Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PRECIZARI nr. 947 din 10 iulie 1992  privind aplicarea prevederilor   Legii nr. 49/1992 pentru modificarea si completarea unor reglementari din legislatia de asigurari sociale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PRECIZARI nr. 947 din 10 iulie 1992 privind aplicarea prevederilor Legii nr. 49/1992 pentru modificarea si completarea unor reglementari din legislatia de asigurari sociale

EMITENT: MINISTERUL MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL Nr. 193 DIN 11/8 /92
1.Cu privire la contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat
a) Cotele de contribuţie pentru asigurãrile sociale de stat, prevãzute la <>art. 2 din Legea nr. 49/1992 , sînt datorate de persoanele juridice şi fizice care folosesc personal salariat începînd cu luna aprilie 1992.
Persoanele juridice şi fizice care au virat contribuţia de 22% pentru asigurãrile sociale de stat, aferentã lunilor aprilie şi mai 1992, vor recalcula contribuţia în condiţiile şi pe baza cotelor prevãzute la art. 2 din lege şi vor vira diferenţa o data cu contribuţia datoratã pe luna iunie sau, cel mai tirziu, luna iulie 1992.
b) Contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat se datoreazã de persoanele juridice şi fizice, asupra cistigului brut realizat de salariaţii acestora încadraţi cu contract de munca, încheiat pe durata nedeterminatã sau determinata, indiferent de forma de salarizare utilizata şi forma de proprietate.
De asemenea, contribuţia se datoreazã şi pentru premiile acordate salariaţilor din fondul de salarii.
c) În conformitate cu prevederile <>art. 2 din Decretul nr. 389/1972 , contribuţia pentru asigurãri sociale de stat nu se datoreazã asupra sumelor reprezentind:
- drepturile plãtite asiguraţilor, potrivit legii, din fondurile asigurãrilor sociale de stat şi din fondurile proprii ale persoanelor juridice sau fizice la care salariatul îşi desfãşoarã activitatea (conform art. 3 pct. 7 din lege);
- drepturile plãtite, potrivit dispoziţiilor legale, în cazul desfacerii contractelor de munca, respectiv cele aferente muncii prestate în perioada preavizului de concediere;
- drepturile de autor sau de colaborator extern;
- drepturile pentru executarea de lucrãri sau pentru prestarea de servicii pe baza de contracte civile, ori pentru alte categorii de lucrãri care nu au la baza contracte de munca reglementate, ca atare, prin legislaţia muncii;
- sumele ce se acorda salariaţilor din profitul net de cãtre societãţile comerciale şi regiile autonome;
- indemnizaţiile primite de împuterniciţii mandatati de Ministerul Economiei şi Finanţelor şi ministerele de resort, reprezentanţi ai intereselor capitalului de stat, de membrii consiliului de administraţie şi de cenzori;
- indemnizaţiile de delegare şi detaşare şi indemnizaţiile acordate personalului transferat în condiţiile legii.
d) Pentru calcularea corecta a contribuţiei pentru asigurãrile sociale de stat, persoanele juridice şi fizice care folosesc personal salariat vor lua mãsuri pentru nominalizarea salariaţilor pe grupe de munca.
Pe recapitulatia statelor de plata a salariilor, evidentierea se va face pe grupe de munca, în funcţie de timpul efectiv lucrat în locurile de munca incluse în aceste grupe, potrivit pct. 7 şi 8 din Ordinul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Sãnãtãţii şi Comisiei Naţionale pentru Protecţia Muncii nr. 50/5.03.1990, astfel:
- numãrul de salariaţi;
- fondul de salarii;
- contribuţia pentru asigurãri sociale de stat.
e) Membrii asociaţiilor familiale şi persoanele autorizate sa desfãşoare o activitate independenta calculeazã şi depun contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat şi contribuţia de 3% pentru pensia suplimentarã, la venitul lunar al asiguratului, începînd cu 1 aprilie 1992.
În cazul asociaţilor sau comanditarilor care participa la administrarea societãţilor comerciale şi au încheiate contracte de asigurãri sociale de stat, contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat de 25% şi, respectiv, 3% pentru pensia suplimentarã se datoreazã asupra valorii de asigurare stabilite prin contract.
f) Contribuţia de 2% pentru compensarea creşterii preţurilor la medicamente, prevãzutã la art. 2 pct. 2 din lege, este inclusã în contribuţia de asigurãri sociale de stat, pe care o plãteşte persoana juridicã sau fizica, virarea lunarã cãtre Ministerul Sãnãtãţii efectuindu-se de Direcţia generalã de asigurãri sociale şi pensii din Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
2. Cu privire la contribuţia pentru pensia suplimentarã
