Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 89 din 25 august 1998  pentru modificarea si completarea   Ordonantei Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 89 din 25 august 1998 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 314 din 27 august 1998
În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi ale <>art. 1 pct. 4 lit. i) din Legea nr. 148/1998 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

ART. 1
<>Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertiza contabila şi a contabililor autorizaţi, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 243 din 30 august 1994, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 42/1995 , completatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 50/1997 , se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Accesul la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat se face pe baza de concurs de admitere, prin efectuarea unui stagiu de 3 ani şi prin susţinerea unui examen de aptitudini la terminarea stagiului.
(2) În termen de 6 luni de la publicarea prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României, prin hotãrâre a Guvernului va fi aprobat Regulamentul privind accesul la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat. Regulamentul va fi elaborat de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România şi avizat de Ministerul Finanţelor şi de Ministerul Educaţiei Naţionale."

2. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Se poate prezenta la concursul de admitere prevãzut la art. 3 pentru profesia de expert contabil persoana care îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
a) are capacitate de exerciţiu deplina;
b) are studii economice superioare în specialitatea contabilitate-finanţe, cu diploma recunoscuta de Ministerul Educaţiei Naţionale şi practica în specialitate de cel puţin 3 ani, sau studii economice superioare şi practica în specialitate de cel puţin 5 ani;
c) nu a suferit nici o condamnare care, potrivit legislaţiei în vigoare, interzice dreptul de gestiune şi de administrare a societãţilor comerciale;
d) a promovat probele privind accesul la profesia de expert contabil, prevãzute la art. 3.
(2) La cerere, persoanele care au titlul de academician, profesorii şi conferentiarii universitari, doctorii în economie şi doctorii docenti, cu specialitatea finanţe sau contabilitate, au acces la profesia de expert contabil pe baza titlului de doctor, cu îndeplinirea condiţiilor prevãzute la alin. (1) lit. a) şi c)."

3. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Se poate prezenta la concursul prevãzut la art. 3 pentru profesia de contabil autorizat persoana care îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
a) are capacitate de exerciţiu deplina;
b) are studii economice superioare, studii economice medii, studii medii, altele decât economice, cu diploma sau licenta, dupã caz, recunoscuta de Ministerul Educaţiei Naţionale, şi cu o vechime în specialitate de 2 ani, cea cu studii superioare, de 3 ani, cea cu studii economice medii, şi de 5 ani, cea cu studii medii în alt domeniu decât cel economic;
c) nu a suferit nici o condamnare, care, potrivit legislaţiei în vigoare, interzice dreptul de gestiune şi de administrare a societãţilor comerciale;
d) a promovat probele privind accesul la profesia de contabil autorizat, prevãzute la art. 3."

4. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Experţilor contabili şi contabililor autorizaţi le este interzis sa efectueze lucrãri pentru agenţii economici sau pentru instituţiile la care sunt salariaţi şi pentru cei cu care angajatorii lor sunt în raporturi contractuale ori se afla în concurenta. De asemenea, le este interzis sa efectueze lucrãri pentru agenţii economici, în cazul în care sunt rude sau afini pana la gradul al patrulea inclusiv sau soţi ai administratorilor.
(2) Experţii contabili şi contabilii autorizaţi nu pot efectua pentru terţi lucrãrile prevãzute la art. 6 şi 9, în situaţia în care exista elemente care atesta starea de conflict de interese sau de incompatibilitate.
(3) Experţii contabili şi contabilii autorizaţi nu pot sa-şi exercite atribuţiile conferite de aceasta calitate pe durata cat ocupa funcţii în cadrul Ministerului Finanţelor.
(4) Activitatea de cenzor poate fi desfasurata, potrivit legii, numai de cãtre: experţii contabili, contabilii autorizaţi cu studii superioare, persoanele cu studii economice superioare, cu diploma recunoscuta de Ministerul Educaţiei Naţionale şi cu practica în activitatea financiar-contabila de cel puţin 5 ani, precum şi de cãtre societãţile comerciale de expertiza contabila."

5. Articolul 14 alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Obligaţia calculãrii şi varsarii impozitului aferent sumelor plãtite drept onorarii de cãtre persoanele juridice pentru lucrãrile ce li s-au executat în condiţiile prezentei ordonanţe revine acestora. Pentru onorariile încasate de la persoanele fizice, obligaţia stabilirii şi virarii impozitului aferent şi a celorlalte contribuţii legale revine expertului contabil sau contabilului autorizat care a executat lucrarea în nume propriu."

