Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA DE REGLEMENTARE din 19 martie 1996  a activitatilor economice si sociale cu impact asupra mediului inconjurator    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA DE REGLEMENTARE din 19 martie 1996 a activitatilor economice si sociale cu impact asupra mediului inconjurator

EMITENT: MINISTERUL APELOR SI PROTECTIEI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 73 din 11 aprilie 1996

1. PRECIZĂRI CU CARACTER GENERAL
1.1. Autoritate
Prezenta reglementare este emisã, în conformitate cu <>Legea protecţiei mediului nr. 137/1995 (numita în continuare LPM), de cãtre autoritatea centrala pentru protecţia mediului (numita în continuare ACPM) în baza art. 9 din LPM. Prezenta reglementare poate fi modificatã numai de cãtre ACPM, prin ordin, pentru conformarea cu alte prevederi legale în vigoare la data modificãrii, inclusiv pentru respectarea obligaţiilor internaţionale.

1.2. Scopul
Prezenta reglementare stabileşte procedura pentru evaluarea impactului asupra mediului, pentru solicitarea şi obţinerea acordului si/sau, dupã caz, a autorizaţiei de mediu şi pentru alte elemente asociate acestora, în concordanta cu prevederile LPM şi cu obligaţiile internaţionale.

2. DEFINIŢII
Cuvintele şi expresiile vor avea înţelesul lor comun şi obişnuit, dacã nu sînt definite altfel în LPM sau în prezenta reglementare.
* Autoritatea centrala pentru protecţia mediului este Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului (numit în continuare ACPM).
* Autoritatea teritorialã pentru protecţia mediului este Agenţia de Protecţie a Mediului (numita în continuare ATPM) sau Administraţia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunãrii" (numita în continuare ARBDD).
* Construcţie şi montaj este un ansamblu de structuri fizice constînd în piese sau materiale componente. Termenul include lucrãri de: construire; reconstruire; extindere sau reparare: dotãri tehnico-edilitare, inclusiv rezervoare; lucrãri de amenajare a spaţiilor publice; foraje; excavari; construcţii provizorii de şantier, necesare execuţiei lucrãrilor de baza; activitãţi de îndepãrtare a pãmîntului şi de curãţare a terenului, legate de pregãtirea unei zone pentru asamblarea pieselor sau a materialelor, precum şi pentru asamblarea sau crearea de structuri fizice din materiale naturale, cum ar fi: sol, roca şi vegetaţie.
In construcţie şi montaj nu sînt incluse lucrãrile de întreţinere şi de reparaţii curente ale clãdirilor de orice fel, ale drumurilor, ale instalaţiilor şi echipamentelor tehnico-edilitare şi ale altor structuri fizice care nu necesita organizare de şantier, reparaţii capitale ale utilajelor, montajul acestora executat de unitãţile furnizoare, forajele pînã la adincimi de 50 m pentru satisfacerea cerinţelor gospodariilor individuale.
* Modificare cu construcţii şi montaj este orice schimbare însoţitã de oricare dintre lucrãrile specificate la definiţia termenului construcţie şi montaj de mai sus, propusã la un obiectiv în funcţiune sau în proiectul unui obiectiv, care determina schimbarea specificatiilor sau capacitãţilor iniţiale ale obiectivului, sau au ca efect creşterea emisiilor de poluanti.
* Activitate existenta este:
(1) orice activitate care se desfãşoarã la data intrãrii în vigoare a LPM;
(2) orice activitate întreruptã înainte de data intrãrii în vigoare a LPM şi care este reluatã dupã aceasta data, cu condiţia sa nu fie însoţitã de construcţie şi montaj.
* Obiectiv este o unitate industriala, comercialã, socialã, economicã şi altele cu impact sau risc de impact asupra calitãţii factorilor de mediu.
* Persoana este un individ, firma, corporatie, asociaţie, parteneriat, consortiu, societate mixtã, autoritate, entitate guvernamentalã, comercialã, juridicã, recunoscuta prin lege cu drepturi şi obligaţii.

3. DOMENIUL DE APLICARE A REGLEMENTĂRII
3.1. Competente
3.1.1. Acordul de mediu: ACPM şi ATPM emit acorduri de mediu pentru acele obiective şi activitãţi prevãzute de LPM, în conformitate cu competentele specificate în anexa nr. 1.
3.1.2. Autorizaţia de mediu: ATPM emite autorizaţia de mediu pentru toate activitãţile, cu excepţia cazurilor care fac obiectul unor reglementãri speciale, cum ar fi: centrale nuclearo-electrice, reactoare de cercetare, uzine de fabricare a combustibilului nuclear, depozite finite de combustibil nuclear ars, precum şi importul, tranzitul, exportul de deşeuri de orice natura, importul şi exportul de culturi de microorganisme, de plante şi animale din flora şi fauna spontana.

3.2. Categorii de obiective şi activitãţi care necesita acorduri de mediu si/sau autorizaţii de mediu



Categoria Acord de mediu Autorizaţie
de mediu
-------------------------------------------------------------------------------
Obiectiv nou cu C+M DA DA
Obiectiv nou fãrã C+M NU DA
Modificare cu C+M DA DA**)
Modificare fãrã C+M NU DA**)
Activitãţi existente, neprevãzute în anexa nr. II NU DA**)
Activitãţi noi din anexa nr. II DA DA
Activitãţi existente din anexa nr. II NU*) DA**)
-------------------------------------------------------------------------------

---------
*) Cu excepţia celor prevãzute la pct. 8 lit. g) şi i) din anexa nr. II la LPM.
**) Cu program de conformare, dacã este cazul.

3.2.1. Obiective şi activitãţi noi:
- Iniţierea unei lucrãri de construcţii şi montaj la un obiectiv nou este permisã numai cu acord de mediu obţinut conform procedurii descrise în secţiunea 4.
- Funcţionarea unui obiectiv nou este permisã numai cu autorizaţie de mediu obţinutã conform procedurii descrise în secţiunea 5.

3.2.2. Obiective şi activitãţi existente
- Modificarea cu construcţii şi montaj a unui obiectiv existent este permisã numai cu acord de mediu, iar funcţionarea obiectivului este permisã numai cu autorizaţie de mediu în conformitate cu secţiunile 4 si, respectiv, 5.
- Modificarea funcţionarii unui obiectiv existent este permisã cu autorizaţie de mediu obţinutã conform procedurii descrise în secţiunea 5.
- Continuarea unei activitãţi existente prevãzute în anexa nr. II la LPM este permisã numai cu autorizaţie de mediu obţinutã conform procedurii descrise în secţiunea 5. Activitãţile prevãzute la pct. 8 lit. g) şi i) din anexa nr. II la LPM necesita şi acord de mediu obţinut conform procedurii descrise în secţiunea 4, iar activitãţile prevãzute la pct. 8 lit. j) din anexa nr. II la LPM necesita numai acord de mediu obţinut conform procedurii descrise în secţiunea 4.
- Continuarea unei activitãţi existente, neprevãzutã în anexa nr. II la LPM, este permisã numai cu autorizaţie de mediu obţinutã conform procedurii descrise în secţiunea 5.
- La schimbarea destinaţiei sau a proprietarului unei activitãţi, se urmeazã procedura specificatã în secţiunea 8.

3.3. Obiective şi activitãţi care necesita studiu de impact
3.3.1. Sînt necesare studii de impact asupra mediului pentru orice obiectiv sau activitate care poate sa aibã un impact deosebit asupra mediului prin natura, dimensiunea sau amplasarea sa.
3.3.2. Poate avea impact deosebit asupra mediului prin natura, dimensiunea sau amplasarea ei orice activitate menţionatã în anexa nr. II la LPM.
3.3.3. Pentru orice alte activitãţi cunoscute şi necuprinse în anexa nr. II la LPM, autoritatea competenta pentru protecţia mediului va folosi urmãtoarele criterii de selecţie pentru a stabilit dacã aceste activitãţi pot avea un impact deosebit asupra mediului:
a) Caracteristicile proiectului sau ale activitãţii:
- dimensiunea proiectului;
- cumularea cu alte proiecte;
- utilizarea resurselor naturale;
- generarea de deşeuri;
- poluarea şi tulburarea vecinatatii;
- riscul de accidente, avînd în vedere în mod deosebit substanţele sau tehnologiile folosite.
b) Amplasarea proiectului sau a activitãţii
Se va lua în considerare sensibilitatea zonelor geografice posibil a fi afectate de cãtre proiect sau activitate, în special în ceea ce priveşte:
- utilizarea actuala a terenului;
- disponibilitatea relativã, calitatea şi capacitatea de regenerare a resurselor naturale din zona;
- capacitatea mediului natural de asimilare a noxelor, acordind atenţie deosebita urmãtoarelor categorii:
* zone umede;
* zone de coasta;
* zone montane sau forestiere;
* rezervaţii şi parcuri naturale;
* zone clasificate sau protejate prin lege;
* zone în care normele în vigoare privind calitatea mediului au fost deja depãşite;
* zone cu populaţie densa;
* zone peisagistice de importanta istorica, arheologicã sau culturalã.
c) Caracteristicile impactului potenţial
Efectele deosebite potenţiale ale proiectului sau ale activitãţii trebuie luat în considerare dupã criteriile stipulate la secţiunile 3.3.3. a) şi 3.3.3. b) de mai sus şi avînd în vedere, în special:
- extinderea impactului (zona geograficã şi populaţia afectate);
- efectele transfrontiera ale impactului;
- mãrimea şi complexitatea impactului;
- probabilitatea impactului;
- durata, frecventa şi reversibilitatea impactului.

4. ETAPELE PROCEDURII DE EMITERE A ACORDULUI DE MEDIU
Etapele procedurii de emitere a acordului de mediu sînt sistematizate în schemele nr. I, II şi III.
4.1. Titularul proiectului sau al activitãţii este obligat sa depunã la ATPM:
- cererea pentru eliberarea acordului de mediu;
- descrierea proiectului sau a activitãţii, cu principalele informaţii din care sa rezulte date privind impactul asupra mediului;
- nota privind stadiul de realizare a programului de conformare existent, dacã este cazul;
- dovada plãţii taxei de autorizare;
- dovada ca a fãcut publica solicitarea prin cel puţin una dintre metodele de informare specificate în anexa nr. 3.
4.2. ATPM analizeazã documentele prevãzute în secţiunea 4.1. de mai sus, încadreazã acţiunea propusã în tipurile de obiective şi activitãţi care se supun sau nu studiilor de impact asupra mediului, stabileşte competenta de emitere a acordului de mediu. Pentru obiectivele sau activitãţile care necesita studiu de impact, ATPM solicita informaţii suplimentare de studiu preliminar de impact, dacã este cazul, si, cînd se considera necesar, verifica pe teren veridicitatea datelor prezentate. Pentru obiectivele care nu necesita studii de impact asupra mediului, ATPM solicita informaţii suplimentare, dacã este cazul, procedura de reglementare continuind cu etapele specificate la secţiunea 4.4.

4.3. Obiective şi activitãţi care necesita studii de impact
4.3.1. ATPM, împreunã cu titularul proiectului sau al activitãţii, si, dupã caz, cu un colectiv de analiza tehnica stabilit de ATPM şi format din reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai organelor emitente ale avizelor prealabile necesare eliberãrii acordului de mediu, analizeazã scopul acţiunii propuse şi stabileşte dacã proiectul sau activitatea poate fi reglementatã pe linie de protecţie a mediului.
In cazul în care proiectul sau activitatea poate fi reglementatã, ATPM întocmeşte îndrumarul cu problemele rezultate în urma analizei, care vor fi tratate în studiul de impact asupra mediului şi urmãrite în raport la acest studiu. La întocmirea indrumarului, ATPM ia în considerare şi eventualele comentarii primite din partea publicului. Îndrumarul va fi comunicat titularului o data cu lista avizelor necesare eliberãrii acordului de mediu în termen de 3 zile de la data analizei. Pentru obiectivele care sînt de competenta ACPM, propunerea de îndrumar şi lista avizelor necesare vor fi transmise de ATPM în acelaşi termen.
4.3.2. Dupã executarea studiului de impact conform metodologiei din anexa nr. 4 şi indrumarului specificat la secţiunea 4.3.1., titularul proiectului sau al activitãţii prezintã la ATPM raportul privind studiul de impact cu toate alternativele analizate, inclusiv cea de renunţare la activitatea propusã. Conţinutul minim al raportului la studiul de impact este prezentat în anexa nr. 5.
4.3.3. ATPM si, dupã caz, colectivul de analiza tehnica analizeazã raportul la studiul de impact, îl accepta sau dispune refacerea motivatã a acestuia.
4.3.4. Raportul acceptat este supus dezbaterii publice de cãtre ATPM, consemnind observaţiile şi concluziile rezultate. Aceasta etapa se organizeazã şi se desfãşoarã conform anexei nr. 3.
4.3.5. Dupã realizarea dezbaterii publice, ATPM ia decizia dacã se continua procedura de reglementare, decizie care se aduce la cunoştinţa titularului proiectului sau al activitãţii. Principalele aspecte, în ordinea importantei, care vor fi avute în vedere la luarea deciziei, sînt urmãtoarele:
- riscul pentru viaţa populaţiei din zona;
- afectarea stãrii de sãnãtate a populaţiei;
- încadrarea în normele în vigoare a concentraţiilor maximum admise de poluanti evacuaţi în mediu;
- îmbunãtãţirea calitãţii factorilor de mediu;
- asigurarea condiţiilor de funcţionare în siguranţa;
- rezolvarea unor probleme de ordin social;
- utilitatea publica;
- valorificarea raţionalã a resurselor şi a deşeurilor în contextul unei dezvoltãri durabile;
- realizarea obiectivelor planurilor şi programelor aprobate.
Pentru obiectivele de investiţii şi pentru activitãţile care sînt de competenta de reglementare a ACPM, decizia se ia dupã consultarea prealabilã a acestei autoritãţi.
4.3.6. Dacã decizia este favorabilã, titularul proiectului sau al activitãţii va prezenta, la ATPM, urmãtoarele documente:
- memoriu tehnic întocmit conform normativului de conţinut, prezentat în anexa nr. 6;
- actele de reglementare (avize sau autorizaţii), studiile, buletinele de analiza şi alte documente cerute în secţiunea 4.3.1.;
- studiul de impact asupra mediului.
Aceste documente se depun în doua exemplare, pentru obiectivele de investiţii şi pentru activitãţile reglementate de ACPM.
4.3.7. ATPM si, dupã caz, colectivul de analiza tehnica analizeazã documentele prezentate şi menţionate în secţiunea 4.3.6. şi dispune refacerea, completarea sau expertizarea, dacã este cazul.
ATPM înainteazã la ACPM, pentru obiectivele şi activitãţile din competenta ACPM, un exemplar din documentele menţionate în secţiunea 4.3.6. cu un punct de vedere care va prezenta şi etapele urmãtoare ale reglementãrii. ACPM, în cazul unor neclaritati constatate din analiza materialelor transmise de cãtre ATPM, poate efectua verificãri pe teren şi dispune, dupã caz, expertizele tehnice necesare.
Modelul şi conţinutul minim al acordului de mediu sînt prevãzute în anexa nr. 7.
4.3.8. In urma celor constatate şi a analizelor efectuate, ATPM sau ACPM ia decizia finala privind emiterea acordului de mediu pentru obiectivele şi activitãţile din competenta sa şi o face publica prin afişare la sediul ATPM. Documentele care au stat la baza deciziei pot fi consultate, la cerere, la sediul ATPM, dupã un program care se afişeazã. Decizia poate fi contestatã în termen de maximum 30 de zile de la anuntare. La expirarea acestui termen, ATPM sau ACPM, dupã caz, elibereazã acordul de mediu sau respinge motivat eliberarea acestuia.

