Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 82 din 25 august 1998 (*republicata*)  privind inregistrarea fiscala a platitorilor de impozite si taxe    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 82 din 25 august 1998 (*republicata*) privind inregistrarea fiscala a platitorilor de impozite si taxe

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 712 din 1 octombrie 2002
-----------
*) Republicatã în temeiul <>art. VI din Ordonanta Guvernului nr. 4/2002 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 82/1998 privind înregistrarea fiscalã a plãtitorilor de impozite şi taxe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 70 din 31 ianuarie 2002, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 294/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 365 din 30 mai 2002, dându-se textelor o noua numerotare.
<>Ordonanta Guvernului nr. 82/1998 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 313 din 27 august 1998, a fost aprobatã prin <>Legea nr. 228/1998 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 473 din 9 decembrie 1998, şi a mai fost modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 93/2000 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 421 din 1 septembrie 2000 (aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 549/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 676 din 25 octombrie 2001), şi prin <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2002 (aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 294/2002 ).

ART. 1
(1) Sunt obligaţi sa completeze şi sa depunã declaraţie de înregistrare fiscalã, în vederea atribuirii codului de înregistrare fiscalã şi a eliberãrii certificatului de înregistrare fiscalã, plãtitorii de impozite şi taxe, dupã cum urmeazã:
a) persoanele juridice;
b) asociaţiile familiale şi asociaţiile civile fãrã personalitate juridicã;
c) reprezentanţii fiscali, desemnaţi potrivit legii, ai persoanelor strãine care realizeazã pe teritoriul României operaţiuni care intra în sfera de aplicare a T.V.A.;
d) alte persoane decât cele prevãzute la lit. a), b) şi c), asociaţii sau organizaţii de orice fel care, în baza actului de constituire, desfãşoarã în România activitãţi cu caracter economic, social, politic, sindical, cultural, civic, filantropic ori religios, precum şi cele care, potrivit legii, au obligaţia sa facã reţinerea la sursa a impozitelor şi taxelor;
e) instituţiile publice ai cãror conducatori îndeplinesc atribuţii de ordonator de credite, precum şi unitãţile din subordinea acestora care sunt finanţate din venituri extrabugetare sau din subvenţii de la bugetul de stat şi care întocmesc bilanţ contabil distinct;
f) persoanele juridice strãine care îşi desfãşoarã activitatea în România la un sediul permanent;
g) reprezentantele societãţilor comerciale sau ale organizaţiilor economice strãine, precum şi orice alte entitãţi care desfãşoarã activitãţi, potrivit legii, pe teritoriul României.
(2) Pentru persoanele fizice romane cu domiciliul în România codul de identificare fiscalã este codul numeric personal atribuit de Ministerul de Interne.
(3) Persoanele fizice plãtitoare de impozit pe venit se înregistreazã ca plãtitori de impozite şi taxe la data depunerii declaraţiei estimative, a declaraţiei speciale sau a declaraţiei de venit global, dupã caz, în funcţie de natura venitului obţinut.
(4) Plãtitorii de impozite şi taxe care obţin venituri din activitãţi independente, pentru care plãţile anticipate se fac prin reţinere la sursa de cãtre plãtitorii de venituri, au obligaţia, în vederea înregistrãrii, sa depunã la organul fiscal competent declaraţia de înregistrare fiscalã.
(5) Persoanele fizice strãine şi persoanele fizice romane fãrã domiciliu în România, care realizeazã venituri din România, sunt obligate sa completeze şi sa depunã declaraţie de înregistrare fiscalã pentru persoane strãine şi persoane fizice romane fãrã domiciliu în România, personal sau prin reprezentant fiscal, în vederea atribuirii numãrului de identificare fiscalã şi eliberãrii certificatului de înregistrare fiscalã.
(6) Plãtitorii de impozite şi taxe prevãzuţi la alin. (4) şi (5) depun declaraţia de înregistrare fiscalã în termen de 15 zile de la data obţinerii primului venit.
ART. 2
Declaraţia de înregistrare fiscalã va fi însoţitã de acte doveditoare ale informaţiilor înscrise în declaraţie.
ART. 3