6. Articolul 19 litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) organizeazã concursul de admitere, efectuarea stagiului şi susţinerea examenului de aptitudini pentru accesul la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat, în conformitate cu prevederile art. 3. Programele de concurs, în vederea accesului la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat, reglementãrile privind stagiul şi examenul de aptitudini se elaboreazã de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi şi se avizeazã de Ministerul Finanţelor, urmãrindu-se armonizarea cu prevederile directivelor europene în domeniu;"

7. Articolul 19 litera f) va avea urmãtorul cuprins:
"f) sprijinã formarea şi perfecţionarea profesionalã a experţilor contabili şi a contabililor autorizaţi prin programe anuale de pregãtire continua, organizate în diverse forme, astfel încât la acestea sa aibã acces toţi membrii activi;"

8. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - (1) Activitãţile prevãzute la art. 6 şi, respectiv, la art. 9 pot fi desfãşurate numai de persoanele având calitatea de expert contabil, respectiv de contabil autorizat, înscrise în Tabloul Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România şi doveditã cu legitimatia de membru, vizata anual. Tabloul Corpului se publica anual în Monitorul Oficial al României. În tablou sunt înscrişi toţi membrii, persoane fizice, experţi contabili, separat de contabilii autorizaţi, precum şi persoanele juridice de profil, grupate în funcţie de criteriul teritorial.
(2) Organizarea Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România se face pe doua secţiuni:
- secţiunea experţilor contabili;
- secţiunea contabililor autorizaţi.
(3) Evidenta persoanelor care au promovat concursul de admitere şi se afla în perioada de stagiu se organizeazã potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
(4) Membrii care nu exercita profesia vor fi înscrişi în capitole distincte, în cadrul secţiunilor prevãzute la alin. (2).
(5) Organizarea şi funcţionarea secţiunilor se stabilesc prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România."

9. Articolul 21 alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Contestaţia impotriva respingerii cererii de înscriere în Tabloul Corpului se depune în termen de 30 de zile de la data primirii comunicãrii şi se soluţioneazã de conducerea secţiunii experţilor contabili sau a contabililor autorizaţi, dupã caz, în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii. Hotãrârile secţiunilor pot fi atacate la Consiliul Superior al Corpului, în termen de 15 zile de la primirea acestora, şi se soluţioneazã în termen de 15 zile de la data depunerii contestaţiei. Deciziile Consiliului Superior al Corpului sunt definitive."

10. La articolul 27 se introduce alineatul (2), care va avea urmãtorul cuprins:
"(2) De asemenea, activitatea Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România şi a filialelor sale este supusã controlului fiscal exercitat, potrivit legii, de Ministerul Finanţelor."

11. La articolul 28 se introduce alineatul (2), care va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Orice modificare şi/sau completare a regulamentului se face numai în limita reglementãrilor legale şi în conformitate cu prevederile alin. (1)."

12. La articolul 29 alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29. - (1) Conferinţa nationala a experţilor contabili şi contabililor autorizaţi se constituie din membrii Consiliului Superior al Corpului, membrii consiliilor filialelor Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, ai comisiilor de disciplina şi din reprezentanţii Ministerului Finanţelor de pe lângã Consiliul Superior al Corpului şi consiliile filialelor, precum şi din câte un reprezentant la 100 de membri din fiecare filiala desemnat de adunarea generalã."

13. Articolul 29 alineatul (4) va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Dacã la prima convocare nu se întruneşte numãrul necesar, este convocatã din nou Conferinţa nationala. Aceasta este legal constituitã cu participarea a cel puţin 30% din numãrul membrilor şi reprezentanţilor prevãzuţi la alin. (1)."

14. Articolul 30 litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) aproba Regulamentul de organizare şi funcţionare a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi, modificãrile şi completãrile acestuia, avizate de Ministerul Finanţelor şi de Ministerul Justiţiei, precum şi Codul privind conduita etica şi profesionalã a experţilor contabili şi contabililor autorizaţi;"

15. Articolul 30 litera f) va avea urmãtorul cuprins:
"f) examineazã activitatea desfasurata de Consiliul Superior şi de consiliile filialelor Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi şi dispune mãsurile necesare;"

16. La articolul 30, dupã litera f) se introduc literele g), h), i) şi j), care vor avea urmãtorul cuprins:
"g) hotãrãşte sancţionarea disciplinarã a membrilor Consiliului Superior şi ai consiliilor filialelor Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi în conformitate cu prevederile art. 16, la propunerea comisiei superioare de disciplina. Contestarea sancţiunilor hotãrâte de Conferinţa nationala poate fi facuta la tribunalul judeţean sau al municipiului Bucureşti, dupã caz, în termen de 30 de zile de la data înştiinţãrii oficiale.
Hotãrârile tribunalului sunt definitive;
h) aproba planurile anuale de activitate ale Consiliului Superior şi consiliilor filialelor Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi;
i) alege şi revoca preşedintele şi doi membri ai comisiei superioare de disciplina;
j) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de prezenta ordonanta."

