Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 97 din 29 august 2000  pentru ratificarea Contractului de finantare dintre Romania si Banca Europeana de Investitii in vederea finantarii Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor, semnat la Luxemburg la 4 august 2000 si la Bucuresti la 9 august 2000    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 97 din 29 august 2000 pentru ratificarea Contractului de finantare dintre Romania si Banca Europeana de Investitii in vederea finantarii Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor, semnat la Luxemburg la 4 august 2000 si la Bucuresti la 9 august 2000

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 435 din 3 septembrie 2000
ORDONANTA nr. 97 din 29 august 2000
pentru ratificarea Contractului de finanţare dintre România şi Banca Europeanã de Investiţii în vederea finanţãrii Proiectului de reconstrucţie pentru eliminarea efectelor inundatiilor, semnat la Luxemburg la 4 august 2000 şi la Bucureşti la 9 august 2000
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 435 din 3 septembrie 2000

În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 1 lit. A pct. 7 din Legea nr. 125/2000 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta.

ART. 1
Se ratifica Contractul de finanţare dintre România şi Banca Europeanã de Investiţii, în vederea finanţãrii Proiectului de reconstrucţie pentru eliminarea efectelor inundantiilor, în valoare de 250 milioane EUR, semnat la Luxemburg la 4 august 2000 şi la Bucureşti la 9 august 2000.
ART. 2
(1) Implementarea Contractului de finanţare se va realiza de cãtre coordonatorii de proiect, respectiv Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului, pentru suma de 130 milioane EUR, din care 20 milioane EUR pentru unele autoritãţi publice locale pentru reabilitari, consolidãri şi amenajãri de infrastructura, şi Ministerul Transporturilor, pentru suma de 120 milioane EUR.
(2) Ministerul Finanţelor, în calitate de reprezentant al Împrumutatului, va încheia acorduri de împrumut subsidiar cu cei doi coordonatori de proiect, prin care le va delega intreaga autoritate şi responsabilitate în realizarea proiectului şi în utilizarea sumelor din împrumut.
ART. 3
Contribuţia României la realizarea Proiectului (inclusiv taxele şi impozitele datorate pe teritoriul României), în suma de 130 milioane EUR, se suporta de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului (inclusiv pentru autoritãţile publice locale) şi Ministerului Transporturilor, proporţional cu sumele acordate din împrumut.
ART. 4
Rambursarea împrumutului, plata dobânzilor şi orice alte costuri aferente împrumutului vor fi suportate de la bugetul de stat prin bugetele Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului (inclusiv pentru autoritãţile publice locale) şi Ministerului Transporturilor.
ART. 5
(1) Se autorizeaza Guvernul României ca, prin Ministerul Finanţelor, de comun acord cu Banca Europeanã de Investiţii, sa introducã, pe parcursul utilizãrii împrumutului, în raport cu condiţiile de derulare a contractului de finanţare menţionat la art. 1, amendamente la conţinutul acestuia care privesc realocari de fonduri, modificãri în structura împrumutului pe categorii şi componente, modificãri de termene, precum şi orice alte modificãri care nu sunt de natura sa sporeasca obligaţiile financiare ale României fata de Banca Europeanã de Investiţii sau sa determine noi conditionari economice fata de cele convenite iniţial între pãrţi.
(2) Guvernul României va raporta periodic Parlamentului asupra amendamentelor introduse, în cadrul Raportului privind datoria publica externa a României.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

p. Ministru de stat,
ministrul afacerilor
externe,
Eugen Dijmarescu,
secretar de stat

p. Ministrul transporturilor,
Aleodor Francu,
secretar de stat

Ministrul apelor, pãdurilor
şi protecţiei mediului,
Romica Tomescu

Ministru de stat,
preşedintele Cosiliului
de Coordonare
Economico-Financiarã,
Mircea Ciumara


BANCA EUROPEANÃ DE INVESTIŢII
Fi Nr. 20.699


ROMÂNIA - PROIECTUL DE RECONSTRUCŢIE
PENTRU ELIMINAREA EFECTELOR INUNDATIILOR


CONTRACT DE FINANŢARE
între România şi Banca Europeanã de Investiţii

Luxemburg, 4 august 2000
Bucureşti, 9 august 2000


Acest contract este încheiat între:
România, reprezentatã de Ministerul Finanţelor, cu sediul în str. Apolodor nr. 17, sectorul 5, Bucureşti, România, reprezentat de doamna Valentina Siclovan, secretar de stat, denumita în continuare Împrumutatul, ca prima parte, şi Banca Europeanã de Investiţii, având sediul central în Bd Konrad Adenauer nr. 100, Luxemburg-Kirchberg, Marele Ducat al Luxemburgului, reprezentatã de domnul Emanuel Maravic, director, şi de domnul Gian Domenico Spota, consilier principal, denumita în continuare Banca, ca a doua parte.
Având în vedere ca:
1. La data de 1 februarie 1993 Comunitatile Europene şi România au încheiat un Acord european de asociere între Comunitatile Europene şi statele membre ale acestora, pe de o parte, şi România, pe de alta parte.
2. La data de 2 ianuarie 2000 Consiliul Guvernatorilor Bãncii a autorizat continuarea acordãrii de împrumuturi pentru proiecte de investiţii în Cipru şi în ţãrile din Europa Centrala şi de Est, care au transmis cereri la Uniunea Europeanã în vederea aderãrii la aceasta.
3. Un acord-cadru, denumit în continuare Acordul-cadru, privind activitãţile Bãncii în România a fost semnat de România şi Banca la data de 4/5 iunie 1997 şi este aplicabil acestui contract.
4. Împrumutatul a propus iniţierea unui proiect (denumit în continuare Proiectul) în scopul reconstruirii infrastructurii afectate de inundatiile din ultimii ani, precum şi pentru realizarea lucrãrilor de prevenire a inundatiilor pe teritoriul Împrumutatului, dupã cum se specifica mai detaliat în descrierea tehnica prezentatã în anexa A la prezentul contract (denumita în continuare Descrierea tehnica).
5. Realizarea Proiectului urmeazã sa fie coordonata de Ministerul Transporturilor al Împrumutatului, denumit în continuare MT, şi de Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului al Împrumutatului, denumit în continuare MAPPM, atât MT, cat şi MAPPM fiind denumite în continuare coordonatori de Proiect.
6. Creditul (denumit în continuare creditul) urmeazã sa fie utilizat pentru finanţarea de scheme (denumite în continuare scheme) eligibile la finanţarea de cãtre Banca, în conformitate cu criteriile sale, şi realizate de agenţiile Împrumutatului (denumite în continuare agenţii de implementare).
7. Criteriile de eligibilitate, procedurile de aprobare a schemelor, precum şi alte prevederi practice de utilizare a creditului sunt precizate în anexa C la prezentul contract.
8. Costul total al Proiectului, asa cum a fost estimat de Banca, este de 380.000.000 EUR (trei sute optzeci milioane euro), incluzând dobanda pe perioada construcţiei, impozitele şi taxele;
9. costul Proiectului va fi finanţat dupã cum urmeazã:


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Contribuţia Împrumutatului şi/sau alte fonduri
- prin MT 62.400.000 EUR
- prin MAPPM 67.600.000 EUR
Împrumutul Bãncii 250.000.000 EUR
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: 380.000.000 EUR
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



10. În consecinta, Împrumutatul a solicitat Bãncii un împrumut în suma echivalenta cu 250.000.000 EUR (doua sute cincizeci milioane euro).
11. Prin art. 3 din Acordul-cadru Împrumutatul a fost de acord ca dobanda şi toate celelalte pãrţi datorate Bãncii şi care apar ca urmare a activitãţilor avute în vedere prin Acordul-cadru, precum şi activele şi veniturile Bãncii legate de astfel de activitãţi sa fie scutite de impozite.
12. Prin art. 4 din Acordul-cadru Împrumutatul a fost de acord ca pe intreaga perioada de existenta a oricãrei operaţiuni financiare încheiate în conformitate cu Acordul-cadru, Împrumutatul:
a) sa asigure:
(i) ca beneficiarii sa poatã schimba în orice valuta convertibilã, la cursul de schimb care prevaleazã, sumele în moneda nationala a Împrumutatului necesare pentru plata la timp a tuturor sumelor datorate Bãncii în legatura cu împrumuturile şi garanţiile referitoare la orice proiect; şi
(ii) ca aceste sume sa fie transferabile liber, imediat şi efectiv; şi
b) sa asigure:
(i) ca Banca sa poatã schimba în orice valuta liber convertibilã, la cursul de schimb care prevaleazã, sumele în moneda nationala a Împrumutatului primite de Banca cu titlu de plati aferente unor împrumuturi şi garanţii sau oricãrei alte activitãţi şi ca Banca sa poatã transfera liber, imediat şi efectiv sumele astfel schimbate; sau, dacã Banca va opta altfel,
(ii) ca Banca sa poatã dispune liber de astfel de sume pe teritoriul Împrumutatului.
13. Convinsa ca prezenta operaţiune corespunde scopului funcţiilor sale şi ca este conformã cu scopurile Acordului-cadru şi ţinând seama de aspectele menţionate anterior, Banca a decis sa dea curs solicitãrii Împrumutatului, acordându-i acestuia un credit în suma echivalenta cu 250.000.000 EUR (doua sute cincizeci milioane euro).
14. Doamna Valentina Siclovan este pe deplin autorizata, potrivit condiţiilor stabilite în Apendicele I, sa semneze acest contract în numele Împrumutatului.
15. Euro este moneda comuna a statelor membre ale Uniunii Europene, care participa la etapa a treia a Uniunii economice şi monetare europene (UEM).
16. Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1.103/97 din 17 iunie 1997 şi Regulamentul Consiliului (CE) nr. 974/98 din 3 mai 1998 au statuat anumite aspecte referitoare la introducerea euro.
17. Referirile din prezentul contract la articole, preambul, paragrafe, subparagrafe, alineate, anexe, apendice şi documente ataşate reprezintã referiri fãcute respectiv la articole, preambul, paragrafe, subparagrafe, alineate, anexe, apendice şi documente ataşate ale acestui contract.
Drept care s-a convenit prin prezentul contract dupã cum urmeazã:

ART. 1
Trageri

1.01. Suma creditului
Prin acest contract Banca acorda Împrumutatului, iar Împrumutatul accepta un credit în suma echivalenta cu 250.000.000 EUR (doua sute cincizeci milioane euro) care va fi utilizat în exclusivitate pentru finanţarea schemelor, asa cum este prevãzut mai jos.

