Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PRECIZARI din 16 iunie 2000  pentru reflectarea in contabilitate a operatiunilor privind primirea si utilizarea fondurilor din contributia financiara a Comunitatii Europene, precum si a fondurilor de cofinantare aferente acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PRECIZARI din 16 iunie 2000 pentru reflectarea in contabilitate a operatiunilor privind primirea si utilizarea fondurilor din contributia financiara a Comunitatii Europene, precum si a fondurilor de cofinantare aferente acestora

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 377 din 14 august 2000
În baza Memorandumului de înţelegere dintre Guvernul României şi Comisia Europeanã privind înfiinţarea Fondului Naţional, semnat la Bruxelles la 20 octombrie 1998, s-a înfiinţat Fondul Naţional (FN), entitate cu rol de trezorerie centrala în cadrul Ministerului Finanţelor, prin intermediul cãreia fondurile Comisiei Europene sunt transferate cãtre Beneficiar.
Fondul Naţional tine evidenta tuturor transferurilor primite de la Comunitatea Europeanã, efectuate în scopul implementarii fiecãrui program, subprogram, proiect şi, dacã este cazul, subproiect.
În conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 119/1999 privind auditul intern şi controlul financiar preventiv, ajutoarele financiare externe acordate României sau instituţiilor publice se cuprind în sfera fondurilor publice pentru care exista reglementãri şi prevederi speciale în ceea ce priveşte constituirea, utilizarea şi raportarea execuţiei acestora.
Pentru fondurile primite de la Comunitatea Europeanã se aplica prevederile memorandumurilor de finanţare, precum şi acele prevederi specifice instituţiilor publice care au drept scop întãrirea controlului asupra utilizãrii fondurilor şi asigurarea urmãririi realizãrii obiectivelor aprobate corespunzãtor sumelor alocate.
Contabilitatea constituirii şi utilizãrii contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene asigura reflectarea tuturor cerinţelor cu ajutorul conturilor contabile specifice, şi anume:
- constituirea fondurilor, potrivit contribuţiilor primite în baza memorandumurilor de finanţare;
- utilizarea fondurilor atât pe total programe finanţate din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, cat şi pe programe de dezvoltare aprobate de unitãţile de implementare, cu desfãşurare pe beneficiari;
- administrarea dobânzilor bancare aferente disponibilitãţilor din cont;
- indicatori financiari care se cuprind în bilanţul contabil al Ministerului Finanţelor, în calitate de ordonator principal de credite pentru toate fondurile publice pe care le administreazã şi le utilizeazã.
1. Reflectarea în contabilitatea instituţiilor publice a operaţiunilor privind primirea şi utilizarea fondurilor din contribuţia financiarã nerambursabila, precum şi a fondurilor de cofinantare aferente acestora se efectueazã în conformitate cu prevederile <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã, şi ale regulamentului de aplicare a acesteia, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 704/1993 .
1.1. În vederea asigurãrii concordanţei dintre situaţiile raportate cãtre Comisia Europeanã şi raportarile realizate în conformitate cu legislaţia romana, înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor privind primirea şi utilizarea fondurilor din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, a comisioanelor şi dobânzilor bancare se face în euro, la cursul INFO-euro pentru luna în care au fost efectuate operaţiunile respective. Cursul de schimb INFO-euro este stabilit potrivit art. 91 din Reglementarea Comisiei Europene nr. 610/1986 care defineste regulile de aplicare a unor prevederi din Regulamentul financiar din 21 decembrie 1977 şi este publicat în suplimentul la Monitorul Oficial al Comunitãţii Europene dupã data de 10 a fiecãrei luni.
1.2. În vederea reflectãrii în contabilitatea Ministerului Finanţelor (Fondului Naţional) a operaţiunilor privind primirea şi utilizarea fondurilor din contribuţia financiarã nerambursabila, precum şi din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional, în Planul de conturi pentru instituţiile publice şi în instrucţiunile de aplicare a acestuia, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 324/1984 , cu modificãrile ulterioare, se introduc completãrile prevãzute în anexa nr. 1 la prezentele precizãri.
Conţinutul şi funcţiunea conturilor utilizate pentru reflectarea în contabilitate a operaţiunilor privind primirea şi utilizarea fondurilor din contribuţia financiarã nerambursabila, precum şi Monografia principalelor operaţiuni privind primirea şi utilizarea fondurilor din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene sunt prezentate în anexele nr. 2 şi 3 la prezentele precizãri.
Pe mãsura aprobãrii altor programe şi subprograme, în baza memorandumurilor de finanţare se deschid conturi analitice distincte corespunzãtoare.
1.3. Agenţia Nationala de Dezvoltare Regionala (A.N.D.R.) înregistreazã în contabilitate sumele primite şi utilizate din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene cu ajutorul conturilor:
118 "Disponibil din contravaloarea în lei a sumelor încasate în valuta"
119.01 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specialã şi de redistribuire"
337 "Fonduri cu destinaţie specialã"
- analitic 337.72 "Fondul naţional pentru dezvoltare regionala"
421 "Cheltuieli din fonduri cu destinaţie specialã"
În cadrul fiecãrui cont se creeazã analitice distincte pe programe, respectiv subprograme şi contracte de finanţare, în funcţie de necesitaţi.
În cadrul contului 337.72 "Fondul naţional pentru dezvoltare regionala" se deschid subanalitice distincte pe surse de constituire, potrivit legii, şi anume:
337.72.01 "Sume alocate de la bugetul de stat":
337.72.01.01 "Sume primite în cadrul programului de
dezvoltare"
337.72.01.02 "Sume primite din Fondul Naţional de Preaderare"
337.72.02 "Sume primite din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene"
337.72.03 "Sume provenite din fondurile de tip structural asigurate de Uniunea Europeanã"
337.72.09 "Alte resurse financiare din fondurile aflate la dispoziţia Guvernului"
1.4. Ministerul Finanţelor (Oficiul de Plati şi Contractare PHARE - OPCP) înregistreazã în contabilitate sumele primite şi utilizate din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene cu ajutorul conturilor:
118 "Disponibil din contravaloarea în lei a sumelor încasate în valuta"
119.01 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specialã şi de redistribuire"
337 "Fonduri cu destinaţie specialã"
- analitic 337.73 "Sume primite din contribuţia financiarã a
Comunitãţii Europene"
421 "Cheltuieli din fonduri cu destinaţie specialã"
În cadrul fiecãrui cont se creeazã analitice distincte pe programe, respectiv subprograme şi contracte de finanţare, în funcţie de necesitaţi.
1.5. În contabilitatea ordonatorilor principali de credite sumele transferate din bugetul de stat de la titlul 38 "Transferuri" art. 40.26 "Transferuri aferente Fondului Naţional de Preaderare" pentru cofinantarea programelor se înregistreazã astfel:

