Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 95 din 24 decembrie 2003  privind modificarea si completarea   Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 95 din 24 decembrie 2003 privind modificarea si completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 13 din 8 ianuarie 2004

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 1 pct. V.1 din Legea nr. 559/2003 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.

ART. I
<>Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 367 din 29 mai 2003, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã alineatul (1) al articolului 1 se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Prevenirea şi combaterea violenţei în familie fac parte din politica integratã de ocrotire şi sprijinire a familiei şi reprezintã o importantã problemã de sãnãtate publicã."
2. Alineatul (2) al articolului 7 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În cazul declanşãrii unor violenţe în familie, comunitãţile locale, prin reprezentanţii legali, precum şi autoritãţile administraţiei publice vor acorda sprijinul logistic, informaţional şi material Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei, respectiv compartimentelor aflate în coordonarea sa."
3. Alineatul (1) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Se înfiinţeazã şi se organizeazã Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Familiei, denumitã în continuare agenţie, instituţie publicã cu personalitate juridicã care funcţioneazã ca organ de specialitate în subordinea Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei."
4. Alineatul (4) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) În coordonarea metodologicã a agenţiei, la nivelul fiecãrui judeţ şi al municipiului Bucureşti, în cadrul direcţiilor pentru dialog, familie şi solidaritate socialã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin ordin al ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei, se constituie un compartiment cu atribuţii în combaterea violenţei în familie."
5. Dupã alineatul (4) al articolului 8 se introduc patru noi alineate, alineatele (5), (6), (7) şi (8), cu urmãtorul cuprins:
"(5) În subordinea agenţiei funcţioneazã Centrul-Pilot de Asistenţã şi Protecţie a Victimelor Violenţei şi Centrul de Informare şi Consultanţã pentru Familie.
(6) Numãrul maxim de posturi pentru aparatul propriu al agenţiei este de 40 şi se asigurã prin transfer de la Inspecţia Muncii.
(7) Posturile necesare funcţionãrii compartimentului prevãzut la alin. (4) vor fi asigurate prin redistribuire cu încadrarea în numãrul de posturi aprobat Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei şi instituţiilor publice subordonate finanţate de la bugetul de stat.
(8) Personalul agenţiei este format din funcţionari publici şi personal contractual, încadraţi în condiţiile legii."
6. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Pentru realizarea obiectivelor în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie, agenţia are urmãtoarele atribuţii principale:
a) elaborarea, fundamentarea şi aplicarea strategiei şi a programelor în domeniul fenomenului violenţei în familie;
b) controlul aplicãrii reglementãrilor din domeniul sãu de activitate şi îndrumarea metodologicã a activitãţilor unitãţilor destinate prevenirii şi combaterii violenţei în familie;
c) finanţarea sau, dupã caz, cofinanţarea programelor specifice în domeniul apãrãrii şi consolidãrii familiei, precum şi al îngrijirii şi protecţiei victimelor violenţei în familie;
d) avizarea înfiinţãrii centrelor pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie, a centrelor de recuperare pentru victimele violenţei în familie şi a centrelor de asistenţã destinate agresorilor;
e) includerea apelurilor telefonice pentru cazurile privind violenţa în familie în cadrul serviciului telefonic de urgenţã cu numãr unic de apel care funcţioneazã potrivit legii;
f) instruirea, autorizarea şi coordonarea activitãţii profesionale a asistenţilor familiali;
g) organizarea de cursuri de cunoaştere a formelor de violenţã în familie, precum şi a mijloacelor de prevenire şi combatere a acestora;
h) efectuarea de studii şi cercetãri, elaborarea de strategii, prognoze, realizarea şi publicarea de materiale ştiinţifice şi promoţionale specifice;
i) realizarea bazei de date pentru gestionarea situaţiilor de violenţã în familie;