1.02. Proceduri de alocare şi de tragere
A. Disponibilizarea creditului va fi efectuatã prin alocari succesive (denumite în continuare alocari sau, fiecare, alocare). Dacã Banca nu va fi agreat altfel în scris, totalul alocarilor pentru schemele care vor fi coordonate de MT nu va depãşi echivalentul a 120.000.000 EUR (o suta douãzeci milioane euro), iar totalul alocarilor pentru schemele care vor fi coordonate de MAPPM nu va depãşi echivalentul a 130.000.000 EUR (o suta treizeci milioane euro). Creditul va fi tras în transe (denumite în continuare transe sau, fiecare, transa) care vor reprezenta integral sau parţial valoarea uneia sau mai multor alocari şi va fi fiecare în valoare echivalenta cu cel puţin 10.000.000 EUR (zece milioane euro). Numãrul transelor nu va depãşi douãzeci.
Pana la 31 decembrie 2001 Împrumutatul, prin intermediul coordonatorului de Proiect relevant, poate transmite Bãncii cereri pentru una sau mai multe alocari. Cererile vor fi însoţite de o descriere rezumativa a schemei sau schemelor care vor fi finanţate din alocare şi de respectivul plan de finanţare propus. În vederea calificãrii pentru finanţare în condiţiile prezentului contract, fiecare schema trebuie sa îndeplineascã criteriile la care se face referire în anexa C.
Este la latitudinea Bãncii de a decide dacã va aproba sau nu schema sau schemele astfel remise de Împrumutat prin intermediul coordonatorului de Proiect relevant, în urma examinãrii pe care aceasta o considera necesarã. În cazul aprobãrii, Banca va emite o scrisoare de alocare (denumita în continuare Scrisoare de alocare), informand Împrumutatul asupra aprobãrii schemei sau schemelor şi specificand partea din credit alocata schemei sau schemelor respective.
B. Tragerea fiecãrei transe se va efectua dupã primirea de cãtre Banca a unei cereri scrise, denumita în continuare cerere, transmisã de Împrumutat prin intermediul coordonatorului de Proiect relevant, cu respectarea condiţiilor menţionate în paragraful 1.04. Fiecare cerere:
a) va specifica suma solicitatã pentru tragere în cadrul transei;
b) va specifica valuta în care Împrumutatul solicita sa fie trasa transa, ca fiind o valuta la care se face referire în paragraful 1.03;
c) va specifica rata dobânzii aplicabile, dacã este cazul, indicatã anterior Împrumutatului de cãtre Banca fãrã angajament;
d) va specifica data preferata pentru efectuarea tragerii, intelegandu-se ca Banca poate disponibiliza transa în termen de pana la patru luni calendaristice de la data cererii;
şi
e) va fi însoţitã de documente justificative, solicitate conform subparagrafului 1.04C.
Nici o cerere nu va putea fi efectuatã dupã data de 31 decembrie 2004. Sub rezerva prevederilor subparagrafului 1.02C, fiecare cerere este irevocabilã.
C. Cu 10-15 zile înainte de data disponibilizarii transei, în cazul în care cererea este conformã cu subparagraful 1.02B şi în mãsura în care justificarea pusã la dispoziţie în conformitate cu prevederile subparagrafului 1.02B alin. e) este acceptabilã Bãncii, Banca va remite Împrumutatului o notificare (denumita în continuare Aviz de tragere) prin care:
a) va confirma valoarea şi valuta transei specificate în cerere;
b) va specifica rata dobânzii aplicabile transei conform paragrafului 3.01; şi
c) va specifica data disponibilizarii transei.
În cazul în care unul sau mai multe elemente specificate în Avizul de tragere nu sunt conforme cu elementele corespunzãtoare din cerere, Împrumutatul, într-un interval de 3 zile lucrãtoare în Luxemburg de la primirea Avizului de tragere, poate revoca cererea printr-o notificare adresatã Bãncii şi, ca urmare, cererea şi Avizul de tragere vor rãmâne fãrã efect.
D. Tragerea fiecãrei transe va fi efectuatã în acel cont bancar, pe seama Împrumutatului, pe care Împrumutatul, prin intermediul coordonatorului de Proiect relevant, îl va notifica Bãncii cu cel puţin 8 zile înainte de data efectuãrii tragerii.

1.03. Valuta tragerii
Sub rezerva existenţei disponibilitãţilor, Banca va disponibiliza fiecare transa în valuta pentru care Împrumutatul, prin intermediul coordonatorului de Proiect relevant, şi-a exprimat o preferinta. Fiecare valuta de tragere va fi euro, o valuta a unuia dintre statele membre ale Bãncii care nu participa la etapa a treia a UEM sau orice alta valuta care este tranzactionata pe scara larga pe principalele pieţe valutare.
Pentru calculul sumelor ce urmeazã sa fie trase în alte valute decât euro Banca va aplica cursurile de schimb de referinta calculate şi publicate de Banca Centrala Europeanã din Frankfurt sau, în lipsa acestora, cursurile de schimb care prevaleazã pe oricare alta piata financiarã aleasã de Banca, la o data cuprinsã într-un interval de 15 zile anterior datei efectuãrii tragerii, dupã cum va decide Banca.

1.04. Condiţii de tragere
A. Tragerea primei transe, conform paragrafului 1.02, va fi condiţionatã de îndeplinirea, în mod satisfãcãtor pentru Banca, a urmãtoarelor condiţii, şi anume ca înainte de data primei cereri:
a) un consilier juridic al Împrumutatului sa fi emis un aviz juridic privind semnarea în mod corespunzãtor a acestui contract de cãtre Împrumutat, precum şi privind documentele relevante, în forma şi conţinut acceptabile Bãncii;
b) toate aprobãrile necesare privind controlul schimbului valutar (dacã este cazul) sa fi fost obţinute, pentru a permite Împrumutatului sa ramburseze împrumutul (asa cum este definit în paragraful 2.01) şi sa plãteascã dobanda şi toate celelalte sume datorate conform prezentului contract; astfel de aprobãri trebuie sa se extindã şi asupra deschiderii şi menţinerii conturilor în care Împrumutatul solicita Bãncii sa disponibilizeze creditul;
c) Banca sa fi primit dovezi satisfãcãtoare din partea Împrumutatului referitoare la împuternicirea persoanei sau persoanelor autorizate sa semneze cererile, precum şi specimenele de semnatura autentificate ale acestei sau acestor persoane;
d) Banca sa fi primit dovezi care sa ateste ca în cadrul MT şi MAPPM au fost create şi sunt operationale structuri organizatorice satisfãcãtoare pentru a asigura coordonarea Proiectului; şi
e) Banca sa fi primit dovezi, în limba engleza, în legatura cu împuternicirea doamnei Valentina Siclovan de a semna acest contract în numele Împrumutatului.
Dacã o cerere pentru tragerea primei transe este efectuatã înainte de primirea de cãtre Banca a unor dovezi satisfãcãtoare pentru ea, demonstrand ca aceste condiţii au fost îndeplinite, o astfel de cerere va fi consideratã ca fiind primitã de Banca la acea data la care condiţiile vor fi fost îndeplinite.
B. În plus, disponibilizarea fiecãrei transe se va face cu condiţia ca:
a) Banca sa fie convinsa ca în orice moment suficiente fonduri continua sa fie disponibile în concordanta cu paragraful 6.07, astfel încât sa se asigure realizarea şi finalizarea la timp a Proiectului; şi
b) aprobarea de cãtre autoritãţile romane competente din domeniul protecţiei mediului a lucrãrilor care se vor finanta din sumele transei respective.
C. Tragerea fiecãrei transe ulterioare primei transe, solicitatã de Împrumutat prin intermediul unui coordonator de Proiect, se va face cu condiţia ca Banca sa primeascã, înainte sau la data cererii respective şi în termen de 120 de zile de la disponibilizarea transei anterioare, o declaraţie de cheltuieli satisfãcãtoare Bãncii, care sa demonstreze ca Împrumutatul, prin intermediul acelui coordonator de Proiect, a efectuat cheltuieli (excluzând impozite şi taxe plãtibile în România) pentru articolele finanţate de Banca, în conformitate cu Descrierea tehnica, în suma globalã egala cu toate tranşele anterioare disponibilizate Împrumutatului prin intermediul coordonatorului de Proiect respectiv, mai puţin, excepţie fãcând eliberarea fiecãrei ultime transe solicitate de Împrumutat prin intermediul coordonatorului de Proiect respectiv, o suma de 2.000.000 EUR.
D. Tragerea fiecãrei ultime transe solicitate de Împrumutat prin intermediul unui coordonator de Proiect va fi efectuatã cu condiţia ca Banca sa primeascã, înainte sau la data cererii respective, o declaraţie de cheltuieli satisfãcãtoare Bãncii, care sa demonstreze ca Împrumutatul a efectuat sau va efectua, nu mai târziu de 120 de zile din acel moment, cheltuieli (excluzând impozite şi taxe plãtibile în România) pentru articolele finanţate de Banca, în conformitate cu Descrierea tehnica, în suma globalã egala cu transa solicitatã şi toate tranşele anterioare disponibilizate Împrumutatului prin intermediul coordonatorului de Proiect respectiv.
E. Pentru calcularea echivalentului în euro al sumelor cheltuite Banca va aplica cursul de schimb în vigoare în a 30-a zi anterioarã datei cererii.
F. Dacã vreo parte a dovezilor furnizate de Împrumutat, prin intermediul unui coordonator de Proiect, nu este satisfãcãtoare Bãncii, Banca fie poate acţiona în concordanta cu ultimul paragraf din subparagraful 1.04A, fie poate elibera în mod proporţional mai puţin decât suma solicitatã.

1.05. Anularea şi realocarea creditului
În conformitate cu subparagraful 1.02A, printr-o cerere adresatã Bãncii, în care va include motivele sale, Împrumutatul poate oricând sa anuleze în întregime sau parţial orice parte netrasa din credit sau, nu mai târziu de 31 decembrie 2002, sa propunã realocarea oricãrei pãrţi din credit care a fost deja alocata, cu condiţia ca, dacã Împrumutatul anuleazã orice transa care a fãcut obiectul unui Aviz de tragere şi care nu a fost revocat în conformitate cu subparagraful 1.02C, sa plãteascã un comision calculat asupra sumei anulate, la o rata fixa egala cu jumãtate din rata dobânzii aplicabile acelei transe.
Este la latitudinea Bãncii de a accepta propunerea de realocare a Împrumutatului şi de a realoca orice parte a creditului în conformitate cu prevederile subparagrafului 1.02A. Dacã realocarea nu este posibila sau dacã este posibila numai parţial, Împrumutatul va rambursa Bãncii orice suma în plus care a fost deja disponibilizata conform alocãrii iniţiale.
În cazul în care costul proiectului va fi mai mic decât cifra cuprinsã la pct. 9 din Preambul, Banca poate, printr-o notificare adresatã Împrumutatului, sa anuleze creditul proporţional cu diferenţa.
Banca poate anula, prin notificarea Împrumutatului, orice parte din credit care nu a fost alocata pana la 31 martie 2002 sau realocata pana la 31 martie 2003 şi orice alocare care nu a fãcut obiectul unei trageri pana la 30 aprilie 2005.

1.06. Anularea şi suspendarea creditului
Banca poate, prin notificarea Împrumutatului, sa anuleze integral sau parţial, în orice moment şi cu efect imediat, partea netrasa din credit:
a) ca urmare a apariţiei oricãrui eveniment menţionat în subparagrafele 10.01A sau B; sau
b) dacã vor surveni situaţii excepţionale care vor afecta negativ accesul Bãncii pe piata nationala de capital sau pe pieţele internaţionale de capital relevante.
Alternativ, dacã a survenit o situaţie dintre cele descrise la alin. a) sau b) de mai sus şi, în opinia Bãncii, aceasta are un caracter temporar, Banca poate suspenda, integral sau parţial, prin notificarea Împrumutatului, partea netrasa din credit. Într-un astfel de caz suspendarea va continua pana când Banca îl înştiinţeazã pe Împrumutat ca este din nou în mãsura sa emita un Aviz de tragere cu privire la acea parte din credit. Suspendarea nu va implica nici o extindere a datei de anulare în conformitate cu paragraful 1.05.
Totuşi Banca nu va fi indreptatita sa anuleze sau sa suspende, în temeiul alin. b) al acestui paragraf, nici o transa care a fãcut obiectul unui Aviz de tragere.
Partea netrasa din credit va fi consideratã ca anulatã dacã Banca solicita rambursarea în baza art. 10.
În cazul în care creditul este anulat în temeiul alin. a) de mai sus, Împrumutatul va plati un comision pentru suma anulatã a oricãrei transe netrase care a fãcut obiectul unui Aviz de tragere, la o rata anuala de 0,75%, calculat de la data Avizului de tragere, respectiv pana la data anulãrii.

1.07. Valuta comisioanelor
Comisioanele datorate de Împrumutat Bãncii, în baza art. 1, vor fi calculate şi plãtibile în euro.

ART. 2
Împrumutul

2.01. Suma împrumutului
Împrumutul (denumit în continuare împrumutul) va cuprinde totalul sumelor în valutele disponibilizate de Banca, asa cum au fost notificate de Banca cu ocazia disponibilizarii fiecãrei transe.

2.02. Valuta de rambursare
Fiecare rambursare în baza art. 4 sau, dupã caz, a art. 10 va fi efectuatã în valutele în care au fost efectuate tragerile şi în proportiile în care acestea sunt cuprinse în soldul împrumutului.

2.03. Valuta dobânzii şi a altor obligaţii de plata
Dobanda şi celelalte obligaţii de plata datorate conform art. 3, 4 şi 10 vor fi calculate şi plãtibile proporţional, în fiecare valuta în care împrumutul este rambursabil.
Orice alta plata va fi efectuatã în valuta specificatã de Banca, avându-se în vedere valuta în care s-au efectuat cheltuielile ce urmeazã sa fie rambursate prin acea plata.