4.4. Pentru obiective şi activitãţi care nu necesita studii de impact asupra mediului
4.4.1. Împreunã cu titularul şi cu un colectiv de analiza tehnica format din reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai organelor emitente ale avizelor prealabile necesare eliberãrii acordului de mediu, ATPM analizeazã scopul obiectivului sau al activitãţii şi stabileşte dacã proiectul poate fi reglementat pe linie de protecţie a mediului. In cazul în care proiectul poate fi reglementat, ATPM întocmeşte îndrumarul cu problemele rezultate în urma analizei şi îl comunica titularului o data cu lista celorlalte avize necesare emiterii acordului de mediu.
4.4.2. Dupã primirea indrumarului şi a listei specificate în secţiunea 4.4.1., titularul proiectului prezintã ATPM urmãtoarele documente:
- memoriul tehnic întocmit conform anexei nr. 6;
- avizele menţionate anterior.
4.4.3. ATPM consemneazã şi analizeazã observaţiile publicului, analizeazã documentele menţionate la secţiunea 4.4.2. şi dispune, dupã caz, completarea sau respingerea motivatã a acestora. Documentele refãcute sînt de asemenea, analizate de ATPM.
4.4.4. In urma analizelor efectuate, ATPM ia decizia finala privind emiterea acordului de mediu şi o face publica prin afişare la sediul propriu. Documentele care au stat la baza deciziei pot fi consultate, la cerere, la sediul ATPM, dupã un program care se afişeazã. Decizia poate fi contestatã în termen de maximum 30 de zile de la anuntare. La expirarea acestui termen ATPM elibereazã acordul de mediu sau respinge motivat eliberarea acestuia.
Modelul şi conţinutul minim al acordului de mediu sînt prevãzute în anexa nr. 7.

4.5. Respingerea solicitãrii acordului de mediu
4.5.1. Acordul de mediu nu se emite, dacã nici o varianta a proiectului prezentat nu prevede eliminarea efectelor negative asupra mediului, raportate la standardele şi reglementãrile în vigoare.
4.5.2. Respingerea eliberãrii acordului de mediu de cãtre autoritatea competenta, decisa în urma uneia dintre analizele prevãzute în secţiunea 4, va fi comunicatã în scris titularului solicitãrii împreunã cu motivarea legalã a acesteia.

5. ETAPELE PROCEDURII DE EMITERE A AUTORIZAŢIEI DE MEDIU
Etapele procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu sînt sistematizate în schemele nr. IV şi nr. V.
5.1. La solicitarea unei autorizaţii de mediu sau cu minimum 30 de zile (90 de zile în cazul în care este nevoie de dezbatere publica sau bilanţ de mediu) înainte de expirarea unei autorizaţii de mediu existente, titularul obiectivului sau al activitãţii este obligat sa depunã la ATPM:
- cererea pentru eliberarea autorizaţiei de mediu;
- fişa de prezentare şi o declaraţie avînd conţinutul cuprins în anexa nr. 8;
- dovada plãţii taxei de autorizare;
- dovada ca a fãcut publica solicitarea prin cel puţin una dintre metodele de informare specificate în anexa nr. 3;
- nota privind stadiul de realizare a programului de conformare existent, dacã este cazul;
- alte acte sau documente relevante, dupã caz, care pot susţine cererea, ca de exemplu: documente în vigoare care reglementeazã obiectivul su activitatea; automonitorizarea emisiilor conţinînd date privind noxele evacuate; rapoarte de control din partea organelor care au verificat obiectivul sau activitatea.
5.2. ATPM analizeazã documentele prevãzute în secţiunea 5.1. şi stabileşte dacã sînt necesare informaţii sau documente suplimentare.
Dacã procedura de emitere a unei noi autorizaţii de mediu va depãşi perioada stabilitã conform secţiunii 5.1., ATPM poate decide prelungirea valabilitãţii autorizaţiei de mediu existente cu diferenţa de timp necesarã, motivatã tehnic şi consemnatã oficial pe exemplarele de autorizaţie ale titularului şi ale ATPM.
5.3. Dacã obiectivul sau activitatea poate fi autorizata pe baza documentelor prezentate, ATPM face publica decizia de emitere a autorizaţiei de mediu prin afişare la sediul propriu. Documentele care au stat la baza acesteia vor putea fi consultate dupã un program care se afişeazã. Decizia poate fi contestatã în termen de maximum 30 de zile de la anuntare. La expirarea acestui termen ATPM elibereazã autorizaţia de mediu.
Modelul şi conţinutul minim al autorizaţiei de mediu sînt prezentate în anexa nr. 9.
5.4. Dacã obiectivul sau activitatea nu poate fi autorizata pe baza documentelor prezentate, ATPM, împreunã cu titularul obiectivului sau al activitãţii şi cu colectivul de analiza tehnica format din reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai organelor emitente ale avizelor prealabile necesare eliberãrii autorizaţiei de mediu, analizeazã scopul obiectivului sau al activitãţii şi necesitatea efectuãrii bilanţului de mediu si/sau a unui program de conformare.
In cazul în care colectivul de analiza tehnica stabileşte ca este necesar un bilanţ de mediu, ATPM întocmeşte îndrumarul cu problemele rezultate din analiza efectuatã. La întocmirea indrumarului, ATPM va avea în vedere conţinutul anexei nr. 10 şi eventualele comentarii primite din partea publicului. Îndrumarul va fi comunicat titularului o data cu lista autorizaţiilor necesare, în termen de 3 zile de la data încheierii analizei.
5.5. Dupã executarea bilanţului de mediu conform indrumarului, titularul obiectivului sau al activitãţii prezintã la ATPM un raport cu concluziile bilanţului de mediu.
5.6. Raportul cu concluziile bilanţului de mediu este supus dezbaterii în conformitate cu procedura prezentatã în anexa nr. 3.
5.7. Dupã realizarea dezbaterii publice şi analizarea rezultatelor acesteia, ATPM stabileşte dacã emite autorizaţia de mediu cu sau fãrã un program de conformare.
5.8. Programul de conformare se stabileşte de cãtre ATPM cu consultarea colectivului de analiza tehnica, de comun acord cu titularul obiectivului sau al activitãţii, prin negociere, conform prevederilor secţiunii 6 şi raspunzind conţinutului din anexa nr. 11.
5.9. Titularul obiectivului sau al activitãţii prezintã la ATPM, dupã acceptarea programului de conformare, dupã caz, urmãtoarele documente:
- bilanţul de mediu;
- actele de reglementare prealabile emiterii autorizaţiei de mediu;
- fişa de prezentare şi declaraţia completatã cu instrucţiuni de întreţinere şi de exploatare a instalaţiilor de depoluare;
- programul de conformare în redactare finala.
5.10. ATPM, cu consultarea colectivului de analiza tehnica, analizeazã documentele specificate la secţiunea 5.9., accepta sau solicita, dupã caz, completarea sau revizuirea acestora şi elaboreazã proiectul autorizaţiei de mediu, stabilind perioada de valabilitate (conform secţiunii 5.12.) şi condiţiile de funcţionare.
Modelul şi conţinutul minim al autorizaţiei de mediu sînt prezentate în anexa nr. 9.
5.11. ATPM face publica decizia de emitere a autorizaţiei de mediu prin afişare la sediul propriu, iar documentele care au stat la baza deciziei vor putea fi consultate la sediul ATPM dupã un program care se afişeazã. Decizia poate fi contestatã în termen de maximum 30 de zile de la anuntare. La expirarea acestui termen ATPM elibereazã autorizaţia de mediu.

5.12. Perioada de valabilitate
5.12.1. Perioada de valabilitate a autorizaţiei de mediu este de maximum 5 ani, în fãrã situaţiilor în care se constata nerespectarea condiţiilor impuse la emiterea autorizaţiilor.
5.12.2. Criteriile care stau la baza deciziei privind perioada de valabilitate a autorizaţiei de mediu includ:
- gradul de fluctuatie a parametrilor tehnologici;
- fiabilitatea şi gradul de uzura a instalaţiilor;
- impactul asupra sãnãtãţii populaţiei şi factorilor de mediu;
- riscul de poluari accidentale;
- automonitorizarea emisiilor.

5.13. Respingerea autorizãrii
Autorizaţia de mediu nu se emite:
- dacã nici o varianta a programului de conformare nu prevede încadrarea în condiţiile care permit autorizarea, raportate la standardele şi reglementãrile în vigoare;
- dacã titularul obiectivului sau al activitãţii nu respecta obligaţiile ce ii revin prin prezenta procedura.

6. PROGRAMUL DE CONFORMARE
6.1. Utilizarea programului de conformare
Programul de conformare este necesar pentru orice obiectiv care continua sau care înceteazã activitatea şi care aduce prejudicii mediului prin funcţionarea curenta sau anterioarã. Evaluarea prejudiciilor se realizeazã prin bilanţul de mediu, raportind starea mediului şi mãsurile necesare de remediere la standardele şi reglementãrile în vigoare. Programul stabileşte mãsurile de conformare şi etapele necesare realizãrii acestora.

6.2. Conţinutul programului de conformare
Programul de conformare va rãspunde normelor de conţinut din anexa nr. 11. Programul de conformare poate avea doua secţiuni:
a) mãsuri pentru reducerea efectelor prezente şi viitoare ale activitãţilor asupra mediului;
b) mãsurile de remediere a efectelor activitãţilor anterioare asupra mediului.

6.3. Baza programului de conformare
ATPM accepta introducerea în autorizaţia de mediu a programului de conformare, numai dacã, la solicitarea reglementãrii, titularul activitãţii:
a) dovedeşte ca modificãrile necesare pentru conformarea imediata nu sînt fezabile tehnic si/sau economic;
b) dovedeşte ca în perioada de conformare nu se vor produce daune semnificative asupra mediului şi sãnãtãţii publice;
c) se angajeazã sa asigure fondurile necesare pentru realizarea programului de conformare la termenele propuse.

6.4. Factorii participanţi la elaborarea programului de conformare
La elaborarea proiectului de program de conformare şi la negocierea acestuia participa titularul activitãţii, ATPM, colectivul de analiza tehnica si, dupã caz, ACPM.

6.5. Documente folosite pentru elaborarea programului de conformare
La elaborarea programului de conformare se iau în considerare:
- concluziile bilanţului de mediu;
- constatãrile şi sarcinile stabilite de organele de control care rãspund de protecţia factorilor de mediu, precum şi de alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale;
- date deţinute de titularul activitãţii şi de organele locale ale administraţiei publice privind emisia şi imisia poluantilor în mediu;
- studii, oferte, diverse materiale de documentare etc.;
- sugestiile şi propunerile primite de la populaţie şi de la asociaţiile neguvernamentale cu ocazia dezbaterii publice a raportului privind studiul de impact asupra mediului.

6.6. Etapele elaborãrii programului de conformare
6.6.1. Titularul activitãţii întocmeşte un proiect de program de conformare, cu termene realizabile, cu responsabilitãţi şi cu identificarea celor cãrora li s-a repartizat sarcina de executare a mãsurilor programului de conformare.
6.6.2. Titularul activitãţii prezintã proiectul de program, împreunã cu o nota de fundamentare, fiecãrui membru al colectivului de analiza tehnica pentru punct de vedere.
6.6.3. Pe baza observaţiilor şi a propunerilor primite, titularul activitãţii completeazã şi imbunatateste proiectul de program de conformare.
6.6.4. Titularul activitãţii prezintã la ATPM proiectul de program de conformare completat şi îmbunãtãţit, împreunã cu nota de fundamentare, observaţiile şi propunerile primite de la autoritãţile consultate şi menţionate la secţiunea 6.6.2.
6.6.5. ATPM analizeazã proiectul programului de conformare, îl accepta sau dispune completarea sau refacerea acestuia, cu eventualitatea negocierii unor propuneri ale autoritãţilor consultate.

6.7. Durata programului de conformare
6.7.1. La negocierea termenelor din programul de conformare, ATPM va lua în considerare angajamentele titularului activitãţii din care sa rezulte ca instituirea modificãrilor cerute nu ii depãşeşte posibilitãţile financiare.
6.7.2. Durata programului de conformare va avea în vedere perioada minima necesarã realizãrii mãsurilor stabilite în funcţie de disponibilitãţile financiare şi tehnice ale titularului proiectului sau al activitãţii.
6.7.3. Un program de conformare nu poate depãşi perioada de valabilitate a autorizaţiei de mediu, cu excepţia mãsurilor de remediere a prejudiciilor aduse mediului prin activitãţi anterioare.

7. REVIZUIREA SAU SUSPENDAREA ACORDULUI DE MEDIU SI A AUTORIZAŢIEI DE MEDIU
7.1. Revizuirea acordului de mediu şi a autorizaţiei de mediu
7.1.1. Titularul proiectului sau al activitãţii va informa în scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului ori de cîte ori exista o schimbare de fond a datelor care au stat la baza eliberãrii acordului de mediu sau a autorizaţiei de mediu.
7.1.2. Autoritatea competenta pentru protecţia mediului stabileşte dacã este necesarã revizuirea acordului de mediu sau a autorizaţiei de mediu.
7.1.3. Cererile pentru revizuirea acordului de mediu urmeazã procedura descrisã în secţiunea 4, iar cererile pentru revizuirea autorizaţiei de mediu urmeazã procedura descrisã în secţiunea 5 de mai sus.