Declaraţiile de înregistrare fiscalã se depun la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti sau la administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti în termen de 15 zile de la eliberarea autorizaţiei de funcţionare sau a actului legal de înfiinţare, dupã caz.
ART. 4
Societãţile comerciale cu statut de filiala au obligaţia ca la înregistrarea fiscalã sa declare datele de identificare şi codul fiscal al societãţii comerciale care le-a înfiinţat.
ART. 5
(1) Plãtitorii de impozite şi taxe care au sedii secundare de tip sucursale trebuie sa depunã pentru înregistrarea fiscalã a acestora o declaraţie de înregistrare fiscalã la organul fiscal în a cãrui raza teritorialã se afla sediul sucursalei, însoţitã de o copie de pe certificatul de înregistrare fiscalã a unitãţii cu personalitate juridicã, în termen de 15 zile de la înfiinţarea sucursalei.
(2) Pentru celelalte sedii secundare ale persoanelor juridice romane, respectiv reprezentante, agenţii sau alte asemenea sedii, plãtitorii de impozite şi taxe nu au obligaţia sa le declare în vederea înregistrãrii fiscale, cu excepţia cazurilor prevãzute de lege.
ART. 6
(1) Pe baza declaraţiei de înregistrare fiscalã depuse de plãtitorul de impozite şi taxe, organele fiscale prevãzute la art. 3 vor atribui codul fiscal şi vor elibera certificatul de înregistrare fiscalã în termen de 15 zile de la data depunerii declaraţiei.
(2) Eliberarea certificatelor de înregistrare fiscalã este supusã taxelor de timbru, potrivit legii.
ART. 7
Înregistrarea fiscalã reprezintã şi înregistrarea ca plãtitor de T.V.A., accize şi alte impozite şi taxe care, în cazurile şi în condiţiile prevãzute de lege, sunt nominalizate prin ordin al ministrului finanţelor publice.
ART. 8
Modificãrile intervenite în datele declarate de cãtre plãtitorii de impozite şi taxe, persoane fizice plãtitoare de T.V.A. şi de cele prevãzute la art. 1 alin. (1) şi (5) se comunica organelor fiscale de cãtre plãtitorii de impozite şi taxe prin completarea şi depunerea unei declaraţii de menţiuni în termen de 15 zile de la data producerii acestora, conform procedurii aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice.
ART. 9
(1) Plãtitorii de impozite şi taxe se înregistreazã ca plãtitori de T.V.A., dupã cum urmeazã:
a) la înfiinţare, prin efectul legii, plãtitorii de impozite şi taxe care au în obiectul de activitate operaţiuni supuse cotelor de T.V.A. prevãzute de lege şi/sau scutite cu drept de deducere şi declara ca obţin venituri anuale estimate din astfel de operaţiuni peste plafonul de scutire stabilit de lege, prin completarea şi depunerea declaraţiei de înregistrare fiscalã;
b) la înfiinţare, prin opţiune, plãtitorii de impozite şi taxe care realizeazã operaţiuni scutite şi care pot opta, potrivit legii, pentru calitatea de plãtitor de T.V.A., prin completarea şi depunerea declaraţiei de înregistrare fiscalã;
c) ulterior înregistrãrii fiscale, prin opţiune, plãtitorii de impozite şi taxe care pot opta pentru calitatea de plãtitor de T.V.A., conform legii, prin depunerea declaraţiei de menţiuni;
d) ulterior înregistrãrii fiscale, prin efectul legii, ca urmare a depãşirii plafonului de scutire stabilit de lege, prin depunerea declaraţiei de menţiuni în termen de 15 zile de la data depãşirii plafonului;
e) ulterior înregistrãrii fiscale, prin efectul legii, ca urmare a unor modificãri legislative prin care operaţiunile scutite devin scutite cu drept de deducere sau supuse cotelor de T.V.A. prevãzute de lege, prin depunerea declaraţiei de menţiuni în termen de 7 zile de la data la care a intervenit modificarea, dacã declara ca realizeazã din astfel de operaţiuni venituri anuale peste plafonul de scutire stabilit de lege.
(2) Codul de înregistrare fiscalã înscris în certificatul de înregistrare fiscalã eliberat plãtitorilor de T.V.A. este precedat de litera "R".
(3) Data emiterii certificatului de înregistrare fiscalã, în situaţiile prevãzute la alin. (1), constituie şi data înregistrãrii ca plãtitor de T.V.A.
(4) În situaţia în care intervin modificãri legislative, prin care operaţiunile supuse cotelor de T.V.A., prevãzute de lege sau scutite cu drept de deducere, devin scutite fãrã drept de deducere, plãtitorii de impozite şi taxe, care pot opta, conform legii, pentru calitatea de plãtitor de T.V.A., au obligaţia sa îşi exprime opţiunea de menţinere a calitãţii de plãtitor de T.V.A. în termen de 7 zile de la data la care a intervenit modificarea.