410/art. 40.26 = 700/art. 40.26
"Cheltuielile instituţiei "Finanţarea de la buget
publice finanţate privind anul curent"
de la buget"

1.6. Sumele primite de la bugetul statului de la titlul 38 "Transferuri" art. 40.26 "Transferuri aferente Fondului Naţional de Preaderare", care reprezintã cofinantare la programele finanţate din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene se înregistreazã în contabilitatea instituţiilor publice beneficiare (A.N.D.R.) cu ajutorul conturilor:
119.01 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specialã şi de redistribuire"
337 "Fonduri cu destinaţie specialã"
- analitic 337.72.01.02 "Sume primite din Fondul
Naţional de Preaderare"
421 "Cheltuieli din fonduri cu destinaţie specialã"
În cadrul fiecãrui cont se creeazã analitice distincte pe programe, respectiv subprograme şi contracte de finanţare, în funcţie de necesitaţi.
Funcţiunea conturilor de la pct. 1.3, 1.4, 1.5 şi 1.6 este prezentatã în Planul de conturi pentru instituţii publice, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 324/1984 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
1.7. Precizãrile privind raportarea contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene sunt prevãzute în anexa nr. 6 la prezentele precizãri.
2. Reflectarea în contabilitatea agenţilor economici a operaţiunilor privind primirea şi utilizarea fondurilor nerambursabile, precum şi a fondurilor de cofinantare aferente acestora se efectueazã în conformitate cu prevederile <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã, şi ale regulamentului privind aplicarea acesteia, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 704/1993 .
Reflectarea în contabilitatea agenţilor economici a principalelor operaţiuni economice privind primirea şi utilizarea sumelor provenite din contribuţia financiarã nerambursabila este prezentatã în anexa nr. 4 la prezentele precizãri.
3. Persoanele juridice fãrã scop lucrativ reflecta în contabilitate operaţiunile privind primirea şi utilizarea fondurilor nerambursabile, precum şi a fondurilor de cofinantare aferente acestora, în conformitate cu prevederile <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã, şi ale Planului de conturi pentru persoanele juridice fãrã scop lucrativ şi normelor metodologice de utilizare a acestuia, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.591/1998 .
Reflectarea în contabilitatea agentiilor pentru dezvoltare regionala a principalelor operaţiuni privind primirea şi utilizarea sumelor provenite din contribuţia financiarã nerambursabila este prevãzutã în anexa nr. 5 la prezentele precizãri.


ANEXA 1
-------
la precizãri
------------


COMPLETĂRI
în Planul de conturi pentru instituţiile publice




Simbolul Functiu-
conturilor nea
Cla- -------------------------------
Denumirea conturilor sa Sintetice Analitice cont
gr.2 --------------- A/P/B
gr.1 gr.2
-------------------------------------------------------------------------------
Disponibil din contribuţia financiarã
nerambursabila 1 112 A
Disponibil din contribuţia financiarã
a Comunitãţii Europene la dispoziţia
Fondului Naţional 1 112.01 A
Disponibil aferent Memorandumului de
finanţare privind programul naţional
PHARE 1998, la dispoziţia Fondului
Naţional - ROFN1 1 112.01.01 A
Disponibil din finanţarea privind
Facilitatea pentru infrastructuri de
mari dimensiuni pe anul 1998, la
dispoziţia Fondului Naţional - ROFN2 1 112.01.02 A
Disponibil aferent Memorandumului de
finanţare privind facilitatea de
recuperare (Pre-Ins-Facility) pentru
anul 1998, la dispoziţia Fondului
Naţional - ROFN3 1 112.01.03 A
Viramente interne 1 195 B
Cheltuieli din contribuţia financiarã
nerambursabila 4 422 A
Cheltuieli din contribuţia financiarã
a Comunitãţii Europene la dispoziţia
Fondului Naţional 4 422.01 A
Cheltuieli aferente Memorandumului de
finanţare privind programul naţional
PHARE 1998, la dispoziţia Fondului
Naţional - ROFN1 4 422.01.01 A
Cheltuieli din finanţarea privind
Facilitatea pentru infrastructuri de
mari dimensiuni pe anul 1998, la
dispoziţia Fondului Naţional - ROFN2 4 422.01.02 A
Cheltuieli aferente Memorandumului
de finanţare privind facilitatea de
recuperare (Pre-Ins-Facility) pentru
anul 1998, la dispoziţia Fondului
Naţional - ROFN3 4 422.01.03 A
Cheltuieli cu comisioanele şi spezele
bancare 4 423 A
Venituri din dobânzi bancare 5 522 P
Finanţarea din contribuţia financiarã
nerambursabila 7 705 P
Finanţarea din contribuţia financiarã
a Comunitãţii Europene la dispoziţia
Fondului Naţional 7 705.01 P
Finanţarea aferentã Memorandumului de
finanţare privind programul naţional
PHARE 1998, la dispoziţia Fondului
Naţional - ROFN1 7 705.01.01 P
Finanţarea privind Facilitatea pentru
infrastructuri de mari dimensiuni pe
anul 1998, la dispoziţia Fondului
Naţional - ROFN2 7 705.01.02 P
Finanţarea aferentã Memorandumului de
finanţare privind facilitatea de
recuperare (Pre-Ins-Facility) pentru
anul 1998, la dispoziţia Fondului
Naţional - ROFN3 7 705.01.03 P
--------------------------------------------------------------------------------



ANEXA 2
-------
la precizãri
------------


I. Conţinutul şi funcţiunea conturilor utilizate pentru reflectarea în contabilitate a operaţiunilor privind primirea şi utilizarea fondurilor din contribuţia financiarã nerambursabila

Contul 112 "Disponibil din contribuţia financiarã nerambursabila"