7.2. Revizuirea programului de conformare
7.2.1. La schimbarea titularului activitãţii şi în urma efectuãrii bilanţului de mediu, conţinutul programului de conformare se reface, specificindu-se sursa de finanţare şi responsabilitatea, dacã este necesar. Modificarea termenelor în programele de conformare este permisã numai dacã acestea se reduc ca timp de realizare a mãsurilor.
7.2.2. Dacã titularul activitãţii nu respecta termenele negociate şi stipulate în programul de conformare din cauze obiective ce nu ii pot fi imputate, ATPM poate proceda la decalarea termenelor iniţiale.

7.3. Suspendarea acordului de mediu şi a autorizaţiei de mediu
7.3.1. Acordul de mediu sau autorizaţia de mediu se suspenda dupã o somaţie prealabilã cu termen, pentru nerespectarea prevederilor menţionate, inclusiv pentru nerealizarea prevederilor programului de conformare.
7.3.2. Somaţia va include o descriere a motivului pentru suspendare. In somaţie se va menţiona o perioada de timp pînã la intrarea în vigoare a suspendãrii.
7.3.3. La expirarea perioadei de rãspuns din somaţie, autoritatea competenta suspenda acordul de mediu sau autorizaţia de mediu. Perioada de suspendare se menţine pînã la eliminarea cauzelor, dar nu mai mult de 6 luni.
7.3.4. Autoritatea competenta pentru protecţia mediului dispune, dupã expirarea termenului de suspendare, oprirea execuţiei proiectului sau încetarea activitãţii. Dispoziţia de încetare este executorie.

8. ETAPELE PROCEDURII IN CAZUL SCHIMBĂRII PROPRIETARULUI SAU A DESTINAŢIEI ACTIVITĂŢII SI AL ÎNCETĂRII ACTIVITĂŢII
8.1. La schimbarea destinaţiei sau a proprietarului oricãreia dintre activitãţile menţionate în anexa nr. II la LPM sau al oricãreia dintre obiectivele aferente acestora, şi în alte situaţii apreciate de ATPM, fostul proprietar efectueazã bilanţul de mediu şi îl prezintã autoritãţii competente pentru protecţia mediului, în scopul eliberãrii unei noi autorizaţii de mediu cu program de conformare, dacã este cazul, conform procedurii descrise în secţiunea 5.
8.2. Orice titular de obiectiv, proiect sau activitate care înceteazã o activitate generatoare de impact asupra mediului va înainta autoritãţii competente pentru protecţia mediului, într-un termen negociat cu aceasta, un bilanţ de mediu care sa descrie efectele asupra mediului ale activitãţilor anterioare. Dupã analizarea bilanţului de mediu, autoritatea competenta pentru protecţia mediului negociazã un program de conformare, în cazul în care este necesar, conform secţiunii 6, cu atenţie specialã asupra secţiunii 6.2.b).

9. DISPOZIŢII FINALE
9.1. In situaţiile în care procedura de emitere a autorizaţiei de mediu necesita o perioada de tranzitie pentru aprofundarea unor aspecte tehnice şi sociale care decurg din elaborarea bilanţului de mediu şi din dezbaterea publica, ATPM stabileşte condiţiile provizorii de funcţionare pînã la finalizarea procedurii de autorizare. Funcţionarea provizorie este acceptatã cu condiţia ca titularul sa depunã toate eforturile pentru satisfacerea cerinţelor de autorizare.
9.2. Studiile de impact, bilanţul de mediu sau alte analize de evaluare a impactului vor fi elaborate doar de unitãţi specializate, persoane fizice sau juridice atestate conform criteriilor de calificare stabilite prin ordin al ACPM.
9.3. Cerinţele din LPM pentru atestarea unitãţilor specializate, a persoanelor fizice sau juridice nu vor fi aplicate în cazul studiilor de impact contractate înaintea intrãrii în vigoare a regulamentului de atestare.
9.4. Pentru respectarea procedurii de reglementare, a prevederilor LPM şi pentru operativitate în soluţionarea cererilor, titularii proiectelor sau ai activitãţilor se vor informa, în prealabil, la autoritatea teritorialã pentru protecţia mediului, asupra procedurii de autorizare, posibilitatii de obţinere sau nu a acordului de mediu şi a autorizaţiei de mediu.
9.5. Titularul proiectului sau al activitãţii poate fi reprezentat printr-o persoana imputernicita potrivit legii, în oricare dintre etapele prezentei proceduri de reglementare.
9.6. Autoritãţile competente pentru protecţia mediului instituie Registrul acordurilor de mediu şi Registrul autorizaţiilor de mediu, în care înscrierea se face în ordinea emiterii acestor acte de reglementare. Numãrul acordului de mediu sau al autorizaţiei de mediu este numãrul de ordine din aceste registre. Registrele sînt publice şi se pot consulta de cãtre cei interesaţi la sediul autoritãţii competente pentru protecţia mediului, dupã un program care se afişeazã.
9.7. Acordul de mediu şi autorizaţia de mediu se elibereazã în trei exemplare, din care autoritatea competenta pentru protecţia mediului transmite un exemplar titularului, un exemplar se ataşeazã la documentele care au stat la baza emiterii actului de reglementare şi un exemplar se ataşeazã dosarului-anexa la registru.
9.8. Reglementarea activitãţilor care conduc la efecte deosebite în caz de avarii, calamitaţi, poluari accidentale sau fenomene naturale extraordinare va avea prioritate în eliberarea actelor de reglementare.
9.9. Autoritatea competenta pentru protecţia mediului va pune la dispoziţie, pentru consultare publica, la cerere, orice document sau data obţinute sau rezultate din:
a) analiza unei cereri pentru un acord de mediu sau pentru o autorizaţie de mediu;
b) verificãrile unui obiectiv, efectuate pe parcurs sau din culegerea altor informaţii privind starea mediului;
c) luarea unei mãsuri de punere în aplicare.
9.10. Nu se vor pune la dispoziţie, spre analiza publica, decît dacã punerea lor la dispoziţie este cerutã prin obligaţiile internaţionale, urmãtoarele:
a) informaţiile confidenţiale sau de afaceri a cãror difuzare poate cauza dãuna economicã;
b) informaţii care pot compromite sau împiedica în alt fel o investiţie în curs;
c) informaţii care pot dezvãlui adresa sau/si identitatea unui martor care are o teama justificatã pentru siguranţa proprie;
d) informaţii care constituie secret de stat.
9.11. La cererea ATPM, deţinãtorul autorizaţiei de mediu va raporta anual acesteia lista poluantilor evacuaţi în mediu în anul calendaristic precedent, precum şi orice alte date necesare procesului de inventariere a emisiilor la nivel naţional.
9.12. Pentru eliberarea acordului de mediu care intra în competenta ACPM, direcţia de specialitate din ACPM poate delega ATPM sa reglementeze activitatea propusã.
9.13. Direcţia de specialitate din cadrul ACPM îndruma, controleazã şi urmãreşte activitatea de reglementare a ATPM.
9.14. Costurile legate de revizuirea, refacerea sau expertizarea documentelor care stau la baza eliberãrii actelor de reglementare, precum şi cele legate de mediatizarea activitãţilor şi consultarea publicului sînt suportate de cãtre titularul proiectului, al obiectivului sau al activitãţii.
9.15. Anexele la prezenta reglementare fac parte integrantã din aceasta.

ANEXA 1

COMPETENTA
de emitere a acordului de mediu



Nr. Activitatea ACPM ATPM
crt.
-------------------------------------------------------------------------------
1. Autostrãzi Toate -
2. Şosele cu flux intens Drumuri naţionale cu patru Drumuri naţionale cu
benzi de circulaţie doua benzi de
circulaţie
3. Alte drumuri - Drumuri naţionale
sau judeţene cu doua
benzi de circulaţie,
judeţene sau
comunale
4. Drumuri din ariile In ariile protejate de In ariile protejate
protejate interes naţional de interes judeţean
şi Rezervatia
Biosferei "Delta
Dunãrii"
5. Parcari pentru staţionare Pentru mai mult de 1.000 Sub 1.000 de locuri
(pe terenuri sau în de locuri
clãdiri)
6. Linii noi de transport în Linii interjudetene Linii judeţene,
comun urbane, locale etc.
7. Linii noi de cale feratã, Idem 6 Idem 6
dublarea sau extinderea
celor existente
8. Instalaţii feroviare - Toate
9. Instalaţii portuare Toate -
pentru navele companiilor
publice de navigaţie
10. Porturi Maritime Fluviale şi Rezerva-
tia Biosferei "Delta
Dunãrii"
11. Cai navigabile Cu trafic internaţional Cu trafic local
12. Aeroporturi Internaţionale Cu trafic majoritar
naţional
13. Aeroporturi şi helio- - Toate
porturi
14. Aeroporturi şi helio- In arii protejate de In arii protejate
porturi în arii protejate interes naţional de interes judeţean
şi Rezervatia Bio-
sferei "Delta
Dunãrii"
15. Centrale nuclearo- Toate -
electrice
16. Reactori de cercetare Toate -
17. Uzine de fabricare a Toate -
combustibilului nuclear
18. Depozite finale de combus- Toate -
tibil nuclear ars
19. Instalaţii destinate ex- Toate -
tragerii de combustibil
nuclear
20. Instalaţii generatoare de - Toate
radiatii ionizante
21. Instalaţii termoenerge- Care fac parte din Sistemul Restul
tice energetic naţional
22. Centrale hidroelectrice Pe cursurile de apa care Restul
reprezintã frontiera de stat
sau cu lacuri de acumulare
mai mari de 5 mil. mc
23. Instalaţii geotermice - Toate
24. Uzine de gaz, cocserii, - Toate
instalaţii de lichefiere
a cãrbunelui
25. Prospectarea şi exploata- Din Marea Neagra şi ariile Restul
rea resurselor minerale protejate de interes naţional
26. Exploatarea resurselor Mai mari de 100.000 tone/an Restul
minerale
27. Instalaţii de transport Transnationale şi transjude- Restul
prin conducte al combusti- tene
bilului sau carburanţilor
28. Linii aeriene şi subterane Idem 27 Idem 27
de cabluri de înalta
tensiune
29. Rezervoare destinate sto- Constituite ca rezerve Aferente activitãţi-
carilor de gaz, combusti- naţionale lor economico-
bil sau carburant sociale
30. Depozite de resurse Depozite de interes naţional Altele
minerale
31. Construcţii de maşini, - autovehicule peste 20.000 Restul
inclusiv mijloace de buc./an
transport pentru hidrocar- - de transport substanţe si
buri şi deşeuri pericu- deşeuri periculoase
loase
32. Lucrãri şi amenajãri Care se regãsesc pe terito- Restul
hidrotehnice riul a doua sau mai multe
judeţe şi în zona costiera
33. Scheme de amenajare a Care se regãsesc pe terito- Restul
bazinelor hidrografice riul a doua sau mai multe
care depãşesc teritoriul judeţe şi în zona costiera
unui judeţ
34. Lucrãri de amenajãri Care se regãsesc pe terito- Restul
hidroameliorative riul a doua sau mai multe
judeţe şi în zona costiera
35. Lucrãri de îmbunãtãţiri Care se regãsesc pe terito- Restul
funciare riul a doua sau mai multe
judeţe şi în zona costiera
36. Depozite destinate sto- Toate -
carii temporare a deseu-
rilor periculoase si
radioactive
37. Depozite definitive de Toate -
deşeuri periculoase si
radioactive
38. Instalaţii de prelucrare Toate -
şi tratare a deşeurilor
radioactive
39. Cimitire - Toate
40. Descãrcarea si/sau depo- Pentru municipii Restul localitãţilor
zitarea de materiale
inerte, bioactive sau
deşeuri stabilizate
41. Instalaţii de sortare, Instalaţii la nivel regional Restul
tratare, reciclare a
deşeurilor, altele decît
cele periculoase si
radioactive
42. Incinerarea deşeurilor Toate -
de orice natura
43. Depozite provizorii pentru - Toate
deşeuri sub forma lichidã,
solida sau pastoasa
(miloasa)
44. Instalaţii de epurare a Pentru municipii Restul
apelor uzate
45. Obiective şi activitãţi Toate -
aparţinînd Ministerului
Apãrãrii Naţionale, Minis-
terului de Interne şi Ser-
viciului Roman de Informaţii
46. Teleferice şi teleschiuri - Toate
47. Piste pentru autovehicule - Toate
48. Tunuri de zãpada - Toate
49. Stadioane Mai mari de 50.000 locuri Restul
50. Parcuri de distracţie şi - Toate
zone verzi, altele decît
cele aprobate prin
planuri de urbanism
51. Oţelarii şi alte unitãţi Cu o producţie mai mare Restul
siderurgice de 3x10^6 tone/an
52. Uzine de metale neferoase Toate -
53. Instalaţii pentru produ- Toate -
cere de apa grea
54. Sinteza produselor chimice Rafinãrii de petrol, fabrici Restul
de acid sulfuric, azotic,
clorhidric, fibre sintetice
şi artificiale, coloranţi,
vulcacite, intermediari,
schimbatori de ioni
55. Depozite pentru stocare Toxice şi periculoase Restul
produse chimice
56. Fabrici de exploziv şi de Pentru domeniul militar Restul
munitie
57. Abatoare şi macelarii Cu o capacitate mai mare Restul
de 5.000 tone/an
58. Fabrici de ciment - Toate
59. Fabrici de celuloza şi Cu o capacitate mai mare Restul
hirtie de 100.000 tone/an
60. Fabrici de sticla Cu o capacitate mai mare Restul
de 20.000 tone/an
61. Fabrici care produc - Toate
panouri de aglomerate
62. Fabrici de lianti - Toate
63. Instalaţii pentru prelu- - Toate
crarea lemnului
64. Instalaţii pentru produse - Toate
textile şi de pielarie
65. Fabricarea produselor de Toate -
uz fitosanitar, ingrasa-
minte chimice
66. Comercializarea şi utili- - Toate
zarea produselor de uz
fitosanitar şi a substan-
telor periculoase
67. Instalaţii de depozitare Conform competentelor de Conform competente-
a produselor petroliere, la pct. 54 pentru orice ac- lor de la pct. 54
petrochimice şi chimice activitate economico- pentru orice acti-
socialã vitate economico-
socialã
68. Fabricarea produselor Amidon, glucoza, dextroza, Restul, cu excepţia
alimentare şi agrotehnice zahãr, spirt peste 1.000 celor în sistem
hl/zi gospodãresc
69. Unitãţi de ecarisaj - Toate
70. Scoaterea din circuitul Suprafeţe mai mari de 1 ha Restul
agricol sau silvic
71. Exploatarea de materiale Cariere de marmura Restul
nefolosite în scopul
producerii de energie
72. Amenajãri şi activitãţi Mai mari de 50.000 capete Restul, cu excepţia
zootehnice celor în sistem
gospodãresc
73. Centre comerciale şi De interes internaţional Restul
locuri de transbordare si
distribuţie a mãrfurilor
74. Importul, tranzitul şi Toate -
exportul deşeurilor de
orice natura şi ale
substanţelor toxice si
periculoase
75. Importul şi exportul Toate -
plantelor şi animalelor
din flora şi fauna
spontana
76. Lucrãri şi amenajãri cu Pe teritoriul a doua sau mai Restul
caracter silvic pe tere- multe judeţe
nuri din afarã fondului
forestier naţional
77. Defrisari de vegetaţie Pe teritoriul a doua sau mai Restul
forestierã din afarã multe judeţe
fondului forestier
naţional
78. Activitãţi de pescuit şi La nivel industrial, Marea Restul
piscicultura Neagra şi ape de frontiera
79. Planul de urbanism şi Plan de amenajare a terito- Restul, cu excepţia
amenajarea teritoriului rîului naţional, zonal, planului urbanism de
judeţean sau al municipiului detaliu
Bucureşti
80. Licenţe de import-export Toate -
81. Tehnologii de fabricaţie, Toate -
echipamente, aparatura in
domeniul protecţiei
mediului
82. Construcţii civile - Toate
83. Organizãri de şantier - Toate
84. Alte obiective şi activi- Care se regãsesc pe terito- Restul
tati care includ lucrãri riul a doua sau mai multe
de construcţii-montaj judeţe
-------------------------------------------------------------------------------