a) Contribuţia salariaţilor de 3% pentru pensia suplimentarã se calculeazã şi se retine la sumele încasate drept salarii de baza, la care se adauga toate drepturile salariale care, potrivit dispoziţiilor legale, fac parte din salariul de baza (indemnizaţia de conducere, salariul de merit, sporul pentru lucrul în subteran, sporul pentru profesor diriginte, farmacist-diriginte, asistent medical şef, medic inspector, inspector şcolar de specialitate etc.) sporurile prevãzute la art. 3 pct. 3 din lege, precum şi alte sporuri cu caracter permanent prevãzute în contractul individual de munca, sume care, de altfel, se iau în calcul, potrivit art. 3 pct. 1 din lege, la stabilirea pensiei.
b) Contribuţia pentru pensia suplimentarã aferentã lunilor aprilie şi mai 1992 se va recalcula şi se va retine potrivit prevederilor legale, urmînd ca diferenţa sa fie virata o data cu contribuţia datoratã pentru luna iunie sau, cel mai tirziu, luna iulie 1992.
c) Contribuţia pentru pensia suplimentarã este datoratã pentru intreaga perioada care constituie vechime în munca, inclusiv în perioadele în care salariaţii se afla în incapacitatea temporarã de munca sau în concediu pentru creşterea copilului pînã la împlinirea virstei de 1 an şi primesc indemnizaţii de asigurãri sociale.
d) Contribuţia pentru pensia suplimentarã este datoratã şi de persoanele care cumuleazã pensia cu salariul pe baza de contract de munca.
În cazul persoanelor care cumuleazã mai multe funcţii, contribuţia se calculeazã şi se retine la funcţia de baza.
e) Contribuţia pentru pensia suplimentarã nu se retine persoanelor care presteazã servicii sau executa lucrãri pe baza de contracte civile sau efectueazã alte categorii de lucrãri care nu au la baza contracte de munca reglementate, ca atare, prin legislaţia muncii.
f) Contribuţia pentru pensia suplimentarã nu se retine de la salariaţi pe perioadele nelucrate şi consemnate ca atare în carnetul de munca, perioade care, prin urmare, nu constituie vechime în munca utila la pensie.
3. Cu privire la calcularea şi plata indemnizaţiilor de asigurãri sociale de stat
a) Procentele prevãzute de <>Hotãrîrea nr. 880/1965 , cu modificãrile ulterioare, pe baza cãrora se calculeazã indemnizaţiile de asigurãri sociale de stat în caz de boala, sarcina şi lehuzie şi pentru îngrijirea copilului bolnav în virsta de pînã la 3 ani, cuvenite persoanelor asigurate, se stabilesc în funcţie de vechimea totalã în munca realizatã de acestea pînã la data acordãrii concediului medical, noţiunea de "vechime neîntreruptã în munca" nemaifiind utilizata în legislaţia de asigurãri sociale.
b) Pentru calcularea indemnizaţiilor de asigurãri sociale de stat: în caz de boala, accidente de munca şi boli profesionale, prevenirea imbolnavirilor, sarcina şi lehuzie, îngrijirea copilului bolnav în virsta de pînã la 3 ani şi creşterea copilului pînã la împlinirea virstei de 1 an, se ia în considerare salariul de baza (inclusiv drepturile care fac parte din salariul de baza şi cele care se adauga potrivit art. 4 pct. 6 din lege) din luna în care s-a acordat concediul medical.
c) Indemnizaţiile pentru concediile medicale, acordate în caz de boala, prevenirea imbolnavirilor, refacerea şi întãrirea sãnãtãţii pentru primele 10 zile lucrãtoare, precum şi cele acordate pentru accidente de munca şi boli profesionale, care se suporta din fondurile persoanei juridice şi fizice la care salariatul îşi desfãşoarã activitatea, se calculeazã dupã aceleaşi reglementãri prevãzute pentru indemnizaţiile care se suporta din fondurile de asigurãri sociale de stat.
d) Indemnizaţiile pentru plata concediilor medicale în caz de boala, prevenirea imbolnavirilor, întãrirea şi refacerea sãnãtãţii pentru primele 10 zile lucrãtoare se suporta din fondul de salarii al persoanei juridice sau fizice care foloseşte personal salariat şi se înregistreazã în contabilitate în debitul conturilor de cheltuieli, respectiv: 500 "Cheltuielile producţiei de baza", 501 "Cheltuieli de circulaţie", 520 "Cheltuieli comune sectiei", 521 "Cheltuieli generale ale societãţii comerciale", dupã caz, într-un analitic distinct.
În contabilitatea instituţiilor publice, indemnizaţiile prevãzute la alineatul precedent, suportate în credite bugetare, venituri extrabugetare sau fonduri speciale, se înregistreazã în debitul conturilor de cheltuieli, într-un analitic distinct, şi se raporteazã în anexa nr. 14 "Detalierea cheltuielilor" la bilanţul contabil, la art. 10 alin. 03 "Alte drepturi de personal".
