Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 18 martie 2005  de raportare a datelor referitoare la substantele existente conform   Hotararii Guvernului nr. 2.427/2004 privind evaluarea si controlul riscului substantelor existente    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 18 martie 2005 de raportare a datelor referitoare la substantele existente conform Hotararii Guvernului nr. 2.427/2004 privind evaluarea si controlul riscului substantelor existente

EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI SI GOSPODARIRII APELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 296 din 8 aprilie 2005
PROCEDURA din 18 martie 2005
de raportare a datelor referitoare la substantele existente conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 2.427/2004 privind evaluarea şi controlul riscului substanţelor existente
EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI ŞI GOSPODÃRIRII APELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 296 din 8 aprilie 2005


Scop
ART. 1
Prezenta procedura stabileşte modul în care se efectueazã colectarea informaţiilor de baza cu privire la substantele existente, necesare Ministerului Mediului şi Gospodãririi Apelor, autoritatea competenta în procesul de evaluare şi control al riscurilor pe care aceste substanţe le prezintã pentru sãnãtatea populaţiei şi pentru mediu, denumita în continuare autoritate competenta.

Domeniu de aplicare
ART. 2
(1) Prezenta procedura se aplica substanţelor existente fabricate sau importate în cantitãţi ce depãşesc 10 tone/an.
(2) Obligaţia de a furniza informaţii cu privire la aceste substanţe cade în sarcina producãtorilor şi importatorilor de substanţe existente, aflate în inventarul european al substanţelor existente puse pe piata (IESCE-EINECS), aprobat prin <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 227/2002 .

Procedura de raportare
Transmiterea iniţialã a informaţiilor de baza
ART. 3
(1) Agenţii economici producãtori şi importatori care fabrica şi, respectiv, importa o substanta existenta, aflatã în inventarul IESCE-EINECS, ca atare sau într-un preparat, în cantitãţi ce depãşesc 10 tone/an, cel puţin o data în ultimii 3 ani anteriori intrãrii în vigoare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 2.427/2004 , raporteazã Agenţiei Naţionale pentru Substanţe şi Preparate Chimice Periculoase (ANSPCP) un pachet iniţial de date, conform art. 6 alin. (1) şi <>art. 7 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 2.427/2004 .
(2) Raportarea cuprinde doua grupe de informaţii:
a) cu caracter general, conform art. 6 alin. (1) lit. a)-d) şi <>art. 7 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 2.427/2004 , cu privire la identificarea substanţei existente (denumire, coduri numerice, precum CAS, EINECS), clasificare, utilizãri, cantitate totalã fabricata sau importata pe an. Aceste informaţii se raporteazã de cãtre fiecare agent economic producãtor sau importator care a fabricat sau a importat o substanta existenta, conform alin. (1);
b) informaţii detaliate, conform <>art. 6 alin. (1) lit. e)-j) din Hotãrârea Guvernului nr. 2.427/2004 , pentru substanţe existente, fabricate sau importate în cantitãţi ce depãşesc 1.000 tone/an, referitoare la proprietãţi fizico-chimice, cai de patrundere şi distribuţie în mediu, toxicitate acuta şi toxicitate cronica (carcinogenitate, mutagenitate, toxicitate pentru reproducere), ecotoxicitate. Pentru aceasta categorie de informaţii agenţii economici producãtori şi importatori raporteazã informaţiile disponibile, fãcând eforturi rezonabile pentru a le obţine, dar fãrã a avea obligaţia de a realiza teste suplimentare acolo unde aceste informaţii lipsesc. Modul individual de raportare a acestor informaţii de detaliu de cãtre fiecare agent economic producãtor sau importator nu mai este obligatoriu ca în cazul informaţiilor de ordin general, prevãzut la lit. a). Agenţii economici se pot asocia şi în cadrul acestor grupuri de asociere pot utiliza împreunã informaţiile şi pentru a contribui împreunã la costurile pentru obţinerea acestora. Informaţiile se pot solicita furnizorului de substanţe existente, asociaţiei industriale din care agentul economic producãtor sau importator poate face parte ori prin consultarea unor baze de date tehnice sau comerciale.
(3) La transmiterea datelor cãtre ANSPCP, agenţii economici producãtori şi importatori vor preciza datele care au caracter confidenţial, iar acestea vor fi tratate în consecinta, conform <>art. 20 din Hotãrârea Guvernului nr. 2.427/2004 . Datele confidenţiale vor fi dezvãluite numai autoritãţilor responsabile, cu atribuţii în aplicarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 2.427/2004 , conform art. 3 lit. k) şi art. 4 din aceeaşi hotãrâre, sau în caz de procedura legalã.

