Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 81 din 25 august 1998  privind unele masuri pentru ameliorarea prin impadurire a terenurilor degradate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 81 din 25 august 1998 privind unele masuri pentru ameliorarea prin impadurire a terenurilor degradate

EMITENT: GUVERN
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 313 din 27 august 1998
În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi ale <>art. 1 pct 3 lit. b) din Legea nr. 148/1998 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Sunt supuse prevederilor prezentei ordonanţe terenurile degradate inapte pentru folosinţe agricole, precum şi terenurile neproductive, indiferent de forma de proprietate, care pot fi ameliorate prin lucrãri de impadurire, în vederea protejãrii solului, refacerii echilibrului hidrologic şi îmbunãtãţirii condiţiilor de mediu.
ART. 2
Sunt considerate terenuri degradate, în înţelesul prezentei ordonanţe, terenurile care, prin eroziune, poluare sau acţiunea distructiva a unor factori antropici, şi-au pierdut capacitatea de producţie vegetala, şi anume:
a) terenurile cu eroziune de suprafata foarte puternica şi excesiva;
b) terenurile cu eroziune de adancime - ogase, ravene, torenţi;
c) terenurile afectate de alunecãri active, prabusiri, surpari şi scurgeri noroioase;
d) terenurile nisipoase expuse erodarii de cãtre vant sau apa;
e) terenurile cu aglomerari de pietriş, bolovanis, grohotis, stancarii şi depozite de aluviuni torentiale;
f) terenurile cu exces permanent de umiditate;
g) terenurile saraturate sau acide;
h) terenurile poluate cu substanţe chimice, petroliere sau noxe;
i) terenurile poluate cu halde miniere, deşeuri industriale sau menajere, gropi de împrumut etc.;
j) terenuri cu biocenoze afectate sau distruse.
ART. 3
Fac obiectul impaduririi, în condiţiile prezentei ordonanţe, urmãtoarele categorii de terenuri degradate:
a) terenurile degradate proprietate publica a statului;
b) terenurile degradate proprietate publica a unitãţilor administrativ-teritoriale (comune, oraşe şi municipii);
c) terenurile degradate proprietate privatã.
ART. 4
Terenurile degradate prevãzute la art. 2, precum şi terenurile neproductive care pot fi ameliorate prin impadurire se constituie în perimetre de ameliorare.