(5) Plãtitorii de impozite şi taxe care opteazã pentru menţinerea calitãţii de plãtitor de T.V.A. în termenul stabilit la alin. (4) au dreptul sa efectueze operaţiuni prin aplicarea cotelor de T.V.A. prevãzute de lege de la data la care a intervenit modificarea legislativã.
(6) În momentul încetãrii calitãţii de plãtitor de T.V.A. potrivit legii, plãtitorii de impozite şi taxe sunt obligaţi sa depunã declaraţie de menţiuni în termen de 15 zile de la data actului legal în care se consemneazã situaţia respectiva. Scoaterea din evidenta se va face începând cu data de întâi a lunii urmãtoare depunerii declaraţiei de menţiuni, dacã se constata îndeplinirea condiţiilor legale.
ART. 10
(1) Plãtitorii de impozite şi taxe care devin plãtitori de accize sau de impozit la ţiţei şi la gazele naturale din producţia interna ulterior înregistrãrii fiscale sunt obligaţi sa depunã declaraţie de menţiuni cu cel puţin 15 zile înainte de începerea activitãţii de producţie sau de import de bunuri pentru care se datoreazã accize sau impozit la ţiţei şi la gazele naturale din producţia interna, potrivit legii.
(2) În momentul încetãrii calitãţii de plãtitor de accize sau de impozit la ţiţei şi la gazele naturale din producţia interna contribuabilul este obligat ca în termen de 15 zile sa depunã declaraţie de menţiuni. Scoaterea din evidenta se va face începând cu data de întâi a lunii urmãtoare depunerii declaraţiei de menţiuni, dacã se constata îndeplinirea condiţiilor legale.
ART. 11
Dupã radierea din registrul comerţului ori dupã suspendarea, anularea sau încetarea valabilitãţii actului de constituire ori a autorizaţiei eliberate de organul competent, persoanele înregistrate fiscal sunt obligate ca în termen de 15 zile sa depunã declaraţie de menţiuni şi sa predea organelor fiscale, în vederea anulãrii, certificatul de înregistrare fiscalã.
ART. 12
Plãtitorii de impozite şi taxe care au, potrivit legii, calitatea de comerciant se înregistreazã ca plãtitori de impozite şi taxe potrivit procedurii speciale în materie.
ART. 13
(1) Plãtitorii de impozite şi taxe au obligaţia de a mentiona pe facturi, scrisori, oferte, comenzi sau orice alte documente întrebuinţate codul fiscal propriu.
(2) Bãncile, organele fiscale şi alte instituţii publice, contribuabilii şi orice alte persoane interesate nu vor accepta ca legal valabile documentele prezentate de plãtitorii de impozite şi taxe, dacã acestea nu au înscris codul fiscal al plãtitorului care, potrivit prezentei ordonanţe, are obligaţia de a se inregistra fiscal.
ART. 14
În cazul pierderii, furtului sau distrugerii certificatului de înregistrare fiscalã, Ministerul Finanţelor Publice va elibera duplicate ale acestuia, în baza cererii plãtitorilor de impozite şi taxe şi a dovezii de publicare a pierderii, furtului sau distrugerii în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
ART. 15
Autorizarea, data în baza <>Decretului-lege nr. 54/1990 privind organizarea şi desfãşurarea unor activitãţi economice pe baza liberei iniţiative, cu modificãrile ulterioare, va fi comunicatã, din oficiu, de cãtre organele administraţiei publice locale organului fiscal competent, pentru evidenta fiscalã.
ART. 16
Constituie contravenţii urmãtoarele fapte dacã, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracţiuni:
a) nedepunerea în termen a declaraţiei de înregistrare sau de menţiuni;
b) depunerea de declaraţii de înregistrare fictive, neconforme cu realitatea;
c) prezentarea şi primirea documentelor care nu au înscris codul fiscal;
d) înscrierea pe documente a unor coduri fiscale false.
ART. 17
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 16 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
- cele de la lit. a), b) şi d), cu amenda de la 1.500.000 lei la 2.000.000 lei;
- cele de la lit. c), cu amenda de la 1.000.000 lei la 1.500.000 lei.
(2) Cuantumul amenzilor va putea fi actualizat prin hotãrâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia indicelui ratei inflaţiei.
ART. 18
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se fac de cãtre organele de specialitate din subordinea Ministerului Finanţelor Publice.
ART. 19
Prevederile art. 17 şi 18 referitoare la contravenţii se completeazã cu dispoziţiile <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu excepţia celor ale art. 25 şi 26*).