2.04. Notificãri ale Bãncii
Dupã disponibilizarea fiecãrei transe Banca va transmite Împrumutatului o situaţie rezumativa cuprinzând suma, data tragerii şi rata dobânzii pentru acea transa.

ART. 3
Dobanda

3.01. Rata dobânzii
A. Soldul nerambursat al oricãrei transe va fi purtãtor de dobanda la rata specificatã în Avizul de tragere aferent transei respective, care va fi rata dobânzii aplicabile la data emiterii Avizului de tragere pentru împrumuturile exprimate în valuta respectiva şi acordate de Banca imprumutatilor sãi în aceleaşi condiţii de rambursare şi în aceleaşi condiţii de plata a dobânzii ca cele pentru transa în cauza.
B. Dobanda va fi platibila semestrial la datele specificate în paragraful 5.03.

3.02. Dobanda la sumele cu scadenta depãşitã
Fãrã a contraveni prevederilor art. 10 şi ca excepţie de la paragraful 3.01, pentru orice suma restanta platibila în condiţiile acestui contract se va datora dobanda de la data scadentei pana la data efectivã a plãţii, la o rata anuala calculatã dupã cum urmeazã:
a) pentru o suma datoratã din orice transa, la o rata egala cu:
(i) 2,5% (doua virgula cinci procente); şi
(ii) rata relevanta specificatã conform paragrafului 3.01; şi
b) pentru orice alta suma, la o rata egala cu suma a:
(i) 2,5% (doua virgula cinci procente); şi
(ii) rata dobânzii perceputã de Banca la data scadentei pentru împrumuturi acordate în valuta respectiva pe termen de 25 de ani.
Aceasta dobanda este platibila în aceeaşi valuta ca şi suma restanta pentru care este datoratã.

ART. 4
Rambursarea

4.01. Rambursarea obişnuitã
Împrumutatul va rambursa împrumutul conform graficului de rambursare prezentat în anexa B.

4.02. Rambursarea anticipata voluntara
A. Împrumutatul poate rambursa anticipat, integral sau parţial, o transa, în baza unei comunicãri scrise (denumita în continuare Notificare de rambursare anticipata) în care se specifica suma (suma rambursarii anticipate) care urmeazã a fi rambursata anticipat şi data propusã pentru rambursarea anticipata (data rambursarii anticipate), care va fi o data specificatã în paragraful 5.03 (fiecare denumita data de plata). Notificarea de rambursare anticipata va fi transmisã Bãncii cu cel puţin o luna înainte de data rambursarii anticipate. Rambursarea anticipata va fi condiţionatã de plata de cãtre Împrumutat a unei compensaţii, dacã este cazul, datoratã Bãncii în conformitate cu prevederile subparagrafelor B şi C de mai jos.
B. Valoarea compensatiei va fi suma diferenţei de dobanda neincasata de Banca pentru fiecare semestru încheiat la datele de plata ulterioare datei rambursarii anticipate, calculatã dupã cum se specifica în urmãtorul subparagraf şi diminuata în conformitate cu prevederile subparagrafului 4.02C.
Suma acestei diferenţe va fi calculatã ca fiind suma prin care:
x) dobanda care ar fi fost platibila în timpul acelui semestru pentru Transa sau partea din transa rambursata anticipat
depãşeşte
y) dobanda care ar fi fost astfel platibila în timpul acelui semestru, dacã ar fi fost calculatã la rata de referinta; în acest scop rata de referinta înseamnã rata anuala a dobânzii (diminuata cu cincisprezece puncte procentuale), pe care Banca o stabileşte cu o luna înainte de data rambursarii anticipate ca fiind rata standard pentru un împrumut acordat de Banca din surse proprii imprumutatilor sãi, denominat în valuta transei respective, având aceleaşi caracteristici financiare ca şi transa care urmeazã sa fie rambursata anticipat, în special, aceeaşi periodicitate pentru plata dobânzii, aceeaşi perioada rãmasã pana la scadenta şi acelaşi tip de rambursare.
Rata dobânzii pe care Banca, urmând procedurile stabilite de Consiliul Guvernatorilor Bãncii, o stabileşte pentru un împrumut este în conformitate cu Statutul Bãncii şi este determinata pe baza condiţiilor dominante de pe piata de capital.
C. Fiecare suma calculatã în acest mod va fi diminuata la data de rambursare anticipata prin aplicarea unei rate de discont egale cu rata determinata conform alin. y) al subparagrafului 4.02B.
D. Banca va notifica Împrumutatului valoarea compensatiei datorate sau, dupã caz, neperceperea vreunei compensaţii. Dacã pana la ora 5 p.m., ora Luxemburgului, la data notificãrii, Împrumutatul nu confirma în scris intenţia sa de a efectua rambursarea anticipata în condiţiile comunicate de Banca, Notificarea de rambursare anticipata va rãmâne fãrã efect. Cu excepţia unui astfel de caz menţionat anterior, Împrumutatul va avea obligaţia sa efectueze plata în conformitate cu Notificarea de rambursare anticipata, împreunã cu dobanda datoratã asupra sumei rambursarii anticipate, precum şi cu orice alta suma datoratã conform acestui paragraf 4.02.

4.03. Rambursarea anticipata obligatorie
A. Dacã Împrumutatul ramburseazã anticipat, în mod voluntar, parţial sau integral, orice alt împrumut contractat iniţial pe o perioada mai mare de 5 ani, Banca poate solicita rambursarea anticipata a unei pãrţi din suma împrumutului nerambursat, în aceeaşi proporţie cu aceea dintre suma rambursata anticipat şi suma totalã nerambursata a tuturor acelor împrumuturi.
Banca va adresa Împrumutatului cererea sa, dacã este cazul, în termen de 4 sãptãmâni de la primirea notificãrii respective, conform subparagrafului 8.02 a). Orice suma cerutã de Banca va fi plãtitã, împreunã cu dobanda datoratã, la data indicatã de Banca, data care nu va preceda data rambursarii anticipate a celuilalt împrumut.
Rambursarea anticipata a unui împrumut printr-un nou împrumut cu termen de rambursare cel puţin la fel de mare ca şi termenul neexpirat al împrumutului rambursat anticipat nu va fi consideratã rambursare anticipata.
B. În cazul în care costul total al Proiectului s-ar situa semnificativ sub cifra specificatã în Preambul, Banca poate cere rambursarea anticipata a împrumutului, proporţional cu diferenţa.

4.04. Prevederi generale privind rambursarea anticipata conform art. 4
Rambursarea anticipata va fi efectuatã în toate valutele împrumutului, proporţional cu sumele nerambursate respective, exceptând cazul în care Împrumutatul poate alege în schimb sa ramburseze anticipat, în condiţiile paragrafului 4.02, intreaga suma trasa şi nerambursata într-o singura transa.
În cazul rambursarii anticipate parţiale în toate valutele, fiecare suma rambursata anticipat va determina o reducere pro rata a fiecãrei rate rãmase de rambursat.
Acest articol 4 nu va contraveni art. 10.

ART. 5
Plãţile

5.01. Locul plãţii
Fiecare suma platibila de Împrumutat în cadrul acestui contract va fi plãtitã în contul respectiv comunicat Împrumutatului de cãtre Banca. Banca va indica contul cu cel puţin 15 zile înainte de data scadentei pentru prima plata pe care o va face Împrumutatul şi va notifica orice schimbare a contului cu cel puţin 15 zile înainte de data primei plati la care se aplica modificarea.
Aceasta perioada de notificare nu se aplica în cazul plãţilor efectuate în baza art. 10.

5.02. Calculul plãţilor referitoare la o fracţiune de an
Orice suma datoratã sub forma de dobanda, comision sau în alt mod de cãtre Împrumutat în cadrul acestui contract şi calculatã pentru orice fracţiune din an va fi calculatã pe baza unui an de 360 de zile şi a unei luni de 30 de zile.

5.03. Datele de plata
Sumele datorate semestrial, conform acestui contract, sunt plãtibile Bãncii la 15 ianuarie şi la 15 iulie în fiecare an.
Orice plata scadenta într-o zi nelucrãtoare va fi platibila în ziua lucrãtoare imediat urmãtoare. Zi lucrãtoare înseamnã o zi în care bãncile sunt deschise pentru tranzacţii în centrul financiar al tarii a carei moneda nationala este moneda sumei datorate, cu menţiunea ca în cazul monedei euro, zi lucrãtoare înseamnã o zi în care instrucţiunile de creditare sau transfer în euro se prelucreaza prin sistemul de decontare euro numit transfer rapid automat transeuropean cu privire la decontãrile brute în timp real (TARGET).
Alte sume datorate conform prezentului contract sunt plãtibile în termen de 7 zile lucrãtoare de la primirea de cãtre Împrumutat a cererii emise de Banca.
O suma datoratã de Împrumutat va fi consideratã plãtitã în momentul în care aceasta este primitã de Banca.

ART. 6
Angajamente speciale

6.01. Utilizarea împrumutului şi a altor fonduri
Împrumutatul va folosi sumele împrumutului şi alte fonduri menţionate în planul de finanţare descris în Preambul prin intermediul coordonatorului de Proiect relevant, exclusiv pentru finanţarea schemelor pentru care au fost efectuate alocari conform subparagrafului 1.02A şi paragrafului 1.05.

6.02. Finalizarea Proiectului
Împrumutatul se angajeazã sa realizeze Proiectul prin intermediul coordonatorului de Proiect relevant, în conformitate cu Descrierea tehnica şi sa îl finalizeze pana la data specificatã în aceasta, data care poate fi modificatã periodic cu aprobarea Bãncii.

6.03. Costul majorat al Proiectului
În cazul în care costul Proiectului depãşeşte cifra estimatã prezentatã în Preambul, Împrumutatul va obţine finanţare pentru a acoperi depãşirea costului, fãrã a apela la Banca, astfel încât sa finalizeze Proiectul în conformitate cu Descrierea tehnica. Planurile pentru finanţarea costului suplimentar vor fi comunicate Bãncii în timp util pentru aprobare.

6.04. Procedura de licitaţie
Împrumutatul va achizitiona sau va determina agenţiile de implementare, dupã caz, sa achizitioneze bunuri, servicii şi sa comande lucrãri pentru Proiect, acolo unde este cazul şi în mod satisfãcãtor pentru Banca, prin licitaţie internationala deschisã participanţilor din toate ţãrile.

6.05. Asigurare
Atâta timp cat împrumutul este nerambursat, Împrumutatul, prin intermediul coordonatorului de Proiect relevant, va asigura sau va determina agenţiile de implementare, dupã caz, sa asigure în mod corespunzãtor toate lucrãrile şi proprietãţile care fac parte din Proiect, în conformitate cu practica obişnuitã pentru lucrãri de interes public similare.

6.06. Întreţinerea
Atâta timp cat împrumutul este nerambursat, Împrumutatul, prin intermediul coordonatorului de Proiect relevant, se va asigura sau va determina agenţiile de implementare, dupã caz, sa se asigure ca toate proprietãţile ce fac parte din Proiect vor fi întreţinute, reparate, li se vor face reparaţii capitale şi vor fi modernizate, dupã cum va fi necesar pentru a fi menţinute în buna stare de funcţionare.

6.07. Alocarea fondurilor
Împrumutatul se angajeazã sa aloce anual Proiectului suficiente fonduri bugetare şi/sau alte resurse financiare pentru completarea planului de finanţare a Proiectului, neacoperit de împrumut, şi sa permitã finalizarea la timp a acestuia în conformitate cu Descrierea tehnica.

6.08. Funcţionarea Proiectului
Atâta timp cat împrumutul este nerambursat şi dacã Banca nu va fi convenit altfel în scris, Împrumutatul, prin intermediul coordonatorului de Proiect relevant, va pãstra sau va determina agenţiile de implementare, dupã caz, sa pãstreze titlul de proprietate şi posesiune asupra activelor care fac parte din Proiect sau, dupã caz, sa înlocuiascã şi sa reînnoiascã aceste active şi sa menţinã Proiectul în permanenta funcţionare, în conformitate cu scopul sau iniţial.
Banca poate sa nu îşi dea consimţãmântul numai în cazul în care acţiunea propusã ar prejudicia interesele Bãncii în calitate de creditor al Împrumutatului sau ar face ca Proiectul sa devinã neeligibil pentru finanţarea de cãtre Banca.