Cu ajutorul acestui cont Ministerul Finanţelor tine evidenta contribuţiei financiare nerambursabile alocate de instituţiile finanţatoare externe pentru finanţarea unor programe, stabilite prin memorandumurile de finanţare încheiate cu acestea.
Evidenta operaţiunilor în acest cont se conduce în lei pentru disponibilul în lei şi în lei şi în valuta pentru disponibilul în valuta, la cursul de schimb INFO-euro din luna efectuãrii operaţiunii.
Contabilitatea analitica se conduce distinct, pe fiecare program de finanţare.
Contul 112 "Disponibil din contribuţia financiarã nerambursabila" este un cont de activ.
În debitul acestui cont se înregistreazã sumele intrate în contul de disponibil în lei şi în valuta reprezentând contribuţia financiarã externa nerambursabila, iar în credit, plãţile efectuate pentru realizarea obiectivelor prevãzute în memorandumurile de finanţare.
Soldul debitor al contului reprezintã disponibilitãţile în lei sau în valuta, dupã caz, din contribuţia financiarã nerambursabila, existente la un moment dat.
Contul 112 "Disponibil din contribuţia financiarã nerambursabila" se debiteaza prin creditul conturilor:
195 "Viramente interne"
- cu sumele depuse în numerar sau virate în cont din alte conturi de disponibil;
220 "Debitori"
- cu sumele rãmase disponibile şi încasate de la unitãţile beneficiare în vederea transferãrii acestora instituţiilor finanţatoare externe, la sfârşitul programelor de finanţare;
412 "Diferenţe de curs valutar"
- la finele lunii, cu diferenţele de curs valutar favorabile rezultate în urma reevaluarii disponibilitãţilor în valuta aflate în conturile de disponibil;
522 "Venituri din dobânzi bancare"
- cu dobânzile bancare încasate aferente disponibilitãţilor din contul de disponibil;
705 "Finanţarea din contribuţia financiarã nerambursabila"
- cu sumele intrate în contul special de disponibil în valuta al instituţiei publice care beneficiazã de contribuţia financiarã nerambursabila, potrivit memorandumurilor de finanţare încheiate.
Contul 112 "Disponibil din contribuţia financiarã nerambursabila" se crediteaza prin debitul conturilor:
195 "Viramente interne"
- cu sumele ridicate în numerar sau virate în alte conturi de disponibil;
220 "Debitori"
- cu sumele transferate din contul de disponibil beneficiarilor, pe programe finanţate din contribuţia financiarã nerambursabila;
234 "Furnizori"
- cu sumele plãtite furnizorilor pentru materiale achiziţionate, lucrãri executate şi servicii prestate, potrivit reglementãrilor legale;
412 "Diferenţe de curs valutar"
- la sfârşitul lunii, cu diferenţele de curs valutar nefavorabile rezultate în urma reevaluarii disponibilitãţilor în valuta aflate în conturile de disponibil;
422 "Cheltuieli din contribuţia financiarã nerambursabila"
- cu plãţile în valuta sau în lei, dupã caz, efectuate din contul de disponibil, care prin natura lor se înregistreazã direct pe cheltuieli, potrivit reglementãrilor legale;
423 "Cheltuieli cu comisioanele şi spezele bancare"
- cu comisioanele şi spezele bancare percepute pentru operaţiunile efectuate;
522 "Venituri din dobânzi bancare"
- la sfârşitul programelor de finanţare, cu sumele din dobânzi bancare rãmase disponibile şi transferate instituţiilor finanţatoare externe, potrivit reglementãrilor legale;
705 "Finanţarea din contribuţia financiarã nerambursabila"
- la sfârşitul programelor de finanţare, cu sumele rãmase disponibile şi transferate instituţiilor finanţatoare externe, potrivit reglementãrilor legale.

Contul 195 "Viramente interne"

Cu ajutorul acestui cont instituţiile publice ţin evidenta viramentelor între conturile de disponibilitati.
Contul 195 "Viramente interne" este un cont bifunctional. În debitul acestui cont se înregistreazã sumele virate dintr-un cont de disponibil în alt cont de disponibil, iar în credit, sumele intrate într-un cont de disponibil din alt cont de disponibil. Contul nu prezintã sold.
Contul 195 "Viramente interne" se debiteaza prin creditul conturilor:
112 "Disponibil din contribuţia financiarã nerambursabila"
- cu sumele ridicate în numerar sau virate în alte conturi de disponibil;
118 "Disponibil din contravaloarea în lei a sumelor încasate în valuta"
- cu sumele ridicate în numerar sau virate în alte conturi de disponibil;
119 "Disponibil cu destinaţie specialã"
- cu sumele ridicate în numerar sau virate în alte conturi de disponibil;
13 "Casa"
- cu sumele ridicate în numerar şi depuse în alte conturi de disponibil.
Contul 195 "Viramente interne" se crediteaza prin debitul conturilor:
112 "Disponibil din contribuţia financiarã nerambursabila"
- cu sumele depuse în numerar sau virate în cont din alte conturi de disponibil;
118 "Disponibil din contravaloarea în lei a sumelor încasate în valuta"
- cu sumele depuse în numerar sau virate în cont din alte conturi de disponibil;
119 "Disponibil cu destinaţie specialã"
- cu sumele depuse în numerar sau virate în cont din alte conturi de disponibil;
13 "Casa"
- cu sumele depuse în numerar din alte conturi de disponibil.

Contul 422 "Cheltuieli din contribuţia financiarã nerambursabila"

Cu ajutorul acestui cont Ministerul Finanţelor tine evidenta cheltuielilor efectuate din contribuţia financiarã nerambursabila, pana la terminarea programelor de finanţare.
Contul 422 "Cheltuieli din contribuţia financiarã nerambursabila" este un cont de activ. În debitul acestui cont se înregistreazã cheltuielile efectuate din contribuţia financiarã externa nerambursabila, potrivit memorandumurilor de finanţare încheiate, iar în credit, închiderea contului de cheltuieli din contribuţia financiarã nerambursabila, la terminarea programelor de finanţare.
Contabilitatea analitica în cadrul contului 422 "Cheltuieli din contribuţia financiarã nerambursabila" se conduce distinct, pentru fiecare program de finanţare.
Soldul debitor al contului, înaintea operaţiunilor de închidere, reprezintã cheltuielile efectuate din contribuţia financiarã nerambursabila la un moment dat.
Contul 422 "Cheltuieli din contribuţia financiarã nerambursabila" se debiteaza prin creditul conturilor:
112 "Disponibil din contribuţia financiarã nerambursabila"
- cu plãţile în valuta sau în lei, dupã caz, efectuate din contul de disponibil, care prin natura lor se înregistreazã direct pe cheltuieli, potrivit reglementãrilor legale;
220 "Debitori"
- cu cheltuielile efectuate din contribuţia financiarã nerambursabila, pe mãsura justificarii acestora;
234 "Furnizori"
- cu valoarea materialelor nestocate aprovizionate, incluse direct pe cheltuieli, cu valoarea obiectelor de inventar, cu valoarea consumului de energie şi apa şi a altor servicii finanţate din contribuţia financiarã nerambursabila;
600 "Materiale"
- cu valoarea materialelor date în consum, potrivit reglementãrilor legale.
Contul 422 "Cheltuieli din contribuţia financiarã nerambursabila" se crediteaza prin debitul contului:
705 "Finanţarea din contribuţia financiarã nerambursabila"
- la sfârşitul programelor de finanţare, cu totalul cheltuielilor efectuate din contribuţia financiarã nerambursabila.