ANEXA 2

LISTA
activitãţilor pentru care este obligatorie
obţinerea autorizaţiei de mediu

1. Activitãţi industriale, indiferent de profil sau de capacitãţi.
2. Transport auto, naval, aerian, pe calea feratã, cu mijloace de transport în comun (tramvai, autobuz, microbuz, troleibuz, metrou şi alte mijloace de transport rutiere), activitãţile unitãţilor aferente transporturilor (autogãri, aeroporturi, porturi, staţii, unitãţi de întreţinere-exploatare-verificare şi reparaţii, benzinarii, instalaţii de spalare, depouri, staţii auto-service, parkinguri, unitãţi de întreţinere drumuri şi poduri), transport pe cablu (teleferic, telecabina, telescaun), inclusiv activitãţi în zonele libere şi cai de transport de orice fel, cu excepţia celor familiale de uz gospodãresc.
3. Producere de energie electrica şi termica.
4. Construcţii-montaj şi demolãri.
5. Activitãţi în agricultura pentru:
5.1. producţie agricolã în ferme, asociaţii, staţiuni şi centre de cercetare-experimentare;
5.2. industrializarea produselor agricole;
5.3. mecanizarea lucrãrilor agricole;
5.4. service pentru utilaje şi maşini agricole;
5.5. combaterea bolilor, dãunãtorilor şi buruienilor;
5.6. creşterea productivitatii terenurilor agricole;
5.7. tratarea, condiţionarea şi depozitarea seminţelor şi cerealelor;
5.8. producţia zootehnica în complexe, ferme, staţiuni şi centre de cercetare-experimentare, exploatarea pajiştilor;
5.9. industrializarea produselor zootehnice;
5.10. tratament zooveterinar;
5.11. selecţia şi reproducerea animalelor;
5.12. colectarea, prelucrarea şi incinerarea animalelor moarte.
6. Activitãţi în silvicultura pentru:
6.1. combaterea bolilor şi a dãunãtorilor;
6.2. ocrotirea faunei sãlbatice şi de interes vinatoresc;
6.3. defrisari de pãduri şi de alte categorii de vegetaţie forestierã (perdele de protecţie, aliniamente etc.);
6.4. exploatarea, transportul, prelucrarea şi comercializarea produselor pãdurii;
6.5. trecerea şi pasunatul sezonier al animalelor domestice pe terenuri din fondul forestier.
7. Prospectarea geologica.
8. Producerea energiei electrice în centrale atomonucleare.
9. Exploatarea zãcãmintelor minerale ale solului şi subsolului.
10. Depozitari ale diferitelor materiale şi substanţe.
11. Transportul prin conducte al gazelor, ţiţeiului şi al altor substanţe.
12. Transportul prin magistrale al energiei electrice şi termice.
13. Transportul substanţelor toxice şi periculoase.
14. Activitatea laboratoarelor speciale de analiza şi a instalaţiilor-pilot de cercetare-experimentare.
15. Tratarea şi stocarea deşeurilor radioactive.
16. Injectari în subteran la mare adîncime.
17. Activitatea tipografiilor, instalaţiilor de multiplicare, atelierelor foto şi de film, inclusiv depozitarea materialelor şi substanţelor necesare.
18. Activitãţi pe piste de încercare, rampe de lansare şi ale instalaţiilor de supraveghere şi dirijare a traficului aerian.
19. Activitãţi ale staţiilor şi posturilor trafo şi ale unitãţilor de distribuţie a energiei termice.
20. Activitãţi de telecomunicaţii şi televiziune.
21. Activitãţi ale atelierelor pentru diverse servicii.
22. Activitãţi ale unitãţilor sanitare şi ale bazelor speciale de tratament.
23. Activitãţi de gospodãrire a apelor pentru:
23.1. alimentari cu apa, tratarea apelor de alimentare, stocarea şi transportul apei la consumator;
23.2. colectarea, transportul, preepurarea, epurarea şi evacuarea apelor uzate şi pluviale;
23.3. activitãţi pentru îmbunãtãţiri funciare (irigaţii, desecãri, asanari);
23.4. baraje cu lacuri de acumulare;
23.5. derivatii de debite;
23.6. traversari şi subtraversari de ape;
23.7. amenajãri de balastiere şi exploatãri de materiale din albii;
23.8. întreţinerea şi folosirea amenajãrilor din zona costiera;
23.9. foraje de apa, instalaţii hidrometrice şi alte instalaţii destinate studiilor de teren în legãtura cu apele;
23.10. alte activitãţi pentru îmbunãtãţirea regimului apelor.
24. Activitãţi de comerţ, turism, agrement, alimentaţie publica, desfãşurate de:
24.1. unitãţi comerciale şi de alimentaţie publica de orice fel;
24.2 hoteluri, restaurante, baruri, cafenele, cofetarii etc.;
24.3. cabane turistice şi sate de vacanta;
24.4. staţiuni turistice;
24.5. campinguri;
24.6. tîrguri, bazare, pieţe, oboare etc.
25. Activitãţi de învãţãmînt, cultura şi ale cultelor, desfãşurate de:
25.1. unitãţi de învãţãmînt şi cultura de orice fel;
25.2. aşezãminte ale cultelor religioase;
25.3. alte unitãţi.
26. Activitãţi desfãşurate în domeniul sportului în cadrul:
26.1. stadioanelor;
26.2 bazelor sportive şi centrelor de antrenament;
26.3 patinoarelor;
26.4. pistelor de schi naturale şi artificiale;
26.5. hipodroamelor;
26.6. aeroporturilor sportive;
26.7. pistelor pentru concursuri şi alte activitãţi.
27. Apãrare naţionala şi activitate de vama, desfãşurata de:
27.1. unitãţi militare şi paza pentru frontiera;
27.2. unitãţi vamale;
27.3. aerodromuri militare;
27.4. poligoane;
27.5. depozite speciale militare.
28. Activitatea de vînãtoare şi de pescuit.
29. Exploatarea resurselor stuficole.
30. Dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare.
31. Gospodãrirea deşeurilor de orice fel: producere, stocare temporarã, colectare, prelucrare, refolosire, transport, comerţ, distrugere, tratare, depozitare definitiva, integrare în mediu (cuprinde şi namolurile reziduale).
32. Întreţinerea zonelor verzi şi activitatea de salubrizare în localitãţi.
33. Gospodãrirea ambalajelor.
34. Gospodãrirea substanţelor toxice şi periculoase, precum şi a celorlalte chimicale.
35. Spãlãtorii chimice.
36. Activitatea de ecarisaj.
37. Grãdini zoologice.
38. Parcuri de distracţie şi alte amenajãri pentru agrement (jocuri de distracţie, circuri etc.).
39. Activitãţi de dezmembrare, prelucrare şi valorificare a instalaţiilor, utilajelor, navelor, aparaturii, maşinilor de orice fel.
40. Diverse servicii publice.
41. Cimitire şi crematorii umane.
42. Aşezãminte pentru protecţie socialã.
43. Alte activitãţi şi obiective cu impact asupra mediului înconjurãtor şi populaţiei.

ANEXA 3

PROCEDURA
de dezbatere publica

1. Scopul dezbaterii publice
Dezbaterea publica are drept scop:
- obţinerea unor informaţii suplimentare privind impactul proiectului sau al activitãţii asupra populaţiei în zona, bunurilor proprii sau de care beneficiazã în comun;
- sesizarea unor aspecte prin care se încalca legislaţia privind protecţia mediului;
- obţinerea unor date nedeclarate privind activitatea desfãşurata cu impact asupra mediului;
- înregistrarea unor propuneri care pot conduce la îmbunãtãţirea proiectului sau a activitãţii, cu efecte favorabile asupra mediului, şi la fundamentarea deciziei ce se va lua de cãtre autoritatea pentru protecţia mediului privind reglementarea.

2. Metode de dezbatere publica
Dezbaterea publica poate include dar nu se limiteazã la urmãtoarele:
- afişajul în zona obiectivului şi la sediul administraţiei publice locale;
- publicarea în ziarele de tiraj, solicitate de populaţie;
- prezentarea prin posturile de radio şi televiziune;
- comunicãri scrise, transmise nominal persoanelor şi asociaţiilor interesate;
- organizarea unei dezbateri într-un loc accesibil populaţiei şi factorilor interesaţi din zona.
Indiferent de metoda utilizata, la sediul autoritãţii teritoriale pentru protecţia mediului se va afişa o prezentare rezumativa a proiectului sau a acţiunii propuse dezbaterii publice.
Dacã unele informaţii din proiect sau din activitate au caracter de secret de stat sau impun asigurarea confidenţialitãţii, acestea nu se pun la dispoziţia dezbaterii publice.

3. Conţinutul minim al informaţiilor
- Datele de identificare a unitãţii care a solicitat actul de reglementare (denumirea unitãţii, adresa, fax, telefon etc.).
- Denumirea proiectului sau profilului de activitate.
- Amplasarea obiectivului şi adresa.
- Scopul acţiunii propuse.
- Prezentarea succintã a proiectului sau a activitãţii.
- Informaţii generale asupra mãsurilor de protecţie a mediului şi despre eventualul impact asupra factorilor de mediu.
- Adresa, telefonul şi faxul autoritãţii pentru protecţia mediului, la care se pot obţine informaţii suplimentare şi la care se depun în scris, sub semnãtura şi cu datele de identificare, contestaţii, sugestii legate de proiect sau de activitate.
- Data limita pînã la care se primesc propuneri şi contestaţii.
ATPM nu este obligatã sa ia în considerare propuneri şi contestaţii care intervin dupã acest termen.
In situaţia în care se adopta, ca metoda suplimentarã de dezbatere publica, o întrunire a celor afectaţi de proiect sau de activitate, se vor specifica, în anunţ, data, ora şi locul intilnirii. Toate discutiile purtate în cadrul dezbaterii vor fi consemnate în scris şi vor sta la baza deciziei ce se va lua, alãturi de celelalte documente.
Conţinutul anunţului şi al fisei de informaţii suplimentare va fi stabilit împreunã cu solicitantul actului de reglementare, care si-l va însuşi sub semnãtura.

4. Criterii în luarea deciziei
Principalele criterii, în ordinea importantei, ce vor fi avute în vedere pentru luarea deciziei privind continuarea sau nu a procedurii de reglementare sînt urmãtoarele:
- riscul pentru viaţa populaţiei din zona;
- posibilitatea de a fi afectatã starea de sãnãtate a populaţiei;
- încadrarea în concentraţiile maxim admise de poluanti evacuaţi în mediu;
- îmbunãtãţirea calitãţii factorilor de mediu;
- asigurarea condiţiilor de funcţionare în siguranţa;
- rezolvarea unor probleme de ordin social;
- utilitatea publica;
- valorificarea raţionalã şi eficienta a resurselor şi a deşeurilor în contextul unei dezvoltãri durabile;
- realizarea unor obiective ale planurilor şi programelor speciale aprobate.
Criteriile de mai sus, la care pot fi adãugate şi altele, pot forma obiectul unei grile de apreciere, pentru facilitatea luãrii deciziei.
Pentru situaţii cu grad crescut de dificultate în luarea deciziilor, se recomanda şi consultarea prealabilã în scris a autoritãţilor implicate din cadrul administraţiei publice.

5. Precizãri procedurale
Înainte de a se trece la desfãşurarea propriu-zisa a acţiunii de dezbatere publica a Raportului privind studiul de impact asupra mediului, autoritatea teritorialã pentru protecţia mediului, împreunã cu solicitantul actului de reglementare, va stabili un calendar al acestei acţiuni, care va cuprinde, în principal, urmãtoarele etape: întocmirea anunţului, publicitatea anunţului, colectarea şi analiza contestaţiilor şi propunerilor, verificarea suplimentarã la obiectiv, dacã se impune, consultarea şi a altor autoritãţi, dacã este cazul, propuneri, luarea deciziei, publicitatea deciziei şi comunicarea, în mod oficial, a acesteia titularului proiectului sau al activitãţii. Dacã intervin probleme ce impun modificarea justificatã a calendarului acţiunii, autoritatea teritorialã pentru protecţia mediului se va consulta cu solicitantul actului de reglementare pentru a se pune de acord cu schimbãrile survenite.
In luarea deciziei nu se vor lua în considerare contestaţii sau propuneri anonime ori care se bazeazã pe interese strãine de fondul dezbaterii.
Toate documentele legate de dezbaterea publica a unui proiect sau a unei activitãţi for forma obiectul unui dosar special, care sa poatã fi oricind consultat atunci cînd apar contestaţii asupra deciziei luate de autoritatea teritorialã pentru protecţia mediului.
Acţiunea de mediatizare este în coordonarea autoritãţii teritoriale de mediu şi constituie obligaţia titularului de proiect sau de activitate din punct de vedere al organizãrii şi al costurilor aferente.