6.09. Prevederi privind mediul
Atâta timp cat împrumutul este nerambursat, Împrumutatul, prin intermediul coordonatorului de Proiect relevant, va realiza sau va determina agenţiile de implementare, dupã caz:
a) sa realizeze activitãţile respective în conformitate cu legislaţia aplicabilã privind mediul şi cu standardele Uniunii Europene referitoare la protecţia mediului, asa dupã cum acestea pot fi amendate sau modificate, şi va obţine şi va menţine toate autorizaţiile guvernamentale necesare, aplicabile în aceasta privinta;
b) sa realizeze toate lucrãrile de întreţinere, construcţie şi reabilitare, precum şi politicile de reducere a impactului asupra mediului, care pot fi necesare în cadrul Proiectului, în conformitate cu o buna practica şi cu standardele la care se face referire în alin. a) din acest paragraf; şi
c) sa realizeze toate lucrãrile de întreţinere şi reabilitare pentru facilitãţile Proiectului, care pot fi solicitate de autoritãţile competente.

6.10. Vizite
A. Împrumutatul înţelege ca Banca poate fi obligatã sa divulge Curţii de Conturi a Comunitãţilor Europene (denumita în continuare Curtea de Conturi) acele documente referitoare la Împrumutat şi la Proiect, care sunt necesare pentru îndeplinirea sarcinilor Curţii de Conturi, în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene.
B. Împrumutatul, prin intermediul coordonatorului de Proiect relevant, va permite sau va determina agenţiile de implementare, dupã caz, sa permitã persoanelor desemnate de Banca, care pot fi însoţite de reprezentanţi ai Curţii de Conturi, sa viziteze amplasamentele, instalaţiile şi lucrãrile incluse în Proiect şi sa facã acele verificãri pe care aceştia le doresc. În acest scop Împrumutatul, prin intermediul coordonatorului de Proiect relevant, le va acorda sau se va asigura ca le va fi acordatã acestora toatã asistenta necesarã. Cu ocazia unei astfel de vizite reprezentanţii Curţii de Conturi pot solicita Împrumutatului sau agentiilor de implementare, dupã caz, sa prezinte documentele care cad sub incidenta scopului precedentului subparagraf 6.10A.

ART. 7
Garanţii

7.01. Garanţii
Dacã Împrumutatul va acorda unei terţe pãrţi vreo garanţie pentru îndeplinirea oricãreia dintre obligaţiile sale privind datoria externa sau orice fel de preferinta sau prioritate în legatura cu acestea, Împrumutatul, dacã Banca va solicita, va furniza Bãncii o garanţie echivalenta pentru îndeplinirea obligaţiilor sale în cadrul prezentului contract ori va acorda Bãncii o preferinta sau o prioritate echivalenta.
Împrumutatul confirma ca în prezent nu exista nici o astfel de garanţie, preferinta sau prioritate.

ART. 8
Informaţii

8.01. Informaţii privind Proiectul
Împrumutatul, prin intermediul coordonatorului de Proiect relevant, va asigura sau va determina agenţiile de implementare, dupã caz:
a) sa asigure ca evidentele sale sau ale acestora prezintã toate operaţiunile referitoare la finanţarea şi realizarea Proiectului; şi
b) sa transmitã Bãncii, în limba engleza sau în traducere în limba engleza:
(i) pana la 31 decembrie 2000 şi ulterior, trimestrial, pana la terminarea Proiectului, un raport privind implementarea Proiectului;
(ii) la 6 luni dupã încheierea Proiectului, un raport privind terminarea Proiectului; şi
(iii) periodic, orice alte documente suplimentare sau informaţii privind finanţarea, implementarea şi funcţionarea Proiectului, dupã cum Banca poate solicita în mod rezonabil;
c) sa supunã spre aprobare Bãncii, fãrã întârziere, orice modificare de natura materialã în planurile generale, graficul de execuţie, planurile de finanţare sau programul de cheltuieli ale Proiectului, în legatura cu aspectele fãcute cunoscute Bãncii înainte de semnarea acestui contract;
d) sa informeze Banca în timp util despre orice situaţie care impune consimţãmântul Bãncii, în conformitate cu paragraful 6.08; şi
e) sa informeze, în general, Banca despre orice fapt sau eveniment ce îi este cunoscut, care poate prejudicia substanţial sau poate afecta condiţiile de execuţie ori de funcţionare a Proiectului.

8.02. Informaţii privind Împrumutatul
Împrumutatul va informa Banca:
a) imediat, despre orice hotãrâre luatã de el din orice motiv sau despre orice situaţie care îl obliga ori despre orice cerere care i s-a fãcut de a rambursa anticipat orice împrumut acordat iniţial pentru o perioada mai mare de 5 ani;
b) imediat, despre orice intenţie din partea sa de a acorda în favoarea unei terţe pãrţi orice garanţie pentru oricare dintre activele sale pentru îndeplinirea oricãreia dintre obligaţiile sale externe sau orice preferinta ori prioritate în legatura cu acestea;
c) în general, asupra oricãrei situaţii sau eveniment care ar putea impiedica îndeplinirea oricãrei obligaţii a Împrumutatului asumate în cadrul acestui contract sau care ar prejudicia în mod substanţial ori ar afecta condiţiile de execuţie sau de funcţionare a Proiectului.

8.03. Informaţii privind agenţiile de implementare
Împrumutatul, prin intermediul coordonatorului de Proiect relevant, va informa Banca:
a) imediat, în legatura cu orice modificare adusã documentelor de baza ale agentiilor de implementare, precum şi cu orice schimbare a statutului lor juridic şi a mandatului lor; sau
b) în general, asupra oricãrei situaţii sau eveniment referitor la agenţiile de implementare, care ar putea impiedica îndeplinirea oricãreia dintre obligaţiile Împrumutatului asumate în cadrul acestui contract.

ART. 9
Speze şi cheltuieli

9.01. Impozite, taxe şi comisioane
Împrumutatul va plati toate impozitele, taxele, comisioanele şi alte impuneri de orice natura, inclusiv taxele de timbru şi taxele de înregistrare, aferente semnãrii sau implementarii acestui contract sau a oricãrui document legat de acesta şi aferent acordãrii oricãrei garanţii pentru împrumut.
Împrumutatul va plati integral capitalul, dobanda, comisioanele şi alte sume datorate în baza acestui contract, brut, fãrã deducerea vreunei impuneri naţionale sau locale de orice fel, cu condiţia ca, dacã Împrumutatul este obligat prin lege sa facã orice astfel de deducere, sa majoreze suma de plata cãtre Banca astel încât, dupã deducere, suma neta primitã de Banca sa fie echivalenta cu suma datoratã.

9.02. Alte speze
Împrumutatul va suporta orice costuri profesionale, bancare, de transfer sau de schimb valutar, ocazionate de semnarea sau de implementarea acestui contract sau a documentelor legate de acesta şi de acordarea oricãrei garanţii pentru împrumut.

ART. 10
Rambursarea anticipata datoratã unui caz de neîndeplinire a obligaţiilor

10.01. Dreptul de a solicita rambursarea
Împrumutatul va rambursa împrumutul sau orice parte a acestuia pe baza cererii fãcute în acest sens de Banca:
(A) imediat:
a) dacã vreo informaţie concretã sau document remis Bãncii de cãtre Împrumutat sau în numele acestuia, în legatura cu negocierea acestui contract sau pe perioada în care acesta este în vigoare, se dovedeşte a fi fost incorect în orice detaliu concret;
b) dacã Împrumutatul nu ramburseazã la data scadentei orice parte din împrumut, nu plãteşte dobanda la acesta sau nu efectueazã orice alta plata cãtre Banca, dupã cum este prevãzut în prezentul contract;
c) dacã, urmare a neîndeplinirii oricãrei obligaţii în legatura cu acest împrumut, Împrumutatului i se cere sa ramburseze anticipat orice împrumut acordat iniţial pentru un termen mai mare de 5 ani;
d) dacã survine vreun eveniment sau o situaţie care poate sa pericliteze îndeplinirea obligaţiilor de plata care decurg din împrumut sau sa afecteze negativ orice garanţie acordatã pentru acesta;
e) dacã vreo obligaţie asumatã de Împrumutat şi la care se face referire la pct. 11 şi 12 din preambul înceteazã sa fie îndeplinitã cu privire la orice împrumut acordat oricãrui împrumutat din România din resursele Bãncii sau ale Uniunii Europene; sau
f) dacã Împrumutatul nu îşi îndeplineşte orice obligaţie cu privire la orice alt împrumut acordat de Banca din resursele Bãncii sau ale Uniunii Europene; sau
(B) la expirarea unei perioade rezonabile, specificatã de Banca într-o comunicare cãtre Împrumutat, fãrã ca problema sa fi fost remediata în mod satisfãcãtor pentru Banca:
a) dacã Împrumutatul nu îndeplineşte vreo obligaţie care rezulta din acest contract, alta decât cea menţionatã în subparagraful 10.01 (A) alin. b); sau
b) dacã vreun fapt esenţial prevãzut în preambul se modifica substanţial sau se dovedeşte a fi eronat şi dacã modificarea fie prejudiciazã interesele Bãncii în calitate de creditor al Împrumutatului, fie afecteazã negativ implementarea sau funcţionarea Proiectului.

10.02. Alte drepturi legale
Paragraful 10.01 nu va limita nici un alt drept legal al Bãncii de a solicita rambursarea anticipata a împrumutului.

10.03. Daune
În cazul solicitãrii rambursarii anticipate conform paragrafului 10.01, Împrumutatul va plati Bãncii o suma calculatã la data la care s-a fãcut solicitarea, oricare este mai mare dintre:
a) o suma calculatã conform prevederilor subparagrafului 4.02A, aplicatã asupra sumei care a devenit scadenta şi platibila şi cu efect de la data scadentei specificatã în solicitarea scrisã a Bãncii; şi
b) o suma calculatã la o rata anuala de 0,25% de la data solicitãrii pana la data la care fiecare rata de rambursare a sumei solicitate ar fi fost rambursabila dacã nu ar fi fost facuta solicitarea.

10.04. Nederogari
Nici o nerespectare sau întârziere din partea Bãncii în exercitarea oricãruia dintre drepturile sale conform acestui articol 10 nu va fi consideratã ca o renunţare la un astfel de drept.

10.05. Utilizarea sumelor primite
Sumele primite ca urmare a solicitãrii formulate conform art. 10 vor fi utilizate în primul rând pentru plata daunelor, comisioanelor şi a dobânzii, în aceasta ordine, şi, în al doilea rând, pentru acoperirea ratelor nerambursate în ordinea inversa a scadentei. Acestea se vor aplica între transe, dupã cum va considera Banca.

ART. 11
Legea şi jurisdicţia

11.01. Legea
Acest contract, precum şi întocmirea, interpretarea şi validitatea lui vor fi guvernate de legea franceza.
Locul îndeplinirii acestui contract este sediul central al Bãncii.

11.02. Jurisdicţia
Toate litigiile privind acest contract vor fi supuse Curţii de Justiţie a Comunitãţilor Europene, denumita în continuare Curtea.
Pãrţile la acest contract renunţa prin aceasta la orice imunitate sau drept de a obiecta fata de jurisdicţia Curţii.
O decizie a Curţii, emisã conform acestui paragraf, va fi definitiva şi obligatorie pentru pãrţi, fãrã restrictie sau rezerva.

11.03. Dovada sumelor datorate
În orice acţiune juridicã ce decurge din acest contract, certificarea de cãtre Banca a oricãrei sume datorate Bãncii potrivit acestui contract va constitui dovada prima facie a unei astfel de sume.