Perioadele de raportare
ART. 4
(1) Raportarea informaţiilor de baza, într-o prima faza, prevãzutã la art. 3, cãtre ANSPCP, de cãtre agenţii comerciali producãtori şi importatori se face pe ultimii 3 ani, respectiv anii 2002, 2003 şi 2004, astfel:
a) pentru cantitãţi de substanta existenta fabricata sau importata, ce depãşesc 1.000 tone/an (volume mari), raportarea pachetului iniţial de date prevãzut la art. 3 va conţine informaţiile specificate la <>art. 6 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 2.427/2004 . Raportarea se va face astfel: pentru informaţiile cu caracter general, conform art. 3 alin. (2) lit. a), informaţiile vor fi trimise la ANSPCP, pana la data de 30 decembrie 2005; pentru informaţiile detaliate, conform art. 3 alin. (2) lit. b), informaţiile vor fi trimise la ANSPCP pana la data de 30 septembrie 2006;
b) pentru cantitãţi de substanta existenta fabricata sau importata, ce depãşesc 10 tone/an, dar nu mai mari de 1.000 tone/an (volume mici), raportarea pachetului iniţial de date cu informaţii cu caracter general, conform art. 3 alin. (2) lit. a) şi care conţin informaţiile specificate la <>art. 7 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 2.427/2004 , se va face pana la data de 30 septembrie 2006.
(2) În etapele urmãtoare fazei iniţiale de raportare 2002-2004, raportarile pentru anii 2005, 2006 şi anii care vor urma se vor face astfel:
a) informaţiile cu caracter general, pentru substanţe existente fabricate sau importate în volume mari, conform <>art. 6 alin. (1) lit. a)-d) din Hotãrârea Guvernului nr. 2.427/2004 , precum şi pentru substanţe existente fabricate sau importate în volume mici, conform <>art. 7 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 2.427/2004 , se vor transmite ANSPCP în primul trimestru al anului ce urmeazã perioadei de raportare (de exemplu: pentru anul 2005, în primul trimestru al anului 2006, pentru anul 2006, în primul trimestru al anului 2007 şi asa mai departe);
b) informaţiile detaliate, pentru substanţe existente fabricate sau importate în volume mari, conform <>art. 6 alin. (1) lit. e)-j) din Hotãrârea Guvernului nr. 2.427/2004 , se vor transmite ANSPCP pana la sfârşitul anului ce urmeazã perioadei de raportare (de exemplu: pentru anul 2005, pana la 30 decembrie 2006, pentru anul 2006, pana la 30 decembrie 2007 şi asa mai departe).

Lista substanţelor fabricate sau importate în volume mari
ART. 5
(1) Pe baza informaţiilor transmise ANSPCP de cãtre agenţii economici producãtori şi importatori, cu privire la cantitatea de substanţe existente fabricate sau importate în perioada iniţialã 2002-2004, autoritatea competenta va elabora o lista nationala cu "Substantele existente fabricate sau importate în cantitãţi ce depãşesc 1.000 tone/an (volume mari)". Lista va cuprinde doua pãrţi: a) "Lista nationala a substanţelor existente fabricate sau importate în cantitãţi peste 1.000 tone/an (volume mari) care se regãsesc pe "Lista substanţelor existente fabricate sau importate în Comunitatea Europeanã în cantitãţi ce depãşesc 1.000 tone/an (volume mari)" şi b) "Lista nationala a substanţelor existente fabricate sau importate în cantitãţi peste 1.000 tone/an (volume mari), altele decât substantele existente fabricate sau importate în Comunitatea Europeanã în cantitãţi ce depãşesc 1.000 tone/an (volume mari)".
(2) Lista substanţelor existente fabricate sau importate în Comunitatea Europeanã în cantitãţi ce depãşesc 1.000 tone/an (volume mari) constituie anexa nr. 1 la Regulamentul Consiliului 793/93/EEC privind evaluarea şi controlul riscurilor substanţelor existente. Aceasta lista se va face publica, pentru a fi pusã la dispoziţie celor interesaţi, pe pagina web a autoritãţii competente.
(3) Listele naţionale ale substanţelor existente fabricate sau importate în volume mari, conform alin. (1), se vor elabora şi se vor pune la dispoziţie celor interesaţi pe pagina web a autoritãţii competente, pana la data de 30 iunie 2006.
(4) Autoritatea competenta va actualiza listele naţionale prevãzute la alin. (1) din 3 în 3 ani.

Lista substanţelor fabricate sau importate în volume mici
ART. 6
(1) Pe baza informaţiilor transmise ANSPCP de cãtre agenţii economici producãtori şi importatori, cu privire la cantitatea de substanţe existente fabricate sau importate în perioada iniţialã 2002-2004, autoritatea competenta va elabora o lista nationala cu "Substantele existente fabricate sau importate în cantitãţi ce depãşesc 10 tone/an, dar nu mai mari de 1.000 tone/an (volume mici)", pe care o va pune la dispoziţie celor interesaţi pe pagina web a sa, pana la data de 30 iunie 2007.
(2) Autoritatea competenta va actualiza lista nationala prevãzutã la alin. (1) din 3 în 3 ani.

Transmiterea de informaţii ulterioare privind substantele deja raportate
Actualizarea informaţiilor
ART. 7
Agenţii economici producãtori şi importatori vor transmite ANSPCP, dupã caz, conform <>art. 10 din Hotãrârea Guvernului nr. 2.427/2004 , date actualizate cu privire la utilizãri noi ale substanţei, care pot avea drept consecinta schimbãri importante în expunerea populaţiei sau mediului la substanta în cauza, precum şi informaţiile noi despre proprietãţile sau efectele substanţei ce pot conduce la schimbarea opiniei autoritãţii competente şi a Comitetului interministerial ştiinţific consultativ pentru evaluarea toxicitatii şi ecotoxicitatii substanţelor chimice periculoase, referitoare la riscul potenţial al acesteia. Aceste date actualizate se vor transmite începând cu data aderãrii României la Uniunea Europeanã.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016