ANEXA 4

METODOLOGIA
de elaborare a studiului de impact asupra mediului

I. Destinaţie şi obiective
Studiul de impact asupra mediului se elaboreazã pentru activitãţile prevãzute în anexa nr. II la LPM înainte de a se emite acordul de mediu sau autorizaţia de mediu.
Obiectivele studiului de impact asupra mediului au în vedere stabilirea:
- modului de amplasare a obiectivului de mediu, de încadrare în planurile şi schemele de amenajare, de valorificare a resurselor existente în zona;
- modificãrile posibile pozitive sau negative ce pot interveni în calitatea factorilor de mediu prin promovarea proiectului sau a activitãţii;
- nivelului de afectare a factorilor de mediu şi a sãnãtãţii populaţiei şi al riscului declansarii unor accidente sau avarii cu impact major asupra mediului;
- modului de încadrare în reglementãrile legale în vigoare privind protecţia mediului;
- mãsurilor ce pot fi luate pentru a se asigura protecţia mediului;
- posibilitatii de acceptare sau nu a proiectului sau a activitãţii.
Studiul de impact va fi elaborat în doua faze:
1. studiul preliminar de impact asupra mediului, din care se vor prelua datele necesare întocmirii Raportului privind studiul de impact asupra mediului;
2. studiul de impact asupra mediului, prin care se abordeaza toate aspectele menţionate la cap. II.
Pentru noile obiective sau pentru modificarea celor existente, studiul va analiza impactul produs asupra mediului înconjurãtor, în mod distinct, pentru cele doua etape ale proiectului, respectiv:
- impactul produs în cursul realizãrii proiectului (în perioada de execuţie);
- impactul produs dupã începerea activitãţii.

II. Aspecte ce vor fi abordate în studiul de impact
Studiul de impact asupra mediului va aborda urmãtoarele aspecte şi probleme legate de proiectul sau activitatea propusã ori existenta:

1. Date generale
- Denumirea proiectului sau profilul de activitate.
- Amplasamentul şi adresa.
- Titularul proiectului sau al activitãţii.

2. Descrierea activitãţii propuse
2.1. Scop şi necesitate
------------------
- Scopul proiectului sau al activitãţii.
- Utilitatea publica.
2.2. Descrierea
----------
- Informaţii privind conţinutul proiectului.
- Descrierea principalelor faze ale activitãţii existente sau propuse, cu date privind materiile prime, auxiliare, combustibili, ambalaje utilizate, produse şi subproduse rezultate, precum şi alte informaţii specifice activitãţii.
2.3. Detalii de amplasament
----------------------
- Elementele geografice de delimitare a amplasamentului.
- Accesul în zona.
- Modul de încadrare a obiectivului în planurile de urbanism şi amenajare a teritoriului, alte scheme de amenajare şi în peisaj.
- Suprafaţa de teren ocupatã în total, din care: pentru clãdiri, instalaţii, diverse amenajãri, parcari, suprafaţa pavata, suprafaţa nepavata.
2.4. Realizarea şi funcţionarea obiectivului
---------------------------------------
- Perioada de execuţie propusã, posibilitãţi de dezvoltare ulterioara.
- Timpul şi programul de funcţionare.
- Dacã funcţionarea obiectivului are termen limitat şi mãsurile ce urmeazã a se lua dupã încetarea activitãţii.

3. Amplasarea în mediu
3.1. Elemente de geologie
---------------------
- Prezentarea structurii geologice a subsolului, a resurselor minerale extractive etc.
- Potenţialul seismic al zonei.
3.2. Solul
-----
- Tipurile de sol al zonei, cu caracteristicile acestora (capacitate de infiltrare, portanta etc.) şi modul de folosire.
- Descrierea topografiei zonei.
3.3. Resursele de apa
----------------
- Apa subterana - nivelul şi adîncimea pinzei freatice, variatii sezoniere, calitate, posibilitãţi de folosire, utilizatorii actuali.
- Apa de suprafaţa - resurse, calitate, posibilitãţi de folosire, utilizatorii actuali, situaţia inundabilitatii.
3.4. Clima şi calitatea aerului
--------------------------
- Datele climatologice caracteristice zonei (temperaturi, umiditate, precipitatii, vinturi etc.).
- Calitatea aerului în zona, identificarea surselor de poluare fixe şi mobile, receptorii sensibili la poluare.
3.5. Elemente de ecologie acvaticã şi terestra
-----------------------------------------
- Vegetatia - tipuri, specii predominante, specii rare, ocrotite, amenintate cu dispariţia, arii protejate, ecosisteme specifice.
- Fauna - specii caracteristice zonei, specii rare, ocrotite, amenintate cu dispariţia.
- Ecologia acvaticã - specii şi biotipuri specifice bazinelor acvatice (cursuri de apa, ape stãtãtoare).
- Zonele umede în perimetrul şi în jurul amplasamentului, efecte asupra obiectivului.
3.6. Asezarile umane şi alte obiective de interes public
---------------------------------------------------
- Distanta fata de asezarile umane, diverse anexe gospodãreşti, instituţii publice, monumente istorice şi de arhitectura, parcuri, scuare, spitale şi alte aşezãminte de interes public.
- Directiva dominanta a vinturilor fata de asezarile umane şi alte obiective de interes public, istoric, arhitectural, etc.
- Demografie, preocupãri, starea de sãnãtate a populaţiei.
- Alte construcţii şi amenajãri existente în zona obiectivului ale statului sau ale agenţilor economici privaţi.
- Sursele de zgomot şi nivelul de zgomot în zona.
- Cãile de transport şi alte facilitãţi de care poate dispune obiectivul.
- Zonele şi obiectivele de interes tradiţional.
- Populaţia afectatã.

4. Sursele de poluanti şi protecţia factorilor de mediu
4.1. Emisii de poluanti în ape şi protecţia calitãţii apelor
-------------------------------------------------------
- Sursele de poluanti pentru ape, posibile sau existente, concentraţii şi debite masice de poluanti rezultaţi sau care vor rezulta pe faze tehnologice sau de activitate.
- Staţiile şi instalaţiile de epurare sau de preepurare a apelor uzate care vor fi proiectate, care sînt deja proiectate sau existente, randamentele de reţinere a poluantilor.
- Concentraţiile şi debitele masice de poluanti estimaţi a fi evacuaţi în mediu sau comparativ cu normele legale în vigoare, lac de evacuare sau emisar.
4.2. Emisii de poluanti în aer şi protecţia calitãţii aerului
--------------------------------------------------------
- Sursele de poluanti pentru aer, posibile sau existente, concentraţiile şi debitele masice de poluanti rezultaţi sau care vor rezulta pe faze tehnologice sau de activitate.
- Instalaţiile pentru epurarea gazelor reziduale şi reţinerea pulberilor, instalaţiilor de colectare şi dispersie în atmosfera, care vor fi proiectate, care sînt deja proiectate sau existente, randamentele de reţinere a poluantilor.
- Debitele, concentraţiile şi debitele masice de poluanti estimaţi a fi evacuaţi în mediu sau evacuaţi, fata de normele legale în vigoare.
4.3. Sursele şi protecţia impotriva zgomotului şi vibratiilor
---------------------------------------------------------
- Sursele de zgomot şi de vibratii.
- Amenajãrile şi dotãrile ori mãsurile pentru protecţia impotriva zgomotului şi vibratiilor.
- Nivelul de zgomot şi de vibratii la limita incintei obiectivului şi la cel mai apropiat receptor protejat.
4.4. Sursele şi protecţia impotriva radiatiilor
------------------------------------------
- Sursele de radiatii.
- Lucrãrile, amenajãrile, dotãrile şi mãsurile pentru protecţia impotriva radiatiilor.
- Nivelul de radiatii la limita incintei obiectivului şi la cel mai apropiat receptor protejat.
4.5. Gospodãrirea deşeurilor
-----------------------
- Tipuri şi cantitãţi de deşeuri rezultate.
- Modul de gospodãrire a deşeurilor.
4.6. Gospodãrirea substanţelor toxice şi periculoase
-----------------------------------------------
- Substanţe toxice şi periculoase, folosite, comercializate.
- Modul de gospodãrire a substanţelor toxice şi periculoase.

5. Impactul produs asupra mediului înconjurãtor
(Se prezintã separat pentru fiecare dintre cele doua faze menţionate la cap. I)
5.1. Impactul produs asupra apelor
-----------------------------
- Dispersia poluantilor în ape, aria de extindere şi modificãrile calitative ale receptorilor naturali, inclusiv ale apelor subterane.
- Afectarea ecosistemelor acvatice şi a folosintelor de apa.
- Efectele pozitive asupra calitãţii apelor.
5.2. Impactul produs asupra aerului
------------------------------
- Dispersia poluantilor în aer, în zona maxima de influenta, modificãrile calitative intervenite sau care se vor înregistra în calitatea aerului, efectele de sinergism.
- Factorii de mediu care sînt sau pot fi afectaţi de emisia poluantilor în atmosfera şi modul de manifestare.
- Efectele pozitive asupra calitãţii aerului.
5.3. Impactul asupra vegetaţiei şi faunei terestre
---------------------------------------------
- Imisiile de poluanti care pot afecta vegetatia şi fauna terestra.
- Modul de manifestare a impactului asupra vegetaţiei şi faunei terestre.
- Reducerea sau diminuarea impactului produs de poluarea existenta asupra acestor factori de mediu.
5.4. Impactul produs asupra solului şi subsolului
--------------------------------------------
- Poluantii ce pot afecta solul şi subsolul zonei.
- Modificãrile intervenite în calitatea şi în structura solului şi subsolului.
5.5. Impactul produs asupra aşezãrilor umane şi altor obiective
----------------------------------------------------------
- Poluantii ce pot afecta asezarile umane şi obiectivele zonei de interes naţional şi public, efecte sinergice cu alte imisii, manifestarea impactului.
- Efectele asupra stãrii de sãnãtate a populaţiei şi eventualul risc pentru siguranţa locuitorilor.
5.6. Evaluarea riscului declansarii unor accidente sau avarii cu impact major asupra sãnãtãţii populaţiei şi mediului înconjurãtor
- Evaluare, mãsuri şi programe de prevenire.

6. Posibilitãţile de diminuare sau eliminare a impactului produs asupra mediului
- Mãsurile ce pot fi luate în tehnologie sau în activitatea propriu-zisa.
- Lucrãrile, dotãrile şi mãsurile speciale sau suplimentare pentru reţinerea poluantilor.
- Alte posibilitãţi.

7. Evaluarea impactului şi concluzii
- Reprezentarea grafica şi stabilirea unui punctaj pe baza unei grile de apreciere a nivelului de afectare sau de îmbunãtãţire a calitãţii mediului, prin care sa se evidenţieze limitele admise ale imisiilor, calitatea actuala a factorilor de mediu şi modificãrile ce pot interveni în aceasta, precum şi utilitatea obiectivului.
- Concluzii asupra gradului de afectare a factorilor de mediu şi a sãnãtãţii populaţiei, precum şi asupra efectelor benefice ale proiectului sau ale activitãţii.
- Recomandãri fundamentate: îmbunãtãţirea proiectului, schimbarea amplasamentului, introducerea de tehnologii alternative, dotãri şi amenajãri speciale, alte mãsuri, renunţarea la acţiune.

PRECIZĂRI:
- Studiul preliminar de impact asupra mediului va aborda aspectele şi problematica din acest capitol al metodologiei pînã la nivelul pentru care se dispune de informaţii şi date certe, la data elaborãrii studiului.
- In studiul de impact se vor menţiona sursele de informaţii şi documentare, metodologia de calcul al emisiilor de poluanti şi de dispersie în mediu, prezentindu-se - acolo unde sînt efectuate - şi determinarile proprii ale elaboratorului studiului.
- Grila de evaluare a impactului va fi întocmitã şi supusã acceptului autoritãţii pentru protecţia mediului, cu ocazia prezentãrii Raportului privind studiul de impact asupra mediului, aceasta avînd un conţinut adaptat specificului proiectului sau al activitãţii.

III. Elaboratorii studiilor de impact asupra mediului
Elaboratorii studiilor de impact asupra mediului sînt unitãţile şi persoanele menţionate în art. 12 din LPM, atestate de cãtre ACPM conform metodologiei aprobate de cãtre aceasta autoritate.

ANEXA 5

CONŢINUTUL MINIM
al Raportului privind studiul
de impact asupra mediului

I. Date generale
- Denumirea proiectului sau a profilului de activitate.
- Amplasamentul şi adresa.
- Titularul proiectului sau al activitãţii.
- Proiectantul lucrãrilor.
- Perioada de execuţie propusã.

II. Informaţii despre proiect sau activitate
1. Scop şi necesitate
- Scopul proiectului sau al activitãţii.
- Utilitatea publica.

2. Descrierea
- Informaţii privind conţinutul proiectului sau prezentarea datelor, de care se dispune, despre activitatea existenta sau propusã.

III. Surse de poluanti şi protecţia factorilor de mediu
- Prezentarea surselor şi emisiilor de poluanti în factorii de mediu.
- Staţiile, instalaţiile, dotãrile şi mãsurile existente sau propuse pentru protecţia mediului înconjurãtor.

IV. Calitatea factorilor de mediu
- Informaţii privind calitatea factorilor de mediu în zona obiectivului sau a activitãţii.
- Populaţia afectatã.

V. Evaluarea impactului produs asupra mediului
Evaluarea posibilelor modificãri în calitatea factorilor de mediu şi în starea de sãnãtate a populaţiei pe baza mãrimii emisiilor de poluanti în mediu.
Evaluarea riscului declansarii unor accidente sau avarii cu impact major asupra sãnãtãţii populaţiei şi mediului înconjurãtor. Mãsuri şi programe de prevenire.

VI. Concluzii şi propuneri
- Concluzii asupra nivelului de afectare a factorilor de mediu şi a sãnãtãţii populaţiei, precum şi asupra efectelor benefice.
- Recomandãri: îmbunãtãţirea proiectului, schimbarea amplasamentului, introducerea de tehnologii alternative, dotãri şi amenajãri speciale, alte mãsuri, renunţarea la acţiune.

ANEXA 6

NORMATIV DE CONŢINUT
pentru memoriul tehnic necesar emiterii
acordului de mediu

I. Date generale
- Denumirea obiectivului de investiţii.
- Amplasamentul obiectivului şi adresa.
- Proiectantul lucrãrilor.
- Beneficiarul lucrãrilor.
- Valoarea estimativã a lucrãrilor, din care: pentru protecţia mediului.
- Perioada de execuţie propusã.

II. Date specifice obiectivului
1. Oportunitatea investiţiei
- Scopul şi importanta obiectivului de investiţii.
- Utilitatea publica şi modul de încadrare în planurile de urbanism şi amenajarea teritoriului, alte scheme de amenajare, programe speciale.

2. Descrierea lucrãrilor
Se prezintã elementele caracteristice obiectivului de investiţii, cu modul de asigurare cantitativã şi calitativã a utilitãţilor, capacitãţi de producţie, materii prime, auxiliare şi combustibili utilizaţi, produse şi subproduse obţinute şi destinaţia, alte date specifice.