ART. 12
Clauze finale

12.01. Notificãri
Notificãrile şi alte comunicãri transmise în legatura cu prezentul contract vor fi trimise la adresele menţionate la pct. 1 de mai jos, cu excepţia notificãrilor cãtre Împrumutat în legatura cu litigiile în curs sau în declansare, care vor fi trimise la adresa specificatã la pct. 2 de mai jos, unde Împrumutatul îşi alege domiciliul:



- pentru Banca: 1 . 100 Boulevard Konrad
Adenauer
L - 2950 Luxembourg -
Kirchberg
- pentru Împrumutat: 1. Ministerul Finanţelor
str. Apolodor nr. 17, sectorul 5
RO-70060, Bucureşti
România
1. Ministerul Transporturilor
Bd. Dinicu Golescu nr. 38
RO-77113, Bucureşti
România
1. Ministerul Apelor, Pãdurilor
şi Protecţiei Mediului
Bd. Libertãţii nr. 12
RO-70562, Bucureşti
România
2. Misiunea României pe
lângã Comunitatile Europene
107, rue Gabrielle
B-1180 Bruxelles



Fiecare parte poate, prin notificarea celeilalte pãrţi, sa îşi schimbe adresele menţionate mai sus, cu condiţia ca adresa de la pct. 2 de mai sus sa poatã fi schimbatã numai cu alta adresa din cuprinsul Uniunii Europene.

12.02. Forma notificãrii
Notificãrile şi alte comunicãri, pentru care sunt menţionate în acest contract perioade fixe sau care fixeazã ele însele perioade obligatorii pentru destinatar, vor fi transmise personal, prin scrisoare recomandatã, telegrama, telex sau orice alte mijloace de transmitere care fac posibila dovada primirii de cãtre destinatar. Data înregistrãrii sau, dupã caz, data declarata a primirii documentului transmis va fi concludenta pentru determinarea unei perioade.

12.03. Preambul, anexe şi apendice
Preambulul şi urmãtoarele anexe fac parte din acest contract:
- Anexa A Descrierea tehnica;
- Anexa B Grafic de rambursare;
- Anexa C Prevederi practice pentru realizarea Proiectului.
Urmãtorul apendice este atasat la prezentul contract:
- Apendice I Împuternicirea pentru semnare din partea Împrumutatului.
Ca urmare, pãrţile la prezentul contract au convenit ca acest contract sa fie semnat în patru exemplare originale în limba engleza, fiecare pagina fiind initializata, în numele Împrumutatului, de doamna Mioara Ionescu, director general, şi în numele Bãncii, de domnul Gian Domenico Spota, consilier principal.

Semnat
pentru şi în numele României,
Valentina Siclovan

Semnat
pentru şi în numele
Bãncii Europene de Investiţii,
E. Maravic
G. D. Spota

4 august 2000, Luxemburg
9 august 2000, Bucureşti


ANEXA A

DESCRIEREA TEHNICA
ROMÂNIA - PROIECTUL DE RECONSTRUCŢIE
PENTRU ELIMINAREA EFECTELOR INUNDATIILOR

Proiectul se referã la proiectarea, supervizarea şi construcţia unui numãr de scheme individuale care fac parte dintr-un program de reconstrucţie şi reabilitare a infrastructurii publice avariate sau distruse în timpul inundatiilor din aprilie 2000 şi din anii anteriori. Mãsuri de protecţie impotriva inundatiilor, întreprinse pentru reducerea riscului apariţiei dezastrelor similare în viitor, sunt, de asemenea, eligibile în cadrul împrumutului.
Împrumutul Bãncii poate finanta:
(i) finalizarea sau continuarea investiţiilor realizate în anul 2000 pentru acţiuni de urgenta pentru care au fost adoptate proceduri de achiziţie pentru situaţii de urgenta;
(ii) investiţii de reconstrucţie de baza a infrastructurii prioritare; şi
(iii) mãsuri de refacere şi mãsuri de prevenire a inundatiilor pe termen mediu, pe baza analizei rezultatelor studiilor hidrologice suplimentare în zonele afectate.
Schemele individuale vor fi prezentate Bãncii pentru analiza şi aprobare de cãtre agenţiile de implementare, într-un format standard agreat, care, în relatie cu mãrimea realã şi cu importanta lucrãrii, vor permite Bãncii sa identifice:
(i) localizarea;
(ii) caracteristicile tehnice principale;
(iii) justificarea;
(iv) tipul metodei de achiziţie;
(v) perioada de implementare;
(vi) cheltuielile anuale;
(vii) costurile; şi
(viii) sursele financiare.
Numai schemele pentru repararea, reconstructia şi modernizarea infrastructurii publice avariate de inundatii sau alte scheme pentru infrastructura, destinate sa protejeze zonele afectate de reaparitia unor dezastre similare, sunt eligibile în urmãtoarele sectoare:
(i) linii de cale feratã;
(ii) drumuri şi poduri;
(iii) porturi dunarene şi canale;
(iv) lucrãri hidrotehnice pentru protecţia impotriva inundatiilor (îndiguiri de râuri, canale de scurgere, rezervoare de retenţie etc.); şi
(v) infrastructura municipala.
Schemele eligibile trebuie sa fie indispensabile pentru revenirea la condiţiile de viata normale, precum şi pentru reluarea activitãţilor economice şi sociale în regiunile afectate. Infrastructura ce trebuie reconstruita trebuie sa nu prezinte un grad ridicat de risc de a fi din nou afectatã de inundatii viitoare, respectiv trebuie sa fie suficient protejata impotriva inundatiilor sau sa fie protejata prin instalaţii hidrotehnice refãcute sau imbunatatite în regiune.
Schemele vor fi autorizate progresiv în perioada 2000-2004. Finalizarea de ansamblu a Proiectului este estimatã pentru sfârşitul anului 2004.




ANEXA B


GRAFIC DE RAMBURSARE
ROMÂNIA - PROIECTUL DE RECONSTRUCŢIE
PENTRU ELIMINAREA EFECTELOR INUNDATIILOR

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Data scadentei ratei Sume de rambursat exprimate
de rambursat ca procent din împrumut
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. 15 ianuarie 2007 2,63%
2. 15 iulie 2007 2,63%
3. 15 ianuarie 2008 2,63%
4. 15 iulie 2008 2,63%
5. 15 ianuarie 2009 2,63%
6. 15 iulie 2009 2,63%
7. 15 ianuarie 2010 2,63%
8. 15 iulie 2010 2,63%
9. 15 ianuarie 2011 2,63%
10. 15 iulie 2011 2,63%
11. 15 ianuarie 2012 2,63%
12. 15 iulie 2012 2,63%
13. 15 ianuarie 2013 2,63%
14. 15 iulie 2013 2,63%
15. 15 ianuarie 2014 2,63%
16. 15 iulie 2014 2,63%
17. 15 ianuarie 2015 2,63%
18. 15 iulie 2015 2,63%
19. 15 ianuarie 2016 2,63%
20. 15 iulie 2016 2,63%
21. 15 ianuarie 2017 2,63%
22. 15 iulie 2017 2,63%
23. 15 ianuarie 2018 2,63%
24. 15 iulie 2018 2,63%
25. 15 ianuarie 2019 2,63%
26. 15 iulie 2019 2,63%
27. 15 ianuarie 2020 2,63%
28. 15 iulie 2020 2,63%
29. 15 ianuarie 2021 2,63%
30. 15 iulie 2021 2,63%
31. 15 ianuarie 2022 2,63%
32. 15 iulie 2022 2,63%
33. 15 ianuarie 2023 2,63%
34. 15 iulie 2023 2,63%
35. 15 ianuarie 2024 2,63%
36. 15 iulie 2024 2,63%
37. 15 ianuarie 2025 2,63%
38. 15 iulie 2025 2,69%
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA C


PREVEDERI PRACTICE PENTRU REALIZAREA PROIECTULUI
ROMÂNIA - PROIECTUL DE RECONSTRUCŢIE
PENTRU ELIMINAREA EFECTELOR INUNDATIILOR

Scopul acestei anexe este de a preciza criteriile de eligibilitate, procedurile de aprobare a schemelor, precum şi alte prevederi referitoare la utilizarea creditului şi de a explica în termeni practici principalele prevederi din contract referitoare la implementarea Proiectului. Aceste prevederi sunt menite sa faciliteze implementarea, cu definirea aranjamentelor, instrucţiunilor şi procedurilor privind:
1. managementul Proiectului;
2. achiziţionarea de lucrãri, bunuri şi servicii;
3. alocarea împrumutului pe scheme eligibile;
4. tragerea împrumutului;
5. raportari privind implementarea Proiectului şi finalizarea lucrãrilor.
Toţi termenii folosiţi în prezenta anexa şi nedefiniti altfel vor avea acelaşi înţeles ca în contract. În caz de discrepanţe între conţinutul acestei anexe şi cel al contractului prevederile contractului vor prevala.
Finanţarea Bãncii pentru Proiect se regaseste în forma unui împrumut-cadru, care sa fie utilizat pentru finanţarea parţialã a schemelor eligibile, asa cum este definit în secţiunea 3 de mai jos, pentru care a fost prezentatã Bãncii şi aprobatã de aceasta o cerere de alocare.

1. Aranjamentele referitoare la managementul Proiectului [subparagraful 1.04 A. d) din Contractul de finanţare]

1.1. Fãrã a aduce vreo atingere responsabilitãţii globale a României decurgând din termenii şi condiţiile Contractului de finanţare, Împrumutatul va atribui coordonarea tuturor activitãţilor Proiectului unui numãr de 2 coordonatori de Proiect, şi anume Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului (Direcţia generalã management şi resurse) şi Ministerul Transporturilor (Direcţia generalã relaţii financiare externe).
Cei 2 coordonatori de Proiect vor fi responsabili în mod deosebit pentru:
(i) colectarea şi centralizarea informaţiilor şi documentaţiei referitoare la implementarea Proiectului, incluzând în mod special informaţiile şi documentaţiile solicitate pentru a susţine cererile de alocare şi cererile de tragere şi pentru a raporta cu privire la stadiul Proiectului;
(ii) pregãtirea într-un format corespunzãtor a cererilor de alocare (conform secţiunii 3) şi a cererilor de tragere (conform secţiunii 4), precum şi a raportarilor asupra stadiului şi finalizarii Proiectului (conform secţiunii 5); şi
(iii) transmiterea cãtre Banca a informaţiilor şi documentaţiei menţionate mai sus, validate şi certificate corespunzãtor, precum şi a oricãror alte informaţii şi documentaţii ce pot fi solicitate periodic de Banca.
1.2. Împrumutatul, prin intermediul coordonatorilor de Proiect, va atribui responsabilitatea pentru implementarea fizica a Proiectului unui numãr de agenţii de implementare, care vor fi beneficiarii finali ai împrumutului şi care vor fi în mod deosebit responsabili pentru:
(i) realizarea achiziţiei de lucrãri, bunuri şi servicii pentru scheme eligibile;
(ii) supervizarea îndeaproape a lucrãrilor în cadrul schemelor eligibile;
(iii) contabilizarea analitica a cheltuielilor suportate şi a plãţilor efectuate de agenţiile de implementare în cadrul schemelor eligibile; şi
(iv) pregãtirea informaţiilor şi a documentaţiei în susţinerea cererilor de alocare şi a cererilor de tragere şi în conformitate cu cerinţele de raportare a implementarii Proiectului, pentru a fi transmise coordonatorilor de Proiect pentru procesare, formatare, validare şi certificare înainte de a fi transmise Bãncii.
Având în vedere natura lucrãrilor care trebuie realizate în cadrul Proiectului, Împrumutatul şi Banca au agreat deocamdatã ca cel puţin urmãtoarele agenţii de implementare vor participa la Proiect:

Reconstructia şi consolidarea infractructurii în transporturi Ministerul Transporturilor:
- Administraţia Nationala a Drumurilor;
- Compania Nationala de Cai Ferate "C.F.R." - S.A.;
- Regia Autonomã "Administraţia Fluviala a Dunãrii de Jos";
- Administraţia Porturilor Maritime Dunarene - S.A.

Lucrãri pentru prevenirea inundatiilor şi infrastructura municipala - Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului:
- Compania Nationala "Apele Romane" - S.A.;
- Regia Nationala a Pãdurilor.