Contul 423 "Cheltuieli cu comisioanele şi spezele bancare"

Cu ajutorul acestui cont instituţiile publice ţin evidenta cheltuielilor privind comisioanele şi spezele bancare percepute pentru operaţiuni efectuate în conturile de disponibil.
Contul 423 "Cheltuieli cu comisioanele şi spezele bancare" este un cont de activ. În debitul acestui cont se înregistreazã comisioanele şi spezele bancare percepute pentru operaţiuni efectuate în conturile de disponibil, iar în credit, închiderea contului de cheltuieli la sfârşitul programelor de finanţare.
Soldul debitor al contului, înaintea operaţiunilor de închidere, reprezintã totalitatea cheltuielilor efectuate cu comisioanele şi spezele bancare.
Contul 423 "Cheltuieli cu comisioanele şi spezele bancare" se debiteaza prin creditul conturilor:
112 "Disponibil din contribuţia financiarã nerambursabila"
- cu comisioanele şi spezele bancare percepute pentru operaţiunile efectuate;
118 "Disponibil din contravaloarea în lei a sumelor încasate în valuta"
- cu comisioanele şi spezele bancare percepute pentru operaţiunile efectuate;
119 "Disponibil cu destinaţie specialã"
- cu comisioanele şi spezele bancare percepute pentru operaţiunile efectuate.
Contul 423 "Cheltuieli cu comisioanele şi spezele bancare" se crediteaza prin debitul contului:
522 "Venituri din dobânzi bancare"
- la sfârşitul programelor de finanţare, cu totalul cheltuielilor efectuate cu comisioanele şi spezele bancare suportate din conturile de disponibil din dobânzi bancare.

Contul 522 "Venituri din dobânzi bancare"

Cu ajutorul acestui cont instituţiile publice înregistreazã dobânzile bancare încasate, aferente disponibilitãţilor din conturile de disponibil. Contul 522 "Venituri din dobânzi bancare" este un cont de pasiv. În creditul acestui cont se înregistreazã dobânzile bancare încasate aferente disponibilitãţilor din contul de disponibil, iar în debit, închiderea contului de cheltuieli cu comisioanele şi spezele bancare efectuate din contul de disponibil din dobânzi bancare.
Soldul creditor al contului reprezintã venituri din dobânzi bancare existente la un moment dat.
Contul 522 "Venituri din dobânzi bancare" se crediteaza prin debitul conturilor:
112 "Disponibil din contribuţia financiarã nerambursabila"
- cu dobânzile bancare încasate aferente disponibilitãţilor din contul de disponibil;
118 "Disponibil din contravaloarea în lei a sumelor încasate în valuta"
- cu dobânzile bancare încasate aferente disponibilitãţilor din contul de disponibil;
119 "Disponibil cu destinaţie specialã"
- cu dobânzile bancare încasate aferente disponibilitãţilor din contul de disponibil;
412 "Diferenţe de curs valutar"
- la sfârşitul programelor de finanţare, cu soldul creditor al contului de diferenţe de curs valutar aferente disponibilitãţilor din dobânzi bancare.
Contul 522 "Venituri din dobânzi bancare" se debiteaza prin creditul conturilor:
112 "Disponibil din contribuţia financiarã nerambursabila"
- la sfârşitul programelor de finanţare, cu sumele din dobânzi bancare rãmase disponibile şi transferate instituţiilor finanţatoare externe, conform reglementãrilor legale;
118 "Disponibil din contravaloarea în lei a sumelor încasate în valuta"
- la sfârşitul programelor de finanţare, cu sumele din dobânzi bancare rãmase disponibile şi transferate la Fondul Naţional, în vederea transferãrii lor instituţiilor finanţatoare externe, conform reglementãrilor legale;
412 "Diferenţe de curs valutar"
- la sfârşitul programelor de finanţare, cu soldul debitor al contului de diferenţe de curs valutar aferente disponibilitãţilor din dobânzi bancare;
423 "Cheltuieli cu comisioanele şi spezele bancare"
- la sfârşitul programelor de finanţare, cu totalul cheltuielilor efectuate cu comisioanele şi spezele bancare suportate din contul de disponibil din dobânzi bancare.

Contul 705 "Finanţarea din contribuţia financiarã nerambursabila"

Cu ajutorul acestui cont Ministerul Finanţelor tine evidenta finanţãrii primite din contribuţia financiarã nerambursabila, potrivit memorandumurilor de finanţare încheiate cu instituţiile finanţatoare externe.
Contul 705 "Finanţarea din contribuţia financiarã nerambursabila" este un cont de pasiv.
Contabilitatea analitica se conduce distinct pe fiecare program de finanţare.
În creditul acestui cont se înregistreazã transferurile din contribuţia financiarã nerambursabila, iar în debit, închiderea contului de cheltuieli efectuate din contribuţia financiarã nerambursabila, precum şi sumele rãmase disponibile şi transferate instituţiilor finanţatoare externe.
Soldul creditor al contului reprezintã contribuţia financiarã nerambursabila primitã la un moment dat.
Contul 705 "Finanţarea din contribuţia financiarã nerambursabila" se crediteaza prin debitul conturilor:
112 "Disponibil din contribuţia financiarã nerambursabila"
- cu sumele intrate în contul special de disponibil în valuta al instituţiei publice care beneficiazã de contribuţie financiarã nerambursabila, potrivit memorandumurilor de finanţare încheiate;
412 "Diferenţe de curs valutar"
- la sfârşitul programelor de finanţare, cu soldul creditor al contului de diferenţe de curs valutar aferente contribuţiei financiare nerambursabile.
Contul 705 "Finanţarea din contribuţia financiarã nerambursabila se debiteaza prin creditul conturilor:
112 "Disponibil din contribuţia financiarã nerambursabila"
- la sfârşitul programelor de finanţare, cu sumele rãmase disponibile şi transferate instituţiilor finanţatoare externe, potrivit reglementãrilor legale;
412 "Diferenţe de curs valutar"
- la sfârşitul programelor de finanţare, cu soldul debitor al contului de diferenţe de curs valutar aferente contribuţiei financiare nerambursabile;
422 "Cheltuieli din contribuţia financiarã nerambursabila"
- la sfârşitul programelor de finanţare, cu totalul cheltuielilor efectuate din contribuţia financiarã nerambursabila.

