Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 82 din 25 august 1998  privind inregistrarea fiscala a platitorilor de impozite si taxe    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 82 din 25 august 1998 privind inregistrarea fiscala a platitorilor de impozite si taxe

EMITENT: GUVERN
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 313 din 27 august 1998
În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi ale <>art. 1 pct. 4 lit. g) din Legea nr. 148/1998 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

ART. 1
Sunt obligaţi sa completeze şi sa depunã declaraţie de înregistrare fiscalã, în vederea atribuirii codului fiscal şi a eliberãrii certificatului de înregistrare fiscalã, cei care, în condiţiile legii, sunt plãtitori de impozite şi taxe, dupã cum urmeazã:
a) persoanele juridice;
b) toate persoanele fizice, asociaţiile familiale, precum şi asociaţiile civile fãrã personalitate juridicã, autorizate, care realizeazã venituri în România din activitãţi desfãşurate pe baza liberei iniţiative, cu excepţia cazurilor în care, potrivit legii, veniturile obţinute sunt impozitate prin reţinere la sursa;
c) reprezentanţii fiscali ai contribuabililor, împuterniciţi potrivit legii;
d) alte persoane decât cele prevãzute la lit. a), b) şi c), asociaţii sau organizaţii de orice fel care, în baza actului de constituire ori a autorizaţiei eliberate de organul competent, desfãşoarã în România activitãţi cu caracter economic, social, politic, sindical, cultural, civic, filantropic ori religios, precum şi cele care, potrivit legii, au obligaţia sa facã reţinerea la sursa a impozitelor şi taxelor;
e) instituţiile publice ai cãror conducatori îndeplinesc atribuţii de ordonator de credite, precum şi unitãţile din subordinea acestora care funcţioneazã pe principiul mijloacelor extrabugetare sau cu subvenţii de la bugetul de stat şi care întocmesc bilanţ contabil distinct;
f) reprezentantele societãţilor comerciale sau ale organizaţiilor economice strãine, precum şi alte organizaţii şi organisme internaţionale care funcţioneazã în România.
ART. 2
Declaraţia de înregistrare fiscalã va fi însoţitã de acte doveditoare ale informaţiilor înscrise în declaraţie.
ART. 3
Declaraţiile de înregistrare fiscalã se depun la direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti sau la administraţiile financiare ale sectoarelor municipiului Bucureşti, în termen de 15 zile de la eliberarea certificatului de înmatriculare, a autorizaţiei de funcţionare sau a actului legal de constituire, dupã caz.
ART. 4
Societãţile comerciale cu statut de filiala au obligaţia ca la înregistrarea fiscalã sa declare datele de identificare şi codul fiscal al societãţii comerciale care le-a înfiinţat.
ART. 5
Plãtitorii de impozite şi taxe care au subunitati de tip sedii secundare trebuie sa depunã pentru acestea declaraţia de înregistrare fiscalã la organul fiscal în raza cãruia se afla sediul subunitatilor, însoţitã de o copie a certificatului de înregistrare fiscalã a unitãţii cu personalitate juridicã, în termen de 15 zile de la înfiinţarea sediului secundar.
ART. 6
(1) Pe baza declaraţiei de înregistrare fiscalã depusa de plãtitorul de impozite şi taxe, organele fiscale prevãzute la art. 3 vor atribui codul fiscal şi vor elibera certificatul de înregistrare fiscalã în termen de 15 zile de la data depunerii declaraţiei.
(2) Eliberarea certificatelor de înregistrare fiscalã este supusã taxelor de timbru, potrivit legii.
ART. 7
Înregistrarea fiscalã reprezintã şi înregistrarea ca plãtitor de T.V.A., accize şi alte impozite şi taxe care, în cazurile şi în condiţiile prevãzute de lege, sunt nominalizate prin ordin al ministrului finanţelor.
ART. 8
(1) Modificãrile intervenite în datele declarate, inclusiv încetarea temporarã sau definitiva a activitãţii, se comunica organelor fiscale de cãtre plãtitorii de impozite şi taxe prin completarea şi depunerea unei declaraţii de menţiuni, în termen de 15 zile de la data producerii acestora.
(2) În cazul modificãrilor privind sediul sau domiciliul, plãtitorii de impozite şi taxe vor depune declaraţia de menţiuni la unitatea fiscalã unde au avut sediul sau domiciliul iniţial, împreunã cu certificatul de înregistrare fiscalã, care se va anula, şi se va elibera un nou certificat de înregistrare fiscalã, cu acelaşi cod fiscal, dar cu noul sediu sau domiciliu.
(3) Contribuabilii care, potrivit legii, devin plãtitori de T.V.A. prin depãşirea plafonului stabilit de lege, ulterior înregistrãrii fiscale, sunt obligaţi sa depunã declaraţie de menţiuni pana la data de 15 a lunii urmãtoare în care au realizat depãşirea.
(4) Contribuabilii care, potrivit legii, devin plãtitori de T.V.A. prin opţiune, ulterior înregistrãrii fiscale, sunt obligaţi sa depunã declaraţie de menţiuni pana la data de 15 a lunii în care fac opţiunea. Înregistrarea ca plãtitor de T.V.A. se va face începând cu data de 1 a lunii urmãtoare depunerii declaraţiei de menţiuni.