Orice schema eligibilã va fi în responsabilitatea unei singure agenţii de implementare dintre cele indicate mai sus ori a unei alte agenţii de implementare ce va fi identificata şi asupra cãreia vor cãdea de acord Împrumutatul şi Banca. În acest sens se asteapta ca Ministerul Transporturilor sa coordoneze toate activitãţile Proiectului realizate de cele 4 agenţii de implementare subordonate autoritãţii respectivului minister, iar Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului sa coordoneze toate activitãţile Proiectului realizate de toate celelalte agenţii de implementare rãmase.

2. Proceduri de achiziţie (paragraful 6.04 din Contractul de finanţare)

2.1. Trebuie evidenţiatã importanta atribuitã de Banca aplicãrii atente a regulilor de achiziţie adecvate, satisfãcãtoare pentru Banca, asa cum a fost stabilit în paragraful 6.04 din Contractul de finanţare.
În general, licitaţia ar trebui sa aibã ca rezultat achiziţionarea de cãtre Împrumutat, prin intermediul coordonatorului de Proiect relevant, sau de oricare dintre agenţiile de implementare (dupã cum este cazul) de lucrãri, bunuri şi servicii pentru scheme eligibile finanţate din sumele împrumutului, fiind deschisã în termeni egali participanţilor din toate ţãrile. Excepţiile de la acest principiu general sunt precizate în tabelul de mai jos.



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Lucrãri urgente Lucrãri care urmeazã
deja contractate sa fie contractate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
indiferent < 1 mil. EUR > 1 mil. EUR > 5 mil. EUR
de cost < 5 mil. EUR

Tipul de nu este nu este nationala internationala
publicaţie cazul cazul (Jurnalul Oficial
al CE - OJEC)

Tipul de asa cum a - cererea de licitaţii LCI (fie
achiziţie fost selec- oferta pe plan competitive deschisã, fie ca
tat de agen- naţional internaţionale urmare a
tia de im- - negociere - LCI precalificarii
plementare, directa
inclusiv
negocierea
directa

Documente de nu este limba nati- limba nati- engleza (pentru
licitaţie cazul onala accep- onala accep- documentele
tata tata principale)

Aprobarea - procedura: - procedura: - procedura: - procedura:
Bãncii nu este nu este cazul nu este cazul OJEC
cazul
- documente - documente de - documente - documente de
de licita- licitaţie: de licitaţie: licitaţie: nu
tie: nu nu este cazul nu este cazul este cazul
este cazul
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Cele de mai sus reprezintã precizãrile minimale privind regulile şi procedurile de achiziţie ce urmeazã sa fie utilizate. Orice abatere de la asemenea reguli şi proceduri (incluzând posibilitatea de a aplica regulile şi procedurile de achiziţie româneşti) va trebui sa fie justificatã pe baza condiţiilor speciale referitoare la natura schemei (cum ar fi: costul, programul de realizare sau alţi factori specifici) şi acceptatã de Banca.
2.2. Pentru lucrãri şi contracte de furnizare referitoare la lucrãri începute în cursul inundatiei şi imediat dupã aceasta (ca, de exemplu, contracte atribuite în 1999-2000 în condiţii de urgenta) Banca este gata sa accepte negocieri directe sau cereri de oferta adresate contractorilor locali sau internationali, indiferent de costul unor astfel de scheme.
2.3. Pentru lucrãri şi contracte de furnizare referitoare la lucrãri având o valoare estimatã situata sub echivalentul a 1 milion EUR, Banca este gata sa accepte o procedura simplificata care implica cereri de oferta limitate transmise contractorilor locali sau internationali ori o negociere directa, în conformitate cu regulile şi procedurile româneşti de achiziţie.
Pentru astfel de contracte Bãncii îi va fi suficienta o informare rezumativa a posteriori (cu ocazia raportarii asupra implementarii Proiectului, în conformitate cu tabelele de raportare privind stadiul la care se face referire în secţiunea 5 de mai jos) referitoare la procedura de licitaţie urmatã şi la rezultatele obţinute, dar îşi rezerva totuşi dreptul de a solicita detalii suplimentare în cazul în care le considera necesare pentru a verifica în continuare ca achiziţia se realizeazã în bune condiţii.
2.4. Pentru lucrãri şi contracte de furnizare având o valoare estimatã situata peste echivalentul a 1 milion EUR şi sub 5 milioane EUR ar trebui aplicatã licitaţia competitivã internationala, dar va fi suficienta publicarea anunţului de licitaţie numai în presa nationala.
Pentru astfel de contracte Bãncii îi va fi suficienta o informare rezumativa a posteriori (cu ocazia raportarii privind implementarea Proiectului, în conformitate cu tabelele de raportare privind stadiul la care se face referire în secţiunea 5 de mai jos) referitoare la procedura de licitaţie urmatã şi la rezultatele obţinute, dar îşi rezerva totuşi dreptul de a solicita detalii suplimentare în cazul în care le considera necesare pentru a verifica în continuare ca achiziţia se realizeazã în bune condiţii.
2.5. Pentru lucrãri şi contracte de furnizare având o valoare estimatã situata peste echivalentul a 5 milioane EUR anunţul de licitaţie va trebui publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene. Aceasta publicare va fi aranjata de Banca, cãreia îi va fi înaintat anunţul în timp util pentru aprobare şi publicare în Jurnalul Oficial (fãrã nici un cost pentru cel ce face anunţul). Orice excepţie de la aceasta cerinta trebuie sa fie pe deplin justificatã şi autorizata oficial de Banca.
O data evaluate ofertele, Împrumutatul va furniza Bãncii un raport succint de evaluare a ofertelor, specificand procedura de atribuire adoptatã, numele ofertantului/ofertanţilor cãrora se intenţioneazã sa se atribuie contractul/contractele, motivele tehnice şi financiare pentru alegerea facuta. Banca poate lua initiativa de a solicita informaţii suplimentare, incluzând, de asemenea, documentele de licitaţie, dacã acest lucru este considerat necesar. În cazul în care Banca nu face nici o astfel de solicitare într-un interval de doua sãptãmâni de la data prezentãrii raportului de evaluare a ofertelor, consimţãmântul acesteia se va considera ca acordat în mod tacit.
O copie de pe forma de contract, care va fi utilizata fãrã deosebire de toate agenţiile de implementare, pentru toate contractele de lucrãri şi de furnizare din aceasta categorie, va fi transmisã Bãncii înaintea prezentãrii de cãtre Împrumutat a primei cereri de tragere pentru un contract din aceasta categorie.

3. Eligibilitatea şi procedura de alocare (paragrafele 1.02 şi 1.05 din Contractul de finanţare)

3.1. Împrumutul va fi alocat schemelor eligibile referitoare la lucrãrile de reconstrucţie şi/sau consolidare şi furnizarile referitoare la:
(i) drumurile şi podurile publice;
(ii) investiţiile pentru regularizarea inundatiilor şi protecţie, ca de exemplu: rezervoare de retenţie, canale de scurgere, consolidarea sau construcţia de maluri şi diguri etc.; şi
(iii) infrastructuri municipale, ca de exemplu: transport public, apa, apa reziduala şi facilitãţi.
În general, schemele eligibile trebuie sa fie:
(i) justificate din punct de vedere economic, tehnic şi financiar şi nedaunatoare mediului;
(ii) simple din punct de vedere tehnic şi implementabile într-o perioada care sa nu depãşeascã 4 ani; şi
(iii) identificabile individual în ceea ce priveşte conceptul şi obiectivul, în mod deosebit în sensul impactului lor asupra mediului.
3.2. Fãrã a aduce vreo atingere responsabilitãţii globale a României decurgând din termenii şi condiţiile Contractului de finanţare, alocarea împrumutului se va efectua pe baza cererilor de alocare oficiale transmise de Împrumutat prin intermediul coordonatorilor de Proiect. La momentul prezentãrii unei prime cereri de alocare Împrumutatul va pune la dispoziţie Bãncii o lista cuprinzând reprezentanţii sãi autorizaţi pentru semnarea unor asemenea cereri, împreunã cu specimenele de semnatura ale acestora.
Pentru a reduce numãrul cererilor de alocare care vor fi prezentate pe parcursul derulãrii Proiectului fiecare cerere ar trebui sa conţinã cat mai multe scheme eligibile cu putinta. Ideal, Împrumutatul ar trebui sa prezinte o data o cerere de alocare per agenţie de implementare (de exemplu: Cererea de alocare nr. 1: Drumuri; Cererea de alocare nr. 2: Cai ferate; Cererea de alocare nr. 3: Navigaţia pe Dunare; Cererea de alocare nr. 4: Porturile dunarene; Cererea de alocare nr. 5: Ape; Cererea de alocare nr. 6: Pãduri; şi Cererea de alocare nr. 7: Infrastructura municipala).
3.3. Datele solicitate în sprijinul cererilor de alocare individuale sunt rezumate în Documentul atasat nr. 1. Un model de cerere de alocare într-o "forma simplificata" care sa fie utilizata pentru a prezenta scheme mici sau o suma de scheme mici, cu un cost total estimat al activelor fixe sub nivelul echivalentului de 1 milion EUR, este prezentat în Documentul atasat nr. 2. Un model de cerere în "forma integrala" utilizat pentru scheme cu un cost total estimat al activelor fixe care depãşeşte 1 milion EUR este prezentat în Documentul atasat nr. 3.
În momentul examinãrii unei cereri de alocare care include o schema specifica de o mãrime semnificativã Banca poate solicita Împrumutatului sa clarifice sau sa suplimenteze informaţiile relevante primite prin intermediul coordonatorului de Proiect relevant. Împrumutatului i se poate solicita, de asemenea, sa prezinte Bãncii prin intermediul coordonatorului de Proiect relevant rapoarte de evaluare pentru schemele individuale mai mari, pentru a permite Bãncii sa conducã, când este cazul, o evaluare independenta a aspectelor tehnice, economice, financiare şi de mediu ale schemelor.
3.4. Coordonatorul de Proiect, în numele Împrumutatului, trebuie sa asigure şi sa confirme în cadrul fiecãrei cereri de alocare cãtre Banca faptul ca schemele incluse în cerere şi care vor fi finanţate din sumele împrumutului nu au beneficiat deja de alta finanţare externa suprapusa, alta decât alocaţiile de la bugetul de stat.
Suma alocata fiecãrei agenţii de implementare pentru scheme eligibile nu va depãşi 70% din costul cumulat al activelor fixe ale tuturor schemelor eligibile respective. La calcularea costului total al activelor fixe al schemelor eligibile vor fi luate în considerare toate cheltuielile referitoare la lucrãri şi servicii legate direct de intervenţia relevanta de reconstrucţie şi/sau consolidare. Dobanda aferentã perioadei de construcţie poate fi, de asemenea, inclusã, dar costurile de funcţionare şi întreţinere sau simplele transferuri de capital nu sunt eligibile.
3.5. În conformitate cu paragraful 1.05 din Contractul de finanţare, scheme eligibile pot fi retrase dintr-o alocare aprobatã (dacã se ia decizia ca acestea sa nu se mai realizeze) şi altele noi pot fi propuse Bãncii pentru includere în sfera Proiectului.
3.6. Ca urmare a evaluãrii documentaţiei relevante prezentate cuprinzând cererea de alocare, Banca va transmite Împrumutatului o scrisoare de alocare oficialã, al carei model este prezentat în Documentul atasat nr. 4.