II. Conţinutul şi funcţiunea conturilor utilizate pentru reflectarea în contabilitate a operaţiunilor privind primirea şi utilizarea fondurilor din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional

Contul 112.01 "Disponibil din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional"

Cu ajutorul acestui cont Ministerul Finanţelor (Fondul Naţional) tine evidenta sumelor primite din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, stabilite prin memorandumurile de finanţare încheiate între Comisia Comunitãţii Europene şi Guvernul României.
Contul 112.01 "Disponibil din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional" este un cont de activ. În debitul acestui cont se înregistreazã sumele intrate din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, puse la dispoziţie Fondului Naţional, precum şi dobânzile bancare încasate aferente disponibilitãţilor, iar în credit, sumele transferate din cont pe programe de finanţare, comisioanele percepute de banca pentru operaţiuni efectuate în contul de disponibil şi sumele rãmase disponibile, transferate din contul de disponibil în conturile Comunitãţii Europene.
Evidenta operaţiunilor în acest cont se conduce în lei pentru disponibilul în lei şi în lei şi în valuta pentru disponibilul în valuta la cursul de schimb INFO-euro din luna efectuãrii operaţiunii.
Contabilitatea analitica se conduce distinct, pe fiecare program, subprogram, proiect şi subproiect.
Soldul debitor al contului reprezintã disponibilitãţile bãneşti aflate în contul de disponibil.
Contul 112.01 "Disponibil din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional" se debiteaza prin creditul conturilor:
195 "Viramente interne"
- cu sumele depuse în numerar în cont sau virate în cont din alte conturi de disponibil;
220 "Debitori"
- cu sumele rãmase disponibile şi încasate de la unitãţile beneficiare, în vederea transferãrii acestora Comunitãţii Europene, la sfârşitul programelor de finanţare;
412 "Diferenţe de curs valutar"
- la finele lunii, cu diferenţele de curs valutar favorabile rezultate în urma reevaluarii disponibilitãţilor în valuta aflate în conturile de disponibil;
522 "Venituri din dobânzi bancare"
- cu dobânzile bancare încasate aferente disponibilitãţilor din contul de disponibil;
705.01 "Finanţarea din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional"
- cu sumele intrate în contul special de disponibil în valuta al Ministerului Finanţelor (Fondul Naţional) din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, potrivit memorandumului de finanţare încheiat.
Contul 112.01 "Disponibil din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional" se crediteaza prin debitul conturilor:
195 "Viramente interne"
- cu sumele ridicate în numerar din cont sau virate în alte conturi de disponibil;
220 "Debitori"
- cu sumele transferate din contul de disponibil beneficiarilor de programe finanţate din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional;
412 "Diferenţe de curs valutar"
- la sfârşitul lunii, cu diferenţele de curs valutar nefavorabile rezultate în urma reevaluarii disponibilitãţilor în valuta aflate în conturile de disponibil;
423 "Cheltuieli cu comisioanele şi spezele bancare"
- cu comisioanele şi spezele bancare percepute pentru operaţiunile efectuate;
522 "Venituri din dobânzi încasate"
- la sfârşitul programelor de finanţare, cu sumele din dobânzi rãmase disponibile şi transferate la Comunitatea Europeanã, potrivit reglementãrilor legale;
705.01 "Finanţarea din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional"
- la sfârşitul programelor de finanţare, cu sumele rãmase disponibile şi transferate Comunitãţii Europene, potrivit reglementãrilor legale.

Contul 422.01 "Cheltuieli din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional"

Cu ajutorul acestui cont Ministerul Finanţelor (Fondul Naţional) tine evidenta cheltuielilor efectuate din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, stabilite prin memorandumurile de finanţare încheiate între Comisia Comunitãţii Europene şi Guvernul României.
Contul 422.01 "Cheltuieli din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional" este un cont de activ. În debitul acestui cont se înregistreazã cheltuielile efectuate din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, potrivit memorandumurilor de finanţare pe mãsura justificarii lor, iar în credit, închiderea contului de cheltuieli din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, la terminarea programelor de finanţare.
Contabilitatea analitica în cadrul contului 422.01 "Cheltuieli din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional" se conduce distinct, pentru fiecare program de finanţare, subprogram, proiect şi subproiect.
Soldul debitor al contului, înaintea operaţiunilor de închidere, reprezintã cheltuielile efectuate din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional la un moment dat.
Contul 422.01 "Cheltuieli din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional" se debiteaza prin creditul contului:
220 "Debitori"
- cu cheltuielile efectuate din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional, pe mãsura justificarii acestora.
Contul 422.01 "Cheltuieli din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional" se crediteaza prin debitul contului:
705.01 "Finanţarea din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional"
- la sfârşitul programelor de finanţare, cu totalul cheltuielilor efectuate din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional.

Contul 705.01 "Finanţarea din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional"

Cu ajutorul acestui cont Ministerul Finanţelor (Fondul Naţional) tine evidenta finanţãrii primite din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional, potrivit memorandumurilor de finanţare încheiate între Comisia Comunitãţii Europene şi Guvernul României.
Contul 705.01 "Finanţarea din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional" este un cont de pasiv.
Contabilitatea analitica se conduce distinct, pe fiecare program de finanţare, subprogram, proiect şi subproiect.
În creditul acestui cont se înregistreazã transferurile din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional, iar în debit, închiderea contului de cheltuieli efectuate din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, precum şi sumele rãmase disponibile, care vor fi rambursate Comunitãţii Europene.
Soldul creditor al contului reprezintã contribuţia Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional la un moment dat.
Contul 705.01 "Finanţarea din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional" se crediteaza prin debitul conturilor:
112.01 "Disponibil din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional"
- cu sumele intrate în contul special de disponibil în valuta al Ministerului Finanţelor, din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, potrivit memorandumurilor de finanţare.
412 "Diferenţe de curs valutar"
- la sfârşitul programelor de finanţare, cu soldul creditor al contului de diferenţe de curs valutar aferente contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene.
Contul 705.01 "Finanţarea din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional" se debiteaza prin creditul conturilor:
112.01 "Disponibil din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional"
- la sfârşitul programelor de finanţare, cu sumele rãmase disponibile şi transferate Comunitãţii Europene, potrivit reglementãrilor legale.
412 "Diferenţe de curs valutar"
- la sfârşitul programelor de finanţare, cu soldul debitor al contului de diferenţe de curs valutar aferente contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene.
422.01 "Cheltuieli din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional"
- la sfârşitul programelor de finanţare, cu totalul cheltuielilor efectuate din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene la dispoziţia Fondului Naţional.