e) Certificatele medicale acordate pentru perioade mai mici de 10 zile lucrãtoare, cu întrerupere între ele, se iau în considerare separat, durata lor necumulindu-se, iar plata se suporta din fondurile persoanei juridice sau fizice la care salariatul îşi desfãşoarã activitatea.
În situaţia în care, în aceeaşi luna, un salariat are doua sau mai multe certificate medicale pentru afecţiuni diferite, fãrã întrerupere între ele, indemnizaţia de boala se calculeazã separat, iar plata se face potrivit prevederilor art. 3 pct. 7 din lege.
f) Indemnizaţiile pentru incapacitate temporarã de munca provocatã de un accident survenit în timpul deplasarii la şi de la locul de munca, în perioada şi pe traseul normal al deplasarii, se suporta pentru primele 10 zile lucrãtoare de concediu medical de cãtre persoanele juridice sau fizice la care salariaţii îşi desfãşoarã activitatea, începînd cu a 11-a zi, din bugetul asigurãrilor sociale de stat.
g) Indemnizaţiile pentru incapacitate temporarã de munca provocatã de un accident de munca sau boala profesionalã, precum şi accidentele survenite în timpul deplasarii la şi de la locul de munca se plãtesc în cuantum de 100% din salariul de baza şi sporurile prevãzute de lege, numai dacã certificatele sînt vizate de organul de protecţie a muncii din unitate (pe baza proceselor-verbale tip pentru înregistrarea accidentelor de munca şi a documentelor din care sa rezulte declararea bolilor profesionale).
h) Angajaţii cu contracte de munca pe perioada determinata beneficiazã de indemnizaţii de asigurãri sociale de stat, potrivit <>art. 3 din Hotãrîrea nr. 880/1965 , cu modificãrile ulterioare.
i) În cazul cînd persoana juridicã sau fizica, care foloseşte personal salariat, îşi înceteazã activitatea, pentru personalul disponibilizat, drepturile de asigurãri sociale se plãtesc în continuare din fondurile de asigurãri sociale de stat, prin direcţia de munca şi protecţie socialã judeteana.
4. Cu privire la plata contribuţiei pentru asigurãrile sociale de stat şi pentru pensia suplimentarã
a) Persoanele juridice şi fizice care folosesc personal salariat au obligaţia sa vireze contribuţia la termenele stabilite de lege. Neplata la termen a contribuţiei atrage majorãri aplicate asupra sumelor datorate, care se calculeazã de angajator şi se vireazã o data cu suma datoratã, mentionindu-se pe dispoziţia de plata cuantumul acestora.
b) Direcţiile de munca şi protecţie socialã ţin evidenta majorãrilor în contul 504 "Veniturile bugetului asigurãrilor sociale de stat", într-un analitic distinct, şi le vor raporta la contul de executare, la subcapitolul "Alte venituri".
c) Organele specializate ale Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, care efectueazã controale în unitãţi cu privire la calcularea şi plata contribuţiei pentru asigurãrile sociale de stat şi pentru pensia suplimentarã, întocmesc, obligatoriu, procese-verbale de constatare.
5. Cu privire la completarea formularului de dispoziţie de decontare a contribuţiei pentru asigurãri sociale de stat
Decontarea contribuţiei pentru asigurãri sociale de stat se efectueazã utilizînd formularul tipizat cod 24-2-4 a/A, format A.5, aprobat prin <>Decretul nr. 10/1986 , care se va completa astfel:
- în caseta libera de pe fata formularului se va înscrie:
---------------------------------------------------------------------------
Grupa de Numãrul de Fondul de C.A.S.
munca salariaţi salarii datorat
---------------------------------------------------------------------------
I ------------ --------- ---------
II ------------ --------- ---------
III ------------ --------- ---------
TOTAL C.A.S. ------------ --------- ---------
---------------------------------------------------------------------------

- pe rindul 4 "Contribuţia de asigurãri sociale de stat", de pe versoul dispoziţiei de plata a C.A.S., la coloana "Luna curenta", se va trece suma înscrisã pe pagina 1 a dispoziţiei, la rubrica "Total C.A.S.";
- în coloana "Cumulat", de pe versoul formularului, se va înscrie numãrul de zile şi sumele plãtite din fondurile proprii, în luna curenta, pentru: indemnizaţiile de boala, pentru prevenirea imbolnavirilor, refacerea şi întãrirea sãnãtãţii şi pentru accidente de munca şi boli profesionale;
- direcţiile de munca şi protecţie socialã vor centraliza datele înscrise în dispoziţiile de decontare a C.A.S. şi le vor raporta în contul de executare a veniturilor şi cheltuielilor bugetului de asigurãri sociale de stat.
Ministrul muncii şi protecţiei

sociale,

Dan Mircea Popescu



Ministrul economiei şi finanţelor,

George Danielescu



Ministrul bugetului, veniturilor

statului şi controlului financiar,

Florian Bercea

----------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016