Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PRECIZARI METODOLOGICE din 19 mai 2000  privind compensarea unor obligatii de plata potrivit prevederilor   art. 65 alin. (5) din Legea bugetului de stat pe anul 2000 nr. 76/2000     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PRECIZARI METODOLOGICE din 19 mai 2000 privind compensarea unor obligatii de plata potrivit prevederilor art. 65 alin. (5) din Legea bugetului de stat pe anul 2000 nr. 76/2000

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 252 din 7 iunie 2000
În aplicarea prevederilor <>art. 65 alin. (5) din Legea bugetului de stat pe anul 2000 nr. 76/2000 se emit urmãtoarele precizãri metodologice:
1. Obligaţiile de plata datorate de Regia Autonomã pentru Activitãţi Nucleare cãtre furnizorii de bunuri şi servicii se compenseazã la nivelul obligaţiilor datorate bugetului de stat de cãtre aceşti furnizori, în limita valorii de maximum 1.500,0 miliarde lei, reprezentând contravaloarea cantitãţii de apa grea, acumulatã de Administraţia Nationala a Rezervelor de Stat ca stoc de rezerva de stat.
Compensarea se va face pe tot parcursul anului bugetar atât la nivelul obligaţiilor datorate de Regia Autonomã pentru Activitãţi Nucleare cãtre furnizorii de bunuri şi servicii, pana la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 76/2000 , cat şi al celor înregistrate de regie pe mãsura producerii cantitãţii de apa grea şi acumularii acesteia de cãtre Administraţia Nationala a Rezervelor de Stat, în limita aprobatã prin lege.
Regia Autonomã pentru Activitãţi Nucleare va încheia cu Administraţia Nationala a Rezervelor de Stat actele prevãzute de dispoziţiile legale privind constituirea cantitãţii de apa grea ca stoc de rezerva de stat, în limita sumelor compensate reprezentând datoriile cãtre bugetul de stat ale furnizorilor de bunuri şi servicii cãtre Regia Autonomã pentru Activitãţi Nucleare.
2. Compensarea obligaţiilor de plata ale Regiei Autonome pentru Activitãţi Nucleare fata de furnizorii de bunuri şi servicii şi ale acestora cãtre bugetul de stat se va face în baza procesului-verbal prezentat în modelul nr. 1.
Atunci când furnizorii/prestatorii sunt persoane juridice, procesele-verbale se întocmesc în 6 exemplare originale, care vor circula şi pe baza cãrora se va opera în evidente conform procedurii cuprinse în prevederile prezentelor precizãri metodologice.
În cazul în care furnizorul/prestatorul este o unitate fãrã personalitate juridicã, procesele-verbale se vor întocmi în 8 exemplare originale.
3. Responsabilitatea pentru încadrarea cantitãţii de apa grea în limita valoricã maxima prevãzutã la <>art. 65 alin. (5) din Legea nr. 76/2000 revine Ministerului Industriei şi Comerţului.
Totodatã Ministerul Industriei şi Comerţului are responsabilitatea sa urmãreascã realitatea facturilor furnizorilor/prestatorilor de bunuri şi servicii cãtre Regia Autonomã pentru Activitãţi Nucleare şi sa cuantifice contravaloarea acestora în limita valoricã prevãzutã la <>art. 65 alin. (5) din Legea nr. 76/2000 .
Pe baza facturilor primite de la Regia Autonomã pentru Activitãţi Nucleare Administraţia Nationala a Rezervelor de Stat va confirma pe propria rãspundere livrarea de cãtre aceasta regie a cantitãţii de apa grea, constituitã ca stoc de rezerva de stat, precum şi încadrarea acestora în limita valoricã maxima stabilitã prin lege.
Furnizorii/prestatorii, pe baza evidentelor contabile şi pe propria rãspundere, vor confirma sumele datorate de Regia Autonomã pentru Activitãţi Nucleare pentru produsele/serviciile livrate.
4. Regia Autonomã pentru Activitãţi Nucleare va stabili, pe baza evidentelor contabile, pe propria rãspundere, obligaţiile de plata datorate şi neachitate pana la data compensãrii (data întocmirii procesului-verbal de compensare) fata de furnizorii/prestatorii sãi.