CAP. 2
Procedura de identificare şi de impadurire a terenurilor degradate
ART. 5
Identificarea, delimitarea şi constituirea perimetrelor la nivelul localitãţilor se face de cãtre o comisie stabilitã prin decizie a prefectului, la propunerea directorului general al Direcţiei generale pentru agricultura şi alimentaţie. Comisia se va constitui în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe şi va fi formatã din:
- primarul comunei, oraşului sau al municipiului, dupã caz, preşedinte al comisiei;
- reprezentantul Oficiului de cadastru agricol şi organizarea teritoriului agricol - secretar;
- reprezentantul direcţiei silvice sau al ocolului silvic;
- reprezentantul agenţiei pentru protecţia mediului;
- reprezentantul sectorului de îmbunãtãţiri funciare;
- specialişti din unitãţile şi subunitatile de cercetare şi proiectare în domeniul de îmbunãtãţiri funciare pentru agricultura, silvicultura, împãduriri de terenuri degradate, cercetãri pedologice şi altele, dupã caz.
ART. 6
(1) Inventarierea terenurilor degradate care fac obiectul acţiunii de ameliorare prin impadurire şi constituirea perimetrelor de ameliorare se vor face cu respectarea prevederilor Regulamentului privind stabilirea grupelor de terenuri care intra în perimetrele de ameliorare, precum şi componenta, funcţionarea şi atribuţiile comisiilor de specialişti, constituite pentru delimitarea perimetrelor de ameliorare, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 786 din 30 decembrie 1993 .
(2) Inventarierea terenurilor degradate prevãzute la alin. (1) este o obligaţie permanenta care nu se va încheia decât dupã finalizarea acţiunilor de ameliorare a acestora.
(3) Pentru prima etapa, acţiunea de inventariere a terenurilor excesiv degradate, care prezintã pericol pentru siguranta obiectivelor social-economice şi care nu sunt utilizabile în activitãţile productive, se va încheia în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe.
ART. 7
Terenurile degradate constituite în perimetre şi propuse a fi ameliorate prin impadurire vor fi scoase din evidenta terenurilor cu folosinţe agricole productive sau a terenurilor neproductive şi vor fi înregistrate ca "terenuri neproductive destinate a fi împãdurite", potrivit normelor metodologice ce vor fi emise de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe.
ART. 8
(1) Terenurile degradate proprietate publica, prevãzute la art. 3 lit. a) şi b), vor fi împãdurite de deţinãtorii lor legali, din sursele financiare proprii. Materialul biologic se asigura de Regia Nationala a Pãdurilor, pe baza contractualã, sau de alţi producãtori, iar lucrarea se va executa cu asistenta tehnica gratuita a personalului silvic de specialitate.
(2) Documentaţia tehnico-economicã pentru lucrãrile de ameliorare se executa contra cost de personalul de specialitate al direcţiilor silvice, în cazurile în care sunt necesare numai lucrãri de impadurire şi amenajare, şi de cãtre Institutul de Cercetãri şi Amenajãri Silvice sau de cãtre alte unitãţi specializate, atestate de autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura, în cazurile când sunt necesare şi lucrãri de construcţii pentru consolidarea terenurilor şi corectarea torenţilor.
ART. 9
Terenurile degradate proprietate publica, pentru ameliorarea cãrora deţinãtorii legali nu dispun de resursele materiale necesare, se pot transmite - fãrã plata - în administrarea Regiei Naţionale a Pãdurilor. Transmiterea se aproba prin hotãrâre a Guvernului, cu avizul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei şi Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului, în condiţiile în care suprafata terenului este, de regula, de minimum 10 hectare, în cazul trupurilor izolate, şi indiferent de suprafata, în cazul terenurilor izolate, şi indiferent de suprafata, în cazul terenurilor limitrofe cu fondul forestier proprietate publica a statului.
ART. 10
(1) Terenurile degradate proprietate privatã, cuprinse în perimetrele de ameliorare constituite potrivit legii, pot fi donate statului prin acte autentice, cu avizul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, şi administrate de Regia Nationala a Pãdurilor, în vederea executãrii lucrãrilor de ameliorare prin impadurire. Actele de donaţii, înregistrarea în evidentele funciare şi în registrele de inscriptiuni imobiliare, pentru asemenea cazuri, sunt scutite de taxele aferente. Onorariul notarial se suporta de Regia Nationala a Pãdurilor.
(2) Preluarea terenurilor degradate de cãtre Regia Nationala a Pãdurilor se face în condiţiile prevãzute la art. 9.
ART. 11
(1) Autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura, cu avizul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, în numele statului poate mandata Regia Nationala a Pãdurilor sa cumpere, de la persoane fizice, terenuri degradate în vederea impaduririi, cuprinse în perimetre de ameliorare constituite potrivit legii. Plata contravalorii acestor terenuri se va face din fondul de conservare şi regenerare a pãdurilor, prevãzut la <>art. 63 din Legea nr. 26/1996 .
(2) Metodologia pe baza cãreia se vor putea cumpara terenuri degradate de la persoane fizice se va elabora de cãtre Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului, cu avizul Ministerului Finanţelor, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe.
(3) Autentificarea actelor de vânzare-cumpãrare, precum şi transcrierea dreptului de proprietate asupra terenurilor sunt scutite de taxa de timbru, respectiv de timbrul judiciar.

CAP. 3
Finanţarea lucrãrilor de impadurire a terenurilor degradate
ART. 12
Sursele de finanţare, în vederea impaduririi terenurilor degradate, în funcţie de categoria de proprietate prevãzutã la art. 3 şi de importanta obiectivelor ce trebuie protejate, sunt urmãtoarele:
a) Fondul de ameliorare a fondului funciar, constituit potrivit <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã;
b) alocaţii de la bugetul de stat, conform <>art. 88 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã;
c) alocaţii de la bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor;
d) sponsorizãri de la societãţi comerciale, fundaţii şi altele;
e) surse financiare externe nerambursabile sau credite externe pe termen lung;
f) contribuţia benevolã a persoanelor fizice sau juridice, interesate de executarea lucrãrilor de ameliorare;
g) fondul de conservare şi regenerare a pãdurilor, constituit conform <>art. 63 din Legea nr. 26/1996 ;
h) despãgubirile legale, datorate de persoanele fizice sau juridice, vinovate de degradarea solului, stabilite de instanta competenta, la cererea unitãţilor locale sau centrale de specialitate în domeniul agriculturii, silviculturii sau protecţiei mediului.
ART. 13
Finanţarea lucrãrilor de ameliorare a terenurilor degradate, preluate de Regia Nationala a Pãdurilor, se face din urmãtoarele surse:
a) Fondul de ameliorare a fondului funciar - secţiunea constituitã la Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului;
b) fondul de conservare şi reglare a pãdurilor, constituit la Regia Nationala a Pãdurilor, potrivit legii;
c) surse de finanţare externa, nerambursabila;
d) contribuţia benevolã a persoanelor fizice sau juridice care sunt interesate în executarea lucrãrilor de ameliorare;
e) despãgubirile legale, datorate de persoanele fizice sau juridice, vinovate de degradarea solului, stabilite de instanta competenta, la cererea unitãţilor locale sau centrale de specialitate în domeniul agriculturii, silviculturii sau protecţiei mediului.
ART. 14
(1) Fondurile necesare pentru întocmirea documentaţiilor tehnico-economice şi pentru executarea lucrãrilor de ameliorare prin impadurire a terenurilor degradate proprietatea persoanelor fizice se asigura prin:
a) Fondul de ameliorare a fondului funciar;
b) alocaţii de la bugetul de stat, prevãzute în acest scop în bugetul Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului;
c) contribuţia în munca sau în bani a deţinãtorilor terenurilor respective şi a altor locuitori care beneficiazã direct sau indirect de aceste lucrãri de ameliorare;
d) contribuţia în bani a societãţilor comerciale şi regiilor autonome ale cãror construcţii, drumuri, poduri şi altele asemenea beneficiazã de avantajele lucrãrilor de ameliorare sau de corectare a torenţilor.
(2) În cazurile în care se constata ca anumite terenuri au fost degradate şi scoase din producţia agricolã sau silvicã prin fapte culpabile ale unor persoane fizice sau juridice, constatate în condiţiile şi de specialiştii prevãzuţi la <>art. 114 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, primãria, organul agricol sau silvic poate cere pe cale civilã sau penalã, dupã caz, suportarea de cãtre cei vinovaţi a cheltuielilor necesare de refacere şi ameliorare a solului, acţiunile civile fiind scutite de taxa judiciarã de timbru.