(5) Plãtitorii de T.V.A. prin opţiune, care renunţa la aceasta calitate dupã trecerea perioadei stabilite potrivit legii, sunt obligaţi sa depunã declaraţie de menţiuni pana la data de 15 a ultimei luni din perioada stabilitã. Scoaterea din evidenta se va face începând cu data de 1 a lunii urmãtoare depunerii declaraţiei de menţiuni, dacã se constata îndeplinirea condiţiilor legale.
(6) Contribuabilii care devin plãtitori de accize, ulterior înregistrãrii fiscale, sunt obligaţi sa depunã declaraţie de menţiuni în termen de 15 zile de la data obţinerii, potrivit legii, a acestei calitãţi.
(7) În momentul încetãrii calitãţii de plãtitor de accize, contribuabilul este obligat ca, în termen de 15 zile, sa depunã declaraţie de menţiuni. Scoaterea în evidenta se va face începând cu data de 1 a lunii urmãtoare depunerii declaraţiei de menţiuni, dacã se constata îndeplinirea condiţiilor legale.
(8) Dupã radierea din registrul comerţului sau dupã suspendarea, anularea sau încetarea valabilitãţii actului de constituire sau a autorizaţiei eliberate de organul competent, persoanele înregistrate fiscal sunt obligate ca, în termen de 15 zile, sa depunã declaraţie de menţiuni şi sa predea organelor fiscale, în vederea anulãrii, certificatul de înregistrare fiscalã.
ART. 9
(1) Plãtitorii de impozite şi taxe au obligaţia de a mentiona pe facturi, scrisori, oferte, comenzi sau orice alte documente întrebuinţate codul fiscal propriu.
(2) Bãncile, organele fiscale şi alte instituţii publice, contribuabilii şi orice alte persoane interesate nu vor accepta ca legal valabile documentele prezentate de plãtitorii de impozite şi taxe, dacã acestea nu au înscris codul fiscal al plãtitorului care, potrivit prezentei ordonanţe, are obligaţia de a se inregistra fiscal.
ART. 10
În cazul pierderii, furtului sau distrugerii certificatului de înregistrare fiscalã, Ministerul Finanţelor va elibera duplicate ale acestuia, în baza cererii plãtitorilor de impozite şi taxe şi a dovezii de publicare a pierderii, furtului sau distrugerii, în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
ART. 11
Autorizarea, data în baza <>Decretului-lege nr. 54/1990 privind organizarea şi desfãşurarea unor activitãţi economice pe baza liberei iniţiative, cu modificãrile ulterioare, va fi comunicatã, din oficiu, de cãtre organele administraţiei publice locale organului fiscal competent, pentru evidenta fiscalã.
ART. 12
Constituie contravenţii urmãtoarele fapte dacã, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracţiuni:
a) nedepunerea în termen a declaraţiei de înregistrare sau de menţiuni ;
b) depunerea de declaraţii de înregistrare fictive, neconforme cu realitatea;
c) prezentarea şi primirea documentelor care nu au înscris codul fiscal;
d) înscrierea pe documente a unor coduri fiscale false.
ART. 13
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 12 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
- cele de la lit. a) şi c), cu amenda de la 300.000 lei la 500.000 lei;
- cele de la lit. b) şi d), cu amenda de la 1.000.000 lei la 1.500.000 lei.
(2) Cuantumul amenzilor va putea fi actualizat prin hotãrâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia indicelui ratei inflaţiei.
ART. 14
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se fac de cãtre organele de specialitate din subordinea Ministerului Finanţelor.
ART. 15
Prevederile art. 13 şi 14 referitoare la contravenţii se completeazã cu dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu excepţia celor ale art. 25 şi 26.
ART. 16
Modelul, caracteristicile, precum şi modul de tipãrire, difuzare, utilizare şi pãstrare a declaraţiei de înregistrare fiscalã, a certificatului de înregistrare fiscalã, a declaraţiei de menţiuni şi a altor documente necesare înregistrãrii fiscale vor fi stabilite prin ordin al ministrului finanţelor, publicat în Monitorul Oficial al României.
ART. 17
Ministerul Finanţelor va elabora norme metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe, aprobate prin ordin al ministrului finanţelor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României.
ART. 18
(1) Prevederile prezentei ordonanţe intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României.
(2) Pe aceeaşi data se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 224/1993 privind atribuirea codului fiscal pentru plãtitorii de impozite şi taxe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 118 din 4 iunie 1993, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
(3) Codurile fiscale atribuite conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 349/1992 şi <>Hotãrârii Guvernului nr. 224/1993 rãmân valabile.
(4) Declaraţiile de înregistrare model IMP 1 şi IMP 2, stabilite prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 224/1993 , se vor folosi pana la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
----------------
Ministrul finanţelor,
Daniel Daianu

-------------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016