Dupã stabilirea acestor sume Regia Autonomã pentru Activitãţi Nucleare va întocmi procesul-verbal conform modelului anexat, menţionând la pct. 1.1 obligaţiile de plata datorate de Administraţia Nationala a Rezervelor de Stat pentru livrarea apei grele, iar la pct. 1.2, obligaţiile de plata datorate de regia autonomã furnizorului/prestatorului nominalizat.
Toate exemplarele proceselor-verbale sunt transmise de Regia Autonomã pentru Activitãţi Nucleare furnizorului/prestatorului menţionat în procesul-verbal, în vederea confirmãrii obligaţiilor datorate de regia autonomã.
Totodatã procesele-verbale sunt transmise şi Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat pentru confirmarea primirii cantitãţii de apa grea, menţionatã la pct. 1.1, precum şi pentru încadrarea acestei cantitãţi în limita valoricã maxima prevãzutã de lege.
Dupã primirea confirmarilor din partea furnizorilor/prestatorilor şi a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat procesele-verbale sunt transmise de Regia Autonomã pentru Activitãţi Nucleare Ministerului Industriei şi Comerţului, pentru confirmarea de cãtre ordonatorul principal de credite, pe propria rãspundere, a obligaţiilor regiei autonome fata de furnizori/prestatori şi a creanţelor acesteia fata de Administraţia Nationala a Rezervelor de Stat, precum şi a încadrãrii contravalorii cantitãţii de apa grea livrate în limita maxima prevãzutã la <>art. 65 alin. (5) din Legea nr. 76/2000 .
Dupã efectuarea de cãtre Ministerul Industriei şi Comerţului a confirmarilor menţionate mai sus Regia Autonomã pentru Activitãţi Nucleare va transmite toate exemplarele procesului-verbal organului fiscal teritorial în a cãrui evidenta fiscalã se afla înregistrat furnizorul/prestatorul menţionat în procesul-verbal.
5. Organul fiscal teritorial va verifica întocmirea corecta a procesului-verbal, potrivit prezentelor precizãri, şi va înscrie la pct. 5.1 din acesta cuantumul obligaţiilor datorate bugetului de stat de cãtre furnizorul/prestatorul respectiv, neachitate pana la data stingerii, pe feluri de impozite şi majorãri de întârziere aferente acestora, calculate pana la data stingerii. Pe rândul rezervat fiecãrei obligaţii datorate bugetului de stat suma înscrisã va cuprinde impozitul datorat şi majorarea de întârziere aferentã, cumulat.
Organul fiscal teritorial va face stingerea obligaţiilor bugetare în limita sumelor datorate de Regia Autonomã pentru Activitãţi Nucleare şi în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creanţelor bugetare, aprobatã şi modificatã prin Legea nr. 108/1996, cu completãrile şi modificãrile ulterioare, selectand, dacã este cazul, impozitele a cãror vechime este mai mare, pentru evitarea prescrierii dreptului de a cere executarea silitã a acestora împreunã cu majorãrile de întârziere aferente acelui fel de impozit (pct. 5.2).
Pot fi stinse numai obligaţiile bugetare nominalizate în formular, iar în cazul taxei pe valoarea adãugatã se va excepta taxa pe valoarea adãugatã datoratã în vama.
Organele fiscale teritoriale pot stinge şi obligaţiile restante datorate bugetului de stat, pentru care s-au aprobat eşalonãri sau amânãri la plata.
Obligaţiile Regiei Autonome pentru Activitãţi Nucleare, rãmase nestinse la nivelul organelor fiscale teritoriale, vor fi evidentiate la pct. 5.3.
Dupã efectuarea procedurii de stingere organul fiscal teritorial în a cãrui evidenta se afla furnizorul/prestatorul, persoana juridicã, nominalizat în procesul-verbal, va transmite cele 6 exemplare ale procesului-verbal astfel:
- un exemplar va fi transmis Regiei Autonome pentru Activitãţi Nucleare pentru compensarea obligaţiilor de plata cãtre furnizori/prestatori;
- un exemplar va fi transmis Ministerului Industriei şi Comerţului pentru verificarea încadrãrii cantitãţii de apa grea în valoarea maxima prevãzutã prin lege;
- un exemplar va fi reţinut de organul fiscal teritorial pentru operarea în evidente a stingerii obligaţiilor datorate bugetului de stat de furnizor/prestator şi va fi pãstrat la dosarul fiscal al acestuia;
- un exemplar va fi transmis furnizorului/prestatorului pentru a fi operat în contabilitatea proprie;
