Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 13 decembrie 2006  de participare a publicului la elaborarea, modificarea sau revizuirea programelor de actiune pentru zonele vulnerabile la poluarea cu nitrati din surse agricole    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 13 decembrie 2006 de participare a publicului la elaborarea, modificarea sau revizuirea programelor de actiune pentru zonele vulnerabile la poluarea cu nitrati din surse agricole

EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI SI GOSPODARIRII APELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 91 din 5 februarie 2007
PROCEDURA din 31 decembrie 2006
de participare a publicului la elaborarea, modificarea sau revizuirea programelor de acţiune pentru zonele vulnerabile la poluarea cu nitrati din surse agricole
EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI ŞI GOSPODÃRIRII APELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 91 din 5 februarie 2007


CAP. I
Dispoziţii generale

Prezenta procedura stabileşte principiile, condiţiile, regulile şi mecanismele privind consultarea şi participarea publicului la elaborarea, modificarea sau revizuirea programelor de acţiune pentru zonele vulnerabile la poluarea cu nitrati din surse agricole, la care fac referire prevederile <>art. 6 din anexa la Hotãrârea Guvernului nr. 964/2000 privind aprobarea Planului de acţiune pentru protecţia apelor impotriva poluarii cu nitrati din surse agricole, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care transpune Directiva 91/676/CEE privind protecţia apelor impotriva poluarii cu nitrati din surse agricole.
ART. 1
Consultarea publicului şi încurajarea participãrii active a acestuia la luarea deciziei la elaborarea anumitor planuri şi programe în legatura cu mediul reprezintã o obligaţie stabilitã prin prevederile art. 7 din Convenţia privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei şi accesul la justiţie în probleme de mediu, semnatã la Aarhus la 25 iunie 1998, ratificatã prin <>Legea nr. 86/2000 .

CAP. II
Principii

ART. 2
Consultarea publicului şi încurajarea participãrii active a acestuia la luarea deciziei în legatura cu mediul se fac cu respectarea urmãtoarelor principii:
a) consultarea publicului va fi asigurata de Ministerul Mediului şi Gospodãririi Apelor, de Administraţia Nationala "Apele Romane" şi de comitetele de bazin; aceasta trebuie sa aibã loc într-o etapa anterioarã elaborãrii deciziilor, la un nivel în care opţiunile sunt încã deschise, iar influenta publicului poate fi exercitatã;
b) participarea activa a publicului va fi incurajata, astfel încât acesta sa isi aducã o contribuţie activa la luarea deciziei pentru elaborarea anumitor planuri şi programe în legatura cu mediul.

CAP. III
Condiţii privind participarea publicului la elaborarea, modificarea sau revizuirea programelor de acţiune pentru zonele vulnerabile la poluarea cu nitrati din surse agricole

ART. 3
(1) Consultarea publicului şi încurajarea participãrii active a acestuia la elaborarea, modificarea sau revizuirea programelor de acţiune pentru zonele vulnerabile la poluarea cu nitrati din surse agricole se fac cu respectarea prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 564/2006 privind cadrul de realizare a participãrii publicului la elaborarea anumitor planuri şi programe în legatura cu mediul şi ale <>Ordinului ministrului mediului şi gospodãririi apelor nr. 1.012/2005 pentru aprobarea Procedurii privind mecanismul de acces la informaţiile de interes public privind gospodãrirea apelor.
(2) Elaborarea programelor de acţiune pentru zonele vulnerabile la poluarea cu nitrati din surse agricole, prevãzutã la <>art. 6 alin. (1) din anexa la Hotãrârea Guvernului nr. 964/2000 , cu modificãrile ulterioare, este reglementatã de Ordinul ministrului mediului şi gospodãririi apelor şi al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 296/216/2005 privind aprobarea Programului-cadru de acţiune tehnic pentru elaborarea programelor de acţiune în zone vulnerabile la poluarea cu nitrati din surse agricole.