-----------
*) <>Legea nr. 32/1968 a fost abrogatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 410 din 25 iulie 2001, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 180/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 268 din 22 aprilie 2002.

ART. 20
Modelul, caracteristicile, precum şi modul de tipãrire, difuzare, utilizare şi pãstrare a declaraţiei de înregistrare fiscalã, a certificatului de înregistrare fiscalã, a declaraţiei de menţiuni şi a altor documente necesare înregistrãrii fiscale vor fi stabilite prin ordin al ministrului finanţelor publice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 21
Ministerul Finanţelor Publice va elabora norme metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe, aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 22
(1) Prevederile prezentei ordonanţe intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României.
(2) Pe aceeaşi data se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 224/1993 privind atribuirea codului fiscal pentru plãtitorii de impozite şi taxe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 118 din 4 iunie 1993, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
(3) Codurile fiscale atribuite conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 349/1992 şi <>Hotãrârii Guvernului nr. 224/1993 rãmân valabile.
(4) Declaraţiile de înregistrare model IMP 1 şi IMP 2, stabilite prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 224/1993 , se vor folosi pana la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe.

NOTA:
Reproducem mai jos <>art. II-V din Ordonanta Guvernului nr. 4/2002 , care nu au fost cuprinse în forma republicabila a <>Ordonanţei Guvernului nr. 82/1998 :

"Art. II. - Persoanele fizice pentru care prin prezenta ordonanta s-a instituit obligaţia completãrii şi depunerii declaraţiei de înregistrare fiscalã sunt obligate sa se conformeze în termen de 15 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe.
Art. III. - (1) Pentru activitãţile privind gestionarea impozitului pe venit Ministerul Finanţelor Publice, prin unitãţile sale teritoriale, poate angaja personal cu contract individual de munca pe perioada determinata, în condiţiile legii, cu încadrarea în limita fondurilor care vor fi constituite în bugetul Ministerului Finanţelor Publice, cu aceasta destinaţie.
(2) Personalului angajat în condiţiile alin. (1) îi sunt aplicabile prevederile legale referitoare la pãstrarea secretului fiscal.
Art. IV. - În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe Ministerul Finanţelor Publice va elabora norme metodologice de aplicare, aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice, care vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. V. - (1) Prezenta ordonanta intra în vigoare la 60 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia art. III care intra în vigoare la data publicãrii.
(2) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se abroga prevederile <>art. 25 lit. A din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 17/2000 privind taxa pe valoarea adãugatã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 113 din 15 martie 2000, cu modificãrile ulterioare."

N.B. În cuprinsul formei republicate sintagma "cod de identificare fiscalã" prevãzutã la art. 1 alin. (2), sintagma "cod fiscal" prevãzutã la art. 4, la art. 6 alin. (1), la art. 13, la art. 16 lit. c) şi d) şi la art. 22 alin. (3), precum şi sintagma "cod de înregistrare fiscalã" prevãzutã la art. 1 alin. (1) şi la art. 9 alin. (2) au aceeaşi semnificatie.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016