- un exemplar va fi transmis Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat pentru a proceda conform prevederilor pct. 1 alin. 3;
- un exemplar va fi transmis Direcţiei generale a finanţelor publice şi controlului financiar de stat a judeţului Mehedinti (Serviciul buget şi achiziţii publice) pentru preluarea şi prelucrarea datelor din procesele-verbale.
6. În cazul în care furnizorul nominalizat în procesul-verbal este o sucursala fãrã personalitate juridicã, ale carei obligaţii datorate cãtre bugetul de stat nu au fost stinse în totalitate la nivelul organului fiscal teritorial, la pct. 5.3 va fi înscrisã diferenţa cu care urmeazã sa fie stinse, de cãtre organul fiscal teritorial în a cãrui evidenta este înregistratã persoana juridicã în subordinea cãreia se afla aceasta sucursala, obligaţiile datorate bugetului de stat de cãtre persoana juridicã.
În situaţia în care suma datoratã de Regia Autonomã pentru Activitãţi Nucleare depãşeşte nivelul obligaţiei datorate bugetului de stat de sucursala, diferenţa înscrisã la pct. 5.3 urmeazã sa fie utilizata pentru stingerea obligaţiilor fata de bugetul de stat ale persoanei juridice în a carei subordine se afla sucursala respectiva.
Pentru aceasta organul fiscal teritorial al sucursalei retine un exemplar al procesului-verbal pentru a opera în evidente stingerea obligaţiilor bugetare datorate de sucursala.
Un alt exemplar va fi transmis sucursalei pentru a fi operat în contabilitatea proprie, iar celelalte 6 exemplare vor fi transmise organului fiscal teritorial în a cãrui evidenta fiscalã se afla persoana juridicã din care face parte sucursala respectiva (pct. 6).
Organul fiscal teritorial în a cãrui evidenta se afla persoana juridicã va înscrie în procesul-verbal natura şi cuantumul obligaţiei datorate bugetului de stat de aceasta (pct. 6.1) şi le stinge cu diferenţa înscrisã la pct. 5.3.
Organul fiscal teritorial la care îşi are sediul fiscal persoana juridicã retine un exemplar al procesului-verbal pentru a opera în evidenta pe plãtitori stingerea obligaţiilor bugetare ale persoanei juridice, iar celelalte 5 exemplare le va transmite:
- un exemplar, Ministerului Industriei şi Comerţului pentru verificarea încadrãrii în limita aprobatã prin <>art. 65 alin. (5) din Legea nr. 76/2000 ;
- un exemplar, persoanei juridice pentru stingerea obligaţiilor;
- un exemplar, Regiei Autonome pentru Activitãţi Nucleare pentru stingerea diferenţei de obligaţii datorate furnizorului/prestatorului;
- un exemplar, Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat pentru a proceda potrivit pct. 1 alin. 3;
- un exemplar, Direcţiei generale a finanţelor publice şi controlului financiar de stat a judeţului Mehedinti (Serviciul buget şi achiziţii publice) pentru preluarea şi prelucrarea datelor din procesele-verbale de stingere.
Direcţia generalã a finanţelor publice şi controlului financiar de stat a judeţului Mehedinti va transmite lunar, pana în ultima zi a fiecãrei luni, pentru documentele primite pana în data de 25 a lunii respective, informaţiile respective Ministerului Finanţelor - Direcţia generalã pentru tehnologia informatiei, în conformitate cu instrucţiunile transmise de aceasta direcţie.
7. Reflectarea în contabilitate a acestor operaţiuni:
7.1. În contabilitatea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat
În contabilitatea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat operaţiunile de stingere conform prevederilor <>art. 65 alin. (5) din Legea nr. 76/2000 se reflecta în creditul contului 703 "Finanţarea în baza <>Legii nr. 76/2000 ".
În creditul acestui cont se înregistreazã sumele compensate de Administraţia Nationala a Rezervelor de Stat cu Regia Autonomã pentru Activitãţi Nucleare.
Pe baza "Procesului-verbal de stingere a obligaţiilor bugetare în baza <>Legii nr. 76/2000 ", aprobat de organele în drept, primit de la organul fiscal teritorial, se efectueazã înregistrarea:



234 "Furnizori" = 703 "Finanţarea în baza
analitic: <>Legii nr. 76/2000 "
Regia Autonomã analitic:
pentru Activitãţi capitol, subcapitol, titlu,
Nucleare articol, alineat



cu sumele stinse prevãzute la pct. 5.2 şi 6.2, dupã caz, din modelul nr. 1.
Contul de execuţie privind cheltuielile bugetare efectuate prin compensare potrivit <>Legii nr. 76/2000 se prezintã ca anexa distinctã la darea de seama contabila trimestriala şi anuala, conform modelului nr. 2.
Sumele stinse potrivit legii nu se cuprind în "Contul de execuţie a bugetului instituţiilor publice" (anexa nr. 10) şi în "Detalierea cheltuielilor" (anexa nr. 14) la bilanţul contabil pentru instituţii publice.
7.2. În contabilitatea agenţilor economici:
a) în contabilitatea Regiei Autonome pentru Activitãţi Nucleare compensarea datoriilor neachitate cãtre furnizori cu sumele de încasat de la Administraţia Nationala a Rezervelor de Stat se înregistreazã astfel:



401 411
"Furnizori" "Clienţi"
analitic: analitic:
unitãţi economice, Administraţia
dupã caz Nationala a
Rezervelor de Stat



b) furnizorii de bunuri şi servicii ai Regiei Autonome pentru Activitãţi Nucleare, care au efectuat operaţiuni de stingere potrivit prevederilor <>art. 65 alin. (5) din Legea nr. 76/2000 , efectueazã pe baza "Procesului-verbal de stingere a obligaţiilor bugetare în baza <>Legii nr. 76/2000 " înregistrarea:



% = 411 "Clienţi"
441 "Impozit pe profit" analitic:
444 "Impozit pe salarii" Regia Autonomã
pentru Activitãţi
Nucleare
446 "Alte impozite, taxe
şi vãrsãminte asimilate"
4423 "Taxa pe valoarea
adãugatã de plata"
448 "Alte datorii şi
creanţe cu bugetul
statului"



cu sumele stinse prevãzute la pct. 5.2 şi 6.2, dupã caz, din modelul nr. 1.




MODELUL Nr. 1




MINISTERUL INDUSTRIEI
ŞI COMERŢULUI
Regia Autonomã pentru
Activitãţi Nucleare
Adresa ...............
codul fiscal .........



PROCES-VERBAL Nr. ...... /.... .... 2000
de compensare a obligaţiilor de plata, potrivit prevederilor
art. 65 alin. (5) din Legea bugetului de stat pe anul
2000 nr. 76/2000, în relaţia cu^1) ....................
....................




┌──────────────┐
│ │
codul fiscal
│ 1. ......... │
│ 2. ......... │
│ │
└──────────────┘

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Explicaţii Nr. Suma
rând (lei)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Regia Autonomã pentru Activitãţi Nucleare
1.1. Suma reprezentând contravaloarea facturilor privind
livrarea cãtre Administraţia Nationala a Rezervelor
de Stat a cantitãţii de ...... apa grea, constituitã
ca stoc de rezerva de stat 01 ......
1.2. Suma reprezentând contravaloarea facturilor privind
livrarea/prestarea de cãtre^1) ................ 02 ......

Raspundem pentru exactitatea datelor prevãzute mai sus.

Director, Conducãtorul compartimentului
L.S. financiar-contabil,

2. Agentul economic^1) ...................................

Confirmãm exactitatea datelor prevãzute la pct. 1.2.

Director, Conducãtorul compartimentului
L.S. financiar-contabil,

3. Ministerul Industriei şi Comerţului
Confirmãm pe propria rãspundere realitatea sumelor
prevãzute la pct. 1.1 şi 1.2.

Ordonator principal de credite, Director,
L.S.

4. Administraţia Nationala a Rezervelor de Stat
Confirmãm pe propria rãspundere datele prevãzute la
pct. 1.1 şi încadrarea în limita maxima prevãzutã la
<>art. 65 alin. (5) din Legea nr. 76/2000 .

Ordonator principal de credite, Director,
L.S.