4. Proceduri şi condiţii de tragere (paragrafele 1.02 şi 1.04 din Contractul de finanţare)

4.1. Banca va finanta numai acele scheme eligibile din sectoarele indicate în Descrierea tehnica şi incluse într-o cerere de alocare aprobatã de Banca, cu condiţia respectãrii prevederilor relevante ale paragrafelor 1.02 şi 1.04 din Contractul de finanţare. Documentul atasat nr. 5 oferã o îndrumare generalã pentru procedura care va fi urmatã pentru tragerea împrumutului.
Fiecare tragere trebuie solicitatã cu cel puţin 15 zile înainte de data previzionata a tragerii. Un model de scrisoare de cerere de tragere este prezentat în Documentul atasat nr. 6.
4.2. Prima tragere este condiţionatã de primirea anterioarã de cãtre Banca a documentaţiei solicitate în conformitate cu punctele subparagrafului 1.04.A din Contractul de finanţare.
Specimenele de semnatura ale acelor reprezentanţi oficiali desemnaţi sa semneze cererile de tragere în numele şi pe seama Împrumutatului vor trebui prezentate Bãncii anterior efectuãrii primei trageri (şi anterior oricãrei trageri ulterioare în cazul în care aceşti reprezentanţi oficiali vor fi înlocuiţi).
4.3. Fiecare tragere va fi condiţionatã de primirea şi aprobarea în avans de cãtre Banca a unei cereri de alocare incluzând schemele la care se referã cererea de tragere.
4.4. A doua şi fiecare cerere de tragere ulterioara efectuate de cãtre fiecare coordonator de Proiect trebuie sa fie însoţitã de o declaraţie oficialã de cheltuieli a coordonatorului de Proiect respectiv în numele Împrumutatului, care sa indice faptul ca s-au efectuat cheltuieli pentru lucrãri şi livrãri referitoare la schemele eligibile aprobate de Banca în suma totalã egala cu toate tragerile anterioare din împrumut, referitoare la schemele coordonate de acelaşi coordonator de Proiect, mai puţin, excepţie fãcând eliberarea ultimei transe, o suma de 2 milioane EUR. Facturile şi alte justificãri de plata referitoare la acea cheltuiala nu trebuie trimise Bãncii, dar trebuie puse la dispoziţie Bãncii la cererea acesteia.
Pentru toate tragerile care finanţeazã cheltuieli în avans, în termen de 120 de zile de la tragere trebuie furnizatã Bãncii o declaraţie de cheltuieli care sa confirme ca sumele au fost cheltuite corespunzãtor pentru Proiect.
Ultima cerere de tragere referitoare la scheme coordonate de un coordonator de Proiect trebuie sa fie însoţitã de o declaraţie de cheltuieli care sa confirme ca toate sumele trase anterior, referitoare la scheme coordonate de acelaşi coordonator de Proiect, au fost cheltuite pentru Proiect sau vor fi cheltuite pentru Proiect în decurs de 120 de zile.
4.5. Cheltuielile eligibile care vor fi plãtite din sumele împrumutului corespund celor efectuate în legatura cu schemele eligibile pentru care a fost aprobatã de cãtre Banca o cerere de alocare. În acest sens se va lua nota de faptul ca Banca nu este pregatita sa finanteze plata taxelor vamale, taxelor de import, comisioanelor bancare sau a taxelor şi altor impozite de orice alta natura.
4.6. Banca îşi rezerva dreptul de a solicita în orice moment orice informaţii suplimentare pe care le poate cere în sprijinul cererii de tragere şi/sau pentru justificarea utilizãrii fondurilor disponibilizate Împrumutatului.

5. Cerinţe de raportare privind proiectul (art. 8 din Contractul de finanţare)

5.1. Rezumatul raportului privind stadiul Proiectului pe care Împrumutatul trebuie sa îl înainteze Bãncii prin intermediul coordonatorilor de Proiect pana la data de 31 decembrie 2000 şi dupã aceea trimestrial va include informaţiile specificate mai jos, separat pentru fiecare agenţie de implementare şi pentru fiecare alocare aprobatã de Banca.
5.2. Raportul trebuie sa fie prezentat sub forma unei serii de tabele conform celui prezentat în Documentul atasat nr. 7. Raportul se va referi la alocarile individuale şi va oferi informaţii cu privire la:
(i) stadiul fizic al schemelor eligibile; şi
(ii) situaţia financiarã a schemelor eligibile.
Explicaţii scrise suplimentare sau raportari în legatura cu implementarea schemelor eligibile trebuie prezentate numai dacã apar anumite probleme sau dificultãţi care pot prejudicia implementarea Proiectului. Remarce şi informaţii suplimentare în legatura cu anumite aspecte particulare pot fi incluse ca note de subsol la tabele.
Tabelele de raportare a stadiului se bazeazã pe tabelele ataşate cererii de alocare aprobate de Banca, în sensul ca intrãrile privind schemele eligibile trebuie sa fie în aceeaşi secventa (numãr, cod, nume/descriere etc.). O versiune computerizata a unui model de tabel poate fi oferitã de Banca, la cerere.
5.3. Stadiul fizic trebuie expus dupã cum urmeazã:
(i) conţinutul lucrãrilor planificate, exprimat în cantitãţi (km, bucãţi etc.) versus conţinutul cumulativ al lucrãrilor deja realizate pana la sfârşitul perioadei de raportare, exprimat în procente;
(ii) conţinutul lucrãrilor executate în perioada analizata, exprimat în procente; şi
(iii) conţinutul lucrãrilor planificate sa fie finalizate în urmãtoarea perioada de raportare, exprimat în procente.
5.4. Situaţia financiarã trebuie expusã dupã cum urmeazã:
(i) costul total al investiţiei schemei, asa cum s-a convenit în alocare versus cheltuielile cumulative deja efectuate pana la sfârşitul perioadei exprimate în procente;
(ii) cheltuielile efectuate în cadrul perioadei analizate, exprimate în procente;
(iii) cheltuielile care urmeazã sa fie efectuate în urmãtoarea perioada de raportare, exprimate în procente.
Împãrţirea între contribuţia Bãncii şi finanţarea interna/alta finanţare nu este obligatorie, dar este utila în mãsura în care informaţiile sunt disponibile.
5.5. De îndatã ce toate lucrãrile planificate şi agreate pentru fiecare coordonator de Proiect au fost integral finalizate şi costurile pentru investiţii corespunzãtoare au fost plãtite în totalitate, Împrumutatul trebuie sa prezinte Bãncii, prin intermediul coordonatorului de Proiect respectiv, un raport de finalizare a Proiectului, stabilind ca acesta, asa cum a fost definit iniţial sau modificat ulterior prin aprobarea de cãtre Banca a cererilor de alocare ulterioare, a fost finalizat în totalitate. Raportul trebuie realizat, de asemenea, în forma tabelara, la fel ca raportarile privind stadiul Proiectului, cu totalul lucrãrilor/cheltuielilor planificate, neapãrat egal cu totalul lucrãrilor/cheltuielilor efectuate.
5.6. Trebuie avut în vedere faptul ca la momentul finalizarii întregului Proiect - care se considera ca va avea loc atunci când totalul cheltuielilor angajate pentru finanţarea tuturor schemelor eligibile pentru care a fost alocat împrumutul a fost integral plãtit - finanţarea Bãncii nu va reprezenta mai mult de 70% din aceste cheltuieli totale.
Documentul atasat nr. 1 - Date solicitate în funcţie de dimensiunea schemei pentru cererile de alocare
Documentul atasat nr. 2 - Exemplu de cerere de alocare pentru finanţarea schemelor mici
Documentul atasat nr. 3 - Exemplu de cerere de alocare pentru scheme cu un cost al investiţiei:
- mai mare de 1 milion EUR şi mai mic de 5 milioane EUR (Informaţie rezumativa)
- mai mare de 5 milioane EUR (Informaţie detaliatã)
Documentul atasat nr. 4 - Exemplu de scrisoare de alocare
Documentul atasat nr. 5 - Procedura de tragere
Documentul atasat nr. 6 - Exemplu de cerere de tragere
Documentul atasat nr. 7 - Tabel de raportare rezumativa a stadiului

DOCUMENTUL ATASAT Nr. 1


ROMÂNIA - PROIECTUL DE RECONSTRUCŢIE
PENTRU ELIMINAREA EFECTELOR INUNDATIILOR

EXEMPLU
de solicitare de date pentru scheme/programe care urmeazã sa fie
incluse în cererile de alocare

Definitie: - Schemele reprezintã mãsuri individuale de reconstrucţie cu o investiţie > 1 milion EUR
- Programele reprezintã un numãr de mãsuri individuale de reconstrucţie cu un cost minor al investiţiei şi caracteristici similare, formând în total cel puţin un pachet de investiţii > 1 milion EUR
N.B.: Scheme sau programe cu un cost total al investiţiei sub 1 milion EUR nu trebuie luate în considerare pentru finanţare.
În funcţie de costul investiţiei, urmãtoarele date sunt solicitate pentru alocarea schemelor/programelor Proiectului:



┌─────────────────────────────────────────┐
│ Cost total al investiţiei │
├─────────────────────────┬───────────────┤
│ scheme individuale │ programe │
├────────────┬────────────┼───────────────┤
│> 5 mil. EUR│< 5 mil. EUR│(nr. de scheme)│
│ │> 1 mil. EUR│ > 1 mil. EUR │
├────────────┴────────────┴───────────────┤
│ Date solicitate (x) │
┌────┬───────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
𗈕. │Informaţii generale │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────────┬────────────┬───────────────┤
𗈕.1.│Denumirea schemei │ x │ x │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
𗈕.2.│Denumirea programului (numãr şi│ │ │ x │
│ │lista scurta a schemelor) │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
𗈕.3.│Localizarea schemelor sau │ │ │ │
│ │programelor │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
│ │- zona şi comunitatea │ x │ x │ x │
├────┼───────────────────────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
│ │- harta cu localizarea schemei │ x │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
𗈕.4.│Numele iniţiatorului │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
│ │- numele ministerului/agenţiei/│ x │ x │ x │
│ │ companiei │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
│ │- numele persoanei responsabile│ x │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
𗈕.5.│Adresa iniţiatorului (detaliat │ x │ x │ x │
│ │+ nr. telefon etc) │ │ │ │
╞════╪═══════════════════════════════╪════════════╧════════════╧═══════════════╡
𗈖. │Scopul investiţiei │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────────┬────────────┬───────────────┤
𗈖.1.│Scopul imediat/principal al │ x │ x │ │
│ │schemei │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
𗈖.2.│Scopul imediat/principal al │ │ │ x │
│ │programului │ │ │ │
╞════╪═══════════════════════════════╪════════════╧════════════╧═══════════════╡
𗈗. │Caracteristici tehnice │ │
│ │principale │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────────┬────────────┬───────────────┤
𗈗.1.│- pentru scheme: scurta │ │ x │ │
│ │ descriere în absenta unui │ │ │ │
│ │ studiu de fezabilitate │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
𗈗.2.│- pentru scheme: unde exista un│ x │ │ │
│ │ studiu, scurta prezentare a │ │ │ │
│ │ studiului │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
𗈗.3.│- pentru programe: │ │ │ x │
│ │ sector/scurta descriere a │ │ │ │
│ │ caracteristicilor │ │ │ │
╞════╪═══════════════════════════════╪════════════╧════════════╧═══════════════╡
𗈘. │Justificare │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────────┬────────────┬───────────────┤
𗈘.1.│Avantajele şi beneficiarii │ x │ x │ x │
│ │schemelor/programelor │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
𗈘.2.│Câteva date semnificative │ x │ │ │
│ │despre cerere (trafic, fluxuri │ │ │ │
│ │etc.) │ │ │ │
╞════╪═══════════════════════════════╪════════════╧════════════╧═══════════════╡
𗈙. │Tip de achiziţie (exceptând │ │
│ │cazuri de urgenta) │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────────┬────────────┬───────────────┤
𗈙.1.│- licenta oficialã │ x │ │ │
│ │ internationala cu publicare │ │ │ │
│ │ în OJEC │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
𗈙.2.│- licitaţie nationala │ │ x │ │
╞════╪═══════════════════════════════╪════════════╪════════════╪═══════════════╡
𗈚. │Perioada de implementare (data │ x │ x │ x │
│ │de începere şi de finalizare) │ │ │ │
╞════╪═══════════════════════════════╪════════════╪════════════╪═══════════════╡
𗈛. │Cheltuieli anuale │ x │ x │ x │
╞════╪═══════════════════════════════╪════════════╧════════════╧═══════════════╡
𗈜. │Cost total al investiţiei │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────────┬────────────┬───────────────┤
│ │- totul inclus │ x │ x │ x │
╞════╪═══════════════════════════════╪════════════╪════════════╪═══════════════╡
𗈝. │Surse de finanţare (de exemplu:│ x │ x │ x │
│ │buget, BEI, participarea │ │ │ │
│ │statului/privatã │ │ │ │
└────┴───────────────────────────────┴────────────┴────────────┴───────────────┘






DOCUMENTUL ATASAT Nr. 2

ROMÂNIA - PROIECTUL DE RECONSTRUCŢIE
PENTRU ELIMINAREA EFECTELOR INUNDATIILOR
Agenţia de implementare


