Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 93 din 29 august 2000  pentru modificarea   Ordonantei Guvernului nr. 82/1998 privind inregistrarea fiscala a platitorilor de impozite si taxe    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 93 din 29 august 2000 pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 82/1998 privind inregistrarea fiscala a platitorilor de impozite si taxe

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 421 din 1 septembrie 2000
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 1 lit. B pct. 14 din Legea nr. 125/2000 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta.

ART. 1
<>Ordonanta Guvernului nr. 82/1998 privind înregistrarea fiscalã a plãtitorilor de impozite şi taxe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 313 din 27 august 1998, aprobatã prin <>Legea nr. 228/1998 , se modifica dupã cum urmeazã:

1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Sunt obligaţi sa completeze şi sa depunã declaraţie de înregistrare fiscalã, în vederea atribuirii codului de înregistrare fiscalã şi eliberãrii certificatului de înregistrare fiscalã, cei care, în condiţiile legii, sunt plãtitori de impozite şi taxe, dupã cum urmeazã:
a) persoanele juridice;
b) asociaţiile familiale şi asociaţiile civile fãrã personalitate juridicã;
c) reprezentanţii fiscali ai contribuabililor, împuterniciţi potrivit legii;
d) alte persoane decât cele prevãzute la lit. a), b) şi c), asociaţii sau organizaţii de orice fel care, în baza actului de constituire, desfãşoarã în România activitãţi cu caracter economic, social, politic, sindical, cultural, civic, filantropic ori religios, precum şi cele care, potrivit legii, au obligaţia sa facã reţinerea la sursa a impozitelor şi taxelor;
e) instituţiile publice ai cãror conducatori îndeplinesc atribuţii de ordonator de credite, precum şi unitãţile din subordinea acestora care funcţioneazã pe principiul mijloacelor extrabugetare sau cu subvenţii de la bugetul de stat şi care întocmesc bilanţ contabil distinct;
f) persoanele juridice strãine care îşi desfãşoarã activitatea în România prin intermediul unui sediu permanent;
g) reprezentantele societãţilor comerciale sau ale organizaţiilor economice strãine, precum şi orice alte entitãţi care desfãşoarã activitãţi, potrivit legii, pe teritoriul României.
(2) Pentru persoanele fizice romane cu domiciliul în România codul de identificare fiscalã este codul numeric personal atribuit de Ministerul de Interne.
(3) Persoanele fizice plãtitoare de impozit pe venit se înregistreazã ca plãtitori de impozite şi taxe la data depunerii declaraţiei estimative, a declaraţiei speciale sau a declaraţiei globale, dupã caz, în funcţie de natura venitului obţinut.
(4) Persoanele fizice care obţin venituri din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectualã au obligaţia, în vederea înregistrãrii, sa depunã la organul fiscal competent declaraţia de înregistrare fiscalã în termen de 15 zile de la data obţinerii primului venit de aceasta natura.
(5) De asemenea, sunt obligate sa se înregistreze la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la începerea activitãţii, persoanele fizice care obţin venituri din activitãţi desfãşurate în baza unui contract de comision, de mandat, de reprezentare şi a altor asemenea contracte încheiate în conformitate cu prevederile Codului comercial.
(6) Persoanele fizice romane fãrã domiciliu în România şi persoanele fizice strãine care realizeazã venituri din activitãţi desfãşurate pe teritoriul României sunt obligate sa completeze şi sa depunã declaraţie de înregistrare fiscalã pentru persoanele strãine, în termen de 15 zile de la trecerea frontierei de stat a României, în vederea atribuirii numãrului de identificare fiscalã şi eliberãrii certificatului de înregistrare fiscalã.
(7) Persoanele fizice care la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se încadreazã în prevederile art. 1 alin. (4), (5) şi (6) sunt obligate sa depunã declaraţie de înregistrare fiscalã la organul fiscal competent în termen de 15 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe."

2. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Plãtitorii de impozite şi taxe care au sedii secundare de tip sucursale trebuie sa depunã pentru înregistrarea fiscalã a acestora o declaraţie de înregistrare fiscalã la organul fiscal în a cãrui raza teritorialã se afla sediul sucursalei, însoţitã de o copie de pe certificatul de înregistrare fiscalã a unitãţii cu personalitate juridicã, în termen de 15 zile de la înfiinţarea sucursalei.
(2) Pentru celelalte sedii secundare ale persoanelor juridice romane, respectiv reprezentante, agenţii sau alte asemenea sedii, plãtitorii de impozite şi taxe nu au obligaţia sa le declare în vederea înregistrãrii fiscale, cu excepţia cazurilor prevãzute de lege."

3. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Modificãrile intervenite în datele declarate, inclusiv încetarea temporarã sau definitiva a activitãţii, se comunica organelor fiscale de cãtre plãtitorii de impozite şi taxe prin completarea şi depunerea unei declaraţii de menţiuni în termen de 15 zile de la data producerii acestora.
(2) În cazul modificãrilor privind sediul/domiciliul plãtitorii de impozite şi taxe vor depune declaraţia de menţiuni la organul fiscal în a cãrui raza teritorialã au avut sediul/domiciliul iniţial, în vederea scoaterii din evidentele fiscale ale acestuia. De asemenea, plãtitorii de impozite şi taxe vor depune o declaraţie de menţiuni, în vederea înscrierii în evidentele fiscale, la organul fiscal în a cãrui raza teritorialã îşi muta sediul/domiciliul, împreunã cu certificatul de înregistrare fiscalã, care se va anula, şi se va elibera un nou certificat de înregistrare fiscalã, cu acelaşi cod fiscal, dar cu înscrierea noului sediu/domiciliu. În cazul în care noul sediu/domiciliu se afla în raza aceluiaşi organ fiscal, se va depune o singura declaraţie de menţiuni, însoţitã de certificatul de înregistrare fiscalã, pe baza cãreia se vor corecta evidentele fiscale şi se va elibera noul certificat de înregistrare fiscalã.
(3) Înregistrarea, precum şi scoaterea din evidenta ca plãtitor de taxa pe valoarea adãugatã se vor face potrivit legislaţiei în materie de T.V.A. Pentru persoanele fizice, plãtitoare de T.V.A., atestarea acestei calitãţi se va face în baza înştiinţãrii de luare în evidenta ca plãtitor de T.V.A. şi a certificatului de înregistrare fiscalã care va conţine codul numeric personal precedat de litera "R".
(4) Contribuabilii care devin plãtitori de accize sau de impozit la ţiţei şi la gazele naturale din producţia interna ulterior înregistrãrii fiscale sunt obligaţi sa depunã declaraţie de menţiuni cu cel puţin 15 zile înainte de începerea activitãţii de producţie sau de import de bunuri pentru care se datoreazã accize sau impozit la ţiţei şi la gazele naturale din producţia interna, potrivit legii.
(5) În momentul încetãrii calitãţii de plãtitor de accize sau de impozit la ţiţei şi la gazele naturale din producţia interna contribuabilul este obligat ca în termen de 15 zile sa depunã declaraţie de menţiuni. Scoaterea din evidenta se va face începând cu data de întâi a lunii urmãtoare depunerii declaraţiei de menţiuni, dacã se constata îndeplinirea condiţiilor legale.
(6) Dupã radierea din registrul comerţului sau dupã suspendarea, anularea sau încetarea valabilitãţii actului de constituire ori a autorizaţiei eliberate de organul competent persoanele înregistrate fiscal sunt obligate ca în termen de 15 zile sa depunã declaraţie de menţiuni şi sa predea organelor fiscale, în vederea anulãrii, certificatul de înregistrare fiscalã."

4. Alineatul (1) a articolului 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 12 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
- cele de la lit. a), b) şi d), cu amenda de la 1.500.000 lei la 2.000.000 lei;
- cele de la lit. c), cu amenda de la 1.000.000 lei la 1.500.000 lei."

ART. 2
În termen de 60 de zile de la data publicãrii prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul Finanţelor va elabora norme metodologice de aplicare a acesteia, aprobate prin ordin al ministrului finanţelor, care vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 3
(1) Prezenta ordonanta intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Declaraţiile de înregistrare fiscalã model IMP 1.0, IMP 1.1 şi IMP 2, stabilite prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 2.103/1998, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 502 din 28 decembrie 1998, se vor utiliza pana la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe.
ART. 4
<>Ordonanta Guvernului nr. 82/1998 , aprobatã prin <>Legea nr. 228/1998 , cu modificãrile aduse prin prezenta ordonanta, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea ei prin lege.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

Ministru de interne,
Constantin Dudu Ionescu

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016