III. Surse de poluanti şi protecţia factorilor de mediu
1. Protecţia calitãţii apelor
- Sursele de poluanti pentru ape, concentraţii şi debite masice de poluanti rezultaţi pe faze tehnologice şi de activitate;
- Staţiile şi instalaţiile de epurare sau preepurare a apelor uzate proiectate, elementele de dimensionare, randamentele de reţinere a poluantilor;
- Concentraţiile şi debitele masice de poluanti evacuaţi în mediu, locul de evacuare sau emisarul.

2. Protecţia aerului
- Sursele de poluanti pentru aer, debitele, concentraţiile şi debitele masice de poluanti rezultaţi şi caracteristicile acestora pe faze tehnologice sau de activitate.
- Instalaţiile pentru epurarea gazelor reziduale şi reţinerea pulberilor, pentru colectarea şi dispersia gazelor reziduale în atmosfera, elementele de dimensionare, randamentele.
- Concentraţiile şi debitele masice de poluanti evacuaţi în atmosfera.

3. Protecţia impotriva zgomotului şi vibratiilor
- Sursele de zgomot şi de vibratii.
- Amenajãrile şi dotãrile pentru protecţia impotriva zgomotului şi vibratiilor.
- Nivelul de zgomot şi de vibratii la limita incintei obiectivului şi la cel mai apropiat receptor protejat.

4. Protecţia impotriva radiatiilor
- Sursele de radiatii.
- Amenajãrile şi dotãrile pentru protecţia impotriva radiatiilor.
- Nivelul de radiatii la limita incintei obiectivului şi la cel mai apropiat receptor protejat.

5. Protecţia solului şi a subsolului
- Sursele de poluanti pentru sol şi subsol.
- Lucrãrile şi dotãrile pentru protecţia solului şi a subsolului.

6. Protecţia ecosistemelor terestre şi acvatice
- Poluantii şi activitãţile ce pot afecta ecosistemele acvatice şi terestre.
- Lucrãrile, dotãrile şi mãsurile pentru protecţia faunei şi florei terestre şi acvatice, a biodiversitatii, monumentelor naturii şi ariilor protejate.

7. Protecţia aşezãrilor umane şi a altor obiective de interes public
- Distanta fata de asezarile umane şi obiectivele de interes public, respectiv investiţii, monumente şi istorice şi de arhitectura, diverse aşezãminte, zone de interes tradiţional etc.
- Lucrãrile, dotãrile şi mãsurile pentru protecţia aşezãrilor umane şi de interes public şi naţional.

8. Gospodãrirea deşeurilor
- Tipurile şi cantitãţile de deşeuri de orice natura rezultate.
- Modul de gospodãrire a deşeurilor şi asigurarea condiţiilor de protecţie a mediului.

9. Gospodãrirea substanţelor toxice şi periculoase
- Substanţele toxice şi periculoase produse, folosite, comercializate.
- Modul de gospodãrire a substanţelor toxice şi periculoase şi asigurarea condiţiilor de protecţie a factorilor de mediu şi a sãnãtãţii populaţiei.

IV. Lucrãri de reconstrucţie ecologica
- Zonele şi factorii de mediu afectaţi de poluare.
- Lucrãrile de reconstrucţie ecologica propuse şi de menţinere a cadrului natural.

V. Prevederi pentru monitorizarea mediului
Dotãrile şi mãsurile prevãzute pentru controlul emisiilor de poluanti în mediu, supravegherea calitãţii factorilor de mediu şi monitorizarea activitãţilor destinate protecţiei mediului.

VI. Anexe - Piese desenate
1. Planul de încadrare în zona a obiectivului şi planul de situaţie cu modul de planificare a utilizãrii suprafeţelor.
2. Schemele - flux pentru:
- procesul tehnologic şi fazele activitãţii, cu bilanţ cantitativ şi calitativ, cu sursele de poluanti, mod de colectare şi dirijare la instalaţiile de depoluare;
- procesele de reţinere a poluantilor.
3. Alte piese desenate, stabilite de autoritatea teritorialã pentru protecţia mediului.

ANEXA 7

MINISTERUL APELOR, PĂDURILOR Se aproba,
SI PROTECŢIEI MEDIULUI secretar de stat

Administraţia Rezervatiei Biosferei .............................
"Delta Dunãrii" (pentru minister)
sau
Agenţia de Protecţie a Mediului
...............................


ACORD DE MEDIU
Nr. ........ din ..........

Ca urmare a cererii adresate de ..........................................., cu sediul în judeţul ..........., comuna (municipiul, oraşul satul) ..........., sectorul ......., str. ...... nr. ...... etc. ......, înregistratã la numãrul .................... din ......................................................,
în urma analizãrii documentelor transmise şi a verificãrii,
în baza <>Hotãrîrii Guvernului nr. 457/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului şi a <>Legii protecţiei mediului nr. 137/1995 , se emite:

ACORD

pentru: (executarea lucrãrilor, activitatea social-economicã, tehnologia de .................. etc.), din comuna (municipiul, oraşul, satul) .............., sectorul ............, str. ............. nr. ........ etc. ..................., care prevede: .................................................................
în scopul: ....................................................................
în urmãtoarele condiţii: ......................................................
(se vor înscrie, în principal, elementele restrictive pentru emisii,
lucrãrile şi mãsurile necesare pentru realizarea acestora)

Documentaţia conţine: (memoriu tehnic, studiu de impact etc.) ............, elaborata de: ............................, expertizata de (dupã caz): ........, şi urmãtoarele avize prealabile emise de alte autoritãţi: .................... .

Prezentul acord de mediu se emite cu urmãtoarele condiţii: .............. .

Prezentul acord este valabil .................. de la data eliberãrii .............. pînã la ...................... .

Nerespectarea prevederilor acordului atrage dupã sine suspendarea sau anularea acestuia, dupã caz.

Director, Şeful compartimentului reglementãri,
..................... .............................

Întocmit:
.....................

ANEXA 8

CONŢINUTUL-CADRU
al Fisei de prezentare şi de declaraţie,
necesarã emiterii autorizaţiei de mediu

I. Date generale
- Denumirea unitãţii, firmei etc., adresa, telefon, fax.
- Amplasamentul.
- Profilul de activitate.
- Forma de proprietate.
- Regimul de lucru (ore/zi, zile/saptamina, zile/an).

II. Date specifice activitãţii
1. Prezentarea activitãţii
1.1. Activitatea desfãşurata
-----------------------
Se prezintã activitatea specifica desfãşurata cu informaţii complete, iar în cazul unei activitãţi cu profil industrial se descriu procesele de fabricaţie.

1.2. Dotãri
------
Dotãrile specifice: clãdiri (cu suprafaţa spaţiilor ocupate), utilaje, instalaţii, maşini, aparate etc.

1.3. Bilanţul de materiale
---------------------
- Cantitãţile de materii prime, auxiliare şi combustibili, intrate în proces.
- Pierderile pe faze de fabricaţie sau activitate şi emisiile în mediu (inclusiv deşeuri).
- Cantitãţile de produse şi subproduse rezultate.
Bilanţul acestor materiale, care serveşte şi la întocmirea şi revizuirea bilanţului de mediu, trebuie sa se inchida, cu eroarea acceptatã de metodologia de calcul folositã.

1.4. Utilitãţi
---------
- Modul de asigurare cu utilitãţi (apa, canal, energie etc.): surse, cantitãţi, volume.

III. Surse de poluanti şi protecţia factorilor de mediu
1. Protecţia calitãţii apelor
- Sursele de ape uzate şi compuşii acestor ape.
- Staţiile şi instalaţiile de epurare sau de preepurare a apelor uzate, randamentele de reţinere a poluantilor, locul de evacuare (emisar, canalizare publica, canalizare, platforma industriala).
- Poluantii evacuaţi în mediu sau în canalizãri publice ori în alte canalizãri (i mg/l şi kg/zi).

2. Protecţia aerului
- Sursele şi poluantii pentru aer.
- Instalaţii pentru colectarea, epurarea şi dispersia gazelor reziduale şi a pulberilor.
- Poluantii evacuaţi în atmosfera (în mg/mc şi g/s).

3. Protecţia impotriva zgomotului şi vibratiilor
- Sursele de zgomot şi de vibratii.
- Dotãrile, amenajãrile şi mãsurile de protecţie impotriva zgomotului şi vibratiilor.
- Nivelul de zgomot şi de vibratii produs.

4. Protecţia solului şi subsolului
- Sursele posibile de poluare a solului şi a subsolului.
- Mãsurile, dotãrile şi amenajãrile pentru protecţia solului şi a subsolului.

5. Protecţia impotriva radiatiilor
- Sursele de radiatii din activitate.
- Dotãrile, amenajãrile şi mãsurile pentru protecţia impotriva radiatiilor.
- Nivelul radiatiilor emise în mediu.

6. Protecţia fondului forestier
- Situaţia afectãrii fondului forestier.
- Lucrãrile şi mãsurile pentru diminuarea şi eliminarea impactului negativ produs asupra vegetaţiei şi ecosistemelor forestiere.

7. Protecţia ecosistemelor, biodiversitatii şi ocrotirea naturii
- Sursele posibile de afectare a ecosistemelor acvatice şi terestre, a monumentelor naturii, a parcurilor naţionale şi a rezervaţiilor naturale.
- Mãsurile pentru protecţia ecosistemelor, biodiversitatii şi pentru ocrotirea naturii, în general.

8. Protecţia peisajului şi a zonelor de interes tradiţional
- Modul de încadrare a obiectivului în peisaj.
- Mãsuri şi amenajãri pentru protecţia peisajului şi a zonelor de interes tradiţional.

9. Gestiunea deşeurilor
- Sursele de deşeuri, tipuri, compoziţie şi cantitãţi de deşeuri rezultate.
- Modul de gospodãrire a deşeurilor: depozitare controlatã, transport, tratare, refolosire, distrugere, integrare în mediu, comercializare.

10. Gestiunea substanţelor toxice şi periculoase
- Substanţele toxice şi periculoase utilizate şi cantitãţile acestora.
- Modul de gospodãrire, mãsurile, dotãrile şi amenajãrile pentru protecţia mediului.

11. Gestiunea ambalajelor
- Tipurile şi cantitãţile de ambalaje folosite.
- Modul de gospodãrire a ambalajelor şi mãsuri pentru protecţia mediului.

12. Încadrarea în planurile de urbanism şi amenajare a teritoriului
- Modul de încadrare a obiectivului în cerinţele planurilor de urbanism şi amenajare a teritoriului.

13. Protecţia aşezãrilor umane
- Distanta fata de asezarile umane, localitãţile şi populaţia eventual afectatã.
- Mãsurile, dotãrile şi amenajãrile pentru protecţia aşezãrilor umane.

14. Respectarea prevederilor convenţiilor internaţionale la care România a aderat
- Amenajãrile, dotãrile şi mãsurile pentru respectarea convenţiilor internaţionale, a reglementãrilor comunitare şi ale organismelor O.N.U. la care România a aderat.

15. Alte date şi informaţii privind protecţia mediului
Se vor prezenta şi alte date specifice activitãţii sau solicitate de autoritatea pentru protecţia mediului, care au legãtura cu protecţia factorilor de mediu.

IV. Reconstructia ecologica
- Lucrãri şi mãsuri pentru refacerea mediului deteriorat, precum şi pentru menţinerea unui ecosistem corespunzãtor în zona.

V. Monitorizarea mediului
- Dotãri şi mãsuri privind instruirea personalului, managementul exploatãrii şi analiza periodicã a propunerii de conformare pentru controlul emisiilor de poluanti, supravegherea calitãţii mediului şi monitorizarea activitãţilor de protecţie a mediului.

VI. Anexe - Piese desenate, regulamente şi scheme
1. Planul de încadrare în zona a obiectivului (scara 1:5.000 sau 1:10.000).
2. Schema-flux a procesului tehnologic sau a activitãţii cu sursele de poluanti, modul de colectare şi de dirijare la instalaţiile de depoluare.
3. Schemele tehnologice pentru procesele de:
- gospodãrire a deşeurilor, substanţelor toxice şi periculoase şi a ambalajelor;
- reţinere a poluantilor.
4. Regulamente de întreţinere-exploatare a instalaţiilor de depoluare.
5. Alte piese desenate (se stabilesc, în mod justificat, de cãtre autoritatea teritorialã pentru protecţia mediului).

MENŢIUNE:
Conţinutul fisei de prezentare şi de declaraţie ce se va întocmi şi se va prezenta la autoritatea pentru protecţia mediului se va adapta - în funcţie de specificul activitãţii - conţinutului-cadru care formeazã obiectul acestei anexe.

ANEXA 9

CONŢINUTUL - CADRU
al autorizaţiei de mediu

Actul de reglementare cuprinde autorizaţia de mediu propriu-zisa şi un numãr de şase anexe, dintre care primele trei sînt obligatorii pentru toate activitãţile.
Anexele care se referã la gospodãrirea deşeurilor şi substanţelor toxice şi periculoase se completeazã numai dacã unitatea autorizata gestioneazã astfel de substanţe.
Anexele fac parte integrantã din autorizaţia de mediu.
Ultima anexa a autorizaţiei este programul de conformare, acolo unde se impune elaborarea şi prezentarea acestuia, anexa care se menţioneazã în autorizaţia de mediu, fãcînd parte integrantã din autorizaţie.
1. Conţinutul-cadrul al autorizaţiei de mediu propriu-zise:
-------------------------------------------------------

ANEXA 9A
--------
- Model -

MINISTERUL APELOR, PĂDURILOR SI PROTECŢIEI
MEDIULUI
Administraţia Rezervatiei Biosferei
"Delta Dunãrii" sau Agenţia de Protecţie
a Mediului
................................

AUTORIZAŢIE DE MEDIU
Nr. ........ din ...........

Ca urmare a cererii adresate de ......................., cu sediul în judeţul ................., municipiul, oraşul, comuna, satul ................, sectorul ..........., str. .............. nr. ...... etc. .................., înregistratã la numãrul .............. din .................., în urma analizãrii documentelor transmise şi a verificãrii,
în baza <>Hotãrîrii Guvernului nr. 457/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului şi a <>Legii protecţiei mediului nr. 137/1995 , se emite:

AUTORIZAŢIA DE MEDIU
pentru funcţionarea ................... din municipiul, oraşul, comuna, satul ...................., sectorul ......, str. .................. nr. ...... etc. ................, care prevede: ................................. în scopul: ......................................................................
Documentaţia conţine: (fişa de prezentare şi declaraţie, bilanţ de mediu etc.) .........................................................................
elaborat (a) de: ..........................................................
expertizate (a) (dupã caz) de: ............................................
şi urmãtoarele acte de reglementare emise de alte autoritãţi: .............
Autorizaţia este însoţitã de: anexele ............ care fac parte integrantã din autorizaţie.
Prezenta autorizaţie se emite cu urmãtoarele condiţii speciale impuse: ...............................................................................
Prezenta autorizaţie este valabilã ..... de la ........., data eliberãrii, pînã la ...............
Nerespectarea prevederilor autorizaţiei atrage dupã sine suspendarea si/sau anularea acesteia, dupã caz.