17. Articolul 31 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 31. - (1) Preşedintele Consiliului Superior este ales de Conferinţa nationala dintre membrii Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi. Persoana respectiva poate sa cumuleze aceasta funcţie numai dacã desfãşoarã activitate în domeniul cercetãrii sau în învãţãmântul universitar de profil, care se bucura de autoritate profesionalã şi morala deosebita şi este agreatã de Ministerul Finanţelor.
(2) Membrii titulari şi membrii supleanţi sunt aleşi prin vot secret, pe o perioada de 4 ani. Pentru asigurarea continuitãţii, mandatele a jumãtate dintre membrii aleşi înceteazã dupã doi ani. Membrii cãrora le înceteazã mandatul sunt nominalizaţi prin vot secret. Celorlalţi membri, dupã patru ani, le înceteazã mandatul şi nu mai sunt înscrişi în listele de candidaţi.
(3) Membrii cãrora le înceteazã mandatul pot fi realeşi dupã cel puţin o perioada egala cu cea a mandatului îndeplinit.
(4) Prevederile alin. (1), (2) şi (3) referitoare la alegeri sunt aplicabile şi filialelor Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi.
(5) Preşedintele Consiliului Superior reprezintã Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi în fata autoritãţilor publice, precum şi în raporturile cu persoanele fizice şi juridice din ţara şi din strãinãtate."

18. Articolul 32 litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) preşedintele şi doi membri experţi contabili aleşi de Conferinţa nationala pentru o perioada de 4 ani dintre experţii înscrişi în evidenta Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi, care se bucura de autoritate profesionalã şi morala deosebita."

19. Articolul 32 litera b) se elimina.

20. Articolul 33 alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Dacã la prima convocare nu se întruneşte numãrul necesar, se convoacã din nou adunarea generalã, în termen de cel mult 30 de zile, care este legal constituitã cu participarea a cel puţin 30% din numãrul membrilor prevãzuţi la alin. (1)."

21. Articolul 34 litera e) va avea urmãtorul cuprins:
"e) examineazã activitatea desfasurata de consiliul filialei şi de comisia de disciplina care funcţioneazã pe lângã acesta şi hotãrãşte;"

22. La articolul 34 se introduce litera f) care va avea urmãtorul cuprins:
"f) îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite de lege şi de regulament sau hotãrâte de Consiliul Superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi."

23. Articolul 35 litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) preşedintele şi doi membri aleşi de adunarea generalã pentru o perioada de 4 ani dintre membrii experţi contabili, care se bucura de autoritate profesionalã şi morala deosebita."

24. Articolul 35 litera b) se elimina.

25. Articolul 36 alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) O parte din veniturile realizate de filiale, stabilitã de Conferinţa nationala, se vãrsa la Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi."

26. La articolul 36 se introduce alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Taxele de înscriere în evidenta şi cotizaţiile pe transe de venit se stabilesc anual de adunarea generalã a filialei."

27. Articolul 38 litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) participa la lucrãrile Conferintei naţionale, ale Consiliului Superior, ale Biroului permanent şi ale Comisiei superioare de disciplina."

28. Articolul 39 litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) participa la lucrãrile adunãrii generale, ale consiliului filialei, ale biroului permanent şi ale comisiei de disciplina."

29. Dupã articolul 39 se introduce articolul 39^1, care va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 39^1. - Pentru realizarea îndatoririlor şi atribuţiilor prevãzute la art. 38 şi 39, materialele supuse dezbaterii organelor respective se transmit reprezentanţilor Ministerului Finanţelor cu cel puţin 7 zile înainte."

ART. 2
(1) În termen de 90 de zile de la data publicãrii prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României, Ministerul Finanţelor va elabora şi va prezenta Guvernului pentru aprobare:
a) reglementãrile privind cadrul de agreare, organizare şi funcţionare a activitãţii de cenzorat şi de audit financiar, precum şi de supraveghere a activitãţii profesionistilor în domeniu, în vederea instituirii unor reguli armonizate cu normele europene;
b) propunerile pentru reglementarea instituţiei expertului fiscal şi a statutului acestei profesii în ţara noastrã.
(2) Termenul prevãzut la art. I pct. 1 pentru aprobarea Regulamentului privind accesul la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat începe sa curgã de la data publicãrii prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României.
ART. 3
<>Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertiza contabila şi a contabililor autorizaţi, cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi cu cele aduse prin prezenta ordonanta, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea acesteia din urma prin lege, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor,
Daniel Daianu

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016