Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PRECIZARI METODOLOGICE din 7 iulie 2000  privind compensarea unor obligatii de plata, potrivit prevederilor   art. 65 alin. (6) din Legea bugetului de stat pe anul 2000 nr. 76/2000     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PRECIZARI METODOLOGICE din 7 iulie 2000 privind compensarea unor obligatii de plata, potrivit prevederilor art. 65 alin. (6) din Legea bugetului de stat pe anul 2000 nr. 76/2000

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 352 din 27 iulie 2000
În aplicarea prevederilor <>art. 65 alin. (6) din Legea bugetului de stat pe anul 2000 nr. 76/2000 se emit urmãtoarele precizãri metodologice:
1. Sumele reţinute cu titlu de garanţii de 10% din valoarea utilajelor, echipamentelor, aparatajului şi construcţiilor metalice livrate pentru Combinatul minier de imbogatire a minereurilor acide cu conţinut de fier de la Krivoi-Rog - Ucraina, prin necreditare, se compenseazã pana la data de 31 decembrie 2000 cu obligaţiile de plata datorate bugetului de stat la data de 31 decembrie 1997 de cãtre societãţile comerciale furnizoare şi neachitate pana la data compensãrii.
În cuantumul obligaţiilor de plata datorate bugetului de stat nu se includ şi majorãrile de întârziere aferente sumelor compensate, calculate începând cu data de 31 martie 1997 pana la data compensãrii inclusiv, fiind scutite la plata conform <>art. 7 din Legea nr. 193/1998 .
Compensarea obligaţiilor de plata se va efectua în cursul anului pana la data de 31 decembrie 2000, în limita sumelor reţinute cu titlu de garanţie, certificate şi avizate de Ministerul Industriei şi Comerţului.
2. Operaţiunile de compensare a obligaţiilor datorate bugetului de stat vor fi efectuate în condiţiile respectãrii prevederilor <>art. 8 din Legea nr. 193/1998 , respectiv ale încheierii în prealabil de cãtre fiecare societate comercialã furnizoare a unui addendum la contractele interne de livrare, prin care sa se prevadã obligaţia ca aceasta, pe cheltuiala proprie, sa aducã furnitura livrata într-o noua garanţie care sa expire o data cu garanţia externa.
Aceasta noua garanţie expira în termen de 12 luni de la punerea în funcţiune a obiectivului, care va fi stabilitã printr-o noua înţelegere între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei, privind continuarea construcţiei Combinatului de la Krivoi-Rog şi în condiţiile prevãzute în aceasta înţelegere.
3. În operaţiunea de compensare prevãzutã la <>art. 65 alin. (6) din Legea nr. 76/2000 nu sunt cuprinse societãţile comerciale furnizoare aflate în procedura de dizolvare-lichidare, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, sau în procedura de lichidare şi faliment conform prevederilor <>Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizãrii judiciare şi a falimentului, republicatã.
4. Societãţile comerciale furnizoare care se încadreazã în prevederile <>Legii nr. 193/1998 şi care au încheiat în prealabil addendumul menţionat la art. 8 din aceasta lege vor întocmi pe propria rãspundere, în 4 exemplare, procesul-verbal de compensare prevãzut în modelul anexat la prezentele precizãri metodologice.
Datele privind valoarea garanţiilor reţinute (pct. 1) se completeazã de cãtre aceste societãţi comerciale pe baza datelor cuprinse în documentele justificative proprii.
Procesul-verbal de compensare, împreunã cu un exemplar original din addendumul încheiat conform prevederilor <>Legii nr. 193/1998 , semnate de directorul general şi de şeful compartimentului financiar-contabil al societãţii comerciale, sunt transmise Ministerului Industriei şi Comerţului pentru verificarea şi certificarea pe propria rãspundere a realitãţii garanţiilor şi a cuantumului acestora, menţionate de societatea comercialã furnizoare, rezultate din documentele justificative prezentate de aceasta (pct. 2).
Dupã avizarea addendumului şi a certificãrii realitãţii garanţiilor cele 4 exemplare ale procesului-verbal de compensare, inclusiv addendumul, sunt transmise de cãtre Ministerul Industriei şi Comerţului organului fiscal teritorial în a cãrui evidenta se afla societatea comercialã furnizoare, nominalizatã în document.
Organul fiscal teritorial va verifica mai întâi dacã societatea comercialã respectiva nu se afla în procedura de dizolvare-lichidare sau de faliment, dupã care, numai pentru societãţile care nu se afla în aceste situaţii, va înscrie la pct. 3.1 cuantumul obligaţiilor datorate bugetului de stat pana la data de 31 decembrie 1997 şi neachitate pana la data compensãrii, pe feluri de impozite şi majorãri de întârziere aferente, calculate pana la data de 31 martie 1997 exclusiv. Pe rândul rezervat fiecãrei obligaţii datorate bugetului de stat suma înscrisã va cuprinde, cumulat, impozitul şi majorarea de întârziere aferentã.
Organul fiscal teritorial va face stingerea obligaţiilor bugetare datorate bugetului de stat în limita sumei reprezentând contravaloarea în lei a garanţiilor reţinute, nominalizatã la pct. 1.3, şi în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creanţelor bugetare, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 108/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare (pct. 3.2.).
Pot fi stinse numai obligaţiile nominalizate în procesul-verbal de compensare al cãrui model este anexat la prezentele precizãri metodologice, iar în cazul T.V.A. se va excepta T.V.A. datoratã în vama.
5. Dupã efectuarea procedurii de stingere organul fiscal în a cãrui raza teritorialã se afla societatea comercialã furnizoare îşi va retine unul dintre exemplarele procesului-verbal de compensare, pentru operarea în evidenta a stingerii obligaţiilor datorate bugetului de stat de cãtre societatea comercialã furnizoare, care se pãstreazã la dosarul fiscal al acesteia, iar celelalte 3 le va transmite:
- un exemplar societãţii comerciale furnizoare pentru a fi operat în contabilitatea proprie;
- un exemplar, împreunã cu addendumul, Ministerului Industriei şi Comerţului pentru informarea ordonatorului principal de credite asupra rezultatelor compensãrii garanţiilor reţinute şi înregistrãrii acestora, în vederea respectãrii obligaţiilor menţionate în addendum;
- un exemplar direcţiei generale a finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene sau a municipiului Bucureşti, dupã caz (serviciul buget şi achiziţii publice), în a carei raza teritorialã îşi are sediul fiscal societatea comercialã furnizoare, pentru preluarea şi prelucrarea datelor din procesul-verbal de compensare.
Direcţia generalã a finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeteana sau a municipiului Bucureşti, pana în ultima zi a fiecãrei luni, pentru situaţiile primite pana în data de 25 a lunii respective, va transmite informaţiile respective Ministerului Finanţelor - Direcţia generalã pentru tehnologia informatiei, în conformitate cu instrucţiunile transmise de aceasta direcţie.
6. Pentru reflectarea în contabilitate agenţii economici care efectueazã operaţiuni de compensare a obligaţiilor datorate bugetului de stat cu sumele reţinute cu titlu de garanţii, potrivit prevederilor <>art. 65 alin. (6) din Legea nr. 76/2000 , vor proceda, pe baza Procesului-verbal de compensare aprobat de organele în drept, la efectuarea înregistrãrii:




% = 267 "Creanţe cu sumele compensate
imobilizate" prevãzute la pct. 3.2
din Procesul-verbal de
compensare
- 441 "Impozitul pe profit"
- 4423 "T.V.A. de plata"
- 444 "Impozitul pe salarii"
- 446 "Alte impozite, taxe
şi vãrsãminte asimilate"
- 448 "Alte datorii şi creanţe
cu bugetul statului"

MODEL

Societatea comercialã ...................
Adresa ..................................
codul fiscal ............................

PROCES-VERBAL DE COMPENSARE
a garanţiilor reţinute în cota de 10% din valoarea utilajelor,
echipamentelor etc., livrate la Combinatul minier de imbogatire a
minereurilor acide cu conţinut de fier de la Krivoi-Rog-Ucraina,
care urmeazã sa fie compensate cu obligaţiile de plata
datorate bugetului de stat, în conformitate cu prevederile
<>Legii nr. 193/1998

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Explicaţii Nr. Suma
crt. rând -lei-
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Date privind garanţiile reţinute
1.1. Valoarea în lei a garanţiilor de 10% la data reţinerii,
prin necreditare (mii lei)*)
1.2. Echivalentul în dolari S.U.A. al garanţiilor reţinute la
cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a României,
în vigoare la data reţinerii
1.3. Valoarea în lei a garanţiilor reţinute, actualizatã la
cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a României,
în vigoare la data întocmirii situaţiei (mii lei) 01 .....

Raspundem pentru datele de mai sus.

Director, Conducãtorul compartimentului
L.S. financiar-contabil,

2. Ministerul Industriei şi Comerţului

Confirmãm pe propria rãspundere realitatea sumelor
prevãzute la pct. 1.

Ordonator principal de credite, Director,
L.S.

3. Organul fiscal teritorial ....................................
3.1. Obligaţii datorate bugetului de stat la data de 31 decembrie
1997, în suma totalã de .................................., 02 ......
din care:
a) 010100 Impozit pe profit .............................. 03 ......
b) 020101 Impozit pe salarii ............................. 04 ......
c) 080103 Impozit pe dividende de la societãţile
comerciale: .................................... 05 ......
d) 130100 Taxa pe valoarea adãugatã ...................... 06 ......
e) 140101 Accize ......................................... 07 ......
f) 140102 Impozit la titeiul şi la gazele naturale din
producţia interna ............................. 08 ......
g) 170104 Taxa pe activitatea de prospectiune, explorare
şi exploatare a resurselor minerale ........... 09 ......
h) 220107 Venituri din concesiuni (redevenţe) ........... 10 ......
3.2. În baza <>art. 65 alin. (6) din Legea nr. 76/2000 , în limita
sumei garanţiilor reţinute în cota de 10%, se compenseazã
obligaţiile cãtre bugetul de stat, în suma totalã de ....., 11 ......
din care:
a) 010100 Impozit pe profit ............................... 12 ......
b) 020101 Impozit pe salarii .............................. 13 ......
c) 080103 Impozit pe dividende de la societãţile
comerciale: ..................................... 14 ......
d) 130100 Taxa pe valoarea adãugatã ....................... 15 ......
e) 140101 Accize .......................................... 16 ......
f) 140102 Impozit la titeiul şi la gazele naturale din
producţia interna ............................... 17 ......
g) 170104 Taxa pe activitatea de prospecţiuni, explorare
şi exploatare a resurselor minerale ............. 18 ......
h) 220107 Venituri din concesiuni (redevenţe) ............. 19 ......

Director, Şef serviciu,
L.S.
4. Suma garanţiilor reţinute în cota de 10%, rãmase necompensate
(1.3-3.2) 20 ......
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



---------
*) Prin data reţinerii se înţelege data înregistrãrii în extrasul de cont bancar a sumei în lei reprezentând 90% din valoarea utilajelor, echipamentelor etc., livrate Combinatului de la Krivoi-Rog-Ucraina.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016