Director,
..................... Şeful compartimentului reglementãri,
Întocmit, ...................................
.....................

ANEXA 9B
--------
- Model -

ANEXA LA AUTORIZAŢIA DE MEDIU

MINISTERUL APELOR, PĂDURILOR SI PROTECŢIEI
MEDIULUI
Administraţia Rezervatiei Biosferei
"Delta Dunãrii" sau Agenţia de Protecţie
a Mediului
................................

ANEXA Nr. 1
la Autorizaţia de mediu Nr. ...... din .........

privind: Activitatea autorizata
1. Unitatea autorizata: ...................................................
2. Materiile prime, auxiliare, combustibilii şi ambalajele folosite - mod de ambalare, de depozitare, cantitãţi: .........................................
3. Utilitãţi - apa, canalizare, energie (surse, cantitãţi, volume): .......
4. Descrierea principalelor faze ale procesului tehnologic sau ale activitãţi: ...................................................................
5. Produsele şi subprodusele obţinute - cantitãţi, destinaţie: ............
6. Mijloacele de transport folosite - tip şi numãr: .......................
7. Datele referitoare la centrala termica proprie - dotare, combustibili utilizaţi (compoziţie, cantitãţi), producţie: .................................
8. Alte date specifice activitãţii: .......................................
9. Programul de funcţionare - ore/zi, zile/saptamina, zile/an.

Director,
..................... Şeful compartimentului reglementãri,
Întocmit, ...................................
.....................


ANEXA 9C
--------
- Model -

ANEXA LA AUTORIZAŢIA DE MEDIU

MINISTERUL APELOR, PĂDURILOR SI PROTECŢIEI
MEDIULUI
Administraţia Rezervatiei Biosferei
"Delta Dunãrii" sau Agenţia de Protecţie
a Mediului
................................

ANEXA Nr. 2
la Autorizaţia de mediu Nr. ...... din .........

privind: Instalaţiile, mãsurile şi condiţiile de protecţie a mediului
1. Unitatea autorizata: ...................................................
2. Staţiile şi instalaţiile pentru reţinerea, evacuarea şi dispersia poluantilor în mediu, din dotare (pe factori de mediu): .......................
3. Alte amenajãri speciale, dotãri şi mãsuri pentru protecţia mediului: ...............................................................................
4. Concentraţiile şi debitele masice de poluanti, nivelul de zgomot, de radiatii, admise la evacuarea în mediul înconjurãtor, depãşiri permise şi în ce condiţii: .....................................................................
5. Autorizaţiile emise de alte autoritãţi pentru gospodãrirea şi protecţia unor factori de mediu, obligatoriu a fi respectate: ...........................

Director,
..................... Şeful compartimentului reglementãri,
Întocmit, ...................................
.....................

ANEXA 9D
--------
- Model -

ANEXA LA AUTORIZAŢIA DE MEDIU

MINISTERUL APELOR, PĂDURILOR SI PROTECŢIEI
MEDIULUI
Administraţia Rezervatiei Biosferei
"Delta Dunãrii" sau Agenţia de Protecţie
a Mediului
................................

ANEXA Nr. 3
la Autorizaţia de mediu Nr. ...... din .........

privind: Monitorizarea mediului
1. Unitatea autorizata: ...................................................
2. Unitatea sau laboratoarele care asigura controlul emisiilor şi imisiilor de poluanti în mediu: .........................................................
3. Indicatorii fizico-chimici, bacteriologici şi biologici emisi, imisiile poluantilor, frecventa, modul de valorificare a rezultatelor: .................
4. Monitorizarea activitãţilor destinate protecţiei mediului: .............
5. Datele ce vor fi raportate autoritãţii teritoriale pentru protecţia mediului şi periodicitatea: ...................................................

Director,
..................... Şeful compartimentului reglementãri,
Întocmit, ...................................
.....................

ANEXA 9E
--------
- Model -

ANEXA LA AUTORIZAŢIA DE MEDIU

MINISTERUL APELOR, PĂDURILOR SI PROTECŢIEI
MEDIULUI
Administraţia Rezervatiei Biosferei
"Delta Dunãrii" sau Agenţia de Protecţie
a Mediului
................................

ANEXA Nr. 4
la Autorizaţia de mediu Nr. ...... din .........

privind: Modul de gospodãrire a deşeurilor şi a ambalajelor
1. Unitatea autorizata: ...................................................
2. Deşeurile produse (tipuri, compoziţie, cantitãţi): .....................
3. Deşeurile colectate (tipuri, compoziţie, cantitãţi, frecventa): ........
4. Deşeurile stocate temporar (tipuri, compoziţie, cantitãţi, mod de stocare): .....................................................................
5. Deşeurile refolosite (tipuri, compoziţie, cantitãţi): ..................
6. Deşeurile comercializate (tipuri, compoziţie, cantitãţi, destinaţie): ...............................................................................
7. Modul de transport al deşeurilor şi mãsurile pentru protecţia mediului: ...............................................................................
8. Modul de prelucrare a deşeurilor pentru: refolosire, distrugere, integrare în mediu, depozitare definitiva, cu precizarea instalaţiilor şi a mãsurilor pentru protecţia mediului: ..........................................
9. Depozitarea definitiva a deşeurilor:
- amplasamentul depozitului: ..............................................
- amenajãrile şi mãsurile pentru protecţia mediului: ......................
- supravegherea calitãţii factorilor de mediu şi a depozitului de deşeuri: ...............................................................................
10. Monitorizarea gestiunii deşeurilor: ...................................
11. Ambalajele folosite şi rezultatele - tipuri şi cantitãţi: .............
12. Modul de gospodãrire a ambalajelor: ...................................

Director,
..................... Şeful compartimentului reglementãri,
Întocmit, ...................................
.....................

ANEXA 9F
--------
- Model -

ANEXA LA AUTORIZAŢIA DE MEDIU

MINISTERUL APELOR, PĂDURILOR SI PROTECŢIEI
MEDIULUI
Administraţia Rezervatiei Biosferei
"Delta Dunãrii" sau Agenţia de Protecţie
a Mediului
................................

ANEXA Nr. 5
la Autorizaţia de mediu Nr. ...... din .........

privind: Modul de gospodãrire a substanţelor toxice şi periculoase
1. Unitatea autorizata: ...................................................
2. Substanţele toxice şi periculoase produse sau folosite ori comercializate/transportate (cantitãţi): ......................................
3. Modul de gospodãrire:
- ambalare: ...............................................................
- transport: ..............................................................
- depozitare: .............................................................
- folosire/comercializare: ................................................
4. Modul de gospodãrire a ambalajelor folosite sau rezultate de la substanţele toxice şi periculoase: ............................................
5. Instalaţiile, amenajãrile, dotãrile şi mãsurile pentru protecţia factorilor de mediu şi pentru intervenţie în caz de accident: .................
6. Monitorizarea gospodãririi substanţelor toxice şi periculoase: ...............................................................................

Director,
..................... Şeful compartimentului reglementãri,
Întocmit, ...................................
.....................

MENŢIUNI:
1. Conţinutul anexei nr. 1 se adapteaza la specificul activitãţii unitãţii autorizate.
2. Pe versoul formularului autorizaţiei de mediu propriu-zise se pot prezenta unele articole extrase din legislaţia în vigoare care priveşte protecţia mediului (cu precizarea actelor normative) sau menţiuni legate de obligaţiile posesorului autorizaţiei de mediu şi consecinţele nerespectãrii acesteia ori ambele.

ANEXA 10

PROCEDURA
de obţinere a bilanţului de mediu

1. Scopul bilanţului de mediu
- Stabilirea cauzelor care au generat sau vor genera un anumit nivel al emisiilor de poluanti evacuaţi în mediu şi a altor efecte cu impact negativ asupra factorilor de mediu pentru activitatea analizata.
- Evaluarea impactului produs asupra mediului prin continuarea activitãţii în profilul şi la capacitatea existente sau cu modificarea acestora.
- Stabilirea modalitãţilor de acţiune şi a posibilitãţilor de realizare a mãsurilor care sa asigure respectarea normelor şi a standardelor în vigoare pentru protecţia mediului înconjurãtor.

2. Etapele obţinerii bilanţului de mediu
2.1. Investigarea activitãţii
- Analiza eficientei activitãţii sau a randamentului tehnologic sub aspectul gradului de valorificare a resurselor, materiilor prime, auxiliare, produselor, subproduselor, ambalajelor, combustibililor şi energiei etc.
- Aprecierea nivelului activitãţii sau tehnologiei fata de cele care asigura un grad ridicat de eficienta sau randament cu emisii reduse de poluanti în mediu.
- Determinarea pierderilor de substanţe utile pe faze de activitate sau tehnologice, care se regãsesc ca emisii de poluanti în mediu sub diverse forme - ape uzate, gaze reziduale şi pulberi, radiatii, deşeuri.
- Stabilirea gradului de periculozitate pentru mediul înconjurãtor şi sãnãtatea populaţiei al produselor şi subproduselor rezultate, al materialelor şi substanţelor utilizate, precum şi al deşeurilor.
- Modul de planificare şi de utilizare a suprafeţelor aferente.
- Obţinerea şi a altor informaţii care intereseazã protecţia factorilor de mediu.

2.2. Analiza dotãrilor şi a mãsurilor pentru protecţia mediului
- Modul de gospodãrire (preluare, stocare, manipulare, ambalare, transport) a materiilor prime, auxiliare, combustibililor, produselor şi subproduselor - aspecte cantitative şi calitative.
- Sistemele de colectare şi de transport la instalaţiile de depoluare şi de dispersie a poluantilor rezultaţi din activitate sau din diverse faze ale tehnologiei.
- Staţiile şi instalaţiile de reţinere a poluantilor din dotare, verificarea capacitãţii şi a randamentelor proiectate, cerinţele de completare fata de necesar.
- Instalaţiile existente de dispersie a poluantilor în mediu şi necesitãţile de completare.
- Dotãrile şi mãsurile pentru protecţia impotriva zgomotului, vibratiilor şi radiatiilor.
- Modul de gospodãrire a substanţelor toxice, periculoase, a deşeurilor şi mãsurile prevãzute pentru protecţia mediului.
- Nivelul emisiilor de poluanti rezultate din activitate sau din tehnologie în comparaţie cu altele similare.
- Concentraţiile şi debitele masice ale poluantilor evacuaţi în mediu, inclusiv nivelul de zgomot, vibratii şi radiatii produs fata de normele şi standardele în vigoare.
- Modul de monitorizare a factorilor de mediu.
- Alte informaţii utile pentru aprecierea gradului de poluare şi de afectare a factorilor de mediu produs.

2.3. Evaluarea impactului produs asupra mediului
- Studiul preliminar de impact sau studiul de impact.
- Analiza informaţiilor existente în fondul de date al autoritãţilor care rãspund de protecţia calitãţii unor factori de mediu privind imisiile de poluanti sau a informaţiilor obţinute prin noi mãsurãtori şi compararea acestora cu limitele impuse de normele şi standardele în vigoare privind protecţia mediului.
- Efectuarea unor studii de dispersie a poluantilor în mediu, de ecotoxicologie sau a altor studii necesare pentru evaluarea impactului produs asupra mediului.

2.4. Stabilirea lucrãrilor şi mãsurilor pentru protecţia mediului
- Concluziile rezultate din etapele 2.1 - 2.3 ale bilanţului de mediu.
- Propuneri de lucrãri şi mãsuri necesare pentru asigurarea condiţiilor de respectare a legislaţiei în vigoare în domeniul protecţiei mediului.

3. Prezentarea bilanţului de mediu
- Prezentarea lucrãrii la autoritãţile de protecţie a mediului se va face sub forma de Raport asupra bilanţului de mediu.
- Raportul asupra bilanţului de mediu va aborda, în mod obligatoriu, aspectele menţionate la pct. 2, dar şi alte aspecte ce pot servi la o evaluare corespunzãtoare a impactului produs asupra mediului şi la fundamentarea unor decizii corecte ale autoritãţilor de protecţie a mediului.
- Elaborarea şi prezentarea Raportului asupra bilanţului de mediu se vor face cu respectarea prevederilor art. 10 alin. 4 şi ale art. 14 din LPM.
- In Raportul asupra lucrãrilor de mediu se vor preciza sursele de informaţii şi metodele de determinare a emisiilor de poluanti.

4. Dispoziţii finale
4.1. In vederea evaluãrii impactului produs asupra mediului, Raportul asupra bilanţului de mediu poate avea la baza, dupã caz, studii de dispersie a unor poluanti în mediu, de ecotoxicologie, de saprobiologie, hidrochimie, sãnãtatea populaţiei etc., elaborate de persoane juridice, abilitate legal pentru întocmirea unor astfel de studii. Necesitatea prezentãrii acestor studii este stabilitã de cãtre autoritãţile pentru protecţia mediului.
4.2. Raportul asupra bilanţului de mediu se impune pentru prezentare şi se foloseşte la reglementarea activitãţilor cu impact asupra mediului, conform prevederilor LPM.