j) implicarea şi sprijinirea iniţiativelor partenerilor sociali în rezolvarea problemei violenţei în familie.
(2) Agenţia deconteazã cheltuielile legate de consilierea juridicã şi psihosocialã şi de eliberare a certificatelor medico-legale pentru victimele violenţei în familie, în cadrul programelor specifice prevãzute la alin. (1) lit. c)."
7. Alineatul (2) al articolului 10 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Agenţia elaboreazã standarde de calitate pentru serviciile sociale din domeniul protecţiei victimelor violenţei în familie, care se aprobã prin ordin al ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei în termen de 3 luni de la înfiinţarea acesteia."
8. Alineatul (3) al articolului 10 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Ministrul muncii, solidaritãţii sociale şi familiei prezintã anual Guvernului un raport privind aplicarea strategiei şi programelor în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie."
9. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Agenţia este condusã de un preşedinte, asimilat din punctul de vedere al salarizãrii cu funcţia de director general din minister, numit de cãtre ministrul muncii, solidaritãţii sociale şi familiei, în condiţiile legii.
(2) Pe lângã preşedinte funcţioneazã un consiliu consultativ format din 7 membri, care are în componenţa sa câte un reprezentant al Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, Ministerului Sãnãtãţii, Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Justiţiei, Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Copilului şi Adopţie şi Autoritãţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap.
(3) Preşedintele agenţiei este ordonator secundar de credite şi în exercitarea atribuţiilor sale emite decizii."
10. Dupã articolul 11 se introduce un nou articol, articolul 11^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 11^1. - (1) Cheltuielile curente şi de capital ale agenţiei se asigurã de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei.
(2) Agenţia poate beneficia de donaţii şi sponsorizãri în condiţiile legii.
(3) Cheltuielile curente şi de capital pe anul 2004 pentru funcţionarea aparatului central al agenţiei se asigurã prin redistribuirea fondurilor din bugetul Inspecţiei Muncii, cu încadrarea în bugetul Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei pe anul 2004.
(4) Cheltuielile de personal, materiale şi de capital pentru funcţionarea instituţiilor publice prevãzute la art. 8 alin. (5), precum şi cele aferente compartimentului constituit în cadrul direcţiei teritoriale pentru dialog, familie şi solidaritate socialã se finanţeazã din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei.
(5) Pentru finanţarea serviciilor sociale din domeniul protecţiei victimelor violenţei în familie pot fi utilizate şi fonduri externe rambursabile şi nerambursabile."
11. Alineatul (3) al articolului 12 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Agenţia stabileşte criterii de pregãtire şi eticã profesionalã, precum şi de moralitate pentru ocuparea funcţiei de asistent familial."
12. Dupã alineatul (3) al articolului 12 se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Asistenţii familiali îşi desfãşoarã activitatea în urmãtoarele instituţii:
a) agenţie;
b) compartimente specializate din cadrul direcţiilor teritoriale pentru dialog, familie şi solidaritate socialã;
c) servicii publice de asistenţã socialã;
d) adãposturi;
e) alte unitãţi pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie."
13. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) Agenţia va stabili procedura de conlucrare a persoanelor desemnate şi a asistenţilor familiali în prevenirea şi monitorizarea cazurilor de violenţã în familie.
(2) Procedura de conlucrare se aprobã prin ordin comun al ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei, ministrului administraţiei şi internelor, precum şi al ministrului sãnãtãţii."
14. Alineatul (2) al articolului 16 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În cazul comiterii actelor de violenţã în familie, organele de poliţie intervin la sesizarea victimei, a altui membru de familie, a unei autoritãţi sau din oficiu."
15. Capitolul VI "Centrele pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie" va avea urmãtorul cuprins:

"CAPITOLUL VI
Unitãţi pentru prevenirea şi combaterea violenţei
în familie

SECŢIUNEA 1
Centrele pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie

Art. 23. - (1) Centrele pentru adãpostirea victimelor violenţei în familie, denumite în continuare adãposturi, sunt unitãţi de asistenţã socialã, cu sau fãrã personalitate juridicã, care asigurã protecţie, gãzduire, îngrijire şi consiliere victimelor violenţei în familie, nevoite sã recurgã la acest serviciu de asistenţã socialã.
(2) Primirea victimelor în adãpost se face numai în caz de urgenţã sau cu aprobarea scrisã a asistentului familial, atunci când izolarea victimei de agresor se impune ca mãsurã de protecţie. Persoanelor care au comis actul de agresiune le este interzis accesul în incinta adãpostului unde se gãsesc victimele.
(3) Izolarea de agresori a victimelor se face cu consimţãmântul acestora sau, dupã caz, al reprezentantului legal.
(4) Adãposturile pot fi publice, private sau în parteneriat public-privat şi se înfiinţeazã numai cu avizul agenţiei.
(5) Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea adãposturilor publice se aprobã prin hotãrâri ale consiliilor judeţene sau, dupã caz, ale consiliilor locale, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
(6) Finanţarea adãposturilor publice se asigurã din bugetele locale.
(7) Adãposturile publice trebuie sã asigure gratuit, pe o perioadã determinatã, asistenţã familialã atât victimei, cât şi minorilor aflaţi în îngrijirea acesteia, protecţie împotriva agresorului, îngrijire medicalã, hranã, cazare, asistenţã psihologicã şi consiliere juridicã, potrivit instrucţiunilor de organizare şi funcţionare.
(8) Adãposturile private şi cele în parteneriat public-privat pot fi înfiinţate numai de cãtre furnizorii de servicii sociale, acreditaţi în condiţiile legii.
(9) În cazul adãposturilor prevãzute la alin. (8), utilizarea sumelor alocate de la bugetul de stat sau, dupã caz, de la bugetele locale se supune controlului organelor abilitate de lege.
(10) În cazul acordãrii de subvenţii adãposturilor private sau în parteneriat public-privat, instituţia care a acordat subvenţia poate participa la administrarea unitãţii în cauzã sau monitorizeazã oportunitatea folosirii fondurilor alocate.
Art. 24. - (1) Corpurile gardienilor publici înfiinţate pe lângã consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti asigurã paza adãposturilor publice din zona de competenţã.
(2) La primirea în adãpost se aduc la cunoştinţã victimei mijloacele juridice prin care sã îşi protejeze bunurile rãmase la agresor, cum ar fi: notificarea prin executor judecãtoresc a încetãrii acordului tacit pentru înstrãinarea şi grevarea bunurilor comune sau asigurarea de dovadã, prin expertizã judiciarã. Consultanţa juridicã este gratuitã, iar primarul, la sesizarea asistentului familial, în cazurile sociale grave, aprobã suportarea din bugetul local a cheltuielilor cu întocmirea actelor juridice.
(3) Prevederile alin. (2) se aplicã şi pentru obţinerea certificatelor medico-legale.
(4) Toate adãposturile trebuie sã încheie o convenţie de colaborare cu un spital sau altã unitate sanitarã, care sã asigure îngrijirea medicalã şi psihiatricã. Convenţia se încheie de cãtre consiliile locale, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, sau, dupã caz, de cãtre consiliile judeţene, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii şi al proprietarului adãpostului. Convenţia este o condiţie fãrã de care nu se poate acorda avizul de funcţionare a adãpostului, prevãzut la art. 23 alin. (4).
(5) Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin unitãţile de poliţie, va sprijini corpurile gardienilor publici pentru exercitarea atribuţiilor ce le revin, în condiţiile prevãzute de lege.

SECŢIUNEA a 2-a
Alte unitãţi de asistenţã socialã specializate pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie

Art. 25. - (1) Centrele de recuperare pentru victimele violenţei în familie sunt unitãţi de asistenţã socialã cu sau fãrã personalitate juridicã care asigurã gãzduirea, îngrijirea, precum şi reabilitarea şi reinserţia socialã a acestora.
(2) Centrele de asistenţã destinate agresorilor sunt unitãţi de asistenţã socialã cu sau fãrã personalitate juridicã care asigurã în regim rezidenţial sau semirezidenţial reabilitarea şi reinserţia socialã a acestora, mãsuri educative, precum şi consiliere şi mediere familialã.
(3) Tratamentele psihiatrice, de dezalcoolizare şi dezintoxicare acordate prin centrele de asistenţã destinate agresorilor se asigurã în spitalele sau unitãţile sanitare cu care s-au încheiat convenţii în condiţiile art. 24 alin. (4).
Art. 25^1. - Asistarea sau, dupã caz, internarea victimelor ori a agresorilor în centrele prevãzute la art. 25 se face numai cu acordul acestora. Pentru minori acordul este dat de pãrintele neagresor sau, dupã caz, de reprezentantul legal.
Art. 25^2. - Unitãţile prevãzute la art. 25 pot fi publice, private, în parteneriat public-privat şi se înfiinţeazã numai cu avizul agenţiei.
Art. 25^3. - Prevederile art. 23 alin. (5), (6), (8), (9) şi (10) se aplicã în mod corespunzãtor şi unitãţilor de asistenţã socialã prevãzute la art. 25.
Art. 25^4. - Agenţia va elabora instrucţiuni de organizare şi funcţionare a unitãţilor de asistenţã socialã prevãzute la art. 23 şi 25, care se aprobã prin ordin comun al ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei, al ministrului sãnãtãţii şi al ministrului administraţiei şi internelor."
16. Alineatul (1) al articolului 31 se abrogã.
ART. II
În termen de 2 ani de la aprobarea prezentei ordonanţe prin lege de cãtre Parlament, autoritãţile cu responsabilitãţi în aplicarea acesteia vor asigura personalul specializat necesar.
ART. III
<>Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanţã, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Elena Dumitru

Ministrul sãnãtãţii,
Ovidiu Brînzan

p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

Bucureşti, 24 decembrie 2003.
Nr. 95.

──────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016