5. Organul fiscal teritorial ..............................
5.1. Obligaţiile datorate bugetului de stat de^1) ...........
.......................................................,
în suma totalã de: 03 ......
din care:
a) 010100 Impozit pe profit ............................ 04 ......
b) 020101 Impozit pe salarii ........................... 05 ......
c) 080103 Impozit pe dividende de la societãţile
comerciale .......................................... 06 ......
d) 130100 Taxa pe valoarea adãugatã .................... 07 ......
e) 140101 Accize ....................................... 08 ......
f) 140102 Impozit la titeiul şi la gazele naturale
din producţia interna ............................... 09 ......
g) 170104 Taxa pe activitatea de prospectiune,
explorare şi exploatare a resurselor minerale ....... 10 ......
h) 220107 Venituri din concesiuni (redevenţe) .......... 11 ......
5.2. În baza <>art. 65 alin. (5) din Legea nr. 76/2000 ,
în limita sumelor datorate de Regia Autonomã pentru
Activitãţi Nucleare, se sting obligaţiile cãtre bugetul
de stat ale^1) .........................................
........................................................
în suma totalã de: 12 ......
din care:
a) 010100 Impozit pe profit ............................ 13 ......
b) 020101 Impozit pe salarii ........................... 14 ......
c) 080103 Impozit pe dividende de la societãţile
comerciale .......................................... 15 ......
d) 130100 Taxa pe valoarea adãugatã .................... 16 ......
e) 140101 Accize ....................................... 17 ......
f) 140102 Impozit la titeiul şi la gazele naturale
din producţia interna ............................... 18 ......
g) 170104 Taxa pe activitatea de prospectiune,
explorare şi exploatare a resurselor minerale ....... 19 ......
h) 220107 Venituri din concesiuni (redevenţe) .......... 20 ......
5.3. Obligaţii ale Regiei Autonome pentru Activitãţi
Nucleare, rãmase necompensate la nivelul organelor
fiscale teritoriale şi transmise, pentru a fi
compensate, organelor fiscale teritoriale în evidenta
cãrora se afla înregistratã persoana juridicã
(pct. 1.2 - pct. 5.2) 21 ......

Director, Şef serviciu,
L.S.

6. Organul fiscal teritorial în a cãrui raza
furnizorul/prestatorul, ca persoana juridicã, îşi are
sediul fiscal^2) .......................................
........................................................
6.1. Obligaţii datorate bugetului de stat de^2) ............,
în suma totalã de: 22 ......
din care:
a) 010100 Impozit pe profit ............................ 23 ......
b) 020101 Impozit pe salarii ........................... 24 ......
c) 080103 Impozit pe dividende de la societãţile
comerciale .......................................... 25 ......
d) 130100 Taxa pe valoarea adãugatã .................... 26 ......
e) 140101 Accize ....................................... 27 ......
f) 140102 Impozit la titeiul şi la gazele naturale
din producţia interna ............................... 28 ......
g) 170104 Taxa pe activitatea de prospectiune,
explorare şi exploatare a resurselor minerale ....... 29 ......
h) 220107 Venituri din concesiuni (redevenţe) .......... 30 ......
6.2. În baza <>art. 65 alin. (5) din Legea nr. 76/2000 ,
în limita sumelor datorate de Regia Autonomã pentru
Activitãţi Nucleare, se sting obligaţiile cãtre bugetul
de stat ale^2) ........................................,
în suma totalã de: 31 ......
a) 010100 Impozit pe profit ............................ 32 ......
b) 020101 Impozit pe salarii ........................... 33 ......
c) 080103 Impozit pe dividende de la societãţile
comerciale .......................................... 34 ......
d) 130100 Taxa pe valoarea adãugatã .................... 35 ......
e) 140101 Accize ....................................... 36 ......
f) 140102 Impozit la titeiul şi la gazele naturale
din producţia interna ............................... 37 ......
g) 170104 Taxa pe activitatea de prospectiune,
explorare şi exploatare a resurselor minerale ....... 38 ......
h) 220107 Venituri din concesiuni (redevenţe) .......... 39 ......

Director, Şef serviciu,
L.S.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


---------
^1) Denumirea completa a agentului economic furnizor/prestator, adresa şi codul fiscal. În cazul în care este sucursala sau filiala se indica denumirea persoanei juridice, fãrã iniţiale.
^2) Se completeazã numai în cazul furnizorilor/prestatorilor, persoane juridice, care au sucursale, filiale.



MODELUL Nr. 2




ADMINISTRAŢIA NATIONALA
A REZERVELOR DE STAT

CONT DE EXECUŢIE
privind cheltuielile bugetare efectuate prin
compensare, potrivit <>Legii nr. 76/2000

- mii lei -


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Codul*)
Denumirea indicatorilor*) ────────────── Limitele maxime Cheltuieli
Capitol Titlu de stingere
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Autoritãţi publice 51.01
Cheltuieli materiale
şi servicii 20
Cheltuieli de capital 70
etc.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*) Se înscriu denumirea şi simbolul capitolelor şi titlurilor de cheltuieli.


Ordonator de credite, Conducãtorul compartimentului
L.S. financiar-contabil,


-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016