Cerere de alocare
pentru scheme cu costul investiţiei sub 1 milion EUR

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumi- Scopul Tipul Investiţie Surse Perioada
Codul rea/ Locali- schemei de finala sau fi- de im-
schemei Descri- zarea şi achi- cost nan- plemen-
erea schemei justifi- zitie total ciare tare
carea (1) (PNL) (2) (3)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cost total:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


(1) Tipul achiziţiei:
--------------------
- 6 = licitaţie nationala
- 7 = cerere de oferta nationala
- 8 = negociere directa
- 9 = forta de munca proprie

(2) Surse financiare:
--------------------
B = resurse bugetare
P = PHARE
L = împrumuturi de la bãnci (a se specifica)
A = altele (a se specifica)

(3) Perioada de implementare:
----------------------------
- data de începere şi de finalizare în luna/anul




DOCUMENTUL ATASAT Nr. 3


ROMÂNIA - PROIECTUL DE RECONSTRUCŢIE
PENTRU ELIMINAREA EFECTELOR INUNDATIILOR
Agenţia de implementare


Cerere de alocare


Pentru scheme cu un cost al investiţiei:
- mai mare de 1 milion EUR şi mai mic de 5 milioane EUR
(informaţii rezumative)
- mai mare de 5 milioane EUR (informaţii detaliate)

1. Informaţii generale


1.1. Denumirea schemei:
1.2. Localizarea schemei:
1.2.1. Zona (judeţul):
1.2.2. Comunitatea (oraşul, satul):
(harta ataşatã cu localizarea schemei)
1.3. Detalii ale responsabilului de serviciu:
1.3.1. Numele şi adresa persoanei de contact:
Adresa:
1.3.2. Nr. telefon/fax al persoanei/persoanelor
responsabile cu implementarea schemei:

2. Scopul investiţiei
---------------------
2.1. Scopul imediat/principal:
2.2. Scopuri secundare:

3. Caracteristici tehnice principale
------------------------------------
(Descrierea tehnica pentru schemele de reconstrucţie cu o
investiţie > 5 milioane EUR trebuie sa se bazezepe o scurta
prezentare a unui studiu de fezabilitate, atasat.)

4. Justificarea schemei
-----------------------
4.1. Beneficiari/grup tinta ai schemei:
4.2. Impactul schemei asupra:
4.2.1. Impactul economic asupra zonei:
(efecte asupra zonei în caz de nerealizare
a mãsurilor de reconstrucţie)
4.2.2. Impactul asupra mediului:
(efecte în caz de nerealizare a mãsurilor
de reconstrucţie)
4.2.3. Date referitoare la angajarea forţei de munca:
- numãr de posturi temporare create pe parcursul
implementarii (dacã este cazul):
- numãr de posturi permanente create
(dacã este cazul):

5. Achiziţii
------------
5.1. Tipul de achiziţie:
(licitaţie internationala = 1;
cerere de oferta internationala = 2;
negociere internationala = 3;
licitaţie nationala = 6;
cerere de oferta nationala = 7;
negociere directa = 8)
5.2. Data prezentãrii la Banca pentru publicarea în
Jurnalul Oficial al CE (nu se aplica schemelor
atribuite pana în iulie 2000)

6. Eşalonare
------------
Începere Finalizare
luna anul luna anul
Perioada de implementare a schemei: ... ... ... ...

7. Investiţie totalã
--------------------
7.1. Studii/engineering/servicii:
7.2. Teren:
7.3. Lucrãri civile:
7.4. Echipament:
7.5. Contingente tehnice (%):
7.6. Contingente de preţ (%):
7.7. Dobanda pe durata construcţiei (%):


─────────────────────────────────────────
TOTAL: .............
(valuta/cost)

8. Cheltuieli anuale şi surse de finanţare



% 2000 2001 2002 2003 Total
Bugetul de stat
Bugetele locale
Împrumut BEI
Altele (a se specifica)


────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: ... ... ... ... ... ...
(valuta/cost)





DOCUMENTUL ATASAT Nr. 4


ROMÂNIA - PROIECTUL DE RECONSTRUCŢIE
PENTRU ELIMINAREA EFECTELOR INUNDATIILOR

Ministerul Finanţelor
str. Apolodor nr. 17, sectorul 1
RO-70 060, Bucureşti
România

În atenţia: ......
Luxembourg, ...... PA/EE-C/2000/FSC Ref

Subiect: România - Proiectul de reconstrucţie
pentru eliminarea efectelor inundatiilor
(Împrumut BEI nr. ...)
Alocatie în cadrul contractului de finanţare datat ......
între BEI şi România
Beneficiar final: (agenţia de implementare)
Sector/Schema/Scheme:
Valoarea alocaţiei: EUR
Alocatie nr.:

Stimate/Stimata ......
Referitor la cererea dumneavoastrã de alocare datatã ......, avem plãcerea
sa va informãm ca am alocat pentru sectorul/schema/schemele rubricate o suma
echivalenta cu ...... EUR.
Tragerile aferente alocãrii solicitate vor fi condiţionate de îndeplinirea
tuturor condiţiilor la care se face referire în articolul 1.04.A din
Contractul de finanţare.
Valoarea acestei alocari se va deduce din valoarea reziduala a împrumutului
BEI, iar soldul va fi pus la dispoziţia dumneavoastrã pentru alocari
ulterioare.
Aceasta scrisoare reprezintã o scrisoare de alocare în cadrul Contractului
de finanţare şi se supune prevederilor acestuia.

Cu stima,
Banca Europeanã de Investiţii
< > < >




DOCUMENTUL ATASAT Nr. 5

ROMÂNIA - PROIECTUL DE RECONSTRUCŢIE
PENTRU ELIMINAREA EFECTELOR INUNDATIILOR


Proceduri de tragere
(în conformitate, de asemenea, cu paragraful 1.02
din Contractul de finanţare)

Pasul 1
Înainte ca Împrumutatul sa introducã o cerere de tragere oficialã scrisã se recomanda întotdeauna contactarea telefonica a ofiţerului de împrumut BEI (domnul Schiavo Campo) în scopul discutarii tragerii respective. La acel moment BEI poate furniza Împrumutatului indicaţii privind rata dobânzii şi rata de schimb pentru valuta avutã în vedere pentru tragere. În plus, Împrumutatul poate fi informat dacã toate condiţiile contractuale pentru tragerea în discuţie sunt îndeplinite sau ce condiţie/condiţii trebuie îndeplinitã/e înainte ca BEI sa poatã proceda la tragerea solicitatã.
Pasul 2
Dupã acordul neoficial obţinut în cadrul pasului 1 din procedura propusã trebuie transmisã la BEI o cerere de tragere oficialã în forma scrisã (ar fi utila transmiterea în avans a unei copii pe fax).
Pentru usurinta atasam un model al unei cereri de tragere care ar putea fi folosit. Cererea de tragere va fi transmisã de Împrumutat prin intermediul coordonatorului de Proiect relevant. Urmãtoarele informaţii trebuie incluse în cererea de tragere:
- suma totalã care urmeazã sa fie trasa;
- valuta în care se va efectua tragerea;
- rata dobânzii indicate de BEI pe parcursul convorbirii telefonice din cadrul pasului 1, dacã a avut loc;
- data preferata de tragere, dacã este cazul;
- denumirea bãncii şi numãrul contului pentru valuta respectiva; dacã banca primitoare este o banca româneascã, indicarea bãncii corespondente pentru acea valuta.
Pasul 3
BEI va transmite Împrumutatului, într-un interval de 15 pana la 10 zile înainte de data tragerii, un aviz de tragere prin telex/fax, confirmand:
- suma tragerii;
- valuta;
- rata dobânzii;
- data valutei tragerii.
Pasul 4
În general, cu doua zile înainte de data tragerii/valutei BEI va înştiinţa prin fax Împrumutatul şi banca primitoare cu privire la tranzacţiile legate de tragere.



DOCUMENTUL ATASAT Nr. 6

ROMÂNIA - PROIECTUL DE RECONSTRUCŢIE
PENTRU ELIMINAREA EFECTELOR INUNDATIILOR

Cãtre: Banca Europeanã de Investiţii, Luxembourg
În atenţia domnului Schiavo Campo
Nr. fax: 00352 - 4379 - 7488 sau 43.77.04
De la: Coordonatorul de Proiect relevant, în numele
Împrumutatului
România
Nr. fax: -
────────────────────────────────────────────────────────
Subiect: România - Proiectul de reconstrucţie pentru
eliminarea efectelor inundatiilor
Împrumut nr. ...
Contract de finanţare semnat la ......
Cerere de tragere nr. ...
Ca urmare a discuţiilor noastre recente referitoare la termenii financiari
ai tragerii fondurilor în cadrul Contractului de finanţare sus-menţionat,
solicitam efectuarea unei trageri în urmãtoarele condiţii:
Suma: suma tragerii
Valuta: valuta în care va fi efectuatã tragerea
Rata dobânzii: rata dobânzii pentru valuta solicitatã, dupacum a fost
indicatã de BEI pe parcursul convorbirii telefonice, dacã a avut loc
Data propusã pentru tragere: data valutei preferate pentru tragere
(va sugeram sa indicaţi "cat mai curând posibil")

Instrucţiuni de tragere


Denumirea Bãncii: denumirea completa a bãncii la care Împrumutatul a
deschis contul special pentru toate tranzacţiile legate de împrumutul BEI
în valuta solicitatã
Cont nr.: numãrul contului la banca sus-menţionatã
Banca corespondenta: în cazul intervenţiei unei bãnci româneşti pentru
valuta respectiva, denumirea completa şi adresa bãncii corespondente a
bãncii româneşti respective.
Certificam prin prezenta ca nu am solicitat anterior vreo tragere din
împrumutul mai sus menţionat pentru a acoperi cheltuieli legate de aceasta
cerere. Nu am obţinut şi nu intentionam sa obtinem sume dintr-un alt
împrumut sau grant pentru acoperirea acestor cheltuieli. Bunurile şi
serviciile acoperite prin aceasta cerere de tragere au fost sau sunt
achiziţionate în conformitate cu prevederile Contractului de finanţare.
Confirmãm prin prezenta Bãncii Europene de Investiţii ca ne conformam
obligaţiilor stabilite în Contractul de finanţare şi ca nu s-a petrecut
nici un eveniment care ar putea sa afecteze substanţial şi ireversibil
operaţiunile şi condiţiile noastre financiare, precum şi posibilitãţile
noastre de a implementa Proiectul şi de a realiza orice obligaţie ce ne
revine în cadrul Contractului de finanţare.
În mod deosebit, confirmãm ca toate acţiunile, declaraţiile, dovezile
sau confirmãrile relevante asumate în conformitate cu paragraful 1.04 din
Contractul de finanţare sunt în continuare reale, valide, corecte şi au
caracter obligatoriu.

Cu stima,
Bucureşti, (data)
(semnatura/semnãturile autorizate în numele Împrumutatului)

Anexa nr. I - Facturi şi avize bancare pentru plãţile
acoperite prin tragerea respectiva
Anexa nr. II - Rezumat al plãţilor/contract




DOCUMENTUL ATASAT Nr. 7

Împrumut BEI nr. ...
ROMÂNIA - PROIECTUL DE RECONSTRUCŢIE
PENTRU ELIMINAREA EFECTELOR INUNDATIILOR
Agenţia de implementare


Alocaţia nr. ...
Raportarea stadiului la data de ......

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Costul Surse Stadiul fizic Situaţia financiarã
total finan- ─────────────────────────────────────
Denumi- aferent ciare Peri- Lucrãri Cheltuieli
Nr. rea/ Locali- inves- Con- oada finalizate efectuate
crt. Descri- zarea titiei tribu- de ────────── ─────────── Cheltuieli
erea schemei (mil. tie im- în pe- cu- în pe- cu- rãmase
ROL) BEI M ple- rioada mu- rioada mu-
2000- PLN/% men- de ra- la- de ra- la-
200.. 1998- tare porta- tiv porta- tiv
2001 re (%) (%) re (%) (%)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Regiunea
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SUBTOTAL
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Regiunea
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SUBTOTAL
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Regiunea
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cost total
al alocãrii
(milioane ROL)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016