ANEXA 11

CONŢINUTUL
programului de conformare, care este parte
integrantã din autorizaţia de mediu

Programul pentru conformare este un plan de mãsuri cuprinzînd etape care trebuie parcurse în intervale de timp precizate prin prevederile autorizaţiei de mediu, vizind:
- realizarea lucrãrilor, dotãrilor şi aplicarea mãsurilor necesare pentru încadrarea în standardele, normele şi alte reglementãri legale în vigoare privind protecţia mediului;
- prevenirea poluarilor accidentale, datorate avariilor la instalaţiile tehnologice, la instalaţiile de depoluare, de transport etc.;
- introducerea unor tehnologii nepoluante sau puţin poluante şi modernizarea celor existente;
- îndeplinirea mãsurilor stabilite de autoritãţile pentru protecţia mediului, în scopul diminuãrii impactului produs de activitate pînã la nivelul de suportabilitate ecologica a zonei;
- exploatarea raţionalã a resurselor naturale pentru asigurarea unei dezvoltãri durabile, în conformitate cu programele speciale întocmite în acest sens;
- punerea sub protecţie şi asigurarea unor condiţii mai bune de ocrotire a monumentelor naturii, parcurilor naţionale şi rezervaţiilor naturale, precum şi pentru conservarea biodiversitatii;
- valorificarea bazei de materii prime secundare prin refolosirea materialelor utile, a deşeurilor, ambalajelor şi produselor secundare;
- respectarea planurilor de urbanism şi de amenajare a teritoriului aprobate;
- realizarea lucrãrilor de reconstrucţie ecologica necesare;
- aplicarea şi respectarea convenţiilor şi a reglementãrilor internaţionale, la care România a aderat;
- îndeplinirea prevederilor Strategiei Naţionale de Protecţie a Mediului şi a altor planuri şi programe speciale, care vizeazã protejarea factorilor de mediu;
- aplicarea reglementãrilor elaborate de autoritatea centrala pentru protecţia mediului şi de alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.
Programul de conformare cuprinde lucrãrile şi mãsurile ce se vor lua pentru protecţia mediului, specificind:
a) normele de emisii aplicabile activitãţii şi termenul final de conformare;
b) descrierea proiectelor şi a mãsurilor necesare încadrãrii în normele stabilite;
c) etapizarea programului de conformare cu specificarea termenului de realizare a fiecãrei lucrãri si/sau mãsuri stabilite, cît şi performanţele fiecãrei etape;
d) specificarea surselor de finanţare asigurate;
e) responsabilitãţile atribuite pentru realizarea fiecãrui element al programului de conformare.
La stabilirea proiectelor şi a mãsurilor prevãzute la lit. b) se va urmãri cu prioritate, dupã caz:
- gestiunea resurselor, combustibililor şi energiei, produselor şi subproduselor, substanţelor chimice toxice şi periculoase, deşeurilor şi ambalajelor;
- prevenirea poluarilor datorate unor avarii în tehnologie, în activitate şi la instalaţiile de depoluare;
- satisfacerea cerinţele de monitorizare.

OBSERVATIE:
In cazul prejudiciilor aduse mediului prin activitãţi trecute, programul de conformare va conţine o secţiune distinctã privind mãsurile de refacere a calitãţii mediului în zona de impact al activitãţilor respective.

SCHEMA Nr. I
-------------


PROCEDURA DE EMITERE A ACORDULUI DE MEDIU
ACPM


. TITULARUL PROIECTULUI .
. depunere la ATPM: anunţa public .
. - cerere depunerea solicitãrii .
. - descriere proiect .
. - dovada plata taxa .
-------------------------------------------------
|<-----------------------------------
| |
| ------------
v | TIT. PROIECT |
... | studiu |
. . | preliminar |
------------- . ATPM . --------------
| respingere | . analiza . ------------- ^
- | motivatã |<------ . documen- .--------->| informare | |
| ------------- . telor . | suplimentarã|------
| . . -------------
| . .
v |
/------------- |
|TIT. PROIECT | v
| renunţare la| . .
activitate / . TIT. .
------------ . PROIECT .
^ . ATPM .
| . ACPM .
| ----------- . ADM. PUB. LOCALĂ .
--| respingere|<--- . ALTE AUT. EMIT. .
| motivatã | . analiza .
----------- . activitãţii .
. propuse .
. .
. .
|
|
v
-----------------------
| ATPM ACPM |
| propune stabileşte |
| - îndrumar |
| - lista avize |
------------------------
|
v
-------------------------
| TITULAR PROIECT |
| realizeazã |
| - studiu de impact |
| prezintã |<------------------
| - raport privind studiul | |
| de impact | ---------------
-------------------------- | TIT. PROIECT |
| |refacere raport|
v ---------------
. . ^
. ATPM . ------------ |
. analiza .------------>| completãri |----
. raportului . ------------
. .
. .
. .
|
v
-------------------------------
| ATPM |
| supunere raport spre consultare |
| publica |
| - informare |
| - consemnare observaţii |
| - dezbatere publica |
--------------------------------
|<------------------------
| |
| --------------
v | TIT. PROIECT |
. . | completãri |
. . --------------
. ATPM . ^
-------------------- . analiza . ------------- |
---|respingere motivatã|<- . observaţiilor.-->| informare |-----
| ------------------- . consultarea. | suplimentarã |
| . ACPM . --------------
| . .
v . .
------------- |
| TIT. PROIECT | |
| renunţare la | v
| activitate | --------------------
-------------- | TIT. PROIECT |
^ | prezintã |
| | - memoriu tehnic |<---------------------
| | - avize prealabile | |
| | - studiu de impact | -------------
| -------------------- | TIT. PROIECT |
| | | refacere |
| | --------------
| v ^
| . . |
| . . |
| . ATPM . |
| . analiza . ------------ |
| . documentelor .--->| completãri |-------|
| . . ------------ |
| . . |
| . . |
| | |
| | |
| v |
| ----------------------- |
| | ATPM | |
| | inaintare cãtre ACPM | |
| | - punct de vedere | |
| | - memoriu tehnic | |
| | - avize prealabile | |
| | - studiu de impact | |
| ----------------------- |
| | |
| v |
| . . |
| . . |
| . ACPM . |
| . analiza . --------------- |
| . documentelor . | completãri sau|-|
| ------------ . anunţ public .---->| expertizare |
|--| respingere |<-- . prin ATPM al . ---------------
| motivatã | . deciziei finale .
------------ . .
. .
. .
|
v
.----------------------.
| ACPM |
| emitere acord de mediu |
.----------------------.


SCHEMA Nr. II
-------------


PROCEDURA DE EMITERE A ACORDULUI DE MEDIU
ATPM

- cu studiu de impact -


. TITULARUL PROIECTULUI .
. depunere la ATPM: anunţa public .
. - cerere depunerea solicitãrii .
. - descriere proiect .
. - dovada plata taxa .
-------------------------------------------------
|<-----------------------------------
| |
| ------------
v | TIT. PROIECT |
.. | studiu |
. . | preliminar |
------------- . ATPM . --------------
| respingere | . analiza . ------------- ^
- | motivatã |<------ . documen- .--------->| informare | |
| ------------- . telor . | suplimentarã|------
| . . -------------
| . .
v |
/------------- |
|TIT. PROIECT | v
| renunţare la| . .
activitate / . TIT. .
------------ . PROIECT .
^ . ATPM .
| . .
| ----------- . ADM. PUB. LOCALĂ .
--| respingere|<--- . ALTE AUT. EMIT. .
| motivatã | . analiza .
----------- . activitãţii .
. propuse .
. .
. .
|
|
v
-----------------------
| ATPM |
| întocmeşte |
| - îndrumar |
| - lista avize |
------------------------
|
v
-------------------------
| TITULAR PROIECT |
| realizeazã |
| - studiu de impact |
| prezintã |<------------------
| - raport privind studiul | |
| de impact | ---------------
-------------------------- | TIT. PROIECT |
| |refacere raport|
v ---------------
. . ^
. ATPM . ------------ |
. analiza . | modificãri |----
. raportului . ------------>| sau comple-|
. . | tari |
. . ------------
. .
|
v
-------------------------------
| ATPM |
| supunere raport spre consultare |
| publica |
| - informare |
| - consemnare observaţii |
| - dezbatere publica |
--------------------------------
|<------------------------
| |
| --------------
v | TIT. PROIECT |
. . | completãri |
. . --------------
. ATPM . ^
-------------------- . . ------------- |
---|respingere motivatã|<- . analiza .-->| informare |-----
| ------------------- . observa- . | suplimentarã |
| . tiilor . --------------
| . .
v . .
------------- |
| TIT. PROIECT | |
| renunţare la | v
| activitate | --------------------
-------------- | TIT. PROIECT |
^ | prezintã |
| | - memoriu tehnic |<---------------------
| | - avize prealabile | |
| | - studiu de impact | -------------
| -------------------- | TIT. PROIECT |
| | | refacere |
| | --------------
| v ^
| . . |
| . . |
| . ATPM . |
| . analiza . --------------- |
| . documentelor . | completãri sau|-|
| ------------ . anunţ public .---->| expertizare |
|--| respingere |<-- . al deciziei . ---------------
| motivatã | . finale .
------------ . .
. .
. .
|
v
.------------------------.
| ATPM |
| eliberare acord de mediu |
. ------------------------ .


SCHEMA Nr. III
--------------


PROCEDURA DE EMITERE A ACORDULUI DE MEDIU
ATPM

- fãrã studiu de impact -


. TITULARUL PROIECTULUI .
. depunere la ATPM: anunţa public .
. - cerere depunerea solicitãrii .
. - descriere proiect .
. - dovada plata taxa .
-------------------------------------------------
|<-----------------------------------
| |
| ------------
v | TIT. PROIECT |
.. | completãri |
. . -------------
------------- . ATPM . ^
| respingere | . analiza . ------------- |
- | motivatã |<------ . documen- .--------->| informare | |
| ------------- . telor . | suplimentarã|------
| . . -------------
| . .
| |
| |
| v
| . .
| . TIT. .
| . PROIECT .
| . ATPM .
| . .
| ----------- . ADM. PUB. LOCALĂ .
|<-| respingere|<--- . ALTE AUT. EMIT. .
| | motivatã | . analiza .
| ----------- . activitãţii .
| . propuse .
| . .
| . .
| |
| |
| v
| -----------------------
v | ATPM |
.--------------. | întocmeşte |
| TIT. PROIECT | | - îndrumar |
| renunţare la | | - lista avize |
| activitate | ------------------------
--------------
^ --------------------
| | TIT. PROIECT |
| | prezintã |
| | - memoriu tehnic |<---------------------
| | - avize prealabile | |
| ------------------- -------------
| | | TIT. PROIECT |
| | | refacere |
| | --------------
| v ^
| . . |
| . . |
| . ATPM . |
| . analiza . |
| .- documentelor . ------------- |
| ------------ . - obs. publicului .---->| completãri |---
|--| respingere |<-- . anunţ public . -------------
| motivatã | . al deciziei .
------------ . finale .
. .
. .
|
v
.----------------------.
| ATPM |
| emitere acord de mediu |
. ---------------------- .


SCHEMA Nr. IV
-------------


PROCEDURA DE EMITERE A AUTORIZAŢIEI DE MEDIU
ATPM


. TITULARUL OBIECTIVULUI SAU AL ACTIVITĂŢII .
. depune la ATPM: .
.- cerere si, dupã caz,: .
. - fişa de prezentare- - nota stadiu realizare .
. declaraţie - program de conformare .
. - dovada plata taxa - alte acte, rapoarte .
. sau documente care .
. susţin cererea .
. anunţa public .
. depunerea solicitãrii .
-----------------------------------------------------
|<-----------------------------------------
| |
| ------------------
| | TIT. OB./ACTIVIT.|
v | completare/ |
. . | refacere |
. ATPM . -----------------
. analiza . ------------- ^
. documen- . ----->| informare | |
. telor . | suplimentarã |----------
. . --------------
|
v
------------------
| TIT. OB./ACTIVIT.|
| ATPM |
| ADM. PUB. LOC. |
| ALTE AUT. EMIT. |
| analiza |
------------------
|
v
----------------
| ATPM |
| întocmeşte |
| - îndrumar |
| - lista acte |
| regl. prealabile|
-----------------
|
v
-------------------
| TIT. OB./ACTIVIT. |
| realizeazã |
| - bilanţ de mediu |
| prezintã |<---------------------
| - raport bilanţ de | |
| mediu | |
--------------------- ------------------
| | TIT. OB./ACTIVIT.|
v | refacere |
. . ------------------
. ATPM . ^
. analiza . ----------- |
. doc. .--->|completãri |----------
. . -----------
. .
|
|
------------------------
|
v
-------------------
| ATPM |
| consultare publica|
| - informare |
| - consemnare |
| observaţii |
| - dezbatere |
| publica |
-------------------
|
v
. .
------------------ . ATPM .
|TIT. OB./ACTIVIT.| . analiza .
| propunere | . obs. .
---------->| program de |<------ . publicului .
| | conformare | . .
| ---------------- . .
| | . .
----------------- | |
|TIT. OB./ACTIVIT.| | |
| refacere | v |
----------------- . . |
^ . . |
| . ALTE . |
| . AUT. EMIT. . |
| ------------ . emitere . |
|---|completãri|<- . punct de . |
| ---------- . vedere . |
| . . |
| . . |
| | |
| | v
| v --------------------
| . . | TIT. OB./ACTIVIT. |
| . ATPM . | prezintã |
| . negociere . | - bilanţ de mediu |
| ------------ . program de .--->| - acte de reglem. |
---|completãri|<- . conformare . | prealab. |
---------- . . | - instruct. între- |<-----
. . | ţinere-exploatare| |
. . | - dupã caz, program| |
| de conformare | |
--------------------- |
| |
| |
| |
------------------- -------------
| | TIT. PROIECT |
| | refacere |
| --------------
v ^
. . |
. . |
. ATPM . |
. analiza . |
. - documente . ------------- |
------------ . .---->| completãri |---
|--| respingere |<-- . anunţ public . -------------
| | motivatã | . al deciziei .
| ------------ . finale .
| . .
v . .
.-----------------. |
|TIT. OB./ACTIVIT.| |
| renunţare/ | |
| încetare | |
| activitate | |
.---------------. v
.----------------------.
| ATPM |
| eliberare autorizaţie |
| de mediu |
. ---------------------- .


SCHEMA Nr. V
-------------


PROCEDURA DE EMITERE A AUTORIZAŢIEI DE MEDIU
ATPM

- fãrã bilanţ de mediu -


. TITULARUL OBIECTIVULUI SAU AL ACTIVITĂŢII .
. depune la ATPM: .
.- cerere si, dupã caz,: .
. - fişa de prezentare- - nota stadiu realizare .
. declaraţie program de conformare .
. - dovada plata taxa - alte acte, rapoarte .
. sau documente care .
. susţin cererea .
. anunţa public .
. depunerea solicitãrii .
-----------------------------------------------------
|<-----------------------------------------
| |
| ------------------
| | TIT. OB./ACTIVIT.|
v | completare/ |
. . | refacere |
. ATPM . -----------------
. analiza . ------------- ^
. documen- . ----->| informare | |
. telor . | suplimentarã |----------
. . -------------- |
| |
| |
| |
| |
v |
. . |
. ATPM . |
------------ . anunţ . ------------- |
|--| respingere |<-- . public al .-----> | completãri |-------
| | motivatã | . deciziei . ------------
| ------------ . finale .
| . .
v . .
.-----------------. |
|TIT. OB./ACTIVIT.| |
| renunţare/ | |
| încetare | |
| activitate | |
.---------------. v
.----------------------.
| ATPM |
| eliberare autorizaţie |
| de mediu |
. ---------------------- .

-------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016