NOTA:
Prevederile planului de conturi şi ale instrucţiunilor de aplicare nu constituie temei legal pentru efectuarea unor operaţiuni, ci servesc numai la înregistrarea în contabilitate a acestor operaţiuni. Orice operaţiune economico-financiarã supusã înregistrãrii în contabilitate trebuie efectuatã în concordanta stricta cu prevederile actului normativ care reglementeazã operaţiunea respectiva.


ANEXA 3
-------
la precizãri
------------


MONOGRAFIA
principalelor operaţiuni privind primirea şi utilizarea fondurilor contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene




Nr. Conturi Conturi
crt. Explicatia operaţiunilor debitoare creditoare
--------------------------------------------------------------------------------
1 2 3 4
--------------------------------------------------------------------------------
I. La Ministerul Finanţelor
(Fondul Naţional):

1. sume transferate de la
Comunitatea Europeanã 112.01/01, 02, 03 705.01/01, 02, 03
2. dobânzi bancare încasate,
aferente disponibilitãţilor 112.01/01, 02, 03 522/analitic distinct
3. sume transferate
beneficiarilor pentru
finanţarea programelor 220/analitic distinct 112.01/01, 02, 03
4. înregistrarea cheltuielilor
efectuate de beneficiari
din contribuţia financiarã
a Comunitãţii Europene, pe
mãsura justificarii acestora,
pe baza contului de execuţie 422.01/01, 02, 03 220/analitic distinct
5. cheltuieli efectuate pentru
speze şi comisioane bancare 423/analitic distinct 112.01/01, 02, 03
6. la sfârşitul lunii, diferenţe
de curs valutar favorabile 112.01/01, 02, 03 412
7. la sfârşitul lunii, diferenţe
de curs valutar nefavorabile 412 112.01/01, 02, 03
8. transferul sumelor din contul de
finanţare în contul de depozit:
- iesiri de sume din contul de
disponibil 195 112.01/01, 02, 03
- intrari de sume în contul de
depozit 112.01/01, 02, 03 195
9. transferul sumelor dintr-un
cont de disponibil în alt
cont de disponibil:
- iesiri de sume din contul de
disponibil 195 112.01/01, 02, 03
- intrari de sume în contul de
disponibil 112.01/01, 02, 03 195
10. la sfârşitul programelor de
finanţare, închiderea contului
de cheltuieli pentru comisioane
şi speze bancare 522/analitic distinct 423/analitic distinct
11. la sfârşitul programului de 522 412
finanţare, închiderea contului 412 522
de diferenţe de curs aferente
disponibilitãţilor din dobânzi
bancare
12. la sfârşitul programelor de
finanţare, transferul la
Comunitatea Europeanã a sumelor
din dobânzi bancare rãmase
nefolosite 522/analitic distinct 112.01/01, 02, 03
13. sumele rãmase neutilizate,
primite de la unitãţile
beneficiare, în vederea
transferãrii la Comunitatea
Europeanã, la sfârşitul
programului de finanţare 112.01/01, 02, 03 220/analitic distinct
14. la sfârşitul programelor
de finanţare, închiderea
contului de cheltuieli
efectuate din contribuţia
financiarã a Comunitãţii
Europene 705.01/01, 02, 03 422.01/01, 02, 03
15. la sfârşitul programelor
de finanţare, închiderea
soldului creditor al
contului de diferenţe de
curs valutar 412 705.01/01, 02, 03
16. la sfârşitul programelor
de finanţare, închiderea
soldului debitor al
contului de diferenţe de
curs valutar 705.01/01, 02, 03 412
17. la sfârşitul programelor
de finanţare, transferul
sumelor rãmase nefolosite
din contribuţia Comunitãţii
Europene în conturile
Comunitãţii Europene 705.01/01, 02, 03 112.01/01, 02, 03

II. La Ministerul Finanţelor
(Oficiul de Plati şi
Contractare PHARE - O.P.C.P.)
şi la Agenţia Nationala de
Dezvoltare Regionala - A.N.D.R.:

1. încasarea sumelor de la Fondul 118/analitic distinct 337/analitic distinct
Naţional /în valuta
sau
119.01/analitic
distinct/în lei
2. dobânzi încasate aferente 118/analitic distinct 522/analitic distinct
disponibilitãţilor /în valuta
sau
119.01/analitic
distinct/în lei
3. sume transferate beneficiarilor 220/analitic distinct 118/analitic distinct
pentru finanţarea programelor /în valuta
sau
119.01/analitic
distinct/în lei
4. înregistrarea cheltuielilor
efectuate din contribuţia
financiarã a Comunitãţii
Europene, pe mãsura justificarii
lor, pe baza contului de
execuţie 421/analitic distinct 220/analitic distinct
5. sumele rãmase disponibile, 337/analitic distinct 118/analitic distinct
transferate la Fondul /în valuta
Naţional în vederea sau
transferãrii la Uniunea 119.01/analitic
Europeanã, la sfârşitul distinct/în lei
programelor de finanţare
6. sume rãmase disponibile, 118/analitic 220/analitic distinct
primite de la unitãţile distinct/în valuta
beneficiare, în vederea
transferãrii la Fondul
Naţional, la sfârşitul
programului de finanţare
7. diferenţe de curs valutar 118/analitic 412
favorabile, la sfârşitul distinct/în valuta
lunii
8. diferenţe de curs valutar 412 118/analitic distinct
nefavorabile, la sfârşitul /în valuta
lunii
9. cheltuieli efectuate pentru 423/analitic distinct 118/analitic distinct
speze şi comisioane bancare /în valuta
sau
119.01/analitic
distinct/în lei
10. înregistrarea cheltuielilor 421/analitic distinct 234/analitic distinct
efectuate potrivit 600/analitic distinct
reglementãrilor legale şi etc.
în limita prevederilor
bugetului aprobat
11. plata furnizorilor 234/analitic distinct 118/analitic distinct
/în valuta
sau
119.01/analitic
distinct/în lei
12. la sfârşitul programelor 337/analitic distinct 421/analitic distinct
de finanţare, închiderea
contului de cheltuieli din
contribuţia financiarã a
Comunitãţii Europene
13. la sfârşitul programelor 522/analitic distinct 423/analitic distinct
de finanţare, închiderea
contului de cheltuieli cu
comisioanele şi spezele
bancare
14. transferul sumelor din contul
de finanţare curent în contul
de depozit:
- iesiri de sume din contul
de disponibil 195 118/analitic distinct
- intrari de sume în contul
de depozit 118/analitic distinct 195
15. transferul sumelor dintr-un
cont de disponibil în alt
cont de disponibil:
- iesiri de sume din contul 195 118/analitic distinct
de disponibil /în valuta
sau
119.01/analitic
distinct/în lei
- intrari de sume în contul 118/analitic distinct 195
de disponibil /în valuta
sau
119.01/analitic
distinct/în lei
16. la sfârşitul programelor de 522/analitic distinct 118/analitic distinct
finanţare, transferul la /în valuta
Fondul Naţional al sumelor
din dobânzi bancare rãmase
nefolosite, în vederea
transferãrii lor la
Comunitatea Europeanã
17. la sfârşitul programelor de 412 337/analitic distinct
finanţare, închiderea soldului
creditor al contului de
diferenţe de curs valutar
18. la sfârşitul programelor de 337/analitic distinct 412
finanţare, închiderea soldului
debitor al contului de
diferenţe de curs valutar
--------------------------------------------------------------------------------