CAP. 4
Raspunderi şi sancţiuni
ART. 15
Refuzul persoanelor fizice şi juridice de a accepta ameliorarea prin impadurire a terenurilor degradate pe care le deţin, condiţiile prezentei ordonanţe, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 1.000.000 lei la 5.000.000 lei, în cazul persoanelor fizice, şi de la 5.000.000 lei la 25.000.000 lei, în cazul persoanelor juridice.
ART. 16
(1) Proprietarii de terenuri degradate, care beneficiazã de material biologic destinat impaduririi al cãrui cost nu l-au suportat şi refuza utilizarea sa sau îl utilizeazã în alte scopuri, vor fi sancţionaţi cu amenda a carei valoare va fi egala cu cea a materialului de impadurit, multiplicata de 5 ori.
(2) În cazurile prevãzute la alin. (1), persoanele vinovate vor suporta şi despãgubirea corespunzãtoare costului meterialului biologic destinat impaduririi, care se vãrsa la Fondul de ameliorare a fondului funciar sau la fondul de conservare şi regenerare a pãdurilor, dupã caz.
ART. 17
(1) Contravenţiilor prevãzute la <>art. 15 şi 16 le sunt aplicabile dispoziţiile cuprinse în Legea nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu excepţia art. 25-27.
(2) Amenzile se fac venit la bugetul de stat.
ART. 18
Prevederile prezentei ordonanţe se completeazã cu dispoziţiile <>art. 106-115 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã.

CAP. 5
Dispoziţii finale
ART. 19
(1) Executarea lucrãrilor de ameliorare a terenurilor prin impadurire este obligatorie atât pentru persoanele fizice, cat şi pentru cele juridice, în cazurile în care organele centrale şi locale care rãspund de protecţia mediului constat ca neefectuarea acestor lucrãri pune în pericol siguranta unor localitãţi, a unor obiective de interes naţional sau vointa populaţiei din anumite zone.
(2) În cazurile în care persoanele fizice şi juridice care deţin terenuri degradate proprietate privatã nu sunt de acord cu executarea lucrãrilor de ameliorare în condiţiile prevãzute în prezenta ordonanta, Guvernul, la propunerea ministerelor interesate, va supune Parlamentului exproprierea prin lege, în regim de urgenta, pentru utilitate publica, a terenurilor respective, cu prevederea unor mãsuri compensatorii. Administrarea acestor terenuri se va face de cãtre Regia Nationala a Pãdurilor.
ART. 20
Terenurile degradate preluate de Regia Nationala a Pãdurilor în condiţiile prevãzute la art. 9, art. 11 şi art. 19 alin. (2) se înscriu în amenajamentele silvice, devin parte a fondului forestier naţional proprietate publica a statului şi se supun regimului silvic.
ART. 21
Pentru terenurile degradate prevãzute la art. 2, deţinãtorii acestora nu datoreazã impozitele sau taxele stabilite conform prevederilor legale în vigoare, timp de 25 ani de la data impaduririi acestora.
ART. 22
Deţinãtorii de terenuri degradate, împãdurite în condiţiile prezentei ordonanţe, vor asigura cu continuitate, pe cheltuiala proprie, lucrãrile de îngrijire, paza şi protecţie în perimetrele de ameliorare respective, cu respectarea normelor tehnice silvice pentru aceasta categorie de vegetaţie forestierã.
ART. 23
Autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura va raporta, anual, Guvernului situaţia identificarii şi impaduririi terenurilor degradate.
ART. 24
Începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, se abroga orice alte dispoziţii contrare.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
----------------
Ministrul apelor,
pãdurilor şi protecţiei mediului,
Romica Tomescu

p. Ministrul agriculturii
şi alimentaţiei,
Adrian Dobrescu,
secretar de stat

Ministrul finanţelor,
Daniel Daianu

-------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016