CAP. IV
Reguli de participare a publicului

ART. 4
În sensul prezentei proceduri sunt obligatorii consultarea publicului şi încurajarea participãrii active a acestuia la elaborarea, modificarea sau revizuirea programelor de acţiune pentru zonele vulnerabile la poluarea cu nitrati din surse agricole, cu privire la:
a) calendarul şi programul de lucru, incluzând procedura de consultare, cu cel puţin un an înainte de data prevãzutã pentru aprobarea programelor de acţiune elaborate, modificate sau revizuite;
b) prezentarea diagnozelor pentru zonele vulnerabile identificate în cadrul bazinului, cu cel puţin 6 luni înainte de data prevãzutã pentru elaborarea, modificarea sau revizuirea programelor de acţiune pentru zonele vulnerabile la poluarea cu nitrati din surse agricole;
c) proiectele programelor de acţiune elaborate, modificate sau revizuite, cu cel puţin 3 luni înainte de data prevãzutã pentru aprobarea/adoptarea acestora.
ART. 5
În sensul prezentei proceduri, publicul îndreptãţit sa participe la elaborarea, modificarea sau revizuirea programelor de acţiune pentru zonele vulnerabile la poluarea cu nitrati din surse agricole reprezintã:
a) toate persoanele fizice sau juridice, grupurile şi organizaţiile profesionale care sunt interesate sau care sunt implicate în procesul de implementare a programelor de acţiune, care ar putea fi afectate de consecinţele mãsurilor luate sau care ar putea influenta luarea deciziilor privind mãsurile care sunt incluse în cadrul programelor de acţiune;
b) organizaţiile neguvernamentale care promoveazã protecţia mediului şi sunt considerate organizaţii neguvernamentale relevante.
ART. 6
Autoritãţile şi instituţiile stabilite la art. 2 lit. a) au obligaţia sa analizeze orice informaţie provenitã de la publicul prevãzut la art. 5.
ART. 7
Orice persoana fizica sau juridicã poate solicita şi obţine copii de pe documentele şi comentariile supuse analizei, în conformitate cu prevederile <>Ordinului ministrului mediului şi gospodãririi apelor nr. 1.012/2005 .