ANEXA 4
-------
la precizãri
------------


REFLECTAREA
în contabilitatea agenţilor economici a principalelor operaţiuni economice privind primirea şi utilizarea sumelor provenite din contribuţia financiarã nerambursabila




Nr. Conturi Conturi
crt. Explicatia operaţiunilor debitoare creditoare
-------------------------------------------------------------------------------
1. înregistrarea sumelor primite în contul de disponibil 5124 118
2. înregistrarea mijloacelor fixe achiziţionate 212 404
3. înregistrarea lucrãrilor executate şi a prestãrilor
de servicii facturate de furnizori pentru lucrãrile
de investiţii 231 404
4. înregistrarea obiectelor de inventar achiziţionate
şi uzura acestora 321 401
602 322
5. plata facturilor pentru lucrãri efectuate, servicii
prestate, mijloace fixe şi obiecte de inventar
achiziţionate 404 5124
401 5124
6. înregistrarea mijloacelor fixe conform
proceselor-verbale de recepţie 212 231
7. înregistrarea amortizarii aferente mijloacelor fixe
care nu aparţin domeniului public al statului sau
unitãţilor administrativ-teritoriale 681 281
-------------------------------------------------------------------------------


NOTA:
Agenţii economici care beneficiazã de contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, precum şi de fonduri din cofinantare aferente acestora sunt obligaţi sa ţinã evidenta sumelor primite şi utilizate folosind conturi analitice distincte.


ANEXA 5
-------
la precizãri
------------

REFLECTAREA
în contabilitatea agentiilor pentru dezvoltare regionala a principalelor operaţiuni privind primirea şi utilizarea sumelor provenite din contribuţia financiarã nerambursabila





Nr. Conturi Conturi
crt. Explicatia operaţiunilor debitoare creditoare
--------------------------------------------------------------------------------
1 2 3 4
--------------------------------------------------------------------------------
I. În contabilitatea agentiilor
pentru dezvoltare regionala:

1. înregistrarea sumelor încasate 513 791
prin contul de disponibil cu
destinaţie specialã

2. înregistrarea cheltuielilor % %
efectuate, potrivit legii Conturile din clasa 6 401, 513 etc.
(analitice distincte
privind activitãţile
cu destinaţie specialã)
3. sume transferate altor 461 513
beneficiari de contribuţie
financiarã nerambursabila
4. înregistrarea cheltuielilor 657 461
efectuate din contribuţia
financiarã a Comunitãţii
Europene, pe mãsura
justificarii lor
5. la sfârşitul lunii, închiderea 1201.02 %
contului de venituri şi Conturile din clasa 6
a conturilor de cheltuieli şi
791 1201.02

II. În contabilitatea persoanelor
juridice fãrã scop lucrativ,
beneficiare ale contribuţiei
financiare nerambursabile:

1. înregistrarea sumelor încasate
prin contul de disponibil de
la agenţie 5121 737
2. înregistrarea în contabilitate % %
a cheltuielilor efectuate Conturile din clasa 6 401, 5121, 5311 etc.
potrivit legii (analitice distincte
pe naturi de
cheltuieli)
3. la sfârşitul lunii, închiderea 1201.01 %
contului de venituri şi a Conturile din clasa 6
conturilor de cheltuieli şi
737 1201.01
--------------------------------------------------------------------------------


NOTA:
Potrivit prevederilor pct. 98 din anexa la <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.591/1998 , excedentul privind activitãţile cu destinaţie specialã nu se repartizeazã, fiind trecut la contul 1071.02 "Rezultatul reportat al activitãţilor cu destinaţie specialã". Aceasta dispoziţie se aplica şi în cazul excedentului realizat din contribuţia financiarã nerambursabila.
Potrivit prevederilor pct. 95 din anexa la <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.591/1998 , în cadrul categoriilor de cheltuieli dupã natura lor, prevãzute la pct. 94, conturile de cheltuieli respective se dezvolta în analitice distincte pe feluri de activitãţi, respectiv activitãţi fãrã scop lucrativ, activitãţi cu destinaţie specialã, potrivit legii, şi activitãţi economice, iar în continuare se pot dezvolta în analitic în funcţie de anumite reglementãri sau potrivit nevoilor proprii.
În consecinta, agenţiile pentru dezvoltare regionala înregistreazã cheltuielile în analitice distincte, deschise pentru activitatea cu destinaţie specialã.


