ofere orice explicaţii referitoare la <>Legea nr. 129/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi la reglementãrile adoptate de Fondul Român de Dezvoltare Socialã în baza legii.

CAP. 6
Actul de constituire

ART. 10
Actul de constituire va cuprinde:
a) denumirea persoanei juridice, care poate fi "Grupul de iniţiativã" urmat de denumirea satului/cãtunului/strãzii/numele dat de locuitori pãrţii din localitate în care locuiesc şi în care se va realiza proiectul sau orice altã denumire care, în condiţiile respectãrii ordinii publice, individualizeazã persoana juridicã;
b) sediul persoanei juridice;
c) numele şi prenumele, menţiuni cu privire la locul în care locuieşte fiecare asociat;
d) scopul persoanei juridice, constând în rezolvarea unor nevoi specifice, prin realizarea împreunã cu Primãria şi o organizaţie neguvernamentalã, a unui proiect integrat ce urmeazã sã fie supus spre aprobare Fondului Român de Dezvoltare Socialã; descrierea sumarã a nevoilor comunitãţii;
e) denumirea şi descrierea sumarã a proiectului integrat;
f) patrimoniul persoanei juridice, cu menţionarea contribuţiilor asociaţilor, în bani, în bunuri sau în muncã; valoarea contribuţiilor în bunuri; modul de stabilire a valorii contribuţiei în muncã şi de prestare a muncii; modul de vãrsare a contribuţiilor în bani şi în bunuri, când este cazul; consecinţele neîndeplinirii obligaţiilor asumate;
g) organele persoanei juridice, alegerea funcţionarea şi componenţa acestora: adunarea generalã, reprezentanţii grupului;
h) stabilirea reprezentanţilor grupului împuterniciţi sã reprezinte persoana juridicã în relaţiile cu terţii şi care pot semna actele care produc efecte juridice;
i) durata asocierii;
j) modul de dizolvare a persoanei juridice şi de lichidare a patrimoniului acesteia.
ART. 11
Evaluarea contribuţiilor în naturã şi în muncã, când acestea existã, se realizeazã de cãtre asociaţi, în condiţiile legii.

CAP. 7
Hotãrârile adunãrii constitutive

ART. 12
Hotãrârile adunãrii constitutive au ca efect înfiinţarea unei asociaţii. Pentru aceste considerente ele pot fi luate numai cu acordul tuturor membrilor fondatori.
Hotãrârile sunt lovite de nulitate şi nu produc efecte juridice dacã participarea la adunare nu s-a fãcut în condiţiile prevãzute la art. 6.
ART. 13
Persoanele menţionate la art. 8, alin. 2 întocmesc Procesul-verbal al adunãrii constitutive, în care se va constata îndeplinirea formalitãţilor de convocare, data şi locul adunãrii constitutive, participanţii prezenţi în condiţiile prevãzute la art. 6, dezbaterile adunãrii în rezumat, hotãrârile adoptate, iar, la cererea participanţilor, declaraţiile fãcute de ei în şedinţã.
Procesul-verbal se semneazã de persoanele care l-au întocmit şi de preşedintele adunãrii constitutive.
ART. 14
Actul de constituire se semneazã de toţi participanţii care, în urma dezbaterii conţinutului şi/sau a propunerilor de îmbunãtãţire, l-au votat.

CAP. 8
Acte juridice şi formalitãţi ulterioare adunãrii constitutive

ART. 15
În termen de 10 zile de la data semnãrii actului de constituire, asociaţii care s-au angajat sã contribuie cu bani şi alte bunuri la constituirea patrimoniului iniţial, sunt obligaţi sã le verse, respectiv sã le transmitã în condiţiile stabilite de adunarea constitutivã.
ART. 16
În termen de 5 zile de la data semnãrii actului de constituire, reprezentanţii grupului solicitã primarului comunei înregistrarea actului de asociere. Cererea adresatã primarului este însoţitã de Actul de constituire şi de Procesul-verbal al adunãrii constitutive, ambele în original.
Primarul examineazã cererea şi actele anexate, verificând modul în care au fost respectate dispoziţiile legii şi prevederile prezentei Proceduri.
În cazul în care cerinţele menţionate la aliniatul precedent au fost îndeplinite, primarul va dispune, în termen de 5 zile de la data depunerii cererii, înregistrarea actului de constituire într-un registru special al primãriei. Dispoziţia de înregistrare va reda cuprinsul actului de constituire, potrivit art. 10.
Reprezentanţii grupului pot reprezenta interesele grupului în faţa terţilor din momentul înregistrãrii actului de constituire.
ART. 17
Grupul de iniţiativã este persoanã juridicã de la data înregistrãrii Actului de constituire în registrul special al primãriei.
Grupul de iniţiativã din comunitatea romã va putea face uz de personalitatea juridicã astfel dobânditã numai în raporturile juridice nãscute în legãturã cu aplicarea <>Legii nr. 129/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 18
Actul de constituire, va fi întocmit potrivit modelului prevãzute în Anexa nr. 1 la prezenta Procedurã.

ANEXA 1
-------
la PROCEDURA
------------

ACT DE CONSTITUIRE

ART. 1
Persoanele menţionate mai jos, care, în data de .............. au luat parte la adunarea de constituire a Grupului de iniţiativã ............ (denumirea Grupului) şi au votat conţinutul prezentului act, înţeleg sã se asocieze şi sã constituie o persoanã juridicã, în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 129/1998 , privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului Român de Dezvoltare Socialã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.