CAP. V
Forme şi mecanisme de consultare şi participare a publicului

ART. 8
Pentru consultarea şi participarea publicului la elaborarea, modificarea sau revizuirea programelor de acţiune pentru zonele vulnerabile la poluarea cu nitrati din surse agricole, Ministerul Mediului şi Gospodãririi Apelor, Administraţia Nationala "Apele Romane" şi comitetele de bazin vor lua unele mãsuri, dupã cum urmeazã:
a) vor publica în presa centrala şi localã, precum şi prin mijloace electronice o informare scurta în legatura cu mãsurile propuse, modalitatea prin care publicul poate avea acces la documentaţia de fundamentare a acestora, dacã este cazul, locul şi data în care va avea loc dezbaterea publica, precum şi modul, termenele de primire a comentariilor, observaţiilor şi propunerilor scrise şi adresa, inclusiv adresa electronica;
b) în arhiva Ministerului Mediului şi Gospodãririi Apelor, a Administraţiei Naţionale "Apele Romane" şi a comitetelor de bazin se vor pãstra, dupã caz, separat, pe tematici, toate documentele, informaţiile, comentariile şi observaţiile formulate pentru a înlesni accesul operativ al publicului la argumentarile anterior exprimate şi pentru a evita comentariile ulterioare.
ART. 9
Activitatea de consultare şi participare a publicului, în cazul în care va fi facuta sub forma de dezbatere publica, va fi organizatã în urmãtoarele etape:
a) punerea la dispoziţie a documentelor pregãtitoare şi explicarea motivului dezbaterii;
b) prezentarea în plen a documentelor, discutarea colectivã, înregistrarea pãrerilor;
c) acordarea unui timp de reflectie de cel mult 30 de zile, care sa permitã transmiterea unui punct de vedere scris cãtre grupul de organizare a dezbaterii;
d) abordarea individualã a pãrerilor şi reactiilor de grup;
e) propunerea unei noi versiuni a documentului, care sa fie supusã unei noi dezbateri.
ART. 10
Dreptul de consultare şi participare a publicului la elaborarea, modificarea sau revizuirea programelor de acţiune pentru zonele vulnerabile la poluarea cu nitrati din surse agricole include posibilitatea acestuia de a face comentarii în legatura cu actele normative în vigoare sau cu proiectele de acte normative şi de a supune analizei factorilor responsabili noi probleme în domeniul poluarii apelor cu nutrienti din surse agricole, care ar trebui reglementate printr-un act normativ. În termen de 30 de zile de la primirea propunerilor formulate de public, Ministerul Mediului şi Gospodãririi Apelor va începe elaborarea actului normativ sau va refuza în scris, motivat, propunerea.
ART. 11
(1) În conformitate cu art. 2 din Ordinul ministrului mediului şi gospodãririi apelor şi al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 296/216/2005, comitetele de bazin organizeazã grupuri de lucru care cuprind reprezentanţi ai administraţiei publice locale, direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare ruralã, organizaţii profesionale agricole şi zootehnice, direcţiile de sãnãtate publica, colectivitãţi teritoriale, direcţiile de gospodãrire a apelor, oficii judeţene de studii pedologice şi agrochimie, agenţii şi asociaţii de protecţie a mediului şi a consumatorilor şi, în mãsura în care este necesar, toate persoanele sau organismele competente din domeniu (15-20 de persoane).
(2) Grupurile de lucru analizeazã şi avizeazã diagnozele zonelor vulnerabile şi concluziile acestora, precum şi proiectele programelor de acţiune sau, dupã caz, fac observaţii şi propuneri de modificare sau de completare cu mãsuri suplimentare.
(3) Grupurile de lucru analizeazã informaţiile, observaţiile şi propunerile primite de la public şi decid asupra celor care pot fi incluse în cadrul mãsurilor modificate, completate sau suplimentare.
(4) Grupurile de lucru participa, dacã este cazul, la dezbaterile publice de consultare şi participare a publicului, organizate în conformitate cu art. 9.
ART. 12
(1) Publicul, identificat conform art. 5, poate participa prin reprezentanţi în cadrul grupurilor de lucru şi/sau la şedinţele grupurilor de lucru.
(2) Textele agendei de lucru şi ale minutelor intalnirilor vor fi puse la dispoziţie publicului spre consultare.
ART. 13
Într-o perioada de 30 de zile de la expirarea termenelor de primire a comentariilor, observaţiilor şi propunerilor scrise, prevãzute la art. 8 lit. a), autoritãţile şi instituţiile stabilite la art. 2 lit. a) au obligaţia sa analizeze informaţiile primite ca rezultat al consultãrii şi participãrii publicului şi sa informeze publicul despre:
a) deciziile luate;
b) motivele şi consideratiile pe care se întemeiazã deciziile luate;
c) procesul de realizare a participãrii publicului la luarea deciziei, inclusiv modul în care au fost luate în considerare rezultatele participãrii publicului;
d) posibilitatea contestarii deciziilor şi adresa, inclusiv electronica, la care se transmit contestaţiile scrise.
ART. 14
(1) Contestarea de cãtre public a deciziilor luate de cãtre autoritãţile competente se poate face în scris, în termen de 30 de zile de la data publicãrii informatiei emise conform art. 13.
(2) În cazul propunerii unor mãsuri speciale, importante, care ar putea da naştere unor pãreri contradictorii, emitentul informatiei poate organiza o dezbatere publica a acestora dupã 60 de zile de la publicarea informãrii. Audierea publica va permite publicului sa formuleze observaţii şi comentarii. Locul de desfãşurare va fi precizat de cãtre secretariatele comitetelor de bazin. Audierea se va organiza la cel puţin 10 zile dupã anunţarea acesteia.
(3) În cazul contestaţiilor scrise care nu sunt soluţionate favorabil în ceea ce priveşte cerinţele, solicitarile sau propunerile exprimate de cãtre public, autoritãţile şi instituţiile stabilite la art. 2 lit. a) au obligaţia sa informeze în scris solicitantii, în termen de 30 de zile de la data primirii contestaţiilor, asupra motivelor şi consideratiilor respingerii şi asupra posibilitatii contestarii deciziei la instanta competenta.

CAP. VI
Costuri

ART. 15
(1) Costurile privind organizarea diferitelor forme de consultare şi participare a publicului vor fi suportate de autoritãţile sau de instituţiile autorizate care organizeazã consultarea.
(2) Accesul publicului la orice informaţie, evidente sau registre publice puse la dispoziţie acestuia, precum şi accesarea pe loc a informaţiilor solicitate se fac în condiţiile <>Ordinului ministrului mediului şi gospodãririi apelor nr. 1.012/2005 .
___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016