ANEXA 6
-------
la precizãri
------------

RAPORTAREA
contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene (PHARE)

Conturile contabile privind reflectarea contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene se raporteazã trimestrial şi anual în bilanţul contabil pentru instituţiile publice.
1. Agenţia Nationala pentru Dezvoltare Regionala, Administraţia Nationala a Drumurilor din România şi Oficiul de Plati şi Contractare PHARE raporteazã Ministerului Finanţelor (Direcţia Fondul Naţional de Preaderare), pana în data de 20 a lunii urmãtoare expirãrii trimestrului, sumele încasate de la Fondul Naţional şi plãţile efectuate potrivit bugetului aprobat, pe structura contului de execuţie prezentat în continuare în formularul cuprins în anexa nr. 15-c la Darea de seama contabila pentru instituţii publice.
2. Direcţia Fondul Naţional de Preaderare analizeazã concordanta dintre contul de execuţie propriu, întocmit în baza datelor din evidenta contabila proprie, şi datele prezentate de beneficiarii contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene şi raporteazã Ministerului Finanţelor (Direcţia generalã buget şi contabilitate interna - Serviciul control financiar preventiv şi contabilitatea fondurilor comunitare) sumele încasate de la Comunitatea Europeanã şi plãţile efectuate potrivit bugetului aprobat, pe structura contului de execuţie prezentat în formularul cuprins în anexa nr. 15-c la Darea de seama contabila pentru instituţii publice.
3. Pe baza conturilor de execuţie prezentate de Agenţia Nationala pentru Dezvoltare Regionala, Administraţia Nationala a Drumurilor din România şi de Oficiul de Plati şi Contractare PHARE, Direcţia generalã buget şi contabilitate interna - Serviciul control financiar preventiv şi contabilitatea fondurilor comunitare înregistreazã în contabilitate justificarea sumelor primite şi utilizate de acestea.
4. Agenţia Nationala pentru Dezvoltare Regionala şi Ministerul Finanţelor (Oficiul de Plati şi Contractare PHARE) raporteazã Contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene în Darea de seama contabila pentru instituţii publice, trimestrial, cu ajutorul formularului cuprins în anexa nr. 15 "Disponibil din mijloace cu destinaţie specialã".
5. Pe mãsura aprobãrii altor programe şi subprograme în baza memorandumurilor de finanţare, structura contului de execuţie se completeazã corespunzãtor.



CONTUL DE EXECUŢIE
privind contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene (PHARE) la finele trimestrului ...................

Anexa nr. 15-c la Darea de seama contabila pentru instituţii publice (model)




Preve- Sume Do- Tran- Plati
deri încã- banzi sfe- de
din sate încã- ruri/ comi-
buge- (cumu- sate Plati sioa-
tul lat (cumu- (cu- ne Dis-
apro- de la lat mu- şi po-
bat ince- de la lat spe- ni-
Denumirea (cumu- putul ince- de ze bil
programelor lat progra- pu- la ban- la
Codul de la mului tul ince- care sfar-
ince- de progra- putul (cu- situl
putul finan- mului pro- mu- peri-
pro- tare) de gra- lat oa-
gramu- **) finan- mului de dei)
lui tare) de la ****)
de **) finan- în-
finan- tare) cepu-
tare)*) ***) tul
pro-
gra-
mului
de
finan-
tare)
***)
-------------------------------------------------------------------------------
1 2 3 4 5 6 7 8
-------------------------------------------------------------------------------
Contribuţia financiarã a RO98
Comunitãţii Europene (PHARE), euro
din care: mii lei

Memorandumul de finanţare RO98FN1
privind Programul Naţional euro
PHARE 1998, la dispoziţia mii lei
Fondului Naţional - ROFN1,
din care:

Subprogramul "Întãrirea democraţiei, RO9803
a statului de drept şi a euro
drepturilor omului" din cadrul mii lei
Memorandumului de finanţare privind
Programul Naţional PHARE 1998, la
dispoziţia Oficiului de Plati şi
Contractare PHARE RO9803

Subprogramul "Întãrirea capacitãţii RO9804
instituţionale şi administrative euro
de adaptare a aquisului comunitar" mii lei
din cadrul Memorandumului de
finanţare privind Programul Naţional
PHARE 1998, la dispoziţia Oficiului
de Plati şi Contractare PHARE RO9804

Subprogramul "Viitoarea integrare RO9805
a României în piata interna" din euro
cadrul Memorandumului de finanţare mii lei
privind Programul Naţional PHARE
1998, la dispoziţia Oficiului de
Plati şi Contractare PHARE RO9805

Subprogramul "Sprijinirea României RO9806
în vederea îndeplinirii obligaţiilor euro
pilonului al treilea" în cadrul mii lei
Memorandumului de finanţare privind
Programul Naţional PHARE 1998, la
dispoziţia Oficiului de Plati şi
Contractare PHARE RO9806

Componentele de twinning ale RO980701
Proiectului "Politica regionala euro
şi de coeziune" din cadrul mii lei
Memorandumului de finanţare
privind Programul Naţional PHARE
1998, la dispoziţia Oficiului de
Plati şi Contractare PHARE RO980701

Memorandumul de finanţare RO980701
privind Programul Naţional euro
PHARE 1998, la dispoziţia mii lei
Agenţiei Naţionale pentru
Dezvoltare Regionala RO98071

Proiectul "Privatizarea bãncilor RO980901
de stat şi supravegherea euro
societãţilor de asigurare", mii lei
la dispoziţia Oficiului de Plati
şi Contractare PHARE RO980901

Memorandumul de finanţare privind RO980702
Programul Naţional PHARE 1998, la euro
dispoziţia Administraţiei Naţionale mii lei
a Drumurilor RO980702

Finanţarea privind Facilitatea RO98FN2
pentru infrastructuri de mari euro
dimensiuni pe anul 1998, la mii lei
dispoziţia Fondului Naţional - ROFN2,
din care:

Proiectul "România - Proiecte de RO9808
reabilitare a drumurilor naţionale" euro
din cadrul Memorandumului finanţare mii lei
privind facilitatea pentru
infrastructuri de mari dimensiuni
pe anul 1998, la dispoziţia
Administraţiei Naţionale a
Drumurilor" RO9808

Memorandumul de finanţare privind RO98FN3
facilitatea de recuperare euro
(Pre-Ins-Facility) pentru anul mii lei
1998, la dispoziţia Fondului
Naţional - ROFN3, din care:

Proiectul "Privatizarea bãncilor RO980901
de stat şi privatizarea şi euro
supravegherea societãţilor de mii lei
asigurare" la dispoziţia Oficiului
de Plati şi Contractare PHARE"
RO980901

Proiectul "Fond pentru reconstructia RO980902
zonelor miniere", la dispoziţia euro
Oficiului de Plati şi Contractare mii lei
PHARE RO980902
-------------------------------------------------------------------------------


*) Prevederile din bugetul aprobat se evalueaza la cursul INFO-euro din ultima luna a perioadei de raportare.
**) Încasãrile se evalueaza la cursul INFO-euro din luna în care au fost efectuate.
***) Plãţile se evalueaza la cursul INFO-euro din luna în care au fost efectuate.
****) Disponibilul la sfârşitul perioadei se evalueaza la cursul INFO-euro din ultima luna a perioadei de raportare.


Oficiul de Autorizare a Programelor Oficiul Naţional cu Autorizarea
(PAO) (NAO)


-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016