┌───┬──────────────────────────────┬─────────────────────────────┬─────────────┐
│Nr.│Numele de familie şi prenumele│Locuind în: │ Semnatura │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│ 1 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│ 2 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│ 3 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│ 4 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│ 5 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│ 6 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│ 7 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│ 8 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│ 9 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│10 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│11 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│12 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│13 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│14 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│15 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│16 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│17 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│18 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│19 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│20 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│21 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│22 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│23 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│24 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│25 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│26 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│27 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│28 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│29 │ │ │ │
├───┼──────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────┤
│30 │ │ │ │
└───┴──────────────────────────────┴─────────────────────────────┴─────────────┘



ART. 2
Denumirea persoanei juridice este Grupul de iniţiativã "...."*10)
-----------------
*10) Poate fi denumirea satului ori a aşezãrii umane în care domiciliazã asociaţii sau orice altã denumire care, în condiţiile reprezentãrii ordinii publice, individualizeazã persoana juridicã.

ART. 3
Sediul persoanei juridice este în .........*11)
-----------------
*11) Sediul poate fi stabilit la domiciliul unui asociat. Sediul ar putea fi stabilit în localul unei instituţii publice (şcoalã, primãrie, casã de culturã sau altele asemenea), cu condiţia sã existe certitudinea cã, prin punerea la dispoziţie a unui spaţiu, instituţia publicã respectivã nu poate influenţa (prin stabilirea unei chirii prea mari, de pildã) activitatea comunitãţii constituite ca persoanã juridicã.

ART. 4
Scopul persoanei juridice îl constituie .........*12)
-------------
*12) Scopul constã în satisfacerea unor nevoi specifice (care pot fi detaliate), prin realizarea unui proiect ce urmeazã sã fie supus spre aprobare Fondului Român de Dezvoltare Socialã.

ART. 5
Proiectul integrat propus de persoana juridicã este denumit ............... *13) şi se referã, în esenţã, la ........*14)
----------------
*13) Denumirea proiectului integrat trebuie sã fie scurtã, dar suficientã pentru a indica obiectul acestuia.
*14) Trebuie realizatã o descriere scurtã a proiectului integrat.

ART. 6
La data constituirii, patrimoniul persoanei juridice cuprinde: ........*15)
-------------------
*15) Se impune arãtarea contribuţiilor asociaţilor, constând eventual, în:
- sume de bani care intra în proprietatea comunitãţii;
- bunuri mobile care pot intra fie în proprietatea comunitãţii sau doar în folosul acesteia, dupã cum decid asociaţii;
- bunuri imobile, care, pentru a evita apariţia unor formalitãţi sau litigii, este recomandabil sã fie aduse doar în folosinţa comunitãţii;
- prestarea unui anumit serviciu care aduce foloase comunitãţii, în virtutea aptitudinilor speciale sau profesiei asociatului respectiv (zidar, zugrav, electrician, tractorist, tâmplar etc.).
Asociaţiile trebuie, cu aproximaţie, sã stabileascã valoarea contribuţiilor în naturã şi a celor în muncã.

ART. 7
Pe toatã perioada asocierii prevãzutã la art. 9, raporturile dintre asociaţi trebuie sã se caracterizeze prin bunã-credinţã şi grijã pentru treburile persoanei juridice.
Asociaţii vor urmãri împreunã realizarea scopului pentru care s-au asociat.
Adunarea membrilor persoanei juridice funcţioneazã dupã urmãtoarele reguli: ......*16)
----------------
*16) Regulile trebuie sã priveascã: modul de convocare a adunãrii, termenele la care se convoacã adunarea, problemele asupra cãrora urmeazã sã se decidã, modul în care se voteazã şi altele asemenea. Aceste reguli nu pot contraveni dispoziţiilor din Legea 129-1998 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului Român de Dezvoltare Socialã, precum şi principiilor generale de drept (cum sunt, adoptarea de hotãrâri cu majoritate de voturi, convocarea periodicã a adunãrii, libertatea de exprimare în cadrul adunãrii etc.).

ART. 8
Reprezentanţii grupului*17) sunt:
--------------
*17) Se menţioneazã numele de familie, prenumele şi funcţia Reprezentanţilor Grupului.

. ................... preşedinte
. ................... vicepreşedinte
. ................... secretar
şi au urmãtoarele atribuţii:
a) reprezentarea cu bunã-credinţã a grupului de iniţiativã în cadrul Grupului de coordonare a proiectului integrat;
b) încheie în numele grupului de iniţiativã toate actele juridice şi efectueazã toate actele materiale pe care le presupune participarea la şedinţele Grupului de coordonare a proiectului integrat;
c) convocarea membrilor grupului în şedinţã atunci când este necesarã luarea unor hotãrâri importante cu privire la proiectul integrat;
d) sã informeze membrii grupului şi comunitatea cu privire la stadiul realizãrii proiectului integrat, organizând cel puţin 4 întâlniri publice pe an;
e) sã-şi execute mandatul în mod personal fãrã a delega atribuţiile unei alte persoane;
f) sã pãstreze şi sã administreze în bune condiţii contribuţia grupului de iniţiativã la realizarea proiectului şi sã supravegheze modul în care aceste resurse sunt gestionate de Primãrie, faţã de aceastã obligaţie cât şi faţã de celelalte reprezentanţii grupului fiind rãspunzãtori civilmente în mod solidar în faţa membrilor grupului de iniţiativã.
ART. 9
Persoana juridicã se constituie pe durata de executare a proiectului.
ART. 10
Dizolvarea persoanei juridice are loc în urmãtoarele cazuri:
- trecerea duratei prevãzute la art. 9 şi realizarea proiectului;
- imposibilitatea realizãrii proiectului.
Actul s-a încheiat astãzi, ........*18), la ..........*19)
------------------
*18) Data.
*19) Localitatea.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016